Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Comunicate

Selectează judet:

Guvernul României a aprobat astăzi, 25.05.2022, proiectul de Hotărâre a Guvernului privind aprobarea plăţii cotizaţiilor şi taxelor pentru realizarea interconectării cu instituţii similare internaţionale în domeniul donatorilor voluntari de celule stem hematopoietice, precum şi pentru acreditarea laboratoarelor de imunogenetică şi histocompatibilitate, în anul 2022

MINISTERUL SANATATII

La propunerea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat astăzi, 25.05.2022, proiectul de Hotărâre a Guvernului privind aprobarea plăţii cotizaţiilor şi taxelor pentru realizarea interconectării cu instituţii similare internaţionale în domeniul donatorilor voluntari de celule stem hematopoietice, precum şi pentru acreditarea laboratoarelor de imunogenetică şi histocompatibilitate, în anul 2022.
Actul normativ aprobă suma de 8.823 euro pentru plata cotizaţiilor şi a taxei din acest an, în vederea interconectării Registrului Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice (RNDVCSH) cu instituţii similare internaţionale, precum şi pentru acreditarea laboratoarelor de imunogenetică şi histocompatibilitate.

Plata taxelor si a cotizatiilor este anuală și reprezintă o condiție obligatorie pentru păstrarea calității de membru a Registrului în cadrul organizațiilor internaționale care permit identificarea donatorilor compatibili de celule stem hematopoietice în baze de date internaționale și probează calitatea și securitatea serviciilor furnizate.
Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice (RNDVCSH) a fost înfiinţat în anul 2009 pentru a da o șansă de vindecare pacienților cu boli hematologice maligne, cu evoluție severă, care nu pot face autotransplant şi care nu au nici donator înrudit.
Până în prezent, sunt peste 83 600 donatori voluntari înscriși în Registrul Național al donatorilor voluntari de celule stem hematopoetice, 352 pacienți transplantați și 33 pacienți în așteptarea unui donator.
Mai multe detalii despre cum poate cineva deveni donator voluntar pot fi găsite pe site-urile registrului: www.registru-celule-stem.ro; www.rndvcsh.ro și pe canalele sociale ale acestuia.
Informații despre înscrierea online în Registru se pot afla accesând linkul: https://www.registru-celule-stem.ro/implicate/.

Guvernul României a aprobat astăzi, 25.05.2022, proiectul de Hotărâre privind modificarea Regulamentului-cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, a mărimii concrete a sporului pentru condiţii de muncă prevăzut în anexa nr. II la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, precum şi a condiţiilor de acordare a acestuia, pentru familia ocupaţională de funcţii bugetare „Sănătate şi asistenţă socială”

MINISTERUL SANATATII

La propunerea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat astăzi, 25.05.2022, proiectul de Hotărâre privind modificarea Regulamentului-cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, a mărimii concrete a sporului pentru condiţii de muncă prevăzut în anexa nr. II la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, precum şi a condiţiilor de acordare a acestuia, pentru familia ocupaţională de funcţii bugetare „Sănătate şi asistenţă socială”, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 153/2018.

Prin acest act normativ se creează cadrul legal de compensare financiară a riscurilor la care este supus personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar din unităţile sanitare care are în îngrijire pacienți diagnosticați cu virusul SARS-CoV-2, pe perioada situațiilor de risc epidemiologic și biologic prevăzute la art. 6 din Legea 136/2020.

Astfel, se acordă sporul pentru condiţii de muncă deosebit de periculoase în procent de la 55% până la 85%, personalului de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar din unitățile sanitare care este implicat direct în transportul, recoltarea probelor biologice/testarea rapidă, evaluarea, diagnosticarea şi tratamentul pacienţilor suspecți și confirmați cu COVID-19 pe durata situaţiilor de risc epidemiologic şi biologic prevăzute la art. 6 din Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

A decedat cercetătoarea Sylvia Hoișie, cea care a inventat Polidinul

MEDICALNET

A decedat medicul cercetător Sylvia Hoișie, au anunțat reprezentanții Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”. Hoișie a devenit celebră după ce a inventat, în...

