În ultima decadă a crescut îngrijorător de mult frecvența afecțiunilor acute și cronice legate de stilul de viață necorespunzător, alimentația excesivă și neregulată, lipsa de activitate fizică sau stresul cotidian suplimentat de amplificarea expunerilor la factorii de risc ambientali.
Timpul nu ne permite accesarea permanentă a unor specialiști, informațiile medicale sau cele referitoare la alimentație sunt uneori contradictorii sau prea numeroase, riscurile legate de comportamentele noastre nesănătoase sunt tot mai vizibile și cu repercusiuni la vârste tot mai tinere.
În aceste cazuri, intervențiile comunitare și programele educaționale școlare sunt extrem de importante, ca măsuri preventive, atât în comunitățile de tineri cât și în cele de susținere a adulților sau seniorilor.
Pentru eficientizarea acestor intervenții, comunicarea permanentă cu grupurile țintă, monitorizarea continuă, informațiile actualizate (inclusiv cele de tip telemedicină), platformele de feed-back, programele de implicare directă-live și mai ales aplicațiile mobile sunt instrumente eficiente și atractive ale medicinei preventive.
Metabezitatea este termenul folosit de Dr. Fleming (USA) pentru a descrie pachetul de afecțiuni interconectate: diabet, obezitate, sindromul metabolic, bolile cardiovasculare, dislipidemie, cancer și bolile neurodegenerative, care au aceleași rădăcini metabolice și inflamatorii și sunt o sarcină enormă pentru sănătate și economie.
În SUA, potrivit statisticilor, 1 din 2 adulţi este supraponderal/obez în timp ce în România 1 din 4 adulți este supraponderal/obez. În România, potrivit EUROSTAT, proporţia cea mai mare a obezităţii la femei se înregistrează în rândul celor cu grad de şcolarizare scăzut, pe când la bărbaţi în rândul celor cu grad de şcolarizare înalt. România ocupă ultimele poziții în Europa în privința activității fizice zilnice a adolescenților-fetele desfășoară mai puțină activitate fizică decât băieții, iar activitatea desfășurată scade odată cu înaintarea în vârstă, simultan cu creșterea comportamentelor sedentare.
Obezitatea este interconectată cu bolile cardiovasculare, diabetul zaharat, cancerul, litiaza biliară, bolile neurodegenerative, apneea de somn etc. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a raportat în anul 2017 faptul că Indicele de Masa Corporală crescut a fost răspunzător pentru 2,9 milioane de decese, iar combinat și cu sedentarismul, a fost responsabil pentru 6 milioane de decese, apropiindu-se astfel de mortalitatea cauzată de hipertensiunea alimentară.
Problemele psihologice, asociate obezității, sunt destul de frecvente și uneori foarte serioase: persoanele obeze sunt stigmatizate, depresia și scăderea stimei de sine pot influența calitatea vieții indivizilor, dar și sănătatea mentală, atingerea obiectivelor educaționale sau a proiectelor profesionale. Se înregistrează costuri directe tot mai ridicate, apărute în urma utilizării excesive a ambulatoriului, spitalizarea, farmacoterapia, testele de laborator sau radiologice, îngrijirile pe termen lung din cauza afecţiunilor favorizate de excesul de greutate (boli cardiovasculare, cancer, osteoartrită). Obezitatea are consecinţe psihosociale serioase şi impact negativ asupra stării generale, este legată de vitalitatea scăzută şi creşte riscul de discriminare socială şi scăderea mobilităţii sociale, de asemenea.
Intervenția timpurie pentru prevenirea acestor boli este mai eficientă decât tratarea lor și are metode comune. Soluțiile vin din mai multe direcții: nutriție, activitate fizică, managementul stresului, suplimente alimentare, medicamente, dispozitive medicale și chirurgie.
Informațiile online sunt de multe ori controversate sau mercantile, pot induce confuzie sau alegeri greșite utilizatorilor. Din acest motiv, o filtrare corectă a datelor accesate cere o informare corectă și cunoaștere a domeniului medical și tehnologic, pentru a discerne programul/aplicația care este cea mai eficientă și specifică, mai ales într-o perioadă în care recomandările terapeutice, medicale, nutriționale, de wellness etc. sunt tot mai mult personalizate pentru un rezultat benefic.
Multe programe și proiecte actuale de intervenție, care vizează bolile cronice, obezitatea sau afecțiunile colaterale, se bazează tot mai mult pe aplicațiile online sau cele de pe telefoanele mobile și se adaptează fiecărui consumator în parte, individualizând monitorizarea și terapia recomandată. Într-o lume tot mai intens digitalizată, aceste instrumente sunt binevenite, rapide și eficiente.
Am descoperit un astfel de program, de evaluare a stării nutriționale și de wellness (denumit Index de sănătate), pe site-ul https://www.walmark.ro/, program urmat de recomandări personalizate specifice, monitorizare în timp și posibilitatea de feed-back și comunicare, un soft interactiv online, generos, care susține adoptarea unui stil de viață sănătos, specific fiecărei persoane interesate, plecând de la caracteristicile individuale. Recomandăm acest program celor interesați de sănătate, nutriție, fitness, calitatea vieții și interacțiunea digitalizată cotidiană, într-un mediu de viață alert și cronofag.
Prof.dr. Monica Tarcea, Disciplina de Nutriție comunitară, UMF Tîrgu-Mureș
Asist.univ.drd. Victoria Rus, Asociația Română de Nutriție și Dietetică, Tîrgu-Mureș