Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

NEWS FEEDS

Selectează judet:

Al XXV-lea Congres Naţional de Reumatologie: Poiana Brașov, 11-13 octombrie

MEDICAL MANAGER

Cel de-al XXV-lea Congres Naţional de Reumatologie va avea loc la Poiana Brașov, la Centru de Conferințe, în perioada 11-13 octombrie 2018. Congresul Național continuă sa fie un eveniment de referință atât pentru reumatologi cât și pentru medici de alte specialități, o modalitate de a afla noutăți

mai mult(RSS generated with FetchRss)

Elena Dinu: La Spitalul Judeţean de Urgenţă Giurgiu este mare deficit de medici

MEDICAL MANAGER

Deputatul PSD Elena Dinu, care este şi fost manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă Giurgiu, a declarat că la Spitalul Judeţean de Urgenţă Giurgiu este un mare deficit de medici şi sunt mari probleme la multe dintre specialităţi, precum oncologie, neurologie, ATI, fizioterapie.

mai mult(RSS generated with FetchRss)

Ministrul Sănătăţii va discuta la Iaşi cu reprezentanţii Băncii Europene de Investiţii proiectul...

MEDICAL MANAGER

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, se va afla, vineri, alături de secretarul de stat Cristian Grasu, la Iaşi, unde, împreună cu reprezentanţi ai Băncii Europene de Investiţii şi ai autorităţilor locale va discuta despre construcţia Spitalului Regional de Urgenţă.

mai mult(RSS generated with FetchRss)

Producătorii de medicamente generice solicită liderilor coaliţiei taxă clawback diferenţiată, pentru...

MEDICAL MANAGER

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice a transmis pe 11 iulie liderilor coaliţiei de guvernare, Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu, o scrisoare deschisă prin care solicită aplicarea unei formule diferenţiate de calcul a taxei clawback, pentru a preveni dispariţia tratamentelor ieftine din farmacii.

mai mult(RSS generated with FetchRss)

Sistem informatic de gestionare a pacienţilor în două secţii ale Spitalului “Grigore...

MEDICAL MANAGER

Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu" din Bucureşti a inaugurat pentru două dintre secţiile sale un sistem informatic destinat gestionării pacienţilor, care ordonează şi reglementează circuitul acestora în ambulatoriu.

mai mult(RSS generated with FetchRss)

Şef lucr. dr. Mihail Cristian Pîrlog; “Până la schimbarea mentalității cumpărătorului trebuie...

MEDICAL MANAGER

Prezent în calitate de lector la ediția Farma Practic ed. 67, ce a avut loc între 6-7 iulie la Băile Herculane, șef lucr. dr. Mihail Cristian Pîrlog a vorbit despre schimbarea mentalității și atitudinii cumpărătorului din farmacie punctând faptul că familiaritatea pacientului cu farmacistul, gama

mai mult(RSS generated with FetchRss)

Diana Păun: Cancerul este printre cele mai importante probleme de sănătate

MEDICAL MANAGER

Cancerul este una dintre cele mai importante probleme de sănătate publică cu care se confruntă toate statele, iar statisticile pentru ţara noastră "sunt îngrijorătoare", a afirmat Diana Păun, consilier de stat la Administraţia Prezidenţială, precizând că imunoterapia este tendinţa la nivel mondial în medicina oncologică.

mai mult(RSS generated with FetchRss)

Preşedintele COPAC, ales vicepreşedinte al European Patient Forum

MEDICAL MANAGER

Preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România, Radu Gănescu, a fost ales în funcţia de vicepreşedinte al European Patient Forum (EPF). Alegerile s-au desfăşurat în cursul săptămânii trecute, a anunţat COPAC printr-un comunicat de presă, în care aminteşte că Gănescu a ocupat anterior funcţia de

mai mult(RSS generated with FetchRss)

Prof.dr. Rafila: Din ce în ce mai mulţi părinţi, informaţi şi încrezători în siguranţa şi...

MEDICAL MANAGER

Prof.dr. Alexandru Rafila afirmă că există, în prezent, un interes din ce în ce mai mare al părinţilor în a-şi proteja fetiţele de bolile asociate infecţiei cu HPV, în special, de cancerul de col uterin - al doilea cel mai frecvent tip de cancer la femei din

mai mult(RSS generated with FetchRss)

Prof.univ.dr. Monica Tarcea: „Avem din ce în ce mai des cazuri nediagnosticate și netratate de...

MEDICAL MANAGER

Colaborarea dintre medicul de familie și medicul din celelalte specialități reprezintă cheia în prevenirea, diagnosticarea și tratarea principalelor boli cu o incidență crescută în rândul populației. Fie că vorbim de boli cardiovasculare, obezitate, cancer, nutriție, alergii, intoleranțe alimentare, infecții ale tractului urinar sau de afecțiuni psihice,

mai mult(RSS generated with FetchRss)

Posturi medici 17 August 2018

MINISTERUL SANATATII

posturi 17.08.2018

,,Servicii medicale îmbunătățite calitativ printr-o nouă politică publică privind valorile profesiilor de asistent medical și moașă” – POLMED SIPOCA 169/ SMIS 2014 +111787

OAMR

Nr. inregistrare
20/17.08.2018  

ANUNT PENTRU  PARTICIPAREA LA PROCEDURA COMPETITIVA
Pentru achizitia de SERVICII ORGANIZARE EVENIMENTE
(cod CPV 79952000-2  – Servicii pentru evenimente)
in cadrul proiectului
,,Servicii medicale îmbunătățite calitativ printr-o nouă politică publică privind valorile profesiilor de asistent medical și moașă” – POLMED SIPOCA 169/ SMIS 2014 +111787

 1. Denumirea, adresa si date de identificare Beneficiar privat : ORDINUL ASISTENTILOR MEDICALI GENERALISTI, MOASELOR SI ASISTENTILOR MEDICALI DIN ROMANIA – OAMGMAMR, cu sediul in Bucuresti, str. Calea Grivitei nr. 77, sector 1, Bucuresti, cod de identificare fiscala 15346984, tel: +(40)212.240.055, fax: +(40)212.240.025, mail polmed@gmail.com, juridic@oamr.ro.
 2. Obiectul contractului: se vor achizitiona servicii pentru organizarea a 2 conferințe de presă la debutul proiectului și la finalizarea acestuia, în București,organizarea a 8 focus grupuri în 8 regiuni de dezvoltare prin deplasarea grupului țintă și a echipei de proiect în localitățile: Vatra Dornei,Cluj – Napoca, Sinaia, Slatina, Herculane, Sovata, Constanța și București, derularea a 3 sesiuni de instruire în Sinaia, organizare masă rotundă în București, prin încheierea unui singur contract între OAMGMAMR şi un operator economic.
 3. Procedura aplicata: procedura competitiva, aplicabila solicitantilor/beneficiarilor privati pentru atribuirea contractelor de furnizare, servicii sau lucrari finantate din fonduri europene, aprobata prin OMFE 1284/2016.
 4. Tip contract: servicii
 5. Durata contractului: de la data semnarii contractului pana la finalizarea implementarii proiectului (28.10.2019)
 6. Valoarea estimata a achizitiei 179 222,60 lei, fără TVA, fara posibilitatea de ajustare a pretului contractului.
 7. Sursa de finantare: achizitia se realizeaza in cadrul proiectului ,,Servicii medicale îmbunătățite calitativ printr-o nouă politică publică privind valorile profesiilor de asistent medical și moașă” – POLMED SIPOCA 169/ SMIS 2014 +111787, cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Capacitate Administrativa 2014-2020.
 1. Specificatiile tehnice ale serviciilor organizare evenimente: sunt publicate pe site-ul fonduri-ue.ro, la sectiunea ,,Achizitii beneficiari privati,,.
 2. Modul de obtinere a specificatiilor tehnice: incepand din data de 17.08.2018, specificatiile tehnice pot fi descarcate din site-ul fonduri-ue.ro la sectiunea ,,Achizitii beneficiari privati,, sau pot fi obtinute de la ORDINUL ASISTENTILOR MEDICALI GENERALISTI, MOASELOR SI ASISTENTILOR MEDICALI DIN ROMANIA – OAMGMAMR,prin transmiterea unui mail la adresa achizitii.polmed@gmail.com, juridic@oamr.ro.
 3. Modul de obtinere a clarificarilor: operatorii economici interesati pot solicita si obtine clarificari cu privire la specificatiile tehnice prin transmiterea unei solicitari la adresa de e-mailpolmed@gmail.com, juridic@oamr.ro pana la data de 22.08.2018
 4. Criteriul de atribuire : pretul cel mai scazut.
 5. Adresa la care se depun ofertele: sediul OAMGMAMR din București, str. Calea Griviței nr. 77, sector 1.
 6. Data, locul si ora limita pentru depunerea ofertelor: 08.2018 ora 16.00 (ora Romaniei). Orice oferta primita dupa acest termen este declarata respinsa.
 7. Modul de prezentare a ofertei: oferta trebuie redactata in limba romana, iar pretul trebuie exprimat in lei, fara TVA.
 8. Perioada minima de valabilitate a ofertei: 30 de zile de la data limita de depunere a ofertelor.
 9. Informatii suplimentare –persoane de contact: d-na Grațiela Mocanutelefon0756 050 361, e-mail juridic@oamr.ro, ; achiziții.polmed@gmail.com.; d-na  Ana Maria Dracinschi – telefon: 0720 387 995 – e-mail adracinschi@gmail.com; d-na Alexandra Popa  -tel 0722 313 042 –e-mail ada.alexandra.popa@gmail.com.

Reprezentant legal
Preşedinte
Mircea – Nicuşor TIMOFTE

Articolul ,,Servicii medicale îmbunătățite calitativ printr-o nouă politică publică privind valorile profesiilor de asistent medical și moașă” – POLMED SIPOCA 169/ SMIS 2014 +111787 apare prima dată în OAMGMAMR.

Primul an de parteneriat strategic cu Telekom Romania: 5300 de pacienți sociali au beneficiat de tratamente

Health

Parteneriatul strategic dintre Telekom Romania și Fundația Inovații Sociale Regina Maria a permis accesul la servicii medicale de calitate pentru un număr de 5300 de pacienți sociali.

Telekom Romania a susținut financiar o parte dintre serviciile de sănătate oferite unui număr de 5.300 de pacienți sociali din cadrul policlinicilor sociale ale Fundației Inovații Sociale Regina Maria. Astfel, în primul an al parteneriatului, 2.300 de pacienți au continuat să beneficieze de servicii medicale gratuite în Policlinica Baba Novac, iar alți 3.000 de pacienți au avut acces la servicii medicale cu preț redus în Policlinica Sala Palatului.

Parteneriatul Telekom Romania cu Fundația Inovații Sociale Regina Maria continuă, cu scopul de a veni în sprijinul medical al pacienților fără venituri sau cu venituri reduse care nu-și permit să acopere financiar serviciile medicale necesare.

„Oferirea de servicii medicale sociale categoriilor defavorizate din cadrul celor Policlinicilor Baba Novac și Sala Palatului reprezintă esența activității Fundației, iar parteneriatul strategic exclusiv pe zona companiilor de telecomunicații oferit companiei Telekom Romania devine astfel suportul de care aveam nevoie pentru a putea asigura și operațional funcționarea celor două unități medicale.

