”Bridge over time” – 45 de ani de chirurgie cardiovasculară la Tîrgu Mureș

Pacienti

Vizualizari: 34225

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

IBCVT blue

La Tîrgu Mureș în urmă cu 45 de ani, pe data de 5 aprilie 1973 avea loc o premiera care a deschis drumul altor zeci de premiere naționale în domeniul cardiologiei și a chirurgiei cardiovasculare. Prof. dr. Radu Deac împreună cu prof. dr. Ioan Pop de Popa, însoțiți de alți chirurgi, anesteziști, personal medical - evident, urmăriți de întreaga lume academică a momentului – au efectuat prima operație pe cord deschis

IuBCvT Tîrgu Mureș marchează acest moment invitând în orașul nostru peste 20 de personalități marcante ale chirurgiei cardiovasculare și transplantului cardiac și cardiologiei  din Europa (Germania, Italia, Suedia, Danemarca, Polonia, Cehia, Croația, Ungaria, etc) precum și cei mai renumiți chirurgi cardiovasculari din România. Nu mai puțin de 35 de personalități vor susține pe parcursul a trei zile lucrări științifice, workshopuri, sesiuni de Q and A, aducând în centrul atenției rolul specific al IuBCvT în România și în rețeaua europeană de chirurgie cardiovasculară: centru național cu peste 10 ani de experiență în transplantul cardiac și tratamentul malformațiilor cardiace la copii.

Astăzi, transplantul cardiac, prelevarea de organe, intervențiile chirurgicale inovatoare: tehnicile hibride, implantul de valva aortică transcateter, montarea dispozitivelor de asistare mecanică ventriculară, fac parte din cotidianul IuBCvT Tîrgu Mureș.

Astăzi, dezideratele acestui Institut țin de menținerea standardelor de performanță medicală, aplicarea celor mai actuale proceduri, tehnici, tehnologii și descoperiri din domeniu. Drept urmare,  intervențiile în premieră națională se desfășoară aproape într-un registru de normalitate: intervenția chirurgicală pentru ”ectopia cordis” pentru repoziționarea cordului în hemitoracele stâng (efectuată în data de 19.03.2018).

Astăzi, a treia generație de medici – chirurgi cardiovasculari, anesteziști, cardiologi, medici de laborator, radiologi și personalul medical - conlucrează pentru salvarea a mii de vieți de copii și adulți. O echipă de profesioniști care arată României că și aici se poate face performanță, se poate crea un colectiv de lucru cu înaltă calificare, la standarde mondiale de performață.

Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) este un centru de excelenţă în acordarea asistenţei medicale bolnavilor cardiovasculari, în educarea şi formarea profesioniştilor din domeniul medical şi în cercetarea ştiinţifică. IUBCvT Tîrgu Mureş reprezintă o unitate de elită în asistenţa medicală din România, oferind o gamă largă de servicii medicale prin secţiile clinice, compartimentele şi laboratoarele din structura acestuia.

La Tîrgu Mureş există o tradiţie de decenii în chirurgia cardiovasculară, ceea ce a făcut ca oraşul nostru să fie unanim recunoscut, atât în ţară, cât şi dincolo de hotarele ei, ca un centru de excelenţă în acest domeniu. Pentru cine are îndoieli în sensul celor relatate, sunt relevante fie răspunsurile la  întrebarea: „ Ce ştiţi despre Tg.Mureş ?”

La „Institutul Inimii” din Tîrgu Mureş vin, cu speranţă şi încredere în măiestria medicilor, oameni de pe tot cuprinsul ţării şi de peste hotare.

Complex integrat de abordare medicală a sănătăţii inimii

Din punctul de vedere al cardiologiei şi chirurgiei cardiovasculare, Tîrgu Mureş nu înseamnă doar faimosul Institut al Inimii, unde au loc, cu o constanţă demnă de admirat, intervenţii chirurgicale complicate şi transplanturi de cord sau proceduri intervenţionale inovatoare. Tîrgu Mureş înseamnă o parte a istoriei cardiologiei şi chirurgiei cardiovasculare. La Tîrgu Mureş, chirurgia cardiacă şi cardiovasculară  funcţionează ca un tot unitar, IUBCvT funcţionând în strânsă simbioză şi interdependenţă cu Universitatea de Medicină şi Farmacie şi cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, cea mai mare unitate spitalicească de acest fel din întreaga ţară. De altfel, deloc întâmplător, IUBCvT şi Spitalul Judeţean funcţionează, practic, aproape sub acelaşi acoperiş fiind cei doi piloni ai Centrului Regional de Urgenţă Mureş  , iar sediul UMF Tîrgu Mureş  se află la doar câteva sute de metri, în imediata apropiere.

Tradiţie de decenii în tratarea bolilor cardiace şi cardiovasculare

Actul de naştere al actualului Institut  datează de acum 20 de ani. În decembrie 1995, la Tîrgu Mureş se organizează Centrul de Boli Cardiovasculare, pe structura Clinicii de Chirurgie Cardio-vasculară (condusă de acest Christiaan Barnard al României care este prof. dr. Radu Deac), a Clinicii de Cardiologie (Prof. dr. C. Georgescu) din Universitatea de Medicină şi Farmacie din Tîrgu-Mureş. Tot atunci se înfiinţează  prima Clinica de Cardiologie Pediatrică din ţară (Prof. dr.Rodica Togănel).

În aceiaşi structură se organizează Secţia Clinică de Anestezie şi Terapie Intensivă Cardiacă sub conducerea dr. Kerek Istvan, întemeietorul  şcolii tîrgu-mureşene de anestezie şi terapie intensivă cardiacă. Ulterior se înfiinţează Secţia Clinică de Cardiologie Intervenţională şi cateterism cardiac adulţi şi copii (dr. Ciprian Suciu), prima de acest fel din ţară, astfel încât Centrul. de Boli Cardiovasculare Tîrgu-Mureş devine o unitate specializată cu 215 paturi, 5 secţii clinice universitare şi 332 de angajaţi.

Tradiţiile medicinei cardiace şi cardiovasculare la Tîrgu Mureş sunt, însă, mult mai vechi.

Primele activităţi organizate de chirurgie cardiovasculară din centrul medical Tîrgu-Mureş datează din anul 1957, când la 29 martie a avut loc prima operaţie pe cord-închis pentru stenoza mitrală efectuată de o echipă medico - chirurgicală compusă din medicul primar cardiolog dr. Coman Kund Wilhelm, prof Papai Zoltan, prof. Maros Tiberiu, dr. Kesztenbaum Ervin, din Tîrgu-Mureş, prof. Nicolae Hortolomei, prof. dr. Dan Setlacec, dr.George Litarcek, dr. Bradu Fotiade, dr. Halevi, din Bucureşti.

Trebuie menţionat că în România prima operaţie de acest gen a fost efectuată la Bucureşti de prof.dr. Nicolae  Hortolomei şi echipa sa în anul 1953.

În Spitalul Clinic Judeţean Mureş, Clinica Chirurgie I sub conducerea prof.dr. Papay Zoltan funcţionau la acea dată, 2 saloane de bolnavi cardiaci, un serviciu de explorări funcţionale şi laboratorul de cateterism cardiac.

Experienţa celebrilor fraţi Barnard

Anul 1962 a fost unul de cotitură în medicina inimii de la Tîrgu Mureş. Atunci s-au alăturat echipelor de chirurgi mureşeni două personalităţi de calibru a medicinei româneşti, în persoanele profesorilor Ioan Pop D. Popa şi Radu Deac.

În 1964 se organizează, prin autoritatea prorectorului Ioan Pop D. Popa staţia experimentală a IMF Tg.-Mureş, unde este iniţiată şi dezvoltată activitatea operatorie experimentală pe cord deschis cu ajutorul circulaţiei extracorporeale. Tot aici, dr Radu Deac efectuează primele transplante cardiace ortotopice la animal din ţară (Revista Medicală 1964).

După o pregătire de câţiva ani, cu testări experimentale pe animal, la 5 aprilie 1973 are loc prima operaţie pe cord-deschis în Tîrgu-Mureş (echipa operatorie: prof. dr. Pop D. Popa, dr.Deac, Dr.Ilniczky, dr. Aczel,) urmată de alte 16 asemenea operaţii în Clinica Chirurgie II şi Chirurgie Cardio-vasculară. Activitatea de anestezie a fost asigurată de dr. Kerek Istvan dupa o specializare de 1 an în Germania (Munster). La 1 octombrie 1974, prof. Pop D. Popa  se transferă la Spitalul Clinic Fundeni, Bucureşti, Clinica de Chirurgie.

La 1 ianuarie 1975 este decizionata sectia de chirurgie cardio-vasculara ca unitate distincta in Clinica Chirurgie II Targu-Mures, iar in 1976 devine Clinica de chirurgie cardiovasculara prin separarea ca disciplina distincta in IMF Targu-Mures la conducerea unitatii fiind numit dr. Radu Deac. In noile conditii organizatorice se dezvolta activitatea de chirurgie cardio-vasculara in special pe cord-deschis efectuandu-se, cu rezultate bune majoritatea interventiilor de acest gen. Unitatea devine cel de al 2-lea centru de operatii pe cord-deschis din Romania.

Începând cu 1976, repetatele vizite ale profesorului Marius Barnard (fratele şi mâna dreapta a mai celebrului Christian Barnard, chirurgul care a efectuat primul transplant de cord din lume) de la Spitalul Grote Schuur din Cape Town, Africa de Sud, stimulează şi perfecţionează activitatea de chirurgie pe cord-deschis, numărul operaţiilor crescând la 300-500 pe an şi diversificându-se. Se dezvoltă chirurgia coronariană, chirurgia valvulară şi chirurgia cardiopatiilor congenitale.

Ca atare, chirurgia cardiacă mureşeană a luat un avânt cu mult înaintea vremurilor.

Bazele logistice ale IUBCvT

La 12 septembrie 1983, odată cu inaugurarea noului Spital Clinic Judeţean de Urgenţă din Tîrgu Mureş, Clinica de Chirurgie Cardiovasculară are destinate 100 de paturi, un bloc operator separat, având trei săli moderne de operaţii, o secţie de terapie intensivă cardiacă, un laborator propriu de cateterism cardiac şi angiocardiografie. Toate acestea, în structura Spitalului Clinic Judeţean Târgu Mureş. Acesta a fost nucleul logistic în jurul căruia, câţiva ani mai târziu, se va naşte actualul Institut al Inimii.