Proiectul de Hotărâre a Guvernului privind modificarea Hotărârii Guvernului nr.892/1998 privind înființarea Companiei Naționale ”Unifarm” S.A

MINISTERUL SANATATII

Contact:  Monica Vidan de la Direcția legislație, contencios și guvernanță corporativă,

telefon 0213072601,

e-mail: monica.vidan @ms.ro.
Afisat de la 25-05-2022 pana la 25-06-2022

HG UNIFARM 892_1998

NF HG UNIFARM 892_1998

Observatiile si propunerile privind proiectul de act normativ pot fi transmise pe adresa:propuneri@ms.ro,
Termenul limita pana la care se pot face propuneri este cea de a 10-a zi de la data introducerii pe site a textului proiectului de act normativ

Pastilele cu iod se vor găsi în farmacii, însă vor fi eliberate doar cu rețetă

MEDICALNET

După ce medicii de familie au refuzat să distribuie populației pastilele cu iodură de potasiu, Ministerul Sănătății a găsit o rezolvare. Astfel, pastilele vor...

Conf. univ. dr. Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătății participă la cea de-a 75-a Adunare Mondială a Sănătăţii (AMS)

MINISTERUL SANATATII

În perioada 22-24 mai 2022, conf. univ. dr. Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătății participă la cea de-a 75-a Adunare Mondială a Sănătăţii (AMS), reuniune care se desfășoară în Elveția, la Geneva.
Oficialul român este însoțit de prof. univ. dr. Florentina Furtunescu, medic primar în Institutul Național de Sănătate Publică.
În fiecare an, în luna mai, oficiali cu funcții de înaltă responsabilitate în domeniul sănătății din statele membre ale Organizației Mondiale a Sănătății participă la Adunarea Mondială a Sănătății pentru a adopta direcțiile politicilor de sănătate la nivel global.
Anul acesta, sesiunea AMS are ca temă “Sănătate pentru pace, pace pentru sănătate”, în contextul conflictului din Ucraina.
În plen și în cele doua comisii ale AMS se discută teme de interes pentru sistemele de sănătate, precum: pregătirea și răspunsul sistemelor de sănătate pentru urgențele de sănătate publică; acoperirea universală cu servicii de sănătate; prevenirea și controlul bolilor infecțioase; strategiile globale de accelerare ale eliminării cancerului de col uterin; Conveția –Cadru pentru controlul tutunului; îmbunătățirea proiectării și implementării politicilor pentru tratarea bolilor netransmisibile și prevenirea factorilor de risc în situații de urgență umanitară; planul intersectorial de acțiune privind epilepsia și alte tulburări neurologice s.a.

România consideră că tema generală a acestei sesiuni anuale (“Sănătate pentru pace, pace pentru sănătate”) este bine aleasă și încurajează toate țările să participe la discuția privind identificarea acțiunilor concrete de sprijin a Ucrainei.

Pandemia de COVID-19 ne-a arătat că numai lucrând împreună reușim să obținem un răspuns adecvat la amenințările globale pentru sănătatea publică.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății a reafirmat parteneriatul solid dintre România și OMS și a transmis aprecierea pentru eforturile organizației de a ghida și asista țările membre în gestionarea crizelor medicale.

Proiectul de Ordin privind modalitatea de distribuire a medicamentului iodură de potasiu 65 mg comprimate către populație.

