Ca pasionat de fotografie am avut mereu o curiozitate, şi anume voiam să ştiu câţi megapixeli are ochiul uman? Ştiţi că pasionaţii de fotografie sunt interesaţi într-o măsură destul de mare de megapixelii unui aparat foto, deşi acest lucru nu este primordial pentru a face fotografii reuşite.
După cum bine ştiţi, aparatele de fotografiat sunt comparate deseori cu ochiul uman, deoarece ambele sunt capabile să înregistreze imagini, care sunt prelucrate de procesor, în cazul aparatului foto, şi de către creier, în cazul ochiului, iar construcţia şi principiul lor de funcţionare sunt aproximativ identice.
Anatomia ochiului uman şi formarea imaginii
Lumina pătrunde prin cornee, traversează cristalinul (acesta are rol de lentilă biconvexă), după care imaginea este proiectată pe retină de unde, mai departe, este prelucrată de creier. În spatele corneei se găseşte irisul, care în mijloc este perforat de un orificiu de culoare neagră, denumit pupilă. Pentru ca ochiul să nu fie deteriorat, atunci când lumina este foarte puternică, pupila se contractă (se micşorează), iar când este întuneric, pupila se măreşte pentru a permite intrarea unei cantităţi mai mari de lumină.
Pentru ca razele de lumină să se poată focaliza, acestea trebuie să se refracte. Cantitatea de refracţie depinde în mod direct de distanţa la care se află obiectul văzut. Un obiect situat la o distanţă mai mare necesită mai puţină refracţie decât unul situat la o distanţă mai mică. Cel mai mare procentaj din procesul de refracţie are loc în cornee, restul refracţiei necesare având loc în cristalin.
Construcţia aparatului de fotografiat şi formarea imaginii
Din punct de vedere al construcţiei şi al principiului de funcţionare, aparatul de fotografiat se aseamănă cu ochiul uman.
Lumina pătrunde prin obiectiv (cornee), traversează sistemul de lentile al acestuia (cristalin), după care imaginea este proiectată pe senzor (retină), de unde este prelucrată de către procesorul aparatului („creierul aparatului”).
Pe post de iris, aparatul de fotografiat are diafragma. Cu ajutorul acesteia se reglează cantitatea de lumină ce ajunge pe senzor. Astfel, dacă se fotografiază în lumină foarte puternică, aceasta se închide, iar dacă se fotografiază în spaţii cu lumină redusă aceasta se deschide.
Ce sunt megapixelii?
O imagine este alcătuită din pixeli. Un pixel reprezintă cel mai mic element al unei imagini. Cu cât aceştia sunt mai mulţi, cu atât imaginea are o calitate (claritate) mai ridicată.
Calitatea unui aparat de fotografiat este măsurată în milioane de pixeli (megapixeli = MP). Un număr mare de megapixeli duce la o rezoluţie (calitate) mai bună a imaginii.
De exemplu: un aparat de 12MP = 12.000.000 pixeli va produce o imagine mai detaliată decât un aparat de 3 MP = 3.000.000 pixeli.
După cum spuneam mai sus, numărul megapixelilor nu este primordial în realizarea unei fotografii de calitate, deoarece calitatea imaginilor depinde de mai mulţi factori printre care, cel mai important, este dimensiunea senzorului de captare a imaginii (retinei). Cu cât acesta este mai mare cu atât vor încăpea mai mulţi pixeli, iar rezultatul va fi o imagine mult mai bună din punct de vedere calitativ.
Desigur, niciun senzor nu se poate compara cu retina ochiului uman şi niciun procesor cu creierul uman!
Şi totuşi, câţi megapixeli are ochiul uman?
Având în vedere că retina umană are aproximativ 125 milioane celule fotoreceptoare ( 5 milioane conuri şi 120 milioane bastonaşe), cei de la Clarkvision.com au calculat că ochiul uman vede cu 576 MP (la o deschidere a câmpului vizual de 120 grade).
Într-un documentar, cei de la Brainiac spun că ochiul uman vede cu 254 MP (în video-ul de mai jos, începând cu minutul 1:15).
Aşadar, oricum ar fi, ochiul uman poate fi considerat cel mai performant „aparat de captat imagini”. Cei de la dpreview.com au făcut chiar şi o „fişă tehnică” a ochiului:
Omului Specificații Eye (tipic):
Senzor (retina) : diametru 22mm x 0.5mm grosime (secțiuni); 10 straturi
Rezolutie : 576MP sec.
Acuitatea vizuală : ~ 74 MP (megapixeli) (tipărit) pentru a afișa detalii în limita a acuității vizuale umane
ISO : 1-800 echivalent
Data Rate : 500.000 de biți pe secundă, fără culoare sau în jurul valorii de 600.000 de biți pe secundă, inclusiv culoare.
Lentile : 2 lentile – cu diametrul de 16mm si 24mm
Dynamic Range – static : rata de contrast de 100:1 în jurul (circa 6 1/2 f-stop) (4 secunde)
Dynamic Range – dinamic : rata de contrast de aproximativ 1.000.000:1 (aproximativ 20 f-stop) (30 minute)
Distanța focală : ~ 3.2mm – (~ 22mm 35mm echivalent)
Diafragma : F2.1 – f8.3 (F3.5 întuneric-adaptată este susținut de către comunitatea astronomică)
FOV Câmp de vizualizare : 95 ° Out, 75 ° jos, 60 ° In, 60 ° sus
Spațiu de culoare – 3D (non-linear) RGB
Sensibilitate culoare : 10.000.000 (zece milioane)
Gama de culori : 380 – 740 nm
Balans de alb : Automat (culoare percepută constant sub diferite de iluminare)
Rată de reîmprospătare : viziune foveale (de înaltă calitate telescopic) – 3-4fps; vederii periferice (foarte inexacte) – până la 90fps
Articolul este pus la dispozitie de catre Farm. Alexandru-Remus Pinţa, Consilier farmaceutic MedFarm.
Mai multe articole puteti citi vizitand www.farmacistul.eu