Sprijin din SUA

Între anii 1990-1992, prof. dr. Radu Deac efectuează o specializare în transplantarea cardiacă, ca ”profesor invitat” la Departamentul de Chirurgie Cardio-toracică al Universităţii Pennsylvania din Philadelphia, SUA, sub îndrumarea prof. Henry Edmunds şi a dr. Verdi DiSesa, directorul programului de transplant

Incepind cu anul 1995, activitatea Clinicii de Chirurgie Cardio-Vasculara este dezvoltata prin proiectul de colaborare cu Humana Heart Institute International din Louisville, Kentucky, SUA şi creditul USAID. In cadrul acestui proiect au avut loc specializări ale unor  echipe complexe (chirurgi, anestezisti, cardiologi, asistenti medicali) din clinică si vizite de instruire  efectuate de experti din institutul mai sus amintit. In acest mod, concomitent cu o dotare suplimentara  cu echipamente si materiale,  activitatea de chirurgie cardio-vasculara s-a amplificat in numar, diversitate si rezultate.

Borna lui 1999

Un alt an de referinţă pentru IBCvT Tîrgu Mureş a fost 1999.

Programul de transplantare cardiacă a intrat în etapa clinică începând cu iulie 1999 după o îndelungată etapă experimentală,. Au fost efectuate 3 recoltări succesive de cord de donator la Tîrgu-Mures, care au fost transplantate la spitalul AKH din Viena şi spitalul din Bad Oeuheysen, Germania.

În acelaşi an de graţie pentru medicina cardiacă românească, are loc, la Bucureşti, primul transplat cardiac efectuat la noi în ţară. Autor a fost medicul  Şerban Brădişteanu (pentru multi ani parte a echipei de chirurgie cardiovasculara din Tg.-Mureş), având ca prim ajutor pe prof. dr. Radu Deac. După numai 2 săptămâni , se efectuează primul transplant cardiac la Tîrgu Mureş.

În 14 noiembrie 1999 s-a efectuat primul transplant de cord din Tîrgu-Mureş, dezvoltându-se astfel activitatea celui de al 2-lea centru de transplant din ţară.

În anul 2005, numărul transplantelor de cord la Tîrgu-Mureş a ajuns la 12 cazuri. La 15 ani de la primul transplant, adica în 2014 aveam peste 50 de transplanturi cardiace, cea mai mare parte din pacienţii noştri fiind în viaţă, unii dintre ei, în ordine cronologică, au peste 14 ani de la intervenţie şi duc o viaţă normală.

Centrul de Boli Cardiovasculare devine Institut de Boli Cardiovasculare si Transplant

In anul 2002 Centrul de Boli Cardiovasculare din Targu-Mures devine Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant (IBCvT) cu urmatoarea structura :

 • Clinica de Chirurgie Cardio-vasculara (prof.dr. Radu Deac)
 • Sectia Clinica de Anestezie si Terapie Intensiva Cardiaca (dr.Irina Modrigan)
 • Clinica de Cardiologie Adulti (prof.dr.C.Georgescu)
 • Clinica de Cardiologie Pediatrica (conf.dr.Rodica Toganel)
 • Sectia Clinica de Cardiologie Interventionala( dr.C.Suciu)
 • Laboratorul de cateterism cardiac si angiocardiografie
 • Laborator explorari functionale neinvazive
 • Laborator radiologie si imagistica medicala
 • Farmacie
 • Ambulator de specialitate
 • Unitate primire urgente
 • Compartiment de cercetare
 • Departament administrativ

Conducerea Institutului este asigurată de  prof. Dr. Radu Deac - ec. Monica Suciu - director financiar-contabil.

La 1 mai 2005 este decizionată în structura Institutului, prin ordin al Ministrului Sănătăţii, Secţia Clinică de Chirurgie Cardiacă pediatrică , la conducerea căreia este numit dr. Suciu Horaţiu, medic specialist chirurgie cardiacă, asistent universitar. Dr. H. Suciu care a efectuat o specializare de 1 an la Centrul San Donato, Milano, Italia sub conducerea Prof.dr. Alessandro Frigiola şi la Spitalul « Bambino Gesu » din Vatican (Prof. dr. A. Di Donato) Roma, Italia. Această  supraspecializare în chirurgia cardiacă pediatrică a fost  confirmată  prin ordin al  Ministrului Sănătăţii.

Activitatea de îngrijire a copiilor cu cardiopatii congenitale este concentrată într-o nouă organizare « Centrul Cardiovascular Pediatric « ,  conform recomandărilor grupului de experţi americani şi europeni. Centrul reuneşte în structura Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant Tîrgu-Mureş, secţiile clinice de cardiologie pediatrică, chirurgie cardiacă pediatrică, compartimentul de transplant şi noul bloc operator (2 săli de operaţie) şi terapie intensivă cardiacă pediatrică. Se dezvoltă o importantă colaborare cu Secţia clinică de neonatologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Mureş.

Evenimentul din 2011, trecut cu bine

Istoria IBCvT n-a consemnat, din păcate, doar urcurşuri, ci şi coborâşuri. Pricinuite, însă, nu de colectivul medical, ci de nefericita imixtiune a decidenţilor politici ai vremii. Aşa s-a ajuns ca, în anul 2011, guvernul rămas în istoria contemporană sub numele de Guvernul Emil Boc II (portofoliul Sănătăţii a fost asigurat de Attila Cseke), să desfiinţeze Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Tîrgu Mureş. Acesta s-a transformat în simple secţii de profil, fără personalitate juridică, integrate în structura colosului care este şi azi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă. Consecinţele au fost nefaste, iar activitatea fostului institut a intrat într-un recul previzibil. Timp de 2 ani de zile n-a mai putut fi efectuat niciun transplant cardiac, nici la Târgu Mureş, nici în ţară.

Eugen Nicolăescu venit în fruntea Ministerului Sănătăţii (decembrie 2012-martie 2014) care, fără să fie medic de profesie, a promovat o Hotărâre de Guvern (august 2013) prin care IBCvT a fost reînfiinţat.

În urma „reînfiinţării” actualului Institut de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Tîrgu-Mureş, prin H.G. nr. 413/2013, actuala unitate sanitară este autorizată şi furnizează aceleaşi servicii medicale ca şi fostul Institut, funcţionează cu aceeaşi structură medicală şi organizatorică, ca şi înainte de desfiinţare, cu acelaşi personal medical şi de cercetare, ceea ce conduce fără îndoială la concluzia că vorbim, practic, de un continuator în domeniu.

 Structura de azi a IUBCvT

 Asistenţa medico-chirurgicală de calitate în patologia cardiovascularului de toate vârstele de la nou-născut şi sugar la vârsta avansată este asigurată în anul 2015 de IUBCvT Tîrgu Mureş  prin sectiile clinice, compartimentele si laboratoarele din structura acestuia:

 • 1 Secţie Clinică de Chirurgie Cardiovasculară pentru adulţi şi copii cu compartiment de transplant cardiac şi Bloc operator adulţi şi copii; 2 Compartimente ATI adulţi şi copii care oferă servicii de reanimare şi terapie intensivă cardiovasculară;
 • 2 Secţii Clinice de Cardiologie adulţi cu compartiment de terapie intensivă coronarieni şi compartiment de cardiologie intervenţională
 • 1 Clinică de Cardiologie copii, prima cu acest profil din ţară;
 • Compartiment de Recuperare cardiovasculară adulţi şi copii;
 • Spitalizare de zi – 5 paturi.

În activitatea lor de zi cu zi, cele patru secţii ale IBCvT se sprijină pe aportul oferit de compartimentele conexe: farmacie, bloc operator adulţi, bloc operator copii şi transplant de cord, o unitate proprie de transfuzie sanguină, una de sterilizare, laboratoare de analize medicale, imunologie-transplant HLA, radiologie şi imagistică medicală, explorări funcţionale invazive (adulţi şi copii), neinvazive (adulţi) şi neinvazive (copii),  serviciu de prevenire şi control al infecţiilor nosocomiale, unul de epidemiologie şi profilaxie în boli cardiovasculare şi unul de evaluare şi statistică medicală.

Tot în cadrul IBCvT fiinţează şi un ambulatoriu integrat, cu cabinete de specialitate pentru cardiologie, adulţi şi copii, şi chirurgie cardiovasculară. “Pacemaker Clinic” – Serviciul ambulator de urmărire al pacienţilor cu stimulatoare cardiace.

În cadrul institutului funcţionează un compartiment distinct de cercetare şi producţie. Producţia şi implantarea primelor valve biologice din ţară, manufacturate în Laboratorul de producţie valve, imunologie şi transplant al IUBCvT.

Prin acest departament avem în implementare 3 proiecte ştiinţifice. Aceste rezultate ale cercetărilor în domeniul ingineriei tisulare în reconstrucţia valvulară vor fi analizate în manifestările ştiinţifice derulate cu ocazia aniversării noastre.

Această aniversare – 21  de ani de activitate ai Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Tîrgu Mureş constituie un  moment de referinţă pentru medicina cardiovasculară din România. Este un moment care ne permite trecerea în revistă a realizărilor deosebite acumulate, evenimente de vârf în medicina din România – transplantarea cardiacă, chirurgia cardiacă la noi-născuţi şi sugari, tratamentul de urgenţă al infarctului miocardic acut şi cardiologia intervenţională, formarea câtorva generaţii de medici specialişti în domeniu. In acelaşi timp este un moment de a făuri noi planuri şi obiective măreţe pentru viitor la înălţimea marilor înaintaşi. La conducerea actuală a Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant,  comitetul director format din prof. dr. Klara Brânzaniuc-manager, Dr. Mariana Ciorba – director medical, Ec. Mariana Cernat – director economic,  cu o mare experienţă profesională şi managerială, este o garanţie a viitorului acestei instituţii, în fruntea unor specialişti de vază în domeniu.

Prof. dr. Radu Deac

Într-o Românie măcinată pe multe paliere de incompetență, deznădejde și plafonare, birocrație, uneori de rea-voință, dumneavoastră ați reușit să construiți un monument de profesionalism, speranță, o echipă deschisă, atentă la noutăți, auto-didactă, și înzestrată cu cea mai importantă ”calitate”: suflet. Care au fost ingredientele de bază ale acestei construcții – IUBCvT?

