Lucrările de soluţionare a fluctuaţiilor apărute în funcţionarea Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate au fost finalizate cu succes, iar rezultatul confirmă faptul că nu au existat pierderi/deteriorări de informații din baza de date a PIAS, a anunțat Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Potrivit unui comunicat al CNAS, ”după etapa lucrărilor tehnice de stabilizare a funcţionării PIAS, s-au efectuat activități de analiză, monitorizare, verificare și consolidare a platformei, în conformitate cu cele anunţate în comunicatele anterioare pe aceeaşi temă, constatându-se că la ora actuală sistemul informatic este pe deplin operaţional”.
Potrivit sursei citate, în data de 16 mai s-au înregistrat un total de 1.550.008 conectări la sistemul informatic, numărul de servicii raportate și validate fiind de 766.186. În aceeași zi, numărul de vârf de rețete prescrise pe oră a fost de 31.799, iar numărul de vârf de rețete eliberate pe oră a fost de 24.326, ceea ce se încadrează într-un flux normal de funcţionare a sistemului informatic.
CNAS a anunțat că, pentru perioada în care au fost constatate întreruperi în funcţionarea Platformei informatice din asigurările de sănătate sunt aplicabile prevederile art. 207-210 din H.G. 140/2018 și ale art. 40 – 42 din H.G. 155/2017.
Potrivit anunțului CNAS, serviciile medicale, medicamentele și dispozitivele medicale acordate/eliberate off-line din data de 7 mai 2018 și până la soluţionarea problemelor platformei informatice vor fi transmise în PIAS până la termenul de raportare a activității lunii mai 2018.
Pentru validarea serviciilor medicale, medicamentelor și dispozitivelor medicale acordate/eliberate off-line, CNAS dezactivează următoarele reguli de validare:
a) ”serviciul medical nu a fost raportat on-line în 3 zile lucrătoare” - din data de 7 mai 2018 și până la remedierea PIAS;
b) ”serviciul nu a fost semnat cu cardul” – din data de 10 mai 2018 și până la remedierea PIAS.
„Pentru soluţionarea disfuncţionalităţilor platformei informatice s-a lucrat literalmente non-stop, inclusiv noaptea şi în week-end, efectuându-se operaţiuni complexe de analiză, depanare şi verificare a PIAS. Rămânem în continuare în alertă şi monitorizăm permanent funcţionarea platformei. Totodată, am accelerat demersurile necesare contractării de noi servicii de mentenanţă şi este necesar să ne gândim şi la alte măsuri care să ducă la evitarea unor asemenea incidente în viitor”, a declarat preşedintele CNAS, Răzvan Vulcănescu.
Într-un anunț al SIVECO, transmis colaboratorilor săi, ”echipa SIVECO a acceptat la solicitarea Casei să rezolve incidentele apărute la începutul lunii mai în bazele de date Oracle care deservesc sistemele SIUI, SIPE, CEAS – în pofida expirării la 30.03.2018 a contractului respectiv. Intervenția noastră a demarat pe 14.05 ora 8:30 când o echipă de 19 specialiști SIVECO s-a deplasat la sediul CNAS. În cursul zilelor de 14-18 mai echipa SIVECO a lucrat zilnic în două etape:
- pe parcursul zilei (8:30-19:00): monitorizarea bazelor, aplicarea corecțiilor care nu necesită oprirea sistemelor, elaborarea scripturilor pentru perioada de oprire a sistemelor;
- seara și noaptea (19:00-2:00): oprirea sistemelor care accesează bazele de date, rularea scripturilor cu corecții consistente, verificarea bazelor și repornirea tuturor sistemelor”.
Potrivit SIVECO, îmbunătățirile au fost vizibile gradual iar începând cu data de 17.05.2018 ora 02:00, platforma PIAS funcționează la capacitate normală. Totodată, în perioada 18 - 21.05.2018 s-a monitorizat constant platforma PIAS și nu s-au constatat elemente de disfuncționalitate a acesteia.
”Am înaintat conducerii CNAS concluziile noastre dar pe scurt, cauza principală a congestiei apărute pe 3.05.2018 a fost lipsa activităților obligatorii de mentenanță proactivă și de administrare a bazelor de date. Ulterior, congestia a fost agravată de un număr de 18 intervenții asupra bazelor de date făcute de persoane fără cunoștințe aprofundate despre sistemele care alcătuiesc PIAS, ajungându-se la desincronizări între aplicații, desincronizări între noduri ale aceleiași baze, riscuri de pierdere de date și de disfuncționalități majore.
În prezent bazele de date funcționează la parametri normali, iar echipa SIVECO care a realizat intervenția și-a încheiat misiunea. Ne bucurăm că am reușit această operație complexă”.