Singura probă indubitabilă care poate preciza diagnosticul unui nodul mamar este biopsia mamară. Realizată sub ghidaj ecografic în timp real oferă oportunitatea cunoaşterii exacte a diagnosticului, cu posibilitatea discutării alternativelor terapeutice preferabile şi a alegerii optime în timp util. Metoda este sigură ”nu s-a dovedit nici că ar grăbi boala, nici că ar agrava-o, nici că ar pleca metastaze viabile în altă parte”, susţine dr. Rareş Georgescu, medic primar chirurgie generală, având competenţă în ecografie generală la Centrul Medical Puls 2009.
Reporter: Diagnosticul patologiei mamare este pus cu acurateţe cu ajutorul biopsiei realizate sub ghidaj ecografic. Prezentaţi vă rog procedura şi unde se regăseşte această metodă în circuitul pacientului?
Dr. Rareş Georgescu: În circuitul pacientului cu patologie mamară primul loc îl ocupă de obicei medicul de familie, care îl trimite fie la o metodă de screening, fără să nu aibă niciun fel de simptome, fie îl trimite către un medic care pune diagnsoticul cu ajutorul examenelor paraclinice. Acestea sunt, în principal, mamografia şi ecografia. Până la 40 de ani se face ecografie, după 40 de ani se începe cu mamografie şi eventual se completează cu ecografie. Aceste două metode vor pune în evidenţă nişte leziuni, ce pot fi tipic de un fel sau altul, dar trebuie clarificată natura acestor leziuni. Acest lucru se face de preferinţă prin puncţie biopsie. Biopsia, pentru că trebuie să fii sigur că s-a luat o bucată din ţesutul suspect, se poate face 95% sub ghidaj ecografic, cea mai simplă şi mai ieftină metodă de biopsie pentru leziunile care nu se văd pe ecograf, care sunt rare. La noi să spunem sub 5%.
Reporter: În ce constă metoda de ghidare ecografică?
Dr. Rareş Georgescu: Cu un ecograf performant, cum este cel pe care îl avem la Centrul Medical Puls, cu traductor de frecvenţă generală 12 Mhz, se depistează formaţiunea suspectă sau aria suspectă, iar cu ajutorul unui pistol de biopsie se intră cu acul, vizualizând în permanenţă acul şi leziunea chiar până la marginea formaţiunii respective, după care se descarcă pistolul respectiv. Acul pătrunde în leziune, cu ajutorul sistemului special, recoltează un fragment mai subţire sau mai gros în funcţie de cum hotărăşte cel care face biopsia, se extrage acul şi fragmentul este trimis la examinare histologică la anatomie patologică. Numărul de fragmente poate să fie variabil, se întâmplă să extragem mai multe să fim siguri că am extras de unde trebuie. Un lucru este foarte clar: metoda este foarte sensibilă şi specifică pentru că în locul unde am introdus acul şi am extras fragmentul respectiv rămâne aer. Este normal, am extras o bucată din ţesut, înăuntru va rămâne o zonă care va conţine aer şi se vede foarte bine pe ecograf. Ca urmare, vom şti că am extras de unde am dorit. Sigur, există suspiciunea în general printre pacienţi, dar şi printre unii medici, care nu sunt suficienţi de informaţi, a pericolului de a disemina cu această metodă cancerul, să spunem, lucru absolut nedovedit. Este metoda de elecţie care este folosită în absolut toată lumea, nu s-a dovedit nici că ar grăbi boala, nici că ar agrava-o, nici că ar pleca metastaze viabile în altă parte. Metoda este sigură. În primul rând cred că medicii de familie ar avea un rol important să nu trimită pacientul direct la operaţie. Să-l trimită dacă există suspiciunea de cancer mamar pe lângă un chirurg şi la un oncolog pentru că atunci decizia se ia pe mai multe planuri.
Reporter: De ce este importantă această metodă?
Dr. Rareş Georgescu: Pentru că în vechea abordare a tumorilor mamare, prin excizie, se scotea formaţiunea, se trimitea la examen şi pe loc se spunea este sau nu cancer. Dacă era cancer se scotea sânul, se făcea mastectomie în totalitate. Ei, lucrul acesta nu mai este de actualitate în lumea occidentală şi nici la noi pentru că este foarte important înainte de a intra în operaţie să ştii ce tip de tumori sunt. De exemplu sunt tumori ductale, sunt 90% din cazuri în care dacă tumora nu este foarte mare putem salva restul sânului, spre deosebire de cele lobulare care sunt multicentrice, multifocale, apar în mai multe locuri şi atunci este bine să excizăm sânul în totalitate. Ba mai mult, este bine să ne consultăm cu pacienta eventual să scoatem ambii sâni cu sau fără reconstrucţie mamară imediată sau la distanţă.
Reporter: De ce depinde acurateţea diagnosticului cu biopsia efectuată sub ghidaj ecografic?
Dr. Rareş Georgescu: Depinde foarte mult de vizualizarea în bune condiţii a leziunii, pentru care este nevoie de un ecograf performant, un pistol de biopsie performant Bard şi de o experienţă suficientă pentru a fi sigur că ai luat din leziunea care trebuie.