Anamneza profesională, importantă pentru un diagnostic corect şi succesul tratamentului

Abonament ONLINE

Vizualizari: 6361

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Interviu realizat cu Șef de lucrări Dr. Horațiu Moldovan secretar al Colegiului Medicilor Mureș

Organizarea unor manifestări științifice, pe tematici, astfel încât să fie abordată o patologie vastă, unde să fie implicați cât mai mulți specialiști este un proiect pe care Colegiul Medicilor Mureș dorește să îl dezvolte în următorii ani, aducând la aceeași masă specialiști din diverse ramuri medicale și chirurgicale. ”Am constatat că există o lipsă de comunicare atât profesională, cât și interpersonală între medicii din diverse specialități, între medicii din spital și cei din privat, între medici din spital, privat și cei de familie, ceea ce se traduce într-un management defectuos al pacientului”, a argumentat șef de lucrări Dr. Horațiu Moldovan, șef Clinica Medicina Muncii, Spitalul Clinic Județean Mureș, și secretar al Colegiului Medicilor Mureș.

Centrul universitar mureșean a găzduit prima manifestare dedicată patologiei nefrologice, într-o abordare multidisciplinară pentru medici din mai multe specialități. Cât de mult contează acest aspect pentru un management de succes al pacientului?

Conferința ”Strategii moderne în diagnosticarea bolii cronice de rinichi”, organizată la Tîrgu-Mureș în data de 4 decembrie se pare că este prima astfel de manifestare legată de boala cronică de rinichi care are loc la Tîrgu-Mureș în ultimii ani.

Nefrologia este destul de puțin cunoscută în rândul medicilor din alte specialități, este o specialitate grea, patologia fiind complexă. În cadrul lucrărilor conferinţei s-au tradus termenii foarte complicați, utilizați în nefrologie, într-un limbaj comun pentru toate specialitățile medicale, astfel încât medicii să știe cum să gestioneze această problemă, în special medicul de familie, dar și medicul internist, medicul de medicina muncii. Prin mâna lor trec mulți pacienți cu boală cronică de rinchi, de multe ori chiar nediagnosticați și boala evolueză spre stadii tardive, când este necesară dializa.

Vor exista noi tendințe, abordări diferite în cadrul manifestărilor științifice viitoare?

Noi, Colegiul Medicilor din județul Mureș, sprijinim acest gen de manifestări, chiar am inițiat un amplu proiect la nivelul Consiliului județean al Colegiului Medicilor din judetul Mureș, care să conțină pe parcursul anilor care urmează mai multe astfel de manifestări, simpozioane cu durată de 2-3 ore, organizate lunar sau chiar bilunar, pe patologie frecventă care necesită supraveghere, monitorizare și, în general, management din partea mai multor specialități.

Spre exemplu, actualități în managementul hipertensiunii arteriale. Este o patologie în care sunt implicați medici din multe specialități și trebuie să existe o abordare unitară.

Astfel de simpozioane, cu abordare multidisciplinară, fac parte din abordarea modernă a medicinii bazată pe dovezi.

Manifestări științifice și cu participarea medicilor de familie au mai avut loc.

Ele s-au întîmplat pe parcursul anilor, sporadic, dar trebuie să existe o strategie coordonată de educație medicală continuă în județul Mureș, acest lucru intrând în atribuţiile Colegiului Medicilor.

Medicii de familie, în general, sunt implicați în multe astfel de activități, dar, de regulă, în conferințele la care obişnuiau să participe au promovate doar anumite produse medicamentoase, conferinţele fiind focusate doar pe promovarea acestora. Cred că s-a pus mai puțin accent pe abordarea multidisciplinară a unei afecţiuni.

Un punct sensibil atins în cadrul conferinței se referă la anamneza profesională pe care o recomandați să fie efectuată de medici din fiecare specialitate.

Spre exemlu, noi, în facultate, am studiat medicina muncii, bolile profesionale, și primul curs a fost chiar despre anamneza profesională. Fiecare medic face o anamneză a pacientului ca prim pas în stabilirea unui diagnostic, dar există o altă anamneză, pe care noi o utilizăm prin prisma specialității noastre, medicina muncii, și anume anamneza profesională.

Anamneza profesională constă într-un set de 22 de întrebări legate de noxele și condițiile de la locul de muncă, și pe baza răspunsurilor obținute medicul poate stabili un diagnostic de probabilitate de boală profesională.

În schimb, medicii din alte specialități, probabil din lipsa de timp sau poate că această informație nu a fost reactivată în pregătirea lor medicală, nu aplică anamneza profesională. Și astfel se ajunge în situațiile în care tratăm o hipertensiune arterială cu multe antihipertensive și constatăm că tratamentul nu este eficient, deoarece, spre exemplu, pacientul se întoarce la locul de muncă, într-un mediu cu zgmot sau un microclimat nefavorabil, ceea ce constituie factori care întrețin hipertensiunea arterială. Nu sunt puține situațiile în care aplicarea a 2-3 întrebări în anamneza profesională fac ca tratamentul aplicat de medicul din orice specialitate să aibă succes și ca pacientului să-i fie salvată viața.

