Un alt fel de învățământ la UMF Târgu-Mureș

Academic

Vizualizari: 1312

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

anm_headerExamene fără șansa de a mai copia, posibilitatea de a face cunoștință cu conținutul unui manual de câteva sute de pagini în format digital sau un text generat automat în format audio care poate fi downloadat și un real ajutor pentru cadrele didactice care nu au cunoștințe avansate în domeniul tehnologiei informației pentru crearea de filme și materiale didactice sunt doar câteva dintre inovațiile implementate la Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureș, în premieră, prin dezvoltarea unei platforme integrate de e-learning RoELME (Romanian E-learning Made Easy).

Prin tehnologia avansată, calitatea învățământului medical mureșean va face noi pași. Proiectul ”Tehnologii avansate pentru calitate în universitatea orientată spre viitor”, implementat de UMF Târgu-Mureș, în parteneriat cu UMF ”Carol Davila” București, UMF ”Iuliu Hațieganu” Cluj Napoca și Universitatea Debrecen a generat posibilitatea dezvoltării unei tehnologii educaționale inovative, pentru ca studenții să poată acumula cunoștințe medicale printr-un acces continuu și facil la informație.

Un proiect de milioane

Valoarea proiectului este de 9 milioane lei și a fost cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 Investește în oameni!, Axa Prioritară 1 „Educația și formarea profesională în sprijinul creșterii economice și dezvoltării societății bazate pe cunoaștere”, Domeniul Major de Intervenție 1.2. „Calitate în învățământul superior”. Aportul financiar al UMF Târgu-Mureș a fost de 187.000 lei.

”Este un proiect care lasă ceva în urma lui. Reprezintă o infrastructură funcțională în acest moment de a asigura studenților noștri informația necesară într-o formă modernă, electronică, o platformă de e-learning printr-un proiect cu orientare spre viitor, este un sistem de asigurare a calității, care a devenit deja funcțional. O universitate care se respectă nu poate să facă abstracție de informația medicală care există la nivel mondial”, a declarat prof.dr. Leonard Azamfirei.

Proiectul, demarat în octombrie 2010, a vizat creșterea accesului la resurse bibliografice tipărite prin achiziționarea unei minitipografii de ultimă generație, creșterea accesului la resurse bibliografice-online prin achiziționarea mai multor baze de date și reviste medicale online, accesibile în rețeaua UMF și prin Virtual Private Network, achiziționarea unor licențe multianuale Microsoft MSDN care să asigure soluțiile software necesare pentru dezvoltarea programelor. necesare activității de predare.

Studiul prin E-learning

În cadrul proiectului s-a dezvoltat un laborator pilot de Anatomie virtuală 3D, s-a asigurat partea de dezvoltare software pentru Centrul de Simulare și Abilități Practice din cadrul UMF și s-a dezvoltat platforma de e-learning RoELME.

”Ce încercăm noi cu această platformă? Nu numai să îndeplinim obiective din proiect ci să propunem designul generației următoare de platforme educaționale. Practic sunt trei cuvinte cheie ce le-am dezvoltat aici: integrare, inovare și să fie intuitivă (n.r.-platforma), să poată fi folosită de oamenii care nu au cunoștințe de tehnologia informațiilor avansate”, a precizat prof.univ. dr. Marius Mărușteri, manager tehnic al proiectului.

Un text transformat automat în audiobook

 

 

Copiatul la examene, un domeniu al trecutului

Dacă nu au fost la cursuri sau nu au fost atenți la ore, studenții vor avea posibilitatea să intre în posesia cursului de pe platforma e-learning. De asemenea, nu va mai exista posibilitatea de a copia la examen. ”Sistemul nostru are așa numitul detecție de proximitate. Practic într-o sală cu 80 de calculatoare își văd unii la altul ecranul dar e foarte clară poziția lor și se amestecă întrebările și răspunsurile în așa fel încât probabilistic nu se poate vedea anm_headerîn același moment pe ecranul zonei de proximitate aceeași întrebare cu aceleași răspunsuri. Nu au cum să se uite unii la alții. Mai mult, dacă încearcă să își dicteze prin radio de afară nu trebuie să umblăm cu detectoare de semnal să vedem dacă nu cumva cineva le dictează. În momentul în care încep să facă aceleași greșeli în zone diferite ale sălii serverul ne avertizează că unii greșesc cam prea mult la fel. Sigur că dacă pun la fel, corect nu ai ce să le faci. Acest lucru se află implementat numai în marile companii care fac testare online”, a continuat managerul tehnic al proiectului.

