Principalii producatori de medicamente din Romania anunta infiintarea Patronatului Producatorilor – PRIMER

Comunicate
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Principalii producători de medicamente cu facilităţi de producţie în România anunţă înfiinţarea Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România – PRIMER, organizaţie profesională independentă care îşi propune să conlucreze pentru ca România să devină un hub european al producţiei de medicamente, spre beneficiul pacienţilor şi al economiei româneşti.

“România are o tradiţie îndelungată în industria farmaceutică, iar contribuţia pe care fabricile de medicamente din România, indiferent de capital, o au la dezvoltarea economică este esenţială pentru evoluţia noastră ca stat European modern,” a declarat Dragoş Damian, Director Executiv PRIMER.

“Sectorul manufacturierii produselor farmaceutice este strategic, plăteşte taxe şi impozite în România, a creat mii de locuri de muncă pentru personal de înaltă calificare şi asigură medicamente esenţiale pentru români, în ciuda unui mediu concurenţial care îi este potrivnic şi în care nu găseşte niciun sprijin din partea autorităţilor. Medicamentul “Made in Romania” este respectat în peste 100 de ţări în care este exportat, mai puţin în ţara lui de origine”, a adăugat Drgoş Damian.

Obiectivele imediate ale PRIMER sunt:

· O revizuire a taxei clawback care să ţină cont de interesele economice ale României şi care să ajute producătorii locali şi potenţiali investitori să poată beneficia de un mediu concurenţial corect. Aceasta înseamnaă implementarea de la 1 iulie 2017 a formulei de clawback diferentiat Plx 425/2014 care este blocata în Parlament de peste 3 ani şi, începând cu 2018, trecerea la taxa clawback zero pentru medicamentele generice, care nu sunt răspunzătoare pentru creşterea costurilor din sistemul de sănătate.
· Modificări urgente în metodologia de calcul al preţurilor care să aibă în vedere excluderea prevederilor ambigue legate de patent şi care să permită aprobarea şi includerea în maximum 30 de zile în catalogul naţional (Canamed) al preţurilor pentru medicamentele generice;
· Adoptarea unor facilităţi fiscale pentru achiziţia de licenţe de fabricaţie şi echipamente de producţie şi a unor facilităţi comerciale de genul celor din din Legea 150/2016, care să asigure prezenţa unui minim de medicamente fabricate în România pe canalele comerciale, având în vedere că producţia locală poate facilita accesul fără obstacole a pacienţilor la o gamă largă de medicamente de primă nevoie.

PRIMER cere autorităţilor să lanseze de urgenţă consultări cu producătorii industriali de medicamente din România pentru identificarea măsurilor care să oprească criza închiderii fabricilor de medicamente şi a dispariţiei medicamentelor şi care să aducă această industrie dintr-o cenuşăreasa a economiei într-un factor de dezvoltare economică accelerată.

Din PRIMER fac parte cele mai importante 15 fabrici de medicamente din ţară.

Aceast articol a fost parcurs de 3.490 ori de către cititorii noștri.

Peste 31.000 de persoane s-au abonat la Newsletterul saptamanal. O poti face si tu chiar acum!

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZARE

Noul flagel: bolile psihice! Cum le înfruntăm în echipă?

Comunicate
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

România face parte din categoria țărilor cu populație foarte stresată. Aceasta este numai una dintre concluziile celei mai așteptate manifestări dedicate stresului, anxietății și depresiei. Organizată de compania de comunicare medicală Houston NPA, Conferința Națională Interdisciplinară Stresul, Anxietatea, Depresia (SAD) și complicațiile lor s-a  desfășurat în perioada 12-13 mai 2017, la Hotel Ramada Parc, București.

