Este nevoie de o reașezare a sistemului sanitar și reunoaștere a faptului că există o problemă gravă privind accesul la serviciile de bază din domeniul sanitar, susține dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Apărării, potrivit unui mesaj postat pe pagina de Facebook cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății. Fondatorul SMURD propune ”delimitarea sectorului privat comercial de cel public și stabilirea unor reguli foarte clare care să ajungă chiar și la interdicția de a lucra simultan în ambele sectoare” a personalului medical.
Arafat susține că în România, unde finanțarea sistemului snaitar este mult sub cel European, ”banii alocați sistemului sanitary trebuie să fie folosiți în cel mai bun mod pentru acoperirea necesităților popușației și nu a profitului furnizorilor de servicii de sănătate”. Pentru acoperirea sectorului comercial ”se pot dezvolta asigurările private complementare și alte modalități care să nu fie la concurență cu sectorul public care deține un rol social major având alocată o sumă care oricum este insuficientă”
Majorarea veniturilor personalului din sănătate va trebui să fie urmată și de alte măsuri, una dintre ele fiind delimitarea sectorului privat de cel public, cu stabilirea unor reguli clare ”care să ajungă chiar și la interdicția de a lucra simultan în ambele sectoare, neștiind niciodată dacă medicul sau asistentul este loial locului de muncă din sectorul public și dacă într-adevăr acesta deservește interesul pacienților corect sau încearcă să-i plimbe între cele două sectoare și să-i facă să plătească cât mai mult posibil făra a ține cont de posibilitățile lor și problemele lor. Dacă până acum venitul era motivul pentru care spuneam că nu se poate pune o delimitare între cele două sectoare, cred că acum a venit momentul să ne gândim la acest aspect pentru a rezolva una dintre cele mai mari probleme din sistemul sanitar românesc și care duce direct sau indirect la apariția unor inechități și a unor abuzuri față de pacient și familia acestuia. Indiferent de discuțiile despre salarii și sporuri din aceste zile, în general veniturile încep să atingă un nivel decent și suficient de ridicat astfel încât să fie momentul zero pentru a decide între a lucra într-un sector sau altul, dar nu paralel în cele două”, a precizat Arafat.
Mai mult, fondatorul SMURD susține că cu excepția sistemului de urgență, restul sistemului sanitar este greu accesibil pacientului care ”se găsește la un moment dat obligat să plătească sume importante din buzunar ca să acceseze investigațiile și anumite servicii esențiale diagnosticului și tratamentului acestuia și care în mod normal trebuiau să fie acoperite prin asigurările lui”.
”Dacă se merge la medicul de familie care are un număr limitat de consultații decontabile de casa de asigurări/zi, acesta va trimite pacientul la analize de cele mai multe ori la un laborator privat și probabil la un serviciu de imagistică privat, explicându-i că serviciile sunt decontate de Casa Națională de Asigurări Sociale pentru Sănătate (CNAS). Când ajunge pacientul la furnizorul privat, acesta îl anunță că plafonul sumei alocate de CNAS a fost atins, existând două soluții și anume plata din propriul buzunar a costului investigațiilor sau trecerea pacientului pe lista de așteptare, care uneori este chiar de luni de zile. Pacientul și familia acestuia se regăsesc puși în fața faptului împlinit să-și plătească din buzunar investigațiile, dacă au banii pentru acest lucru, să-și vândă ceva sau să se îndatoreze unei bănci luând un credit de tratament, sau să meargă la UPU încercând să-și efectueze investigațiile acolo. Lucrurile nu se opresc aici, bineînțeles, pentru că urmează și ping-pong-ul între sectorul public și cel privat jucat, fără să generalizăm, practicat de unii medici, mingea fiind însuși pacientul. Acesta este trimis să-și efectueze tratamentul sau intervenția în sectorul privat folosind ca scuză lipsa de materiale sau lipsa de dispozitive implantabile etc. Pacientul la rândul său își va rezolva intervenția și tratamentul tot cu bani suplimentari din buzunar pentru că în cea mai mare parte sectorul privat, chiar dacă obține deconturi de la CNAS, acoperă diferența de costuri din bani obținuți direct de la pacient pentru diferite servicii, pacientul ajungând să plătească sute dacă nu chiar și mii de lei pe noapte. La momentul la care se ajunge la costuri mari, cum ar fi terapia intensivă, costurile în sectorul privat devin prohibitive pentru majoritatea pacienților, atunci pacientul este retrimis către sectorul public pentru a fi tratat acolo unde nici acum nu s-a reușit eliminarea totală a plăților suplimentare pentru materiale și medicamente în pofida faptului că au fost înființate programe speciale dedicate acestor pacienți, prin care consumabilele și dispozitivele implantabile sunt finanțate din bugetul de stat”, a explicat Arafat.
Potrivit acestuia, este nevoie de o dezbatere amplă și serioasă pe această temă, având pacientul în centrul intereselor.