Arina MoldovanPana la data de 01.10.2020 Pretul unui abonament anual pentru Revista Health, editia electonică, este doar 120 lei. COMPLETEAZA ACUM FORMULARUL ONLINE PENTRU A TE ABONA.

Revista HEALTH apare exclusiv in format electronica, sub egida Colegiului Medicilor din Județul Mureș și a fost inclusă in Nomenclatorul Publicațiilor Creditate pentru anul 2020, fiind creditata cu 5 credite  de catre urmatoarele autoritatile profesionale. 
  • Colegiul Farmacistilor din Romania a creditat Revista HEALTH, pentru anul 2020, cu 5 EFC 
  • OAMGMAMR a creditat Revista HEALTH, pentru anul 2020, cu 5 EMC  
  • Colegiul Medicilor Dentisti din Romania a creditat Revista HEALTH, pentru anul 2020, cu 5 EMC
  • Colegiul Medicilor din Romania NU a creditat Revista HEALTH


Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZARECURS ONLINE (24 CREDITE EFC) - Confidențialitatea serviciului farmaceutic,  între obligație etică și obligație legală”

Odată cu aplicarea Regulamentului (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date, a crescut posibilitatea aplicării de sancțiuni de ordin disciplinar și administrativ, mult amplificate, personalului farmaceutic pentru gestionarea defectuoasă sau divulgarea către terțe persoane a informațiilor despre sănătatea unor pacienți.

Taxa de curs: 150 LEI. Pentru abonații activi la Revista Health taxa de curs este doar 80 LEI.

Comisia Profesional - Științifică a Colegiului Farmaciștilor din România a acordat 24 ore de Educație Farmaceutică Continuă farmaciştilor participanţi la acest curs online.

Telemedicina își găsește loc tot mai mult în stomatologie

Abonament ONLINE
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Pandemia COVID-19 a modelat o întreagă societate impunând transformări în diferite domenii de activitate. Stomatologia a fost printre cele mai afectate la începutul pandemiei, însă comunicarea cu pacienții a fost importantă în relația pacient-stomatolog. Totodată, reluarea activității în cabinetele stomatologice, după finalizarea stării de urgență, a presupus implementarea mai multor măsuri de protecție astfel încât personalul medical și în special pacienții să fie în siguranță, fără riscul de contaminare cu SARS-CoV-2. Despre ce a însemnat această perioadă pentru activitatea din domeniu, pentru stomatologi, și cum cred ei că va arăta viitorul în stomatologie au povestit Dr. Vlad Golu și Dr.…

Articolul este disponibil doar utilizatorilor cu abonament: ONLINE - ABONAMENT ELECTRONIC

Pentru a-l putea vizualiza in intregime poti sa-ti faci abonament, sau, daca ai deja unul, te poti . Fa-ti Abonament

COVID-19, declarată boală profesională în alte state europene. În România e la nivel de discuții

Abonament ONLINE
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Pandemia COVID-19 a schimbat piața muncii, afectând serios sănătatea și securitatea în muncă. A dus la schimbarea comportamentelor în muncă, s-a apelat în general la telemuncă, și s-au intensificat riscurile în special privind munca personalului din sistemul sanitar, aflat în luptă cu un inamic nevăzut. Virusul SARS-CoV-2 a fost inclus în categoria agenților biologici, ceea ce înseamnă un risc ridicat pentru personalul din prima linie. Cu toate acestea, infecția COVID-19 în România încă nu este inclusă în categoria bolilor profesionale, deși în unele țări din Europa a fost deja posibil acest lucru. Datele și informațiile privind sănătatea și securitatea în…

Articolul este disponibil doar utilizatorilor cu abonament: ONLINE - ABONAMENT ELECTRONIC

Pentru a-l putea vizualiza in intregime poti sa-ti faci abonament, sau, daca ai deja unul, te poti . Fa-ti Abonament

Studiile clinice, cu contribuție esențială la bugetul de stat, reduse în România

Investițiile totale în studii clinice realizate de companii și sponsori au reprezentat contribuții la bugetul de stat de aproximativ 19,8 milioane de EUR în 2019. Acestea s-au tradus […]

Posibile indicații terapeutice ale canabisului medicinal în tratamentul COVID-19

Cunoscut încă din antichitate pentru beneficiile sale în scopuri medicale, canabisul medicinal este acum subiectul unor studii realizate de cercetători pentru a se vedea dacă pot exista indicații […]

Livrarea medicamentelor la domiciliu, o posibilitate de acces mai facilă a pacientului la medicație

În România, livrarea medicamentelor la domiciliul pacientului nu este permis din punct de vedere al legislației, deși ar fi de ajutor pentru pacienții care nu se pot deplasa […]