Încă de la debutul conferinței de anul acesta a fost tras un semnal de alarmă referitor la abordarea vârstnicilor în țara noastră prin lansarea cărții Abuzul și violența asupra persoanelor vârstnice - o sinteză singulară în literatura noastră medicală și sociologică, scrisă de prof. dr. Constantin Bogdan. În România nu se simte încă, așa cum se întamplă în alte țări, preocuparea pentru o nouă perioadă dominată de îmbătrânirea populației, cu dezvoltarea de servicii și produse pentru acest segment, din ce in ce mai predominant.

Am scris carți care vin din experiența proprie, trăită, de peste 4 decenii. Acesta este o carte «trăită», înainte de orice, printre bătrâni, un material critic și de observație, scris cu un instrumentar medical, psihologic, social. De ce este o premieră? Pentru că nimeni nu a scris despre abuzul  împotriva bătrânilor, care este în opinia mea mai mare decât abuzul asupra copiilor”, a declarat prof. dr. Constantin Bogdan.

În deschiderea evenimentului au luat cuvântul dr. Andrei Tîbîrnă, manager al Spitalului Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia” București, partenerul principal al Conferinței SAD 2017 și dna Secretar de Stat Luminița Gheorghiu.

Ne-am gândit să aducem în acestă ediție informații mai degrabă pentru celelalte specialități. Sunt lucruri pe care nu le întâlnim la psihiatrie, dar care ajung suficient de târziu la psihiatrie”, a declarat prof. univ. dr. Mirela Manea, coordonatorul științific al manifestării, oferind ca exemplu tulburarea anxioasă, frecvent întâlnită în practica medicală în general și în practica psihiatrică în special.

Persoanele cu tulburări anxioase supraestimează pericolul situațiilor de care se tem, sau le evită. Anxietatea este însoțită de convingerea  neputinței în fața pericolului, iar asocierea simptomelor vegetative generează discomfort somatic. Se declanșează un cerc vicios, prin care anxietatea se autoîntreține”, a arătat prof. univ. dr. Mirela Manea în prezentarea sa. Pe lângă simptomele psihice, anxietatea se caracterizează însă și prin simptome respiratorii, cardiovasculare (tahicardie, palpitații, sincopa, parestezii la nivelul membrului superior stâng), neurologice (cefalee, vertij, iluzii vizuale), gastrointestinale (modificarile de tranzit în sensul creșterii, colici, greață, vomă, dureri abdominale) sau musculare.

Cele două zile de eveniment au adus laolaltă peste 400 de participanți, medici psihiatri și din alte specialități, psihologi, psihoterapeuți, farmaciști, asistenți medicali și de farmacie, dar și 20 de studenți, dornici să învețe de la cei 25 de lectori prezenți.

Depresia a fost abordată ca subiect din toate unghiurile: de la adolescent – prin prezentarea originală, cu un studiu personal al dr. Raluca Ghionaru: „Tulburările emoționale în rândul adolescenților sunt ca un iceberg. Se vede numai partea de deasupra nivelului mării”, la gravidă și lauză - cu un procent de 85% sentiment de lipsă a iubirii resimțit de femei,  deasemenea , într-un studiu personal făcut de dr. Valeria Herdea, ajungând până la vârstnic – aspect abordat de psih. drd. Cristina Oprea.

„În România se consideră că este o stigmă și nu o boală să fii anxios sau depresiv. Partea proastă este că nedându-se importanță și pentru că nu există încă suficienți specialiști care să se ocupe de acest aspect, din păcate ele nu se diagnostichează la timp și aceste două afecțiuni au  repercusiuni în viața ulterioară  a femeii, a cuplului, a relației mamă-copil. Atragem respectuos atenția asupra relației mamă-copil, asupra relației de cuplu, pentru că aceasta constituie de fapt baza și fundamentul unei societăți”, a declarat Președintele Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie, dr. Valeria Herdea.

„90% din cei cu tulburări anxios-depresive, pe care nu le recunosc și nu  le tratează, fac depresie. Unul din doi pacienți cu depresie netratată va  dezvolta o boală de memorie”

O atenție specială a fost acordată și stresului, care poate reprezenta un factor de risc pentru debutul bolilor neurodegenerative la populația adultă activă.

