Noutățile Congresului Mondial de Farmacie aduse în România de o studentă de la UMF Tîrgu-Mureș

Povesti de succes

Vizualizari: 251

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Regândirea sistemului sanitar astfel încât să nu fie îngrădit accesul pacienților la medicamente, profesia de farmacist este o profesie liberă și trebuie să aibă în centrul atenției pacientul, asistența medicală nu mai trebuie să fie separată de asistența socială, sistemul trebuie să urmeze pacientul, nu pacientul trebuie să urmeze sistemul, sunt câteva dintre mesajele pe care le-a transmis președintele Federației Internaționale a Farmaciștilor, Carmen Peña, în cadrul celui de al 76 – lea Congres Mondial de Farmacie și Științe Farmaceutice ce a avut loc în acest an, în perioada 28 august-1 septembrie, la Buenos Aires, Argentina.

dsc_0202Noutățile și temele dezbătute în cadrul celui mai mare eveniment farmaceutic, ce reunește anual mii de farmaciști din întreaga lume, au fost prezentate la Conferința Farmaciștilor Mureșeni, de către Andreea Biro, studentă în anul V la Facultatea de Farmacie a Universității de Medicină și Farmacie din Tîrgu-Mureș, care a participat la Congresul Mondial de Farmacie.

dsc_0015”Mi-am dorit foarte mult să cunosc oamenii din afară, pentru că inițial vorbisem cu ei și mi-am dat seama că avem exact aceleași idei, dorințe de viitor. Ne dorim să ne cunoaștem cultura și modul în care am învățat farmacia. Toți vrem să aducem inovație, să ajutăm pacientul, suntem atrași de nou în domeniul farmaceutic. La Congres, am găsit foarte mulți farmaciști care au cunoștințe la un nivel foarte înalt despre medicină, simptomatologie, de farmacologie, sunt foarte pregătiți din punctul acesta de vedere, sunt foarte interesați să afle reacțiile adverse, să cunoască reacțiile adverse specifice ale medicamentelor speciale nu doar a celor specifice și sunt foarte implicați în știință, în farmacogenomică și farmacogenetică, noile subiecte care s-au discutat la această conferință”, a explicat Andreea Biro.

Rolul farmacistului în comunitate

Mesajul transmis către farmaciști se referă și la conștientizarea de către aceștia a rolului pe care îl au în comunitatea unde locuiesc și profesează. Promovarea vaccinării, dar și realizarea vaccinurilor, îngrijirea la domiciliu, sunt tendințe de viitor ce vor face parte din activitatea farmacistului. ”Farmacistul nu trebuie să fie considerat promotorul medicației, ci al sănătății. În comunitatea în care locuiește trebuie să promoveze inclusiv vaccinarea. Sistemul de imunizare diferă de la stat la stat. În unele țări, farmaciștii sunt implicați în imunizare și au un rol important nu doar în furnizarea în condiții de siguranță și de distribuire a vaccinurilor, ci și în vaccinare. În unele țări farmaciștii sunt încurajați să joace un rol mult mai important, fiind instruiți și autorizați legal să administreze vaccinuri, să mențină date despre pacienți și să organizeze activități și campanii de sănătate publică”, a adăugat studenta.

Odată cu creșterea accesibilității la medicație și vaccinare, se estimează că în jur de 10.000 de vieți pot fi salvate pe an. Federația Internațională a Farmaciștilor a realizat un studiu demonstrativ pentru a arăta beneficiul implicării farmaciștilor și impactul acestora în 11 țări. ”Farmaciștii sunt considerați educatori, facilitatori, imunizatori. Vaccinarea în farmacii este legală în Argentina, SUA, UK, Filipine, Australia, Africa de Sud, iar acum este implementată și în Franța. Este o strategie foarte eficientă de sănătate publică pentru sistemul de sănătate, venită să completeze celelalte sisteme de imunizare actuale. 940 de milioane de oameni trăiesc în țări unde peste 193.000 de farmacii comunitare au potențialul de a oferi acces la vaccinare. Astfel, se estimează că s-ar putea atinge un număr de 655 milioane de oameni vaccinați, pe glob, dacă sistemul s-ar implementa în cel puțin 45 țări. Acest raport sugerează că farmaciile comunitare sunt capabile să ofere aceste servicii și sunt centre de calitate superioară. Astfel, farmacistul ar trebui să fie instruit către livrare, acces și administrare a vaccinurilor”, a adăugat Andreea Biro.

Utilizarea de aplicații ale tehologiei avansate pentru monitorizarea stării de sănătate a pacienților, telemedicație în care farmaciștii vor consilia pacientul prin intermediul skype și le vor oferi răspunsuri prin intermediul mediului online sunt alte aspecte cu care farmacistul va face cunoștință în viitor. Pentru o mai bună comunicare cu pacientul, astfel încât acesta să înțeleagă corect și să nu confunde anumite aspecte în ceea ce privește medicația, FIP a dezvoltat un sistem de pictograme, în mai multe limbi.

