Un alt fel de învățământ la UMF Târgu-Mureș

Academic

Vizualizari: 691

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

anm_headerExamene fără șansa de a mai copia, posibilitatea de a face cunoștință cu conținutul unui manual de câteva sute de pagini în format digital sau un text generat automat în format audio care poate fi downloadat și un real ajutor pentru cadrele didactice care nu au cunoștințe avansate în domeniul tehnologiei informației pentru crearea de filme și materiale didactice sunt doar câteva dintre inovațiile implementate la Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureș, în premieră, prin dezvoltarea unei platforme integrate de e-learning RoELME (Romanian E-learning Made Easy).

Prin tehnologia avansată, calitatea învățământului medical mureșean va face noi pași. Proiectul ”Tehnologii avansate pentru calitate în universitatea orientată spre viitor”, implementat de UMF Târgu-Mureș, în parteneriat cu UMF ”Carol Davila” București, UMF ”Iuliu Hațieganu” Cluj Napoca și Universitatea Debrecen a generat posibilitatea dezvoltării unei tehnologii educaționale inovative, pentru ca studenții să poată acumula cunoștințe medicale printr-un acces continuu și facil la informație.

Un proiect de milioane

Valoarea proiectului este de 9 milioane lei și a fost cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 Investește în oameni!, Axa Prioritară 1 „Educația și formarea profesională în sprijinul creșterii economice și dezvoltării societății bazate pe cunoaștere”, Domeniul Major de Intervenție 1.2. „Calitate în învățământul superior”. Aportul financiar al UMF Târgu-Mureș a fost de 187.000 lei.

”Este un proiect care lasă ceva în urma lui. Reprezintă o infrastructură funcțională în acest moment de a asigura studenților noștri informația necesară într-o formă modernă, electronică, o platformă de e-learning printr-un proiect cu orientare spre viitor, este un sistem de asigurare a calității, care a devenit deja funcțional. O universitate care se respectă nu poate să facă abstracție de informația medicală care există la nivel mondial”, a declarat prof.dr. Leonard Azamfirei.

Proiectul, demarat în octombrie 2010, a vizat creșterea accesului la resurse bibliografice tipărite prin achiziționarea unei minitipografii de ultimă generație, creșterea accesului la resurse bibliografice-online prin achiziționarea mai multor baze de date și reviste medicale online, accesibile în rețeaua UMF și prin Virtual Private Network, achiziționarea unor licențe multianuale Microsoft MSDN care să asigure soluțiile software necesare pentru dezvoltarea programelor. necesare activității de predare.

Studiul prin E-learning

În cadrul proiectului s-a dezvoltat un laborator pilot de Anatomie virtuală 3D, s-a asigurat partea de dezvoltare software pentru Centrul de Simulare și Abilități Practice din cadrul UMF și s-a dezvoltat platforma de e-learning RoELME.

”Ce încercăm noi cu această platformă? Nu numai să îndeplinim obiective din proiect ci să propunem designul generației următoare de platforme educaționale. Practic sunt trei cuvinte cheie ce le-am dezvoltat aici: integrare, inovare și să fie intuitivă (n.r.-platforma), să poată fi folosită de oamenii care nu au cunoștințe de tehnologia informațiilor avansate”, a precizat prof.univ. dr. Marius Mărușteri, manager tehnic al proiectului.

Un text transformat automat în audiobook

 

 

Copiatul la examene, un domeniu al trecutului

Dacă nu au fost la cursuri sau nu au fost atenți la ore, studenții vor avea posibilitatea să intre în posesia cursului de pe platforma e-learning. De asemenea, nu va mai exista posibilitatea de a copia la examen. ”Sistemul nostru are așa numitul detecție de proximitate. Practic într-o sală cu 80 de calculatoare își văd unii la altul ecranul dar e foarte clară poziția lor și se amestecă întrebările și răspunsurile în așa fel încât probabilistic nu se poate vedea anm_headerîn același moment pe ecranul zonei de proximitate aceeași întrebare cu aceleași răspunsuri. Nu au cum să se uite unii la alții. Mai mult, dacă încearcă să își dicteze prin radio de afară nu trebuie să umblăm cu detectoare de semnal să vedem dacă nu cumva cineva le dictează. În momentul în care încep să facă aceleași greșeli în zone diferite ale sălii serverul ne avertizează că unii greșesc cam prea mult la fel. Sigur că dacă pun la fel, corect nu ai ce să le faci. Acest lucru se află implementat numai în marile companii care fac testare online”, a continuat managerul tehnic al proiectului.

