Închiderea proiectului „Înfiinţare centre de furnizare servicii inovatoare de psihoterapie”

Comunicate

Vizualizari: 3675

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Asociația Help Autism, în parteneriat cu Asociația Autism, Terapie, Sport și Arte Argeş (ATSA Argeș) anunță închiderea proiectului „Înfiinţare centre de furnizare servicii inovatoare de psihoterapie”, derulat în perioada Martie 2016 – Iulie 2017, la nivelul a 3 județe: Bucureşti, Argeş, Suceava.

Proiectul „Înfiinţare centre de furnizare servicii inovatoare de psihoterapie” a vizat deschiderea a 3 noi centre de servicii sociale pentru copiii cu tulburare de spectru autist şi tulburări asociate, având ca obiectiv principal, promovarea terapiilor inovatoare în vederea recuperării şi a integrării lor în societate, cât și întărirea capacităţii instituţionale şi operaţionale a celor 2 asociații, Help Autism și ATSA Argeș.

În cadrul celor 3 centre de terapie nou înființate in Bucureşti – Centrul Mălin, Suceava – Centrul Help Autism Suceava şi în Argeș – Centrul Mihai, 89 de copii cu Tulburare de Spectru Autist au beneficiat gratuit de programe individualizate de terapie, pe parcursul derulării proiectului, realizând pași importanți în lungul și anevoiosul drum al recuperării. Astfel că, în urma evaluării psihologice la finalul celor 12 luni, toți cei 89 de copii incluși în program au înregistrat progrese, pe diferite arii de dezvoltare, rezultate încurajatoare în perspectiva unei recuperări complete sau a dezvoltării abilităților necesare pentru a duce o viață independentă.

Recuperarea copilului cu autism este un proces complex iar rezultatele programului de terapie sunt strâns legate de profesionalismul și buna pregătire a echipei multidisciplinare implicate. Pornind de la această premisă, o atenție sporită a fost acordată specializării celor 12 terapeuți angajați în cadul proiectului. Aceștia au avut oportunitatea de a-și îmbunătăţi competenţele în furnizarea de servicii sociale pentru copiii cu TSA, în cadrul cursului de formare în terapie ABA (Analiza aplicată a comportamentului), organizat de către Asociația Help Autism, dar și prin participarea la cele 2 schimburi de experienţă între asociațiile partenere. Schimbul de experiență a adus în prim plan importanța aplicării unor instrumente comune și coerente, munca în echipă a tuturor specialiștilor implicați în procesul de evaluare, diagnosticare, recuperare a copilului cu TSA (medicul de familie, medicul psihiatru pediatru, psihologul, terapeutul, logopedul, asistentul social, părintele etc), viziunea comună asupra actului terapeutic, importanța oferirii terapiei 1 la 1 cât și a specializării continue.

Dincolo de beneficiul direct pentru echipa implicată, schimburile de experiență au avut drept rezultat un Ghid de bune practici constituit ca urmare a experienţelor profesionale ale specialiștilor (psihoterapeuţi, psihologi, logopezi, asistenţi sociali). Ghidul reprezintă un instrument de lucru pentru toți profesioniștii care lucrează cu copiii cu autism şi are scopul de a crea o perspectivă comună şi unitară în rândul terapeutilor din domeniu, de a evidenţia instrumentele utilizate în terapia copiilor cu autism, de a reprezenta o dovadă a reușitei pentru cei cu activităţi similare.

Diagnosticarea precoce și intervenția timpurie reprezintă cea mai bună soluție, identificată până în prezent, pentru șansa unei vieți cât mai aproape de normalitate a copilului cu autism. Medicul de familie joacă un rol extrem de important în diagnosticarea precoce, fiind, alături de familie, printre puținele persoane ce pot observa un posibil comportament atipic al copilului. Pentru creșterea numărului copiilor ce ajung să fie integrați la timp în programe de recuperare, proiectul a inclus și o componentă de conștientizare adresată medicilor, prin Campania de informare și conștientizare privind evaluarea și diagnosticarea precoce a copiilor cu TSA și importanţa aplicării screening-ului în autism. Astfel, 2000 de medici de familie și medici pediatri au fost informaţi despre problematica autismului, a diagnosticării precoce, cât și despre importanța aplicării gratuite a chestionarului în autism (screening în autism), odată cu controlul medical periodic, prin intermediul campaniei desfășurate la nivelul celor 3 județe. 750 din cei 2000 de medici au fost informaţi prin vizite în cabinetele proprii, cu implicarea voluntarilor celor două Asociații. În cadrul acestei campanii de informare și conștientizare, medicilor le-au fost oferite direct informații relevante despre autism dar și broşura “Pot fi ca tine! Descoperă-mi lumea”, dezvoltată în cadrul proiectului, 7500 de astfel de broșuri fiind oferite în cabinete pentru informarea ulterioară a medicilor și a pacienților.

