Zilele trecute m-am întâlnit față în față pe internet cu următoarea informație : ” În urmă cu 2000 de ani, în China, varza murată era alimentul de bază pentru muncitorii care lucrau la ridicarea Marelui Zid Chinezesc” și trebuie să recunosc că mi-a trezit interesul.”
A urmat un lung șir de căutări și articole care m-au făcut să redescopăr „mirosul de pe balcon din anii copilăriei” și motivul pentru care bunicii mei se preocupau să pregătească varza murată în fiecare an.
Dar hai să o luăm cu începutul. Fiecare dintre noi mâncăm aproape zilnic alimente fermentate (iaurt, chefir, pâine cu maia, sos de soia , vin, murături, borș, socată, ceai kombucha) și acest lucru este extrem de benefic pentru organismul nostru. Toate aceste alimente conțin bacteriile prietenoase denumite în mod uzual „probiotice” care elimină reziduurile din organism , ajută sistemul imunitar și digestia, stimulează producerea de antioxidanți, reduc colesterolul și echilibrează nivelul de zahăr din sânge. Cu fiecare aliment fermentat consumat ajutăm diversificarea populației de bacterii prietenoase.
În cadrul procesului de fermentație un rol important îl are acidul lactic, producându-se astfel antibiotice naturale, compuși anticancerigeni și chiar produși care pot dezactiva acțiunea toxinelor și a otrăvurilor. Mai mult, cel mai mare avantaj al consumului regulat de alimente bogate în probiotice este o digestie sănătoasă și implicit o viață prin de energie.
Un lucru uimitor este faptul că organismul adult ar trebui să găzduiască cel puțin 1 kilogram de probiotice dar calitatea mâncării, stresul, antibioticele, apa cu conținut crescut de clor, pasta de dinți antiseptică și multe alte obiceiuri ale vieții moderne, fac ca acestă cantitate de bacterii prietenoase să scadă în mod drastic. Efectul imediat este o digestie lentă, crește populația de bacterii de tip candida, scade sistemul imunitar și pot apărea probleme de concentrare și dezvoltare armonioasă.
Cu alte cuvinte, dacă distrugem flora intestinală voluntar sau involuntar, distrugem de fapt capacitatea organismului nostru de a lupta, privându-l de aproape toate armele. De exemplu, atunci când luăm antibiotice, durează 6 luni până la refacerea florei intestinale dacă nu stimulăm acest lucru prin consumul de alimente fermentate sau culturi de probiotice din binecunoscutele produse farmaceutice.
Varza murată este unul din produsele ieftine și cu tradiție în familiile din România și se obține în urma procesului de fermentație care contribuie la dezvoltarea bacteriilor lactice care se găsesc în mod natural în frunzele de varză proaspătă. Dintre acestea, Leuconostoc mesenteroides, Lactobacillus brevis si Lactobacillius plantarum sunt cele mai cunoscute și deosebit de benefice pentru sănătate.
Pentru cele mai bune efecte recomand utilizarea verzei murate ca atare, deoarece prin fierbere se diminuează semnificativ numărul bacteriilor și produsul finit nu are aceleași proprietăți.
Celor care își doresc echilibrarea florei intestinale și din colon, un sistem imunitar puternic, trecerea mai ușoară peste efectele popularului tratament cu antibiotice și un avantaj în lupta cu gripa și răceala, va recomand să redescoperiți ca și mine varza murată și vă ofer și o rețetă pe care o puteți folosi sa vă pregătiți chiar voi acasă legume fermentate.
Varză roșie fermentată
Ingrediente: varză roșie, ceapă roșie, sare de mare
Se taie varza și ceapa mărunt și se pune într-un bol unde se presară cu sare de mare. Se amestecă bine utilizând mâinile timp de 2-3 minute până începe sa se înmoaie și să iasă sucurile din ea. Se pune tot amestecul într-un borcan curat și se presează, lăsându-se un spațiu de câteva degete pentru acumularea de gaze sau dacă varza se va umfla. Se închide bine borcanul și se lasă a temperatura camerei timp de 2 zile.
Recomandarea 1: utilizați o sare de bună calitate, netratată, pentru ca sarea pe care o găsim în supermarket este deseori tratată cu substanțe care omoară bacteriile.
Recomandarea 2: borcanul, bolul, cuțitele și practic toate ustensilele pe care le folosiți trebuie să fie foarte curate. Eu le-am spălat cu apa la temperatură mare înainte de a le folosi.