Cum scăpăm de hepatita A

Pacienti

Vizualizari: 821

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Stare de oboseală, lipsa poftei de mâncare, greață, durere sau disconfort abdominal de intensitate redusă pană la moderată, în special în etajul superior sau sub rebordul costal de parte dreaptă, toate acestea pot indica semnele hepatitei A. Există însă și situații în care boala nu își arată simptomele, mai ales la vârstă mică (în general, la copiii sub 6 ani). De cele mai multe ori, persoanele infectate se vindecă complet fără să rămână daune permanente la nivelul ficatului. Fiind o boală ușor transmisibilă, care creează discomfort, este important să ne informăm corect asupra modului de transmitere și a regulilor pe care trebuie să le respectăm pentru a evita îmbolnăvirea.

Când trebuie să ne îngrijorăm

”Hepatita A este o afecțiune acută a ficatului produsă de infecția cu virusul cu același nume. Descoperit la începutul anilor 1970, acest virus de tip ARN, aparținând familiei Picornaviridae, prezintă un grad înalt de contagiozitate și rezistență, necesitând expunere la temperatură mai mare de 85°C, timp de cel puțin 1 minut, pentru inactivare. Infectarea se realizează fie prin transmitere directă de la o persoană infectată, pe cale fecal-orală, fie indirect prin ingerarea de alimente sau lichide contaminate”, explică dr. Andrei Rogoz, medic specialist boli infecțioase, la Clinica Sanador, www.sanador.ro.

Primele simptome ale bolii apar la circa 4 săptămâni de la contactul cu virusul. De cele mai multe ori, ele pot fi confundate cu cele ale unei gripe ușoare:  stare de rău, oboseală, febră joasă, dureri de mușchi și de cap, lipsa de poftă de mâncare, greață și vărsături. În unele situații pacienții descriu modificări de gust.

”Această fază a bolii este imediat urmată, în mod normal, de apariția icterului, manifestat prin colorația închisă a urinei, mucoaselor, sclerei (partea albă a ochilor) și uneori de prezenta de scaune decolorate. Icterul este mai frecvent întâlnit la adulți sau la pacienții care fac această boală la o vârstă înaintată, fiind de cele mai multe ori absent la copii”, explică specialistul.

În faza icterică a bolii, unii pacienți prezintă prurit cutanat. Există și cazuri, mai rare, în care hepatita A este însoțită de manifestări autoimune, pacienții putând acuza dureri articulare, senzații de furnicături sau amorțeală la nivelul degetelor, senzație de slăbiciune musculară la nivelul picioarelor, care se poate extinde la nivelul brațelor și al trunchiului.

În mod normal, cele mai multe simptome dispar în aproximativ 8 săptămâni, deși 10-15% dintre pacienți se pot confrunta cu disconfort prelungit (până la 6 luni). Pe de altă parte, hepatita A nu este o boală care se cronicizează.

Diagnostic și tratament

Pacienții care experimentează aceste stări sunt sfătuiți să se adreseze medicului, pentru a discuta despre istoricul lor medical, despre simptomele avute, despre intesitatea acestora și despre  momentul apariției lor. Dacă există suspiciunea că hepatita A este responsabilă pentru disconfortul resimțit de pacient, medicul va recomanda efectuarea unui test de sânge.

”Diagnosticul de hepatită A se pune cu ușurință în urma realizării unui set de analize de sânge, care detectează, de fapt, anticorpii pe care organismul îi produce atunci când este expus virusul hepatic. Dacă testul relevă prezența anticorpilor anti-HVA de tip IgM, atunci infecția este recentă. Acești anticorpi dispar într-un timp de 3-12 luni de la infectare, iar apoi apar anticorpii anti-HVA de tip IgG, care protejează pe viață organismul de virusul hepatic A. Acest lucru înseamnă că un pacient care a trecut prin hepatită A nu se va mai îmbolnăvi a doua oară cu acest virus”, explică dr. Rogoz.

Hepatita A nu are un tratament specific, pentru că organismul elimină singur virusul hepatitic, într-o anumită perioadă de timp. De aceea, tratamentul se va concentra de fapt pe ameliorarea simptomelor. ”În primul rând, se recomandă cât mai multă odihnă pentru a depăși acea stare de oboseală accentuată resimțită de pacientul cu hepatită A. Apoi, regimul alimentar are un rol important în recuperare. Pacienții cu această afecțiune trebuie să evite consumul de alcool, dar și alimentele procesate sau carbohidrații în exces (pastele, produsele de patiserie, pâinea albă, cartoful). Un aliment recomandat este supa, pentru că este hrănitoare și ușor de digerat. O alegere bună sunt legumele și fructele, dar și proteinele de origine vegetală, mai ușor tolerate decât cele de origine animală”, spune medicul.