”Pentru mine a fost o onoare să particip la acest Congres pentru că am fost singura din România și foarte puțini am fost și din Europa. Am reprezentat cu foarte multă mândrie țara noastră, am vorbit despre facultatea unde învăț, despre profesori, stilul în care învățăm, mi-am făcut colegii din Argentina foarte interesați să vină să ne viziteze. Am reprezentat țara la Seara Internațională, unde am încercat să duc cu mine mici părți din România și cred că am reușit să o reprezint destul de bine. Aș vrea să menționez că am avut alături de mine și Ambasada României din Argentina, în persoana doamnei consilier Sena Latif”, a conchis Andreea Biro.

Federația Internațională a Farmaciștilor-International Pharmaceutical Federation (FIP) fondată în anul 1912, prin intermediul a 139 de organizații naționale, membrii ai instituțiilor academice și farmaciști individuali reprezină peste trei milioane de farmaciști și oameni de știință din domeniul farmaceutic din întreaga lume.

Peste 33.000 de persoane s-au abonat la Newsletterul saptamanal. O poti face si tu chiar acum!

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZARE

Ascotid Trail Race, o nouă aventură pentru o viață sănătoasă

Povesti de succes

Vizualizari: 6.690

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Pe parcursul a doi ani,Ascotid Trail Race, un eveniment organizat de Asociația Copiilor și Tinerilor cu Diabet Mureș (ASCOTID), a demonstrat nu doar că sportul înseamnă sănătate ci și că boala poate fi învinsă.

Pe parcursul celor două ediții, evenimentul a reunit la start, la toate cele trei competiții semimaraton-lungime 21 kilometri, cross-lungime 9 km și cursa copiilor-lungime 1,7 km sute de participanți, atât persoane cu diabet, cât și persoane sănătoase.

Pentru al treilea an consecutiv, ASCOTID Mureș va organiza pe data de 1 octombrie 2017 competiția Ascotid Trail Race la Platoul Cornești, ”Dorim să promovăm sportul în rândul persoanelor și în special al copiilor și tinerilor cu diabet. Realizarea competiției sportive urmărește în primul rând asocierea dintre activitatea fizică și starea de sănătate”, a precizat Rodica Molnar, președintele ASCOTID.

Înscrierile au loc online până la data de 20 septembrie, după această dată fiind posibile doar la fața locului. Înscrierile pentru cursa de copii se pot face online până la data de 20 septembrie. Detalii despre înscriere aici.

ASCOTID Trail Race a primit în anul 2016 premiul publicului la Gala COPAC, secțiunea ”Cea mai bună campanie în sănătate”.

 

Peste 33.000 de persoane s-au abonat la Newsletterul saptamanal. O poti face si tu chiar acum!

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZARE

Informația medicală de care ai nevoie, direct pe telefonul tău

Povesti de succes

Vizualizari: 11.976

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Integrarea dispozitivelor mobile în practica medicală a profesioniștilor din domeniul sănătății a înregistrat o creștere graduală în ultimii ani, având în vedere cantitatea mare de informații disponibile și nevoia tot mai mare de le putea accesa rapid. Încet dar sigur, tehnologiile digitale au câștigat teren în domeniul asistenței medicale, iar aplicațiile mobile au oferit o nouă funcționalitate smartphone-urilor, pe lângă utilizarea lor principală în comunicare, transformându-le în instrumente valoroase atât pentru pacienți, cât și pentru practicieni.

Deși la nivel global au fost dezvoltate numeroase aplicații pentru a ajuta profesioniștii di  domeniul sănătății în activitatea lor zilnică, permițându-le să profite de accesul din ce în ce mai flexibil la informațiile medicale, pe piața din România primul pas în această direcție a fost făcut de Mediately, un furnizor sloven de servicii e-health, care a lansat recent aplicația Lista Medicamentelor, prima soluție de tip registru de medicamente, care se adresează nevoilor practicienilor medicali din România.

Ce face aplicația este să se concentreze pe furnizarea rapidă de informații localizate și relevante personalului medical, ușurând astfel sarcinile și oferindu-le mai mult timp pentru a se dedica îngrijirii pacienților. Nu numai că profesioniștii au acces la informații medicale instant, dar aplicația oferă, de asemenea, informații cuprinzătoare despre toate medicamentele de pe piață, informații ce sunt actualizate în mod constant.

