Departamentul pentru Situații de Urgență va demara o campanie de informare a populației despre ”aspectele privind accesarea corectă a serviciilor medicale de urgență din cadrul sistemului național de asistență medicală de urgență”, a anunțat Dr. Raed Arafat, fondatorul SMURD, pe pagina sa de Facebook.
Acesta a precizat că dacă pacienții s-ar adresa medicului de familie sau ambulatoriului de specialitate pentru probeme ce pot fi rezolvate de personalul din aceste structuri, presiunea pe unitățile și compartimentele de primiri urgență ar fi mult diminuată.
”Mulți pacienți și aparținători se plâng de timpii de așteptare la unitățile de primiri urgențe (UPU). Acest lucru este de înțeles până la o limită având în vedere că toți ne dorim să fim primiți imediat și tratați imediat. Pe de altă parte, unitățile de primiri urgențe sunt singurul segment al sistemului sanitar deschis permanent, 24/24, 7/7 având asigurată prezența personalului medical dedicat urgențelor medicale și fiind accesibil tuturor categoriilor de pacienți, asigurați sau neasigurat, finanțarea fiind asigurată prin bugetul de stat. Este clar ca în astfel de condiții nu poate fi organizat sistemul în sensul preluării și rezolvării tuturor pacienților imediat, fiind nevoie de un sistem de triaj și prioritizare care să diferențieze pacienții după gravitatea lor și după probabilitatea de agravare a situației lor”, a precizat Arafat.
Potrivit fondatorului SMURD, timpii de așteptare în România nu sunt mai mari decât în țări precum SUA, Franța, Marea Britanie și Irlanda, iar faptul că pacientul nu este preluat imediat înseamnă că nu reprezintă o urgență gravă fiind stabil, prioritare fiind cazurile grave. Un alt motiv pentru timpii de așteptare mari îl reprezintă așteptarea rezultatelor pentru analizele efectuate, așteptarea pentru efectuarea unei investigații imagistice, sau așteptarea pentru consulutul din partea unui medic specialist dintr-o anumită specialitate, ori se așteaptă pentru găsirea unui loc de internare într-un spital supra aglomerat. ”Lipsa de personal în UPU poate duce la întârzierea procesării cazurilor, mai ales a celor mai puțin grave care sunt la originea majorității nemulțumirilor. În Marea Britanie, în vederea aplicării unei reguli prin care orice pacient să fie rezolvat în maximum 4 ore, guvernul Blair a suplimentat bugetul cu sume mari pentru suplimentarea personalului medical, pentru că în urma analizei au stabilit că nu vor putea reduce numărul prezentărilor la UPU, în mod semnificativ, fiind necesară suplimentarea numărului de personal. În Marea Britanie, în 2012, un cetățean din 2,5 vizita UPU o dată/an comparativ cu România unde procentul este 1 din 4”, a mai adăugat Arafat.
Prin urmare, DSU va demara în perioada următoare o campanie de informare a populației prividn accesarea corectă a serviciilor de urgență din cadrul sistemului național integrat de asistență medicală de urgență. Un alt aspect ce va fi abordat este legat de apelurile care se adresează acestor servicii legat de patologiile ce pot fi rezolvate de medicii de familie și medicii specialiști din ambulatoriile de specialitate.
”Apelăm la înțelegerea populației în ce privește timpii de așteptare în cazul situațiilor care nu reprezintă urgențe vitale menționând faptul că unitățile de primiri urgențe nu vor refuza aceste cazuri însă le vor tria conform protocoalelor de urgență valabile pe plan internațional”, a precizat Arafat.