Reușita programului de terapie pentru copiii cu autism este strâns legată, pe lângă buna pregătire a terapeutului și de materialele educaționale folosite în timpul ședinței de terapie care, pentru a contribui la dezvoltarea abilităților trebuie să țină cont de capacitatea și modul specific de învățare al copilului.

Prin intermediul proiectului, Asociația Help Autism a făcut un pas important în sprijinirea acestui proces prin lansarea aplicației inovative de suport psihoterapeutic, ABAKIT “Eu învăț despre lume prin imagini”, prima de acest gen din România. Aplicația conține un set de exerciții online realizate pe baza kit-ului ABA, 1200 de imagini ce corespund programelor de analiză comportamentală aplicată (ABA) și nivelului terapeutic, respectiv vârstei și abilităților copilului. Aceasta reprezintă un suport important acordat specialiștilor în cadrul ședințelor de terapie, dar încurajează totodată și implicarea părinților și continuarea aplicării practicilor și principiilor terapeutice și acasă, contribuind la accelerarea procesului de învățare. Aplicaţia ABA KIT poate fi accesată facil utilizând o tabletă, telefon mobil sau un computer și a fost oferită gratuit copiilor și terapeuților beneficiari ai proiectului.

Cea de-a cincea componentă a vizat aspectul financiar, aspect ce reprezintă, din păcate, de multe ori o piedică în calea recuperării copiilor, costurile terapiei unui copil diagnosticat cu TSA ridicându-se la peste 4000 de lei lunar, sumă nedecontată de către stat și care depășește veniturile medii ale unei familii. Cei 7 ani de experiență ai asociației Help Autism au demonstrat însă că se poate, că binele se construieşte puţin câte puţin iar implicarea şi responsabilitatea semenilor poate reprezenta soluţia pentru recuperarea acestor copii. Așa s-a născut, în cadrul proiectului, platforma de strângere de fonduri 1leupezi.ro care oferă posibilitatea implicării active a comunității în susținerea copiilor cu autism dar și sustenabilitatea activităților de terapie din Centre.

Utilizatorii platformei pot opta să doneze pentru unul dintre cele 3 proiecte mari ale asociaţiei - Diagnostic gratuit, Terapie gratuită sau Deschiderea de noi centre - ori pentru susţinerea individuală a unuia dintre cei 32 de copii înscriși în platformă.

“Acest proiect, ca și activitatea noastră de zi cu zi, a avut drept reper fundamental copilul. Tot ceea ce ştim, credem şi ne dorim pentru copiii noștri se reflectă în rezultatele excepționale de care ne bucurăm zi de zi în camera de terapie. Cu cât ne vom concentra mai mult pe ei şi îi vom înţelege mai bine, cu atât vom învăţa mai multe despre ceea ce ar trebui să facem pentru a-i ajuta să crească şi să se dezvolte la nivelul întregului potenţial de care dispun.” Daniela Bololoi, președinte Help Autism

De 7 ani, Asociația Help Autism se implică activ în derularea de programe de conștientizare a autismului, diagnostic precoce și intervenție timpurie pentru copiii cu autism. Pe lângă activitatea susținută în schimbarea statutului autismului în România, asociația oferă servicii de terapie în cadrul celor 5 centre, a incheiat 6 parteneriate public-private cu Direcțiile de Asistență Socială și Protecția Copilului din București, Suceava, Drobeta Turnu-Severin, Dâmbovița,  defășoară cursuri de formare în terapia ABA, ofera cursuri gratuite pentru informarea cadrelor didactice, workshop-uri și sedințe de consiliere pentru părinți și este co-organizator al Conferinței Internaționale ABA - știința care stă la baza terapiilor de recuperare în autism.

Proiectul „Înfiinţare centre de furnizare servicii inovatoare de psihoterapie” a fost co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă, cu un buget total de 277.761,25 CHF. Grantul acordat este de 249.985,12 CHF, iar co-finanțarea asigurată de solicitant și parteneri este în valoare de 27.776,13 CHF. Pentru mai multe detalii privind Programul de Cooperare Elvețiano-Român, va invităm să vizitați http://www.swiss-contribution.ro.

Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZAREPlatforma pentru raportarea reacțiilor adverse suspectate post-imunizare la vaccinurile împotriva COVID-19, funcțională

Comunicate

Vizualizari: 1080613

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) pune la dispoziția pacienților si a profesioniștilor din domeniul sănătății noile fișe de raportare a reacțiilor adverse suspectate post-imunizare la vaccinurile împotriva COVID-19. Fișa de raportare poate fi accesată pe site-ul anm.ro, în secțiunea - VACCINARE COVID-19 (https://www.anm.ro/medicamente-de-uz-uman/farmacovigilenta/raportarea-reactiilor-adverse-incontext-covid-19/) Modalitatea de raportare poate fi făcută atât on-line, cât și prin modalitățile clasice de raportare – completarea fișei de reacții adverse și transmiterea acesteia către Direcția Farmacovigilență si Managementul Riscului. Mai multe detalii le găsiți accesând linkul: https://www.anm.ro/medicamente-de-uzuman/farmacovigilenta/raportarea-reactiilor-adverse-in-context-covid-19/

Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZAREPlatforma pentru programarea online la vaccinarea împotriva COVID-19, disponibilă de astăzi

Comunicate

Vizualizari: 539147

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Platforma informatică care permite programarea persoanelor pentru vaccinarea împotriva COVID-19 - https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/ - este operațională. Începând de astăzi, 28 decembrie a.c., în conformitate cu Strategia de vaccinare împotriva COVID-19, se pot planifica la vaccinare persoanele din etapa 1, respectiv lucrătorii din domeniile sănătate și social, urmând să se activeze accesul în aplicație și pentru celelalte două grupe de vaccinare (grupa a II-a – populația cu grad de risc și lucrătorii care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale și grupa a III-a – populația generală). Vom informa opinia publică imediat ce accesul în aplicație va fi disponibil și pentru aceste două grupe populaționale.

Planificarea electronică prin intermediul platformei eficientizează procesul de vaccinare, distribuția dozelor de vaccinare și evită supraaglomerarea din centrele de vaccinare. Platforma informatică vine în sprijinul tuturor celor care vor să se programeze pentru vaccin, inclusiv populația generală din etapa a 3-a. Pașii de înscriere sunt ușor de parcurs. Din platforma națională de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19, https://vaccinare-covid.gov.ro/, se accesează meniul PROGRAMEAZĂ-TE sau se accesează direct link-ul https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/. Persoanele care se planifică la vaccinare își creează un cont pe baza datelor de identificare și a numărului de telefon. În contul creat, cetățenii au acces la propriile programări: centrul de vaccinare, datele la care vor fi efectuate prima administrare și rapelul (cea de-a doua doză). De asemenea, în momentul programării, platforma generează un document pe baza căruia se va face accesul în centrul de vaccinare la data planificată. Ulterior, la prezentarea în centrul de vaccinare a persoanei programate, validarea programării se realizează în zona de triaj prin scanarea codului QR de pe documentul generat de platformă sau pe baza cărții de identitate.

Platforma a fost dezvoltată de Serviciul de Telecomunicații Speciale pe baza cerințelor operaționale formulate de Comitetul Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19. Personalul medical din centrele de vaccinare va utiliza tablete distribuite de STS, cu ajutorul cărora se va realiza accesul securizat în aplicația Registrul Electronic Național de Vaccinare (RENV). Aplicația RENV este pusă la dispoziție de Institutul Național de Sănătate Publică pentru a avea evidența vaccinărilor. Platforma și sistemele informatice puse la dispoziție de către Serviciul de Telecomunicații Speciale au fost astfel dimensionate și configurate încât să permită accesarea simultană de către un număr mare de utilizatori, totodată fiind implementate și măsuri specifice de securitate cibernetică.

Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZAREUnu din doi români consideră că în spațiul public nu există suficientă informație cu privire la contextul pandemic

Jumătate dintre români nu se consideră suficient de bine informați cu privire la contextul pandemic de anul acesta, arată un studiu* realizat toamna aceasta de Coaliția România Sănătoasă, […]

Efectele dezechilibrelor alimentare de Sărbători

În luna decembrie, deseori alimentația este dezechilibrată, astfel că de la o alimentație monotonă, pe care mulți o au înainte de Crăciun (în special cei care țin post), […]

42% dintre români au suferit tulburări psiho-emoționale în perioada pandemiei SARS Cov 2

Primul studiu din România despre impactul pandemiei de COVID-19 asupra sănătății fizice și mintale a populației arată că românii sunt mai triști, mai furioși, mult mai anxioși și […]

Pacienții diagnosticați cu tuberculoză, tratați în ambulatoriu, vor primi indemnizație lunară de hrană

Conform documentului comun, pacienții diagnosticați cu tuberculoză -TB (adulți și copii) și tratați în ambulatoriu vor beneficia de o indemnizație lunară de hrană, fără întrerupere, atât în faza […]

