Un alt fel de învățământ la UMF Târgu-Mureș

Academic

Vizualizari: 1013

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

anm_headerExamene fără șansa de a mai copia, posibilitatea de a face cunoștință cu conținutul unui manual de câteva sute de pagini în format digital sau un text generat automat în format audio care poate fi downloadat și un real ajutor pentru cadrele didactice care nu au cunoștințe avansate în domeniul tehnologiei informației pentru crearea de filme și materiale didactice sunt doar câteva dintre inovațiile implementate la Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureș, în premieră, prin dezvoltarea unei platforme integrate de e-learning RoELME (Romanian E-learning Made Easy).

Prin tehnologia avansată, calitatea învățământului medical mureșean va face noi pași. Proiectul ”Tehnologii avansate pentru calitate în universitatea orientată spre viitor”, implementat de UMF Târgu-Mureș, în parteneriat cu UMF ”Carol Davila” București, UMF ”Iuliu Hațieganu” Cluj Napoca și Universitatea Debrecen a generat posibilitatea dezvoltării unei tehnologii educaționale inovative, pentru ca studenții să poată acumula cunoștințe medicale printr-un acces continuu și facil la informație.

Un proiect de milioane

Valoarea proiectului este de 9 milioane lei și a fost cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 Investește în oameni!, Axa Prioritară 1 „Educația și formarea profesională în sprijinul creșterii economice și dezvoltării societății bazate pe cunoaștere”, Domeniul Major de Intervenție 1.2. „Calitate în învățământul superior”. Aportul financiar al UMF Târgu-Mureș a fost de 187.000 lei.

”Este un proiect care lasă ceva în urma lui. Reprezintă o infrastructură funcțională în acest moment de a asigura studenților noștri informația necesară într-o formă modernă, electronică, o platformă de e-learning printr-un proiect cu orientare spre viitor, este un sistem de asigurare a calității, care a devenit deja funcțional. O universitate care se respectă nu poate să facă abstracție de informația medicală care există la nivel mondial”, a declarat prof.dr. Leonard Azamfirei.

Proiectul, demarat în octombrie 2010, a vizat creșterea accesului la resurse bibliografice tipărite prin achiziționarea unei minitipografii de ultimă generație, creșterea accesului la resurse bibliografice-online prin achiziționarea mai multor baze de date și reviste medicale online, accesibile în rețeaua UMF și prin Virtual Private Network, achiziționarea unor licențe multianuale Microsoft MSDN care să asigure soluțiile software necesare pentru dezvoltarea programelor. necesare activității de predare.

Studiul prin E-learning

În cadrul proiectului s-a dezvoltat un laborator pilot de Anatomie virtuală 3D, s-a asigurat partea de dezvoltare software pentru Centrul de Simulare și Abilități Practice din cadrul UMF și s-a dezvoltat platforma de e-learning RoELME.

”Ce încercăm noi cu această platformă? Nu numai să îndeplinim obiective din proiect ci să propunem designul generației următoare de platforme educaționale. Practic sunt trei cuvinte cheie ce le-am dezvoltat aici: integrare, inovare și să fie intuitivă (n.r.-platforma), să poată fi folosită de oamenii care nu au cunoștințe de tehnologia informațiilor avansate”, a precizat prof.univ. dr. Marius Mărușteri, manager tehnic al proiectului.

Un text transformat automat în audiobook

 

 

Copiatul la examene, un domeniu al trecutului

Dacă nu au fost la cursuri sau nu au fost atenți la ore, studenții vor avea posibilitatea să intre în posesia cursului de pe platforma e-learning. De asemenea, nu va mai exista posibilitatea de a copia la examen. ”Sistemul nostru are așa numitul detecție de proximitate. Practic într-o sală cu 80 de calculatoare își văd unii la altul ecranul dar e foarte clară poziția lor și se amestecă întrebările și răspunsurile în așa fel încât probabilistic nu se poate vedea anm_headerîn același moment pe ecranul zonei de proximitate aceeași întrebare cu aceleași răspunsuri. Nu au cum să se uite unii la alții. Mai mult, dacă încearcă să își dicteze prin radio de afară nu trebuie să umblăm cu detectoare de semnal să vedem dacă nu cumva cineva le dictează. În momentul în care încep să facă aceleași greșeli în zone diferite ale sălii serverul ne avertizează că unii greșesc cam prea mult la fel. Sigur că dacă pun la fel, corect nu ai ce să le faci. Acest lucru se află implementat numai în marile companii care fac testare online”, a continuat managerul tehnic al proiectului.

