InoMed-IMAS, studiu sociologic despre fenomenul diabetului zaharat în rândul pacienților

Asistenti Farmacisti

Vizualizari: 771

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Există un nivel scăzut de informare și educare al pacienților cu diabet zaharat, din România, conform rezultatelor studiului InoMed-IMAS ”Percepții și atitudini cu privire la prevenirea, diagnosticarea și tratarea diabetului”. Studiul a fost realizat de către IMAS, la solicitarea Centrului pentru Inovație în Medicină, cu susținerea companiei Novo Nordisk, și oferă o imagine a fenomenului diabet zaharat din punct de vedere sociologic, respectiv despre ce cred pacienții și posibilii pacienți cu diabet zaharat despre această boală, despre prevenție, factorii de risc, tratament, managementul complicațiilor. Mai multe detalii despre acest studiu a oferit, în cadrul unui interviu acordat Revistei MedFarm,  Dr. Marius Geantă, președinte și co-fondator al Centrului pentru Inovație în Medicină, organizație non-guvernamentală al cărei obiectiv este promovarea inovației în toate sectoarele sistemului de sănătate. Centrul pentru Inovație în Medicină este partenerul din România al Alianței Europene pentru Medicina Personalizată.

De la ce premise s-a pornit pentru a fi realizat studiul InoMed ”Percepții și atitudini cu privire la prevenirea, diagnosticarea și tratarea diabetului”?

În premieră în România, studiul InoMed-IMAS, realizat în parteneriat cu compania Novo Nordisk, și-a propus să evalueze percepțiile și atitudinile românilor (populație generală, dar și în subgrupul pacienților diagnosticați cu diabet zaharat) referitoare la diabetul zaharat. Pentru prima oară, pe un eșantion reprezentativ la nivel național, au fost evaluate aceste elemente și am reușit să avem prima harta a cunoștințelor românilor despre prevenția, factorii de risc, diagnosticul, tratamentul și managementul complicațiilor. Este al doilea studiu de acest tip pe care-l realizăm în acest an, după cercetarea sociologică lansată în luna mai, pe tema relației dintre români și cancer.

De ce este important un studiu de acest tip în domeniul diabetologiei? Pentru că, spre deosebire de alte boli cronice – și mă gândesc în primul rând la cancere -, nivelul de informare și educare asupra bolii poate contribui direct și în mare măsură la obținerea rezultatului terapeutic dorit. Medicamentele sunt importante, dar schimbarea stilului de viață și, mai ales, menținerea unui stil de viață sănătos, mai cu seamă după primirea diagnosticului de diabet zaharat, impactează atât calitatea vieții, cât și numărul și gravitatea complicațiilor. De aceea, este important să știm ce cred pacienții și posibilii pacienți cu diabet zaharat despre această boală, în condițiile în care Programul Național de Diabet Zaharat este mai degrabă un program de tratament medicamentos, fără a lua în calcul celelalte componente esențiale: prevenția, evaluarea riscului, monitorizarea, evaluarea riscului complicațiilor, educația pacientului și a aparținătorilor.

În România, a mai fost realizat un studiu privind diabetul, în urmă cu trei ani, studiul Predatorr. Ce aspecte, în plus, care ar putea sta la baza unor schimbări ale politicilor de sănătate privind diabetul și complicațiile sale, a evidențiat studiul InoMed?

Studiul InoMed-IMAS este complementar cu studiul Predatorr, oferindu-le medicilor și decidenților informații utile dintr-o zonă neexplorată până acum, din punct de vedere sociologic: mulțimea pacienților cu diabet și populația generală. Ambele studii indică prevalența mare a diabetului în România (aproximativ 1,8 milioane de persoane), de unde și nevoia de a gândi o strategie de luptă împotriva diabetului pe mai multe planuri: individual, la nivel de familie, la nivelul comunității locale și, în general, la nivelul societății românești. Nu putem însă promova discuția despre o strategie pentru abordarea comprehensivă a diabetului în lipsa datelor. Iar studiul InoMed-IMAS tocmai asta face: generează date provenind din populația generală și din studiul personelor cu diabet, în contextul în care, la nivel național, nu avem un registru de diabet care ar putea să dea cele mai fidele informații despre pacienții aflați sub tratament. În plus, studiul InoMed-IMAS aduce date esențiale despre nivelul educațional al pacienților și al populației, date care altfel nu ar putea fi obținute și fără de care niciun program național pentru diabetul zaharat nu ar putea fi configurat corespunzător.