Raportarea reacțiilor adverse suspectate în cazul pacienților cu COVID-19

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency – EMA)și autoritățile naționale competente încurajează pacienții infectați cu noul coronavirus (COVID-19) să raporteze reacțiile adverse pe care le experimentează în […]

Vaccinul anti-COVID al BioNTech și Pfizer aprobat în Uniunea Europeană

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA-European Medicines Agency) a aprobat folosirea în Uniunea Europeană a vaccinului anti COVID-19 dezvoltat de BioNTech și Pfizer, potrivit comunicatului oficial. Vaccinul, numit Comirnaty, […]

Programele naționale de sănătate se prelungesc până la 31 martie 2021

La solicitarea Ministerului Sănătății, Executivul a aprobat în ședința  din data de 11 decembrie 2020, Hotărârea pentru prelungirea termenului de aplicare a prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 155/2017 privind […]

Metamizol: Risc de leziuni hepatice induse medicamentos

Deținătorii autorizațiilor de punere pe piață (DAPP) pentru medicamentele care conțin metamizol, de comun acord cu Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) și cu Agenția Națională a Medicamentului și […]

Accesul la sistemele de sănătate din România și Regatul Unit, în contextul Brexit

Perioada de tranziție, pe care o parcurgem după  retragerea Regatului Unit  din Uniunea Europeană,  se va încheia la data de 31 decembrie 2020. Până la acea dată, cetățenii români și membrii […]

Ședință publică a Agenției Europene a Medicamentelor privind aprobarea vaccinurilor anti-COVID-19

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency – EMA) va organiza o ședință publică pe 11 Decembrie 2020 pentru a informa cetățenii europeni despre procesele de reglementare ale […]

Parteneriat între Medicover și Spitalul Clinicco în Brașov: Clinica Medicover, relocată

Medicover România, unul dintre cei mai importanți furnizori privați de servicii medicale, a decis relocarea clinicii deținute în Brașov în cadrul spitalului Clinicco, în urma semnării unui parteneriat […]

Zentiva a început producția de biocide pentru populație pentru a susține lupta împotriva COVID-19

Zentiva România, cel mai mare producător autohton de medicamente generice în unități vândute*, a demarat producția de dezinfectanți pentru mâini, după ce a primit autorizarea produselor în categoria […]

Indicatorii tehnico-economici pentru construirea Centrului de arși la Spitalul ”Grigore Alexandrescu” București, aprobați

La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat în ședința de vineri Hotărârea de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Construirea unui centru de arşi […]

Noi molecule inovative introduse în lista de medicamente gratuite și compensate

La solicitarea Ministerului Sănătății, Executivul a aprobat în sedinta de vineri, 4 decembrie, Hotărârea privind modificarea şi completarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând […]

Noi reglementări pentru transferul în străinătate a pacienților cu arsuri grave

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății a aprobat *Ordinul pentru înființarea comisiilor de analiză a solicitărilor de transfer în străinătate în vederea efectuării tratamentului pentru pacienții cu arsuri grave și […]

Webinar: Conferința Prevenționiștilor – provocări, adevăr, soluții reale

Accesul pacienților la anumite servicii medicale a fost restricționat. Activitatea dumneavoastră a fost adaptată contextului actual epidemiologic. Personalul medical a fost și este orientat, în special, către numărul […]

Cererea de autorizare a vaccinului COVID, dezvoltat de BioNTech şi Pfizer, depusă la Agenția Europeană a Medicamentului

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency-EMA) a primit cererea pentru autorizarea de punere pe piaţă condiţionată pentru vaccinul BNT162b2, un vaccin mRNA COVID-19 dezvoltat de BioNTech şi […]

Agenția Europeană a Medicamentului demarează prima evaluare continuă a vaccinului Ad26.COV2.S fabricat de Janssen

Comitetul EMA pentru medicamente de uz uman (the Committee for Medicinal Products for Human Use – CHMP) al EMA a început procesul de evaluare continuă a Ad26.COV2.S, un […]

Cererea de autorizare condiţionată a vaccinului COVID-19 Moderna, depusă la Agenția Europeană a Medicamentului

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agengy-EMA) a primit cererea pentru autorizarea de punere pe piaţă condiţionată pentru vaccinul mRNA COVID-19 de la Moderna Biotech Spain, S.L. (o […]

Strategia de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 în România, aprobată

La propunerea Ministerului Sănătății, Executivul a aprobat *Hotărârea de Guvern privind aprobarea Strategiei de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 în România* Strategia de vaccinare a fost elaborată de către Comitetul […]