Sistemul imunitar este acela care ne “protejeaza” impotriva bolilor, de orice natura ar fie le. Desi este o denumire abstracta, el cuprinde toate celulele si mecanismele care au ca scop lupta impotriva infectiilor cu germeni patogeni sau conditionat patogeni. Orice organism care provoaca o imbolnavire a organismului.
Mecanismele fiziologice de protectie care sunt activate ca si bariere impotriva agentilor patogeni sunt printre altele urmatoarele:
- Ph-ul pielii, usor acid 5.7, care are rol de bariera protectoare. Modificarea acestuia, chiar si prin produse de igiena poate duce la o permeabilizare a pielii si agentul pathogen poate supravietui/a se instala sau a reusii sa intre in organism prin piele.
- Saliva cu ajutorul enzimelor, ajuta la mentinerea intacta a mucoasei si chiar la procesul de digestie al substantelor ingerate. O modificare la acest nivel, prin alimentatie, efecte adverse la medicamente..etc, poate duce la boli ale mucoaselor sau o digestive deficitara.
- Ph-ul sucului gastric, foarte acid duce la mentinerea unui mediu potrivit pentru a “ucide” agentii patogeni si a favoriza activarea digestiei prin enzimele la acest nivel. O modificare a acestui Ph pentru o perioada lunga de timp, cum ar fi de exemplu medicamentele inhibitoare a pompei de protoni (omeprazol, pantoprazol), antiacide si antiH2(raniditina, cimetidina) pot duce pe o perioada lunga de timp si in doze crescute la modificari ale barierei de protective si pot facilita ca agentii patogeni sa intre prin aceasta “poarta” in organism, iar ei se pot stabiliza la alte nivele dand infectii destul de grave(ex.pulmonar).
- Intestinul subtire si gros are un Ph alcalin, metinerea lui are legatura cu tot ceea ce tine de digestie si activare enzimatica necesara digestiei, o modificare cronicizata si mai ales neidentificata corect (nediagnosticata) poate duce la instalarea unor agenti patogeni sau oportunisti pentru care un tratament de foarte multe ori este dificil si dureaza o perioada lunga de timp, in care simptomele sunt neplacute si pot interfera cu starea de bine a pacientului (balonari, constipatii, diaree..etc)
- Rinichii si vezica urinara au rol de filtrare, acumulare si eliminare a urinei, prin aceasta “curatand” efectiv organismul de substante care ar putea favoriza aparitia infectiilor oportuniste. De aceea la acest nivel devine foarte importanta alimentatia si modul in care ea influenteaza ph-ul si culoarea urinei. Este o analiza standard care ne da primele indicia asupra a ceea ce se intampla in organism impreuna cu analiza sangelui.
- Musoasele au o mare importanta, mai ales la nivelul bronchiilor, ele putand ajuta la eliminarea agentilor patogeni. O buna functionare a lor poate ajuta organismul sa elimine prin secretiile care se creeaza cantitati importante de microorganism daunatoare daca nu s-ar elimina corespunzator.
Acestea sunt doar cateva exemple a ceea ce face corpul nostrum si barierele sale impotriva agentilor patogeni, care in perioada de toamna, iarna ne pot afecta si o fac uneori in mod masiv.
Terapia de preventie si cea de tratament in cazul acestor boli, trateaza diferite simptome si cause, impreuna sau separat pentru a imbunatatii starea generala a pacientului si a-I permite acestuia sa-si reia activitatea intr-un timp cat mai scurt.
Medicamentele prescrise de medic cum ar fi antibioticele, se pot administra numai la recomandarea acestuia si trebuie sa intruneasca un anumit profil, care nu este intotdeauna conform cu cel cunoscut de febra. Pot fi alte motive pentru care un medic terapeut poate decide administrarea unui produs sau a altuia in fuctie de profilul pacientului si mai ales istoria medicala a acestuia.
