O echipă de specialiști formată din dr. Vasile Bud, dr. Vasile Habor, dr. Hogea Timur și dr. Ahire au realizat o intervenție chirurgicală, destul de rar întâlnită în România, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Tîrgu-Mureș, respectiv a avut loc o operație de excizare a unei formațiuni tumorale gigantice, de peste 1 kg.
Pacienta, în vârstă de 61 de ani, prezenta diagnosticul sarcom de perete toracic posterolateral drept recidivat cu invazia muşchiului dinţat anterior, marele dorsal, muşchi intercostali, muşchi paravertebrali, coaste 7,8,9 şi 10 şi lob pulmonar inferior drept. Femeia a fost operată cu un sarcom de perete toracic în urmă cu trei ani. Nu s-a prezentat la controale și nu a urmat niciun tratament, ulterior prezentându-se la Clinica Chirurgie I a SCJU Tîrgu-Mureș cu o tumoră de perete toracic drept. ”Era un sarcom recidivat de perete toracic de localizare postlaterală care invada patru coaste. Concomitent cu invazia muşchilor, structurilor peretelui toracic şi a coastelor, invada şi o parte din ţesutul pulmonar. S-a hotărât rezecţia în bloc a formaţiunii, deci cu extirparea formaţiunii a peretelui toracic, a ţesutului pulmonar”, a precizat dr. Vasile Bud.
Refacerea peretelui a fost dificilă, s-a făcut după metoda clasică, cu lame din oţel inoxidabil şi cu plasă de substituţie, de polipropilenă care ţine loc de perete toracic.
Intervenţia a durat aproximativ patru ore şi 20 de minute, evoluţia postoperatorie fiind favorabilă.
”În Clinica Chirurgie I din Tîrgu-Mureş se fac foarte multe operaţii complexe, pentru că este una dintre puţinele clinici din ţară care abordează mai multe regiuni anatomice. Plecând de la chirurgia endocrină, de la glandele tiroide, mamare, chirurgia toracică, digestivă, vascular-periferică, pe toate le abordăm. Având acest abord larg întâlnim cazuri dificile, complexe, în care, uneori, imaginaţia trebuie să lucreze”, a declarat prof. dr. Constantin Copotoiu, șeful Clinicii Chirurgie I a SCJU Tîrgu-Mureș.
Eroism, profesionalism, devotament
Conducerea unității medicale a mulțumit colectivului de chirurgic care a dat dovadă de profesionalism, dar și întregului corp medical al spitalului.
”Această intervenţie chirurgicală bazată pe o procedură destul de rar întâlnită în România este dovada profesionalismului medicilor Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Tîrgu-Mureş. Totodată este un alt pas important către alte obiective majore ale Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Tîrgu-Mureş, cum ar fi transplantul hepatic, transplantul renal, transplantul de pancreas. Aş vrea să mulţumesc echipei din cadrul SCJU Tîrgu Mureş, care prin eroismul, devotamentul şi profesionalismul de care dau dovadă în fiecare secundă, în fiecare minut în lupta cu bolile, în lupta cu moartea, dau încredere pacienţilor, bolnavilor care se adresează cu speranţă acestui spital.” a declarat dr. Ovidiu Butuc, managerul SCJU Tîrgu-Mureş.