Noul flagel: bolile psihice! Cum le înfruntăm în echipă?

Comunicate

Vizualizari: 6001

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

România face parte din categoria țărilor cu populație foarte stresată. Aceasta este numai una dintre concluziile celei mai așteptate manifestări dedicate stresului, anxietății și depresiei. Organizată de compania de comunicare medicală Houston NPA, Conferința Națională Interdisciplinară Stresul, Anxietatea, Depresia (SAD) și complicațiile lor s-a  desfășurat în perioada 12-13 mai 2017, la Hotel Ramada Parc, București.

Încă de la debutul conferinței de anul acesta a fost tras un semnal de alarmă referitor la abordarea vârstnicilor în țara noastră prin lansarea cărții Abuzul și violența asupra persoanelor vârstnice - o sinteză singulară în literatura noastră medicală și sociologică, scrisă de prof. dr. Constantin Bogdan. În România nu se simte încă, așa cum se întamplă în alte țări, preocuparea pentru o nouă perioadă dominată de îmbătrânirea populației, cu dezvoltarea de servicii și produse pentru acest segment, din ce in ce mai predominant.

Am scris carți care vin din experiența proprie, trăită, de peste 4 decenii. Acesta este o carte «trăită», înainte de orice, printre bătrâni, un material critic și de observație, scris cu un instrumentar medical, psihologic, social. De ce este o premieră? Pentru că nimeni nu a scris despre abuzul  împotriva bătrânilor, care este în opinia mea mai mare decât abuzul asupra copiilor”, a declarat prof. dr. Constantin Bogdan.

În deschiderea evenimentului au luat cuvântul dr. Andrei Tîbîrnă, manager al Spitalului Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia” București, partenerul principal al Conferinței SAD 2017 și dna Secretar de Stat Luminița Gheorghiu.

Ne-am gândit să aducem în acestă ediție informații mai degrabă pentru celelalte specialități. Sunt lucruri pe care nu le întâlnim la psihiatrie, dar care ajung suficient de târziu la psihiatrie”, a declarat prof. univ. dr. Mirela Manea, coordonatorul științific al manifestării, oferind ca exemplu tulburarea anxioasă, frecvent întâlnită în practica medicală în general și în practica psihiatrică în special.

Persoanele cu tulburări anxioase supraestimează pericolul situațiilor de care se tem, sau le evită. Anxietatea este însoțită de convingerea  neputinței în fața pericolului, iar asocierea simptomelor vegetative generează discomfort somatic. Se declanșează un cerc vicios, prin care anxietatea se autoîntreține”, a arătat prof. univ. dr. Mirela Manea în prezentarea sa. Pe lângă simptomele psihice, anxietatea se caracterizează însă și prin simptome respiratorii, cardiovasculare (tahicardie, palpitații, sincopa, parestezii la nivelul membrului superior stâng), neurologice (cefalee, vertij, iluzii vizuale), gastrointestinale (modificarile de tranzit în sensul creșterii, colici, greață, vomă, dureri abdominale) sau musculare.

Cele două zile de eveniment au adus laolaltă peste 400 de participanți, medici psihiatri și din alte specialități, psihologi, psihoterapeuți, farmaciști, asistenți medicali și de farmacie, dar și 20 de studenți, dornici să învețe de la cei 25 de lectori prezenți.

Depresia a fost abordată ca subiect din toate unghiurile: de la adolescent – prin prezentarea originală, cu un studiu personal al dr. Raluca Ghionaru: „Tulburările emoționale în rândul adolescenților sunt ca un iceberg. Se vede numai partea de deasupra nivelului mării”, la gravidă și lauză - cu un procent de 85% sentiment de lipsă a iubirii resimțit de femei,  deasemenea , într-un studiu personal făcut de dr. Valeria Herdea, ajungând până la vârstnic – aspect abordat de psih. drd. Cristina Oprea.

„În România se consideră că este o stigmă și nu o boală să fii anxios sau depresiv. Partea proastă este că nedându-se importanță și pentru că nu există încă suficienți specialiști care să se ocupe de acest aspect, din păcate ele nu se diagnostichează la timp și aceste două afecțiuni au  repercusiuni în viața ulterioară  a femeii, a cuplului, a relației mamă-copil. Atragem respectuos atenția asupra relației mamă-copil, asupra relației de cuplu, pentru că aceasta constituie de fapt baza și fundamentul unei societăți”, a declarat Președintele Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie, dr. Valeria Herdea.

