Angiologia, o viziune holistică în tratamentul bolilor vasculare periferice

Medici

Vizualizari: 17740

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

puskas-attila-poza-pt-trimitere-coperta-200x300Utilizând tehnici de ultimă oră în procedurile terapeutice ale bolilor vasculare periferice  Centrul medical vascular Angio-Center din Tîrgu-Mureș este o unitate medicală de referință unde pacienții găsesc soluții viabile pentru un diagnostic şi tratament corect. Managerul Centrului medical vascular Angio-Center, Conf.Dr. Puskás Attila, a obținut în anul 2013 supraspecializarea europeană de angiologie, la Milano, Italia, o supraspecializare încă nerecunoscută în România, dar care abordează o viziune holistică pe domeniul vascular și care oferă toate competențele pentru a diagnostica, trata bolile vasculare periferice până la momentul operator.

Reporter: Pentru început, vă rog să faceți o scurtă prezentare a Centrului  de medicină vasculară Angio-Center.

Conf.Dr. Puskás Attila: Angio-Center este un centru privat de medicină vasculară-angiologie. Acest domeniu cuprinde totalitatea bolnavilor cu probleme de circulație periferică,  acest lucru însemnând toate afecțiunile vasculare care nu țin de inimă, la nivel de coronare. Se referă în special la membre inferioare, membre superioare, respectiv vase viscerale.

Aşa cum se cunoaşte, sunt cele trei teritorii vasculare principale, artere, vene, respectiv limfatice.

Acest centru se ocupă deci cu pacienți care au boală arterială periferică, flebopatii acute sau cronice, respectiv afecţiuni limfatice. Din categoria flebopatiilor fac parte pacienții cu tromboză venoasă profundă sau sindroame posttrombotice, fiind sechelare după evenimente trombotice, respectiv cei cu boala varicoasă. Insuficienţa venoasă cronică este cea mai frecventă afecțiune vasculară cu diferite stadii evolutive de gravitate, de la venule superficiale, dilatate, cu impact prepondrent estetic chiar până la ulcerații cronice ale gambei. Al treilea segment, să-i spunem ”orfanul bolilor vasculare”, ar fi partea limfatică, limfedemele; sunt edemele datorate perturbării circulației limfatice primare, genetice sau secundare după intervenții chirurgicale sau după radioterapie la pacienți canceroși. Aceste limfedeme apar treptat, insiduos, dar pot să influențeze în mod categoric negativ calitatea vieții pacienților, uneori cu deformităţi majore. În aceste cazuri disperate oferim terapie  decongestivă completă prin drenaj manual limfatic, poate unic în regiune.

Reporter: Ați afirmat că Angio-Center este un centru unic la nivel național pentru soluțiile aduse bolilor vasculare periferice. Despre ce este vorba?

Conf.Dr. Puskás Attila: Este vorba despre o viziune holistică pe domeniul vascular, pentru că această categorie de bolnavi sunt lăsați undeva la periferia actului medical, şi  nu numai în țara noastră.

Angio-Center aduce o noutate în această privință. Se axează în mod special pe aceste afecțiuni, avem specialiști formați în domeniu, care au cunoştinţe şi experienţă suficientă să stabilească un diagnostic cu certitudine, atât clinic cât și paraclinic, după care recomandările terapeutice se ajustează diagnosticului specific bolnavului. Pentru procedeul de diagnostic folosim preponderent ultrasonografia Doppler, pletismografia, capilaroscopia, diferite teste de efort, având formare în acest domeniu, și unii dintre noi cu o experiență clinică de peste 20 de ani în această patologie. Pe bună dreptate,  suntem numiți ”doctori de picioare” pentru că acești pacienți, de obicei, suferă de o afecțiune circulatorie periferică ale membrelor pelvine. Sigur, la membre inferioare pot să apară și alte afecțiuni, deci trebuie să avem anumite cunoștințe și de neurologie, de ortopedie, reumatologie ca să putem face diagnostice diferențiale adecvate. Pacientul când se adresează centrului nostru de obicei are dureri, sau are anumite modificări vizibile la nivelul membrelor inferioare. Dar, bineînțeles, patologia nu se răsfrânge numai la picioare pentru că este vorba de  vasculatură, ca un sistem biologic unitar.  De aceea medicina vasculară/angiologia s-a dezvoltat ca o suprapunere a medicinii interne, fiind o supraspecializare care, din păcate, în țara noastră nu este încă recunoscută. Medicul internist angiolog, printre altele,  depistând factorii de risc, influențând modul de viață, aplicând terapie medicamentoasă, desfăşoară practic primul act medical care ar trebui să prevină apariția bolilor vasculare sau să încetinească ori  să oprească agravarea bolilor vasculare deja prezente. Astfel intervenţiile chirurgicale vasculare menite să salveze teritoriile aflate în pericol  ar deveni mult mai rare, fără să mai vorbim de amputaţii majore.