Recomandarile pentru preventie si adjuvante in aceste terapii sau tratatea adiacenta a simptomelor le intalniti in farmacii si in functie de ceea ce pacientul exprima ca si simptom deranjant sau principal, farmacistul decide de asemenea un produs potrivit pentru el. Important este de asemenea istoria pacientului cu acel produs si este bine de stiut daca pacientul a mai folosit cu success acel medicament sau OTC si efectul acestuia, intelegand ca prin discutia farmacist-pacient este o prezentare a dorintelor sau preferintelor pacientului (sirop, comprimate efervescente, picaturi..etc) si o discutie interactive intre ceea ce considera profesionistii ca fiind potrivit si ceea ce a incercat pacientul sau doreste sa obtina ca si imbunatatire a starii de sanatate.
Cand acest punct este atins, se poate considera ca influenta factorilor externi ca si cei de marketing, nu poate sta in calea unui act medical sau farmaceutic corespunzator.
Fitoterapia ne ofera produse pe baza de Echinacea, Ginseng, Propolis, Pelargonium sidoides sunt forma de dropsuri, picaturi, comprimate, capsule si siropuri, atat de indragite de copii.
Efectele adverse a produselor fitoterapeutice trebuie citete cu atentie si nu trebuie uitat de mentionat potentialul lor alergic si anumite conditii fiziologice care pot interzice sau limita administrarea lor (sarcina, alaptare..etc).
Vitaminele cu rol de crestere a imunitatii, oligoelementele si sarurile minerale trebuie deasemenea administrate cu prudent datorita faptului ca pot influenta medicatia de baza (in cazul in care exista) sau luate pe o perioada lunga de timp fara recomandarea unui medic sau fara a efectua analize corespunzatoare pot duce la acumulari de vitamine sau minerale in organism.
A nu se uita ca in perioada de iarna, vitamina care ne lipseste cel mai mult, datorita absentei razelor solare sau folosirii cremei cu factor de protective este vitamina D, care insa trebuie administrate conform indicatiilor medicale fiind o vitamina liposolubila care se pastreaza in organism si se acumuleaza.
Intarirea organismului inainte si in timpul bolilor de sezon produce daca nu evitarea sau vindecarea, asa cum se intelege unori, cel putin scurtarea perioadei de convalescent cu o reluare mai rapida a activitatii normale fiziologice si reducerea sau disparitia simptomatologiei.
Mentionez si “antibioticele natural” cum ar fi usturoiul, ceapa, uleiul de levantica, hreanul care pot ajuta in functie de simptome si de evolutia lor la modificarea temperaturii sau a umiditatii din mediu. De aceea nu exista o reteta standard care sa ajute orice pacient ci varianza in functie de factori care se pot cunoste, sau o evolutie individuala de la pacient la pacient pe care o denumim sistem imunitar.
Deasemenea puterea condimentelor atat ca si preventive cat si ca tratament in aceste cazuri si toate produsele fitoterapeutice derivate din ele, putem mentiona: cimbru, oregan, fenicul, rosmarin, eucalipt..etc.
Folosite in mancaruri sau ca si adaosuri prealabile in uleiuri, otet, sare..etc ele pot avea un efect foarte bun, cu atat mai mult cu cat acestea sunt administrate la recomandarea unui farmacist sau sunt procurate in conditii de maxima calitate si conditiile de pastrare ale lor indeplinesc normele si cerintele in vigoare cunoscute de farmacisti.
Homeopatia ne da si ea o gama varianta, care trebuie individualizata pe pacient, putem mentiona ca in dilutie homeopatica se pot administra si minerale care ajuta la refacerea sau tratarea organismului, conform principiilor homeopatice.
Multe dintre aceste produse se gasesc si sub forma de ceaiuri, care deasemenea ar fi de preferat ca sa fie administrate sub recomandarea farmacistului, mai ales ca farmacistul informeaza gratuit asupra acestor metode terapeutice si va poate informa despre modalitatea cum trebuie infuzat sau administrat un anumit tip de ceai, sau temperatura la care acesta trebuie consumat (ex. Tusea).
Un regim de viata adaptat sezonier nu poate decat sa ajute, atunci cand este administrat cu ajutorul sfatului personalului calificat, indiferent ca este vorba de nutritie, fitoterapie, vitamine si minerale, medicamente sau alte metode de crestere a imunitatii generale a organismului.