„90% din cei cu tulburări anxios-depresive, pe care nu le recunosc și nu  le tratează, fac depresie. Unul din doi pacienți cu depresie netratată va  dezvolta o boală de memorie”

O atenție specială a fost acordată și stresului, care poate reprezenta un factor de risc pentru debutul bolilor neurodegenerative la populația adultă activă.

Un eveniment din punctul meu de vedere excepțional,  tocmai prin interdisciplinaritatea și abordarea din mai multe perspective ale acelorași teme. Stresul a fost tema prezentării mele, dar nu lupta anti-stres, nu cămașa în care ne pregătim să luptăm împotriva unui agresor.  Trebuie să învățăm să-l cunoaștem, să știm ce riscuri aduce traiul nostru zilnic într-o situație de stres cronic - cronic înseamnă mai mare de 2 luni, pana la 2 ani sau poate o viață - ce riscuri există în a ne îmbolnăvi precoce din cauza stresului cronic, cum să definim sau sa înțelegm care sunt simptomele traiului într-un stres cronic și ce măsuri trebuie să luăm înainte ca boala să se instalenze din cauza acțiunii stresorilor cronici asupra sănătății noastre”, a declarat pentru organizatori prof. univ. dr. Luiza Spiru, care a completat: o pauză de 10 minute nu este suficientă în timpul unei activități stresante, ci este nevoie de o pauză de 50 de minute la un interval de 3-4 ore, niciodată sportul nu se face seara și nu se stă cu laptopul sau tableta în pat, decât dacă tableta este folosită în scopul lecturii relaxante.

Dintr-o multitudine de studii recente,  prezentate într-o manieră inovatoare de coach Irina Stefanescu (Stresul ca prieten și antrenor) participanții au reținut faptul că uneori, stresul poate fi benefic, atâta timp cât este conștientizat, înțeles și gestionat corect.

Punctul de  vedere al farmacistului referitor la modalitățile terapeutice alternative utile în ameliorarea stresului a fost prezentat de prof. univ. dr. farm. Doina Drăgănescu, decanul Facultății de Farmacie, UMF „Carol Davila” București.

 „50% din erorile terapeutice pleacă de la măsurarea tensiunii arteriale, care e superficială și inexactă!”  Afirmația îi aparține dr. Cristian Mihăilescu, care a argumentat acest aspect în cadrul unei prezentari susținute pe tema hipotensiunii ortostatice, „o condiție frecvent întâlnită la pacienții tratați pentru afecțiuni psihiatrice”.

Ca și la edițiile precedente, medicii de familie au participat cu lucrari deosebite, axate pe experiența personală. Dr. Ileana Brânza și dr.  Liliana Chițanu au deschis seria informărilor pe tema insomniei (abordată la pacienții diabetici și la pacienții vârstnici).

Depresia reprezintă cea mai costisitoare tulburare a creierului, costurile ei reprezentând 33% din totalul costurilor alocate depistării, diagnosticării și tratării bolilor creierului” (Cost of depression in Europe, Journal Mental Health Policy Economics, 2006 )

Temele de tip „administrativ”, cum ar fi „Pensionarea de invaliditate în depresie” ( șef lucr. dr. Ioana Soare),        „Factori cu impact în accesul la depistarea si tratamentul depresiei”  ( psih. Raluca Ileana Nica) sau care sunt serviciile de psihoterapie intergrativă conexe actului medical pentru beneficiarii sistemului de asigurări sociale de sănătate (dr. psih. Mara Priceputu, președinte Institutul Român de Psihoterapie Integrativă, președinte Federația Română de Psihoterapie)   au generat discutii extrem de interesante.