Reporter: Paleta procedurilor terapeutice pentru bolile vasculare periferice este vastă. Dumneavoastră aveți o supraspecializare europeană de angiologie. Cu ce noutăți veniți spre lumea medicală românească și, implicit, spre pacienți?

Conf.Dr. Puskás Attila: Supraspecializarea de angiologie vasculară se face într-un centru acreditat în Italia, Milano, și are trei criterii: pentru început este necesar un masterat şi o specialitate medicală deja obţinută, apoi niște niște stagii practice de formare și în trei ani de zile poți să dai examenul de specialitate care este recunoscut de către UEMS (n.r.-Uniunea Europeană a Specialităților Medicale). Acest examen este unul care se compune dintr-un test scris în limba engleză, respectiv din trei cazuri practice, simulare pe computer.  În țara noastră deocamdată această diplomă are o valoare „culturală”.

Cu ce noutate venim? Această formare are în vizor toate bolile vasculare periferice și oferă competențele necesare pentru a diagnostica, trata aceste boli până la momentul operator.

Din paleta acestor competeţe, ca și noutate terapeutică  oferim, mai ales în patologia venoasă superficială,  așa zisa scleroterapie cu spumă ecoghidată. Se pot rezolva varicozități atât de mari care în urmă cu 5-10 ani era de necrezut că ar fi putut  tratate în ambulator, fără operaţii. Pe de altă parte avem la dispoziţie termoablaţia laser sau cu radiofrecvenţă  care vizează tratamentul varicozităților tronculare; este o alternativă foarte viabilă și de perspectivă a intervențiilor clasice care înseamnă incizii, stripping, spitalizare şi anestezie regională sau generală, ori prin aceste intervenții ambulatorii termoablative care se fac în centrul nostru, în două ore pacientul pleacă pe picioare acasă.

Reporter: Este un domeniu oarecum neglijat de medicii din celelalte categorii? Numărul pacienților care se confruntă cu boala vasculară periferică este mare.

Conf. Dr.Puskás Attila: Dacă luăm datele statistice ateroscleroza este cea mai frecventă cauză a bolilor arteriale periferice. Afectează preponderent populația cu vârsta peste 60-70 de ani, şi nu numai, ceea ce înseamnă undeva la 20%-30% din populație. Marea majoritate a pacienților însă sunt asimptomatici și acest lucru înseamnă că orice medic de familie ar trebui măcar să palpeze un puls la picioare, pentru că palparea pulsului ne aduce mai aproape de suspiciunea de diagnostic. Dacă are o oarecare suspiciune clinică și mai ales dacă pacientul se plânge de claudicaţie imediat să-l trimită către serviciile de specialitate care fac examen Doppler sau Duplex. Sugestia primară  ar fi să se caute în mod activ de către medicii interniști, medicii de familie, neurologi, diabetologi  pacienții care au factori de risc cardiovascular-hipertensiune arterială, fumat, diabet zaharat, dislipidemie, colesterol, tromboză în familie, etc.-sau care au simptome/ semne clinice sugestive bolilor vascuare periferice.

