Trăim într-o societate în care mediul conversațional este tot mai sărac, cu toate că auzim cuvântul ”comunicare” la orice colț de stradă, la birou, în autobuz etc. Când și cum să facem să ajungem să înțelegem cât de importante sunt într-o familie aceste discuții, schimburi de idei esențiale pentru sănătatea relației dintre cei doi parteneri?! Și pentru sexualitatea cuplului la vârsta adultă, sănătatea lor, comunicarea este esențială, susțin specialiștii.
Comunicăm sau vorbim?
O comunicare eficientă implică exprimarea de emoții, opinii despre probleme de sănătate fără criticarea și etichetarea interlocutorului.
”Toți susținem că știm să comunicăm în cuplu sau în general, dar fără să ne dăm seama, de cele mai multe ori doar vorbim. Și de fapt nu am comunicat ceea ce ne apasă, ne animă, ne face să fim fericiți sau nefericiți. M-am întrebat cum reacționează cuplurile la stările fiziologice ale lui sau ale ei, făcând referire la ciclul menstrual, menopauză, andropauză. Căci, făra ipocrizie sau rușine, unele cupluri întâmpină dificultăți în aceste momente, dificultăți care izvorăsc din neinformare, necunoaștere, minimalizare a stărilor trăite de partener sau pur și simplu din ignoranță. Rezultatul?! Sentimente de vină, rușine și tendința de a ne ascunde că trecem prin aceste modificări, care la urma urmei sunt absolut normale. Și totuși, ce avem de făcut? Să ne înțelegem informându-ne, adresându-ne persoanelor specializate: medic de familie, ginecolog, urolog, psiholog și apoi găsind timp să discutăm cu partenerii problema, exprimând ceea ce simțim, atât din punct de vedere fizic cât și psihic”, a opinat psiholog Roxana Maria Câmpean.
Femeia, înțeleasă de bărbat…
Primul pas este încrederea, înțelegerea din partea ambilor parteneri, susțin specialiștii, și dacă această parte este atinsă, atunci se ajunge la un al doilea nivel: comunicarea. Sunt anumite situații în care partenerul de sex masculin simte nevoia să înțeleagă anumite aspecte ce privesc femeia: ciclul menstrual, bolile cu transmitere sexuală care, de altfel, pot apărea la ambii parteneri.
Comunicarea cu partenerul privind schimbările care survin poate institui o atitudine preventivă din partea acestuia, el încurajând partenera să apeleze la un consult medical, și astfel există șansa unui diagnostic precoce și posibilitatea instituirii unui tratament adecvat.
”Aceste boli cu transmitere sexuală sunt mult mai evidente la femei în sensul că pot fi decelate cu ocazia unui examen clinic, a unuia ginecologic; existența unei secreții mai abundente, urât mirositoare, care o jenează, plus apariția unor fenomene de intensitate mai mare, usturime la contact sexual. Tocmai aici intervine rolul medicului de familie care poate să îndrume persoana spre un serviciu de specialitate.”, a adăugat dr. Mărginean.
”Candidoza, este o afecțiune ce se manifestă la femeie prin apariția unei leucoree abundente, mai brânzoasă, albicioasă, fără un miros specific, o jenează și tocmai asta o determină să vină la medicul ginecolog, relatând-bărbatul meu nu înțelege problema apărută la mine”, a sfătuit dr. Mărginean.
Și bărbații au probleme…
Un subiect tabu pentru bărbat este disfuncția erectilă, incapacitatea de a avea o erecție corespunzătoare pentru un act sexual normal. ”Lipsa unei erecții corespunzătoare va duce la o îndepărtare a soțului de parteneră, iar dacă el nu recunoaște și nu cere ajutor va duce la o ruptură de cuplu. Eu apreciez acele femei care vin la medicul specialist, îl pun pe scaun și spun: domnul doctor ecce homo, este una problema. Sunt multe femei care doresc să-și păstreze viața de cuplu normală, iau inițiativa și vin la medic”, a declarat dr. Daniel Porav.
Disfuncția erectilă…problemă cardiacă
Iar disfuncția erectilă la un pacient de 30-40 de ani este un mare semn de întrebare, aceasta nu se datorează neapărat stresului cotidian.
Potrivit unui studiu, Cobra, efectuat în urmă cu 4-5 ani, apariția disfuncției erectile la pacientul tânăr a reprezentat un semnal de alarmă pentru viitoarea problemă cardiacă, în speță infarctul miocardic acut. ”Din 2009 Asociația Americană de Urologie a inclus apariția disfuncției erectile la pacientul tânăr ca un semnal de alarmă a unei boli cardiace, toți pacienții tineri care au probleme de erecție sunt trimiși la cardiologi. Din punct de vedere anatomic vasele care se găsesc la inimă, care irigă inima, au calibru mai mare decât cele de la nivelul penisului. În momentul în care apare acea ateroscleroză, care este de fapt cauza infarctului miocardic acut, modificările care apar la vasele inimii sunt similare cu cele care apar la vasele de la nivelul penisului. Vasele fiind mai mici la nivelul penisului simptomatologia apare mult mai repede. Apariția disfuncției erectile la pacientul tânăr poate anunța chiar o viitoare problemă cardiacă”, a menționat medicul urolog.
Există o vorbă în popor ”dacă există liniște în familie și în dormitor viața de cuplu este mult mai bună”. Și de cele mai multe ori problemele în cuplu apar datorită ”micilor secrete” care fie soțul, fie soția ar trebui să le spună unul celuilalt, astfel încât probleme care la început sunt minore, pot căpăta, ulterior, dimensiuni mari.