Codificator clinic, cheia de boltă a sistemului medical?

Profesional

Vizualizari: 1485

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

img_3185”Experiența altor țări arată că e nevoie de un sistem de educație și formare continuă în domeniul codificării și clasificării clinice. Acest aspect este cu atât mai necesar în România, unde nu există o meserie specifică de codificator clinic și unde această activitate este făcută de medici sau de asistente”, se precizează într-un studiu realizat de experți ai Școlii Naționale de Sănătate Publică Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar București (SNSPMPDSB), publicat în 2010.

Codificarea în sine nu este reglementată niciunde, respectiv nu există o lege, norme prin care meseria de codificator medical să fie inclusă în nomenclatorul meseriilor din România și să existe cursuri de codificare pe întreg teritoriul țării. Iar toate aceste nereguli crează un haos și, mult discutata fraudă în sistem prin supracodificare nu este altceva decât produsul necunoașterii celor care introduc codurile în sistem, care per total ajunge să se autoregleze în sensul că unii supracodifică și alții subcodifică.

Fenomenul raportărilor

Problematica raportărilor făcute de spitale către Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS)/Ministerul Sănătății (MS) a revenit în actualitate după scandalul de la Spitalul de Chirurgie Plastică și Arși din București.

Care este de fapt situația la nivel național la spitalele publice și private aflate în relații contractuale cu CJAS/CASMB a încercat să explice dr. Lorenzovici Laszlo, directorul general al Hospital Consulting, prima companie din România specializată în consultanţă economică şi management pentru spitale, atât private cât şi de stat.

”Fenomenul raportărilor poate fi clasificat după cum urmează:

Raportări false: se face cu obiectivul ascunderii patologiei / intervenției reale. De exemplu, o operație estetică se raportează ca și o intervenție oarecare pentru a justifica internarea. Fenomenul, totusi, nu este extins deoarece chirurgia plastică / estetică se face în puține spitale din țară. Un fenomen mai extins este internarea și raportarea unor boli care facilitează pensionarea pe caz de boală, acest fenomen este mult mai extins și posibil prezent în aproape toate spitalele, dimensiunea fenomenului este dificil de estimat, dar dacă pornim pe cale inversă, respectiv câți se pensionează anual pe caz de boală și aceste persoane unde au fost internate și pe ce motiv, atunci o bună parte din cazuri pot fi identificate.

Internări fictive: fenomenul este prezent în multe spitale, inclusiv în spitale mari. O bună parte se face la pacienți care chiar sunt bolnavi, dar preferă să se trateze acasă cu medicamentele de la spital, iar doctorii ca să salveze indicatorul “grad de ocupare a paturilor” preferă să-i țină internați pe hârtie.

Supracodificarea: acest fenomen înseamnă utilizarea unor coduri de boală și proceduri necorespunzătoare sau la limita corectitudinii pentru a obține un indice case mix mai mare (ICM), indicator care printr-un mecanism complex de finanțare aduce o finanțare mai bună pentru unele spitale, în detrimental altor spitale. Trebuie subliniat că banii în sănătate sunt limitați și supracodificarea nu prejudiciează direct CNAS, ci canalizeaza resursele de la un spital la altul (pe termen mediu și lung) și creează dezechilibre și inechități între spitale. Supracodificarea poate să se întâmple din greșeală și lipsa de cunoștințe sau cu bună știință.

Subcodificarea: este un fenomen care apare atunci când medicii și personalul mediu din spitale nu consemnează corect și complet în foaia de observație sau în programul de raportare toate diagnosticele și procedurile efectuate la pacient, astfel spitalul pierzând sume importante de bani datorită scăderii ICM”

Aceste fenomene, de obicei, sunt prezente în spitale în același timp, însă în diferite ponderi, deoarece sunt spitale unde domină supracodificarea, și sunt spitale unde domina subcodificarea. Sau există varianta în care sunt spitale unde la unele secții există supracodificare iar la alte secții există subcodificare și, în medie, spitalul să aibă indicatori aparent normali.