Reporter: Se fac confuzii în ceea ce privește trimiterea unui pacient către altă specialitate în loc de medicina vasculară?

Conf.Dr. Puskás Attila: Orientarea clinică este extrem de importantă. Simptomatologia pacientului uneori este foarte sugestivă; de exemplu, un pacient care are dureri în repaos, poate avea, teoretic, o boală arterială gravă, ischemie critică, dar poate avea și o problemă de lombosciatică prin fenomenul de compresie radiculară. Dacă cineva are dureri de repaos mari, care necesită tratament antialgic major,  examenul clinic ne dă niște informații extrem de utile. Dacă la acești pacienți găsim un puls periferic prezent la nivelele care se cunosc este exclus să fie o boală arterială atât de gravă încât să provoace dureri de repaos. Atunci mai degrabă pacientul se orientează către neurologie. Dacă pacientul are diabet, un factor major de risc pentru o boală arterială, și nu se palpează cu exactitate pulsul arterial, atunci da, există o suspiciune clinică, și având și factori de risc, durerile care nu sunt clare, în aceste condiții el trebuie să fie dirijat către un centru specializat, care face diagnosticul diferențial. Un membru inferior edemaţiat, pigmentat cu hemosiderină ridică suspiciunea clinică unei insuficienţe venoase cronice. Exemplele clinice pot continua.

fot+¦ 2

 

Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZAREArcadia – Spitale și Centre Medicale a investit peste 600.000 euro în tehnologie medicală pentru tratament neurochirurgical minim invaziv

Medici

Vizualizari: 564278

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Arcadia – Spitale și Centre Medicale, cea mai mare rețea privată de sănătate din regiunea Moldovei, anunță o serie de noi investiții dedicate specialității de neurochirurgie, cu o valoare de peste 600.000 euro.

De peste 10 ani, Arcadia oferă servicii medicale la standarde ridicate pentru pacienții din zona de Nord-Est și investește constant în dezvoltare și tehnologii inovatoare, pentru sănătatea întregii comunități.

Anul acesta, Arcadia a dotat centrele și spitalele din rețea cu o serie de instrumente și aparate medicale de ultimă generație care permit tratarea minim invazivă a unor afecțiuni frecvente, recuperarea mai rapidă a pacienților, dar și creșterea confortului postoperator.

Microscopul operator pentru neurochirurgie Zeiss OPMI Pentero 800 și sistemul pentru intervenții minim invazive MEDTRONIC METR’X, motorul chirurgical de mare viteză Aesculap și instrumentele de coloană și de microchirurgie, Aesculap și KLS Martin completează tehnologia disponibilă în Spitalul Arcadia. Aceste echipamente performante și inovatoare oferă neurochirurgilor profunzime și claritate în analiza detaliilor intraoperator și asigură precizia și siguranța fiecărui gest chirugical.

„Urmărim cu atenție inovațiile din domeniul tehnologiei medicale și analizăm în mod permanent semnalele primite de la pacienții noștri. Astfel, ne asigurăm că investim constant, cu o bază solidă informațională și de analiză. Tehnologia state of the art, dedicată intervențiilor de neurochirurgie, se înscrie în strategia pe care o dezvoltăm dintotdeauna la Arcadia, ce are în focus sănătatea pacienților”, a declarat Dan Fiterman, General Manager Arcadia – Spitale şi Centre Medicale.

Tipuri de afecțiuni ce pot fi tratate prin intermediul neurochirurgiei minim invazive

 Tratamentul neurochirurgical minim invaziv este indicat în cazul mai multor tipuri de afecțiuni frecvente precum hernia de disc lombară și cervicală posterioară, instabilitatea coloanei vertebrale, spondiloliza sau stenoza coloanei vertebrale (îngustarea canalului spinal) lombară și cervicală. De asemenea, este recomandat și în cazul unor afecțiuni cu incidență mai rară, precum infecția sau tumorile care pot apărea la nivelul coloanei vertebrale.