Vă rog să faceți o prezentare a rezultatelor eviențiate în cadrul studiului InoMed. Care sunt provocările și limitele în diabet?

11,6% dintre pacienții diagnosticați cu diabet au fost internați cel puțin o dată în ultimul an pentru complicații cauzate de această boală. Raportat la un număr de 875.370 de persoane cu diabet diagnosticat (conform datelor publicate de Federația Asociațiilor Diabeticilor din România), vorbim despre un număr estimativ de peste 100.000 de pacienți internați în spital ca urmare a complicațiilor.Aproape 40% dintre bolnavii de diabet cuprinși în studiu spun că au fost diagnosticați de către un medic ca având probleme cu vederea, iar 37,5% au fost diagnosticați cu probleme cardiace. În topul c rlalte complicații apărute la pacienții români cu diabet se numără neuropatiile și problemele renale. 36,6% dintre pacienți spun că au fost diagnosticați cu neuropatii, iar 18% cu nefropatii.

Studii internaționale indică faptul că o mare parte dintre pacienții cu diabet se confruntă deja cu cel puțin o complicație în momentul diagnosticării, complicațiile generând mai departe dizabilități, o calitate redusă a vieții și chiar moartea prematură. Complicațiile cardiovasculare sunt principala cauză de deces și dizabilități în rândul persoanelor cu diabet: 50% dintre persoanele cu diabet mor din cauza unor afecțiuni cardiovasculare. Pacienții cu diabet se confruntă cu un risc de 25 de ori mai mare de amputare decât persoanele care nu suferă de diabet, iar diabetul este o cauză majoră a bolilor cronice de rinichi.

Cum arată nivelul de educare și informare al pacienților cu diabet? Există pacienți cu diabet care, deși cunosc riscurile și complicațiile diabetului, continuă să ignore sfaturile medicale.

Conform studiului, 71,6% dintre pacienții cu diabet nu au mers deloc la neurolog în ultimele 12 luni, 46,8% nu au mers la cardiolog, iar 45,2% nu au mers la oftalmolog. Aproximativ 20% dintre pacienții cu diabet nu au fost la diabetolog în decursul ultimului an.

În ceea ce privește respectarea unui regim strict de viață, adecvat condiției lor, doar 63% din totalul celor care au fost diagnosticaţi cu diabet declară că țin dietă și un procent mult mai mic, 56,7%, declară că fac exerciții fizice.

Evidențele din practica medicală si din literatură susțin că la nivel global din totalul estimat al persoanelor cu diabet sunt diagnosticate aproximativ 50%. Dintre acestea, primesc tratament tot în jur de 50%. Dintre cei care primesc tratament, doar aproximativ 50% își ating țintele de tratament dorite astfel că, urmând această “regulă a lui 50%”, în final doar 6% din persoanele cu diabet ating obiectivele de sănătate dorite și reușesc să amâne sau să evite declanșarea complicațiilor asociate diabetului.

Complicațiile diabetului au și un impact semnificativ asupra bugetelor de sănătate. Tratamentul spitalicesc al complicațiilor diabetului reprezintă cel mai mare procent din cheltuielile sistemelor de sănătate pentru persoanele cu diabet. La rândul lui, costul total al diabetului reprezintă aproximativ 11,6% din totalul costurilor pentru sănătate la nivel global.

În România, probabil în cursul anului 2017 vor fi disponibile primele date din studii care să indice costul economic al complicațiilor diabetului.