Ne dorim ca această colaborare să ducă la creșterea cu 20% a numărului pacienților cărora le vor putea fi oferite servicii medicale profesioniste”, a declarat doctorul Wargha Enayati.

 

Informare referitoare la infecția cu virus West Nile

Health

Specialiștii  menționează că infecția cu virus West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin înțepătură de țânțar.

Cazurile  de meningite/ meningo-encefalite cu virus West Nile depistate și înregistrate în România sunt sporadice și în momentul de față nu există riscul unei epidemii.

Conform datelor furnizate Ministerului Sănătăţii de către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile, de la începutul supravegherii, în data de 2 mai 2018 și până în prezent au fost înregistrate 23 cazuri de meningite/meningo-encefalite datorate infecției cu virus West Nile și  un  deces, în cazul unui pacient în vârstă de 79 de ani care avea comorbidități.

Ministerul Sănătății recomandă autorităţilor administratiei publice locale să intensifice măsurile de dezinsecție în localităţi  pentru a preveni răspândirea infecției cu virus West Nile.

Circa 80% din persoanele infectate nu prezintă simptome, însă în cazul în care identificaţi semnele şi simptomele de mai jos, specialiştii în sănătate publică ai Ministerului Sănătăţii vă recomandă să vă prezentați la cel mai apropiat cabinet medical:

• febră

• durere de cap intensă

•dureri musculare

•vărsături

•erupții cutanate

În cazurile severe, complicate  care afectează cel mai frecvent persoanele peste 60 de ani cu afecțiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boală renală cronică), pot apare şi alte simptome:

•rigiditate a gâtului

•sensibilitate crescută la lumină

•convulsii

•frisoane

•oboseală cronică

•slăbiciune musculară.

Ministerul Sănătăţii recomandă populației mai multe măsuri de protecţie:

– evitarea expunerii la ţânţari, îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi;

– utilizarea substanţelor repelente de ţanţari;

– montarea de plase la ferestrele locuințelor pentru a împiedica pătrunderea țânțarilor;

– limitarea deplasărilor în zonele cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc.)

– asigurarea măsurilor de desecare a bălților cu apă din jurul gospodăriilor;

– îndepărtarea recipientelor/obiectelor care favorizează acumularea apei și a gunoiului menajer.

Nu există vaccin sau tratament antiviral specific.

(P) Asociația de Podiatrie susține recunoașterea profesiei de podiatru în România(P) Personalități...

ROHEALTH

În România, diabetul zaharat continuă să fie o problemă importantă de ...

Mai multe personalități medicale internaționale, dar și medici români au primit titlul de Membru de Onoare al Societății de Neuropatie Diabetică – NEURODI...

În perioada în perioada 19-22 iulie, la Sinaia, unii dintre cei mai apreciați profesori în domeniu la nivel internațional au prezentat noutăți în managementul neuropatiei diabetice &icirc...

Ultimele informații în domeniul podiatriei au fost prezentate la Școala de Vară în Podiatrie desfășurată în perioada 20-21 iulie 2018, la Sinaia. Timp de două zile, unii dintre cei mai importanti ...

Peste 3.500 de copii şi tineri din România sunt afectaţi de diabet, iar viaţa lor depinde de injectarea cu insulină. În medie, fiecare copil cu diabet trebuie să facă 3.600 de înţepături pe an pentr...(RSS generated with FetchRss)

Covasna: Bărbat diagnosticat cu West Nile, în stare gravă

AGERPRES SANATATE

Un bărbat de 76 de ani este internat în stare gravă la Spitalul Judeţean din Sfântu Gheorghe, fiind diagnosticat cu West Nile, a declarat, joi, managerul instituţiei, Andras Nagy Robert. Potrivit acestuia, pacientul este în stare critică la secţia de Terapie intensivă. Bărbatul este din municipiul Târgu Secuiesc şi a fost iniţial internat la spitalul local, dar având în vedere starea gravă, a fost transferat la Sfântu Gheorghe. Virusul West Nile se transmite în general prin înţepătură de ţânţar. Persoanele infectate pot fi fără simptome sau pot prezenta simptome similare unei gripe uşoare: febră, cefalee, mialgii, stare de rău, greţuri, vărsături, eventual cu fenomene eruptive cutanate. De asemenea, pot apărea şi forme grave cu simptome neurologice, prezentând tablou clinic de meningită sau meningoencefalită, aceste forme severe apărând mai ales la persoane de vârstă înaintată. Medicii recomandă populaţiei să evite expunerea la ţânţari, să utilizeze substanţe chimice împotriva ţânţarilor, să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă folosind plase de protecţie la ferestre, să utilizeze substanţe insecticide în locuinţă şi în jurul locuinţei, să asigure desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriei şi uscarea pivniţelor, să îndepărteze recipientele de apă stagnantă şi gunoiul menajer, să evite vizitarea zonelor turistice cu bălţi şi alte ape stătătoare, deltă, mlaştini sau să îşi ia măsuri de protecţie sporite, adecvate pentru evitarea înţepăturilor de ţânţari. AGERPRES/(A - autor: Gheorghe Pietrar, editor: Florin Marin, editor online: Irina Giurgiu)

Arafat: Până miercuri 64 de pacienţi s-au prezentat la spital, iar joi - 16

AGERPRES SANATATE

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat că până miercuri 64 de persoane care au participat la incidentele din 10 august din Piaţa Victoriei s-au prezentat la spital, iar joi - 16. "Până ieri (miercuri -n.r.) au fost 64 de pacienţi care s-au prezentat şi joi 16 care s-au prezentat la spital. Majoritatea ieri s-au prezentat la spital pentru că s-a intensificat pe Facebook discuţia că trebuie toată lumea să meargă la control. Gândiţi-vă că dacă toţi cei care au fost în piaţă ar lua în serios ce s-a scris pe Facebook, că toată lumea să meargă la control la medic, noi ne-am fi blocat complet Unităţile de Primiri Urgenţe", a spus Arafat joi la Digi 24. El a explicat că majoritatea celor care s-au prezentat la spital au avut temeri pentru că au fost expuşi la gazele lacrimogene folosite de jandarmi. "S-au făcut analize şi din ce ştiu de la colegii noştri nu s-a constat nimic. (...) Sunt două grupuri de oameni care au venit: oameni cu probleme - mai puţini - şi au venit oameni mai mulţi care au venit de teamă", a punctat Raed Arafat. Acesta a explicat că dacă oamenii nu prezintă simptome înseamnă că au trecut peste situaţia respectivă şi nu are rost să se ducă la spital. AGERPRES/(A - autor: Florentina Ştefănescu, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Irina Giurgiu)

Spitalul Universitar: 5 persoane îngrijorate de efectele gazelor lacrimogene s-au prezentat la UPU în ultimele 24 de ore

AGERPRES SANATATE

Cinci persoane îngrijorate de efectele gazelor lacrimogene utilizate la protestul de vineri s-au prezentat la Spitalul Universitar de Urgenţă în ultimele 24 de ore, însă medicii au decis că nu necesită spitalizare. "Ca urmare a informaţiilor apărute în presa centrală cu privire la gazele lacrimogene utilizate în seara zilei de 10 august în Piaţa Victoriei, vă informăm că, în ultimele 24 de ore, s-au prezentat la UPU, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, 5 persoane care şi-au manifestat îngrijorarea faţă de consecinţele ce le-ar putea avea aceste gaze asupra sănătăţii dumnealor. Simptomul a fost unul comun pentru toate cele 5 persoane, respectiv tuse seacă. Toate cele 5 persoane au prezentat o stare clinică bună, fără modificări biologice şi nu au necesitat spitalizare", se arată într-un comunicat al Spitalului Universitar transmis joi. AGERPRES/(AS - autor: Eusebi Manolache, editor: Florin Marin, editor online: Irina Giurgiu)

ANT a prelevat în ultima lună organe de la şapte pacienţi

AGERPRES SANATATE

Organe de la şapte pacienţi au fost prelevate în ultima lună de Agenţia Naţională de Transplant, care au salvat viaţa mai multor oameni din Cluj, Bucureşti, Târgu Mureş, Iaşi, Viena sau Olanda, informează instituţia într-o postare pe Facebook. Potrivit sursei citate, rinichii prelevaţi de la un copil din Oradea au salvat două vieţi la Cluj, ficatul şi corneea au ajuns la pacienţi din Bucureşti, plămânii - la Viena, iar inima - la Târgu Mureş. De asemenea, au mai fost prelevate organe de la pacienţi din Piatra Neamţ, Oradea, Deva, Baia-Mare şi de la doi pacienţi din Bucureşti. Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a semnat pe 4 iulie ordinul de numire a medicului Alexandra Anca Mureşan în funcţia de director executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant. AGERPRES/(AS - autor: Florentina Ştefănescu, editor: Florin Marin, editor online: Gabriela Badea)

Asociația de Podiatrie susține recunoașterea profesiei de podiatru în România

Health

Diabetul zaharat este afecțiunea care poate conduce la complicații medicale grave, precum neuropatia diabetică și piciorul diabetic. Pentru a reduce riscul apariției complicațiilor, medicii diabetologi susțin importanța controlului eficient al afecțiunii, iar pentru prevenirea amputațiilor la persoanele cu diabet, susțin necesitatea introducerii în echipă multidisciplinară a podiatrului.  Podiatrul este specialistul care are grijă de sănătatea picioarelor de la prevenţie și diagnostic până la tratamentul propriu-zis pentru afecţiunile piciorului.

La nivel international, specialiștii în îngrijirea piciorului cu probleme la modul general și în îngrijirea piciorului sportiv sau al piciorului diabetic în mod special, profesează în domeniul medical numit podiatrie. În România, profesia de podiatru nu este încă recunoscută.

Membrii Federației Internaționale a Podiatrilor FIP-IPF au adoptat în cadrul Întâlnirii Anuale Generale din 2018, definiția globală si oficială a profesiei: Podiatria este acea profesie a științelor medicale dedicată cercetării, prevenirii, diagnosticării și tratamentului deformărilor, patologiei și leziunilor piciorului și structurilor aferente – în relație cu întregul corp, precum și cu manifestările bolilor sistemice – cu ajutorul tuturor sistemelor și tehnologiilor adecvate, folosindu-se de cunoștințe științifice și profesionale specializate.1

Din datele Federaţiei Internaţionale de Diabet, prin includerea podiatrului în echipa de specialiști care îngrijesc atât piciorul diabetic, cât şi piciorul cu alte afecţiuni, numărul amputaţiilor la nivelul membrelor inferioare ar putea fi redus cu până la 85 %2.

„Avem nevoie de podiatri și în România, la fel ca în celelalte țări europene, pentru că, este cea mai eficientă metodă de prevenție a amputațiilor în rândul persoanelor cu diabet zaharat. Ceea ce ne propunem ca asociație, este ca profesia de podiatru să fie recunoscută oficial în România, iar podiatrul să fie parte integrată din echipa multidiciplinară de specialiști care îngrijesc persoana cu diabet zaharat. Statisticile din România arată că, zilnic, se fac aproximativ 14 amputaţii în rândul pacienților cu diabet. Persoana cu diabet zaharat care are piciorul amputat devine practic o persoană asistată din punct de vedere medical și social. Tocmai acest lucru dorim să-l prevenim. Un picior amputat înseamnă de fapt consecințe grave atât asupra persoanei cu diabet zaharat, cât și asupra societății care trebuie să găsească soluții pentru a o integra”, a spus conf.univ.dr. Ioan Andrei Vereșiu, președintele Asociației de Podiatrie.