Nu în ultimul rând, modalitatea de testare a studentului, care a picat un examen, se va axa pe capitolele din care nu a știut la primul examen. ”Știe chestii updatative, dacă studentul a picat în vară pe o anumită materie și dintr-un capitolul a greșit cele mai multe întrebări, data viitoare când vine, în toamnă, știe ce a greșit el și în momentul acela majoritatea subiectelor sunt generate din capitole care le-a picat în vară. Ca atare mă asigur că știe întreaga materie. Nu are rost să îl întreb din ceea ce știe, ci mai mult din ceea ce nu știe”, a mai spus prof. dr. Mărușteri.

Orientat către cadrele didactice

Platforma va putea fi utilizată și de cadrele didactice care nu au cunoștințe avansate în domeniul tehnologiei informaționale. ”Pe măsură ce studenții și cadrele didactice vor vedea utilitatea acestei platforme, vor găsi soluții simple pentru a crea filme didactice, prezentări didactice sau pentru a-și înregistra propria înregistrare cu studenții la o consultație, la o lucrare practică într-un laborator al universității sau pune în sistemul electronic accesul studenților respectivi sau ai altora interesați. Cred că în timp se va crea în cascadă o utilizare largă și de durată a platformei și de ce nu chiar de identificare a unor noi oportunități”, a precizat prof.dr. Klara Brînzaniuc, managerul proiectului.

Invenția IT recunoscută pe plan mondial

Contribuția celor care au structurat această platformă a fost recunoscută prin acceptarea publicării unui capitol despre încercările din domeniu într-un volum al enciclopediei mondiale a informaticii, Encyclopedia of Information Science and Technology, în luna ianuarie 2014.

Peste 33.000 de persoane s-au abonat la Newsletterul saptamanal. O poti face si tu chiar acum!

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZARE

UMF Iaşi, singura instituţie de învăţământ medical din România în clasamentul Times Higher Education (THE) Emerging Economies University Rankings 2018

Academic

Vizualizari: 4721

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Universitatea de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa" Iaşi (UMF Iaşi) este singura instituţie de învăţământ medical din România cotată în topul realizat de Times Higher Education (THE) Emerging Economies University Rankings 2018, dat publicităţii pe 9 mai 2018.

Din România, 5 universităţi au intrat în acest top al primelor 378 de instituţii de învăţământ superior din cele 42 ţări cu economie emergentă care au intrat în analiză: Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj - Napoca (162), Universitatea de Vest Timişoara (201-250), Universitatea de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa" Iaşi (251-300), Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" Iaşi (251-300) şi Universitatea Bucureşti (251-300).

Clasamentul este realizat pentru 50 de state considerate economii emergente (avansate, secundare sau "economii de frontieră") de Financial Times Stock Exchange (FTSE) printre care se numără: Africa de Sud, Argentina, Brazilia, Cehia, China, Estonia, Grecia, India, Malaezia, Mexic, Polonia, Rusia, Ungaria, Tailanda, Taiwan, Turcia etc.

Primele poziţii în acest clasament sunt ocupate de universităţi din China, pe primele două locuri situându-se Peking University şi Tsinghua University iar pe locul trei este Lomonosov State University din Moscova.

"Includerea Universităţii dvs. în clasamentul Times Higher Education (THE) Emerging Economies University Rankings este o realizare semnificativă, ceea ce înseamnă că vă aflaţi printre primele 378 de universităţi din cele 42 de ţări incluse în analiză. Am analizat universităţile din cele 50 de state considerate economii emergente (avansate şi secundare) sau "economii de frontieră" de FTSE. Dar instituţiile din doar 42 de state au intrat în topul final 378. Deci, locul instituţiei dvs. în clasamentul celor mai bune universităţi de cercetare avansată din rândul ţărilor cu economie emergentă este o realizare semnificativă." au precizat reprezentanţii Times Higher Education în scrisoarea trimisă prof.univ.dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa" Iaşi.

La indicatorul vizibilitatea academică la nivel internaţional, UMF Iaşi se situează, şi în acest clasament, pe primul loc în ţară şi pe locul 42 între cele 378 de universităţi analizate în clasamentul Times Higher Education (THE) Emerging Economies University Rankings 2018.

