A fi sau a nu fi medic în România ?

Medici

Vizualizari: 9640

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Dorul de părinți, prieteni și meleaguri natale, pe de o parte, și dorința de afirmare, cunoaștere și un salar mai bun, pe de altă parte, sunt sentimente contradictorii care încearcă pe oricine alege să plece din România, pentru un job mai bun. Merită sacrificiul ? Care sunt satisfacțiile ? Pot deveni visele realitate ? Dr. Daciana Morar, medic neurolog din Târnăveni a spus ”DA” unei oferte generoase pentru un post în Franța. Dar are un vis ascuns, de a realiza ceva în țara sa, un vis care poate va deveni cândva realitate.  

 Reporter: Decizia de a lua drumul străinătății pentru un job nu este ușoară. Ce v-a determinat să alegeți un loc de muncă în Franța în defavoarea unui post de medic ”acasă”?

anm_headerDr. Daciana Morar: Este evident că în toamna anului 2000, când am început studiile de medicină la Cluj nu îmi doream să plec din țară. Visam să devin doctor „mare” în țara mea, să revoluționez sistemul medical românesc, să fac cercetare. Vise.

Acum, la 32 de ani, îmi dau seama că nu sunt „doctor mare” în țara mea, sunt un neurolog decent, care încearcă să își facă bine meseria într-o limbă străină departe de casă. Este evidentă urma de nostalgie, este evident dorul de casă.

Și atunci de ce nu sunt acasă? În 2009, când am decis să plec și să îmi continui rezidențiatul în Franța, traversam o perioadă de dezamăgire în ceea ce privește pregătirea mea profesională în România. Știam cum ar putea fi, pentru că, pe de o parte aveam colegi deja plecați în străinătate, și pe de altă parte eu însumi am fost studentă ERASMUS în Franța în 2005-2006 și am făcut „cunoștință” cu sistemul medical occidental. Am decis că vreau mai mult.

Reporter : Cum a  fost integrarea ?

Dr. Daciana Morar : Am ajuns în Franța după doi ani de rezidențiat de neurologie  în România și am constatat că pregătirea mea practică lasă de dorit. Un șoc, evident, dar în același timp o enormă determinare să învăț repede și să recuperez „handicapul”. Am petrecut primele luni ca rezident în Franța „sub semnul tăcerii”. Eram mândră și nu doream să spun „nu știu”! În consecință, ascultam și încercam „să fur” meseria de la toti, luam notițe tot timpul, citeam seara. În două luni am reușit să devin autonomă pe secția de neurologie și în gărzi. A fost un pas important pentru mine pentru că în Franța, spre deosebire de România, rezidentul (internul) este principalul „pion” în ceea ce privește strategia terapeutică și diagnostică. Bineînțeles, rezidentul are un medic specialist referent care îl ghidează, îl sfătuiește, îl formează, dar principalul avantaj al sistemulul francez de rezidențiat (internat) este „autonomizarea” tânărului medic.

Am adoptat sistemul francez cu entuziasm pentru că este clar, protocolizat, pentru că avem acces facil la examene paraclinice, pentru că tratăm pacienții la fel, indiferent de venit. Am decis așadar să îmi termin rezidențiatul în Franța, fără a fi însă convinsă că voi continua ca specialist în această țară.

Reporter : Cum este văzut sistemul românesc comparativ cu cel din Franța ?

Dr. Daciana Morar : Viața în Franța are evident dezavantajele ei: românii nu au o prea bună reputație în Occident și, în consecință, integrarea socială este limitată. Obosisem să demonstrez zilnic că sunt un român de bună credință și că tot ce îmi doresc este să muncesc corect. Obosisem să mă simt vinovată pentru fiecare glumă prost spusă pe seama românilor.

Și totuși, astăzi iată-mă neurolog specialist în Franța! De ce? Aceeași „dezamăgire” m-a împins a doua oară spre hexagon. Întoarsă în România, în 2011, pentru examenul de specialitate, am constatat că eram o „străină” printre ai mei. Nu mă puteam reintegra în sistem sau poate nici nu îmi doream această reintegrare. Practica medicală la noi rămâne vagă pentru cineva obișnuit cu protocoale și cu metode diagnostice standardizate. Un sentiment de frustrare m-a copleșit și m-a îndemnat să plec din nou. Acest sentiment a fost împărtășit de o mare parte dintre colegii mei de promoție: 6 din cei 11 rezidenți care am luat examenul de specialitate de neurologie, sesiunea octombrie 2011, în Cluj, am fost rezidenți în străinătate și toți șase am decis să exersăm ca și medici specialiști în afara granițelor României, Anglia și Franța.

