Casa Națională de Asigurări de Sănătate își propune, pentru perioada următoare, să continue și să dezvolte propriile programe naționale de sănătate curative care țintesc anumite afecțiuni mintale și neurologice, dar și să perfecționeze cadrul normativ existent privind diagnosticarea și tratarea timpurie a tulburărilor psihice și de comportament, a anunțat conducerea instituției prin intermediul unui comunicat de presă.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a ales ca temă a zilei sănătăţii din acest an, marcată pe data de 7 aprilie, depresia şi bolile mintale, în condiţiile în care incidenţa tulburărilor psihice şi de comportament este într-o creştere alarmantă, la nivel global, în ultimul deceniu, însă studiile sociologice arată că în România persoanele cu simptome de tulburări psihice şi de comportament sunt expuse atitudinilor negative, excluziunii şi blamului social, chiar şi simpla consultare a unui medic psihiatru fiind privită deseori în mod negativ, tulburările psihice şi de comportament fiind subdiagnosticate.
Potrivit CNAS din totalul de 9,1 milioane de asiguraţi care au beneficiat anul trecut de prescripţii medicale decontate de sistemul asigurărilor sociale de sănătate doar circa 440.000 – sub 5% – au avut prescripţii pentru o boală psihică sau neurologică degenerativă.
Instituția îşi propune să continue şi să dezvolte propriile programe naţionale de sănătate curative care ţintesc anumite afecţiuni mintale şi neurologice degenerative, iar în colaborare cu profesioniştii din domeniu, să perfecţioneze cadrul normativ existent, în scopul încurajării diagnosticării şi tratării cât mai timpurii a tulburărilor psihice şi de comportament.
„Multe din bolile mintale pot fi vindecate sau ţinute sub control, dacă sunt diagnosticate şi tratate la timp, iar persoanele respective pot duce o viaţă normală, cu sprijinul profesioniştilor din domeniu, dar şi al societăţii”, a declarat Marian Burcea, preşedintele CNAS, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii.
Pana la data de 01.10.2020 Pretul unui abonament anual pentru Revista Health, editia electonică, este doar 120 lei. COMPLETEAZA ACUM FORMULARUL ONLINE PENTRU A TE ABONA.
Revista HEALTH apare exclusiv in format electronica, sub egida Colegiului Medicilor din Județul Mureș și a fost inclusă in Nomenclatorul Publicațiilor Creditate pentru anul 2020, fiind creditata cu 5 credite de catre urmatoarele autoritatile profesionale.
- Colegiul Farmacistilor din Romania a creditat Revista HEALTH, pentru anul 2020, cu 5 EFC
- OAMGMAMR a creditat Revista HEALTH, pentru anul 2020, cu 5 EMC
- Colegiul Medicilor Dentisti din Romania a creditat Revista HEALTH, pentru anul 2020, cu 5 EMC
- Colegiul Medicilor din Romania NU a creditat Revista HEALTH
Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.
Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZARE
CURS ONLINE (24 CREDITE EFC) - “Confidențialitatea serviciului farmaceutic, între obligație etică și obligație legală”
Odată cu aplicarea Regulamentului (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date, a crescut posibilitatea aplicării de sancțiuni de ordin disciplinar și administrativ, mult amplificate, personalului farmaceutic pentru gestionarea defectuoasă sau divulgarea către terțe persoane a informațiilor despre sănătatea unor pacienți.
Taxa de curs: 150 LEI. Pentru abonații activi la Revista Health taxa de curs este doar 80 LEI.
Comisia Profesional - Științifică a Colegiului Farmaciștilor din România a acordat 24 ore de Educație Farmaceutică Continuă farmaciştilor participanţi la acest curs online.