Inechități între spitale
”O mare întrebare este dacă CJAS / CASMB este prejudiciată sau nu de aceste fenomene? Raspunsul este: doar în mică măsură, deoarece CJAS / CASMB nu contractează decât cca 88 % din volumul de servicii realizat de spitale, în medie, această cifră variind între  60-99 %. Dacă CJAS nu a plătit un serviciu atunci nu putem afirma că a fost prejudiciată, deoarece o sumă care nu e plătită nu poate fi furată. Am putea vorbi de fraudarea bugetului sănătății doar dacă raportările false / greșite, exprimat în lei, ar fi mai mari decât sumele necontractate, acest lucru putând exista doar în puține spitale din țară”, a subliniat dr. Lorenzovici.

În opinia specialistului fenomenul supracodificării prin mecanismul complex de finanțare la ICM și formulele de contractare, pe termen mediu și lung creează inechități majore între spitale și din acest motiv fenomenul ar trebui controlat și combătut de CNAS și MS.

”În aceeași măsură, managerii de spitale trebuie să aibă mare grijă la  fenomenul subcodificarii în spitalul pe care-l conduc, pentru că raportarea incompletă le cauzează pierderi financiare semnificative și nu vor reuși să-și acopere costurile de tratament ale pacienților internați. Internările nelegale însă, prin cheltuielile pe care le generează pentru spital, cauzează o pierdere financiară care trebuie evitată de managementul spitalului”, a continuat dr. Lorenzovici.

O strategie de control bine pusă la punct…

Ce responsabilitate are CNAS / MS în acest fenomen? Ar trebui să fie pusă la punct o strategie de control, bazată pe o metodologie eficientă, care începe cu analiza comparativă pentru identificarea spitalelor cu probleme, continuând cu verificarea bazelor de date și după ce s-au identificat posibilele probleme să se facă controale țintite la spital, direct pe foaia de observație.” Dar înainte de toate, ar trebui să existe reguli de codificare și finanțare clare, transparente și echitabile, care însa nu există. Nici în ziua de azi nu avem reguli bine puse la punct. Controalele azi sunt direct pe foi, prin sondaj, și cel care controlează nu știe exact ce anume caută și de ce. Și dacă găsește ceva în neregulă nu poate identifica dimensiunea fenomenului și nici consecințele financiare asupra sistemului. Dar amenzi există, de multe ori abuzive, fără să se bazeze pe reguli clare.

E mult de lucru în acest sens și cea mai mare responsabilitate este la MS și CNAS”, a conchis directorul general al Hospital Consulting

Raportări greșite intenționate sau neintenționate pot apărea oricând, iar dacă există un mecanism de control bine pus la punct al CNAS/MS, atunci acestea se descoperă din timp, și dacă există un sistem de amenzi, atunci spitalele ar investi efort în control preventiv.

”Fără o pregătire oficială, cu dinamica de personal foarte mare în rândul medicilor și asistentelor, care au atribuții legate de codificare și cu schimbări în sistem și ale regulilor de codificare în Romania, este dificil pentru acest persoanal să aibă și să-și mențină un nivel ridicat al cunoștințelor. Totuși, atâta timp cât codificarea stă la baza plății spitalelor, este obligatoriu să fie investite resurse în această arie, fie prin creșterea cunoștințelor persoanelor actuale, fie prin crearea unei profesii de codificator clinic în România. Un astfel de sistem de educație continuă în codificare și clasificare ar fi baza pentru dezvoltarea unor competențe care să ducă și la îmbunătățirea sistemului de clasificare ARDRG utilizat în prezent, prin adaptarea lui efectivă la realitatea spitalicească romanească (…) România a pornit într-o direcție bună prin introducerea sistemelor moderne de clasificare a pacienților, dar este nevoie de mult efort, profesionalism și susținere la nivelul decidenților sistemului sanitar pentru a menține funcționale aceste sisteme și, mai ales, pentru a atinge scopurile pentru care au fost introduse”

(”România în contextul internațional al sistemelor de clasificare a pacienților”-MANAGEMENT IN HEALTH, VOL 14, NO 1 (2010) http://journal.managementinhealth.com/index.php/rms/article/view/98/216)

 Hospital Consulting a apărut ca o subsidiară a companiei ILEX kft din Ungaria care e liderul pieţei locale în domeniul consultanţei pentru spitale.