Reporter : Și totuși, unde vă vedeți viitorul ?

Dr. Daciana Morar : Reîntoarsă în Franța, ca și medic specialist, am constatat că accesul la posturile „bune”, în orașe mari, este limitat pentru străini. Pot să înțeleg decizia de a privilegia profesioniștii formați de ei. Este într-o oarecare măsură grija guvernului francez de a rentabiliza „investițiile” în sistemul de învățământ. Dar pentru mine înseamnă mai multă strădanie. Și cu toate acestea mă încăpățânez să rămân, pentru că vreau să îmi însușesc tehnici noi, pentru că vreau să am acces la cercetare, la ultimele informații medicale. Așadar, deocamdată în Franța. Pentru totdeauna? Să zicem pentru următorii cinci ani. Am, totuși, un vis ascuns, să mă reîntorc în țară și să implementez tehnicile noi pe care le învăț aici. Mi-e tare teamă că va rămâne doar un vis. 

GALERIE FOTO:

<
>

Dr. Daciana Morar, este absolventă a Facultății de Medicină din cadrul Universității ”Iuliu Hațieganu”  Cluj-Napoca, promoția 2006. A fost medic rezident neurolog în perioada 2007-2009 în România și în perioada 2009-2011 în Franța, medic specialist neurolog din ianuarie 2012 în Paris și în prezent lucrează în Angers  (Franța).

anm_header

”Totul are legătură cu sistemul de aici, eu nu am încurajat-o să plece. Mie mi-a părut foarte rău, a avut oferte la Cluj, dar a spus: nu rămân să fiu om de serviciu. Aici eu nu o văd acum, nici ca părinte nici ca mamă.

Dar dacă o sun și îmi spune că e OK, acesta este pentru mine principalul element. Simt și îmi dau seama dacă e ceva și orice problemă are de serviciu sau personală mă încarcă pe mine, că doar pe cine altcineva ?!”, a precizat dr. Emilia Morar. Este mândră de fiica ei și o mândrie mai mare nu poate avea un părinte decât atunci când o altă persoană îi vorbește copilul de bine.

”Ne-am dus la ea, la Paris, și am călătorit cu o doamnă. Pe autobuz, nu știu cum a venit vorba, de unde sunteți, cine sunteți și ca să reiasă, în final, că acea doamnă s-a întâlnit și ea cu Daciana. Mi-a spus cunosc și eu din Cluj o doctoriță și a încercat să îmi explice și ce îmi povestea mi se părea cunoscut, că doar fiica mea îmi tot povestea ce face. Și mi-a zis stați că vă arăt poza, nu-i știa exact numele. Când mă uit ?! Nu-mi venea să cred. E fiica noastră, i-am spus, noi acum mergem la ea”, a relatat cu mândrie dr. Emilia Morar.

ardens

”Noi suntem foarte legați de copiii noștri, suntem prea ocrotitori și mi-a fost foarte greu. Dar ca medic am zis că dacă vrea să facă medicină să meargă. Nu prea știam cum e în Franța, am considerat că și în România se poate, dar aici sunt prea multe interese, discuții”, a recunoscut medicul de familie.

Însă granițele între state nu sunt opreliști pentru întâlniri. De câteva ori pe an părinții dr. Daciana Morar o vizitează în Franța, iar ea revine în țară, ori de câte ori poate.

Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZAREArcadia – Spitale și Centre Medicale a investit peste 600.000 euro în tehnologie medicală pentru tratament neurochirurgical minim invaziv

Medici

Vizualizari: 564274

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Arcadia – Spitale și Centre Medicale, cea mai mare rețea privată de sănătate din regiunea Moldovei, anunță o serie de noi investiții dedicate specialității de neurochirurgie, cu o valoare de peste 600.000 euro.

De peste 10 ani, Arcadia oferă servicii medicale la standarde ridicate pentru pacienții din zona de Nord-Est și investește constant în dezvoltare și tehnologii inovatoare, pentru sănătatea întregii comunități.

Anul acesta, Arcadia a dotat centrele și spitalele din rețea cu o serie de instrumente și aparate medicale de ultimă generație care permit tratarea minim invazivă a unor afecțiuni frecvente, recuperarea mai rapidă a pacienților, dar și creșterea confortului postoperator.

Microscopul operator pentru neurochirurgie Zeiss OPMI Pentero 800 și sistemul pentru intervenții minim invazive MEDTRONIC METR’X, motorul chirurgical de mare viteză Aesculap și instrumentele de coloană și de microchirurgie, Aesculap și KLS Martin completează tehnologia disponibilă în Spitalul Arcadia. Aceste echipamente performante și inovatoare oferă neurochirurgilor profunzime și claritate în analiza detaliilor intraoperator și asigură precizia și siguranța fiecărui gest chirugical.