Mesajul meu  ca psihoterapeut pentru colegii medici este în primul rând de a da acces la felul în care noi lucrăm, la modelele noastre de intervenție și totodată de a construi  în timp un sistem de proceduri de lucru interdisciplinare. În aceste conferințe valoarea cea mai mare cred ca o are faptul că avem acces la munca noastră reciproc, înțelegem sfera de activitate o dată în plus și găsim granița dintre noi pe care avem să ne așezăm și să construim metode de comunicare și de dialog despre client, beneficiar al Caselor de Asigurări de Sănătate. Pentru pacienți avem o misiune importantă în aceste timpuri în care trăim, de a-i informa, a-i susține să își construiască metode de autocunoaștere și de indentificare a tuturor elementelor care dau disconfort, atât din punct de vedere fizic, cât și din punct de vedere psihic, astfel încât să-și poată selecta serviciile medicale optime pentru situația în care se află”, a declarat dr. psih. Mara Priceputu.

La capitolul „noutăți și inovații” s-au remarcat prezentările dr. Arina Diana Sofia despre posibilitatea introducerii telepsihiatriei pentru comunitățile izolate și informațiile aduse de președintele Centrului de prevenire a tentativelor de suicid la copii și adolescenți, dr. Elena Brănaru: „prin colaborarea cu rețeaua BING.com se permite ca orice căutare legată de cuvântul «suicid» să fie redirecționată către Asociația de Suicidologie ca prim rezultat,fiind afișat și numărul de contact gratuit 116.123”.

Spitalul de Psihiatrie „Dr.Gh.Preda” din Sibiu a fost reprezentat la cea de-a IV-a ediție a Conferinței SAD de șef lucr. dr. Lavinia Duică, cu o prezentare despre fenomenul conversiv, care a inclus și prezentări de caz.

„Este nevoie de o alianță terapeutică între pacient, medic, farmacist și psiholog!”

Aderența din ce în ce mai scăzută la tratament rămâne o problemă actuală. Conform prezentării susținute de prof. univ. dr. farm. Cornel Chiriță, 80% din pacienți uită imediat informațiile oferite de medic ( Kessels RPC. J R Soc Med. 2003;96:219–222.). În acest context, „farmacistul este un factor important în creșterea aderenței la tratamentul cronic, cu medicamente psihotrope, cu antidepresive, antipsihotice. Farmacistul joacă un rol important în relația medic-pacient, fiind cel care se interpune în aceasă relație, este cel la care pacientul poate să vină oricând, să adreseze întrebări privind natura bolii pe care o are, să o înțeleagă mai bine, privind tratamentul și necesitatea lui, eventualele reacții adverse care apar”, a punctat prof. univ. dr. farm. Cornel Chiriță.

Programul științific a fost creditat cu 12 puncte EMC pentru medici, 16 puncte EFC, 5 credite pentru psihologi și 10 pentru asistenți.

Participanții au avut parte și de surprize din partea organizatorilor: sistem de televoting, tombole cu premii, precum și prezența  a doi facilitatori grafici, Paul Dumitru și Renata Macoveanu, ce au „tradus” în desene logice mesajele principale ale prezentărilor, oferind astfel o imagine clară și creativă asupra întregului eveniment.

Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZAREPlatforma pentru raportarea reacțiilor adverse suspectate post-imunizare la vaccinurile împotriva COVID-19, funcțională

Comunicate

Vizualizari: 534925

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) pune la dispoziția pacienților si a profesioniștilor din domeniul sănătății noile fișe de raportare a reacțiilor adverse suspectate post-imunizare la vaccinurile împotriva COVID-19. Fișa de raportare poate fi accesată pe site-ul anm.ro, în secțiunea - VACCINARE COVID-19 (https://www.anm.ro/medicamente-de-uz-uman/farmacovigilenta/raportarea-reactiilor-adverse-incontext-covid-19/) Modalitatea de raportare poate fi făcută atât on-line, cât și prin modalitățile clasice de raportare – completarea fișei de reacții adverse și transmiterea acesteia către Direcția Farmacovigilență si Managementul Riscului. Mai multe detalii le găsiți accesând linkul: https://www.anm.ro/medicamente-de-uzuman/farmacovigilenta/raportarea-reactiilor-adverse-in-context-covid-19/

Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZAREPlatforma pentru programarea online la vaccinarea împotriva COVID-19, disponibilă de astăzi