Este prezentă pe piața din România de 5 ani, serviciile  includ analiza economică a spitalelor, analize de piaţă, planning, strategie de management,  implementare  și control a obiectivelor de management.  Totodată a preluat şi adaptat pentru piaţa românească sistemul de “Controlling Spitalicesc” al ILEX kft, un sistem de management integrat care include toate serviciile de la analize și studii până la management.

Echipa Hospital Consulting este  formată din specialiști în domeniul economiei sanitare: economişti, statisticieni, medici specialişti în management sanitar. Sediul  central al companiei este la  Târgu-Mureș,  dar există un birou şi în Bucureşti.

Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZAREArcadia – Spitale și Centre Medicale a investit peste 600.000 euro în tehnologie medicală pentru tratament neurochirurgical minim invaziv

Profesional

Vizualizari: 564250

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Arcadia – Spitale și Centre Medicale, cea mai mare rețea privată de sănătate din regiunea Moldovei, anunță o serie de noi investiții dedicate specialității de neurochirurgie, cu o valoare de peste 600.000 euro.

De peste 10 ani, Arcadia oferă servicii medicale la standarde ridicate pentru pacienții din zona de Nord-Est și investește constant în dezvoltare și tehnologii inovatoare, pentru sănătatea întregii comunități.

Anul acesta, Arcadia a dotat centrele și spitalele din rețea cu o serie de instrumente și aparate medicale de ultimă generație care permit tratarea minim invazivă a unor afecțiuni frecvente, recuperarea mai rapidă a pacienților, dar și creșterea confortului postoperator.

Microscopul operator pentru neurochirurgie Zeiss OPMI Pentero 800 și sistemul pentru intervenții minim invazive MEDTRONIC METR’X, motorul chirurgical de mare viteză Aesculap și instrumentele de coloană și de microchirurgie, Aesculap și KLS Martin completează tehnologia disponibilă în Spitalul Arcadia. Aceste echipamente performante și inovatoare oferă neurochirurgilor profunzime și claritate în analiza detaliilor intraoperator și asigură precizia și siguranța fiecărui gest chirugical.

„Urmărim cu atenție inovațiile din domeniul tehnologiei medicale și analizăm în mod permanent semnalele primite de la pacienții noștri. Astfel, ne asigurăm că investim constant, cu o bază solidă informațională și de analiză. Tehnologia state of the art, dedicată intervențiilor de neurochirurgie, se înscrie în strategia pe care o dezvoltăm dintotdeauna la Arcadia, ce are în focus sănătatea pacienților”, a declarat Dan Fiterman, General Manager Arcadia – Spitale şi Centre Medicale.

Tipuri de afecțiuni ce pot fi tratate prin intermediul neurochirurgiei minim invazive

 Tratamentul neurochirurgical minim invaziv este indicat în cazul mai multor tipuri de afecțiuni frecvente precum hernia de disc lombară și cervicală posterioară, instabilitatea coloanei vertebrale, spondiloliza sau stenoza coloanei vertebrale (îngustarea canalului spinal) lombară și cervicală. De asemenea, este recomandat și în cazul unor afecțiuni cu incidență mai rară, precum infecția sau tumorile care pot apărea la nivelul coloanei vertebrale.

