Colegiul Medicilor Mureș, în luptă împotriva fumatului

Asistenti Medicali

Vizualizari: 4057

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Fumatul este o boală consumatoare de sănătate, cu implicații medicale sociale și financiare, motiv pentru care Colegiul Medicilor din județul Mureș a lansat, în premieră națională, campania de sensibilizare a opiniei publice cu privire la riscurile generate de fumat, intitulată ”No-smoking building/Instituție fără fumat”.

Obiectivele proiectului vizează descurajarea fumatului în spații publice, conștientizarea riscului la care este supus fumătorul activ și cel pasiv, îmbunătățirea stării de sănătate a populației, transmiterea unui semnal de implicare din partea medicilor către pacienți sau potențiali pacienți. Colegiul Medicilor din județul Mureș, pe lângă lansarea campaniei de informare, va încheia parteneriate cu instituții publice din județul Mureș care, pe bază de bună intenție și bună credință vor implementa măsuri specifice dezideratului ”No-smoking” în climatul de lucru pe care îl gestionează.

Parteneriate cu instituții publice

Se dorește, în special atingerea dezideratului școli fără fumat, spitale fără fumat. ”Împreună cu instituțiile partenere, vom avea niște autocolante unde vor apărea cei doi parteneri: Colegiul Medicilor Mureș și numele instituției respective. Dorim ca aceste însemne să fie puse în locurile cele mai vizibile, pornind de la ușa conducătorului instituției respective și până la cele mai frecventate spații. Vrem să descurajăm fumatul în spațiile publice. Și dacă vezi peste tot acest semn poate că te gândești să renunți la fumat”, a precizat șef de lucrări dr. Horațiu Moldovan, secretarul Colegiului Medicilor din județul Mureș.

 

SUA interesată de eradicarea fumatului în România

Medicii mureșeni sunt implicați în mai multe proiecte, toate având același numitor comun: eradicarea fumatului.

În cadrul unui amplu proiect derulat de instituții de învățământ din trei țări, Colegiul Davidson din SUA, Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureș și Universitatea Semmelweis din Budapesta se dorește identificarea unor soluții privind sănătatea publică amenințată de efectele nocive ale fumatului. ”Vrem să reducem fumatul în rândul tinerilor, implicarea serviciilor medicale și a medicilor în aceste acțiuni, reducerea fumatului pasiv”, a declarat prof. Kristie Foley, de la Colegiul Davidson din SUA. Aceasta a adăugat că prezența sa la Târgu-Mureș se datorează parteneriatului existent între universitatea pe care o reprezintă și UMF Târgu-Mureș, respectiv pentru informarea comunității locale privind riscurile fumatului. ”România a făcut progrese în ultimii ani în privința fumatului, dar unul din cinci oameni încă fumează și de aceea trebuie să avem politici de informare prin care să reducem fumatu în țară”, a mai spus Foley.

Campanii anti fumat în licee

Proiectul vizează intensificarea măsurilor luate împotriva fumatului, deoarece  putem vorbi de ”o pandemie tabagică la nivel mondial, și este o boală tabagismul și trebuie prevenită și tratată, nu este un obicei, e o boală consumatoare de sănătate, cu mortalitate ridicată”, potrivit prof.dr. Gabriela Jimborean, șeful Clincii de Pneumologie din cadrul Spitalului Clinic Județean Mureș. ”Ceea ce dorim este să intrăm în licee, noi, medicii de pneumologie în primul rând, cu studenții noștri în cadrul stagiului, cu cadrele sanitare de la liceul sanitar, la clasele  IX-XII, și în cadrul orelor de dirigenție, o dată e lună,  să informăm acel grup țintă care este reprezentat de adolescenții de 15-18 ani tocmai pentru profilaxie, pentru prevenirea începerii fumatului, pentru ca acești tineri să nu înceapă fumatul și să fie capabili să-și sfătuiască părinții și prietenii să nu înceapă să fumeze sau să renunțe la fumat”, a subliniat prof. dr. Jimborean.

Medicul pneumolog a tras un semnal de alarmă și asupra costului medical ridicat al tratamentului bolilor generate de fumat și în această situație prevenția joacă un rol important în economie. ”Studiile în SUA au arătat ca 1dolar investit în prevenție aduce în economie 40 de dolari prin faptul că se previn niște boli care sunt mari consumatoare directe de fonduri”.