Cum putem preveni îmbolnăvirea

Pentru a reduce incidența infecțiilor cu virusul hepatitei A avem nevoie, în primul rând, să cunoaștem și să aplicăm măsurile de prevenire a transmisiei: spălatul pe mâini, spălarea și prepararea corespunzătoare a alimentelor, consumul de apă din surse sigure. În al doilea rând, controlul sursei trebuie realizat prin izolarea cazurilor diagnosticate, urmărirea și tratarea din timp a celor care ar putea fi o sursă de îmbolnăvire pentru cei din jur.

”E bine de știut că pacienții elimină în scaun virusul, începând cu 2 săptămâni înainte de apariția icterului, dar faza contagioasă poate dura, în special la copii, până la 10 săptămâni. În ceea ce privește vaccinarea, aceasta se poate face fie cu vaccin antihepatitic A, fie cu vaccin combinat împotriva hepatitei A si B. Recomandat în special persoanelor cu risc crescut de expunere, precum cei care călătoresc în zone endemice, personal medical, din industria alimentară sau salubritate, apropiați ai unei persoane deja diagnosticate cu hepatita acută A sau persoanelor cu alte afecțiuni cronice ale ficatului, la care boala ar presupune un risc crescut de evoluție nefavorabilă, vaccinul poate fi facut de oricine, începând cu vârsta de 12 luni”, explică dr. Rogoz.

Peste 33.000 de persoane s-au abonat la Newsletterul saptamanal. O poti face si tu chiar acum!

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZARE

Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș (UMFST), o universitate pentru Europa

Pacienti

Vizualizari: 245

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Vă informăm că, în urma publicării în Monitorul Oficial a Hotărârii de Guvern nr. 735/2018, s-au finalizat procedurile juridice de comasare a Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș (UMFTGM) cu Universitatea „Petru Maior” din Târgu Mureș (UPM).

Începând cu data de 20 septembrie 2018, denumirea oficială a Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș devine Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș (UMFST). Denumirea în limba engleză devine University of Medicine, Pharmacy, Sciences and Technology of Targu Mures.

Toate structurile academice și administrative ale UPM devin parte integrantă a UMFST, administrațiile celor două universități care au fuzionat începând deja activitățile specifice de organizare a activității în noua formă de organizare.

În actuala sa structură, UMFST are 10.726 de studenți (în programele de studii de licență, master, doctorat, rezidențiat și alte forme de pregătire), 35 de programe de studii de licență, 33 de programe de masterat și 7 domenii de doctorat. Personalul UMFST numără în prezent 1.233 de angajați din care 739  de cadre didactice și 494 de persoane încadrate ca personal didactic auxiliar și nedidactic.

Principalele preocupări ale conducerii UMFST în perioada imediat următoare sunt legate de demararea în bune condiții a noului an universitar, rezolvarea problemelor administrative stringente pentru a menține funcționalitatea noii structuri academice și armonizarea principalelor reglementări care guvernează funcționarea universității.

Punerea în practică a procesului de fuziune are la bază hotărârile celor două senate, documente publice care conțin prevederi concrete agreate de ambele universități.

Reiterez pentru fiecare membru al comunității academice UMFST, studenți și cadre didactice, că în urma fuziunii, activitatea didactică se va desfășura în cadrul acelorași programe de studii în care studenții au fost admiși și în cadrul acelorași facultăți. Cadrele didactice își vor desfășura activitatea conform statelor de funcții aprobate pentru anul universitar 2018-2019. Procesul fuziunii este, în primul rând, unul de natură administrativă, astfel încât nu vor exista niciun fel de perturbări în activitatea didactică. De asemenea, vă informez că nu sunt argumente financiare care să inducă temeri legate de o eventuală diminuare a drepturilor salariale, nici pentru salariații care au aparținut UMFTGM și nici pentru cei care provin de la UPM.

Totodată, menționez faptul că UMFST își menține integral atât statutul de UMF tradițional, alături de celelalte cinci UMF-uri din țară, precum și cel de universitate multiculturală, așa cum a fost definit el în Legea Educației Naționale nr. 1/2011. Prin urmare, nu există niciun motiv de îngrijorare, nici pentru diminuarea rolului UMFST în învățământul medical din România și nici pentru funcționarea în bune condiții a învățământului în limba maghiară. De altfel, aceste două elemente au stat la baza întregului proces de negociere și sunt prevăzute în mod explicit în hotărârile celor doua senate.

Sper din toată inima ca fiecare să fiți parte a acestei construcții complexe.

Vă invit să participați la evenimentele specifice deschiderii noului an universitar, luni, 1 octombrie 2018, conform următorului program:

ora 10:00, Palatul Culturii - deschiderea oficială a anului universitar a Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș;
ora 17:00, esplanada din fata Cladirii centrale - Ziua Națiunilor - eveniment dedicat studenților internaționali.