Nu în ultimul rând, modalitatea de testare a studentului, care a picat un examen, se va axa pe capitolele din care nu a știut la primul examen. ”Știe chestii updatative, dacă studentul a picat în vară pe o anumită materie și dintr-un capitolul a greșit cele mai multe întrebări, data viitoare când vine, în toamnă, știe ce a greșit el și în momentul acela majoritatea subiectelor sunt generate din capitole care le-a picat în vară. Ca atare mă asigur că știe întreaga materie. Nu are rost să îl întreb din ceea ce știe, ci mai mult din ceea ce nu știe”, a mai spus prof. dr. Mărușteri.

Orientat către cadrele didactice

Platforma va putea fi utilizată și de cadrele didactice care nu au cunoștințe avansate în domeniul tehnologiei informaționale. ”Pe măsură ce studenții și cadrele didactice vor vedea utilitatea acestei platforme, vor găsi soluții simple pentru a crea filme didactice, prezentări didactice sau pentru a-și înregistra propria înregistrare cu studenții la o consultație, la o lucrare practică într-un laborator al universității sau pune în sistemul electronic accesul studenților respectivi sau ai altora interesați. Cred că în timp se va crea în cascadă o utilizare largă și de durată a platformei și de ce nu chiar de identificare a unor noi oportunități”, a precizat prof.dr. Klara Brînzaniuc, managerul proiectului.

Invenția IT recunoscută pe plan mondial

Contribuția celor care au structurat această platformă a fost recunoscută prin acceptarea publicării unui capitol despre încercările din domeniu într-un volum al enciclopediei mondiale a informaticii, Encyclopedia of Information Science and Technology, în luna ianuarie 2014.

Peste 33.000 de persoane s-au abonat la Newsletterul saptamanal. O poti face si tu chiar acum!

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZARE

Proiectele UMF Tîrgu Mureș dedicate Centenarului României, prezentate Președintelui Klaus Iohannis

Academic

Vizualizari: 554

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

O delegație a Universității de Medicină și Farmacie (UMF) din Tîrgu Mureș, formată din conducerea UMF, cadre didactice și studenți, a participat joi, 15 martie 2018, la invitația Președintelui României, Klaus Iohannis, la dezbaterea „România la Centenar”, organizată de către Administrația Prezidențială și găzduită la Palatul Cotroceni, prilej cu care au fost prezentate evenimentele asumate de UMF Tîrgu Mureș în anul Centenarului Marii Uniri.

La începutul anului dedicat aniversării Marii Uniri, Președintele României şi participanţii la dezbatere au discutat despre viziunea marcării Centenarului, Președintele Klaus Iohannis încurajând și susținând inițiativele dedicate celebrării Centenarului, care propun perspective și obiective importante pentru viitorul european al României. „Am subliniat în repetate rânduri că Centenarul Marii Uniri nu trebuie să se rezume la a fi un simplu prilej de ceremonii, fie ele pioase sau de mare bucurie. Centenarul nu marchează doar momentele de acum 100 de ani, ci este despre întregul parcurs al României moderne și despre proiectele noastre de viitor. Mai mult, Centenarul nu poate fi despărțit de istoria și soarta continentului nostru, după cum nici viitorul nostru nu poate fi rupt de proiectul european din care facem parte”, a transmis, în alocuțiunea sa, Președintele României.

Rectorul UMF Tîrgu Mureș, prof. dr. Leonard Azamfirei, a prezentat activitățile și proiectele Universității dedicate Centenarului României, care se referă la organizarea celei de-a 21 ediții a Congresului Internațional al Studenților și Tinerilor Medici „Marisiensis, implementarea conceptului unic la nivel național „Smart University”, unirea principalelor universități mureșene, extinderea Universității în afara granițelor țării și organizarea primei conferințe internaționale de medicină personalizată. În același timp, prof. dr. Leonard Azamfirei și-a exprimat, în numele comunității academice, aprecierea pentru includerea UMF Tîrgu Mureș în acest cadru deosebit.

În cele ce urmează, redăm alocuțiunea Rectorului UMF Tîrgu Mureș, prof. dr. Leonard Azamfirei, susținută în cadrul evenimentului „România la Centenar”.
„Consider că se cuvine ca fiecare instituție publică cu reprezentare în spațiul social, educațional sau cultural din România să includă în propriul plan operațional al acestui an centenar acțiuni menite să promoveze valorile noastre naționale. Marcăm Centenarul la UMF prin organizarea celei de-a 21 ediții a Congresului Internațional al Studenților și Tinerilor Medici „Marisiensis”, o manifestare științifică în care tradiția și modernitatea, creativitatea și capacitatea de organizare a studenților, susținuți de implicarea cadrelor didactice universitare, au creat un model internațional de bună practică. 