Intervenții comunitare antifumat pentru gravide

Fumatul este considerat o boală de adicție, foarte severă, pentru că dă dependență chiar mai mult decât drogurile stupefiante, susțin specialiștii și, nu în ultimul rând, cu efecte severe la mama fumătoare, copii, fătul aflat în mediul intrauterin.

”Fumatul are un impact dramatic în perioada de sarcină, atât asupra sănătății mamei cât și a copilului și am evaluat profilul gravidei sau mamei fumătoare. Ne dorim în Târgu-Mureș, cât de curând, să inițiem o serie de intervenții comunitare antifumat, specifice pentru acest grup populațional cu risc, atât în cabinetele medicale, ale medicului de familie și a medicului specialist, în spitale, și sperăm să avem un rezultat cât mai rapid și pozitiv în acest sens. În județul Mureș rezultatele ne arată că gravidele fumeaza în proporție de peste 25%, ceea ce este îngrijorător”, a susținut prof. dr. Monica Tarcea, decanul Facultății de Medicină a UMF Târgu-Mureș. Aceasta a subliniat și importanța proiectului ”Universitate liberă de fumat”, UMF Târgu-Mureș fiind un exemplu pentru celelalte universități din țară în lupta împotriva fumatului.

Modificarea legislației antifumat, un deziderat

Una din componentele prevăzute în cadrul proiectului derulat cu partenerii din Statele Unite, vizează și monitorizarea calității aerului privind expunerea la fumatul pasiv în universități. ”Monitorizăm deja calitatea aerului din anumite universități din Târgu-Mureș. Am efectuat determinări la UMF Târgu-Mureș, Universitatea ”Petru Maior”, Universitatea ”Dimitrie Cantemir” și Universitatea ”Sapientia”. Această monitorizare se derulează cu un aparat care a fost incredințat de colegii din America, care înregistrează particulele de mici dimensiuni de sub 2,5 microni, particule  care sunt caracteristice procesului de ardere, respectiv arderea țigărilor”, a arătat dr. Zsuszanna Szasz, șef de lucrări la UMF Târgu Mureș. Aceasta a precizat că, deși actuala legislație a României interzice fumatul în anumite spații, nu este respectată.

”Suntem încă departe de ceea ce se întâmplă în Europa de Vest sau chiar în SUA, în ceea ce privește legislația. Dar de aceea avem colegii lângă noi, să ne sfătuiască cum să modificăm această legislație, astfel încât să ne atingem dezideratul”, a completat dr. Horațiu Moldovan.

Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZAREArcadia – Spitale și Centre Medicale a investit peste 600.000 euro în tehnologie medicală pentru tratament neurochirurgical minim invaziv

Asistenti Medicali

Vizualizari: 43878

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Arcadia – Spitale și Centre Medicale, cea mai mare rețea privată de sănătate din regiunea Moldovei, anunță o serie de noi investiții dedicate specialității de neurochirurgie, cu o valoare de peste 600.000 euro.

De peste 10 ani, Arcadia oferă servicii medicale la standarde ridicate pentru pacienții din zona de Nord-Est și investește constant în dezvoltare și tehnologii inovatoare, pentru sănătatea întregii comunități.

Anul acesta, Arcadia a dotat centrele și spitalele din rețea cu o serie de instrumente și aparate medicale de ultimă generație care permit tratarea minim invazivă a unor afecțiuni frecvente, recuperarea mai rapidă a pacienților, dar și creșterea confortului postoperator.

Microscopul operator pentru neurochirurgie Zeiss OPMI Pentero 800 și sistemul pentru intervenții minim invazive MEDTRONIC METR’X, motorul chirurgical de mare viteză Aesculap și instrumentele de coloană și de microchirurgie, Aesculap și KLS Martin completează tehnologia disponibilă în Spitalul Arcadia. Aceste echipamente performante și inovatoare oferă neurochirurgilor profunzime și claritate în analiza detaliilor intraoperator și asigură precizia și siguranța fiecărui gest chirugical.

„Urmărim cu atenție inovațiile din domeniul tehnologiei medicale și analizăm în mod permanent semnalele primite de la pacienții noștri. Astfel, ne asigurăm că investim constant, cu o bază solidă informațională și de analiză. Tehnologia state of the art, dedicată intervențiilor de neurochirurgie, se înscrie în strategia pe care o dezvoltăm dintotdeauna la Arcadia, ce are în focus sănătatea pacienților”, a declarat Dan Fiterman, General Manager Arcadia – Spitale şi Centre Medicale.