Prof. dr. Radu Deac

Un asemenea proiect s-a născut inițial dintr-un vis inspirat din mai multe izvoare. A avut la bază o origine probabil structurală, din familie, apropiați, rude sau prieteni, influența unor oameni deosebiți prin cultură, personalitate, putere de influență și modelare. Am avut din tinerețe modele umane remarcabile, în special profesorii din liceu (Colegiul Național Mircea Eliade  din Sighișoara) oricând calificați pentru a ocupa o poziție de profesor universitar. Au  urmat apoi studiile universitare la Facultatea de medicină din Cluj. Din  nou o plediadă de profesori remarcabili, adevărați mentori care ne-au modelat prezentul de atunci și viitorul de astăzi. În acei ani a prins contur mai concret visul de a aborda chirurgia inimii la cel mai înalt nivel. Instituții de prestigiu ne-au facilitat instruirea în condiții mate-riale și știintifice create de giganți ai lumii medicale din acele vremuri, modele de morală, probitate și competență profesională, medicală și științifică. Pe acest fundament informarea științifică a generat idei noi, unele temerare, pentru metode moderne de diagnostic și tratament în special în bolile inimii. Chiar de la acel început s-a conturat ca primordială, pe lângă activitatea medicală propiu-zisă, compasiunea pentru omul bolnav, dorința de a-l ajuta să treacă peste dificila încercare produsă de boală. A fost de asemenea evident că un lider, oricât de genial, nu poate face performanță fără ajutorul unei echipe bine alese, instruită și sudată așa cum s-a dovedit necesară în chirurgia pe cord-deschis.

 

Numele dumneavoastră are o rezonanță aparte în lumea medicală. Nu multe personalități medicale post-decembriste vor rămâne în analele istoriei pentru reușitele medicale, premiere naționale, intervenții pionierat, construirea unui sistem ce se dovedește a fi unic ca rezultate la nivel național, etc. Totuși, care considerați că a fost apogeul carierei dumneavoastră?

După perioda clujeană de formare profesională a urmat transferul în centrul medical și universitar Târgu Mureș. Deși Clujul avea un avans important în explorările cardiovasculare – în special cateterismul cardiac – în domeniul chirurgiei cardiovasculare, centrul Târgu Mureș deținea priorități care s-au dovedit importante pentru viitorul ce se prefigura. Primele operații pe cord-închis au deschis calea unei specialități – chirurgia cardiovasculară și la Târgu Mureș prin participarea unor remarcabili specialiști din centrul medical  Fundeni, București      (1957), înaintea altor centre medicale din țară. Tinerețea și entuziasmul echipei medico-chirurgicale formate, alături de generozitatea celor cu experiență chirur-gicală mai mare au creat condițiile de a face mai mult și mai bine, atât în plan chirurgical cât și științific. Cercetarea și activitatea experimentală au generat soluții pentru  probleme nemaiîntâlnite în practica chirurgicală curentă. Au fost abordate cazuri cu malformații cardiace în special la copii, dar și la adulți. Activi-tatea intensă în echipă a generat experiența necesară progresului în domeniu. Au fost explorate și operate cazuri din ce în ce mai complexe, experiența s-a acumu-lat și rezultatele nu au întârziat să apară. Succesul a mărit pasiunea și entuziasmul echipei, ceea ce a permis cucerirea altor bastioane ale patologiei cardio-vasculare. Rezultatele au mărit încrederea pacienților în echipa chirurgicală și în acest fel progresul în specialitate a fost asigurat. Centrul Târgu Mureș a devenit o rază de speranță pentru numeroși pacienți cu boli de inimă din România. După câteva decenii de activitate (1962-1995), specializări în străinătate ale unor membrii de bază ai echipei, au permis trecerea la o etapă evoluată a activității, crearea Insti-tutului de Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș. Organizatoric s-au creat condiții superioare de activitate, deși arhitectural vorbind ar fi fost mult loc de mai bine. Au apărut și dezvoltat 3 generații de medici tineri, chirurgi, aneste-ziști, cardiologi și alte specialități,  care atrași și poate chiar fascinați de chirurgia cardiovasculară au asigurat dezvoltarea specialității, cu pasiune și entuziasm.  A ține în mână inima unui om și a o proteja de adversități este un privilegiu care nu se oferă oricui.

Cred că ar fi important să aflăm care au fost bucuriile ”numărul 1” pe care le-ați trăit în viață, în plan personal și, evident, în plan profesional?

In esență, privilegiul de a practica chirurgia cardiacă, posibilitatea de a trata și vindeca s-au cel puțin ameliora inimile copiilor cu malformații congenitale si mai presus de toate transplantarea inimii - un procedeu chiar miraculos oferit de medicina modernă, în care am avut șansa să cred încă de la începutul carierei, mi-au dat forța să trec peste multe obstacole, unele de netrecut. Apoi credința că mă pot întoarce mereu acasă din numeroasele deplasări în străinătate, unde am învățat enorm au fost satisfacții și împliniri care mi-au consolidat puterea de a trece peste adversități.

Revenind la ”sufletul” carierei profesionale – IUBCvT, aș vrea să vă aflu opinia privind viitorul acestui institut. Care credeți că ar fi direcțiile cele mai importante spre care ar trebui să fie atente generațiile actuale și viitoare de manageri, șefi, corp profesional ?  

 Viitorul acestei instituții create cu muncă, efort, tenacitate și perseverență nu poate fi decât unul luminos. Alte generații de medici vor consolida ceea ce noi am creat, cu aceiași credință în criteriul valorii și al performanței. Un mic amănunt este dorința de realizare unei clădiri noi din punct de vedere arhitectural, de asemenea legată de Spitalul Clinic Județean Mureș, ceea ce ar asigura progresul în deceniile ce vor urma. Cei ce au sperat în  desființarea Institutului în anii 2011-2013 s-au înșelat. Institutul a răsărit cu mai multă vigoare și dezvoltare.

Nu cred că este potrivit să se creadă că aceste realizări s-au obținut ușor, fără efort, fără luptă. Din contră, a fost  un consum imens de energie mentală și fizică, de stress, care s-a plătit uneori prea scump. In fond ceea ce conteză este crearea unei instituții moderne de standard înalt – Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș, unde bolnavii de inimă își regăsesc de cele mai multe ori vindecarea.

Tratamentul chirurgical al bolilor cardiace grave, severe la adulți, chirurgia cardio-patiilor chirurgicale la copii, dar mai ales la copii cei mai mici și nu în ultimul rând transplantarea inimii în tratamentul unor boli de inimă netratabile cu metode clasice, convenționale, reprezintă adevărata performanță cu care centrul medical și universitar Târgu Mureș trebuie să se mândrească. De aceași valoare este și performanța managerială la nivelul Institutului, fără de care performanța medi-cală nu ar fi existat. Același profesionalism, devotament și spirit de sacrificiu a fost prezent și la nivel managerial, ceea ce a completat armonios performanța medicală.

Se împlinesc 45 de ani de la prima intervenție pe cord deschis la Tîrgu Mureș, povestiți-ne cum a fost acea operație?

Cu multă emoție, stress și tensiune, dar și cu multă siguranță. Am aplicat regulile stricte din aviație. De la prima operație a fost un succes. Primul pacient operat la 5 aprilie 1973 ne-a însoțit de-a-lungul anilor ca o certitudine a performanței.

Cred că singurul mod real de a încheia acest scurt interviu este să vă las pe dumneavoastră să le transmiteți un gând colegilor de IUBCvT la acest moment aniversar. Sau să exprimați un gând pe care nu ați avut ocazia să-l divulgați într-un astfel de context.

Colegilor , întregului personal din Institut le sunt recunoscător pentru dăruire, abnegație și efort. Asistentelor medicale pe care le-am călăuzit de la absolvirea studiilor medico-sanitare până la pensionare le port o prețuire deosebită, lor datorându-le cel puțin jumătate din realizările noastre.  Celor ce nu mai sunt cu noi prin vrerea sorții, le vom purta veșnică și prețioasă amintire.

Vă mulțumesc pentru ocazia de a împărtăși din încercările și trăirile prin care am trecut în această jumătate de secol, inclusiv intrarea în noul mileniu și secol XXI. Aș dori ca realizările noastre pentru regăsirea celui mai de preț bun al omului – sănătatea inimii – să fie o dovadă de dăruire și devotament. Vă mulțumesc!

 

Prof. dr. Suciu Horaţiu, şef secţie Chirurgie Cardiovasculară Adulţi şi Copii, IUBCvT Tîrgu Mureș:  „Consider IUBCVT Tîrgu Mureș cea mai reprezentativă și performantă instituție sanitară de profil din țară”

Prof. dr. Suciu Horaţiu

Prof. dr. Suciu Horaţiu

Membru în Senatul Universitar UMF, membru în Consiliul Profesoral UMF, membru al Academiei de Ştiinţe Medicale, preşedintele Colegiului Judeţean al Medicilor Mureş, șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară, șef de disciplină IUBCvT Tîrgu Mureş.

Rep.: Nu pot să încep interviul altfel, decât cu apelativele cu care ați fost asociat: chirurgul fenomen, deținător de recorduri absolute, medicul de inimi atins de divinitate. Cum reușiți să lăsați la intrarea în sala de operații aceste așteptări imense? 

Prof. dr. Suciu Horaţiu: Am avut o mare șansă în viață, și anume aceea de a face ca și profesie exact ceea ce îmi place cel mai mult și care îmi aduce satisfacții profesionale și sufletești. Exact sala de operații este aceea care pe de o parte îmi oferă bucuria salvării vieții pacienților noștri și pe de altă parte a contribuit la această imagine pe care ați evocat-o mai sus. Consider aceste aprecieri un pic prea măgulitoare, sunt onorat, dar nu le consider un impediment în activitatea mea, ci din contră. Aprecierile pozitive din partea pacienților, aparținătorilor, a societății în general reprezintă un stimulent pentru orice medic dedicat profesiei lui, reprezintă certitudinea că reușește să aducă plus valoare prin ceea ce face și îl convinge să continue, într-un sistem sanitar în care este greu să institui performanța ca și rutină.

La începuturi …

Rep.: La începuturi, când la Milano v-ați însușit bazele practice ale chirurgiei cardiovasculare, întrezăreați o perspectivă reală asupra a ceea ce urma la Tîrgu-Mureș: centru de referință în domeniul medicinii cardiovasculare? 

Prof. dr. S.H.: Stagiul de pregătire în Italia a fost o provocare pentru mine ca medic și pentru Institutul nostru ca și unitate de elită în sistemul sanitar românesc. La momentul 2003, Clinica de Chirurgie Cardiovasculară din Tîrgu Mureș, care împlinește 50 de ani de activitate și 45 de ani de la prima operație pe cord deschis, era deja o certitudine, un reper important pe harta medicinii românești și cea mai performantă clinică de profil prin rezultatele obținute și operațiile de anvergură cum este transplantul cardiac.
Provocarea a constituit-o abordarea unui domeniu în mare suferință în România la acel moment, și anume efectuarea intervențiilor chirurgicale la nou-născut și copilul mic.
Fiind un domeniu cu totul nou, am profitat de experiența și profesionalismul medicilor de la Spitalul „San Donato” din Milano și am reușit să transfer la Tîrgu Mureș aceste cunoștințe și experiența medicală care ne-a permis abordarea cu succes a acestor operații extrem de dificile, solicitante și delicate din perspectiva implicațiilor sociale și emoționale specifice operării copiilor.
Acest lucru era previzibil, la Tîrgu Mureș existând, așa cum am menționat, o resursă umană înalt calificată și o atmosferă propice realizării performanței medicale.
Am reușit în această perioadă, începând din 2004 realizarea unui număr de peste 3.000 intervenții chirurgicale la copii, cu rezultate foarte bune, cifră care vorbește despre succesul acestui program la Tîrgu Mureș.