Comunicate

Vizualizari: 396627

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Platforma informatică care permite programarea persoanelor pentru vaccinarea împotriva COVID-19 - https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/ - este operațională. Începând de astăzi, 28 decembrie a.c., în conformitate cu Strategia de vaccinare împotriva COVID-19, se pot planifica la vaccinare persoanele din etapa 1, respectiv lucrătorii din domeniile sănătate și social, urmând să se activeze accesul în aplicație și pentru celelalte două grupe de vaccinare (grupa a II-a – populația cu grad de risc și lucrătorii care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale și grupa a III-a – populația generală). Vom informa opinia publică imediat ce accesul în aplicație va fi disponibil și pentru aceste două grupe populaționale.

Planificarea electronică prin intermediul platformei eficientizează procesul de vaccinare, distribuția dozelor de vaccinare și evită supraaglomerarea din centrele de vaccinare. Platforma informatică vine în sprijinul tuturor celor care vor să se programeze pentru vaccin, inclusiv populația generală din etapa a 3-a. Pașii de înscriere sunt ușor de parcurs. Din platforma națională de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19, https://vaccinare-covid.gov.ro/, se accesează meniul PROGRAMEAZĂ-TE sau se accesează direct link-ul https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/. Persoanele care se planifică la vaccinare își creează un cont pe baza datelor de identificare și a numărului de telefon. În contul creat, cetățenii au acces la propriile programări: centrul de vaccinare, datele la care vor fi efectuate prima administrare și rapelul (cea de-a doua doză). De asemenea, în momentul programării, platforma generează un document pe baza căruia se va face accesul în centrul de vaccinare la data planificată. Ulterior, la prezentarea în centrul de vaccinare a persoanei programate, validarea programării se realizează în zona de triaj prin scanarea codului QR de pe documentul generat de platformă sau pe baza cărții de identitate.

Platforma a fost dezvoltată de Serviciul de Telecomunicații Speciale pe baza cerințelor operaționale formulate de Comitetul Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19. Personalul medical din centrele de vaccinare va utiliza tablete distribuite de STS, cu ajutorul cărora se va realiza accesul securizat în aplicația Registrul Electronic Național de Vaccinare (RENV). Aplicația RENV este pusă la dispoziție de Institutul Național de Sănătate Publică pentru a avea evidența vaccinărilor. Platforma și sistemele informatice puse la dispoziție de către Serviciul de Telecomunicații Speciale au fost astfel dimensionate și configurate încât să permită accesarea simultană de către un număr mare de utilizatori, totodată fiind implementate și măsuri specifice de securitate cibernetică.

Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZAREUnu din doi români consideră că în spațiul public nu există suficientă informație cu privire la contextul pandemic

Jumătate dintre români nu se consideră suficient de bine informați cu privire la contextul pandemic de anul acesta, arată un studiu* realizat toamna aceasta de Coaliția România Sănătoasă, […]

Efectele dezechilibrelor alimentare de Sărbători

În luna decembrie, deseori alimentația este dezechilibrată, astfel că de la o alimentație monotonă, pe care mulți o au înainte de Crăciun (în special cei care țin post), […]

42% dintre români au suferit tulburări psiho-emoționale în perioada pandemiei SARS Cov 2

Primul studiu din România despre impactul pandemiei de COVID-19 asupra sănătății fizice și mintale a populației arată că românii sunt mai triști, mai furioși, mult mai anxioși și […]

Pacienții diagnosticați cu tuberculoză, tratați în ambulatoriu, vor primi indemnizație lunară de hrană

Conform documentului comun, pacienții diagnosticați cu tuberculoză -TB (adulți și copii) și tratați în ambulatoriu vor beneficia de o indemnizație lunară de hrană, fără întrerupere, atât în faza […]

Raportarea reacțiilor adverse suspectate în cazul pacienților cu COVID-19

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency – EMA)și autoritățile naționale competente încurajează pacienții infectați cu noul coronavirus (COVID-19) să raporteze reacțiile adverse pe care le experimentează în […]