Asociația de Podiatrie este organizația din România care a făcut demersuri legale pentru a se recunoaște și introduce în COR profesia de podiatru.  Înființată în 2015, Asociația de Podiatrie își propune promovarea podiatriei în România, dezvoltarea și recunoașterea profesiei de podiatru, alături de informarea și educarea populației, precum și a profesioniștilor (medici, asistenți și fiziokinetoterapeuți) în domeniul îngrijirii corecte a picioarelor.

 Pentru a oferi cele mai noi informații științifice din domeniul podiatriei, Asociația de Podiatrie organizează conferințe de informare în cadrul cărora participanților le sunt prezentate cele mai noi tematici din domeniul îngrijirii piciorului.

Asociația de Podiatrie dezvoltă conferințe în care se utilizează un program de instruire dezvoltat în cadrul Grupului Internațional de Lucru pentru Picior Diabetic al Federației Internaționale de Diabet, a DFoot International – grupul de implementare a strategiilor legate de picior diabetic si Federația Internațională a Podiatrilor FIP-IFP.

80 de persoane care au participat la incidentele din Piaţa Victoriei s-au prezentat la spital

MEDICALNET

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat că până miercuri 64 de persoane care au participat la incidentele din 10 august...

„Prezent si Viitor in abordarea afectiunilor oncologice” – Zilele Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuta”

Health

Evenimentul a fost deschis de Conferința-dezbatere „Prezent și Viitor în abordarea afecțiunilor oncologice”, în cadrul căreia profesioniști din domeniul medical, reprezentanți ai autorităților și ai asociațiilor de pacienți au abordat teme precum: problematica oncologică raportată la experiența IOCN și soluțiile pentru politicile publice orientate către domeniul oncologic care pot contribui la îmbunătățirea managementului cancerului atât în cadrul IOCN, cât și la nivel național.

În România, la ora actuală, cancerul reprezintă o provocare atât din punct de vedere al problematicii cât și din punct de vedere al impactului social.
Pentru perioada mai 2017-mai 2018, Instititutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” un pol important al oncologiei românești, a prezentat următoarele date:

1) 109421 servicii spitalicești efectuate (pentru o medie anuală de 26000 de pacienți) dintre care:

1.1) 21097 servicii spitalicești în regim de spital continuu (pentru o medie anuală de 9000 pacienți)
1.2) 88 324 servicii spitalicești în regim de spital de zi (pentru o medie anuală de 21000 pacienți)

2) 8220 intervenții chirurgicale oncologice, dintre care 6336 intervenții chirurgicale în spital continuu și 1884 intervenții chirurgicale în spital de zi

3) cele mai frecvente intervenții chirurgicale oncologice (primele 4): sân, ginecologie, urologie și digestiv (colo-rectal)

4) 20993 pacienți cu tratament multimodal, cele mai frecvente afecțiuni oncologice tratate în institut (primele 4) fiind:

4.1) 5596 cazuri cancer la sân dintre care: 3 600 chimiotratate, 1 760 radiotratate, 1 078 radio-chimio-tratate, 302 și secvența chirurgicală
4.2) 4007 cazuri cancer la tiroidă dintre care: 20 chimiotratate, 20 radiotratate , 8 radio-chimio-tratate, 4 si secvența chirurgicală
4.3) 1038 cazuri cancer col uterin dintre care: 702 chimiotratate, 786 radiotratate, 499 radio-chimio-tratate, 64 si secventa chirurgicala
4.4) 771 cazuri cancer prostată dintre care: 470 chimiotratate, 164 radiotratate, 62 radio-chimio-tratate, 32 si secvența chirurgicală

În cadrul Institutului Oncologic funcționează un număr total de 9 secții, 14 laboratoare, servicii și compartimente și un ambulatoriu integrat. De asemenea în cadrul unității își desfășoară activitatea și o importanta resursă profesională alcătuită din:

• total medici: 106 (primari și specialiști)
• total rezidenți: 157
• total asistenți: 351

Zilele Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” reprezintă și un eveniment-maraton de prezentări știintifice și workshop-uri susținute de tineri medici, asistenți, tehnicieni și fizicieni din cadrul institutului.

„Afecțiunile oncologice reprezintă o cauză majoră de deces atât la nivel mondial cât și în România. Traversăm o perioadă în care se schimbă paradigma abordării acestor afecțiuni, punându-se accent pe programe de prevenție, pe terapii personalizate care pot îmbunătății calitatea vieții pacientului, și, la nivel macro, cu accent pe programele de management a cancerului care pot salva multe vieți. IOCN asigură servicii medicale preventive, curative, și paleative în domeniul oncologic, desfășurând totodată o amplă activitate de învățământ și cercetare. Manifestarea Zilele Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” este unul dintre proiectele importante ale unității care susține dezvoltarea profesională continuă a tinerilor medici implicați în problematica oncologică” a declarat prof.dr. Patriciu Achimaș-Cadariu.

STATISTICI CANCER la nivel mondial – Conform Organizației Mondiale a Sănătății:
– Cancerul este a doua cauză principală de deces și a fost responsabil pentru 8,8 milioane de decese în 2015. Aproximativ 1 din 6 decese se datorează cancerului (1),
– Aproximativ 70% din decesele cauzate de cancer apar în țările cu venituri mici și medii (1),
– Aproximativ o treime din decesele cauzate de cancer se datorează principalelor 5 riscuri comportamentale și dietetice: indicele de masă corporală ridicat, consumul scăzut de fructe și legume, lipsa activității fizice, consumul de tutun și consumul de alcool (1),
– Cancerul care provoacă infecții, cum ar fi hepatita și virusul papiloma umană (HPV), sunt responsabile pentru până la 25% din cazuri de cancer în țările cu venituri mici și medii (1),
– Prezentarea în stadiu târziu, diagnosticul și tratamentul inaccesibil sunt frecvente (1),
– Impactul economic al cancerului este semnificativ și crește. Costul total anual al cancerului în 2010 a fost estimat la aproximativ 1,16 trilioane de dolari SUA (1),
– Cele mai letale localizări sunt neoplasmul pulmonar (1,59 milioane decese), hepatic (745.000), gastric (723.000), colorectal (694.000), mamar (521.000) şi esofagian (400.000), cu diferenţe semnificative între femei şi bărbaţi (2).

Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” (IOCN), fondat în 1929, este unul dintre primele institute oncologice din Europa, o școală medicală cu tradiție în oncologia românească și specialitățile conexe, precum și un centru de cercetare și inovație în lumea medicală.

Proiect european pentru implementarea Programului Național de screening pentru cancerul de san

Health

Lansarea proiectului „Cresterea capacitatii institutionale si a competentelor profesionale ale specialistilor din sistemul de sanatate in scopul implementarii Programului National de screening pentru cancerul de san”

Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca în calitate de beneficiar împreună cu Institutul Naţional de Sănătate Publică implementează, începând cu luna mai 2018, proiectul ʺCreșterea capacităţii instituţionale și a competenţelor profesionale ale specialiștilor din sistemul de sănătate în scopul implementării Programului Naţional de screening pentru cancerul de sân ʺ.

Proiectul este cofinanţat din  FONDUL SOCIAL EUROPEAN prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020, codul SMIS al proiectului 120799.

Valoarea totală eligibilă a proiectului este de  22.760.659,06 lei din care valoarea asigurată de Uniunea Europeană este de 19.218.039,57 lei, iar finanțarea națională este de 3.542.619,49 lei. Proiectul se desfășoară pe o perioadă de 68 de luni, începând cu data de 11.05.2018.

 Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea competenţelor profesionale în domeniul oncologic, în special cu privire la creșterea nivelului de competenţe al personalului medical implicat în derularea programelor de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic și tratament al cancerului la sân.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

 1. Infiinţarea unui centru de referinţă pentru programele regionale de screening al cancerului mamar;
 2. Asigurarea unui standard unitar de realizare a screeningului la nivel naţional prin elaborarea unei metodologii pentru programele de prevenire, depistare precoce, diagnostic și tratament al cancerului de sân, conforme cu standardele europene;
 3. Imbunătăţirea nivelului de calificare pentru 459 de cadre medicale implicate în derularea programelor de prevenire, depistare precoce, diagnostic și tratament al cancerului de sân;
 4. Informarea, educarea și conștientizarea populaţiei în general și a grupurilor vulnerabile în special cu privire la activitatea de screening al cancerului de sân.

Grupul ţintă al proiectului este constituit din 459 de specialiști din instituţii publice (spitale publice, autorităţi de sănătate publică, institute sau instituţii medicale etc.) care furnizează servicii de prevenire, depistare precoce, diagnostic și tratament al leziunilor mamare incipiente și care provin din toate cele 8 Regiuni de dezvoltare ale României. Dintre aceștia  90% vor proveni din regiunile mai puţin dezvoltate (cu accent pe Regiunile Nord-Vest, Vest, Nord-Est si Sud-Est) iar 10% vor proveni din regiunea dezvoltată București-Ilfov.

Principalele activităţi și rezultate ale proiectului sunt:

 1. Organizarea centrului de referinţă pentru programele regionale de screening al cancerului mamar, acreditat de Ministerul Sănătăţii și dezvoltarea metodologiilor de acreditare a Centrului de referinţă naţional și a centrelor loco-regionale pentru programele de screening în vederea depistării precoce a cancerului de sân
 2. Elaborarea de metodologii și protocoale pentru programele de prevenire, depistare precoce, diagnostic si tratament al cancerului de sân. Rezultate așteptate: 4 metodologii și 5 protocoale
 3. Informatizarea suport a bazelor de date ale screeningului (mamografie, biopsie) integrate cu sistemele informatice ale programului naţional și realizarea unei platforme informatice
 4. Monitorizarea la nivel național si controlul implementării programelor regionale de prevenire, depistare precoce, diagnostic și tratament al cancerului de sân
 5. Furnizarea programelor de formare profesională specifică pentru specialiștii implicaţi în derularea programelor de prevenire, depistare precoce, diagnostic și tratament al leziunilor mamare incipiente – 10 programe de formare, 32 de cursuri
 6. 1 campanie de informare și educare în domeniul oncologiei mamare ce va include și servicii de call-center

 

Hepatita C și hepatita cronică C – informații pe care trebuie să le știi

Health

Hepatita C este un virus care este transportat în sânge și în fluidele corporale care infectează și dăunează ficatului. Virusul hepatitei C infectează celulele ficatului, provocând inflamație și fibroză. În cazul persoanelor cu infecție hepatică cronică, inflamația și fibroza continuă să se răspândească. De-a lungul timpului, de obicei mulți ani, hepatita cronică poate conduce la ciroză hepatică.