Un eveniment din punctul meu de vedere excepțional,  tocmai prin interdisciplinaritatea și abordarea din mai multe perspective ale acelorași teme. Stresul a fost tema prezentării mele, dar nu lupta anti-stres, nu cămașa în care ne pregătim să luptăm împotriva unui agresor.  Trebuie să învățăm să-l cunoaștem, să știm ce riscuri aduce traiul nostru zilnic într-o situație de stres cronic - cronic înseamnă mai mare de 2 luni, pana la 2 ani sau poate o viață - ce riscuri există în a ne îmbolnăvi precoce din cauza stresului cronic, cum să definim sau sa înțelegm care sunt simptomele traiului într-un stres cronic și ce măsuri trebuie să luăm înainte ca boala să se instalenze din cauza acțiunii stresorilor cronici asupra sănătății noastre”, a declarat pentru organizatori prof. univ. dr. Luiza Spiru, care a completat: o pauză de 10 minute nu este suficientă în timpul unei activități stresante, ci este nevoie de o pauză de 50 de minute la un interval de 3-4 ore, niciodată sportul nu se face seara și nu se stă cu laptopul sau tableta în pat, decât dacă tableta este folosită în scopul lecturii relaxante.

Dintr-o multitudine de studii recente,  prezentate într-o manieră inovatoare de coach Irina Stefanescu (Stresul ca prieten și antrenor) participanții au reținut faptul că uneori, stresul poate fi benefic, atâta timp cât este conștientizat, înțeles și gestionat corect.

Punctul de  vedere al farmacistului referitor la modalitățile terapeutice alternative utile în ameliorarea stresului a fost prezentat de prof. univ. dr. farm. Doina Drăgănescu, decanul Facultății de Farmacie, UMF „Carol Davila” București.

 „50% din erorile terapeutice pleacă de la măsurarea tensiunii arteriale, care e superficială și inexactă!”  Afirmația îi aparține dr. Cristian Mihăilescu, care a argumentat acest aspect în cadrul unei prezentari susținute pe tema hipotensiunii ortostatice, „o condiție frecvent întâlnită la pacienții tratați pentru afecțiuni psihiatrice”.

Ca și la edițiile precedente, medicii de familie au participat cu lucrari deosebite, axate pe experiența personală. Dr. Ileana Brânza și dr.  Liliana Chițanu au deschis seria informărilor pe tema insomniei (abordată la pacienții diabetici și la pacienții vârstnici).

Depresia reprezintă cea mai costisitoare tulburare a creierului, costurile ei reprezentând 33% din totalul costurilor alocate depistării, diagnosticării și tratării bolilor creierului” (Cost of depression in Europe, Journal Mental Health Policy Economics, 2006 )

Temele de tip „administrativ”, cum ar fi „Pensionarea de invaliditate în depresie” ( șef lucr. dr. Ioana Soare),        „Factori cu impact în accesul la depistarea si tratamentul depresiei”  ( psih. Raluca Ileana Nica) sau care sunt serviciile de psihoterapie intergrativă conexe actului medical pentru beneficiarii sistemului de asigurări sociale de sănătate (dr. psih. Mara Priceputu, președinte Institutul Român de Psihoterapie Integrativă, președinte Federația Română de Psihoterapie)   au generat discutii extrem de interesante.

Mesajul meu  ca psihoterapeut pentru colegii medici este în primul rând de a da acces la felul în care noi lucrăm, la modelele noastre de intervenție și totodată de a construi  în timp un sistem de proceduri de lucru interdisciplinare. În aceste conferințe valoarea cea mai mare cred ca o are faptul că avem acces la munca noastră reciproc, înțelegem sfera de activitate o dată în plus și găsim granița dintre noi pe care avem să ne așezăm și să construim metode de comunicare și de dialog despre client, beneficiar al Caselor de Asigurări de Sănătate. Pentru pacienți avem o misiune importantă în aceste timpuri în care trăim, de a-i informa, a-i susține să își construiască metode de autocunoaștere și de indentificare a tuturor elementelor care dau disconfort, atât din punct de vedere fizic, cât și din punct de vedere psihic, astfel încât să-și poată selecta serviciile medicale optime pentru situația în care se află”, a declarat dr. psih. Mara Priceputu.