MINISTERUL SANATATII

Contact:  Avian Pop,

telefon: 021.3072.664
Afisat de la 24-05-2022 pana la 24-06-2022

Ordin IOD

Referat de aprobare ordin IOD

Observatiile si propunerile privind proiectul de act normativ pot fi transmise pe adresa:propuneri@ms.ro,
Termenul limita pana la care se pot face propuneri este cea de a 10-a zi de la data introducerii pe site a textului proiectului de act normativ

CGM Software Romania este partenerul principal al celei de-a doua ediții a H3 – Healthcare in Hospitals Hackathon

GLOBAL MANAGER - SPITALE

CGM Software Romania este partenerul principal al celei de-a doua ediții a H3 – Healthcare in Hospitals Hackathon și oferă echipei câștigătoare un premiu în valoare de 1500 de euro. Înscrierile sunt deschise până pe 10 iunie. Încă mai ai timp să te înscrii și să câștigi unul din premiile pregătite de organizatori. Te așteptăm în competiție! Mai multe detalii, aici: H3 – HEALTHCARE IN HOSPITALS...

Source

Ing. Adrian Iurcan: Indicatorii de performanță pentru sistemul de Biosecuritate Ecologică Integrată cu tehnologia UV-C BIOCOMP confirmă superioritatea față de oricare altă tehnologie

GLOBAL MANAGER - SPITALE

Pe 18 mai, a avut loc o nouă întâlnire online din seria Management Medical Modern în Spitale, pe tema INFECȚIILOR NOSOCOMIALE. La discuție au participat Dr. Vasile Cepoi – Director Direcția de Sănătate Publică Iași, în calitate de moderator și Ing. Adrian Iurcan – CEO, Biosecuritate Ecologică UV-C, Biocomp. Ing. Adrian Iurcan a explicat că: “Biosecuritatea ecologică integrată este un concept unic...

Source

Anunt rezultat selectie cereri examen DFVMR medici

ANM

DIRECȚIA FARMACOVIGILENȚĂ ȘI MANAGEMENTUL RISCULUI
Serviciul evaluare
– 1 (unu) post de medic specialist, specialitatea medicină de familie, normă întreagă, perioadă nedeterminată
– 1 (unu) post de medic primar, specialitatea medicină de familie, normă întreagă, perioadă nedeterminată;
citeste documentul …

Anunt rezultat selectie cereri examen DETM

ANM

DIRECŢIA EVALUARE TEHNOLOGII MEDICALE – Compartimentul evaluare medicală
– 1 (un) post medic specialist, specialitatea sanatate publica si management, nivel studii S, normă întreagă, perioadă nedeterminată
citeste documentul …

Ministerul Sănătății lansează în consultare publică Ghidul Beneficiarului

MINISTERUL SANATATII

Ministerul Sănătății lansează în consultare publică Ghidul
Beneficiarului și documentele suport aferente  I1 Dezvoltarea
infrastructurii medicale prespitalicești – I1.1: Cabinete ale medicilor
de familie sau asocieri de cabinete de asistență medicală primară din
cadrul PNRR Componenta C12. Sănătate.

Anexa 1 – cerere de finanțare

Anexa 2 – echipamente

Anexa 3 – declarație eligibilitate – evitarae dublei finanțări

Anexa 4 – gdpr

Anexa 5 – Grila Apel necompetitiv

Ghidul beneficiarului

Matrice Scor lista predefinita

Adresa la care se vor primi observații este: pnrr@ms.ro până la data de
14.06.2022, ora 17:00.

Sănătate cu stil – Cum reducem riscul de fracturi osoase

MEDICALNET

La fiecare 3 secunde, undeva în lume are loc o fractură datorată osteoporozei. O boală degenerativă, care determină pierderea masei osoase până la punctul...