Infecția cu virusul hepatitei C implică o primă fază acută de infecție care nu poate fi observată, deoarece în majoritatea cazurilor oamenii nu se simt rău și nu prezintă semne și simptome distinctive. Această fază poate dura până la șase luni, timp în care nivelurile de virus din sânge cresc dramatic până când sistemul imunitar al organismului începe să producă anticorpi. Anticorpii se produc ca răspuns la prezența virusului hepatitei C.

Pentru majoritatea oamenilor, hepatita C este un virus cu acțiune lentă și este o boală cronică care poate fi gestionată printr-o varietate de strategii. Impactul hepatitei C și cât de gravă este vor varia în timp și vor fi diferite pentru fiecare persoană. În general, statisticile arată că daunele provocate de virus vor crește odată cu trecerea timpului și vor avea un impact similar asupra ficatului.

Care sunt simptomele hepatitei C?

Hepatita C afectează persoanele în mod diferit, așa că mulți oameni pot să nu prezinte niciun simptom și să nu știe niciodată că au fost infectați cu acest virus. Cifrele arată că aproximativ una din cinci persoane infectate cu hepatita C va elimina virusul, în forma sa acută, în decurs de două până la șase luni. Aproximativ 75% dintre persoanele care sunt infectate cu hepatita C vor dezvolta o infecție cronică.

Hepatita cronică C poate fi foarte diferită pentru fiecare persoană, însă cei mai mulți oameni prezintă simptome persistente, cum ar fi oboseală, anxietate și / sau depresie, pierdere în greutate, pierderea poftei de mâncare și / sau senzație de rău, incapacitatea de a tolera alcoolul, disconfort în zona ficatului, probleme de concentrare, dureri articulare și musculare, mâncarimi ale pielii, simptome asemănătoare gripei, cum ar fi febră, frisoane, transpirații nocturne și dureri de cap și icter.

Nu este neobișnuit ca persoanele cu hepatită C să fie diagnosticate ca având sindrom de oboseală cronică. Ficatul nu are terminații nervoase – ceea ce înseamnă că simptomele hepatice specifice nu se pot dezvolta până când ficatul nu se află în stadiul avansat de ciroză. Chiar dacă aveți simptome ușoare sau nu prezentați niciun simptom, puteți în continuare să transmiteți virusul.

Hepatita cronică C

În medie, aproximativ 25% dintre persoanele care sunt infectate cu hepatita C vor elimina virusul în mod natural în primele 12 luni. Pentru restul de 75% dintre persoane virusul nu va fi eliminat. În cazul acestor oameni, virusul va rămâne probabil în corpul lor pentru tot restul vieții. Aceasta se numește hepatită cronică sau pe termen lung. Din 100 de persoane cu hepatită cronică C care nu au primit niciun tratament timp de 20 de ani, 45 de persoane nu vor dezvolta nicio leziune hepatică, 31 vor dezvolta leziuni hepatice ușoare până la moderate, 7 vor dezvolta ciroză hepatică și 1 va dezvolta insuficiență hepatică. După 40 de ani, 45 de persoane nu vor dezvolta leziuni hepatice, 31 vor dezvolta leziuni hepatice ușoare până la moderate, 20 vor dezvolta ciroză hepatică și 4 vor dezvolta insuficiență hepatică.

Când virusul se înmulțește în ficat, acesta își modifică stratul proteic exterior astfel încât anticorpii să nu îl recunoască cu ușurință. Acest lucru poate explica de ce anticorpii produși de organism nu pot elimina virusul în cele mai multe cazuri. Până când anticorpii sunt gata să atace virusul, acesta s-a schimbat deja și anticorpii nu mai au niciun efect. Unii oameni nu vor simți niciodată simptome specifice. Virusul acționează încet și poate dura mai mulți ani de la infecție înainte să apară orice deteriorare permanentă a ficatului (cum ar fi cicatrizarea).

Nu există nicio modalitate de a anticipa modul în care virusul va afecta fiecare persoană sau în ce perioadă de timp ar putea să apară leziuni hepatice. Pentru majoritatea oamenilor, hepatita C nu are ca rezultat o boală gravă sau decesul. Totuși, factori precum genul persoanei, istoricul sănătății, regimul alimentar, vârsta la care au fost infectați, nivelul de stres, consumul de alcool și de droguri, toate vor avea un impact asupra modului în care fiecare persoană se va confrunta cu hepatita C.

Spre deosebire de anticorpii la alte boli, cum ar fi hepatita A, anticorpii hepatitei C nu oferă nicio imunitate împotriva hepatitei C. Chiar și în cazul oamenilor care au fost infectați odată cu virusul hepatitei C și au eliminat virusul, reinfectarea poate să apară.

Cum se manifestă un atac de panică?

Health

Un atac de panică ar putea fi definit ca fiind instalarea bruscă a unei stări intense de frică sau a unui disconfort copleșitor, care atinge apogeul în doar câteva minute. Un atac de panică poate include cel puțin patru dintre următoarele simptome: palpitații, bătăi rapide ale inimii sau ritm cardiac accelerat, transpiraţie, tremur, senzații de scurtă durată de sufocare, dureri toracice sau disconfort în piept, greață sau durere abdominală, senzație de amețeală, instabilitate sau slăbiciune, frisoane sau senzații de căldură, senzația de amorțeală sau de furnicături, sentimente de paranoia sau de depersonalizare, teama de a pierde controlul sau teama de a muri.

Unii oameni experimentează ceea ce se numește atacuri de panică cu simptome limitate, care sunt similare cu atacurile de panică obișnuite, dar care sunt însoțite de mai puțin de patru simptome. Deși anxietatea este adesea însoțită de simptome fizice, cum ar fi palpitații de inimă sau noduri în stomac, ceea ce diferențiază un atac de panică de alte simptome de anxietate este intensitatea și durata simptomelor.

Atacurile de panică ating, de obicei, nivelul maxim al intensității în 10 minute sau mai puțin și apoi încep să scadă. Datorită intensității simptomelor și tendinței lor de a imita simptomele bolilor cardiace, problemelor tiroidiene, tulburărilor respiratorii și simptomele altor boli, persoanele cu tulburări de panică ajung adesea la spital sau chiar la urgență, convinși fiind că suferă de o problemă gravă care le pune viața în pericol.

Atacurile de panică pot apărea în mod neașteptat în timpul unei stări de calm sau în stare anxioasă. Deși atacurile de panică sunt o caracteristică definitorie a tulburării de panică, nu este neobișnuit ca foarte multe persoane să experimenteze atacuri de panică în contextul altor tulburări psihice. De exemplu, o persoană care suferă de tulburare de anxietate socială ar putea avea un atac de panică înainte de a vorbi la o conferință, iar o persoană cu tulburare obsesiv-compulsivă ar putea avea un atac de panică atunci când este împiedicat să își respecte o rutină sau un ritual personal.

Atacurile de panică sunt extrem de neplăcute și pot fi foarte înfricoșătoare. În consecință, persoanele care suferă de atacuri de panică repetate devin adesea foarte îngrijorate cu privință la când va avea loc următorul atac de panică și se întreabă cum își pot schimba stilul de viață pentru a evita atacurile de panică, cum ar fi evitarea exercițiilor fizice pentru a menține ritmul cardiac scăzut sau evitarea anumitor locuri care le pot declanșa un atac de panică.

În trecut, diagnosticarea acestei afecțiuni era foarte dificilă și în continuare foarte multe persoane se tem sau se stânjenesc să vorbească despre această problemă cu cineva, inclusiv cu medicii sau cu cei dragi, de frică să nu fie considerați drept o persoană ipohondră. În schimb, preferă să suferă în tăcere, distanțându-se de prieteni, de familie și de alte persoane care le-ar putea veni în ajutor. Alte persoane care suferă de atacuri de panică nu știu că au o tulburare reală și foarte tratabilă. Doar prin creșterea nivelului de educație, persoanele care suferă de atacuri de panică vor avea curaj să discute despre simptomele lor cu un profesionist din domeniul sănătății și să caute un tratament adecvat.

În timpul unui atac de panică, este indicat să vă concentrați pe respirație, să numărați până la 10 sau să vă concentrați strict pe simțuri. V-ar putea fi de ajutor bomboanele sau gumele mentolate sau să atingeți o textură moale, cum ar fi o pătură plușată sau să strângeți în pumn o minge antistres. După ce are loc un atac de panică, este important să acordați atenție organismului. Poate veți dori să vă odihniți, să mâncați sau să beți ceva. Dacă vă simțiți capabil, discutați cu cineva de încredere, spuneți-i că tocmai ați avut un atac de panică și explicați-i cum ați dori să vă ajute dacă veți avea un alt atac. 

ANT a prelevat în ultima lună organe de la şapte pacienţi

MEDICALNET

Organe de la şapte pacienţi au fost prelevate în ultima lună de Agenţia Naţională de Transplant, care au salvat viaţa mai multor oameni din...

Tot ce trebuie sa stii despre diabetul gestational in timpul sarcinii

Health

Intre 2% si 10% din sarcini sunt afectate in fiecare an de diabetul gestational, afectiune care netratata poate fi periculoasa atat pentru mama, cat si pentru fat, deoarece excesul de glucoza poate traversa placenta si poate provoca complicatii, cum ar fi nasterea prematura sau chiar moartea fatului.

Asadar, daca te confrunti cu acest diagnostic nu ezita sa apelezi la medicul tau care te va sfatui ce poti sa faci pentru a tine sub control aceasta situatie. Este foarte important sa te documentezi inainte de a lua masuri in ceea ce priveste diabetul gestational.

Doctor Silviu Istoc, medic specialist obstetrica-ginecologie explica pe indelete ce inseamna diabetul gestational, care sunt cauzele si simptomele lui, dar si ce tratament poti urma:

Ce este diabetul gestational?

Diabetul gestational apare doar in timpul sarcinii. Acest lucru vine ca urmare a nivelului ridicat de zahar in sange, chiar daca aceste niveluri au fost normale inainte de a ramane insarcinata. Daca te confrunti cu aceasta problema, afla ca poti avea in continuare un copil sanatos, desigur cu ajutorul indrumarilor medicului tau. Tot ce trebuie sa faci este sa mentii echilibrul glucozei din sange. De obicei, dupa nasterea copilului, diabetul gestational dispare. „De asemenea si hipertensiunea isi pune o amprenta destul de mare asupra aparitiei diabetelui, dar daca aceasta este tinuta sub control cu o dieta sanatoasa la care sa adaugi exercitii fizice si dupa caz un tratament adecvat, te poti bucura linistita de sarcina”, ne spune Dr. Silviu Istoc, medic specialist obstetrica-ginecologie.

Gravidele care nu primesc tratament pentru acesta afectiune risca sa dea nastere unor bebelusi foarte mari, din moment ce zaharul suplimentar din sangele mamei merge catre fetus. Bebelusii foarte mari au sanse mai mari sa sufere leziuni la nasterea naturala, pentru ca sansele de a se bloca pe canalul nasterii sunt mai mari. De aceea, in cele mai multe cazuri in asemenea situatii se opteaza pentru cezariana.

Cauze si simptome

In timpul sarcinii, placenta produce hormoni care pot duce la acumularea de glucoza in sange. De obicei, pancreasul poate produce suficienta insulina pentru a face fata acestei situatii. In caz contrar, nivelul glicemiei va creste si astfel va aparea diabetul gestational.