Acces  târziu la medicamente de ultimă generație, lipsa unor medicamente incluse în Program, tot mai acut resimțită de pacienți, alocări financiare insuficiente pentru monitorizarea diabetului, sunt o parte dintre problemele evidențiate frecvent. Ce soluții au fost propuse de către factorii de decizie care au fost prezenți la lansarea studiului?

foto-2-ziua-mondiala-a-diabetului-2016La lansarea studiului, care a avut loc de Ziua Mondială a Diabetului (14 noiembrie) la Reprezentanța Comisiei Europene în România / Spațiul Public European, au participat: Conf. Dr. Diana Loreta Păun- Consilier de Stat la Administrația Prezidențială; Excelența Sa Domnul Karsten Vagn Nielsen- ambasadorul Danemarcei; Dr. Cecilia Radu-general manager Novo Nordisk România, Cristina Ghiță- director cercetare cantitativă IMAS; Prof. Dr. Aurel Babeș-președintele comisiei de specialitate din Ministerul Sănătății; Conf. Dr. Andrei Ioan Vereșiu-Președinte Federația Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice; Dr. Oana Costan-Director de programe curative Casa Națională de Asigurări de Sănătate; Cristina Petrut- reprezentant International Diabetes Federation; Dr. Anca Stoian-reprezentant Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice; Cristian Andriciuc-Director Executiv Federația Asociațiilor Diabeticilor din România; Rodica Molnar- Președinte Asociația Copiilor și Tinerilor cu Diabet Mureș; Vasile Barbu- Președinte Asociația Națională pentu Protecția Pacienților.

Toate opiniile au avut convergența în dorința și nevoia de a duce lupta cu diabetul, în România, la nivelul următor. Pentru aceasta, este nevoie de aportul tututor, de la medici la pacienți, de la politicieni la instituțiile dedicate sănătății, de la sistemul public la mediul privat. Lansarea studiului și dezbaterea au fost doar primii pașii, iar în anul 2017 vom extinde spectrul acțiunilor și al abordărilor în domeniul diabetului, pentru a contribui la configurarea unui nou plan național de control al diabetului zaharat.

A fost trimis acest studiu si la Ministerul Sănătății? Există un feedback?

Din păcate, niciun reprezentant din conducerea Ministerului Sănătății nu a luat parte la dezbaterea care a urmat lansării studiului, cu toate că au fost invitați personal ministrul și doi dintre secretarii de stat. Nu vreau să comentez în niciun fel aceste absențe.

După configurarea noului Guvern, ca urmare a alegerilor din 11 decembrie, datele studiului și propunerile care derivă din analiza datelor vor fi aduse în atenția noii echipe de la Ministerul Sănătății. Diabetul, ca și celelalte patologii, trebuie să beneficieze de o strategie națională comprehensivă, la baza căreia trebuie să fie medicina bazată de dovezi, știința momentului și, în primul rând, nevoia reală a pacientului. Noi, prin Centrul pentru Inovație în Medicină, putem contribui la acest demers deloc simplu, iar primul pas l-am făcut prin acest studiu, care pune la dispoziția decidenților date unice, generate în premieră, și fără de care orice politică publică în acest domeniu nu poate fi gândită. În situația în care managementul diabetului în România se va realiza în continuare fără a ține cont de datele studiului InoMed-IMAS, va fi doar o chestiune de timp până când vom constata cu toții falimentul sistemului, atât la nivel medical, dar și economic și social.

Interviu publicat în ediția print nr. 39 a Revistei MedFarm

Peste 33.000 de persoane s-au abonat la Newsletterul saptamanal. O poti face si tu chiar acum!

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZARE

ANMDM anunță un furt de medicamente

Asistenti Farmacisti

Vizualizari: 17.701

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Prin intermediul unui mesaj postat pe site-ul institutiei, Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale anunta ca in data de 14.12.2017 a avut loc un furt de medicamente pe perioada transportului acestora in Romania.

Mesajul este adresat in primul rand distribuitorilor angro si en detail de medicamente ( depozite, distribuitori, farmacii) pentru a preveni reintrarea acestor produse in lantul legal de distributie.