Anunt rezultat selectie cereri examen DPN

ANM

DIRECȚIA PROCEDURĂ NAȚIONALĂ – Serviciul evaluare procedură națională, Compartimentul informații medicamente:
– 1 (unu) post referent tr. IA, nivel studii M, 6 ani și 6 luni vechime în specialitate, normă întreagă, perioadă nedeterminată;
citeste documentul …

Anunt rezultat selectie cereri examen DFVMR

ANM

DIRECȚIA FARMACOVIGILENȚĂ ȘI MANAGEMENTUL RISCULUI
a) Serviciul evaluare
– 1 (unu) post expert gr. II, nivel studii S, 3 ani și 6 luni vechime în specialitate (farmacist), normă întreagă, perioadă nedeterminată;
b) Biroul gestionare date
– 1 (un) post expert gr. IA, nivel studii S, 6 ani și 6 luni vechime în specialitate (farmacist), normă întreagă, perioadă nedeterminată.
citeste documentul …

Anunt rezultat selectie cereri examen DSC

ANM

DIRECȚIA STUDII CLINICE – Compartimentul evaluare calitate studii clinice medicamente de uz uman
– 1 (unu) post expert gr. IA, nivel studii S, 6 ani și 6 luni vechime în specialitate (biolog), normă întreagă, perioadă nedeterminată;
citeste documentul …

Anunt rezultat selectie cereri examen DSC

ANM

DIRECȚIA STUDII CLINICE – Compartimentul evaluare calitate studii clinice medicamente de uz uman
– 1 (unu) post expert gr. IA, nivel studii S, 6 ani și 6 luni vechime în specialitate (farmacist primar), normă întreagă, perioadă nedeterminată
citeste documentul …

Arhitectura de urgență în România: Primele spitale modulare. Ce am învățat după pandemie și după conflictul din Ucraina?

GLOBAL MANAGER - SPITALE

Ce am învățat cu toții în urma evenimentelor regionale și globale recente? Cum ducem mai departe conceptul de modularitate în orașele și comunitățile viitorului imediat? Sunt subiecte ce vor fi atinse în prezentarea arh. Raluca Șoaită, fondator Tesseract Architecture, în cadrul Conferinței specialiștilor în proiectarea spitalelor. Tesseract Architecture este proiectantul primelor proiecte de...

Source

Belgia a introdus carantină obligatorie pentru pacienţii infectaţi cu variola maimuţei. Este prima țară care ia această măsură

MEDICALNET

Belgia este prima ţară care a introdus carantină obligatorie de 21 de zile pentru pacienţii infectaţi cu variola maimuţei. Măsura a fost luată vineri,...

Studenții clujeni s-au mobilizat în ajutorul unui coleg diagnosticat cu o boală rară. Tânărul are nevoie de o operație în străinătate

MEDICALNET

Organizația Studenților Mediciniști din Cluj s-au mobilizat și au sărit în ajutorul unui coleg. Marius Radu, absolvent al UMF Cluj, a fost diagnosticat cu...

Ministerul Sănătății vine cu precizări: „În România nu a fost înregistrat niciun caz de variolă a maimuţei”

MEDICALNET

Ministerul Sănătății vine cu precizări, după ce pe rețelele de socializare au apărut informații cu privire la un posibil caz de variolă a maimuței...

Pe teritoriul României nu a fost înregistrat niciun caz de variolă a maimuței sau suspiciune de îmbolnăvire

MINISTERUL SANATATII

Pe teritoriul României nu a fost înregistrat niciun caz de variolă a maimuței sau suspiciune de îmbolnăvire

Urmare a informațiilor apărute în mediul online cu privire la un posibil caz de variolă la Spitalul Municipal din Rădăuți, județul Suceava, precizăm următoarele:

Cazul de la Rădăuți este din punct de vedere clinic și epidemiologic al unei paciente de 49 de ani cu varicelă, infectată după contactul cu copii, membri de familie, care au avut această boală, conform șefului secției de boli infecțioase de la spitalul din localitate, dr. Angelica Popescu.

Variola maimuței nu se răspândește cu ușurință între persoane și necesită un contact apropiat. Virusul intră în organism prin pielea sau mucoasele lezate, tractul respirator, ochi, nas sau gură și prin fluide corporale.
Principalul mod în care poate fi răspândit este în timpul contactului fizic apropiat și prelungit cu o persoană care are variola maimuței. Nu există elemente care să sugereze în vreun fel posibilitatea infectării pacientei din Rădăuți cu virusul variolei maimuței.
Pentru mai multe informații legate de variola maimuței, Ministerul Sănătății a pus la dispoziția publicului un material recent pe această temă elaborat de către Biroul Regional pentru Europa al OMS.