Poti face diabet gestational daca ai fost supraponderala inainte de a ramane insarcinata, ai nivelul ridicat de zahar din sange, ai un istoric familial de diabet, ai mai avut diabet gestational intr-o sarcina anterioara, ai hipertensiune arteriala sau alte complicatii medicale. In timp ce multe femei care au diabet gestational nu prezinta nici un simptom, o mica parte se pot confrunta cu un apetit anormal de crescut, sete sau oboseala. De aceea este extrem de important sa nu ratezi nici un consult de rutina.

Diagnostic si tratament pentru diabetul gestational

De obicei, diabetul gestational apare in a doua jumatate a sarcinii. Medicul va verifica daca ai aceasta problema intre saptamanile 24 si 28 ale sarcinii. Pentru a testa daca te confrunti cu aceasta problema, vei bea rapid o bautura dulce. Acest lucru va creste nivelul de zahar din sange si astfel o ora mai tarziu, vei face o analiza de sange pentru a observa cum s-a comportat corpul tau dupa consumarea bauturii. Daca rezultatele arata ca nivelul glicemiei este mai mare decat valoarea normala (de la 130 mg/dl), vei avea nevoie de inca o analiza”, afirma Dr. Silviu Istoc, medic specialist obstetrica-ginecologie.

Tratamentul pentru diabetul gestational nu este unul complicat. Ce trebuie sa ai in vedere este ca de 4 ori pe zi va trebuie sa verifici nivelul de zahar din sange. O dieta sanatoasa oferita de medic te va ajuta sa ai un echilibru asupra acestei probeleme, iar cel mai important nu trebuie sa renunti la sport. Poti merge la o plimbare sau chiar poti executa exercitii fizice speciale pentru femeile gravide. In acest timp medicul tau ginecolog va urmari greutatea pe care o acumulezi pe timpul sarcinii si te va informa daca este necesar consumul de insulina sau a altui medicament pentru tratatarea diabetului.

In cazul in care ai mai avut diabet gestational intr-o sarcina anterioara, sansele de a face din nou sunt de 60%. Mai mult decat atat, peste jumatate din femeile care au avut diabet gestational dezvolta diabetul de tip II in 10 ani de la sarcina, de aceea este foarte important ca obiceiurile sanatoase de dieta si activitate fizica sa fie mentinute dupa sarcina.

Supranumit si doctorul care salveaza vietile nenascute, Silviu Istoc este medic primar Obstetrica-Ginecologie la Spitalul Medicover, in cadrul Departamentului de Medicina Materno-fetala si Chirurgie Ginecologica Minim Invaziva si la Clinica ProVita.

Cu o formare in Germania, Doctorul Silviu Istoc s-a intors acasa, pentru a ajuta pacientele din Romania, sa aduca pe lume copii sanatosi; marturie in acest sens, stau numeroasele interventii chirurgicale noninvazive, dintre care unele foarte dificile.

Iaşi: Femeie la un pas de moarte după ce a vrut să nască la domiciliu

AGERPRES SANATATE

Medici de la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie Cuza Vodă susţin că vor să facă plângere penală pe numele unei femei care a fost la un pas de moarte, după ce miercuri a intenţionat să nască acasă cu ajutorul unei doule, a cărei identitate nu vrea să o dezvăluie, după ce anterior a născut printr-o operaţie cezariană. Şeful secţiei de obstetrică şi ginecologie din cadrul Spitalului Cuza Vodă din Iaşi, prof. univ. dr. Mircea Onofriescu, a declarat că o femeie în vârstă de 31 de ani, care a născut în 2016 un copil prin cezariană, a decis să nască cel de al doilea copil la domiciliu, cu ajutorul unei persoane care nu are cunoştinţe medicale de specialitate. "Pacienta, din Iaşi, cu sarcină la termen, supravegheată pe parcursul sarcinii de un medic specialist, cu o naştere anterioară prin operaţie cezariană în 2016, sarcină de 42 de săptămâni, dar cu circulară dublă de cordon ombilical, s-a prezentat în jurul orei 19.30 - 20.00 în Triajul Maternităţii Cuza Vodă acuzând dilataţie completă şi capul fetal blocat la strâmtoarea superioară, cu suferinţă fetală acută. Pacienta a declarat debutul travaliului la domiciliu, în jurul orei 14.30, fiind monitorizată de la ora 15.30 la domiciliu, de o doulă, adică persoană care nu are cunoştinţe medicale şi nici experienţă în asistarea unei naşteri şi care ajută doar psihologic o naştere naturală. Pacienta nu a vrut să precizeze identitatea acestei persoane. Monitorizarea a fost efectuată declarativ prin monitorizarea bătăilor de cord fetal şi tuşeu vaginal. Ea declară că i s-au explicat verbal riscurile naşterii la domiciliu şi ale uterului cicatricial (naşterii prin cezariană - n.r) de către persoana numită doulă, dar nu a semnat vreun act oficial", a declarat pentru AGERPRES medicul Mircea Onofriescu, preşedintele Societăţii Române de Obstetrică şi Ginecologie. Potrivit acestuia, actul medical desfăşurat la domiciliu este de o "gravitate extremă", mai ales în cazul gravidelor care decid să nască acasă după ce, anterior, au născut printr-o operaţie cezariană. "În ultima lună au murit în condiţii de spital două gravide care au născut natural după naştere prin operaţie cezariană. Pacienta nu doreşte să ne comunice datele personale ale doulei, pentru a putea să evităm alte situaţii de o gravitate extremă. Mai mult, doreşte externarea din spital, deşi starea ei şi a copilului nu este corespunzătoare. Ea prezintă şi semne de depresie postpartum şi nu înţelege gravele complicaţii care pot apărea la nivelul vaginului şi perineului sau care pot afecta copilul. El poate avea probleme neurologice şi trebuie monitorizat în continuare", a declarat Onofriescu. Medicul a menţionat că este primul astfel de caz cu care personalul respectivei unităţi sanitare se confruntă. "Este primul caz de acest fel cu care ne confruntăm. Este de o gravitate deosebită şi va fi analizat şi la nivel de societate profesională naţională pentru a nu se mai pune în pericol viaţa mamelor şi copiilor dintr-o lipsă de educaţie sanitară evidentă. Voi face şi o plângere penală pentru a afla cine este persoana care a asistat naşterea. În Marea Britanie şi în alte state occidentale se practică naşterile la domiciliu, dar cu personal specializat. Niciun cadrul medical din lume nu va asista însă o naştere naturală la domiciliu dacă pacienta a avut anterior operaţie cezariană. Există foarte multe riscuri şi complicaţii în astfel de situaţii. De aceea, dacă o gravidă alege să nască natural după operaţie cezariană asta trebuie să se întâmple într-un spital, cu personal specializat şi, mai ales, cu experienţă", a declarat Mircea Onofriescu. AGERPRES/(A - autor: Daniela Malache, editor: Nona Jalbă, editor online: Daniela Juncu)

DSU: Prezentarea la medic a celor expuşi la substanţe lacrimogene, necesară doar dacă apar simptome îngrijorătoare

AGERPRES SANATATE

Prezentarea la medic a persoanelor expuse la substanţe lacrimogene este necesară doar dacă apar simptome îngrijorătoare, a anunţat, miercuri, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), care precizează că substanţele utilizate la mitingul desfăşurat pe 10 august în Piaţa Victoriei sunt fabricate conform standardelor internaţionale. "În urma apariţiei unor afirmaţii despre efectele pe termen mediu şi lung ale gazelor lacrimogene, mai multe persoane, îngrijorate pentru sănătatea lor, s-au prezentat la unităţile de primiri urgente pentru a fi consultate de medici, după ce au fost prezente în data de 10 august 2018, în Piaţa Victoriei, la momentul utilizării substanţelor lacrimogene. Persoanele care au venit pentru a fi consultate nu prezentau probleme care să necesite îngrijiri medicale", se arată într-o precizare postată pe pagina de Facebook a DSU. Conform aceleiaşi surse, conducerea DSU a luat legătura cu fabricanţii substanţelor care au fost utilizate de jandarmi, primind confirmarea că substanţele indicate sunt fabricate conform standardelor europene şi internaţionale. De asemenea, producătorii au subliniat că astfel de substanţe, precum cele cunoscute sub denumirea CS, sunt folosite şi de alte forţe de ordine din Europa şi din lume. "În ceea ce priveşte efectele pe care le are această substanţă asupra corpului uman, ele includ iritarea ochilor, a căilor respiratorii şi a pielii, efectele fiind de durată scurtă, cu excepţia situaţiei în care expunerea este una de lungă durată şi, mai ales, dacă aceasta are loc într-un spaţiu închis şi nu în aer liber. (...) În concluzie, nu este necesară deplasarea populaţiei către unităţile de primiri urgenţe pentru efectuarea unor controale de rutină pentru simplul fapt că au fost în piaţă şi au fost expuse substanţelor lacrimogene, decât în situaţia excepţională în care există simptome îngrijorătoare, care necesită consultare unui medic", se mai arată în postare. DSU citează şi recomandările Centrului pentru Controlul Bolilor din Statele Unite, conform cărora tratamentul expunerii la gazele lacrimogene este unul simptomatic, neexistând medicamente specifice sau antidoturi. Tratamentul se asigură doar prin spălarea abundentă a ochilor şi a feţei la momentul expunerii şi prin tratamente specifice iritării tegumentelor şi a căilor respiratorii, dacă simptomele persistă. AGERPRES/(AS - autor: George Onea, editor: Nona Jalbă, editor online: Daniela Juncu)

Peste 100 de persoane au necesitat asistenţă medicală în timpul pelerinajului de la Nicula

AGERPRES SANATATE

Mai mult de 100 de persoane au necesitat, în cele trei zile ale pelerinajului de la Mănăstirea Nicula, asistenţă medicală, cele mai multe probleme fiind cauzate de temperaturile ridicate şi de modul în care s-au alimentat cei care au participat la eveniment. Purtătorul de cuvânt al Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Cluj, Cătălin Uţă, aflat alături de echipajele medicale la Mănăstirea Nicula, a spus că intervenţiile au început încă de luni, când au sosit primii pelerini. De asemenea, un pacient a necesitat transport la spital şi a fost dus la Gherla. "Am intervenit începând de luni la Mănăstirea Nicula la peste 120 de cazuri, dintre care doar unul a avut nevoie de transport la Spitalul Gherla. A fost vorba despre un copil cunoscut epileptic care trebuia investigat şi ţinut sub supraveghere medicală. Au predominat lipotimiile, din cauza căldurii, a lipsei alimentaţiei şi medicaţiei care nu a fost administrată corespunzător, dar am avut şi reacţii alergice la înţepături de albine", a spus Cătălin Uţă. Pelerinii au început să sosească la Nicula încă de luni, iar miercuri după Liturghie au început să plece. AGERPRES/(A - autor: Elena Stanciu, editor: Karina Olteanu, editor online: Gabriela Badea)

Asociația de Podiatrie susține recunoașterea profesiei de podiatru în România

MEDICALNET COMUNICATE

Diabetul zaharat este afecțiunea care poate conduce la complicații medicale grave, precum neuropatia diabetică și piciorul diabetic. Pentru a reduce riscul apariției complicațiilor, medicii diabetologi susțin importanța controlului eficient al afecțiunii, iar pentru prevenirea amputațiilor la persoanele cu diabet, susțin necesitatea introducerii în echipă multidisciplinară ...