La capitolul „noutăți și inovații” s-au remarcat prezentările dr. Arina Diana Sofia despre posibilitatea introducerii telepsihiatriei pentru comunitățile izolate și informațiile aduse de președintele Centrului de prevenire a tentativelor de suicid la copii și adolescenți, dr. Elena Brănaru: „prin colaborarea cu rețeaua BING.com se permite ca orice căutare legată de cuvântul «suicid» să fie redirecționată către Asociația de Suicidologie ca prim rezultat,fiind afișat și numărul de contact gratuit 116.123”.

Spitalul de Psihiatrie „Dr.Gh.Preda” din Sibiu a fost reprezentat la cea de-a IV-a ediție a Conferinței SAD de șef lucr. dr. Lavinia Duică, cu o prezentare despre fenomenul conversiv, care a inclus și prezentări de caz.

„Este nevoie de o alianță terapeutică între pacient, medic, farmacist și psiholog!”

Aderența din ce în ce mai scăzută la tratament rămâne o problemă actuală. Conform prezentării susținute de prof. univ. dr. farm. Cornel Chiriță, 80% din pacienți uită imediat informațiile oferite de medic ( Kessels RPC. J R Soc Med. 2003;96:219–222.). În acest context, „farmacistul este un factor important în creșterea aderenței la tratamentul cronic, cu medicamente psihotrope, cu antidepresive, antipsihotice. Farmacistul joacă un rol important în relația medic-pacient, fiind cel care se interpune în aceasă relație, este cel la care pacientul poate să vină oricând, să adreseze întrebări privind natura bolii pe care o are, să o înțeleagă mai bine, privind tratamentul și necesitatea lui, eventualele reacții adverse care apar”, a punctat prof. univ. dr. farm. Cornel Chiriță.

Programul științific a fost creditat cu 12 puncte EMC pentru medici, 16 puncte EFC, 5 credite pentru psihologi și 10 pentru asistenți.

Participanții au avut parte și de surprize din partea organizatorilor: sistem de televoting, tombole cu premii, precum și prezența  a doi facilitatori grafici, Paul Dumitru și Renata Macoveanu, ce au „tradus” în desene logice mesajele principale ale prezentărilor, oferind astfel o imagine clară și creativă asupra întregului eveniment.

Aceast articol a fost parcurs de 3.134 ori de către cititorii noștri.

Peste 31.000 de persoane s-au abonat la Newsletterul saptamanal. O poti face si tu chiar acum!

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZARE

Program unic în România, pentru pacienți

Comunicate
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

 Pacienții români care suferă de boli respiratorii și folosesc inhalatoare au la dispoziție prima infrastructură națională de colectare a acestui tip de deșeuri medicale, lansată de GSK România, potrivit unui comunicat al companiei.

Programul este unic în România și reprezintă o inițiativă de responsabilitate față de mediu. GSK România a lansat la nivel național prima infrastructură de colectare a inhalatoarelor folosite direct de la pacienți, cu scopul de a reduce emisiile cu efect de seră și amprenta de carbon, de a limita acumulările de deșeuri și de a proteja sănătatea populației, prin evitarea contaminării solului cu potențiale virusuri rămase pe dispozitivul inhalator.

“Protejarea mediului este o direcție stategică esențialăpentru business-ul GSK Romania, iar programul Colectam Inhalatoare se subscrie angajamentului GSK pe termen lung.

În calitate de companie responsabilă, ne asumăm că avem grijă de impactul produselor noastre inclusiv după ce acestea au fost utilizate și suntem mândri că reușim să venim în sprijinul întregii comunități, colectând aceste deșeuri indiferent de marcă”, a declarat Dana Constantinescu, Corporate Affairs and Communication Director GSK România.