Secretele spitalului de un milion de metri pătrați din Istanbul, cel mai mare spital pe izolatori seismici din lume

GLOBAL MANAGER - SPITALE

Proiectul Sakura City Hospital – spitalul de un milion de metri pătrați din Istanbul și în același timp cel mai mare spital pe izolatori seismici din lume – va fi prezentat pe 30 mai de arh. Kerem Yazgan, Yazgan Design Architecture – Turcia și ing. Serdar Binzet, engineering group president Rönesans Holding în cadrul Conferinței specialiștilor în proiectarea spitalelor. Spitalul este cea mai mare...

Source

IMPORTANT! În atenția asistenților medicali.

OAMR

OAMGMAMR pune la dispoziția asistenților medicali și moașelor, gratuit, în format electronic pe site-ul www.oamr.ro, lucrarea “Tratat de îngrijiri medicale pentru asistenți medicali generaliști”.

Versiunea tipărită a Tratatului poate fi achiziționată direct de la Editura Universitară “Carol Davila”– https://editura.umfcd.ro/tratat-de-ingrijiri-medicale-pentru-asistenti-medicali-generalisti-volumul-1/  (preț de referință: 485 lei/set).

Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România confirmă, încă o dată, angajamentul de a facilita și sprijini procesul de instruire și pregătire profesională al asistenților medicali și moașelor.

Cele trei volume care alcătuiesc tratatul reprezintă un suport esențial pentru atingerea celor mai înalte standarde de pregătire profesională în domeniu, constituindu-se într-o lucrare de referință atât pentru asistenții medicali generaliști, cât și pentru cadrele didactice.

Tratatul, coordonat de Șef Lucrări Dr. Crin Marcean, Director al Şcolii Sanitare Postliceale Fundeni și publicat cu sprijinul Editurii Universitare „Carol Davila”, abordează teme întâlnite în activitatea curentă a oricărui asistent medical: nursing general, nursing în medicină internă și specialitățile înrudite, nursing în urgențe medico-chirurgicale și ATI, nursing în neuro-psihiatrie, nursing în obstetrică-ginecologie, puericultură, pediatrie și nursing specific, epidemiologie și nursing în boli infecțioase, gerontologie, geriatrie și nursing specific, oncologie și nursing specific, îngrijiri paliative, nursing comunitar și îngrijirea persoanelor cu dizabilități și calitatea îngrijirilor și siguranța pacientului.

Articolul IMPORTANT! În atenția asistenților medicali. apare prima dată în OAMGMAMR.

Lucrarea “Tratat de îngrijiri medicale pentru asistenți medicali generaliști” disponibilă gratuit pe www.oamr.ro

OAMR

OAMGMAMR pune la dispoziția asistenților medicali și moașelor, gratuit, în format electronic pe website-ul www.oamr.ro, lucrarea “Tratat de îngrijiri medicale pentru asistenți medicali generaliști”.

Versiunea tipărită a Tratatului poate fi achiziționată direct de la Editura Universitară “Carol Davila”– https://editura.umfcd.ro/tratat-de-ingrijiri-medicale-pentru-asistenti-medicali-generalisti-volumul-1/  (preț de referință: 485 lei/set).

Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România confirmă, încă o dată, angajamentul de a facilita și sprijini procesul de instruire și pregătire profesională al asistenților medicali și moașelor.

Cele trei volume care alcătuiesc tratatul reprezintă un suport esențial pentru atingerea celor mai înalte standarde de pregătire profesională în domeniu, constituindu-se într-o lucrare de referință atât pentru asistenții medicali generaliști, cât și pentru cadrele didactice.