Iaşi: Relaţia copil-părinte modelează caracterul viitorului adult, afirmă medicul psihiatru Andreea Nester

AGERPRES SANATATE

Relaţia copil-părinte modelează caracterul viitorului adult, a declarat pentru AGERPRES Andreea Nester, medic specialist psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie Socola Iaşi. "În ce măsură părinţii ne determină viaţa de adult? Experienţele trăite se întipăresc în făptura omului, dar pot oare să schimbe firea acestuia? V-aţi gândit vreodată de ce fraţii crescuţi în aceeaşi casă, de aceiaşi părinţi, au comportamente total opuse? Răspunsul la aceste întrebări este dat de modul în care funcţionează relaţia copil-părinte, relaţie care modelează caracterul viitorului adult", consideră medicul psihiatru. Ea a spus totodată că natura umană se schimbă în funcţie de experienţele trăite. "Deprinderile de viaţă ni le însuşim încă din copilărie şi, din această cauză, în toate culturile şi societăţile educaţia oferită copiilor a jucat şi joacă un rol primordial. Tot ce nu se învaţă la timp, nu se mai învaţă niciodată. Din acest motiv, părinţii ne vorbesc despre cei şapte ani de acasă - aici sunt bazele profunde ale educaţiei, iar rostul acestora este de a creşte un copil puternic şi sănătos", explică dr. Andreea Nester. Conform declaraţiilor sale, statisticile tulburărilor mintale la copii sunt îngrijorătoare: un copil din cinci are o afecţiune psihiatrică (conform numărului din octombrie 2010 al "Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry"). Şi numărul cazurilor de ADHD este în creştere (Centrul pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor din Statelor Unite arată că, în anul 2016, un copil din 36 era deja diagnosticat cu autism; în 2008 se vorbea de un caz la 88 de copii); depresia la adolescenţi este mult mai frecventă astăzi, ea fiind mai mare cu 37% (conform studiului realizat de John's Hopkins Bloomberg School of Public Health şi publicat în 2016); rata sinuciderilor în rândul copiilor cu vârsta cuprinsă între 10 şi 14 ani a crescut (Centrul pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor din SUA a raportat, de exemplu, că în luna noiembrie 2016 rata sinuciderilor în rândul elevilor americani - cu vârste între 10 şi 14 ani - a devenit mai mare decât cea a deceselor survenite în urma accidentelor rutiere, în cazul aceluiaşi grup de vârstă). Pornindu-se de la aceste statistici, iniţial s-a crezut că se nasc mai mulţi copii "altfel", că s-au îmbunătăţit metodele de diagnosticare a tulburărilor mintale sau că ar fi vina şcolii şi a sistemului. "Problema o reprezintă, însă, părinţii. Aceştia îşi privează pruncii de bazele unei copilării sănătoase, cum ar fi o alimentaţie echilibrată şi un somn suficient, mişcare şi aer proaspăt, jocuri creative, comunicare, timp liber, obligaţiuni cu limite clar stabilite şi instrucţiuni descrise", spune dr. Nester. "Părinţii moderni sunt accesibili din punct de vedere emoţional, răsfaţă prea mult copiii şi le oferă acestora un stil de viaţă sedentar, cu stimulare nesfârşită prin distracţii tehnologice şi plăceri instantanee. Viaţa demonstrează că dragostea naturală pe care părintele o are faţă de odrasla sa nu este suficientă pentru a educa un om integru", mai spune medicul psihiatru. Un rol important în deteriorarea relaţiei copil-părinte îl joacă astăzi şi societatea de consum, în care principiile economice le-au înlocuit pe cele spirituale. "Astăzi, educaţia tradiţională este denumită în mod peiorativ autoritară şi este privită ca fiind depăşită, învechită, ceva ce trebuie schimbat. În felul acesta a luat naştere o generaţie de copii, născută după anii 1990, greu de gestionat. Aceşti copii sunt acuzaţi de faptul că sunt narcisişti, egoişti, leneşi, că nu se pot concentra, că sunt răzvrătiţi şi mereu nemulţumiţi. Această generaţie dezamăgitoare e rezultatul noii strategii de parenting", explică dr. Andrea Nester. În opinia psihiatrului ieşean, copiilor li s-a spus în permanenţă că sunt speciali şi au fost învăţaţi că pot avea orice îşi doresc Unii dintre ei ajung la unele şcoli nu pentru că ar merita, spune dr. Nester, ci din cauza părinţilor; alţii obţin note maxime nu pentru că ar fi învăţat bine, ci pentru că profesorii nu mai vor să se certe cu părinţii; unii copii sunt medaliaţi pentru participarea la o competiţie, deşi se clasează pe ultimul loc... "În zilele noastre, coroniţa cu flori oferită elevului cu premiul întâi a devenit un simbol al discriminării, devalorizând elevul care munceşte cu adevărat pentru a nu-i răni orgoliul celui de pe ultimul loc", consideră dr. Nester, medic specialist psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie Socola Iaşi. "Ce constată aceşti copii atunci când devin adulţi şi sunt aruncaţi în lumea reală? Că nu sunt atât de speciali, că mama nu poate să le aducă o promovare la locul de muncă şi că nu primeşti nimic dacă eşti pe ultimul loc. Mai mult, poţi fi chiar concediat pentru rezultatele slabe pe care le înregistrezi", spune dr. Andreea Nester. Pe scurt, susţine psihiatrul ieşean, aceşti copii constată că viaţa e prea dură pentru ei. "Astfel, s-a crescut o întreagă generaţie nu de oameni speciali, ci de oameni mult mai frustraţi. Este evident faptul că un copil crescut să creadă că totul se învârte în jurul lui, atunci când se va ciocni de oameni şi reacţii diferite, va avea de suferit. În loc să-şi educe copilul să facă faţă greutăţilor şi situaţiilor tensionate, părinţii liberali renunţă acum la constrângeri şi pedepse, considerând că trebuie să devină cei mai buni prieteni ai copiilor; se coboară la nivelul lor, nu îndrăznesc să-i contrazică şi nu stabilesc limite. Părinţii nu mai decid nimic şi doresc să fie la fel de cool şi rebeli ca odrasla lor", spune dr. Andrea Nester. Ea a reamintit că psihiatrul suedez David Eberhard susţine, în cartea "Copiii la putere", că acest stil de a-ţi lăsa copilul să fie şeful a eşuat. Ca dovezi, acesta prezintă prăbuşirea disciplinei în şcoli şi a calităţii actului educaţional. În Suedia, spune psihiatrul amintit, problemele sociale din şcoli sunt în creştere, iar elevii refuză în mod uzual să urmeze regulile profesorilor. Parentologul Antonia Noel surprinde esenţa noului stil de a fi părinte şi rostul său social: "Noi suntem ultima generaţie care a ascultat de părinţi şi prima care va asculta de copii". Aşadar, susţine dr. Andreea Nester, nu-i spuneţi unui copil "eşti cel mai bun", "cel mai frumos", "cel mai talentat", deoarece este suficient să-i spuneţi "eşti bun", "eşti frumos", "eşti talentat". "Dacă vreţi, totuşi, să-i spuneţi copilului că este cel mai în ceva, îi puteţi spune fără regret că e cel mai iubit. Oferiţi copilului tot ceea ce are nevoie, nu ceea ce doreşte, pentru că orice încălcare a acestor principii va duce la pierderea armoniei necesare unei dezvoltări sănătoase", concluzionează dr. Andreea Nester, medic specialist psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie Socola Iaşi. AGERPRES/(A - autor: Daniela Malache, editor: Karina Olteanu, editor online: Gabriela Badea)

Femeie la un pas de moarte la Iaşi, după ce a vrut să nască la domiciliu

MEDICALNET

Medici de la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie Cuza Vodă susţin că vor să facă plângere penală pe numele unei femei care a fost...

Prezentarea la medic a celor expuşi la substanţe lacrimogene, necesară doar dacă apar simptome îngrijorătoare

MEDICALNET

Prezentarea la medic a persoanelor expuse la substanţe lacrimogene este necesară doar dacă apar simptome îngrijorătoare, a anunţat, miercuri, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă...

Peste 100 de persoane au necesitat asistenţă medicală în timpul pelerinajului de la Nicula

MEDICALNET

Mai mult de 100 de persoane au necesitat, în cele trei zile ale pelerinajului de la Mănăstirea Nicula, asistenţă medicală, cele mai multe probleme...

Asociația de Podiatrie susține recunoașterea profesiei de podiatru în România

MEDICALNET

Diabetul zaharat este afecțiunea care poate conduce la complicații medicale grave, precum neuropatia diabetică și piciorul diabetic. Pentru a reduce riscul apariției complicațiilor, medicii...

Antibiotice Iași: venituri din vânzări mai mari cu 7% și profit net superior cu 5% în semestrul I 2018 comparativ cu semestru I 2017

GLOBAL MANAGER - FARMA

Conform rezultatelor financiare comunicate Bursei de Valori București, profitul înregistrat de compania Antibiotice Iași înainte de impozitare pentru perioada raportată este de 20,8 milioane lei, în creștere cu 4% în raport cu cel înregistrat în anul 2017 și cu 23% mai mare comparativ cu profitul estimat în BVC. Profitul după impozitare este de 20,1 milioane lei, superior anului 2017 cu 5% și celui bugetat cu 41%.

De asemenea, veniturile din vânzări ale perioadei au atins suma de 157,7 milioane lei, în creștere cu 7% comparativ cu anul 2017, când au totalizat 147,2 milioane lei, rezultat al efortului susținut al întregii societăți pentru consolidarea afacerii.

Din venitul realizat în primul semestru al acestui an, Antibiotice SA a returnat sistemului public de sănătate prin taxa clawback 18 milioane lei, nivel superior celui planificat în BVC (12 milioane lei), cât și valorii înregistrate în semestrul I 2017 (14 milioane lei).

 

Evoluția pe piața internă

Compania Antibiotice înregistrează o creștere valorică a vânzărilor din farmacii și spitale de 7,5% comparativ cu semestrul I 2017, în timp ce vânzările în unități terapeutice au înregistrat o creștere de 4,8%.

Cu o valoare a vânzărilor de 165,8 milioane lei, Antibiotice SA se menține pe locul 4 în rândul producătorilor de medicamente generice cu prescripție medicală și medicamente fără prescripție medicală (OTC) din România.

La nivelul primului semestru al anului 2018, compania Antibiotice își menține poziția de lider din punct de vedere al unităților valorificate pe segmentul unguente – cu o cotă de piață de 26,7%, supozitoare – cu o cotă de piață de 41,8% și pulberi injectabile – cu o cotă de piață de 72,4%.

