Noxele de la locul de muncă şi dermatozele profesionale

Curiozităţi

Vizualizari: 499

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Aşa cum v-aţi obişnuit deja, dacă e miercuri, la MedFarm e şcoală! Începând cu luna februarie, Revista MedFarm împreună cu medici şi farmacişti, colaboratori ai revistei, au îniţiat proiectul “Şcoala Pacienţilor“. Recent li-s-a alăturat şi Colegiul Medicilor din Judeţul Mureş în urma încheierii unui parteneriat in vederea promovării acestui proiect la nivel judeţean. “Proiectul se bazează pe voluntariat din partea colaboratorilor Revistei MedFarm şi îşi propune să vină în întâmpinarea nevoilor pacienţilor de a comunica cu personalul medical, de a înţelege mai bine simptomele şi diagnosticele şi toate acestea într-un limbaj foarte accesibil. Facem apel pe această cale la medicii de familie să facă cunoscut în rândul propriilor pacienţi această iniţiativă şi să îi îndrume către organizatori în vederea înscrierii. “, a precizat Marius Dumitrescu, managerul de proiect.

În această săptămână, Şcoala Pacienţilor l-a avut ca invitat pe dl. dr. Horaţiu Moldovan, şeful Clinicii de Medicina Muncii, care le-a vorbit celor prezenţi despre Dermatozele profesionale. Printre participanţi fiind persoane de diferite meserii, de la spălătoreasă la economist şi chiar medici dermatologi, dr. Horaţiu Moldovan a explicat în termeni cât mai accesibili participanţilor ce sunt aceste afecţiuni ale pielii cauzate de diferite noxe prezente la locul de muncă. Dermatozele profesionale sunt provocate de noxe, substanţe chimice, noxefizice sau biologice, după expunerea repetată a lucrătorului la ele. Afecţiunea se poate manifesta chiar şi după o singură expunere la noxe, prin înroşirea tegumentului, erupţii cutanate, uneori cu vezicule sau chiar bule, fisuri şi prurit intens.

Medicul de medicina muncii are o sarcină grea în cazul în care trebuie să decidă în situaţia unui pacient afectat de o dermatoză profesională: dacă nu i se poate asigura un alt loc de muncă potrivit pregătirii sale, fiind considerat inapt, acesta ar putea ajunge în şomaj. Dacă rămâne în contact cu noxele care i-au provocat dermatoza nu se va vindeca, ba i se va mai agrava starea! De aceea dr. Horaţiu crede  că o mare importanţă au controlul medical la angajare, controalele periodice şi consideră regretabil faptul că în România nu se faceprevenţie adevărată. 

Dermatozele profesionale au o incidenţă foarte mare (aprox 20-30%) din totalul dermatitelor de contact, însă doar vârful icebergului este diagnosticatdeoarece este foarte dificil de stabilit cu certitudine agentul cauzator. Solvenţii organici se găsesc aproape peste tot. “Mă întristează foarte mult nepăsarea sau neştiinţa unor angajatori care spun că la ei se lucrează doar pe bază de apă, în concentraţie cât de mică însă substanţele prin  expunerea zilnică pot cauza după câteva luni sau câţiva ani o boală profesională ce, poate să meargă până la leucemie. Uleiurile minerale, de exemplu, care se folosesc la strung, par inofensive, pentru că lucrătorul poartă sau nu mănuşi, bagă uleiul în maşină şi crede că strungul face restul, dar el inhalează substanţa chimică”, a explicat medicul. Informarea lucrătorilor, cursurile şi responsabilitatea din partea medicului şi a angajatorilor sunt foarte importante pentru prevenirea bolilor profesionale, acestea fiind mult mai puţin costisitoare decât tratamentul.

Prezentând diferite cazuri de boli profesionale exemplificate prin imagini derulate pe monitor, dr. Moldovan a povestit şi despre experienţa avută în Marea Britanie, apoi a explicat cum funcţionează testerul numit “Bateria Standard Europeană” . Cunoscând locul de muncă, procesul tehnologic şi noxele cu care vine in contact angajatul,  medicul de medicina muncii poate stabili un diagnostic de dermatoză profesională.