Baza de date poate fi accesată atât online, cât și offline, și permite utilizatorilor să caute medicamentele după nume sau substanța activă. Informațiile pentru fiecare medicament din baza de date includ detalii cum ar fi: substanța activă, compoziția, forma farmaceutică, clasa, nivelul de rambursare, modul de ambalare și prețul, clasificarea ATC (clasificarea anatomică, terapeutică și chimică a medicamentelor) și variante corespondente. De asemenea, sunt disponibile informații importante din Rezumatul Caracteristicilor Produsului (RCP), cum ar fi: indicații, contraindicații, interacțiuni, efecte secundare, supradozaj. Pentru ca utilizatorii să poată descărca RCP-ul complet, disponibil în format PDF, este necesară conexiunea la internet. Utilizatorii înregistrați primesc, de asemenea, acces la ICD-10, Clasificarea internațională a bolilor și problemelor de sănătate conexe, clasificare realizată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Profesioniștii din domeniul sănătății iau decizii importante în fiecare zi, pe baza unor criterii și parametri diferiți. Acest lucru necesită utilizarea de diferite calculatoare medicale care fac acest proces de luare a deciziilor un pic mai ușor. De aceea, aplicația Lista Medicamentelor, dezvoltată de Mediately, oferă instrumente suplimentare de diagnosticare și calculatoare de dozare.  Peste 20 de astfel de instrumente sunt deja disponibile în aplicație, permițând decizii mai rapide, cu o rată de eroare mai mică și o eficiență sporită.

Instrumente precum BMI (Indicele masei corporale), BSA (Suprafața totală a corpului), CHA2DS2-VASc (Scor pentru estimarea riscului de accident cerebral vascular în fibrilația atrială), GCS (Scor Glasgow), RFG (Rata filtrării glomerulare prin formula MDRD), HAS-BLED (Risc de sângerare major la pacienții cu fibrilație atrială), MELD (Scor MELD – Evaluare a bolilor hepatice în stadii terminale), Scor PERC (Criterii de excludere a embolismului pulmonar), scor APGAR, ecuația eGFR (CDK-EPI) sau calculator pentru clearance-ul creatininei sunt deja disponibile utilizatorilor aplicației, noi instrumente fiind adăugate în mod regulat, pentru a servi nevoilor acestora.

Toate aceste funcții, împreună cu interfața sa extrem de ușor de utilizat, fac ca Lista Medicamentelor să fie un instrument indispensabil pentru profesioniștii din domeniul sănătății din România, indiferent dacă aceștia sunt medici cu diferite specializări, farmaciști, asistente medicale sau chiar studenți mediciniști sau farmaciști.

În plus, Lista Medicamentelor este actualizată periodic cu cele mai recente informații. Toate informațiile sunt colectate și compilate din surse naționale și europene de renume și de încredere, cum ar fi Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale sau Agenția Europeană a Medicamentului.

Cum face Mediately asta? Compania apelează la „text mining”, un proces de extragere automatizată a informațiilor relevante din volume mari de documente existente,  pentru a colecta datele incluse în aplicație, care sunt apoi formatate pentru accesibilitate, verificate pentru acuratețe și traduse, pe baza propriilor algoritmi și soluții software, întregul proces fiind coordonat de o echipă formată de specialiști IT cu experiență și profesioniști din domeniul sănătății.

Cu mai mult de 150.000 de descărcări, Lista Medicamentelor are peste 70.000 de utilizatori înregistrați în Slovenia, Cehia, Slovacia, Serbia, Croația și România, mai bine de jumătate dintre medicii sloveni folosind aplicația zilnic.

Aplicația este disponibilă gratuit și poate fi utilizată pe dispozitive Android și iOS. Pentru utilizatorii care preferă să utilizeze calculatoarele în loc de telefoane, este disponibilă și o versiune web a bazei de date ce permite acces la informațiile despre medicamente și la clasificarea ICD-10.

Curios să o testezi și tu? Descărcă aplicația acum!

Peste 33.000 de persoane s-au abonat la Newsletterul saptamanal. O poti face si tu chiar acum!

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZARE

Active și drepturi aparținând Astra Zeneca preluate de Recordati

Consiliul Concurenţei a autorizat operaţiunea de concentrare economică prin care Recordati S.p.A a achiziționat anumite active și drepturi aparținând Astra Zeneca A.B. în legătură cu comercializarea Betaloc și […]

Testul care ajuta la prevenirea cancerului este disponibil in Romania

Unul dintre cele mai revoluționare teste nutrigenetice și de screening, care determină atât necesarul de nutrienți specific fiecărui individ, cât și riscul de a suferi de boli cauzate […]

RASCI își extinde lista membrilor cu trei companii

Antibiotice, Berlin-Chemie și WÖRWAG Pharma, companii ce operează în sectorul de îngrijire personală, se alătură RASCI (Asociația Română a Producătorilor de medicamente fără prescripție, suplimente alimentare și dispozitive […]