Nu în ultimul rând, modalitatea de testare a studentului, care a picat un examen, se va axa pe capitolele din care nu a știut la primul examen. ”Știe chestii updatative, dacă studentul a picat în vară pe o anumită materie și dintr-un capitolul a greșit cele mai multe întrebări, data viitoare când vine, în toamnă, știe ce a greșit el și în momentul acela majoritatea subiectelor sunt generate din capitole care le-a picat în vară. Ca atare mă asigur că știe întreaga materie. Nu are rost să îl întreb din ceea ce știe, ci mai mult din ceea ce nu știe”, a mai spus prof. dr. Mărușteri.

Orientat către cadrele didactice

Platforma va putea fi utilizată și de cadrele didactice care nu au cunoștințe avansate în domeniul tehnologiei informaționale. ”Pe măsură ce studenții și cadrele didactice vor vedea utilitatea acestei platforme, vor găsi soluții simple pentru a crea filme didactice, prezentări didactice sau pentru a-și înregistra propria înregistrare cu studenții la o consultație, la o lucrare practică într-un laborator al universității sau pune în sistemul electronic accesul studenților respectivi sau ai altora interesați. Cred că în timp se va crea în cascadă o utilizare largă și de durată a platformei și de ce nu chiar de identificare a unor noi oportunități”, a precizat prof.dr. Klara Brînzaniuc, managerul proiectului.

Invenția IT recunoscută pe plan mondial

Contribuția celor care au structurat această platformă a fost recunoscută prin acceptarea publicării unui capitol despre încercările din domeniu într-un volum al enciclopediei mondiale a informaticii, Encyclopedia of Information Science and Technology, în luna ianuarie 2014.

Peste 33.000 de persoane s-au abonat la Newsletterul saptamanal. O poti face si tu chiar acum!

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZARE

Delegație universitară din Turcia, în vizită la UMF Tîrgu-Mureș

Academic

Vizualizari: 5.263

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

O delegație de la Universitatea Çukurova din Adana, Turcia, formată din profesor dr. Mustafa Kibar, Rectorul Universității, profesor dr. Harun Arıkan, Directorul Departamentului de Relații Internaționale, și prof. Hakan Demirhindi, coordonatorul ERASMUS al Facultății de Medicină, a vizitat, la începutul acestei săptămâni, pentru prima oară, Universitatea de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș. Cu acest prilej s-a adus în discuție buna cooperare instituțională dintre cele două universități și s-au trasat noi direcții de colaborare.

Universitatea Çukurova este una din cele mai renumite universități din Turcia, cu peste 50.000 de studenți, 16 facultăți și 28 de unități de cercetare științifică.  Acordul bilateral ERASMUS de colaborare cu universitatea noastră a fost semnat în anul 2008, fiind primul acord semnat cu o universitate din Turcia.

În cadrul întâlnirii conducerea UMF Tîrgu Mureș a prezentat cele mai importante preocupări ale Universității, referitoare la procesul de internaționalizare, de reformă curriculară, direcțiile de dezvoltare a cercetării științifice. Decanii facultăților de Medicină, Medicină Dentară și Farmacie le-au prezentat oaspeților programele de studii de licență și master, precum și infrastructura didactică și de cercetare.

S-a remarcat interesul ambelor universități de a dezvolta relațiile existente, dar mai ales de a găsi noi obiective și direcții de colaborare, având în vedere faptul că „internaționalizarea” face parte din planul strategic de dezvoltare al ambelor universități. Printre aceste obiective: dezvoltarea unei colaborări între școlile doctorale ale celor două universități și realizarea de doctorate în co-tutelă, identificarea unor teme comune de cercetare științifică, semnarea unui  acord bilateral ERASMUS cu Facultatea de Medicină Dentară, creșterea numărului de mobilități pentru studenți, cadre didactice și personal administrativ. De asemenea, reprezentanții celor două universități au agreat ideea organizării în comun a unei manifestări științifice care să se desfășoare anual, în mod alternativ în cele două universități.

Înainte de încheierea vizitei, delegația s-a întâlnit cu studenții din UMF Tîrgu Mureș care au realizat mobilități ERASMUS de studiu sau stagii de practică la Universitatea Çukurova. În unanimitate studenții au subliniat excelenta primire de care s-au bucurat și excelenta organizare a mobilităților.

