De cele mai multe ori provocările care se nasc în fața noastră sunt privite cu oarecare îndoială, se naște frica că nu le vom putea face față și undeva va interveni eșecul. Stări emoționale precum frica, incertitudinea, lipsa de interes pentru prezent, disperarea și deznădejdea stau la originea multor boli ce sunt tratate cu ajutorul medicinei convenționale. Se pare că ele pot fi împiedicate să apară dacă stările emoționale sunt tratate cu ajutorul medicinei ”sufletului”, respectiv prin terapia florală Bach, o tehnică utilizată pe scară largă în vestul Europei, în timp ce în România este la început de drum.
Terapia își are originile în Anglia, fiind o metodă alternativă de vindecare, descoperită de dr. Edward Bach între anii 1930-1936. Practic se identifică cauza dezechilibrului din organism, ce stă la baza bolii, prin eliminarea emoțiilor negative, luându-se în calcul personalitatea individului, reacția lui față de unele evenimente de-a lungul vieții. ”Este o medicină a sufletului terapia Bach. A fost descoperită și inițiată de dr. Bach, medic homeopat, internist, microbiolog. În momentul în care a descoperit că are cancer s-a retras într-o zonă nepoluată din Anglia și acolo, fiind un fin observator, a constatat efectele benefice ale plantelor, a constatat că ele sunt utile în bolile psihosomatice. Pe parcursul anilor a descoperit 38 de remedii florale, unele obținute prin metoda fierberii, altele prin metoda soarelui”, a explicat farm.Valeria Antonie din Târgu-Mureș, care a urmat cursuri de calificare pentru a putea practica terapia Bach.
Remedii florale pentru dezechilibre mental-emoționale
1. Remedii pentru frică: Aspen (Plop tremurător), Cherry Plum (Corcodus), Mimulus (Crețișoara), Red Chestnut (Castan roșu) și Rock Rose (Trandafir de stâncă).
2. Remedii pentru incertitudine: Cerato ( cerato), Gentian (Gențiana), Gorse (Orz sălbatic), Hornbeam (Carpen), Scleranthus (Porumbar sălbatic) si Wild Oat (Ovăz sălbatic).
3. Remedii pentru lipsa de interes pentru prezent: Chestnut Bud (Boboc de castan sălbatic), Clematis (Clematida), Honeysuckle (Caprifoi), Mustard (Muștar sălbatic), Olive ( Maăslin), White Chestnut (Castan sălbatic).
4. Remedii pentru singurătate: Heather (Iarba neagră), Impatiens (Slăbănog), Water Violet (Violeta de baltă).
5. Remedii pentru hipersensibilitate față de influențele exterioare: Agrimony (Turita mare), Centaury (Tintaura), Holly (Ilice), Walnut (Nuc).
6. Remedii pentru disperare și deznădejde: Crab Apple (Măr pădureț), Elm (Ulm), Larch (Larita), Oak (Stejar), Pine (Pin), Star of Bethlehem (Floarea de Paști), Sweet Chestnut (Castan comestibil), Willow (Salcia pitică).
7. Remedii pentru grija excesivă pentru bunăstarea celorlalți: Beech (Fag), Chicory (Cicoare), Rock Water (Apa de stâncă), Vervain (Verbina) și Vine (Vița de vie).
”Remedii de constituție ca și în homeopatie”
”Nu sunt esențe florale, ele se prepară din soluția etalon care se găsește la firma mamă. Se iau vreo patru picături, se pun într-o sticluță de 30 ml, se completează cu apă și pentru conservabilitate se adaugă și puțin alcool. Se iau de patru ori patru picături, de regulă înainte de masă, într-un pahar mic cu apă, iar ultima administrare să fie seara înainte de culcare. Și aici există remedii de constituție ca și în homeopatie. Ești o persoană care lucrezi mult, faci sacrificii, ești un stejar, dar pe lângă asta ai și tu frustrările tale, bucuriile tale, poate ești ancorat în trecut, aici vorbim de caprifoi. Ești foarte obosit, aici vorbim despre un remediu de măslin, sau ai tot felul de gânduri trecătoare și ești un muștar. Fiecărei plante îi corespunde un anumit caracter”, a precizat Valeria Antonie.
Terapia Bach este utilizată pentru eliminarea stresului, insomnie, depresie, claustrofobie, gelozie, atacuri de panică, recuperare emoțională, îmbunătățirea controlului în caz de blocaj emoțional, etc.
Colaborarea pacientului, esențială pentru tratament
Terapia poate fi accesată și de persoane vârstnice, copii și chiar femei însărcinate. Poate fi recomandată pentrua a înlocui anumite tratamente cu medicamente, somnifere. ”În general pacienții pe care i-am avut au răspuns bine la tratamente. Au fost și pacienți la care s-a rezolvat o anumita problemă, dar au apărut altele. În această terapie nu poți amesteca mai mult de șase plante, poți rezolva, o dată, doar o parte din problemă și ulterior mergem mai departe și rezolvăm partea cealaltă. Dacă pacientul se deschide poți să-l stabilizezi emoțional”, a mai spus terapeutul Valeria Antonie. Și prin administrarea unui tratament corect, în aproximativ o lună, pacienții se pot stabiliza din punct de vedere emoțional.