Sărbătorim 100 de ani ai României moderne prin implementarea conceptului „Smart University”, unic la nivel universitar pe plan național, un proiect dezvoltat în urma unui parteneriat strategic cu IBM, menit să integreze toate laturile vieții academice, învățământul tradițional și virtual, și să le adapteze societății informaționale contemporane. Ne propunem ca sărbatoarea Centenarului să ne aducă, o dată în plus, determinarea de a construi proiecte temeinice, care să impacteze pozitiv dezvoltarea academică pe termen lung. Construim pentru viitor o universitate modernă cu caracter asumat metropolitan, a cărei extindere o plănuim în acest an. Ne propunem să existăm în afara granițelor țării ca brand universitar propriu, nu ca simplu furnizor de resursă umană, conștientizând că educația medicală superioară este unul dintre cele mai apreciate și dorite produse de export ale României. 

Credem că anul 2018 va fi pentru UMF Tîrgu Mureș nu doar anul Marii Uniri, ci și anul unei unirii mici, a principalelor universități mureșene. Această direcție pe care ne-o asumăm în pașii ei preliminari administrativi se înscrie în conceptul performanței în structuri universitare largi, cu orientare complementară a programelor de studii. Anul centenar îl vedem integrat obligatoriu într-un context internațional menit să ne facă mai bine cunoscuți. Am sosit, astăzi, dintr-un turneu internațional care ne aduce confirmarea că vom deschide în acest an porțile universității primei conferinte internaționale de medicină personalizată - precission and personalised medicine - concept provocator în medicina modernă, în domeniul căreia, în urmă cu doi ani, președintele Obama încuraja cercetarea, anticipând un pas important al științei. Evenimentul se va desfășura în cadrul Zilelor UMF, în prezența comisarului european al cercetării științifice și a numeroși lideri mondiali în domeniu.

Sunt câteva dintre evenimentele pe care le-am asumat în anul 2018 la UMF Tîrgu Mureș. Cu discreție și eficiență încercăm să contribuim la creșterea României, la bunul său renume în spațiul internațional academic. Dacă nu vom mai fi în viitor subiect de negociere politică, membrii comunității academice tîrgumureșene vor ști că aparțin unei Românii educate, deschisă cu adevărat valorilor europene.”

Peste 33.000 de persoane s-au abonat la Newsletterul saptamanal. O poti face si tu chiar acum!

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZARE

Pregătire sportivă pentru candidații la Medicină Militară, în premieră la UMF Tîrgu Mureș

Academic

Vizualizari: 3161

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Tîrgu Mureș introduce, în premieră, activități de pregătire sportivă dedicate candidaților care vor susține admiterea la programul de studiu Medicină Militară din cadrul Facultății de Medicină.

Activitățile de pregătire sportivă vor fi organizate în perioada martie – aprilie 2018, de către o echipă formată din cadre didactice ale universității, coordonată de conf. dr. Adela Bădău. Aceste activități vor avea loc duminică, 11 martie, duminică, 25 martie, duminică, 15 aprilie, și duminică, 29 aprilie, în campusul UMF, începând cu ora 10.00. Durata unei ședințe va fi de două ore și va costa 50 lei.

Pentru anul universitar 2018-2019 a fost suplimentat la 100 numărul de locuri la Medicină Militară. Pentru a fi studenți la medicină militară, candidații au de parcurs trei etape: recrutarea, selecția și admiterea, iar pregătirea sportivă face parte din etapa de selecție. Învățământul medical militar oferit de Institutul Medico-Militar, Catedra de Pregătire Medico-Militară și Universitatea de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș este la cele mai înalte standarde. Avantaje ale studenților la Medicină Militară sunt: școlarizare, cazare, hrană și asistență medicală gratuită, o soldă lunară începând cu primul an de studiu și burse ERASMUS+ la universităţi din străinătate.

Informații suplimentare se pot obține la adresa de e-mail: adela.badau@umftgm.ro.

Peste 33.000 de persoane s-au abonat la Newsletterul saptamanal. O poti face si tu chiar acum!

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZARE

Suplimentare de locuri la Medicină Militară. Pașii pentru a deveni student

Biroul Informare Recrutare din cadrul Centrului Militar Județean Mureș anunță calendarul de admitere la Medicină Militară, pentru anul universitar 2018-2019, la Catedra de Pregătire Medico-Militară de la Universitatea […]

Early admission la UMF Tîrgu Mureș – al treilea an de funcționare a unui sistem de admitere pentru studenții internaționali, unic la nivel național

Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Tîrgu Mureș anunță candidații străini că a fost publicat calendarul de desfășurare a admiterii, sesiunea martie-aprilie 2018, la programele de studiu […]

Vizita ambasadorului Belarus la UMF Tîrgu Mureș

Ambasadorul Republicii Belarus în România, Excelența Sa Andrei M. Grinkevich, și conducerea Universității de Medicină și Farmacie (UMF) din Tîrgu Mureș, au purtat discuții vineri, 19 ianuarie 2018, […]