Rep.: Din 2005 sunteți membru al Consiliului Ştiinţific al Agenţiei Naţionale de Transplant. Cum se integrează acest sistem în cel internațional? Cât de relevant este argumentul științific, în dezvoltarea acestei rețele importante? 

Prof. dr. S.H.: Activitatea de transplant este un alt motiv de mândrie din perspectiva activității noastre profesionale, un domeniu care cu certitudine a adus notorietate și vizibilitate sporită centrului medical și academic târgumureșean.
Reprezintă o obișnuință informația de pe canalele de știri ca după o prelevare de organ pentru moarte cerebrală inima a fost transplantată la Tîrgu Mureș. Aceasta este regula și în prezent, când se împlinesc 19 ani de la primul transplant cardiac efectuat la Tîrgu Mureş, urmat de alte 70 de proceduri cu rezultate foarte bune. Prezența mea în Consiliul științific al agenției naționale de transplant este în acest context una justificată, iar argumentul științific este foarte important în acest context în care lucrăm în epoca medicinii bazată pe dovezi științifice, iar rolul nostru este de a transpune în practica medicală aceste dovezi și progrese ale științei.

 Rep.: Conduceți IUBCvT Tîrgu Mureș, o instituție de referință în domeniu la nivel național și internațional. CV-ul dvs. documentează, începând din anul 2004, aproape anual, câte o premieră națională la o nouă procedură medicală introdusă în sălile de operații. Este această tendință - căutarea metodelor inovatoare - dictată de viziunea dvs., ca șef de Institut sau este un trend dictat de domeniul medical mereu în dezvoltare?  

Prof. dr. S.H.: Consider Institutul de boli cardiovasculare și transplant Tîrgu Mureș ca fiind cea mai reprezentativă și performantă instituție sanitară de profil din țară, cu notorietate și vizibilitate externă. Când spun aceasta mă refer la abordarea tuturor patologiilor cardiologico-chirurgicale, de la infarctul miocardic acut la urgențele cardiovasculare ale nou-născutului sau transplantul cardiac.
Practic, sunt acoperite toate patologiile la toate grupele de vârstă, fapt care a dus inevitabil la o interconectare strânsă cu cele mai importante centre europene, lucru pe care îl constatăm inclusiv acum prin prezenta invitaților și colaboratorilor la sesiunea aniversară. Aceste lucruri nu sunt întâmplătoare, ele au venit odată cu creșterea experienței și aplatizarea curbei de învățare, îmbunătățirea permanentă a rezultatelor, efectuarea de intervenții novație, totul în folosul pacienților noștri. Evident că sunt rezultatul unei viziuni și a unui plan articulat care a fost pus în practică de noi toți cei responsabili de bunul mers al instituției.

Rep.: Dumneavoastră l-ați avut ca mentor pe dl. prof. dr. Radu Deac. Ce credeți că trebuie să reprezinte astăzi un profesionist ca să inspire generațiile viitoare? 

Prof. dr. S.H.: Am avut șansa să îl am ca profesor și mentor pe dr. Radu Deac, întemeietor de școala chirurgicală târgumureșeană, pionierul chirurgiei cardiace moderne.
Pe lângă talentul chirurgical înnăscut, profesorul Deac a avut viziune. Viziune în ceea ce privește direcțiile de dezvoltare a specialității și a alegerii resursei umane capabilă să pună în practică a acestora.

Copiii

REP.: Ce v-a motivat să alegeți copiii? … Micii pacienți cu inimă micuță, pe care, așa cum ziceați „operația este ca pictura pe bobul de orez?”  

Prof. dr. S.H.: Alegerea copiilor ca domeniu de supraspecializare a mea, a avut legătură directă cu această viziune, practic am fost atras în acest domeniu nou ca într-un vârtej irezistibil.
În permanență îmi răsună în mod obsesiv afirmația profesorului ca „un copil nu este un adult mic”. Asistam adesea neputincios la unele cazuri de intervenții pediatrice care nu aveau rezultatul dorit, simțeam că operațiile la copii sunt altceva și merită o abordare aprofundată.
Am avut șansa să fac această supraspecializare în străinătate și am avut șansa și mai mare să pot transpune în practică ceea ce am învățat. Datorez acest lucru celor care mi-au acordat încredere și tuturor colegilor și colaboratorilor cu care am reușit acest lucru.
Am operat peste 3.000 de copii în cei 14 ani de când am pornit centrul cardiovascular pediatric, am efectuat 12 operații premiere naționale, inclusiv transplantul pediatric; sunt lucruri care ne onorează și ne motivează să mergem mai departe.

De ce copiii? Pentru că nimic nu este mai înălțător decât zâmbetul unui copil care a fost în ghearele morții și nimic nu se compară cu un copil redat familiei lui.

Rep.: Aveți o experiență vastă la nivel mondial în ceea ce privește medicina în general, tehnologia medicală, chirurgia cardiovasculară. După dvs. ce perspective reale de dezvoltare are IUBCvT?

Prof. dr. S.H.: Sunt optimist în privința șanselor de dezvoltare a IUBCvt. Principalul nostru atu este reprezentat de resursa noastră umană, medici și asistente medicale înalt calificate. Nu este conceput succesul și performanța unei unități medicale în absența resursei umane, cel mai important capital.
În mod evident, progresul instituțional este condiționat de cadrul general de dezvoltare în ansamblu a sistemului medical românesc, pentru care rolul principal revine organizatorilor și finanțatorilor acestuia. Este vorba de identificarea priorităților și elaborarea strategiilor pentru rezolvarea problemelor. Prima condiție pentru rezolvarea unei probleme este să fie recunoscută și tratată ca atare.
Bolile cardiovasculare reprezintă „killerul” numărul 1 al populației României, 57 % dintre compatrioții noștri decedând din cauza bolilor cardiovasculare. Este o problemă care nu mai poate fi ignorată și tratată cu toată considerația, efort în care institutul inimii din Tîrgu Mureș va avea un rol central

 

Prof. dr. Klara Brînzaniuc:  „Trebuie să găsim soluția de spații pentru instituția noastră pentru a dezvolta domenii ce nu au încă soluții în România”

Prof. dr. Klara Brînzaniuc

Prof. dr. Klara Brînzaniuc

Rep.: 45 de ani de la prima operaţie cardiovasculară în Tîrgu Mureş. Ce gânduri aveţi, la cald, legat de această aniversare de importanţă majoră în domeniul medical autohton?

Prof. dr. Klara Brînzaniuc: Centrul medical târgumureșean a fost constant asociat cu performanțe medicale  certe în diagnosticul și tratamentul bolilor cardiovasculare. De la transplantul de cord pe animal de experiență la om, de la cercetări privind producția de valve biologice la obținerea acestora și dezvoltarea unui  compartiment distinct de cercetare şi producţie: Producţia şi implantarea primelor valve biologice din ţară, montate pe inel şi <stentless> manufacturate în Laboratorul de producţie valve, în structura IUBCvT, continuate astăzi prin cercetări experimentale privind folosirea celulelor stem în reconstrucții valvulare, am contribuit la crearea unei școli de chirurgie cardiovasculară,  la adult și la copii, fiind astăzi la a 3-a generație de specialiști formați în IUBCvT Tîrgu Mureş, în toate specialitățile ce permit diagnosticul și tratamentul complex al afecțiunilor cardiovasculare.

Nu putem să nu fim recunoscători celor care au creat aceste performanțe, d-lui prof dr. Radu Deac, vicepreședinte al ASM, director aproape 20 de ani al IUBCvT Tîrgu Mureș și celui ce a preluat ștafeta de la domnia sa, prof dr. Horațiu Suciu.

Pentru că acum 45 de ani am avut specialiști ce au realizat prima intervenție cardiovasculară în Tîrgu Mureș, astăzi am devenit un centru de excelenţă în acordarea asistenţei medicale bolnavilor cardiovasculari, în formarea inițială și cea continuă a profesioniştilor din domeniul medical şi în cercetarea ştiinţifică.

Rep.: În anii trecuţi aţi acumulat o experienţă respectabilă în peisajul medical, fiind la conducerea direcţiei de sănătate publică, prorector  ştiinţific al UMF, participant la numeroase cercetări naţionale şi internaţionale, de patru ani sunteţi la conducerea unei instituţii de importanţă maximă pentru domeniul medical din România. Aţi fost şi aţi rămas un căutător al noilor provocări profesionale?

Prof. dr. K.B.: Dacă în primii ani de formare medicală, competența mea didactică și cea medicală au fost prioritare pentru mine, după anul 2000 - când am început formarea managerială în domeniul managementului serviciilor  de sănătate, validate prin atestatul Ministerului Sănătății, completată ulterior cu managementul academic, în special spre accesare de proiecte instituționale și de cercetare - am lărgit paleta competențelor și preocupărilor profesionale.

Poate această  realitate a determinat  includerea mea în echipe manageriale, la DSP Mureș, ulterior în Senatul UMF și în Biroul Senatului ca și prorector științific.

Managementul academic mi-a asigurat recunoașterea profesională în domeniul Sănătate, fiind și membru în comisia permanentă de experți Științe Medicale ai Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior, comisie care asigură autorizarea provizorie/acreditarea tuturor programelor de studiu la nivelul standardelor de calitate și în concordanță cu legislația europeană de exercitare profesională în domeniile reglementate sectorial și general.

Rep.: Când a început să devină o provocare pentru dvs. partea de administraţie şi de organizare instituţională în sfera medicală?

Prof. dr. K.B.: Așa cum am precizat, din anul  2000 după formarea inițială și continuă în Managementul Serviciilor de Sănătate, am fost inspector și ulterior director executiv la DSP Mureș, în 2009 și apoi în 2013 manager la Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant, reconfirmat în prezent, 2018, în urma examenului promovat de manager persoană fizică pe  o perioadă de 3 ani.

Punctul forte al IUBCvT

Rep.:  De mai bine de patru ani conduceţi IUBCvT Tîrgu Mureş. Care este punctul forte al instituţiei?