Avantajele tratamentului neurochirurgical minim invaziv pentru pacienți

 Intervențiile neurochirurgicale minim invazive oferă pacienților o serie de beneficii importante atât la nivel cosmetic, cât și la nivel funcțional. În cazul acestor intervenții, cicatricile sunt diminuate datorită inciziunilor cutanate mai mici, uneori de câțiva milimetri, iar riscul de afectare a mușchilor este mai scăzut. De asemenea, gradul de sângerare și riscul de infecție sunt reduse, este diminuată durerea și dependența de medicamentele analgezice post operatorii, iar pacientul se poate recupera și reabilita mai rapid după operație.

„Noile dotări din Spitalul Arcadia pun în valoare experiența echipei de neurochirurgie, reprezentând instrumente medicale importante care contribuie la reducerea timpului necesar desfășurării intervenției, cresc gradul de certitudine a gesturilor chirurgicale și oferă o serie extinsă de avantaje pacienților”, a declarat Dr. Sorin Nistor, Director medical Arcadia – Spitale și Centre Medicale.

 

Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZAREPlatforma pentru raportarea reacțiilor adverse suspectate post-imunizare la vaccinurile împotriva COVID-19, funcțională

Medici

Vizualizari: 1080831

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) pune la dispoziția pacienților si a profesioniștilor din domeniul sănătății noile fișe de raportare a reacțiilor adverse suspectate post-imunizare la vaccinurile împotriva COVID-19. Fișa de raportare poate fi accesată pe site-ul anm.ro, în secțiunea - VACCINARE COVID-19 (https://www.anm.ro/medicamente-de-uz-uman/farmacovigilenta/raportarea-reactiilor-adverse-incontext-covid-19/) Modalitatea de raportare poate fi făcută atât on-line, cât și prin modalitățile clasice de raportare – completarea fișei de reacții adverse și transmiterea acesteia către Direcția Farmacovigilență si Managementul Riscului. Mai multe detalii le găsiți accesând linkul: https://www.anm.ro/medicamente-de-uzuman/farmacovigilenta/raportarea-reactiilor-adverse-in-context-covid-19/

Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZAREPlatforma pentru programarea online la vaccinarea împotriva COVID-19, disponibilă de astăzi

Platforma informatică care permite programarea persoanelor pentru vaccinarea împotriva COVID-19 – https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/ – este operațională. Începând de astăzi, 28 decembrie a.c., în conformitate cu Strategia de vaccinare împotriva […]

Unu din doi români consideră că în spațiul public nu există suficientă informație cu privire la contextul pandemic

Jumătate dintre români nu se consideră suficient de bine informați cu privire la contextul pandemic de anul acesta, arată un studiu* realizat toamna aceasta de Coaliția România Sănătoasă, […]

Efectele dezechilibrelor alimentare de Sărbători

În luna decembrie, deseori alimentația este dezechilibrată, astfel că de la o alimentație monotonă, pe care mulți o au înainte de Crăciun (în special cei care țin post), […]

42% dintre români au suferit tulburări psiho-emoționale în perioada pandemiei SARS Cov 2

Primul studiu din România despre impactul pandemiei de COVID-19 asupra sănătății fizice și mintale a populației arată că românii sunt mai triști, mai furioși, mult mai anxioși și […]

Pacienții diagnosticați cu tuberculoză, tratați în ambulatoriu, vor primi indemnizație lunară de hrană

Conform documentului comun, pacienții diagnosticați cu tuberculoză -TB (adulți și copii) și tratați în ambulatoriu vor beneficia de o indemnizație lunară de hrană, fără întrerupere, atât în faza […]

Raportarea reacțiilor adverse suspectate în cazul pacienților cu COVID-19

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency – EMA)și autoritățile naționale competente încurajează pacienții infectați cu noul coronavirus (COVID-19) să raporteze reacțiile adverse pe care le experimentează în […]