Tratatul, coordonat de Șef Lucrări Dr. Crin Marcean, Director al Şcolii Sanitare Postliceale Fundeni și publicat cu sprijinul Editurii Universitare „Carol Davila”, abordează teme întâlnite în activitatea curentă a oricărui asistent medical: nursing general, nursing în medicină internă și specialitățile înrudite, nursing în urgențe medico-chirurgicale și ATI, nursing în neuro-psihiatrie, nursing în obstetrică-ginecologie, puericultură, pediatrie și nursing specific, epidemiologie și nursing în boli infecțioase, gerontologie, geriatrie și nursing specific, oncologie și nursing specific, îngrijiri paliative, nursing comunitar și îngrijirea persoanelor cu dizabilități și calitatea îngrijirilor și siguranța pacientului.

Articolul Lucrarea “Tratat de îngrijiri medicale pentru asistenți medicali generaliști” disponibilă gratuit pe www.oamr.ro apare prima dată în OAMGMAMR.

Sistemul informatic pentru studii clinice

ANM

Prin intermediul Sistemului informatic pentru studiile clinice, CTIS, sponsorii pot acum solicita autorizații în până la 30 de țări SEE, printr-o singură cerere. Există o perioadă de tranziție în acest sens. Aflați mai multe din acest carusel.
#Studii clinice UE

YouTube Video


Prelevare de organe la Spitalul Judeţean Târgu Mureş, de la un pacient de 60 de ani. Au fost salvate alte vieți

MEDICALNET

Prelevare de organe la Spitalul Județean din Târgu Mureș. Mai multe echipe de medici au recoltat ficatul, rinichii și corneea de la un pacient...

Doriți să înțelegeți cum îmbunătățește UE modul de reglementare a Studiilor clinice?

ANM

Doriți să înțelegeți cum îmbunătățește UE modul de reglementare a #Studiilor clinice UE, pentru a sprijini mai eficient transparența, cercetarea medicală și inovația?
Urmăriți acest videoclip!
#ClinicalTrials

YouTube Video


Peste 128 milioane lei investite în modernizarea Spitalului Militar „Carol Davila”

MEDICALNET

Peste 128 de milioane de lei vor fi investite pentru reabilitarea și modernizarea a două pavilioane din cadrul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central...

Ziua Internațională a Studiilor Clinice

ANM

20.05.2022
Astăzi este Ziua Internațională a Studiilor Clinice, o ocazie pentru a aprecia rolul avut de studiile clinice în contextul cercetării științifice, prin asigurarea accesului la medicamente inovatoare și promovarea sănătății publice.
Anul 2022 reprezintă începutul unei noi ere a studiilor clinice pe teritoriul UE: ne orientăm către studii clinice mai ample, mai eficiente și cu un impact mai puternic, ale căror dovezi solide sunt menite să materializeze inovația științifică în avantaje pentru sănătatea pacienților. Citiți articolul pentru a afla cum.
#ClinicalTrials #HealthUnion #ACTEU #PublicHealth #innovation
vezi articolul …

ANUNT CONCURS MEDICI

ANM

ANUNȚ privind desfășurarea probei scrise și a probei interviu în cadrul concursului organizat de către Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România pentru ocuparea posturilor de medic primar / medic specialist, specialitatea medicină de familie, normă întreagă, perioada nedeterminată.
citeste documentul …

Prof. Didier Houssin, Președinte al AP-HP International, este invitatul special al Conferinței specialiștilor în proiectarea spitalelor

GLOBAL MANAGER - SPITALE

Invitatul special în cadrul Conferinței specialiștilor în proiectarea spitalelor, prof. Didier Houssin, Președinte al AP-HP International (Assistance Publique – Hôpitaux de Paris) încă de la înființarea sa în decembrie 2016, este profesor universitar de chirurgie și fost șef al departamentului de chirurgie digestivă al spitalului Cochin din cadrul AP-HP (1998-2003). Prof. Didier Houssin a fost...