 

3 produse noi asimilate în portofoliul companiei destinate pieței interne

 

 • Tinero® cremă – Produs cosmetic destinat îngrijirii pielii cu tendinţă acneică;
 • Fluxiv® cremă tonică – Produs cosmetic ale cărui ingrediente contribuie la confortul și relaxarea picioarelor. Fluxiv® cremă tonică împreună cu Fluxiv® comprimate alcătuiesc gama Fluxiv® oferind o opțiune terapeutică completă pentru sănătatea circulației vasculare;
 • Perasin® gamă (piperacillinum+tazobactamum) – pulbere pentru soluție perfuzabilă – medicament utilizat pentru tratamentul infecţiilor bacteriene precum cele care afectează tractul respirator inferior (plămâni), tractul urinar (rinichi şi vezică urinară), abdomenul, pielea sau sângele.

 

Exporturi mai mari cu 10%

Veniturile din vânzările pe piețele externe în primul semestru al anului 2018 au fost cu 9,8% mai mari comparativ cu anul 2017, exportul în perioada de referință aducând companiei 17,65 milioane USD comparativ cu 16,08 milioane USD în anul 2017.

Principalele destinații externe ale produselor ce poartă marca Antibiotice (produse finite și substanța activă Nistatină) au fost Asia, America de Nord și Europa, vânzările în aceste zone reprezentând aproximativ 73% din totalul cifrei de afaceri la export realizată în semestrul I 2018.

 

Creșteri pe piețe strategice

 • Exporturile de Nistatină s-au dublat din punct de vedere valoric, atât în Statele Unite ale Americii, cât și pe piața Americii de Sud, comparativ cu primul semestru al anului 2017.

– Pe piața S.U.A. exporturile de Nistatină au crescut cu 52% din punct de vedere valoric comparativ cu perioada similară din anul 2017. Piața S.U.A. reprezintă cea mai mare și valoroasă piață pentru Nistatină, iar creșterea prezenței pe această piață a reprezentat un obiectiv strategic al companiei Antibiotice. În cursul acestui an au fost consolidate parteneriate strategice cu cei mai importanți utilizatori finali de Nistatină pe această piață, pentru a crea premisele stabilității afacerii dezvoltate pentru acest produs în S.U.A..

 • Totodată, pe piaţa Americii de Sud s-a înregistrat o dublare a valorii exportului de Nistatină în special datorită creșterii de pe piața Braziliei, cea mai importantă piaţă din America de Sud pentru acest produs şi una dintre cele mai mari la nivel mondial.
 • În Asia de Sud-Est, principala piață care va genera creșteri în anii următori este Vietnamul. Vânzările de produse finite în acestă zonă georgrafică au crescut cu 31% față de primul semestru al anului 2017. Deschiderea reprezentanței în Vietnam are ca scop dezvoltarea strategică prin înregistrarea de noi produse, dezvoltarea de politici comerciale adecvate și abordarea tuturor canalelor de vânzare. De asemenea, sunt vizate și alte piețe din zona Asiei de Sud-Est cum ar fi Filipine,Tailanda și Hong Kong.
 • Pe piața Europei s-a înregistrat o creștere de 6,6%, generată în special de exportul de produse finite care a fost mai mare cu 14% față de anul anterior. În această zonă, strategia de dezvoltare vizează atât țări din Europa Centrală și de Est (Serbia, Albania, Țările Baltice) cât și din Europa de Vest.
 • Exporturile din zona Rusia & C.S.I. au înregistrat o creștere de 9,4% în special datorită pieței din Ucraina. În primul semestru al anului 2018 au fost demarate procedurile de înregistrare a unei reprezentanțe proprii Antibiotice SA, având în vedere potențialul pieței și perspectivele de creștere. Deschiderea reprezentanței are ca scop înregistrarea portofoliului de produse, promovarea brandului Antibiotice și dezvoltarea propriei echipe de vânzări pentru dezvoltarea exporturilor pe termen lung.

 

Program susținut de investiții

În primul semestru al anului 2018 a fost continuat programul de investiții al companiei, contractele realizate în acest sens reprezentând 83% din valoarea bugetată.

Principalul obiectiv de investiții îl reprezintă realizarea noii capacități de producție pentru Unguente și Supozitoare, care vizează creșterea cifrei de afaceri și a capacității companiei Antibiotice de a înregistra, produce și comercializa medicamente românești de calitate, cu autorizații GMP pe toate piețele farmaceutice reglementate (Europa, SUA și Canada).

De asemenea, s-au realizat investiții în echipamente pentru secțiile de producție,  destinate modernizării infrastructurii de utilități, în echipamente pentru serializare, în cercetare și în calitate, cât și investiții pentru asigurarea logisticii.

 

Demararea programului de creștere a atractivității brandului de angajator

În 2018, Antibiotice și-a propus demararea unui program de creștere a atractivității brandului de angajator, cu scopul de a facilita atragerea și retenția de resurse umane calificate, cu accent pe rolurile de înaltă specializare. Pentru atingerea obiectivului au fost stabilite, în primul semestru, instrumentele necesare, în timp ce pentru a doua parte a anului sunt planificate:

 • Realizarea studiului de impact privind percepția și atractivitatea brandului de angajator în rândul publicurilor țintă pentru recrutare;
 • Elaborarea unui plan de creștere a notorietății brandului de angajator și de complianță în raport cu bunele practici de resurse umane, pe baza rezulatelor analizei de impact.

Venituri din vanzari mai mari cu 7% si profit net superior cu 5% in semestrul I 2018

ANITBIOTICE

Profitul si veniturile din vanzari obtinute de compania Antibiotice (index BVB: ATB) in semestrul I 2018 au inregistrat valori superioare celor din aceeasi perioada a anului 2017.

 Venituri din vanzari mai mari cu 7% si profit net superior cu 5% in semestrul I 2018 comparativ cu semestru I 2017

 Obiectivele companiei au urmarit realizarea indicatorilor aprobati prin Bugetul de Venituri si Cheltuieli. Astfel, conform rezultatelor financiare comunicate Bursei de Valori Bucuresti, profitul inainte de impozitare pentru perioada raportata este de 20,8 milioane lei, in crestere cu 4% in raport cu cel inregistrat in anul 2017 si cu 23% mai mare comparativ cu profitul estimat in BVC.

Profitul dupa impozitare este de 20,1 milioane lei, superior anului 2017 cu 5% si celui bugetat cu 41%.

De asemenea, veniturile din vanzari ale perioadei au atins suma de 157,7 milioane lei, in crestere cu 7% comparativ cu anul 2017, cand au totalizat 147,2 milioane lei, rezultat al efortului sustinut al intregii societati pentru consolidarea afacerii.

Din venitul realizat in primul semestru al acestui an, Antibiotice SA a returnat sistemului public de sanatate prin taxa clawback 18 milioane lei, nivel superior celui planificat in BVC (12 milioane lei), cat si valorii inregistrate in semestrul I 2017 (14 milioane lei).

 Evolutia pe piata interna

Piata farmaceutica din Romania a inregistrat o crestere de 16,8% in primul semestru al anului 2018 comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, ajungand la valoarea de 7,6 miliarde lei comparativ cu valoarea de 6,51 miliarde lei atinsa in primul semestru al anului 2017.

Evolutia pozitiva s-a inregistrat si la nivel de volum, acesta crescand cu 377 milioane unitati fizice, de la 6,16 miliarde unitati in 2017 semestrul I la 6,54 miliarde unitati in 2018 semestrul I.

Piata este in continuare sustinuta de valoarea programelor nationale de hepatita si de produsele recent introduse in contractele cost-volum/cost-volum-rezultat. Daca ne raportam la piata farmaceutica exceptand valoarea acestora, in primul semestru al anului 2018 s-a inregistrat o crestere valorica de 8,9%, de la 6,38 miliarde lei (semestrul I 2017) la 6,94 miliarde lei (semestrul I 2018). In ceea ce priveste consumul de medicamente, acesta a crescut cu 6% ajungand la 6,54 milioane unitati comparativ cu 6,16 milioane unitati inregistrate in aceeasi perioada a anului anterior.

Piata de Hospital (exceptand valoarea contractelor cost-volum/cost-volum-rezultat) a inregistrat in semestrul I 2018 o usoara crestere de 2,72% comparativ cu perioada ianuarie – iunie 2017, in timp ce piata de Retail (exceptand valoarea contractelor cost-volum/cost-volum-rezultat) a inregistrat o crestere valorica de 9,8% comparativ cu perioada similara a anului precedent.

In acest context, compania Antibiotice inregistreaza o crestere valorica a vanzarilor din farmacii si spitale de 7,5% comparativ cu semestrul I 2017, in timp ce vanzarile in unitati terapeutice au inregistrat o crestere de 4,8%.

Sursa datelor: CEGEDIM Romania Sem. I 2018

Cu o valoare a vanzarilor de 165,8 milioane lei, Antibiotice SA se mentine pe locul 4 in randul producatorilor de medicamente generice cu prescriptie medicala si medicamente fara prescriptie medicala (OTC) din Romania.

La nivelul primului semestru al anului 2018, compania Antibiotice isi mentine pozitia de lider din punct de vedere al unitatilor valorificate pe segmentul unguente – cu o cota de piata de 26,7%, supozitoare – cu o cota de piata de 41,8% si pulberi injectabile – cu o cota de piata de 72,4%.

3 produse noi asimilate in portofoliul companiei destinate pietei interne

 •  Tinero® crema – Produs cosmetic destinat ingrijirii pielii cu tendinţa acneica;
 • Fluxiv® crema tonica – Produs cosmetic ale carui ingrediente contribuie la confortul si relaxarea picioarelor. Fluxiv® crema tonica impreuna cu Fluxiv® comprimate alcatuiesc gama Fluxiv® oferind o optiune terapeutica completa pentru sanatatea circulatiei vasculare;
 • Perasin® gama (piperacillinum+tazobactamum) – pulbere pentru solutie perfuzabila – medicament utilizat pentru tratamentul infecţiilor bacteriene precum cele care afecteaza tractul respirator inferior (plamani), tractul urinar (rinichi şi vezica urinara), abdomenul, pielea sau sangele.

Exporturi mai mari cu 10%

Veniturile din vanzarile pe pietele externe in primul semestru al anului 2018 au fost cu 9,8% mai mari comparativ cu anul 2017, exportul in perioada de referinta aducand companiei 17,65 milioane USD comparativ cu 16,08 milioane USD in anul 2017.

Principalele destinatii externe ale produselor ce poarta marca Antibiotice (produse finite si substanta activa Nistatina) au fost Asia, America de Nord si Europa, vanzarile in aceste zone reprezentand aproximativ 73% din totalul cifrei de afaceri la export realizata in semestrul I 2018.

 Cresteri pe piete strategice

 • Exporturile de Nistatina s-au dublat din punct de vedere valoric, atat in Statele Unite ale Americii, cat si pe piata Americii de Sud, comparativ cu primul semestru al anului 2017.

– Pe piata S.U.A. exporturile de Nistatina au crescut cu 52% din punct de vedere valoric comparativ cu perioada similara din anul 2017. Piata S.U.A. reprezinta cea mai mare si valoroasa piata pentru Nistatina, iar cresterea prezentei pe aceasta piata a reprezentat un obiectiv strategic al companiei Antibiotice. In cursul acestui an au fost consolidate parteneriate strategice cu cei mai importanti utilizatori finali de Nistatina pe aceasta piata, pentru a crea premisele stabilitatii afacerii dezvoltate pentru acest produs in S.U.A..