„Urmărim cu atenție inovațiile din domeniul tehnologiei medicale și analizăm în mod permanent semnalele primite de la pacienții noștri. Astfel, ne asigurăm că investim constant, cu o bază solidă informațională și de analiză. Tehnologia state of the art, dedicată intervențiilor de neurochirurgie, se înscrie în strategia pe care o dezvoltăm dintotdeauna la Arcadia, ce are în focus sănătatea pacienților”, a declarat Dan Fiterman, General Manager Arcadia – Spitale şi Centre Medicale.

Tipuri de afecțiuni ce pot fi tratate prin intermediul neurochirurgiei minim invazive

 Tratamentul neurochirurgical minim invaziv este indicat în cazul mai multor tipuri de afecțiuni frecvente precum hernia de disc lombară și cervicală posterioară, instabilitatea coloanei vertebrale, spondiloliza sau stenoza coloanei vertebrale (îngustarea canalului spinal) lombară și cervicală. De asemenea, este recomandat și în cazul unor afecțiuni cu incidență mai rară, precum infecția sau tumorile care pot apărea la nivelul coloanei vertebrale.

Avantajele tratamentului neurochirurgical minim invaziv pentru pacienți

 Intervențiile neurochirurgicale minim invazive oferă pacienților o serie de beneficii importante atât la nivel cosmetic, cât și la nivel funcțional. În cazul acestor intervenții, cicatricile sunt diminuate datorită inciziunilor cutanate mai mici, uneori de câțiva milimetri, iar riscul de afectare a mușchilor este mai scăzut. De asemenea, gradul de sângerare și riscul de infecție sunt reduse, este diminuată durerea și dependența de medicamentele analgezice post operatorii, iar pacientul se poate recupera și reabilita mai rapid după operație.

„Noile dotări din Spitalul Arcadia pun în valoare experiența echipei de neurochirurgie, reprezentând instrumente medicale importante care contribuie la reducerea timpului necesar desfășurării intervenției, cresc gradul de certitudine a gesturilor chirurgicale și oferă o serie extinsă de avantaje pacienților”, a declarat Dr. Sorin Nistor, Director medical Arcadia – Spitale și Centre Medicale.

 

Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZAREPlatforma pentru raportarea reacțiilor adverse suspectate post-imunizare la vaccinurile împotriva COVID-19, funcțională

Medici

Vizualizari: 1080823

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) pune la dispoziția pacienților si a profesioniștilor din domeniul sănătății noile fișe de raportare a reacțiilor adverse suspectate post-imunizare la vaccinurile împotriva COVID-19. Fișa de raportare poate fi accesată pe site-ul anm.ro, în secțiunea - VACCINARE COVID-19 (https://www.anm.ro/medicamente-de-uz-uman/farmacovigilenta/raportarea-reactiilor-adverse-incontext-covid-19/) Modalitatea de raportare poate fi făcută atât on-line, cât și prin modalitățile clasice de raportare – completarea fișei de reacții adverse și transmiterea acesteia către Direcția Farmacovigilență si Managementul Riscului. Mai multe detalii le găsiți accesând linkul: https://www.anm.ro/medicamente-de-uzuman/farmacovigilenta/raportarea-reactiilor-adverse-in-context-covid-19/

Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZAREPlatforma pentru programarea online la vaccinarea împotriva COVID-19, disponibilă de astăzi

Platforma informatică care permite programarea persoanelor pentru vaccinarea împotriva COVID-19 – https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/ – este operațională. Începând de astăzi, 28 decembrie a.c., în conformitate cu Strategia de vaccinare împotriva […]

Unu din doi români consideră că în spațiul public nu există suficientă informație cu privire la contextul pandemic

Jumătate dintre români nu se consideră suficient de bine informați cu privire la contextul pandemic de anul acesta, arată un studiu* realizat toamna aceasta de Coaliția România Sănătoasă, […]

Efectele dezechilibrelor alimentare de Sărbători

În luna decembrie, deseori alimentația este dezechilibrată, astfel că de la o alimentație monotonă, pe care mulți o au înainte de Crăciun (în special cei care țin post), […]

42% dintre români au suferit tulburări psiho-emoționale în perioada pandemiei SARS Cov 2

Primul studiu din România despre impactul pandemiei de COVID-19 asupra sănătății fizice și mintale a populației arată că românii sunt mai triști, mai furioși, mult mai anxioși și […]