 

Nr. Crt. Denumire Produs Cantitate LOT BBD
1 BARACLUDE 0.5MG*30CP FILM 48 de bucati ( 2 baxuri) AAS7811 31.03.2019
2 ANXIAR 1MG*50TB 600 bucati ( 3 baxuri) F78036A 01.08.2019

Reprezentantii distribuitorilor angro si en detail sunt rugati sa se asigure ca produsele pe care le primesc provin de la distribuitori autorizati si informeze ANMDM de urgenta in cazul in care au suspiciuni cu privire la provenienta vreunui medicament.

Peste 33.000 de persoane s-au abonat la Newsletterul saptamanal. O poti face si tu chiar acum!

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZARE

Plicul la medic, inclus în lege, ca donație sau plată către spital

Asistenti Farmacisti

Vizualizari: 13.398

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Conform Legestart.ro, un proiect legislativ depus la Senat prevede ca pacienții să poată face donații sau plăți suplimentare către spitale, pentru a se evita „cadourile” care constau – de cele mai multe ori – în plicuri cu bani pentru medicii care acordă asistență.

Iniţiatorii proiectului consideră că “dreptul la recunoștință” al persoanelor care se internează sau au nevoie de intervenții chirurgicale în România nu poate fi anulat prin nicio lege, nici chiar prin tragerea la răspundere penală, așa că mai bine “să profităm de perpetuarea acestei cutume“, dar să folosim banii pentru susținerea financiară a sistemului de sănătate.

Conform noilor prevederi, care completează Legea nr. 46/2003 privind drepturile pacientului, donațiile pacienților se vor face doar către spital, centrul sanitar în care a fost îngrijit, nu către medici sau angajați ai unităților respective. La art. 34 din actul normative menţionat se prevede acum că se pot face “plăți suplimentare” către unitățile medicale, dar formularea este ambiguă, mai susțin parlamentarii.

Art. 34 alin. (2) se modifică după cum urmează:

“(2) Pacientul poate oferi donații unității sanitare unde a fost îngrijit, cu respectarea legii.”

După alin. (2) se introduce un nou alineat, alin. (3), cu următorul cuprins:

“(3) Donațiile menționate la alin. (2) vor fi incluse în situația privind execuția bugetului de venituri și cheltuieli a spitalului public, care se afișează lunar pe pagina de web creată în acest scop de Ministerul Sănătății, prin grija ordonatorilor de credite ai unităților sanitare.”

Proiectul așteaptă avizele Consiliului Legislativ și al Guvernului, apoi va intra în dezbatere public la Senat. Ca să fie adoptat, trebuie să treacă, ulterior, și de votul deputaților.

Sursa: Legestart.ro

Peste 33.000 de persoane s-au abonat la Newsletterul saptamanal. O poti face si tu chiar acum!

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZARE

Aspecte legate de acreditarea farmaciei în viziunea ANMCS

  Pentru contractarea din anul 2018 cu CNAS nu sunt este necesară dovada înscrierii pe site-ul Autorităţii Naţionale de Management a Calităţii Spitalelor potrivit unui anunţ al Federaţiei […]

Reevaluare a unui medicament indicat în tratamentul fibromului uterin

Agenţia Europeană a Medicamentului a declanşat acţiunea de reevaluare a medicamentului Esmya (acetat de ulipristal), indicat în tratamentul fibromului uterin, potrivit anunţului tradus şi postat pe site-ul Agenţiei […]

Atenţionare de utilizare a unui medicament indicat în tratamentul cancerului de prostată

Agenţia Europeană a Medicamentului a emis o atenţionare de utilizare a medicamentului Xofigo, indicat în tratamentul cancerului de prostată în combinație cu medicamentul Zytiga și prednison sau prednisolon […]

Recomandare de retragere de pe piaţă a medicamentelor care conţin paracetamol cu eliberare modificată

Agenţia Europeană a Medicamentului recomandă suspendarea autorizației de punere pe piață a medicamentelor care conţin paracetamol cu eliberare modificată sau cu eliberare prelungită (concepute pentru eliberarea lentă a […]