Avantajele tratamentului neurochirurgical minim invaziv pentru pacienți

 Intervențiile neurochirurgicale minim invazive oferă pacienților o serie de beneficii importante atât la nivel cosmetic, cât și la nivel funcțional. În cazul acestor intervenții, cicatricile sunt diminuate datorită inciziunilor cutanate mai mici, uneori de câțiva milimetri, iar riscul de afectare a mușchilor este mai scăzut. De asemenea, gradul de sângerare și riscul de infecție sunt reduse, este diminuată durerea și dependența de medicamentele analgezice post operatorii, iar pacientul se poate recupera și reabilita mai rapid după operație.

„Noile dotări din Spitalul Arcadia pun în valoare experiența echipei de neurochirurgie, reprezentând instrumente medicale importante care contribuie la reducerea timpului necesar desfășurării intervenției, cresc gradul de certitudine a gesturilor chirurgicale și oferă o serie extinsă de avantaje pacienților”, a declarat Dr. Sorin Nistor, Director medical Arcadia – Spitale și Centre Medicale.

 

Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZAREPlatforma pentru raportarea reacțiilor adverse suspectate post-imunizare la vaccinurile împotriva COVID-19, funcțională

Profesional

Vizualizari: 1080793

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) pune la dispoziția pacienților si a profesioniștilor din domeniul sănătății noile fișe de raportare a reacțiilor adverse suspectate post-imunizare la vaccinurile împotriva COVID-19. Fișa de raportare poate fi accesată pe site-ul anm.ro, în secțiunea - VACCINARE COVID-19 (https://www.anm.ro/medicamente-de-uz-uman/farmacovigilenta/raportarea-reactiilor-adverse-incontext-covid-19/) Modalitatea de raportare poate fi făcută atât on-line, cât și prin modalitățile clasice de raportare – completarea fișei de reacții adverse și transmiterea acesteia către Direcția Farmacovigilență si Managementul Riscului. Mai multe detalii le găsiți accesând linkul: https://www.anm.ro/medicamente-de-uzuman/farmacovigilenta/raportarea-reactiilor-adverse-in-context-covid-19/

Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZAREPlatforma pentru programarea online la vaccinarea împotriva COVID-19, disponibilă de astăzi

Platforma informatică care permite programarea persoanelor pentru vaccinarea împotriva COVID-19 – https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/ – este operațională. Începând de astăzi, 28 decembrie a.c., în conformitate cu Strategia de vaccinare împotriva […]

Unu din doi români consideră că în spațiul public nu există suficientă informație cu privire la contextul pandemic

Jumătate dintre români nu se consideră suficient de bine informați cu privire la contextul pandemic de anul acesta, arată un studiu* realizat toamna aceasta de Coaliția România Sănătoasă, […]

Efectele dezechilibrelor alimentare de Sărbători

În luna decembrie, deseori alimentația este dezechilibrată, astfel că de la o alimentație monotonă, pe care mulți o au înainte de Crăciun (în special cei care țin post), […]

42% dintre români au suferit tulburări psiho-emoționale în perioada pandemiei SARS Cov 2

Primul studiu din România despre impactul pandemiei de COVID-19 asupra sănătății fizice și mintale a populației arată că românii sunt mai triști, mai furioși, mult mai anxioși și […]

Pacienții diagnosticați cu tuberculoză, tratați în ambulatoriu, vor primi indemnizație lunară de hrană

Conform documentului comun, pacienții diagnosticați cu tuberculoză -TB (adulți și copii) și tratați în ambulatoriu vor beneficia de o indemnizație lunară de hrană, fără întrerupere, atât în faza […]

Raportarea reacțiilor adverse suspectate în cazul pacienților cu COVID-19

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency – EMA)și autoritățile naționale competente încurajează pacienții infectați cu noul coronavirus (COVID-19) să raporteze reacțiile adverse pe care le experimentează în […]