Pacienții diagnosticați cu tuberculoză, tratați în ambulatoriu, vor primi indemnizație lunară de hrană

Conform documentului comun, pacienții diagnosticați cu tuberculoză -TB (adulți și copii) și tratați în ambulatoriu vor beneficia de o indemnizație lunară de hrană, fără întrerupere, atât în faza […]

Raportarea reacțiilor adverse suspectate în cazul pacienților cu COVID-19

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency – EMA)și autoritățile naționale competente încurajează pacienții infectați cu noul coronavirus (COVID-19) să raporteze reacțiile adverse pe care le experimentează în […]

Vaccinul anti-COVID al BioNTech și Pfizer aprobat în Uniunea Europeană

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA-European Medicines Agency) a aprobat folosirea în Uniunea Europeană a vaccinului anti COVID-19 dezvoltat de BioNTech și Pfizer, potrivit comunicatului oficial. Vaccinul, numit Comirnaty, […]

Programele naționale de sănătate se prelungesc până la 31 martie 2021

La solicitarea Ministerului Sănătății, Executivul a aprobat în ședința  din data de 11 decembrie 2020, Hotărârea pentru prelungirea termenului de aplicare a prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 155/2017 privind […]

Metamizol: Risc de leziuni hepatice induse medicamentos

Deținătorii autorizațiilor de punere pe piață (DAPP) pentru medicamentele care conțin metamizol, de comun acord cu Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) și cu Agenția Națională a Medicamentului și […]

Accesul la sistemele de sănătate din România și Regatul Unit, în contextul Brexit

Perioada de tranziție, pe care o parcurgem după  retragerea Regatului Unit  din Uniunea Europeană,  se va încheia la data de 31 decembrie 2020. Până la acea dată, cetățenii români și membrii […]

Ședință publică a Agenției Europene a Medicamentelor privind aprobarea vaccinurilor anti-COVID-19

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency – EMA) va organiza o ședință publică pe 11 Decembrie 2020 pentru a informa cetățenii europeni despre procesele de reglementare ale […]

Parteneriat între Medicover și Spitalul Clinicco în Brașov: Clinica Medicover, relocată

Medicover România, unul dintre cei mai importanți furnizori privați de servicii medicale, a decis relocarea clinicii deținute în Brașov în cadrul spitalului Clinicco, în urma semnării unui parteneriat […]

Zentiva a început producția de biocide pentru populație pentru a susține lupta împotriva COVID-19

Zentiva România, cel mai mare producător autohton de medicamente generice în unități vândute*, a demarat producția de dezinfectanți pentru mâini, după ce a primit autorizarea produselor în categoria […]

Indicatorii tehnico-economici pentru construirea Centrului de arși la Spitalul ”Grigore Alexandrescu” București, aprobați

La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat în ședința de vineri Hotărârea de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Construirea unui centru de arşi […]

Noi molecule inovative introduse în lista de medicamente gratuite și compensate

La solicitarea Ministerului Sănătății, Executivul a aprobat în sedinta de vineri, 4 decembrie, Hotărârea privind modificarea şi completarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând […]

Noi reglementări pentru transferul în străinătate a pacienților cu arsuri grave

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății a aprobat *Ordinul pentru înființarea comisiilor de analiză a solicitărilor de transfer în străinătate în vederea efectuării tratamentului pentru pacienții cu arsuri grave și […]

Webinar: Conferința Prevenționiștilor – provocări, adevăr, soluții reale

Accesul pacienților la anumite servicii medicale a fost restricționat. Activitatea dumneavoastră a fost adaptată contextului actual epidemiologic. Personalul medical a fost și este orientat, în special, către numărul […]

Cererea de autorizare a vaccinului COVID, dezvoltat de BioNTech şi Pfizer, depusă la Agenția Europeană a Medicamentului

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency-EMA) a primit cererea pentru autorizarea de punere pe piaţă condiţionată pentru vaccinul BNT162b2, un vaccin mRNA COVID-19 dezvoltat de BioNTech şi […]

Agenția Europeană a Medicamentului demarează prima evaluare continuă a vaccinului Ad26.COV2.S fabricat de Janssen

Comitetul EMA pentru medicamente de uz uman (the Committee for Medicinal Products for Human Use – CHMP) al EMA a început procesul de evaluare continuă a Ad26.COV2.S, un […]

Cererea de autorizare condiţionată a vaccinului COVID-19 Moderna, depusă la Agenția Europeană a Medicamentului

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agengy-EMA) a primit cererea pentru autorizarea de punere pe piaţă condiţionată pentru vaccinul mRNA COVID-19 de la Moderna Biotech Spain, S.L. (o […]