Începând din mai și până în decembrie 2017 inclusiv, românii pot aduce inhalatoarele folosite sau expirate, de orice tip sau marcă, în cele peste 200 de puncte de colectare amplasate în farmaciile Ropharma, Richter și Sensiblu din întreaga țară pentru a fi eliminate ulterior definitiv din natură. Lista completă a farmaciilor este disponibilă pe www.colectaminhalatoare.gsk.ro.

Deșeurile colectate sunt eliminate ulterior printr-un proces de incinerare ecologică, prin intermediul unei companii specializate în managementul deșeurilor medicale.

Programul este desfășurat în parteneriat cuSocietatea Română de Pneumologie,Colegiul Farmaciștilor, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (C.O.P.A.C.), Societatea Națională de Medicina Familiei și Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”.

Ne bucurăm să fim partenerii acestui programcare oferă o abordare sustenabilă în prevenirea și tratarea bolilor respiratorii și contribuie la un mediu mai curat și mai sănătos. Poluarea este unul dintre principalii factori care cauzează cele mai răspândite boli respiratorii, astmul și BPOC-ul. Inițiativele pentru protejarea mediului reprezintă noi resurse de a lupta împotriva lor, dar și pentru a respira cu toții un aer mai bun”,a declarat Prof. Dr. Ruxandra Ulmeanu, Președintele Societății Române de Pneumologie.

De asemenea, programul atrage atenția asupra impactului de mediu al acestor deșeuri. Astfel, doar șase inhalatoare folosite și aruncate la gunoi generează aceeași amprentă de carbon ca o mașină condusă în jurul lumii.[1]

Programul Colectăm Inhalatoare a fost derulat în fază pilot în 2013 – 2014, timp de șase luni, numai în București, iar circa 7000 de inhalatoare folosite au fost aduse de pacienți pentru colectare și eliminare.

Mai multe detalii despre program pot fi accesate pe site-ul www.colectaminhalatoare.gsk.ro.

 

 

Aceast articol a fost parcurs de 4.013 ori de către cititorii noștri.

Peste 31.000 de persoane s-au abonat la Newsletterul saptamanal. O poti face si tu chiar acum!

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZARE

Tehnologii revoluționare în domeniul sănătății

A doua ediție iCEE.health va avea loc pe data de 16 iunie, în cadrul festivalului iCEE.fest, și aduce la București specialişti dintre cei mai cunoscuţi pe plan mondial […]

Noi structuri cu atribuții în soluționarea crizei vaccinurilor

La nivelul Ministerului Sănătății s-a înființat, printr-o Hotărâre adoptată de Guvern, Departamentul Monitorizare Implementare Program Național de Vaccinare, structură care va funcționa în subordinea directă a ministrului Sănătății. […]

Nou concept medical și farmaceutic prezentat la un simpozion regional PracticMF

Compania de comunicare medicală Houston NPA va organiza în perioada 09-10 iunie 2017, la Băile Tușnad, Hotel O3Zone ediția aniversară cu numărul 20 a simpozionului regional dedicat exclusiv medicilor de familie-Practic […]

Philips lansează în România platforma Azurion

Royal Philips (NYSE: PHG, AEX: PHIA), lider în tehnologie medicală, a lansat în România platforma Azurion dedicată intervențiilor ghidate imagistic. Această nouă generație de echipamente medicale reprezintă o platformă […]

Peste 30 de cazuri de cancer, soluționate în Tumor Board

Un studiu[1] realizat în Statele Unite ale Americii a demonstrat o reducere a ratei de eroare medicală de la 30,9% la 4,4% pe parcursul unui an, atunci când […]

CMR, punctul de vedere prezentat la dezbaterea privind proiectul legii vaccinării

Este nevoie de o ”lege a vaccinării care să garanteze dreptul celor care vor să-şi vaccineze copilul, să găsească vaccinul la timp și în aceeași măsură  să existe […]