"Prin evaluările făcute de Times Higher Education ne cunoaştem locul pe care îl ocupăm la nivel european şi mondial. Un motiv de mândrie este faptul că suntem singura universitate de medicină şi farmacie din ţară care este clasată în acest sistem. Al doilea motiv de mândrie este că la indicatorul vizibilitatea academică la nivel internaţional, UMF Iaşi se situează pe primul loc în ţară şi pe locul 42 între universităţile analizate în clasamentul Times Higher Education Emerging Economies University Rankings. Iar faptul că reputaţia universităţii e internaţională este confirmat şi de numărul studenţilor străini, la Universitatea noastră studiind, în acest an universitar, 2600 de studenţi din 50 state ale lumii." a declarat prof.univ.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi.

Clasamentul utilizează aceiaşi 13 indicatori riguroşi de performanţă ca şi Times Higher Education World University Ranking, examinând punctele forte ale fiecărei universităţi conform misiunilor principale asumate: predare, cercetare, transfer de cunoştinţe şi perspective internaţionale. Metodologia a fost însă recalibrată cu atenţie pentru a reflecta mai bine caracteristicile şi priorităţile de dezvoltare ale universităţilor din economiile emergente. Se acordă o mai mare importanţă, de exemplu, legăturilor cu mediul socio-economic ale universităţii şi perspectivelor internaţionale.

Sursa: https://www.timeshighereducation.com/world-university-rankings/2018/emerging-economies-university-rankings#!/page/0/length/25/sort_by/rank/sort_order/asc/cols/stats

Peste 33.000 de persoane s-au abonat la Newsletterul saptamanal. O poti face si tu chiar acum!

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZARE

Fuziune UMF Tîrgu-Mureș cu UPM Tîrgu-Mureș

Academic

Vizualizari: 8015

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Senatele Universității de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș și a Universității “Petru Maior” din Tîrgu Mureș, în ședințele din 18.04.2018 au decis fuziunea Universității de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș cu Universitatea “Petru Maior” din Tîrgu Mureș prin absorbția Universității “Petru Maior” din Tîrgu Mureș de către Universitatea de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș.

În urma fuziunii, Universitatea de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș îşi păstrează integral statutul de instituţie de învăţământ superior acreditată, codul fiscal şi adresa juridică şi fiscală precum şi toate celelalte elemente şi atribute specifice, inclusiv caracterul său multicultural, așa cum este prevăzut în Legea Educației Naționale nr. 1/2011 și își va modifica denumirea din Universitatea de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș în Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Tîrgu Mureș.

Deciziile celor două senate vor fi transmise Ministerului Educației Naționale în vederea realizării demersurile legislative necesare finalizării acestui proces.

Peste 33.000 de persoane s-au abonat la Newsletterul saptamanal. O poti face si tu chiar acum!

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZARE

Educație universitară de top la UMF Tîrgu-Mureș

Studenți – viitori medici, farmaciști și stomatologi mai bine pregătiți, atât din punct de vedere teoretic cât și din punct de vedere practic, buni comunicatori în relația cu […]

Proiectele UMF Tîrgu Mureș dedicate Centenarului României, prezentate Președintelui Klaus Iohannis

O delegație a Universității de Medicină și Farmacie (UMF) din Tîrgu Mureș, formată din conducerea UMF, cadre didactice și studenți, a participat joi, 15 martie 2018, la invitația […]

Pregătire sportivă pentru candidații la Medicină Militară, în premieră la UMF Tîrgu Mureș

Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Tîrgu Mureș introduce, în premieră, activități de pregătire sportivă dedicate candidaților care vor susține admiterea la programul de studiu Medicină Militară […]

Suplimentare de locuri la Medicină Militară. Pașii pentru a deveni student

Biroul Informare Recrutare din cadrul Centrului Militar Județean Mureș anunță calendarul de admitere la Medicină Militară, pentru anul universitar 2018-2019, la Catedra de Pregătire Medico-Militară de la Universitatea […]

Early admission la UMF Tîrgu Mureș – al treilea an de funcționare a unui sistem de admitere pentru studenții internaționali, unic la nivel național

Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Tîrgu Mureș anunță candidații străini că a fost publicat calendarul de desfășurare a admiterii, sesiunea martie-aprilie 2018, la programele de studiu în limba engleză de la Medicină şi Medicină Dentară.