Consulul Germaniei la Sibiu, în vizită la UMF Tîrgu Mureș

Consulul Republicii Federale Germania la Sibiu, Excelența Sa, dl. Hans E. Tischler, s-a aflat marți, 16 ianuarie 2018, în vizită la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din […]

Centrul de Simulare și Abilități Practice al UMF, primul centru din România acreditat internațional

Centrul de Simulare și Abilități Practice din cadrul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) Tîrgu Mureș a fost acreditat, în luna decembrie 2017, de către Comitetul de Acreditare Instituțională […]

Schimbări în conducerea Ligii Studenților din Tîrgu Mureș

Anul 2018 a debutat cu schimbări în conducerea Ligii Studenților din Tîrgu Mureș. Începând din această lună, Raluca Niculescu ocupă funcția de președinte al Ligii Studenților, după ce […]

Delegație universitară din Turcia, în vizită la UMF Tîrgu-Mureș

O delegație de la Universitatea Çukurova din Adana, Turcia, formată din profesor dr. Mustafa Kibar, Rectorul Universității, profesor dr. Harun Arıkan, Directorul Departamentului de Relații Internaționale, și prof. […]

Ziua Mondială a Diabetului marcată de studenții UMF Tîrgu-Mureș

Studenții Universității de Medicină și Farmacie (UMF) din Tîrgu Mureș marchează Ziua Mondială a Diabetului marți, 14 noiembrie, printr-o serie de activități, cum ar fi: campanie de testare […]

Legea Dieteticianului există, Normele de aplicare pierdute pe parcursul legislativ

Deși de la 1 ianuarie 2018 ar trebui să intre în vigoare Normele de aplicare a Legii Dieteticianului acestea încă nu sunt aprobate și sunt blocate în parcursul […]

Caravana UMF Tîrgu-Mureș la liceele din țară

Caravana Universității de Medicină și Farmacie (UMF) Tîrgu-Mureș a pornit din nou la drum și va ajunge, în perioada octombrie – noiembrie 2017, la zeci de licee din […]

Centru de perfecționare pentru obținerea de grade didactice din învățământul preuniversitar la UMF Tîrgu-Mureș

La Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Tîrgu Mureș va funcționa Centru de perfecționare pentru obținerea de grade didactice din învățământul preuniversitar .Ministerul Educației Naționale a acordat Universității de […]

Curs intensiv „Medical Publishing and Methodology of Research” la UMF Tîrgu-Mureș

Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Tîrgu Mureș, împreună cu Universitatea de Studii „Aldo Moro” din Bari, Italia, și RECIF, organizează primul curs intensiv „Medical Publishing and […]

Start la înscrieri pentru admiterea la UMF Tîrgu-Mureș

Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Tîrgu Mureș organizează, în data de 14 septembrie 2017, examenul de admitere pentru ocuparea locurilor cu taxă la programele de studii […]

Creștere a numărului de studenți străini la UMF Tîrgu-Mureș

Peste 400 de persoane, din străinătate, au aplicat la programele de studiu în limba engleză de la Medicină şi Medicină Dentară din cadrul Universității de Medicină și Farmacie […]

Un nou examen de admitere la UMF Tîrgu-Mureș

Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Tîrgu Mureș organizează un nou examen de admitere, pe data de 14 septembrie, pentru ocuparea locurilor cu taxă la programele de […]

Admitere dificilă la UMF Tîrgu-Mureș, concurență acerbă pentru un loc la medicină

Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Tîrgu Mureș a publicat rezultatele examenului de admitere, sesiunea iulie 2017, pentru programele de studii de la Facultatea de Medicină, Facultatea […]

Șef de promoție la Medicină: Sistemul de învățământ medical austriac, exemplu pentru România

Posibilitatea de a studia în afara țării pentru o anumită perioadă de timp, prin intermediul burselor, poate fi o adevărată provocare dar și o experiență plăcută și deosebit […]

Simularea examenului de admitere la UMF Tîrgu Mureș

Liga Studenților din Tîrgu Mureș, în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Tîrgu Mureș, organizează sâmbătă, 15 iulie, simularea examenului de admitere la UMF Tîrgu […]

One Health, o nouă abordare pentru sănătatea umană

Pentru a îmbunătăți sănătatea și starea de bine prin prevenirea riscurilor și atenuarea efectelor crizelor care își au originea la interfața dintre oameni, animale și diferitele medii ale […]

Procent ridicat privind prevalența fumatului în rândul medicilor

În prezent, prevalența fumatului la corpul medical se situează între 36 și 50%, însă prin intermediul proiectului ”Universitatea liberă de fumat” derulat de Universitatea de Medicină și Farmacie […]