Prof. dr. K.B.: Ar fi greu să identific unul singur, dar în puține cuvinte aș sintetiza:

- Performanță medicală, proceduri moderne de diagnostic și tratament, expertiză de vârf în domeniu;

- Specialişti  renumiți cu adresabilitate mare a pacienților spre aceștia;

- Priorități naționale – transplantul cardiac, rezolvarea patologiei malformațiilor cardiace congenitale, și astfel pacienții noștri sunt de la vârsta de o zi la 100 de ani;

- Centru universitar de prestigiu naţional şi internaţional, unde chirurgia cardiovasculară și cardiologia are specialiști de mare valoare;

- Dotări în dezvoltare, condiţii optime de deservire a pacienţilor, mai puțin problema deficitară a spațiului, ce împiedică dezvoltarea unor domenii ce ne aparțin, ce nu au încă soluții în România și paradoxal noi am format specialiști în ultimii 3-5 ani, avem colaborări internaționale și sprijin permanent, dar nu avem resurse pentru un spital care să permită aceste realități.

- Număr mare de servicii medicale prestate cu complexitate ridicată reflectată în ICM poate printre primele două din România.

Rep.: Ce idei de dezvoltare aveţi în plan pe termen scurt şi pe termen lung pentru Institut?

Prof. dr. K.B.: Nici una din acestea, publice prin strategia instituțională 2015-2020 nu vor fi realizabile dacă nu vom găsi soluția de spații pentru instituția noastră prin extindere/supraetajare sau mai potrivit clădire cu destinație specifică Institutului.

Rep.: Care sunt proiectele şi planurile de viitor? Ce ar însemna succesul suprem pentru Klara Brînzaniuc?

Prof. dr. K.B.: Satisfacția tuturor colaboratorilor, apartenența lor reală la ceea ce înseamnă IUBCvT Tîrgu Mureș și pentru mulți dintre noi, și UMF Tîrgu Mureș, alături de identitatea noastră profesională și cea națională în anul centenarului 2018.

 

Prof. dr. Dan Dobreanu: „Incidența și severitatea bolilor pe care trebuie să le tratăm rămân în continuare mari”

Prof. dr. Dan Dobreanu

Prof. dr. Dan Dobreanu

Rep.: D-le profesor, am remarcat în CV-ul dumneavoastră că „v-ați întâlnit” practic toată cariera cu domeniul cercetării. Ce înseamnă cercetare în secolul XXI pentru un cardiolog?

Prof. dr. Dan Dobreanu: Cercetarea reprezintă o componentă indiscutabilă a cardiologiei moderne. Ce înseamnă concret această cercetare este un răspuns mult mai complex. Pe de-o parte, este vorba despre cercetarea fundamentală, menită să contribuie la înțelegerea mecanismelor intime ale bolilor și la conceperea de noi tratamente. Din acest punct de vedere, cardiologia zilelor noastre suferă o schimbare radicală, deplasându-se tot mai mult dinspre terapia farmacologică, chimică, înspre terapiile biologice.

Pe de altă parte, este vorba despre cercetarea clinică, menită să valideze aplicarea practică a ceea ce ne oferă cercetarea fundamentală. Cardiologia modernă se desfășoară astăzi sub semnul a ceea ce numim „medicina bazată pe dovezi”, concept care subliniază faptul că nu avem încă (și probabil nu vom avea niciodată) un model experimental atât de perfect încât să verifice modul în care datele oferite de cercetarea fundamentală vor funcționa aplicate pe pacient. Studiile clinice randomizate cu grup control își propun tocmai să valideze, lipsit de subiectivism, beneficiul intervențiilor terapeutice îndeosebi asupra obiectivelor „solide” de morbi-mortalitate.

Înaintea componentei financiare, mult mai importantă este resursa umană

Rep.: Vedeți un viitor al cercetării aici la Tîrgu Mureș?

Prof. dr. D.D.: Categoric există premizele pentru un viitor în cercetarea cardiologică din Tîrgu Mureș. În primul rând, prin faptul că aici funcționează unul dintre Institutele de referință din România în cea ce privește asistența medicală în cardiologie. Apoi, datorită faptului că în mediul academic din Tîrgu Mureș, cardiologia a fost totdeauna unul din domeniile de referință. Și poate nu în ultimul rând datorită faptului că, de câțiva ani în cadrul UMF Tîrgu Mureș, există un centru de cercetare fundamentală axat tocmai pe patologia cardiovasculară. Modul în care însă vom reuși să valorificăm aceste premize depinde de noi toți și succesul nu este de la sine înțeles.

Cum stăm cu inima în România…

Rep.: Șef de clinică, cardiolog, profesor universitar, cercetător; funcții de conducere, practică și cercetare toate în același domeniu medicina, mai exact cardiologie. Puteți deci emite o părere avizată: Cum stăm cu inima în România?

Prof. dr. D.D.: Din păcate, stăm foarte prost. În absența unor politici sanitare coerente adresate modificării stilului de viață și prevenției în general, România rămâne unul dintre liderii europeni în ce privește mortalitatea prin boli cardiovasculare. Faptul că în ultimii ani reușim să ne aliniem standardelor civilizate în ceea ce privește terapiile pe care le oferim pacienților noștri nu poate compensa faptul că de fapt incidența și severitatea bolilor pe care trebuie să le tratăm rămân în continuare mari.

Rep.: Care este rolul Institutului inimii observând aceste modificări în rândul populației? Spre ce tipuri de afecțiuni credeți că va fi necesară o atenție sporită din partea IUBCvT în viitor?

Prof. dr. D.D.: Rolul unei asemenea instituții este în primul rând de a oferi pacienților accesul la terapiile de vârf în domeniul patologiei cardiovasculare, adresându-se mai ales pacienților care nu au cum să fie rezolvați la nivelul centrelor teritoriale.

 Școala de cardiologie din Tîrgu Mureș

Rep.: D-le profesor, care ar fi întrebarea care nu v-a fost pusă, dar la care ați vrea să răspundeți?

Prof. dr. D.D.: Aș fi așteptat poate o întrebare legată de școala de cardiologie din Tîrgu Mureș. Pentru că nimic nu se poate naște fără o bază și nimic nu are valoare dacă nu se continuă la un nivel superior. Noi, cei care profesăm acum ne-am format la școala profesorului Corneliu Dudea, a profesorului Simion Cotoi și a profesorului Constantin Georgescu. Și fiecare dintre noi, cei aflați acum la maturitate, avem discipoli care promit să ne depășească. Speranța mea este ca ei să confirme această promisiune.

 

Anca Sglimbea, doctoriţa care nu coboară niciodată standardul

Reporter: De ce copiii, doamnă doctor Sglimbea? Cum aţi ajuns să vă dedicaţi lor, celor mici?

Dr. Anca Sglimbea

Dr. Anca Sglimbea

Dr. Anca Sglimbea: Într-un fel sau altul, a fost o întâmplare, nu o alegere. Am terminat Facultatea de Medicină Generală, iar unul dintre primele mele stagii a fost la Pediatrie. Le explic adesea colegilor mei că asta e un fel de boală contagioasă. Când începi să lucrezi cu copiii, nu mai scapi de chestia asta.

R.: V-aţi specializat şi aţi lucrat în unităţi medicale de prestigiu din ţări cu medicină avansată, acolo unde aţi avut privilegiul de a lucra în terapia intervenţională cu cea mai modernă aparatură medicală. Cum a fost revenirea în sistemul sanitar autohton, unde ştim bine că dotările şi aparatura nu sunt încă de acelaşi nivel?

Dr. A.S.: Colegii de aici, în primul rând anesteziştii (pentru că ei sunt cei care te readuc la realitate), mi-au explicat că „e foarte frumos ce-ai văzut tu afară, dar noi aici asta avem şi cu asta trebuie să ne descurcăm”. Aşa că am început „realinierea”, adică am început să fac ceea ce învăţasem în Occident, dar cu aparatura de care dispuneam aici, fără însă a coborî în vreun fel standardul. Ăsta este, până la urmă, obiectivul oricărui om care-şi respectă meseria: nu cobori standardul.

IBCvT Tîrgu Mureş: Suntem unici pentru că suntem o echipă

R.: Punctaţi, vă rog, câteva aspecte care face IBCvT Tîrgu Mureş unic faţă de celelalte centre de chirurgie cardiacă şi cardiovasculară din ţară.

Dr. A.S.:  În primul rând, ceea ce avem noi la Tîrgu Mureş, adică chirurgie cardiacă pediatrică, cardiologie pediatrică, terapie intervenţională pentru copii şi ATI pediatric, toate acestea nu mai există, în această formă, nicăieri în România. În al doilea rând, suntem unici şi pentru că lucrăm de multă vreme împreună şi suntem o echipă. În al treilea rând, ieşind des prin ţările occidentale şi specializându-ne de multe ori acolo, s-a schimbat puţin şi felul în care vedem pacientul, în sensul că am conștientizat că pacientul este centrul activităţii noastre. Adică echipa medicală e aici pentru pacient şi nu viceversa. Toate astea ne fac puţin deosebiţi de alţii.

R.: Despre o altă tentaţie, atunci: Nu v-aţi gândit vreodată să rămâneţi să munciţi într-una din ţările avansate – SUA, Elveţia – în care v-aţi specializat ca medic? Aţi fi putut munci în condiţii mai bune şi aţi fi putut fi plătită cu mult mai bine decât în sistemul sanitar de la noi.

Dr. A.S.: Nu. Şi nu o spun gratuit. Multă lume m-a mai întrebat asta. Nevoia de ceea ce facem noi, cardiologii pediatri, e mult mai mare în România decât în ţările dezvoltate. Automat, satisfacţiile sunt mai mari. Despre remuneraţii nu vreau să vorbesc. E strict treaba conducătorilor ţării. Dar, dacă vor să păstreze medicii în România, trebuie să-i trateze ca atare. Revenind la întrebare, răspunsul este nu. Nu fac parte dintre cei care s-au gândit să plece din ţară.

Răspuns la o întrebare nepusă

R.: Numiţi o întrebare care aţi fi dorit să vă fie pusă, dar pe care nu v-a pus-o nimeni până acum. Şi daţi-ne şi răspunsul, vă rog.

Dr. A.S.: Oh, greu de răspuns… Trebuie să aleg din mai multe… nu m-a întrebat nimeni, de exemplu, ce-aş vrea să schimb în sistemul medical. Aş vrea să schimb, printre altele, modul în care sunt văzuţi medicii şi modalitatea în care e văzută medicina în această ţară. Medicina şi personalul medical de la noi sunt percepute şi văzute într-o manieră inadecvată. Există o tendinţă de a împinge în faţă evenimentele excepţionale, de obicei, neplăcute. Aş încerca să arăt publicului larg marea masă de oameni din sistem care îşi fac treaba, în condiţiile date, aşa cum pot, cu dorinţa ca rezultatele să fie bune.

„Noi nu muncim cu ochii la ceas şi la cele opt ore de program. În momentul când intrăm în sala de operaţie sau când începem o procedură ne gândim doar că treaba trebuie făcută în condiţii de siguranţă. Cât ia procedura, atâta ia; aici nu e loc pentru grabă decât în cazurile realmente urgente”.

