1. Exfolierea regulată. Exfolierea ajută la îndepărtarea celulelor moarte ale pielii, ducând la reînnoirea epidermului, ceea ce înseamnă o protecţie crescută faţă de factorii de agresiune exteriori, frigul în cazul nostru. Exfolierea se face înainte de baie sau duş cu ajutorul cremelor speciale de exfoliere sau cu perii speciale.
2. Mai puţină baie. Dermatologii de la Universitatea din Iowa recomandă să se facă o singură baie sau un singur duş pe zi, nu mai mult de 10 minute. Prin spălare excesivă vor fi îndepărtate uleiurile naturale de hidratare ale pielii, ca urmare pielea va deveni uscată.
3. Spălatul în mod corect. Apa din cadă sau de la duş trebuie să fie caldă, dar nu fierbinte. Apa fierbinte îndepărtează uleiurile hidratante ale pielii. Pentru a păstra umiditatea în baie, uşa trebuie menţinută închisă. Umiditatea pe termen scurt este benefică pentru piele, deoarece îi menţine hidratarea. Este recomandat să se folosească săpunuri delicate, hidratante. De asemenea, spălarea trebuie efectuată blând, fără a irita pielea.
4. Îmbrăcăminte adecvată. Este important ca pe timp de iarnă să purtăm haine adecvate, în care să nu transpirăm. Iarna, transpiraţia este dăunătoare pentru piele, deoarece produce uscarea ei. Nu uitaţi de mănuşi! Frigul poate provoca crăparea pielii de pe mâini. De asemenea, este important să schimbăm cât mai repede posibil hainele ude şi pantofii uzi, deoarece acestea pot provoca cu uşurinţă uscarea pielii şi mâncărimi.
5. Creşteţi gradul de umiditate. Problemele pielii pe timp de iarnă provin în mare parte de la umiditatea scăzută. Creşterea umidităţii în cameră ajută la menţinerea sănătăţii pielii. O umiditate corespunzătoare se poate obţine fie cu un umidificator, fie cu un recipient de apă aşezat pe calorfier, sobă etc.
6. Utilizaţi creme de hidratare. Produsele de hidratare sunt esenţiale pentru îngrijirea pielii pe timp de iarnă. De menţionat este faptul că unguentele şi cremele sunt mai eficace decât loţiunile. Pentru hidratarea pielii se mai pot folosi şi uleiurile hidratante. Cele mai bune produse sunt cele pe bază de acid lactic (în concentraţii mici, deoarece în concentraţii mari provoacă iritarea pielii) sau uree.
7. Nu uitaţi de protecţia solară! Protecţia împotriva radiaţiilor UV nu este importantă doar pe timp de vară, ci şi în timpul iernii. Pentru o protecţia adecvată se poate aplică o cremă hidratantă cu SPF 30 sau mai mare cu 30 de minute înainte de a ieşi afară.
8. Utilizaţi AHA (alpha hydroxy acid). În special produse cu concentraţia mai mică de 3% AHA, deoarece la această concentraţie AHA atrage apa, favorizând hidratarea pielii.
9. Evitaţi produsele iritante pentru piele. În special parfumurile, apele de toaletă sau produsele parfumate, deoarece au potenţial iritant pentru piele, mai ales pentru pielea sensibilă. Utilizarea produselor parfumate pe timpul iernii pot lucra împotriva eforturilor tale de îngrijire a pielii şi pot exacerba unele boli de piele. Pe timpul iernii optează pentru produse fără parfum.
10. Protecţia buzelor. Nu neglija pielea de pe buzele tale pe timp de iarnă. Buzele sunt sensibile şi se pot crăpa uşor, devenind dureroase. Protejarea lor se poate face fie cu o eşarfă aplicată peste gură, fie prin aplicarea unui balsam de buze. Dermatologii recomandă utilizarea unui balsam de buze cu SPF 30 sau mai mare. Buzele deja crăpate se pot trata cu vaselină pe timp de noapte.
Articolul este pus la dispozitie de catre Farm. Alexandru-Remus Pinţa, Consilier farmaceutic MedFarm.
Mai multe articole puteti citi vizitand www.farmacistul.eu