Acord de cooperare între state pentru creșterea accesului la medicamente inovative

România, alături de Malta, Portugalia, Cipru, Grecia, Spania, Italia şi Irlanda, a semnat un acord de cooperare în vederea creşterii accesului la medicamente inovative şi alte tehnologii în […]

Vaccinarea și rezistența la antibiotice dezbătute la Practic MF

Problema vaccinării, a provocărilor legate de vaccinologie, dar și antibioticoterapia și rezistența la antibiotice au fost amplu dezbătute în cadrul celei de-a XIX-a ediții a Practic MF, simpozionul […]

Programul RESPIRO al A&D Pharma a integrat deja 600 de farmacii independente

RESPIRO, unul dintre cele mai dinamice programe de susținere a industriei farmaceutice din România, dezvoltat de A&D Pharma, lider pe piața locală de retail și distribuție de medicamente, […]

Primul Curs Român SECEC de Chirurgie a Umărului a reunit peste 50 de medici din cinci țări

Prima ediție a Cursului Român SECEC de Chirurgie a Umărului (Romanian Shoulder Course) s-a desfășurat pe 21 și 22 aprilie la București și a reunit 45 de medici […]

10 mai – Ziua Mondială a Lupusului

10 mai este marcată anual ca Ziua Mondială a Lupusului. Potrivit statisticilor, în România peste 9.000 de persoane suferă de lupus eritematos sistemic, iar 90% dintre acestea sunt femei […]

Cea de-a doua ediție a conferinţei Best of ASCO® şi Best of ASTRO® a Asociaţiei Medisprof

Asociaţia Medisprof are plăcerea de a vă invita la cea de-a doua ediție a conferinţei dublu acreditată din România, atât de către cea mai mare asociaţie de oncologie […]

Analize genetice gratuite la Centrul de Cercetare UMF Tîrgu Mureș

Centrul Avansat de Cercetări Medicale și Farmaceutice al UMF Tîrgu Mureș efectuează analize genetice gratuite, în perioada 16-18 mai, persoanelor între 30 și 55 de ani cu cu […]

5 probleme dentare tratate cu fatetele dentare!

Potrivit studiilor cererea de tratamente de esteticacontinua sa creasca, fatetele dentare fiind pe primul loc in preferintele celor care isi doresc un zambet frumos, dar si sanatos, avand […]

Baylab 2017 – modelăm viitorul copiilor din România!

Baylab, Laboratorul de Ştiinţe Bayer, aflat la ediţia a patra în România, a demarat anul acesta pe 8 mai, pentru prima dată în format naţional, în Bucureşti şi […]

Stop exportului paralel!

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din Romania (COPAC) solicită Ministerului Sănătății să se mențină pe poziția asumată în cadrul Forumului Național al Asociațiilor de Pacienți de a […]

Parteneriat IBM și UMF Tîrgu-Mureș în proiectul Smart University

Universitatea de Medicină și Farmacie din Tîrgu-Mureș va beneficia de expertiza unor specialiști de top ai IBM Corporate Service Corps în cadrul unui proiect care vizează identificarea de […]

Cum scapi de kilogramele in plus la menopauza?

Orice femeie care avanseaza in varsta si se apropie de menopauza incepe sa piarda din cantitatea de estrogen, una din consecinte fiind si kilogramele in plus care se […]

Boehringer Ingelheim și Weill Cornell Medicine anunță o nouă colaborare

Boehringer Ingelheim a anunțat astăzi un acord de colaborare cu Weill Cornell Medicine, menit să identifice noi abordări terapeutice în bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC), mai precis pentru a […]

7 lucruri pe care trebuie sa le stiti despre primii dinti ai copilului!

In Romania, 1% dintre bebelusi se confrunta cu simptomele eruptiei primului dinte la mai putin de 4 luni, in timp ce 2% nu are niciun dinte erupt pana […]