 • Totodata, pe piaţa Americii de Sud s-a inregistrat o dublare a valorii exportului de Nistatina in special datorita cresterii de pe piata Braziliei, cea mai importanta piaţa din America de Sud pentru acest produs şi una dintre cele mai mari la nivel mondial.
 • In Asia de Sud-Est, principala piata care va genera cresteri in anii urmatori este Vietnamul. Vanzarile de produse finite in acesta zona georgrafica au crescut cu 31% fata de primul semestru al anului 2017. Deschiderea reprezentantei in Vietnam are ca scop dezvoltarea strategica prin inregistrarea de noi produse, dezvoltarea de politici comerciale adecvate si abordarea tuturor canalelor de vanzare. De asemenea, sunt vizate si alte piete din zona Asiei de Sud-Est cum ar fi Filipine,Tailanda si Hong Kong.
 • Pe piata Europei s-a inregistrat o crestere de 6,6%, generata in special de exportul de produse finite care a fost mai mare cu 14% fata de anul anterior. In aceasta zona, strategia de dezvoltare vizeaza atat tari din Europa Centrala si de Est (Serbia, Albania, Tarile Baltice) cat si din Europa de Vest.
 • Exporturile din zona Rusia & C.S.I. au inregistrat o crestere de 9,4% in special datorita pietei din Ucraina. In primul semestru al anului 2018 au fost demarate procedurile de inregistrare a unei reprezentante proprii Antibiotice SA, avand in vedere potentialul pietei si perspectivele de crestere. Deschiderea reprezentantei are ca scop inregistrarea portofoliului de produse, promovarea brandului Antibiotice si dezvoltarea propriei echipe de vanzari pentru dezvoltarea exporturilor pe termen lung.

 Noi Autorizatii de punere pe piata pentru medicamente marca Antibiotice

Activitatea de cercetare-dezvoltare are ca obiectiv principal dezvoltarea, optimizarea şi mentinerea portofoliului de peste 150 de produse (injectabile, forme cu aplicare topica, ovule, supozitoare, comprimate, capsule). Ariile terapeutice strategice (antiinfectioase, cardiovascular, dermatologie, produse pentru sanatatea femeii) sunt consolidate prin autorizarea nationala si internationala de noi medicamente cu prescriptie, OTC-uri, produse cosmetice sau suplimente alimentare.

Astfel, in semestrul I 2018, extinderea internationala s-a concretizat prin obtinerea unui numar de 22 noi Autorizatii de punere pe piata pentru medicamente marca Antibiotice in 3 tari din Asia si Europa.

 Program sustinut de investitii

In primul semestru al anului 2018 a fost continuat programul de investitii al companiei, contractele realizate in acest sens reprezentand 83% din valoarea bugetata.

Principalul obiectiv de investitii il reprezinta realizarea noii capacitati de productie pentru Unguente si Supozitoare, care vizeaza cresterea cifrei de afaceri si a capacitatii companiei Antibiotice de a inregistra, produce si comercializa medicamente romanesti de calitate, cu autorizatii GMP pe toate pietele farmaceutice reglementate (Europa, SUA si Canada).

De asemenea, s-au realizat investitii in echipamente pentru sectiile de productie,  destinate modernizarii infrastructurii de utilitati, in echipamente pentru serializare, in cercetare si in calitate, cat si investitii pentru asigurarea logisticii.

 Demararea programului de crestere a atractivitatii brandului de angajator

In 2018, Antibiotice si-a propus demararea unui program de crestere a atractivitatii brandului de angajator, cu scopul de a facilita atragerea si retentia de resurse umane calificate, cu accent pe rolurile de inalta specializare. Pentru atingerea obiectivului au fost stabilite, in primul semestru, instrumentele necesare, in timp ce pentru a doua parte a anului sunt planificate:

 • Realizarea studiului de impact privind perceptia si atractivitatea brandului de angajator in randul publicurilor tinta pentru recrutare;
 • Elaborarea unui plan de crestere a notorietatii brandului de angajator si de complianta in raport cu bunele practici de resurse umane, pe baza rezulatelor analizei de impact.

 

 

 

 

 

CNAS va verifica eventuale neconcordanţe sau probleme în eliberarea formularelor S2/E112 de decontare a serviciilor medicale în străinătate

AGERPRES SANATATE

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) urmează să elaboreze o serie de proceduri pentru a putea verifica dacă există neconcordanţe sau probleme cu privire la eliberarea formularelor S2/E112 de decontare a serviciilor medicale în străinătate care nu pot fi rezolvate în ţară, a anunţat, marţi, purtătorul de cuvânt al instituţiei, Daniel Osmanovici. "Medicul este cel care întocmeşte documentaţia, documentaţia respectivă ajunge la CNAS şi vede dacă este completă şi corectă. (...) Este datoria medicului care întocmeşte documentaţia şi până la urmă este şi responsabilitatea lui în momentul în care face documentaţia să decidă dacă se poate rezolva sau nu cazul în România. (...) Este evident faptul că vor fi pornite nişte controale. Numai că atunci când vrei să faci un control şi controlul vrei să nu fie superficial, este normal să pui la punct proceduri. Procedurile respective trebuie să fie în concordanţă cu anumite libertăţi pe care le are fiecare şi care nu trebuie să fie încălcate. (...) În momentul de faţă, CNAS pune la punct o serie de proceduri pe baza cărora să se poată desfăşura controale pentru a descoperi neconcordanţele sau eventualele probleme apărute în eliberarea formularelor S2/E112", a afirmat purtătorul de cuvânt. El a spus că spitalelor şi centrelor universitare li se recomandă să facă investiţii în personal şi echipamente pentru ca tot mai mulţi pacienţi români să se trateze în ţară, şi nu în străinătate. Potrivit CNAS, în anul 2017 au fost emise de către casele de asigurări de sănătate 732 de formulare S2/E112, dintre care pentru copii 464. Totodată, în perioada ianuarie - iunie 2018 au fost emise 305 formulare de acest fel. Afecţiunile pentru care au fost eliberate formularele S2/E112 în anul 2017 sunt: boli ale sistemului circulator - 237, afecţiuni oncologice - 169, afecţiuni pediatrice - 107, ortopedice - 68, boli ale sistemului digestiv - 36, afecţiuni neurologice - 31, oftalmologice - 21, boli ale sistemului reproducător - 15, boli ale aparatului respirator - 10, boli ale rinichiului şi tractului urinar - 8, boli ale urechii, nasului, gurii şi gâtului - 8, afecţiuni hematologice - 7, recuperare - 7, afecţiuni dermatologice - 4, caz Colectiv - 2, boli endocrine de nutriţie şi metabolism - 1, naştere - 1. Situaţia formularelor S2/E112 emise de casele de asigurări de sănătate pe fiecare stat membru UE/SEE/Confederaţia Elveţiană în anul 2017 este: Germania - 319, Italia - 187, Franţa - 84, Austria - 82, Ungaria - 21, Belgia - 12, Olanda - 7, Marea Britanie - 7, Elveţia - 6, Irlanda - 3, Cehia, Grecia, Polonia, Spania - câte unul. AGERPRES/(AS - autor: Roberto Stan, editor: Florin Marin, editor online: Irina Giurgiu)

Seminar “Bune practici de prevenire a factorilor de risc din domeniul medical”

MEDICALNET COMUNICATE

Compania Meda Consulting are deosebita placere de a va invita sa participati la Seminarul Bune practici de prevenire a factorilor de risc din domeniul medical , care se va desfasura in data de 4 septembrie 2018, la Ploiesti, Centrul de Conferinte Meda Consulting, str. Gh. ...

Preschimbarea sau obtinerea avizelor de functionare in 2018. Noi obligatii in domeniul reglementarilor dispozitivelor medicale

MEDICALNET COMUNICATE

Compania Meda Consulting are deosebita placere de a va invita sa participati la Cursul cu tema „Preschimbarea sau obtinerea avizelor de functionare in 2018. Noi obligatii in domeniul reglementarilor dispozitivelor medicale pentru activitati de import/ distributie/depozitare / instalare/punere in functiune / service – mentenanta – ...

Seminar Utilizarea plantelor medicinale si aromatice in suplimentele alimentare

MEDICALNET COMUNICATE

Avem deosebita placere de a va anunta desfasurarea Seminarului “Utilizarea plantelor medicinale si aromatice in suplimentele alimentare”, in data de 24 august 2018, la Ploiesti, Centrul de Conferinte Meda Consulting – str. Gh. Gr. Cantacuzino nr. 193, etaj 2. Plantele medicinale si aromatice pot fi utilizate ...

Femeia jandarm lovită în Piaţa Victoriei a fost externată

AGERPRES SANATATE

Femeia jandarm care a fost lovită la mitingul din Piaţa Victoriei de vineri a fost externată marţi de la Spitalul de Urgenţă Floreasca. Purtătorul de cuvânt al Spitalului Floreasca, Bogdan Opriţa, declara dimineaţă că în cursul acestei zile va fi externat un alt jandarm. AGERPRES/(AS - autor: Roberto Stan, editor: Florin Marin)

Anunt important asistenti de radiologie

Mures

Anunt important asistenti de radiologie

Consiliul de Administraţie al Sanatoriului Balnear şi de Recuperare Techirghiol organizează concurs pentru ocuparea funcţiei de manager la Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Techirghiol

MINISTERUL SANATATII

Concursul va avea loc la sediul Sanatoriului Balnear şi de Recuperare, din Techirghiol, Bd. Dr.

Victor Climescu, nr. 34-40, Techirghiol, judeţul Constanţa, în perioada 24,09 – 08.10.2018,
desfăşura ndu-se în 2 etape:

 1. Etapa de verificare a îndeplinirii de către candidaţi a condiţiilor stabilite în anunţul de
  concurs, ce va avea loc în data de 25.2018 – etapă eliminatorie;
 2. Etapa de susţinere publică şi de evaluare a proiectului de management, care se va
  desfăşura pe baza temelor cadru, în data de 08.10.2018, ora 10.00.

 

Vezi detalii

Femeia jandarm lovită în Piaţa Victoriei a fost externată

MEDICALNET

Femeia jandarm care a fost lovită la mitingul din Piaţa Victoriei de vineri a fost externată marţi de la Spitalul de Urgenţă Floreasca. Purtătorul...

Starea pilotului rănit în accidentul de la Frătăuţii Vechi, în continuare gravă

MEDICALNET

Starea pilotului Sorin Bochiş, rănit în accidentul aviatic din localitatea suceveană Frătăuţii Vechi, este în continuare gravă, prognosticul medicilor fiind rezervat. Purtătorul de cuvânt...

Seminar “Bune practici de prevenire a factorilor de risc din domeniul medical”, 4 septembrie 2018, Ploiesti

MEDICALNET

Compania Meda Consulting are deosebita placere de a va invita sa participati la Seminarul Bune practici de prevenire a factorilor de risc din domeniul...

Cursul “Preschimbarea sau obtinerea avizelor de functionare in 2018”, 29-31 August 2018, Predeal

MEDICALNET

Compania Meda Consulting are deosebita placere de a va invita sa participati la Cursul cu tema „Preschimbarea sau obtinerea avizelor de functionare in 2018....