Interacţionând cu medicul dermatolog participant la cursul despre Dermatozele profesionale, dr. Moldovan a răspuns întrebărilor pacienţilor dar şi întrebărilor primite in direct de la cei care au urmărit Şcoala Pacienţilor online, pe siteul

http://www.med-farm.ro/transmisiune-live/

În închiderea cursului, dr. Horaţiu Moldovan a subliniat importanţa proiectului lansat de Revista MedFarm, Şcoala Pacienţilor şi a transmis şi punctul de vedere al Colegiului Medicilor pe care îl reprezintă, spunând următoarele: “Noi, Colegiul Medicilor, dorim să facem mai mult, adică  prin posibilităţile legale pe care le avem şi dispoziţiile legale care există,  noi vrem să luăm nişte lucruri care sunt doar la nivel teoretic si să le transpunem în practică, ca de exemplu comunicarea medic- pacient, acest lucru început foarte bine de Marius Dumitrescu şi revista MedFarm. Vrem să transmitem si un mesaj, că ne pasă. Nouă medicilor din Mureş, ne pasă şi ne preocupă acest lucru şi cu atât mai mult cu cât în ultima vreme există neînţelegeri, între anumiţi medici si anumiţi pacienţi, care pot fi evitate datorită acestei comunicări mai bune. Şi vrem să transmitem acest mesaj că suntem deschişi şi promovăm această comunicare cu pacientul”.

Gazda evenimentului, Marius Dumitrescu a anunţat că de săptămâna viitoare, Şcoala Pacientilor se mută într-un spaţiu mai generos, pentru a putea primi cât mai mulţi pacienţi, la sediul Colegiului Medicilor, din strada Argeşului nr. 25 din Târgu Mureş. Cursul despre  importanţa vederii la orice vârstă, va fi susţinut de d-na dr. Hîncu Dacia care vorbi despre glaucom şi va măsura tensiunea intraoculară.

Înscrierile se fac telefonic, la numărul de telefon 0769041202

Peste 33.000 de persoane s-au abonat la Newsletterul saptamanal. O poti face si tu chiar acum!

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZARE

A apărut periuţa de dinţi pentru leneşi

Curiozităţi

Vizualizari: 1.636

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Conform Mediafax, pentru cei cărora le este lene să se spele pe dinţi sau pentru care această activitate este neplăcută, o companie a lansat un dispozitiv care curăţă dantura fără ca utilizatorul să depună vreun efort.

Amabrush se ţine în gură, iar muştiucul cu perii în formă de proteză curăţă dinţii. Acesta este realizat dintr-un material antibacterian. Potrivit producătorului, o curăţare completă se poate face în doar 10 secunde.

Peste 33.000 de persoane s-au abonat la Newsletterul saptamanal. O poti face si tu chiar acum!

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZARE

Dicționar de perle farmaceutice

Curiozităţi

Vizualizari: 70.689

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Zilnic in farmacie ne confruntam cu situatii care ne pot pune in dificultate. Pacienti care in lipsa unor retete sau documente scrise ne solicita un medicament al carui nume nu il cunosc foarte bine. Nici o problema, farmacistul cu experienta isi consiliaza pacientul si afla imediat produsul cautat, de multe ori dupa informatii privind forma farmaceutica, elemente distincte sau producator.

Pe reteaua de socializare Facebook s-a infiintat un grup de discutii pe care membrii il gasesc extrem de util, mai ales prin schimbul de experienta si impartasirea situatiilor cu care s-au confruntat.

Este adevarat, solicitarile sunt de multe ori amuzante, dar tocmai aici intervine profesionalismul farmacistilor care reusesc sa treaca rapid peste aceste situatii si sa il faca pe pacient sa nu se simta ridicol.

Noi am incercat sa sintetizam cateva dintre aceste solicitari si sa „interpretam” cerinta pacientilor. Speram sa va fie de folos atat ca informatie cat si ca un tratament de relaxare si antistres.

 