Vizita ambasadorului Belarus la UMF Tîrgu Mureș

Ambasadorul Republicii Belarus în România, Excelența Sa Andrei M. Grinkevich, și conducerea Universității de Medicină și Farmacie (UMF) din Tîrgu Mureș, au purtat discuții vineri, 19 ianuarie 2018, […]

Consulul Germaniei la Sibiu, în vizită la UMF Tîrgu Mureș

Consulul Republicii Federale Germania la Sibiu, Excelența Sa, dl. Hans E. Tischler, s-a aflat marți, 16 ianuarie 2018, în vizită la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din […]

Centrul de Simulare și Abilități Practice al UMF, primul centru din România acreditat internațional

Centrul de Simulare și Abilități Practice din cadrul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) Tîrgu Mureș a fost acreditat, în luna decembrie 2017, de către Comitetul de Acreditare Instituțională […]

Schimbări în conducerea Ligii Studenților din Tîrgu Mureș

Anul 2018 a debutat cu schimbări în conducerea Ligii Studenților din Tîrgu Mureș. Începând din această lună, Raluca Niculescu ocupă funcția de președinte al Ligii Studenților, după ce […]

Delegație universitară din Turcia, în vizită la UMF Tîrgu-Mureș

O delegație de la Universitatea Çukurova din Adana, Turcia, formată din profesor dr. Mustafa Kibar, Rectorul Universității, profesor dr. Harun Arıkan, Directorul Departamentului de Relații Internaționale, și prof. […]

Ziua Mondială a Diabetului marcată de studenții UMF Tîrgu-Mureș

Studenții Universității de Medicină și Farmacie (UMF) din Tîrgu Mureș marchează Ziua Mondială a Diabetului marți, 14 noiembrie, printr-o serie de activități, cum ar fi: campanie de testare […]

Legea Dieteticianului există, Normele de aplicare pierdute pe parcursul legislativ

Deși de la 1 ianuarie 2018 ar trebui să intre în vigoare Normele de aplicare a Legii Dieteticianului acestea încă nu sunt aprobate și sunt blocate în parcursul […]

Caravana UMF Tîrgu-Mureș la liceele din țară

Caravana Universității de Medicină și Farmacie (UMF) Tîrgu-Mureș a pornit din nou la drum și va ajunge, în perioada octombrie – noiembrie 2017, la zeci de licee din […]

Centru de perfecționare pentru obținerea de grade didactice din învățământul preuniversitar la UMF Tîrgu-Mureș

La Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Tîrgu Mureș va funcționa Centru de perfecționare pentru obținerea de grade didactice din învățământul preuniversitar .Ministerul Educației Naționale a acordat Universității de […]

Curs intensiv „Medical Publishing and Methodology of Research” la UMF Tîrgu-Mureș

Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Tîrgu Mureș, împreună cu Universitatea de Studii „Aldo Moro” din Bari, Italia, și RECIF, organizează primul curs intensiv „Medical Publishing and […]

Start la înscrieri pentru admiterea la UMF Tîrgu-Mureș

Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Tîrgu Mureș organizează, în data de 14 septembrie 2017, examenul de admitere pentru ocuparea locurilor cu taxă la programele de studii […]

Creștere a numărului de studenți străini la UMF Tîrgu-Mureș

Peste 400 de persoane, din străinătate, au aplicat la programele de studiu în limba engleză de la Medicină şi Medicină Dentară din cadrul Universității de Medicină și Farmacie […]

Un nou examen de admitere la UMF Tîrgu-Mureș

Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Tîrgu Mureș organizează un nou examen de admitere, pe data de 14 septembrie, pentru ocuparea locurilor cu taxă la programele de […]

Admitere dificilă la UMF Tîrgu-Mureș, concurență acerbă pentru un loc la medicină

Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Tîrgu Mureș a publicat rezultatele examenului de admitere, sesiunea iulie 2017, pentru programele de studii de la Facultatea de Medicină, Facultatea […]

Șef de promoție la Medicină: Sistemul de învățământ medical austriac, exemplu pentru România

Posibilitatea de a studia în afara țării pentru o anumită perioadă de timp, prin intermediul burselor, poate fi o adevărată provocare dar și o experiență plăcută și deosebit […]