Philips lansează o tehnologie pentru medicina de înaltă precizie

Royal Philips, liderul global în tehnologie medicală, a prezentat pentru prima dată în Europa Centrală şi de Est soluţia Philips IntelliSpace Genomics, o platformă integrată care permite progresul […]

30.000 de români au beneficiat direct de proiectele de implicare în comunitate sprijinite de Roche România

Roche România a publicat astăzi primul raport de implicare în comunitate al companiei, în cadrul căruia sunt prezentate proiectele realizate de Roche România în colaborare cu diverși parteneri. […]

Peste 10% din bebelușii veniți pe lume în România au fost născuți prematuri

Numărul copiilor născuți prematur în România rămâne la același procent ca în 2015. În 2016, peste 10% din bebelușii veniți pe lume în România au fost născuți prematuri*. […]

Rata de succes pentru peste 600 de pacienti diagnosticati cu leucemie si tratati cu celule stem

Potrivit statisticilor, in anul 2000 au fost afectati aproximativ 256.000 de copii si adulti din intreaga lume, dezvoltand o forma de leucemie, ajungandu-se la 209.000 de persoane care […]

One Health, o nouă abordare pentru sănătatea umană

Pentru a îmbunătăți sănătatea și starea de bine prin prevenirea riscurilor și atenuarea efectelor crizelor care își au originea la interfața dintre oameni, animale și diferitele medii ale […]

Șef de promoție la UMF Tîrgu-Mureș: ”În România este nevoie de medici”

România are nevoie de medicii tineri pentru a reclădi încrederea pacienților în sistemul medical românesc. Tinerii absolvenți ai Universității de Medicină și Farmacie din Tîrgu-Mureș au fost îndemnați […]

Tehnologie unică în România pentru generarea de modele personalizate de tratament a pacientului cardiac

Pacienții cardiaci vor putea primi un diagnostic mai bun și un tratament cu eficacitate mai mare cu ajutorul medicinei personalizate și computaționale. Printr-un proiect ce se adresează imagisticii […]

Donații la Swimathon Mureș pentru telemedicină în epilepsie

Proiectul Telemedicină în Epilepsie, inițiat de medicul neurolog Bogdan Florea și fondat de Asociația Lions Club Transilvania, a reușit să strângă un număr record de donații, de 13.370 […]

Pasionați de științele exacte, premiați de compania Gedeon Richter

Recunoașterea rezultatelor bune ale elevilor este o metodă de recompensare a muncii lor, constituind totodată un motiv în plus pentru ca aceștia să învețe și să se dezvolte […]

MedLife preia clinicile Anima

Consiliul Concurenței a autorizat tranzacţia prin care Med Life SA preia Anima Speciality Medical Services SRL şi Anima Promovare și Vânzări SRL, potrivit unui anunț al autorității de […]

Educația antifumat promovată de adolescenți

Legea antifumat a luat-o înaintea educației populației, în special a adolescenților și copiilor, este de părere prof. dr. Florin Mihălțan, fostul președinte al Societății Române de Pneumologie. Din […]

Medicover inaugurează o nouă clinică în nordul Bucureștiului, în Oregon Park

Medicover, unul dintre cei mai importanți furnizori de servicii medicale și de diagnostic private din România, inaugurează o nouă clinică multidisciplinară în București, în urma unei investiții de […]

UMF Tîrgu-Mureș, premiu de Excelență la Gala Innovation in Health

Universitatea de Medicină și Farmacie din Tîrgu-Mureș a primit premiul de Excelență la Gala Innovation in Health, pentru activități de excelență desfășurate în domeniul cercetării și învățământului. Gala […]

Urologia mureșeană-premiere naționale și perspective de viitor

Metode moderne în tratamentul afecțiunilor urologice, unele în premieră națională, au fost introduse în Clinica de Urologie din Tîrgu-Mureș, de-a lungul timpului, o parte dintre ele fiind preluate […]

VIDEO Intervenție în premieră națională la Tîrgu-Mureș, la un curs sub patronaj ESSKA

În cadrul Cursului Internațional de Chirurgie Artroscopică, desfășurat la Tîrgu-Mureș, în perioada 17-20 mai 2017, a avut loc o intervenție, în premieră națională, de reconstrucție de ligament și […]

Primul transplant cardiac din 2017 la Institutul Inimii din Tîrgu-Mureș

O echipă de specialiști de la Institutului de Urgență de Boli Cardiovasculare și Transplant (IUBCvT) din Târgu Mureș, condusă de prof. dr. Horațiu Suciu, șeful Clinicii de Chirurgie […]

”Rețete de viață” din viața de familie împletită cu cariera de medic

Există o rețetă secretă a unei vieți perfecte? Sau poate fi găsit în viața unei femei echilibrul între cariera de medic, profesor universitar și ”meseria” de fiică, soție, […]