Rector UMFST Târgu Mureș
Prof. dr. Leonard Azamfirei

Cu respect,
Compartimentul Relații Publice UMFST
0265-215.551 interior 259| comunicare@umftgm.ro

Peste 33.000 de persoane s-au abonat la Newsletterul saptamanal. O poti face si tu chiar acum!

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZARE

Prima conferință „Tulburări de spectru autist” are loc la Cluj Napoca

Pacienti

Vizualizari: 577

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Conferința “Tulburări de spectru autist” -  Ediția I Cluj Napoca are loc pe 10 Noiembrie 2018, la Cinematograful Dacia din Cluj Napoca, între orele 09:30 -18:00. Evenimentul promovează și oferă informații importante și esențiale despre tulburările de spectru autist și despre implementarea tehnicilor analizei aplicate a comportamentului.

Scopul conferinței este de a informa și sprijini persoanele implicate în acest domeniu (specialiști, părinți, profesori) în vederea utilizării tehnicilor analizei aplicate a comportamentului (ABA) în tulburarea de spectru autist sau alte tulburări pervazive de dezvoltare. În plus, evenimentul are ca obiectiv crearea unei comunități pentru persoanele implicate în acest context, dar și formarea de parteneriate între organizațiile interesate să ajute și să se implice în mod constant în acest domeniu (companii, instituții, ONG-uri).

Conferința este organizată de Asociaţia JoyStory - Centru de Analiză Comportamentală Aplicată (ABA) în Tulburările de Spectru Autist şi alte Tulburări Pervazive de Dezvoltare din Cluj – Napoca, în parteneriat cu Asociația de Terapie Comportamentală Aplicată (ATCA) din București.

Înscrierile se fac pe site-ul Asociației JoyStory www.joystory.ro, numărul locurilor fiind limitat. Taxa de participare este de 70 de lei.

 

Programul Conferinței:

Ora 10:00 – 12:00

Coordonarea și implementarea planului de intervenție în tulburările de spectru autist

Anca Dumitrescu-  Psiholog/ Board Certified Behavior Analyst, Președinte ATCA

Ora 12:00 – 12:15 Pauză de cafea

Ora 12:15 – 12:45

Fiziopatologia tulburării de spectru autist

Gabriela Mureșan -  Medic psihiatrie pediatrică

Ora 12:45 – 13:15

Diferențe între disfazie și TSA

Ramona Lupu  - Psih. Dr. Prof. Logoped

Ora 13:15 – 14:15  Pauză de masă

Ora 14:15 – 15:00

 Consiliere genetică în tulburările de spectru autist

 Ramona Moldovan – Lect. Univ. Dr. Universitatea Babeș-Bolyai, Consilier genetic și psihoterapeut

Ora 15:00 – 15:30

Riscul dietelor restrictive în patologia pediatrică; necesitatea corecției aportului nutritiv, ghidată terapeutic

 Vlad Popescu – Medic specialist pediatru

Ora 15:30 – 15:45  Pauză de cafea

Ora 15:45 – 16:30  

Utilizarea tehnologiei în tratamentul și diagnosticul copiilor cu tulburări de spectru autist: Aplicații ale roboterapiei

Silviu Matu-  Lect. Univ. Dr. Departamentul de Psihologie Clinică și Psihoterapie, Universitatea Babeș-Bolyai

16:30 -17:00

Managementul contingențelor și eficacitatea intervenției comportamentale în tulburările pervazive de dezvoltare

Ana Sandra Pop – Psiholog clinician si psihoterapeut, Co-fondator Asociația JoyStory

Peste 33.000 de persoane s-au abonat la Newsletterul saptamanal. O poti face si tu chiar acum!

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZARE

Help Kit – materiale didactice pentru copiii cu dificultăți de învățare

Asociația Help Autism a lansat Help Kit, un set de materiale didactice, pentru învățarea ușoară a noțiunilor de bază, adresat copiilor cu vârste mici și celor cu dificultăți […]

Priorități ale Ministerului Sănătății in domeniul farmaceutic

O listă a medicamentelor strategice, corecții de prețuri ale medicamentelor, reorganizarea Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, dar și modificarea legii salarizării pentru farmaciști sunt obiective pe […]

Triajul pacienților în UPU/ CPU

Un articol de Constantin POIANĂ – Manager de calitate Spitalul Orăşenesc Buhuşi, evaluator de servicii de sănătate  Triajul pacienților în UPU/ CPU este deosebit de important în scurtarea […]

Cele mai bune 5 exercitii pentru sanatatea inimii

Stilul de viata pe care il avem majoritatea dintre noi, cu ore intregi de stat la birou in fata calculatorului, apoi cu dupa-amiezele petrecute in fata televizorului, isi […]

Vaccinul gripal tetravalent VaxigripTetra® este disponibil în farmacii

Vaccinul gripal tetravalent VaxigripTetra® este disponibil în farmacii, iar din acest sezon este autorizat și pentru copii cu vârsta de minim 6 luni VaxigripTetra este indicat pentru imunizarea […]

Această procedură la naștere poate salva mii de vieți de copii în fiecare an, în România.