Acreditarea ANMCS pentru unitățile sanitare din ambulatoriu (furnizorii CNAS) a fost amanata

Ultima perioada pentru toti furnizorii CNAS definiti de ANMCS ca “unități sanitare din ambulatoriu” a fost un calvar, fiind bombardati cu informatii , de cele mai multe ori […]

Mai mulţi bani la sănătate în 2018

Bugetul alocat sănătăţii pentru anul 2018 a fost majorat, potrivit proiectului de buget pentru anul 2018, aprobat în ultima şedinţă de Guvern, sănătatea fiind una dintre priorităţile proiectului […]

Măsuri în domeniul sănătății privind persoanele asigurate

Toate categoriile de persoanele fizice care, în prezent, sunt asigurate cu plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate din bugetul de stat și din alte surse bugetare, vor […]

Pe 3 decembrie marcăm Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în prezent, peste un miliard de oameni, adică 15% din populația lumii trăiesc cu anumite forme de dizabilitate, 80% dintre aceștia provenind […]

Modificările la Legea sănătății trimise la reexaminare  

Legea pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul sănătății a fost trimisă spre reexaminare, deorece o parte dintre intervențiile legislative ”pot conduce la disfuncționalități în sistemul […]

Reținerea cardului de sănătate de către asistent, medic sau farmacist este o infracțiune

UPDATE:  Prin publicarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului 88/2017  in Monitorul Oficial 974/7 dec. 2017 se stabileste faptul ca reţinerea la nivelul furnizorilor de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale a cardurilor […]

Conducere nouă la Casa Națională de Asigurări de Sănătate

Casa Națională de Asigurări de Sănătate are conducere nouă. Printr-o decizie a premierului Mihai Tudose, Laurențiu –Teodor Mihai a fost numit în funcția de membru al consiliului de […]

Agenția Europenă a Medicamentului nu se va mai reloca la București

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) va fi relocată la Amsterdam, în Olanda. Această decizie a fost luată  de statele membre UE  în marja Consiliului Afaceri Generale. Agenția are […]

Buget majorat pentru Sănătate la rectificarea bugetară

A doua rectificare bugetară din acest an a fost adoptată în ultima ședință de Guvern, cu încadrarea în deficitul bugetar de 2,96% din PIB și având în vedere […]

Raportați reacțiile adverse suspectate la medicamente!

Agenția Natională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) lansează cea de-a doua campanie media, adresată publicului larg pentru promovarea raportării reacțiilor adverse suspectate la medicamente. Aceasta se […]

Piața medicamentelor OTC, în creștere

Piața de produse OTC din România, ce include medicamentele fără prescripție medicală, suplimentele alimentare și dispozitivele medicale pentru îngrijire personală, a înregistrat o creștere modestă în trimestrul al […]

Walmark – 20 de ani de succes în România

Cu o cifră de afaceri anuală de aproximativ 70 milioane lei și o echipă de peste cincizeci de angajați, compania Walmark România sărbătorește anul acesta 20 de ani […]

Mijoacele terapeutice la îndemâna farmacistului pentru senzația de amețeală sau vertij dezbătute la Farma Practic

Un procent important din populaţia adultă se prezintă în farmacie sau în cabinetul medicului pentru a semnala episoade de amețeală sau vertij pe perioada vieții. O mare parte […]

Reevaluare a unui medicament utilizat fără respectarea restricțiilor introduse de EMA

  Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency = EMA) a declanșat o nouă acțiune de evaluare a beneficiilor și riscurilor medicamentelor care conțin flupirtină, utilizate pentru ameliorarea […]

Campanie de educare privind consumul de medicamente

Asociația Română a Producătorilor de medicamente fără prescripție, suplimente alimentare și dispozitive medicale (RASCI) a lansat o campanie de educare a românilor despre consumul informat și responsabil de […]

Legea vaccinării votată de Senat, posibil să intre în vigoare în 2017

Legea vaccinării a fost votată de plenul Senatului, fiind făcut un ”pas spre normalitate”, însă deși în forma finală adoptată de Sebat s-a scos data de intrare în […]