Source

Antibiotice Iași lansează 3 produse probiotice la Conferinţa Naţională de Fitoterapie Practică

GLOBAL MANAGER - FARMA

Antibiotice Iaşi este partenerul principal al celei de-a patra ediţii a Conferinţei Naţionale de Fitoterapie Practică. Evenimentul are loc în perioada 19 – 20 mai 2022 în Iaşi, în format hibrid, la Complexul Palas Iaşi, sub egida Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” Iaşi, a Colegiului Farmaciştilor din Romania, Societăţii de Medicina Familiei Iaşi, a Societăţii de Medici şi...

Source

Antibiotice Iași lansează 3 produse probiotice la Conferinţa Naţională de Fitoterapie Practică

ANITBIOTICE

Antibiotice Iaşi este partenerul principal al celei de-a patra ediţii a Conferinţei Naţionale de Fitoterapie Practică. Evenimentul va avea loc în perioada 19 – 20 mai 2022 în Iaşi, în format hibrid, la  Complexul Palas Iaşi, sub egida Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” Iaşi, a Colegiului Farmaciştilor din Romania, Societăţii de Medicina Familiei Iaşi, a Societăţii de Medici şi Naturalişti Iaşi, precum şi a Societăţii de Știinţe Farmaceutice din România. Organizatorul ştiinţific este Asociaţia de Fitoterapie şi Fitofarmacologie Practică.

Antibiotice Iaşi a participat la toate ediţiile aterioare ale acestei conferințe, la prima dintre ele lansând gama de suplimente alimentare Nutriensa®. În cadrul evenimentului din acest an, compania a semnalat prezenţa în farmaciile din România, sub brandul Nutriensa®, a trei noi suplimente alimentare din categoria probiotice: SimbiFlora Complex, SimbiFlora Forte și SimbiFlora Kids (Gama SimbiFlora), destinate refacerii echilibrului florei microbiene intestinale. Aceste produse reprezintă combinații simbiotice de probiotice, prebiotice, vitamine și minerale, conținând o mare varietate de tulpini ce colonizează intestinul (subțire și gros) și cantități semnificative de unități formatoare de colonii (UFC). În plus, probioticele sunt produse complementare tratamentului cu antibiotice – medicamente cu tradiție fabricate la Iaşi. Gama SimbiFlora a fost lansată în cadrul conferinţei, iar reprezentanţi de prestigiu ai mediului academic, cadre didactice ale Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” Iaşi: Prof. Dr. Vasile Drug şi Conf. Dr. Laura Trandafir, vor împărtăşi din experienţa proprie cu Nutriensa®.

“Suntem în permanență în căutare de soluții pentru a pune la dispoziția pacienților toate informațiile medicale necesare. În contextul actual, datorită vitezei cu care creşte numărul de produse farmaceutice din categoria suplimentelor alimentare, considerăm oportună organizarea anuală a acestei conferințe, pentru a oferi profesioniștilor din domeniul sănătății oportunități de educaţie farmaceutică şi medicală continuă.

Compania Antibiotice, partenerul principal al manifestării noastre, este activ implicată atât în producția, cât și în cercetarea medicamentelor și suplimentelor alimentare, un adevărat promotor al soluțiilor inovative, pe care în mod constant le pune la dispoziția specialiștilor în domeniul sănătăţii și, implicit, a pacienților”,  a declarat Prof. Univ. Dr. Monica Hăncianu, Președinte Conferință CNFP, Președinte Asociația de Fitoterapie și Fitofarmacologie Practică.

O altă noutate pe care a prezentat-o compania Antibiotice în cadrul evenimentului, este lansarea unui proiect avangardist, Metaverse Nutriensa®, o noutate pe piața farmaceutică. Metaverse Nutriensa® este un univers virtual ce oferă posibilitatea celor interesați să acceseze într-un mod mai plăcut informații despre un preparat farmaceutic. Practic, este un spațiu online de prezentare a produselor, de către reprezentanții medicali ai companiei (www.nutriensa.ro).