Vaccinul anti-COVID al BioNTech și Pfizer aprobat în Uniunea Europeană

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA-European Medicines Agency) a aprobat folosirea în Uniunea Europeană a vaccinului anti COVID-19 dezvoltat de BioNTech și Pfizer, potrivit comunicatului oficial. Vaccinul, numit Comirnaty, […]

Programele naționale de sănătate se prelungesc până la 31 martie 2021

La solicitarea Ministerului Sănătății, Executivul a aprobat în ședința  din data de 11 decembrie 2020, Hotărârea pentru prelungirea termenului de aplicare a prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 155/2017 privind […]

Metamizol: Risc de leziuni hepatice induse medicamentos

Deținătorii autorizațiilor de punere pe piață (DAPP) pentru medicamentele care conțin metamizol, de comun acord cu Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) și cu Agenția Națională a Medicamentului și […]

Accesul la sistemele de sănătate din România și Regatul Unit, în contextul Brexit

Perioada de tranziție, pe care o parcurgem după  retragerea Regatului Unit  din Uniunea Europeană,  se va încheia la data de 31 decembrie 2020. Până la acea dată, cetățenii români și membrii […]

Ședință publică a Agenției Europene a Medicamentelor privind aprobarea vaccinurilor anti-COVID-19

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency – EMA) va organiza o ședință publică pe 11 Decembrie 2020 pentru a informa cetățenii europeni despre procesele de reglementare ale […]

Parteneriat între Medicover și Spitalul Clinicco în Brașov: Clinica Medicover, relocată

Medicover România, unul dintre cei mai importanți furnizori privați de servicii medicale, a decis relocarea clinicii deținute în Brașov în cadrul spitalului Clinicco, în urma semnării unui parteneriat […]

Zentiva a început producția de biocide pentru populație pentru a susține lupta împotriva COVID-19

Zentiva România, cel mai mare producător autohton de medicamente generice în unități vândute*, a demarat producția de dezinfectanți pentru mâini, după ce a primit autorizarea produselor în categoria […]

Indicatorii tehnico-economici pentru construirea Centrului de arși la Spitalul ”Grigore Alexandrescu” București, aprobați

La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat în ședința de vineri Hotărârea de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Construirea unui centru de arşi […]

Noi molecule inovative introduse în lista de medicamente gratuite și compensate

La solicitarea Ministerului Sănătății, Executivul a aprobat în sedinta de vineri, 4 decembrie, Hotărârea privind modificarea şi completarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând […]

Noi reglementări pentru transferul în străinătate a pacienților cu arsuri grave

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății a aprobat *Ordinul pentru înființarea comisiilor de analiză a solicitărilor de transfer în străinătate în vederea efectuării tratamentului pentru pacienții cu arsuri grave și […]

Webinar: Conferința Prevenționiștilor – provocări, adevăr, soluții reale

Accesul pacienților la anumite servicii medicale a fost restricționat. Activitatea dumneavoastră a fost adaptată contextului actual epidemiologic. Personalul medical a fost și este orientat, în special, către numărul […]

Cererea de autorizare a vaccinului COVID, dezvoltat de BioNTech şi Pfizer, depusă la Agenția Europeană a Medicamentului

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency-EMA) a primit cererea pentru autorizarea de punere pe piaţă condiţionată pentru vaccinul BNT162b2, un vaccin mRNA COVID-19 dezvoltat de BioNTech şi […]

Agenția Europeană a Medicamentului demarează prima evaluare continuă a vaccinului Ad26.COV2.S fabricat de Janssen

Comitetul EMA pentru medicamente de uz uman (the Committee for Medicinal Products for Human Use – CHMP) al EMA a început procesul de evaluare continuă a Ad26.COV2.S, un […]

Cererea de autorizare condiţionată a vaccinului COVID-19 Moderna, depusă la Agenția Europeană a Medicamentului

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agengy-EMA) a primit cererea pentru autorizarea de punere pe piaţă condiţionată pentru vaccinul mRNA COVID-19 de la Moderna Biotech Spain, S.L. (o […]