Piața asigurărilor private de sănătate din România este slab dezvoltată comparativ cu alte țări, însă are un potențial mare cea din dezvoltare. Preocuparea românilor privind sănătatea lor a condus la un avans al asigurărilor private de sănătate.
Despre asigurările private de sănătate și posibilitatea utilizării lor pentru pachetele de servicii medicale în sistemul public se discută de ani de zile, însă nimic nu s-a concretizat până în prezent. În schimb, în sistemul privat acestea joacă un rol important prin avantajele pe care le oferă: economie de bani, economie de timp, acoperă mai multe riscuri, au acoperire teritorială mare, adresabilitate ridicată, garantează liniștea și, foarte important, sunt deductibile fiscal.
În România, potrivit datelor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) cheltuielile cu asigurările private de sănătate reprezintă 0,01% din PIB, de 80 de ori mai puțin decât media europeană,
de 0,8%. De asemenea, ”ponderea medie a asigurărilor voluntare de sănătate din totalul cheltuielilor este de aproximativ 0,09% în România, de aproximativ 56 de ori mai mică față de media europeană”. Mai mult, un procent de 73% dintre români cosideră precară calitatea generală a îngrijirilor medicale, comparativ cu o medie a Uniunii Europene de numai 23%.
Prin noul Cod Fiscal, începând cu data de 1 ianuarie 2016, piața asigurărilor private de sănătate a beneficiat de o măsură necesară pentru impulsionarea dezvoltării pieței pe termen imediat și anume creșterea deductibilităților fiscale și extinderea lor pentru cele plătite individual de către angajați sau alte categorii de persoane fizice.
ASF susține în analiza sa nevoia de ”ajustare a cadrului legislativ actual care să permită și să impulsioneze dezvoltarea serviciilor medicale asigurate privat în cadrul unităților sanitare publice”.
Ideea nu este deloc rea, asigurările private de sănătate pot să degreveze mult Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, pe ”umerii” căruia cad decontarea serviciilor medicale, medicamente, dispozitive medicale etc. În viitorul apropiat este posibil ca și serviciile medicale din sectorul public să fie decontate din asigurări private.
Conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a anunțat în cadrul celei de a cincea ediții a Conferinței Naționale de Farmacoeconomie și Management Sanitar, ce a avut loc în perioada 11-14 octombrie 2018, la Poiana Brașov, că ”este un angajament ferm al nostru să avem un cadru legal care să vină și să ofere pe lângă pachetul de bază reglementat prin Hotărâre de Guvern, prin Contractul cadru, și o Hotărâre de Guvern care să reglementeze pachetul de servicii care fac obiectul asigurărilor private de sănătate”.
Măsura se impune deoarece s-a înregistrat o creștere a asigurărilor private însă acest lucru nu se reflectă în ”beneficiie reale” din sistem și nu degrevează bugetul FNUASS.
Este de salutat un astfel de demers însă nu pot să nu mă întreb cum va arăta acel pachet de servicii medicale, ce tip de investigații/ intervenții se vor regăsi aici, ce proceduri nu vor mai fi accesibile în sistemul public pentru orice pacient asigurat la FNUASS și care în prezent sunt decontate din asigurările publice? Persoanele cu posibilități financiare reduse ar urma să beneficieze de mai puține servicii?