În prezent, UMF Tîrgu Mureș are încheiate 91 de acorduri de cooperare internațională cu universități din Europa și din afara spațiului european. Anual, peste 400 de studenți pleacă cu burse ERASMUS.

Peste 33.000 de persoane s-au abonat la Newsletterul saptamanal. O poti face si tu chiar acum!

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZARE

Ziua Mondială a Diabetului marcată de studenții UMF Tîrgu-Mureș

Academic

Vizualizari: 4.209

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Studenții Universității de Medicină și Farmacie (UMF) din Tîrgu Mureș marchează Ziua Mondială a Diabetului marți, 14 noiembrie, printr-o serie de activități, cum ar fi: campanie de testare a glicemiei, conferință tematică și campanie de informare în liceele din municipiul Tîrgu Mureș.

Voluntarii Ligii Studenților din Tîrgu Mureș și ai Asociației Studenților Farmaciști din Tîrgu Mureș, în parteneriat UMF Tîrgu Mureș și Casa de Cultură a Studenților din Tîrgu Mureș, organizează marți, 14 noiembrie, o campanie de testare a glicemiei, la Promenada Mall, și o conferință tematică, la UMF Tîrgu Mureș, la ora 20.00.

„Marți, 14 noiembrie, vom organiza o campanie de informare a tinerilor din liceele din Tîrgu Mureș prin care ne dorim să atragem atenția asupra simptomelor acestei boli, dar și asupra prevenției. La Promenada Mall vom informa oamenii cu privire la această afecțiune și le vom testa glicemia. La ora 20.00, va avea loc o conferință susținută de un medic specialist diabetolog, care ne va pune la curent cu ultimele noutăți în materie de diabet”, a anunțat Ecaterina Atudosiei, voluntar în cadrul Ligii Studenților.

De Ziua Mondială a Diabetului, studenții promovează sănătatea, prevenția și educarea populației prin accesul rapid și ușor la informație.
„Ultimele date referitoare la diabet sunt, din punctul meu de vedere, îngrijorătoare. Numărul tot mai mare de bolnavi și faptul că ne aflăm printre țările cu cea mai mare prevalență a diabetului zaharat din Europa ne face să ne simțim datori față de comunitățile în care trăim și să tragem un semnal de alarmă cu privire la riscurile la care se supun oamenii odată cu nerespectarea anumitor reguli esențiale de trai. Oamenii trebuie să știe ce presupune cu adevărat diabetul, care îi sunt simptomele, cum se manifestă și cum poate fi împiedicată apariția acestei bolii. Mișcarea zilnică minimum 30 de minute, o alimentație sănătoasă și regulată, precum și un control medical periodic sunt factorii care pot preveni dezvoltarea bolii sau îi pot minimiza riscurile”, a declarat Adina Ioana Radu, coordonatorul  Departamentului de Sănătate Publică din cadrul Ligii Studenților.

Voluntarii Asociației Studenților Farmaciști își propun responsabilizarea publicului larg în ceea ce privește prevenția diabetului zaharat.

„Dorim să atragem atenția asupra numărului alarmant al persoanelor cu diabet, a riscurilor determinate de această afecțiune în cazul declanșării ei, dar și a importanței controlului medical periodic și a testării glicemiei”, a arătat Elena Tătaru, voluntar în cadrul Asociației Studenților Farmaciști.

Peste 33.000 de persoane s-au abonat la Newsletterul saptamanal. O poti face si tu chiar acum!

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZARE

Legea Dieteticianului există, Normele de aplicare pierdute pe parcursul legislativ

Deși de la 1 ianuarie 2018 ar trebui să intre în vigoare Normele de aplicare a Legii Dieteticianului acestea încă nu sunt aprobate și sunt blocate în parcursul […]

Caravana UMF Tîrgu-Mureș la liceele din țară

Caravana Universității de Medicină și Farmacie (UMF) Tîrgu-Mureș a pornit din nou la drum și va ajunge, în perioada octombrie – noiembrie 2017, la zeci de licee din […]

Centru de perfecționare pentru obținerea de grade didactice din învățământul preuniversitar la UMF Tîrgu-Mureș

La Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Tîrgu Mureș va funcționa Centru de perfecționare pentru obținerea de grade didactice din învățământul preuniversitar .Ministerul Educației Naționale a acordat Universității de […]

Curs intensiv „Medical Publishing and Methodology of Research” la UMF Tîrgu-Mureș

Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Tîrgu Mureș, împreună cu Universitatea de Studii „Aldo Moro” din Bari, Italia, și RECIF, organizează primul curs intensiv „Medical Publishing and […]

Start la înscrieri pentru admiterea la UMF Tîrgu-Mureș

Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Tîrgu Mureș organizează, în data de 14 septembrie 2017, examenul de admitere pentru ocuparea locurilor cu taxă la programele de studii […]

Creștere a numărului de studenți străini la UMF Tîrgu-Mureș

Peste 400 de persoane, din străinătate, au aplicat la programele de studiu în limba engleză de la Medicină şi Medicină Dentară din cadrul Universității de Medicină și Farmacie […]

Un nou examen de admitere la UMF Tîrgu-Mureș

Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Tîrgu Mureș organizează un nou examen de admitere, pe data de 14 septembrie, pentru ocuparea locurilor cu taxă la programele de […]

Admitere dificilă la UMF Tîrgu-Mureș, concurență acerbă pentru un loc la medicină

Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Tîrgu Mureș a publicat rezultatele examenului de admitere, sesiunea iulie 2017, pentru programele de studii de la Facultatea de Medicină, Facultatea […]

Șef de promoție la Medicină: Sistemul de învățământ medical austriac, exemplu pentru România

Posibilitatea de a studia în afara țării pentru o anumită perioadă de timp, prin intermediul burselor, poate fi o adevărată provocare dar și o experiență plăcută și deosebit […]

Simularea examenului de admitere la UMF Tîrgu Mureș

Liga Studenților din Tîrgu Mureș, în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Tîrgu Mureș, organizează sâmbătă, 15 iulie, simularea examenului de admitere la UMF Tîrgu […]

One Health, o nouă abordare pentru sănătatea umană

Pentru a îmbunătăți sănătatea și starea de bine prin prevenirea riscurilor și atenuarea efectelor crizelor care își au originea la interfața dintre oameni, animale și diferitele medii ale […]

Procent ridicat privind prevalența fumatului în rândul medicilor

În prezent, prevalența fumatului la corpul medical se situează între 36 și 50%, însă prin intermediul proiectului ”Universitatea liberă de fumat” derulat de Universitatea de Medicină și Farmacie […]

Suplimentare de locuri bugetate pentru admiterea la UMF Târgu-Mureș

Peste 500 de locuri bugetate au fost scoase la concursul pentru admiterea de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Tîrgu-Mureș pentru examenul din luna iulie, în acest […]

Liceenii, studenți la UMF Tîrgu-Mureș, pentru o săptămână

Elevii absolvenți ai clasei a XI-a sunt așteptați să participe la cea de a noua ediție a programului „Universitatea de Vară pentru Elevi”, organizat de Universitatea de Medicină […]

Șef de promoție la UMF Tîrgu-Mureș: ”În România este nevoie de medici”

România are nevoie de medicii tineri pentru a reclădi încrederea pacienților în sistemul medical românesc. Tinerii absolvenți ai Universității de Medicină și Farmacie din Tîrgu-Mureș au fost îndemnați […]

UMF Tîrgu-Mureș nu dorește să redevină subiect de negociere politică

Înființarea liniei de învățământ cu predare în limba maghiară la Universitatea de Medicină și Farmacie din Tîrgu-Mureș a fost un subiect atins în cadrul dezbaterilor ce au avut […]

O nouă formă de evidență a rezultatelor studenților la UMF Tîrgu-Mureș

Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Tîrgu Mureș a implementat catalogul online, o formă nouă de evidență a rezultatelor studenților în care cadrele didactice ale UMF Tîrgu […]

IBM, parteneriat cu UMF Tîrgu-Mureș pentru un concept inovativ de Smart University

Universitatea de Medicină și Farmacie din Tîrgu-Mureș, Universitatea ”Petru Maior” din Tîrgu-Mureș, Institutul Est European de Sănătate a Reproducerii și Asociația Divers au beneficiat, timp de o lună, […]

Mii de participanți la Congresul UMF Carol Davila ”Perspective interdisciplinare”

Somităţi ale medicinei şi cercetării ştiinţifice medicale din SUA, Germania, Austria, Serbia, Suedia şi România participă la cea de a V-a ediție a Congresului Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol […]

UMF Tîrgu-Mureș, premiu de Excelență la Gala Innovation in Health

Universitatea de Medicină și Farmacie din Tîrgu-Mureș a primit premiul de Excelență la Gala Innovation in Health, pentru activități de excelență desfășurate în domeniul cercetării și învățământului. Gala […]