Și-au pus jos stetoscoapele, și-au atârnat halatele în cui, au lăsat deoparte grijile, gândurile, boala, problemele financiare din sectorul sanitar, birocrația excesivă din cabinete și, preț de câteva ceasuri, nu au fost altceva decât simpli oameni puși pe distracție. Medici de familie și medici specialiști din județul Mureș și-au dat întâlnire, într-o reuniune de excepție, sâmbătă seara, la a doua ediție a Balului Medicilor organizat de Colegiul Medicilor din județul Mureș cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății.
Un bal de tradiție
GALERIE FOTO:
Gazda perfectă a petrecerii a fost și în acest an Hotelul Grand din Târgu-Mureș, care nu a lăsat jos ștacheta: băutura a curs din belșug și, fel și fel de bucate alese și minuțios meșteșugite au tronat pe masa din mijlocul sălii.
Aromă, culoare și muzică de calitate au fost ingredientele unei seri reușite. De la învârtite, vals, muzica anilor `80-`90-2000 și nu numai au fost interpretate cu multă originalitate de medicul de familie Ioan Micu.
”Și în medicină se comunică prea puțin, toți suntem prinși în noianul activităților zilnice, vârtejul obligațiilor profesionale și uităm să comunicăm. Aici este un loc unde putem să comunicăm: un chirurg cu un ortoped, un anestezist, un pediatru. Nu spun de medicii de familie care sunt în prima linie și sunt cei mai expuși tuturor modificărilor legslative. Consider că un astfel de bal, care sper să devină o tradiție, este o ocazie perfectă să mai eliberăm un pic din presiune, să comunicăm mai mult, să găsim chiar și soluții la anumite probleme care ne frământă”, a precizat prof. dr. Horațiu Suciu, președintele Colegiului Medicilor din județul Mureș, mulțumit că au răspuns prezent la bal 220 de medici mureșeni.
Surprize, premii și alte picanterii
Nu au lipsit nici surprizele serii, de la momente artistice, demonstrații culinare, la aprecierea întregii activități a trei medici mureșeni: anestezistului prof. dr. Mircea Chiorean, chirurgului dr. Mircea Baghiu și medicului de familie Dora Santa.
Prof. dr. Sanda Copotoiu, șeful Clinicii ATI a Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Târgu-Mureș a rostit un scurt laudatio pentru prof. dr. Mircea Chiorean, cel care a crezut în visul SMURD al dr. Raed Arafat ajutându-l să pună pe picioare sistemul de urgență care a ajuns astăzi un succes. Este omul căruia îi lipsesc ”îi lipsesc obscuritatea, cruzimea, iubirea de sindroame rare, proastele maniere, prostia comună și lenea”, după cum susține prof. dr. Sanda Copotoiu.
”Este imperfect, dar la vârsta aceasta este extrem de activ și vreau să-i spun că îmi pare rău că nu îl mai văd dimineața la raportul de gardă, pentru că noi începeam ziua cu multă încredere și cu bucurie”, a conchis cu multă emoție șeful Clinicii Anestezie și Terapie Intensivă a SCJU Târgu-Mureș.
Onoarea pentru a aprecia întreaga activitate a dr. Dora Santa i-a revenit dr. Ileana Mihăescu, vicepreședinte al Asociației Medicilor de Familie Mureș.
”Suntem 315 furnici care lucrăm în acest sistem. Dar cel care trebuie să ia aceste premiu trebuie să aibă niște merite speciale și de aceea m-am gândit la doamna dr. Dora Santa, colega noastră dragă, cu o activitate de peste 30 de ani, un om modest dar foarte dedicat profesiei, care pe lângă îngrijiri primare a făcut multe alte lucruri pentru care eu o consider un pionier. S-a implicat în conducerea Asociației Medicilor într-o perioadă în care toate ne erau potrivnice și a făcut-o cu foarte mare succes, a înființat una din policlinicile private de unde a lansat o mulțime de pui care astăzi sunt medici celebri în Târgu-Mureș și în tot județul Mureș și un medic de familie de excepție”, a sunat scurtul laudatio al dr. Ileana Mihăescu.
Surprinsă de votul de încredere primit din partea Colegiului Medicilor din județul Mureș, dr. Dora Santa a declarat că întotdeauna a muncit ”așa, după cum am crezut eu că trebuie să muncesc. Niciodată nu mi-am economisit cuvintele. Și cu pacienții vorbesc, în ciuda faptului că trebuie să văd un anumit număr de pacienți care îmi intră în cabinet, dar sunt și care mă solicită în afara cabinetului sau colegi, întotdeauna încerc și reușesc să ajut. Așa am avut ocazia să fac și policlinica, și am reușit să facem pe vremea aceea și Asociația Medicilor de Familie”.
Dr. Vasile Habor a rostit scurtul laudatio pentru dr. Mircea Baghiu. Într-o scurtă incursiune în trecutul chirurgului, i-a creionat imaginea: ”un fel de Ion Creangă al Ludușului (…) și toată lumea îl cunoaște ca Nașul. (…) A inventat foarte multe lucruri în chirurgie, a simplificat multe tehnici chirurgicale și avea un principiu: chirurgia este simplă dacă știi să nu o complici”, a precizat dr. Habor.
Dansul și voia bună a însoțit, mai apoi, petrecăreții, petrecerea spărgându-se târziu, în noapte.