Creștere semnificativă a consumului de medicamente în județul Mureș în doi ani

În perioada 2017-2019 la nivelul județului Mureș consumul de medicamente a cunoscut o creștere semnificativă, peste 22%, potrivit datelor prezentate de Ec. Rodica Biro, Director Executiv Direcția Relații […]

Studiu, cum au perceput farmaciștii perioada pandemiei COVID-19

Pandemia a accentuat și mai mult problemele existente în sistemul sanitar românesc, respectiv cele din zona farma. Ele au fost puse pe tapet în cadrul unui studiu realizat […]

Stilul de viață înfluențează sănătatea creierului și longevitatea

Întârzierea procesului de îmbătrânire, longevitatea, reprezintă preocupări constante ale cercetătorilor, iar în urma studiilor făcute s-a observat că modificarea stilului de viață, adoptarea unei diete sănătoase, exerciții fizice, […]

Poluarea, impact în gravitatea și severitatea patologiei asociate cu infecția SARS-CoV-2

Noul coronavirus este elementul care a tras un semnal de alarmă privind gradul ridicat de poluare ce afectează organismul uman și care va trebui controlat pe viitor dacă […]

Farmacia, singura în măsură să prepare soluție dezinfectantă după rețeta OMS fără alte autorizații speciale

Accesul personalului medical și al populației la soluție dezinfectantă, cu efect biocid asupra noului coronavirus, a reprezentat o adevărată aventură la începutul pandemiei de COVID-19, pentru întreaga omenire. […]

Ibuprofen, fără legătură cu agravarea simptomelor COVID-19

Nu există dovezi științifice care să facă legătura între agravarea simptomelor pacienților infectați COVID-19 și ibuprofen. Într-o prezentare făcută în cadrul Congresului virtual NutriTerra-Nutriție, Dietoterapie și Siguranță alimentară […]

Ramona Marincaș: ”S-a făcut un pas spre normalitate în respectarea procedurilor și regulilor de igienă”

Pandemia de COVID-19 a adus după sine pierderi de vieți omenești, pierderi economice, dar a impus și o revizuire a modului în care respectam măsurile de igienă. Pentru […]

Eficiența purtării măștii de protecție în combaterea transmiterii infecțiilor respiratorii

Autor: Șef de lucrări Dr. Edith Simona Ianosi, Clinica Pneumologie, Spitalul Clinic Județean Mureș  Apariția de noi agenți patogeni respiratori, cum ar fi sindromul respirator acut sever (SARS) […]

Igiena mâinilor și leziunile cutanate asociate. Îngrijirea mâinilor în timpul pandemiei

Autori: Prof. Dr. Silviu Morariu, Dr. Mircea Ambros-Clinica de Dermatologie, Spitalul Clinic Județean Mureș   Printre cele mai eficiente măsuri de prevenire a infecției cu SARS-CoV-2 (COVID-19) sunt […]

Soluții de ieșire din paradigma anxioasă a stresului prelungit

Autor: Oana Raluca Cueșdeanu  Psiholog clinician specialist Psihoterapeut & Trainer în Psihoterapie Pozitivă și Transculturală     Suntem cu toții în aceeași furtună. Dar fiecare navighează cu propria-i […]

Pentru o parte din pacienți, farmaciștii au devenit hoți și speculanți

Pentru o parte din pacienții care nu apreciază eforturile specialiștilor care lucrează în farmaciile comunitare, farmaciștii și asistenții de farmacie au ajuns sa fie catalogați ca fiind hoți […]

Marius Dumitrescu: Dragi pacienți, când mergeți la farmacie, șoptiți un “mulțumesc”!

Dragi pacienți, Sunt convins că nu realizați astăzi ce înseamnă de fapt că o farmacie are pe stoc mănuși, măști și alcool sanitar. Vă invit să citiți cele […]

Farmacistul, rol important în aderența terapeutică a pacientului

Înțelegerea și respectarea tratamentului indicat de către pacienți are o importanță deosebită în terapia bolilor cronice. De aceea, este nevoie ca relația medic-farmacist-pacient să se bazeze pe un […]

Tulburările dispoziției, bolile societății moderne

Oboseală și lipsă de energie, încredere de sine și stimă scăzute, probleme majore de concentrare sunt o parte dintre semnele unor tulburări de dispoziție. Depresia, anxietatea, sindromul de […]

Adoptarea unor strategii nutriționale, personalizate, esențiale pentru pacientul oncologic

Există o serie de complicații care apar în urma tratamentelor la pacienții oncologici ce pot influența comportamentul alimentar. În acest caz este nevoie de adoptarea unor strategii nutriționale […]

Potențiale interacțiuni între medicamente și anumite fructe

Obiceiurile dietetice sunt un factor important care influențează sănătatea și afecțiunile ce pot să apară. Dovezile științifice sugerează că consumul regulat de fructe și legume are rol benefic […]

”Românii, mai bolnavi sau mai creduli?”

În peste un deceniu vânzările de medicamente în farmacii aproape s-au triplat, numărul de internări a crescut simțitor, durata medie de viață a crescut, dar a crescut și […]