 

Dr. Ayman Elkahlout: „La IUBCvT Tîrgu Mureş am întâlnit o atmosferă caldă care te ajută să vrei să muncești și să dezvolți”

Dr. Ayman Elkahlout

Dr. Ayman Elkahlout

Dr. Ayman Elkahlout, şef Laborator Explorări Funcţionale Invazive în cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant Tîrgu Mureş.

Rep.: Domnule doctor, pentru început, oferiți-ne câteva date despre dumneavoastră.  Cum aţi ajuns să faceţi parte din echipa de profesionişti de la IUBCvT Tîrgu Mureş?

Dr. Ayman Elkahlout: Am absolvit Facultatea de  Medicină Generală în 1999 la UMF Victor Babeș Timișoara. Imediat am început specializarea de cardiologie la Institutul de Boli Cardio Vasculare Timișoara. Profesez din anul 2004 după  ce am obținut specializarea în cardiologie. În octombrie 2008 m-am alăturat echipei de la IUBCVT Tîrgu Mureș căutând șansa de muncă în condiții de colegialitate și dezvoltare tehnică și științifică. Pur și simplu m-am gândit că e o provocare să fac un drum nou, departe de Timișoara unde consideram că e casa mea. Și după un an de zile am reevaluat situația, am văzut sprijin total, sprijin pe care îl găsesc  din partea conducerii și a colegilor mei și azi. Am întâlnit aici o atmosferă caldă care te ajută să vrei să muncești și să te dezvolți. Până acum nu mi s-a întâmplat să propun ceva și să mi se refuze, mă refer la propuneri în avantajul pacienților. Pe scurt, când văd niște proceduri noi în străinătate, reacția mea și a colegilor mei este că o să facem și noi asta în curând, pentru că nu suntem departe de practica de zi de zi din țările de vest; la nivelul țării suntem destul de dezvoltați pe cardiologie intervențională.

Pe plan profesional îmi doresc să începem să tratam malformații congenitale la adulți. Și îmi mai doresc să rezolvăm cât mai multe cazuri de implantare percutană de valvă aortică…

Rep.: Care este cea mai importantă reușită medicală personală?

Dr. A.E.: Nu pot menționa una singură. În fiecare zi apar multe provocări, orice situație poate părea un caz simplu, la o primă analiză, dar când începe intervenția, totul poate deveni mai dificil contrar așteptărilor. Și vorbim aici de afecțiuni de la stenoze de coronare, stenoze de carotid, stenoze de aortă (coarctație), anevrisme, la disecții aortă. Normal pe fiecare domeniu (coronarian, periferic, aortă, valvă aortică) am reușit să stăpânesc procedurile, care sunt complexe și lungi. Specializarea în acest domeniu necesită timp departe de familie pentru training, iar stresul este mare în timpul procedurilor. De exemplu, stenozele coronariene pe care trebuie să lucrezi sunt foarte dure din cauza depunerilor de calciu care nu cedează la umflarea balonului și nu cedează la implant de stent. Atunci se efectuează rotablație, care elimină parțial calciul și în acest fel stenoza cedează mult mai ușor la balon.

Rep.: Care este cea mai recentă premieră medicală pe care ați gestionat-o?

Dr. A.E.: Am efectuat până acum 7 implanturi de valve aortice percutane, primele 4 au fost efectuate în noiembrie 2016 și 3 cazuri în iunie 2017. Pentru mine este o premieră să ajuți o categorie de pacienți în vârstă, depășiți și refuzați chirurgical, cu metode minim invazive. Și, cel mai important, la majoritatea pacienților se începe mobilizarea în 12-24 de ore după intervenție. Pentru mine și lista de așteptare pe care sunt 20 de cazuri reprezintă un număr foarte mic de pacienți rezolvați și asta din cauza finanțărilor limitate. Am solicitat suplimentarea bugetului și așteptăm un răspuns dacă se va face rectificare pozitivă. Toată echipa noastră este pregătită pentru proceduri complexe, iar trainingurile efectuate  în Germania și Ungaria în 2015 și 2016 completează expertiza noastră.

 

Dr. med. pr. Mihaela Ispas: „La IUBCvT ai acces la toate investigațiile necesare unui diagnostic corect”

Dr. med. pr. Mihaela Ispas

Dr. med. pr. Mihaela Ispas

Rep.: Ca și cardiolog, cum vedeți diferența între IUBCvT și alte sisteme?

Dr. med. pr. Mihaela Ispas: La IUBCvT ai acces la toate investigațiile necesare unui diagnostic corect și complet din punct de vedere cardiologic și ai, de asemenea, posibilitatea de a finaliza optim și cu succes tratamentul unui pacient pe care l-ai investigat.

Nici nu-mi pot imagina să profesez în alt loc

Rep.: De ce IUBCvT Tîrgu Mureș?

Dr. med. pr. M.I.: Pentru că m-am născut aici la Tîrgu Mureș, aici am trăit, copilărit, învățat, profesat și dezvoltat până la momentul actual. Nici nu-mi pot imagina să profesez în alt loc. Pot spune că fac parte dintr-un colectiv frumos în care colaborarea este bună între noi și cu celelalte secții ale Institutului.  Ideea e că ne străduim, toți, să fim competenți; să fim la cel mai înalt nivel profesional pe care-l putem ținti pentru a fi de ajutor atât pacienților, cât și colegilor noștri cu cazuri deosebite.

Rep.: Care este specificul secției Cardiologie II adulți?

Dr. med. pr. M.I.: Specificul secției Cardiologie II adulți este tratarea pacienților cu patologie coronariană, cu patologie valvulară și cu insuficiență cardiacă de diverse etiologii, colaborând îndeaproape cu colegii cardiologi intervenționali și chirurgi cardio-vasculari.

Rep.: Ce v-a atras spre cardiologie?

Dr. med. pr. M.I.: Faptul că bolile cardio-vasculare sunt pe primul loc ca frecvență între afecțiunile care pot cauza decesul pacientului, iar evoluția posibilităților de diagnostic și tratament în domeniul cardiologiei a fost foarte rapidă, oferind posibilități de tratament eficient și salvare a vieților pacienților.

Rep.: Mai e la fel de atractivă?

Dr. med. pr. M.I.: Da, puține domenii medicale au o așa evoluție ascendentă.

Rep.: Remarcați vreo evoluție a patologiilor cu care ajung la dumneavoastră pacienții?

Dr. med. pr. M.I.: Patologia coronariană este întâlnită la vârste mult mai tinere decât până acum, fiind vorba de pacienți afectați începând cu vârste în jur la 50 de ani, comparativ cu decada de vârstă 60-70 la care se întâlneau asemenea patologii. Aici intervine ceea ce discutam mai devreme legat de evoluția posibilităților de tratament în sensul că un pacient coronarian – de exemplu cu infarct miocardic – poate beneficia de un tratament salvator în așa fel încât să-și reia activitatea și după acest eveniment să poată avea o viață relativ normală.

 

Rodica Togănel Habilitat: „Empatia faţă de suferinţa umană m-a făcut să aleg medicina ca profesie”

Prof. dr. Rodica Habilitat Togănel

Prof. dr. Rodica Habilitat Togănel

Rep.: Să începem cu începutul! Cu zeci de ani în urmă, de ce aţi ales medicina ca profesie?

Prof. dr. Rodica Habilitat Togănel: Empatia faţă de suferinţa umană şi nu în ultimul rând faptul că locuiesc într-un oraş cu tradiţie medicală, un puternic centru medical şi universitar.

Rep.: Conform CV-ului dvs., după obţinerea diplomei aţi ales specializarea de medic intern pediatru. După câțiva ani de profesie v-aţi îndreptat atenţia către cercetare. Ce v-a motivat alegerea acestei direcții în carieră?

Prof. dr. R.H.T.: Fiind şef de promoţie, în anul V de facultate am avut oportunitatea de a opta pentru continuarea  pregătirii mele în centrul universitar şi în urma examenului susţinut am devenit pentru următorii 3 ani medic intern pediatru. A fost perioada care mi-a marcat parcursul profesional; în calitate de medic intern pediatru am lucrat în cadrul Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară, fiind primul meu contact cu patologia cardiovasculară pediatrică.

Rep.: Care erau satisfacţiile profesionale şi împlinirile personale atunci, în primii ani de activitate?

Prof. dr. R.H.T.: Să descoperi o specialitate fascinantă – cardiologia pediatrică, aproape inexistentă în România,  să fii parte a unui colectiv  deosebit a cărui existenţă gravita în jurul profesiei cu o dăruire extraordinară. Au fost anii care m-au format nu numai profesional, dar şi mi-au insuflat total dăruirea pentru activitatea medicală, perseverenţa şi convingerea că numai în acest fel poţi realiza progrese în activitatea medicală, îţi poți atinge obiectivele propuse, transforma visele în realitate.

Rep.: Dacă ar fi să faceți o trecere peste timp, care sunt satisfacțiile acum, în cadrul IUBCvT Tîrgu Mureș? Putem vorbi de împliniri și în sistemul actual de lucru?

Prof. dr. R.H.T.: Satisfacţia de a conduce nu doar prima clinică de Cardiologie Pediatrică, dar totodată  de a forma cel mai performant colectiv din ţară în domeniul cardiologiei pediatrice, colectiv care şi-a pus amprenta în dezvoltarea centrului de Cardiologie şi Chirurgie Cardiovasculară Pediatrică, a fost un obiectiv important pe care l-am atins. În opinia mea, eşti un adevărat lider dacă reuşești să formezi un colectiv cu înaltă ţinută profesională care cu certitudine va duce mai departe ceea ce ai construit.

Rep.: Din 1995 sunteți medic șef Secţie - la IuBCvT - Clinica de cardiologie III copii. Ce v-a motivat să vă continuaţi activitatea la această structură medicală?

Prof. dr. R.H.T.: În cadrul Clinicii de Pediatrie I am condus primul compartiment de cardiologie pediatrică, având dublă specialitate în pediatrie şi cardiologie. Practic, prin înfiinţarea IUBCvT Tîrgu Mureş, s-a ivit oportunitatea de dezvoltare a acestui prim proiect şi am construit această nouă structură medicală, prin transformarea compartimentului de cardiologie pediatrică din Clinica de Pediatrie I într-o clinică de Cardiologie Pediatrică, prima de acest profil din România. Doresc să subliniez faptul că în realizarea acestor proiecte am avut sprijinul d-lui prof dr. Ioan Muntean și a d-lui prof R. Deac, două personalități marcante ale medicinii târgumureșene.

Rep.: Care sunt atuurile pe care le consideraţi indispensabile unui şef de secţie într-o structură medicală?