Solicitare Recomandare
Augmentin BIO aveti ? Augmentin BIS
Un ameliorator de dinti!
-Mamaie cât costa la voi „Ursusul”??? -Nu ținem bere în farmacie mamaie!!!!! -Nu bere mamaie „URSUS DE DURERI” Gel Puterea Ursului
1 cutie de Vodafone pastile Modafen
Buna ziua, dalmatieni aveti? Minimartieni
– Buna ziua va rog frumos sa imi dati si mie capcitoprilin Captopril
Unguent cu flocin aveti ? Fluocinolon
-Casconal aveti? Fasconal
anticonceptionale contraceptive aveti? :))
Tinctura de pompolis aveti? Propolis
fisinil aveti? Fenistil
piracetamol aveti ? Paracetamol sau Piracetam
Cocolino pt rau de miscare aveti? Cocculine
O cutie de 4 oase, va rog! 4bones
-Bună ziua….vreau şi eu o colega.
-???!!! De care colega?:-P
-Colega fixă…
Corega
Takanan pentru fasaiala aveti ? Tanakan
O cutie de supozitoare cu GLICEMIE, va rog! Supozitoare cu glicerina
„Un fixativ va rog”! Fixodent
Alcool puricat si crema pentru ten gros aveti?
De suparatoare cu Hemorzon Supozitoare hemorzon
Cristalina tablet Nistatina
O electromicina va rog! Eritromicina
Aspirina mentolata..
Bilobau aveti? Bilobil
O cutie de Acapulco Accupro
Capsoprim aveti ? Captopril
sapunele de bagat in fund aveti? Supozitoare
Agromentin ? Argumentin? Augmentin
NERVOSAC Norvasc
FLOCIOLIN Fluoncinolon
Calciu comestibil aveti?
o cutie de BARILA Baraka
„gOmez aveti?” Omez
Avara iau in fiecare luna? Arava
Colon PROTEX are cineva? Colon Protect
Dati-mi un herpes Plasture antiherpetic
„asirina parfumata aveti?” Aspirina tamponata
EUROthyrox Euthyrox
Probiotice pentru anihilarea efectului antibioticului
ERITROVIRGIN unguent aveti? Eritromicina sau Actovegin
Picaturi de nas bixtonim spray Bixtonim spray sau picaturi ?
Extravilan aveți? Extraveral
mototol de 50mg aveti ?. Metoprolol
Sindrom aveti? Sintrom
2 comprimate de nurofen tinta lui este durerea, va rog. Nurofen sigur
Getonal Ketonal
Supozitoare Viorel Voltaren
doi plasturi …sa fie stravezii Plasture transparent
meclopramid, metrocolpamid, metoclamid! Metoclopramid
„dati-mi un pahar de urina” Recipient urina
„dati-mi 1 fiola de alvocalmin!” Algocalmin fiole
„entran pliculete pt copii …dintralea care se da o data cu antibioticul, aveti?” Biotice
Retard-Rapid, aveti?
Vreau un antibiotic, dar fara antiinflamator va rog!!
ceva pt o unghie reincarnata??
O cutie de varcolac Dulcolax
 Mililup aveți? Milumil
Apsenter Aspenter
Plantus Sinus Parasinus
„metopropolis” Metoprolol
BISONIM SIO va rog!!!!? Bixtonim Xylo
Pastile Ascordia aveti? Arcoxia
„Aveti ovule pentru hemoroizi?” Supozitoare hemorzon
Esențiale ceai aveți? Hepatocol
Neon aveti? Neolin
calciu fosforescent aveti? Calciu effervescent
„Bună ziua!vreau lumânări pt hemoroi”!!!! Supozitoare hemorzon
 lumanari pentru febra pentru copilasi? de pus in fundulet? Supozitoare
-O cutie de Prostaduro! Prostamol
O cutie de rahitidina va rog. Ranitidina
O alifie Betamina! Batadine unguent
– O cutie de Betasex,va rog ! )) Betaserc
„Buna ziua, imi dati va rog de 4 lei lubrefien?” Ibuprofen
Zgarda pentru tantari aveti? Bratara contra insectelor
 Faringo Hot Dreams Faringo Hot Drink
Teraflucs Theraflu
aveti aspirina cardiaca? Aspirin Cardio
„pastile de dinti Aurel” Aulin
Picaturile alea cu vișine Visine
 Iubitin aveti ? Ibutin
 Striptis cu miere si lamaie  Strepsils cu miere si lamaie

Peste 33.000 de persoane s-au abonat la Newsletterul saptamanal. O poti face si tu chiar acum!

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZARE

Ce se intampla in corpul tau daca consumi turmeric zilnic!

Studiile arata ca curcumina, un compus bioactiv din turmeric, poate trata depresia, anxietatea, imbatranirea creierului si oricare stare anormala in care este prezenta inflamatia. Dar din pacate, extrem […]

5 probleme dentare tratate cu fatetele dentare!

Potrivit studiilor cererea de tratamente de esteticacontinua sa creasca, fatetele dentare fiind pe primul loc in preferintele celor care isi doresc un zambet frumos, dar si sanatos, avand […]

Vrei sa stii ce se intampla in organism in timpul detoxifierii?