Tipuri de afecțiuni ce pot fi tratate prin intermediul neurochirurgiei minim invazive

 Tratamentul neurochirurgical minim invaziv este indicat în cazul mai multor tipuri de afecțiuni frecvente precum hernia de disc lombară și cervicală posterioară, instabilitatea coloanei vertebrale, spondiloliza sau stenoza coloanei vertebrale (îngustarea canalului spinal) lombară și cervicală. De asemenea, este recomandat și în cazul unor afecțiuni cu incidență mai rară, precum infecția sau tumorile care pot apărea la nivelul coloanei vertebrale.

Avantajele tratamentului neurochirurgical minim invaziv pentru pacienți

 Intervențiile neurochirurgicale minim invazive oferă pacienților o serie de beneficii importante atât la nivel cosmetic, cât și la nivel funcțional. În cazul acestor intervenții, cicatricile sunt diminuate datorită inciziunilor cutanate mai mici, uneori de câțiva milimetri, iar riscul de afectare a mușchilor este mai scăzut. De asemenea, gradul de sângerare și riscul de infecție sunt reduse, este diminuată durerea și dependența de medicamentele analgezice post operatorii, iar pacientul se poate recupera și reabilita mai rapid după operație.

„Noile dotări din Spitalul Arcadia pun în valoare experiența echipei de neurochirurgie, reprezentând instrumente medicale importante care contribuie la reducerea timpului necesar desfășurării intervenției, cresc gradul de certitudine a gesturilor chirurgicale și oferă o serie extinsă de avantaje pacienților”, a declarat Dr. Sorin Nistor, Director medical Arcadia – Spitale și Centre Medicale.

 

Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZAREPlatforma pentru raportarea reacțiilor adverse suspectate post-imunizare la vaccinurile împotriva COVID-19, funcțională

Asistenti Medicali

Vizualizari: 403233

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) pune la dispoziția pacienților si a profesioniștilor din domeniul sănătății noile fișe de raportare a reacțiilor adverse suspectate post-imunizare la vaccinurile împotriva COVID-19. Fișa de raportare poate fi accesată pe site-ul anm.ro, în secțiunea - VACCINARE COVID-19 (https://www.anm.ro/medicamente-de-uz-uman/farmacovigilenta/raportarea-reactiilor-adverse-incontext-covid-19/) Modalitatea de raportare poate fi făcută atât on-line, cât și prin modalitățile clasice de raportare – completarea fișei de reacții adverse și transmiterea acesteia către Direcția Farmacovigilență si Managementul Riscului. Mai multe detalii le găsiți accesând linkul: https://www.anm.ro/medicamente-de-uzuman/farmacovigilenta/raportarea-reactiilor-adverse-in-context-covid-19/

Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZAREPlatforma pentru programarea online la vaccinarea împotriva COVID-19, disponibilă de astăzi

Platforma informatică care permite programarea persoanelor pentru vaccinarea împotriva COVID-19 – https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/ – este operațională. Începând de astăzi, 28 decembrie a.c., în conformitate cu Strategia de vaccinare împotriva […]

Unu din doi români consideră că în spațiul public nu există suficientă informație cu privire la contextul pandemic

Jumătate dintre români nu se consideră suficient de bine informați cu privire la contextul pandemic de anul acesta, arată un studiu* realizat toamna aceasta de Coaliția România Sănătoasă, […]

Efectele dezechilibrelor alimentare de Sărbători

În luna decembrie, deseori alimentația este dezechilibrată, astfel că de la o alimentație monotonă, pe care mulți o au înainte de Crăciun (în special cei care țin post), […]

42% dintre români au suferit tulburări psiho-emoționale în perioada pandemiei SARS Cov 2

Primul studiu din România despre impactul pandemiei de COVID-19 asupra sănătății fizice și mintale a populației arată că românii sunt mai triști, mai furioși, mult mai anxioși și […]

Raportarea reacțiilor adverse suspectate în cazul pacienților cu COVID-19

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency – EMA)și autoritățile naționale competente încurajează pacienții infectați cu noul coronavirus (COVID-19) să raporteze reacțiile adverse pe care le experimentează în […]