Prof. dr. R.H.T.: Profesionalism, alegerea corectă a membrilor colectivului, capacitatea de motivare a celor din jurul tău pentru performanţa profesională, exemplul personal, implicare pentru dezvoltarea activităţii şi dotării secţiei şi nu în ultimul rând pentru cercetare.

Rep.: Care sunt satisfacţiile dvs. profesionale, care inevitabil au devenit şi bucurii personale, pe care nu le veţi uita? Ne dați un exemplu concret?

Prof. dr. R.H.T.: Faptul că am pus bazele cardiologiei pediatrice românești în Tîrgu Mureş şi în România prin dezvoltarea subspecialităţilor în domeniu, centrul medical târgumureşean  devenind centru de referinţă în domeniul cardiologiei pediatrice româneşti, mi-a oferit cea mai profundă bucurie pe plan personal.

 

Dr. Sorin Paşcanu, neînduplecatul adversar al lui „merge şi aşa”

Dr. Sorin Paşcanu

Dr. Sorin Paşcanu

„Dacă faci bine ceea ce faci, indiferent de domeniu, ai rezultate”

R.: Cum vedeţi IBCvT-ul peste zece ani?

Dr. Sorin Pașcanu: Iarăşi e o întrebare grea pentru că IBCvT-ul a trecut prin nişte frământări în ultima perioadă. Dar modul cum arată astăzi şi stabilitatea de toate felurile, în principal cea intelectuală sau cea spirituală a institutului, toate îmi dau încredere că va fi aici şi peste zece ani. Institutul are deja o istorie, are o cultură, are deja probabil a treia generaţie de medici care lucrează aici şi lucrul acesta se cunoaşte.

R: Sunteţi considerat unul dintre cei mai buni anestezişti din ţară. Vine cineva din urmă, căruia să îi predaţi ştafeta, la un moment dat, în viitor?

Dr. S.P.: Vin, vin tineri tot timpul. Sunt şi care trec pe la noi şi pleacă şi pe care aş vrea să îi văd la un moment dat înapoi. Nu depinde numai de noi. Probabil nu depinde nici de ei. Aş putea zice că în ultimii ani sunt mai degrabă plăcut surprins de calitatea medicilor tineri care vin din urmă, de dorinţa lor, de entuziasm, de calitatea lor umană, nu numai profesională.

R: Cum vă împăcați cu deciziile pe care le luați legat de diferite cazuri medicale?

Dr. S.P.: Așa cum încercăm să le spunem de multe ori şi părinţilor: medicina rareori este, sau aş zice mai niciodată nu este alegere între bine şi rău.

Este mai tot timpul o alegere între două rele. În a cântări riscuri versus beneficiu. Niciuna dintre manevrele, niciunul dintre tratamentele pe care le facem nu aduce doar bine. Întotdeauna există şi posibile reacţii adverse. De aceea, în majoritatea cazurilor, decizia de a trata un copil, modalitatea în care îl tratăm, secvenţa ș.a.m.d., sunt decizii pe care le luăm în grup, în aceste colocvii medicale la care participă şi chirurgii, şi cardiologii pediatri, şi anesteziştii şi în general toată lumea care are de-a  face cu domeniul ăsta, încât fiecare să îşi spună părerea şi la sfârşit noi ca grup, ca entitate, să putem trage o concluzie, încotro ne îndreptăm.

R: Cum funcționează acest sistem, IUBCvT?

Dr. S.P.: Vă dau un exemplu concret al unui copil acum de trei ani. Părinţii au aflat de boala congenitală, transpoziţie de vase mari, încă din perioada intrauterină, ca atare ne-au contactat şi au fost îndrumaţi către Clinica de Obstetrică Ginecologie de aici din Tîrgu Mureş. Mama a decis să vină şi să nască aici, împreună cu specialiştii de aici, iar bebeluşul a fost preluat imediat de neonatologia Spitalului Judeţean, care funcţionează în aceeaşi clădire cu noi. S-a confirmat diagnosticul imediat după naştere. La mai puţin de o oră, a fost adus jos la noi în terapie intensivă, unde împreună cu colegii de la cardiologie pediatrică s-a efectuat o primă procedură, o atrioseptectomie cu balon. Starea copilului s-a îmbunătăţit semnificativ imediat după aceea, a fost transferat la neonatologie, unde a fost îngrijit de colegii de acolo timp de două săptămâni, timp în care a fost urmărit în continuare şi de colegele de la cardiologie pediatrică. Când am considerat că starea copilului este optimă, să zicem, a fost operat..

Lucrurile au mers bine, aş zice chiar spre foarte bine. E unul din cazurile, nu puţine la număr care subliniază încă o dată importanţa unui sistem medical naţional care să se ocupe de cazurile astea. Faptul că a fost diagnosticat antenatal în teritoriu, că a beneficiat de atâtea specialităţi care l-au îngrijit în centrul medical Tîrgu Mureş, de la obstetrică-ginecologie la neonatologie, cardiologie pediatrică, chirurgie, anestezie, de specialişti care fac asta de mult timp împreună, a fost în beneficiul copilului.

 

Peste 33.000 de persoane s-au abonat la Newsletterul saptamanal. O poti face si tu chiar acum!

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZARE

Podiatrii, profesioniștii care pot scădea cu 85% numărul amputațiilor

Pacienti

Vizualizari: 210

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Podiatrii, profesioniștii care alături de echipa multidisciplinară de îngrijire a piciorului diabetic pot scădea cu 85% numărul amputațiilor

A merge este un act normal atâta timp cât avem picioarele sănătoase. Uneori nici nu conștientizăm cât de important este să avem picioarele funcționale. Deplasarea și mobilitatea sunt fundamentale pentru calitatea vieții, dar și pentru a preveni instalarea sau evoluția unor afecțiuni. În cazurile în care se instalează durerea la nivelul picioarelor, apar probleme de echilibru și ulcere pe suprafața plantară a picioarelor, oamenii devin din ce în ce mai sedentari sau au o activitate fizică redusă. Pe termen lung, acest lucru conduce la creșterea glucozei din sânge, creșterea în greutate și scăderea calității vieții datorită afectării sănătății.

Profesia de podiatriu este reglementată în peste 21 țări, precum SUA, Anglia, Canada, Australia, Noua Zeelandă, Spania, Singapore, Germania, Italia, Olanda, Belgia, Franța, Danemarca, Finlanda, Elveția, Kuwait, estimându-se că la nivel internațional există peste 100.000 de specialiști în podiatrie.

 ,,În România nu există această profesie, însă primii pași legați de podiatrie s-au făcut începând cu 2015, anul când s-a înființat în România, Asociația de Podiatrie. Medicii români alături de specialiști internaționali și-au unit vocile și competențele pentru a trage un semnal de alarmă asupra cazuisticii problemelor la nivelul picioarelor în general, și al amputațiilor piciorului diabetic, în mod special. Una dintre soluțiile acestei problematici  este reglementarea profesiei de podiatru, care la nivel mondial este deosebit de apreciată datorită importanței sale în primul rând în prevenția și reducerea amputațiilor din cauza diabetului zaharat” a declarat conf. dr. Ioan Andrei Vereșiu, Președintele Asociației de Podiatrie.

Datele arată că, în lume, la fiecare 20 de secunde, un picior este amputat din cauza diabetului (4320 amputaţii pe zi la nivel mondial!). În România, specialiştii estimează că, aproape la fiecare oră are loc o amputaţie în rândul persoanelor cu diabet, cu o medie de 14 de amputaţii pe zi (aprox. 5040 amputaţii în fiecare an, în România), iar studiile arată că, în urma unei amputaţii majore, 50% dintre pacienţi vor avea o nouă amputaţie la celălalt picior, în următorii 2 ani.

Federaţia Internaţională de Diabet estimează că, prin includerea podiatrilor în echipa multidisciplinară care îngrijeşte atât piciorul diabetic, cât şi piciorul cu alte afecţiuni, numărul amputaţiilor la nivelul membrelor inferioare ar putea fi redus cu până la 85%.

Podiatrul este un membru esențial al echipei multidisciplinare dedicate îngrijirii piciorului diabetic, această echipă trebuind să cuprindă pe lângă diabetolog și chirurg cu specializare relevantă (generală, ortopedică sau vasculară), asistenți medicali, educatori în diabet și alte specialități medicale (medicina de familie, neurologie, radiologie), fiziokinetoterapeut.  În 2004, Van Houtum și colegii au raportat o scădere semnificativă a numărului de amputații majore la pacienții cu diabet din Olanda (o scădere de 36% la bărbați și de 38% la femei). Această schimbare s-a datorat unei implicări mai mari a podiatrilor în îngrijirea piciorului diabetic, precum și creșterii numărului de spitale care au furnizat servicii de podiatrie. De asemenea, în Regatul Unit, Krishnan și colegii au raportat o reducere de 70% a incidenței amputațiilor majore datorită înființării echipei multidisciplinare de îngrijire a piciorului diabetic.

Din punct de vedere al veniturilor din munca de podiatru, la nivel internațional veniturile salariale au valori diferite în funcție de țară. Astfel, în SUA, un podiatru poate câștiga anual între 150,000 și 208,000 USD. Prin comparație cu alte specializări din domeniul medical, în 2016, în SUA salariul mediu anual al unui podiatru era de 144,100 USD, adică mai puțin decât salariul unui chirurg (252,910 USD), dar mai mult decât salariul mediu pentru un ortozist sau un protezist (69,000 USD) și comparabil cu salariile medii ale altor profesioniști din domeniul medical cum ar fi dentiștii (173,860 USD)7.

 În Regatul Unit podiatrii încep cu salarii anuale între 21.909 și 28.462 £. Pentru un podiatru specialist cu experiență, salariile se situează între 31,383 și 41,373 £8.

 Salariul mediu al unui podiatru în Australia este de 83,083 $ pe an, cu o medie de 43 $ pe oră, ceea ce reprezintă de 1.4 ori mai mult decât salariul mediu din această țară. Pozițiile de început în cariera de podiatru încep de la 58,000 $ pe an, în timp ce, iar cei mai experimentați specialiști ajung la câștiguri de 116,000 $9.

Având în vedere importanța acestei profesii pentru îngrijirea adecvată a picioarelor, medici renumiți la nivel internațional precum și profesioniști podiatri din întreaga lume susțin Asociația de Podiatrie și s-au alaturat proiectelor de informare și educație în care este implicată.

Mai multe detalii despre Asociația de Podiatrie pe: www.podiatrie.ro

Peste 33.000 de persoane s-au abonat la Newsletterul saptamanal. O poti face si tu chiar acum!