Vaccinul anti-COVID al BioNTech și Pfizer aprobat în Uniunea Europeană

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA-European Medicines Agency) a aprobat folosirea în Uniunea Europeană a vaccinului anti COVID-19 dezvoltat de BioNTech și Pfizer, potrivit comunicatului oficial. Vaccinul, numit Comirnaty, […]

Programele naționale de sănătate se prelungesc până la 31 martie 2021

La solicitarea Ministerului Sănătății, Executivul a aprobat în ședința  din data de 11 decembrie 2020, Hotărârea pentru prelungirea termenului de aplicare a prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 155/2017 privind […]

Metamizol: Risc de leziuni hepatice induse medicamentos

Deținătorii autorizațiilor de punere pe piață (DAPP) pentru medicamentele care conțin metamizol, de comun acord cu Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) și cu Agenția Națională a Medicamentului și […]

Accesul la sistemele de sănătate din România și Regatul Unit, în contextul Brexit

Perioada de tranziție, pe care o parcurgem după  retragerea Regatului Unit  din Uniunea Europeană,  se va încheia la data de 31 decembrie 2020. Până la acea dată, cetățenii români și membrii […]

Ședință publică a Agenției Europene a Medicamentelor privind aprobarea vaccinurilor anti-COVID-19

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency – EMA) va organiza o ședință publică pe 11 Decembrie 2020 pentru a informa cetățenii europeni despre procesele de reglementare ale […]

Parteneriat între Medicover și Spitalul Clinicco în Brașov: Clinica Medicover, relocată

Medicover România, unul dintre cei mai importanți furnizori privați de servicii medicale, a decis relocarea clinicii deținute în Brașov în cadrul spitalului Clinicco, în urma semnării unui parteneriat […]

Zentiva a început producția de biocide pentru populație pentru a susține lupta împotriva COVID-19

Zentiva România, cel mai mare producător autohton de medicamente generice în unități vândute*, a demarat producția de dezinfectanți pentru mâini, după ce a primit autorizarea produselor în categoria […]

Indicatorii tehnico-economici pentru construirea Centrului de arși la Spitalul ”Grigore Alexandrescu” București, aprobați

La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat în ședința de vineri Hotărârea de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Construirea unui centru de arşi […]

Noi molecule inovative introduse în lista de medicamente gratuite și compensate

La solicitarea Ministerului Sănătății, Executivul a aprobat în sedinta de vineri, 4 decembrie, Hotărârea privind modificarea şi completarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând […]

Noi reglementări pentru transferul în străinătate a pacienților cu arsuri grave

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății a aprobat *Ordinul pentru înființarea comisiilor de analiză a solicitărilor de transfer în străinătate în vederea efectuării tratamentului pentru pacienții cu arsuri grave și […]

Webinar: Conferința Prevenționiștilor – provocări, adevăr, soluții reale

Accesul pacienților la anumite servicii medicale a fost restricționat. Activitatea dumneavoastră a fost adaptată contextului actual epidemiologic. Personalul medical a fost și este orientat, în special, către numărul […]

Cererea de autorizare a vaccinului COVID, dezvoltat de BioNTech şi Pfizer, depusă la Agenția Europeană a Medicamentului

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency-EMA) a primit cererea pentru autorizarea de punere pe piaţă condiţionată pentru vaccinul BNT162b2, un vaccin mRNA COVID-19 dezvoltat de BioNTech şi […]

Agenția Europeană a Medicamentului demarează prima evaluare continuă a vaccinului Ad26.COV2.S fabricat de Janssen

Comitetul EMA pentru medicamente de uz uman (the Committee for Medicinal Products for Human Use – CHMP) al EMA a început procesul de evaluare continuă a Ad26.COV2.S, un […]

Cererea de autorizare condiţionată a vaccinului COVID-19 Moderna, depusă la Agenția Europeană a Medicamentului

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agengy-EMA) a primit cererea pentru autorizarea de punere pe piaţă condiţionată pentru vaccinul mRNA COVID-19 de la Moderna Biotech Spain, S.L. (o […]