Vaccinul anti-COVID al BioNTech și Pfizer aprobat în Uniunea Europeană

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA-European Medicines Agency) a aprobat folosirea în Uniunea Europeană a vaccinului anti COVID-19 dezvoltat de BioNTech și Pfizer, potrivit comunicatului oficial. Vaccinul, numit Comirnaty, […]

Programele naționale de sănătate se prelungesc până la 31 martie 2021

La solicitarea Ministerului Sănătății, Executivul a aprobat în ședința  din data de 11 decembrie 2020, Hotărârea pentru prelungirea termenului de aplicare a prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 155/2017 privind […]

Metamizol: Risc de leziuni hepatice induse medicamentos

Deținătorii autorizațiilor de punere pe piață (DAPP) pentru medicamentele care conțin metamizol, de comun acord cu Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) și cu Agenția Națională a Medicamentului și […]

Accesul la sistemele de sănătate din România și Regatul Unit, în contextul Brexit

Perioada de tranziție, pe care o parcurgem după  retragerea Regatului Unit  din Uniunea Europeană,  se va încheia la data de 31 decembrie 2020. Până la acea dată, cetățenii români și membrii […]

Ședință publică a Agenției Europene a Medicamentelor privind aprobarea vaccinurilor anti-COVID-19

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency – EMA) va organiza o ședință publică pe 11 Decembrie 2020 pentru a informa cetățenii europeni despre procesele de reglementare ale […]

Parteneriat între Medicover și Spitalul Clinicco în Brașov: Clinica Medicover, relocată

Medicover România, unul dintre cei mai importanți furnizori privați de servicii medicale, a decis relocarea clinicii deținute în Brașov în cadrul spitalului Clinicco, în urma semnării unui parteneriat […]

Zentiva a început producția de biocide pentru populație pentru a susține lupta împotriva COVID-19

Zentiva România, cel mai mare producător autohton de medicamente generice în unități vândute*, a demarat producția de dezinfectanți pentru mâini, după ce a primit autorizarea produselor în categoria […]

Indicatorii tehnico-economici pentru construirea Centrului de arși la Spitalul ”Grigore Alexandrescu” București, aprobați

La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat în ședința de vineri Hotărârea de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Construirea unui centru de arşi […]

Noi molecule inovative introduse în lista de medicamente gratuite și compensate

La solicitarea Ministerului Sănătății, Executivul a aprobat în sedinta de vineri, 4 decembrie, Hotărârea privind modificarea şi completarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând […]

Noi reglementări pentru transferul în străinătate a pacienților cu arsuri grave

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății a aprobat *Ordinul pentru înființarea comisiilor de analiză a solicitărilor de transfer în străinătate în vederea efectuării tratamentului pentru pacienții cu arsuri grave și […]

Webinar: Conferința Prevenționiștilor – provocări, adevăr, soluții reale

Accesul pacienților la anumite servicii medicale a fost restricționat. Activitatea dumneavoastră a fost adaptată contextului actual epidemiologic. Personalul medical a fost și este orientat, în special, către numărul […]

Cererea de autorizare a vaccinului COVID, dezvoltat de BioNTech şi Pfizer, depusă la Agenția Europeană a Medicamentului

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency-EMA) a primit cererea pentru autorizarea de punere pe piaţă condiţionată pentru vaccinul BNT162b2, un vaccin mRNA COVID-19 dezvoltat de BioNTech şi […]

Agenția Europeană a Medicamentului demarează prima evaluare continuă a vaccinului Ad26.COV2.S fabricat de Janssen

Comitetul EMA pentru medicamente de uz uman (the Committee for Medicinal Products for Human Use – CHMP) al EMA a început procesul de evaluare continuă a Ad26.COV2.S, un […]

Cererea de autorizare condiţionată a vaccinului COVID-19 Moderna, depusă la Agenția Europeană a Medicamentului

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agengy-EMA) a primit cererea pentru autorizarea de punere pe piaţă condiţionată pentru vaccinul mRNA COVID-19 de la Moderna Biotech Spain, S.L. (o […]

Strategia de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 în România, aprobată

La propunerea Ministerului Sănătății, Executivul a aprobat *Hotărârea de Guvern privind aprobarea Strategiei de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 în România* Strategia de vaccinare a fost elaborată de către Comitetul […]