Este un lucru firesc, natural și nu costă nimic. Mai mult, este o procedură simplă și fără riscuri. Este vorba despre așezarea nou-născutului sănătos pe pieptul mamei, în […]

Experți în sănătate și educație vor dezbate tema: Imunitatea familiei la intrarea în colectivitate

Maratonul de Sănătate Secom®, proiect educativ care promovează dialogul deschis dintre domeniul medical, educațional și persoanele interesate de un stil de viață sănătos, ajunge pe 18 septembrie la […]

Noi opțiuni terapeutice pentru pacienții cu cancer bronhopulmonar

Organizată pentru al IV-lea an consecutiv, Conferința Regională de Cancer Bronhopulmonar a reunit între 7 și 8 septembrie la Craiova profesioniști din țara și din străinătate din specialități […]

Maternitatea SANCONFIND, în continuare cele mai mici prețuri de pe piață la pachetele de nașteri

La aproape 2 ani de la deschidere, maternitatea SANCONFIND este, în continuare, lider de piață în ceea ce privește costul unui pachet de nașteri. Dintre toate maternităţile private […]

Doctorul Ion Ionuț Adrian numit șeful secției de Ginecologie din cadrul Spitalului Medicover București

Medicover, unul dintre cei mai importanți furnizori de servicii medicale și de diagnostic private din România, își extinde echipa de medici prin atragerea unuia dintre cei mai experimentați […]

Atentionare de la Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF)

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) atrage atenția asupra faptului că în ultimele zile au fost distribuite în România materiale care conțin mesaje anti-vaccinare asociate fraudulos cu siglele […]

Eurolife ERB Asigurări îşi extinde portofoliul cu asigurarea de sănătate Health Protect

În cadrul pachetului sunt disponibile servicii de spitalizare în limita a 100 000 lei/an de asigurare Eurolife ERB Asigurări România lansează Health Protect, asigurarea de sănătate dedicată companiilor […]

Colegiul Medicilor din România condamnă orice campanie prin care este denigrată vaccinarea

Colegiul Medicilor din România susține imunizarea, ca masura profilactică cu cel mai mare succes din istoria medicinii, cu impact major în sănătatea publică prin prevenirea bolilor infecţioase grave, […]

Crosul Pădurii Copiilor a ajuns la cea de-a zecea ediție. 3000 persoane sunt așteptate să alerge pentru pădurile țării

Asociația Pădurea Copiilor va organiza, în perioada 3-4 noiembrie 2018, cea de-a zecea ediție a Crosului Pădurii Copiilor, cel mai mare eveniment caritabil de alergare organizat în România […]

Publicul, invitat să-și voteze favoritul din Sănătate la premiile COPAC

Premiile COPAC și-au anunțaț nominalizații și invită publicul să-și voteze favoriții la categoriile ”Proiectul unei asociații de pacienți cu cel mai mare impact”, ”Liderul ONG”, ”Medicul implicat”, ”Asistentul […]

Bruxismul, boala vietii moderne! Afla cum o poti trata

Ti se intampla se te trezesti adesea cu durere de cap si de maxilar, iar pe perioada zilei sa stai cu maxilarele inclestate? Afla ca acestea sunt semne […]

3 beneficii necunoscute ale fructelor goji!

Ultima luna de vara aduce pe langa regretul trecerii atat de repede a sezonului cald, nevoia de a da un refresh intregului organism, supraincarcat, poate, dupa atatea nopti […]

Cele mai bune terapii pentru toamna

Dupa o vara care a trecut parca cu viteza luminii, iata ca un nou sezon sta sa inceapa cu noi provocari pentru ten si corp. Asa ca odata […]

Ministrul Sănătății consideră că România este pregătită pentru preluarea președinției Consiliului Europei pe domeniul Sănătății

Reglementarea și furnizarea de medicamente autorizate centralizat la nivelul UE, investițiile în infrastructura digitală de sănătate sunt teme de importanță majoră pentru România ce sunt discutate în cadrul […]

Rolul medicului de familie în screeningul și monitorizarea neuropatiei diabetice

Diabetul zaharat are o prevalenţă crescută în rândul populaţiei, atât la nivel mondial cât şi în România. Conform rezultatelor studiului PREDATORR1, în România, prevalenta este de 11,6%.Una dintre […]