Primavara si vara ne aduce vreme frumoasa si calda, oferind o oportunitate ideala pentru a ne detoxifia organismul. Studiile arata ca procentul persoanelor care adopta o cura de […]

Studiu: Atitudini și percepții despre bolile mintale în cadrul populației României

Cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătății, Centrul pentru Inovație în Medicină (InoMed) a prezentat, într-un eveniment desfășurat la Reprezentanța Comisiei Europene, rezultatele studiului “Atitudini și percepții asupra bolilor […]

4 probleme cu care femeile se confruntă primăvara

Primăvara este sezonul care aduce nevoia de schimbare în rândul femeilor. Fie că vorbim despre igiena intimă, managementul greutății, astenia de primăvară sau de un refresh al organismului, […]

Sanatatea gingiilor este doar una dintre cele sase metode de a combate alergiile de primavara!

80% dintre romani sufera de gingivita, o infectie a gingiilor care poate afecta sistemul imunitar, dar si intreaga sanatate a organismului. Acest aspect este important deoarece, in majoritatea […]

Cati romani merg la stomatolog in fiecare an

In Romania sunt deschise peste 12.500 de cabinete stomatologice private si doar 1.500 de cabinete publice. Studiile confirma faptul ca romanii viziteaza cel mai rar medicul stomatolog, 58% […]

Analiză Oxford Economics: cum poți crește productivitatea și satisfacția angajaților

Pentru a înțelege mai bine felul în care angajații se simt și lucrează la locul de muncă, Plantronics și Oxford Economics au realizat un studiu axat pe dorințele […]

7 beneficii uimitoare ale lăptişorului de matcă

Ai imunitatea scăzută, iar colsterolul îţi afectează sănătatea? Suferi de stres şi ai probleme cu tensiunea arterială? Dacă te confrunţi cu oricare dintre problemele menţionate şi îţi doreşti […]

Administrarea orală a formelor farmaceutice solide, o provocare pentru unii pacienţi

Articol publicat in Revista MedFarm Anul 5 – Nr. 42 – editia tiparita – Martie 2017.

Câţi părinţi romani recoltează celule stem

7% din noii părinţi din România recoltează celule stem anual din cordonul ombilical la naşterea bebeluşilor, un procent în permanentă creştere, deşi natalitatea este în scădere cu 4-10% […]

Tratamentul fără corticoizi a psoriazisului, mătreţii, dermatitei atopice şi seboreeice

Best seller mondial în tratamentul fără corticoizi a psoriazisului, mătreţii, dermatitei atopice şi seboreeice Nu este nimic mai rău decât să observi fulgi albi pe haine, chiar dacă […]

5 cele mai iesite din comun sfaturi de ingrijire a pielii, in sezonul rece

Îngrijirea pielii este un ritual sacru pentru majoritatea femeilor. Indiferent de anotimp, vârstă sau mediu, pielea are nevoie de permanentă hidratare și îngrijire. Iarna însă, atunci când temperaturile […]

De ce apar maselele de minte? Iata rolul lor!

Odata cu intrarea in etapa de maturitate, maselele de minte isi fac simtita prezenta. Molarii de minte – al treilea molar – sunt ultimul set de dinti, care […]

Proteine animale vs proteine vegetale într-o dietă echilibrată

”Mineralele alcaline neutralizează acizii care se găsesc în cantitate mare în organismul nostru”, a precizat medicul gastroenterolog Ana Bratu, la lansarea apei minerale terapeutice Malnaş. Depozitele de grăsime […]

Nu poți dormi noaptea? Ai reglat corect temperatura?

Mulți oameni se plâng că nu dorm bine noaptea, că se trezesc din somn și că nu mai pot adormi la loc. Majoritatea dau vina pe tot felul […]

[VIDEO]Mușcătura de țânțar la microscop

  Filmarea a fost realizată sub microscop pe un şoarece anesteziat şi dezvăluie atacul unui ţănţar purtător de malarie. S-a observat că ţânţarii purtători ai parazitului malariei au […]

Când a fost ultima dată când ai mâncat varză murată ?

Zilele trecute m-am întâlnit față în față pe internet cu următoarea informație : ” În urmă cu 2000 de ani, în China, varza murată era alimentul de bază […]

[VIDEO]Ce știți despre planta care reacționează la atingere ?

Mimoza este o planta de origine din regiunile tropicale si subtropicale ale Americii, Asiei, Africii. Cuprinde circa 300 de specii dintre care interes ornamental prezinta Mimosa pudica. Mimoza este […]

De ce este șofranul cel mai scump condiment din lume ?

Șofranul (Crocus sativus) este o plantă mediteraneană, din care se poate extrage condimentul șofran, uleiuri aromatice, precum și numeroase alte substanțe cu utilizări în medicină și alimentație. Șofranul a fost întotdeauna cel mai scump condiment […]