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZARE

Aproximativ 200 de copii au fost vaccinați în cadrul unei campanii în comuna Coțofănești, județul Bacău

Pacienti

Vizualizari: 1182

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Ministerul Sănătății, împreună cu OMS si UNICEF, a organizat o campanie de informare și recuperare a vaccinării, în perioada 10-12 iulie 2018, în comuna Coțofănești, județul Bacău. Campania a beneficiat de sprijinul autorităților locale și al voluntarilor: medici de familie și specialiști în promovarea educației pentru sănătate. De asemenea, directorul DSP și medicul epidemiolog au pregătit această acțiune la nivel local împreună cu reprezentanții autorităților locale și au fost prezenți la Coțofănești pe toată perioada de desfășurare a campaniei.

În această perioadă au fost vaccinați 190 de copii, cărora li s-au administrat 220 de doze de vaccin: 176 de copii vaccinați ROR, 28 copii vaccinați cu hexavalent, 6 copii vaccinați cu pneumococic, 10 copii vaccinați cu tetravalent.

Astfel, dacă rata de vaccinare în comuna Coțofănești era în luna mai de doar 3,9%, după această acțiune procentul de vaccinare a crescut la 95%. În cadrul campaniei nu s-au înregistrat refuzuri de vaccinare, procentul de copii nevaccinați este compus din cei cu contraindicație temporară de vaccinare și din copii plecați din localitate.

Acțiunea de la Coțofănești a reprezentat proiectul-pilot în cadrul campaniei de vaccinare demarată astfel de Ministerul Sănătății în mai multe județe din țară, care vizează informarea și educarea părinților cu privire la vaccinare și recuperarea vaccinării în zonele vulnerabile.

“ O campanie de informare și de recuperare a vaccinării era imperios necesară, în condițiile în care viețile a 59 de copii au fost curmate de rujeolă. Nu mai putem aștepta. Fac un apel permanent către medicii de familie, direcțiile de sănătate publică, dar și autorități locale să se mobilizeze pentru a crește gradul de vaccinare. Alegem locurile în care gradul de vaccinare este foarte scăzut și recuperarea este dificil de realizat și intervenim prin realizarea unor campanii care presupun informarea populației și suplimentarea cu medici de familie și asistenți medicali în zonă. Acolo unde este necesar, vom crea temporar centre de vaccinare pentru un acces mai facil la vaccinare. Avem alături de Ministerul Sănătății în această campanie reprezentanți ai celor mai mari organizații cu expertiză în domeniu, OMS și UNICEF, și le mulțumesc pentru că am certitudinea că împreună vom reuși în demersul nostru. Este un prim pas această serie de acțiuni, care va continua cu o campanie la nivel național”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Pe parcursul celor 3 zile, medicului de familie din comuna Coțofănești i s-au alăturat doi medici voluntari din Onești, specialiști în medicina primara. Astfel, trei echipe de medici și asistenți medicali au consultat copiii aduși de părinți la cabinetul medical și i-au vaccinat pe cei fără contraindicații. În colaborare cu administrația locală din Coțofănești, părinții și copiii aflați în zone mai izolate din comună au fost transportați la căminul cultural pentru sesiunea de informare, unde specialiști în promovarea educației pentru sănătate au prezentat un film despre vaccinare, dar și despre reguli de hrană și igienă care trebuie respectate în creșterea copilului. Campania de informare a inclus și sesiuni de întrebări ale părinților la care un medic specialist voluntar le-a oferit răspunsuri. După sesiunea de informare, părinții care au dorit să își vaccineze copiii au mers la cabinetul medical, aflat în apropierea căminului cultural. De asemenea, primăria a asigurat și transportul acestora către casă.

Rezultatele campaniei de vaccinare organizate în comuna Coțofănești și experiența noastră în implementarea Serviciilor Comunitare pentru Copii ne arată că atunci când autoritățile centrale și locale colaborează cu reprezentanții sectorului neguvernamental și cu profesioniștii de la nivel local, părinții sunt informați despre beneficiile vaccinării și aleg să își protejeze copiii în cunoștință de cauză. UNICEF, Ministerul Sănătății, autoritățile centrale și cele județene lucrează pentru a dezvolta și implementa un program național puternic de vaccinare astfel încât toți copiii din România să fie protejați” a declarat Despina Andrei, Manager comunicare și strângere de fonduri UNICEF în România.

Acțiunea a vizat recuperarea planului național de vaccinare pentru copiii până în  10 ani, dar au beneficiat de vaccin și copiii peste această vârstă. Au fost protejați împotriva rujeolei și a altor boli transmisibile adolescenții căsătoriți și cei care nu au beneficiat de vaccin.

Campania de informare și recuperare a vaccinării ROR demarată la Coțofănești va continua în alte județe din țară, în comunitățile cu rata cea mai scăzută de vaccinare. Ea a fost precedată de un atelier de lucru organizat la Slănic Moldova, în județul Bacău, în perioada 4-6 mai 2018, unde au fost discutate și identificate modalitățile de abordare cu cel mai bun impact pentru creșterea gradului de informare și vaccinare în rândul comunităților vulnerabile.

Peste 33.000 de persoane s-au abonat la Newsletterul saptamanal. O poti face si tu chiar acum!

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZARE

19 medicamente noi intra pe listele acordate compensat si gratuit

Lista medicamentelor compensate și gratuite de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, în sistemul public de sănătate, se completează cu încă 19 noi denumiri comune internaționale […]

Pacientii aflati sub tratamentul interferon free il vor continua pana la finalizare

CNAS precizează că afirmaţiile publice conform cărora există un risc de posibilă discontinuitate a asigurării tratamentului interferon free pentru pacienţii cu hepatită C nu corespund realităţii. Instituţia solicită […]

128 de pătuțuri noi și 10.450 de lenjerii de pat donate maternităților din România, din partea Crucii Roșii Române, P&G și PROFI

Campania ,,Hai să dăruim un nou început pentru un nou-născut”, desfășurată în cadrul parteneriatului dintre Procter&Gamble, PROFI și Crucea Roșie Română, s-a finalizat prin dotarea a 48 de […]

Concluzia studiului ProfAid realizat de ATCA: 15% dintre școlari prezintă risc de tulburări comportamentale

Conform studiului desfășurat în cadrul proiectului ProfAid, 15% dintre copiii înscriși în școli prezintă risc mediu și sever de a dezvolta tulburări comportamentale. În cazul copiilor diagnosticați cu o tulburare de […]

Distractie la superlativ si bronz fara griji pe plaja Sensiblu! Imprieteneste-te si tu cu soarele

Soare, nisip fierbinte, briza sarata a marii, sunetul valurilor care se sparg la mal. Toate aceste senzatii te insotesc in fiecare concediu la mare. Dar ce-ar fi ca […]

Ultrashape- tratamentul noninvaziv de remodelare corporală

ULTRASHAPE POWER este cel mai performant tratament noninvaziv cu ultrasunete pentru topirea grăsimii localizate și remodelare corporală pe care DR. Oana Spanu îl oferă pacientelor sale. Sistemul emite pulsuri […]

Pregateste-ti picioarele pentru vacanta!

Sezonul concediilor este in toi, iar pregatirile pentru vacantele mai mult sau mai putin exotice, sunt din ce in ce mai intense. Cu acelasi entuziasm, toate femeile isi […]

Soluția pentru acneea de pe corp – Scagel Acne Body Spray

  Acneea nu se limiteaza la nivelul fetei, ci poate aparea în orice zona a corpului, cum ar fi spatele, pieptul, brațele sau umerii. Peste 60% dintre persoanele afectate […]

Pentru juliturile și cicatricile la copii: Flamozil și Scagel Kids – o combinație reușită

Căzăturile, juliturile, loviturile şi zgârieturile fac toate parte din viaţa de zi cu zi a copiilor. Totodată pot apărea leziuni precum arsurile sau intervenţiile chirurgicale. De asemenea, procesul […]

Studiile au demonstrat: incrustațiile ceramice rezistă cel mai mult!

Timp de zeci de ani, aurul și amalgamul au fost singurele materiale disponibile pentru restaurarea dinților cariați, însă, în prezent, există metode mult mai estetice și rezistente – […]

Cele mai frecvente 5 mituri despre sănătatea și îngrijirea pielii

Cele mai frecvente 5 mituri despre sănătatea și îngrijirea pielii, demontate la București de Paula Begoun, unul dintre cei mai reputați experți internaționali din industria cosmetică  Bronzarea la […]

Fibromul uterin in sarcina poate fi tratat. Dr. Silviu Istoc povesteste cazurile de succes

Aproximativ 25% dintre femeile cu varsta cuprinsa intre 35 si 40 de ani sufera de fibrom uterin, conform studiului realizat de catre Colegiul American de Obstetrica si Ginecologie. […]

5 produse pe care trebuie sa le iei cu tine in vacanta

Sezonul concediilor este aici si ca majoritatea persoanelor, probabil ca si tu ti-ai planificat vacanta intr-un loc cu soare, departe de agitatia urbana. Totul este pregatit, bilete de […]

GSK în România: Inovația şi investiţiile rămân obiectivele noastre

GSK în România: Inovația şi investiţiile rămân obiectivele noastre: șase produse noi lansate şi sprijinirea sistemului de sănătate din România GSK România şi-a reîntărit angajamentul de a identifica, […]

Pacienta cu “aorta de portelan”, tratata minim invaziv prin procedura TAVI Transapical

Anual mii de pacienti romani sunt diagnosticati cu stenoza aortica, o afectiune degenerativa severa a inimii, pentru care tratamentul uzual recomandat este interventia pe cord deschis. Unii pacienti […]

Medicover își va muta în primul trimestru al anului 2019 toate birourile în clădirea The Bridge 2

Joi, 28 iunie, 2018 – Medicover, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii medicale private și de diagnostic din România a ales proiectul The Bridge 2 pentru […]

2017: Sănătatea românească în cifre

Conform unei analize facute de Institutul National de Statistică, în anul 2017, activitatea din sistemul sanitar (public şi privat) s-a desfăşurat în peste 60 mii unităţi sanitare (49 mii de […]

Durata de valabilitate a cardului național de sănătate se prelungește la 7 ani

Astăzi, Guvernul a adoptat o hotărâre prin care se prelungește de la 5 la 7 ani termenul de valabilitate a cardurilor naționale de sănătate emise până la data […]

Un pacient diagnosticat cu o formă severă de tumoră cerebrală a fost operat minim – invaziv

Un pacient in varsta de 66 de ani a fost operat cu succes pe creier de o echipa neurochirurgicala a Spitalului Clinic Sanador, printr-o interventie minim-invaziva realizata cu […]

Recomandarea EMA referitor la un medicament nou pentru o boală rară

Comitetul EMA (European Medicines Agency = EMA) pentru medicamente de uz uman (Committee for Medicinal Products for Human Use = CHMP) recomandă acordarea autorizației de punere pe piața […]