Vaccinul anti-COVID al BioNTech și Pfizer aprobat în Uniunea Europeană

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA-European Medicines Agency) a aprobat folosirea în Uniunea Europeană a vaccinului anti COVID-19 dezvoltat de BioNTech și Pfizer, potrivit comunicatului oficial. Vaccinul, numit Comirnaty, […]

Programele naționale de sănătate se prelungesc până la 31 martie 2021

La solicitarea Ministerului Sănătății, Executivul a aprobat în ședința  din data de 11 decembrie 2020, Hotărârea pentru prelungirea termenului de aplicare a prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 155/2017 privind […]

Metamizol: Risc de leziuni hepatice induse medicamentos

Deținătorii autorizațiilor de punere pe piață (DAPP) pentru medicamentele care conțin metamizol, de comun acord cu Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) și cu Agenția Națională a Medicamentului și […]

Accesul la sistemele de sănătate din România și Regatul Unit, în contextul Brexit

Perioada de tranziție, pe care o parcurgem după  retragerea Regatului Unit  din Uniunea Europeană,  se va încheia la data de 31 decembrie 2020. Până la acea dată, cetățenii români și membrii […]

Ședință publică a Agenției Europene a Medicamentelor privind aprobarea vaccinurilor anti-COVID-19

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency – EMA) va organiza o ședință publică pe 11 Decembrie 2020 pentru a informa cetățenii europeni despre procesele de reglementare ale […]

Parteneriat între Medicover și Spitalul Clinicco în Brașov: Clinica Medicover, relocată

Medicover România, unul dintre cei mai importanți furnizori privați de servicii medicale, a decis relocarea clinicii deținute în Brașov în cadrul spitalului Clinicco, în urma semnării unui parteneriat […]

Zentiva a început producția de biocide pentru populație pentru a susține lupta împotriva COVID-19

Zentiva România, cel mai mare producător autohton de medicamente generice în unități vândute*, a demarat producția de dezinfectanți pentru mâini, după ce a primit autorizarea produselor în categoria […]

Indicatorii tehnico-economici pentru construirea Centrului de arși la Spitalul ”Grigore Alexandrescu” București, aprobați

La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat în ședința de vineri Hotărârea de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Construirea unui centru de arşi […]

Noi molecule inovative introduse în lista de medicamente gratuite și compensate

La solicitarea Ministerului Sănătății, Executivul a aprobat în sedinta de vineri, 4 decembrie, Hotărârea privind modificarea şi completarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând […]

Noi reglementări pentru transferul în străinătate a pacienților cu arsuri grave

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății a aprobat *Ordinul pentru înființarea comisiilor de analiză a solicitărilor de transfer în străinătate în vederea efectuării tratamentului pentru pacienții cu arsuri grave și […]

Cererea de autorizare a vaccinului COVID, dezvoltat de BioNTech şi Pfizer, depusă la Agenția Europeană a Medicamentului

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency-EMA) a primit cererea pentru autorizarea de punere pe piaţă condiţionată pentru vaccinul BNT162b2, un vaccin mRNA COVID-19 dezvoltat de BioNTech şi […]

Agenția Europeană a Medicamentului demarează prima evaluare continuă a vaccinului Ad26.COV2.S fabricat de Janssen

Comitetul EMA pentru medicamente de uz uman (the Committee for Medicinal Products for Human Use – CHMP) al EMA a început procesul de evaluare continuă a Ad26.COV2.S, un […]

Cererea de autorizare condiţionată a vaccinului COVID-19 Moderna, depusă la Agenția Europeană a Medicamentului

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agengy-EMA) a primit cererea pentru autorizarea de punere pe piaţă condiţionată pentru vaccinul mRNA COVID-19 de la Moderna Biotech Spain, S.L. (o […]

Strategia de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 în România, aprobată

La propunerea Ministerului Sănătății, Executivul a aprobat *Hotărârea de Guvern privind aprobarea Strategiei de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 în România* Strategia de vaccinare a fost elaborată de către Comitetul […]

Legislație în lucru privind comercializarea și utilizarea testelor rapide de detecție a antigenelor SARS-Cov-2

Testele rapide de detecție a antigenelor SARS Cov-2, la fel ca toate dispozitive medicale, trebuie utilizate în conformitate cu instrucțiunile producătorilor. În România, testele rapide antigen sunt folosite […]