Gama de suplimente alimentare Nutriensa® a Antibiotice face parte din strategia companiei de înnoire a portofoliului de produse destinate creșterii calității vieții. Prin formulele inovative care combină multiple ingrediente cu proprietăți active dovedite științific, Antibiotice vine în mod responsabil  în întâmpinarea atât a pacienților cu patologii diverse, cât și a persoanelor sănătoase care doresc să-ți mențină starea de sănătate și să beneficieze de o calitate superioară a vieții.

Unitățile medicale care nu raportează bolile transmisibile vor fi amendate

MEDICALNET

Unitățile medicale, atât din sistemul public, cât și din sistemul privat, vor fi amendate dacă nu raportează bolile transmisibile către Direcțiile de Sănătate Publică...

90 de milioane de măști de uz medicinal au fost donate statului român

MEDICALNET

90 de milioane de măști faciale de uz medical au fost donate statului român de Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie. Donația a...

Profesioniști în proiectarea spitalelor, din țară și străinătate, se reunesc pe 30 mai la București

GLOBAL MANAGER - FARMA

Conferința Specialiștilor în Proiectarea Spitalelor, inițiată de SHARE Architects, va reuni pe 30 mai specialiști din domeniul proiectării de infrastructură medicală atât din România, cât și din Franța, Turcia, Italia și Cipru. În cadrul evenimentului, care se va desfășura la Radisson Blu Hotel București, vor fi prezentate experiențe și exemple de bune practici în arhitectură și proiectare și se...

Source

Antibiotice Iaşi raportează profituri în creștere în primele trei luni ale anului

GLOBAL MANAGER - FARMA

Compania Antibiotice Iaşi, cel mai mare producător de medicamente cu capital românesc, a anunţat un profit net de 8,6 milioane de lei în T1/2022. Antibiotice a obținut în Q1 2022 venituri din vânzări către distribuitori de 128,25 mil. lei, mai mari cu 54% în comparație cu valoarea planificată și cu 94% față de perioada similară a anului precedent (66,10 mil. lei). Pe piața internă au fost obținute...

Source

Noi oportunități pentru consolidarea afacerii Antibiotice Iași pe piața internațională: vizită la nivel înalt a 28 de ambasadori

GLOBAL MANAGER - FARMA

Diplomați ai 28 de ambasade din întreaga lume au vizitat vineri, 13 mai, compania Antibiotice Iași, una din principalele platforme industriale din regiunea de Nord-Est a României, o companie strategică pentru sistemul de sănătate românesc. Această întâlnire a fost un bun prilej pentru Antibiotice de a prezenta celor 60 de oficiali prezenți, demersurile și planurile ambițioase susținute de-a lungul...

Source

Vizită la nivel înalt a 28 de ambasadori

ANITBIOTICE

Noi oportunități pentru consolidarea afacerii Antibiotice Iași pe piața internațională

Diplomați ai 28 de ambasade din întreaga lume au vizitat vineri, 13 mai, compania Antibiotice Iași, una din principalele platforme industriale din regiunea de Nord-Est a României, o companie strategică pentru sistemul de sănătate românesc.

Această întâlnire a fost un bun prilej pentru Antibiotice de a prezenta celor 60 de oficiali prezenți, demersurile și planurile ambițioase susținute de-a lungul timpului pentru a se dezvolta pe piețele internaționale. Astfel, în prezent, afacerile pe piața internațională ale companiei reprezintă 40% din cifra de afaceri și sunt realizate în proporție de 35% pe piața Asiei, 23% pe piața Europei, 23% pe piața Americii de Nord, 8% în Orientul Mijlociu și Africa, diferența obținându-se în alte teritorii.

Ambasadori din țări precum: Canada, Elveția, Belgia, Danemarca, Spania, Serbia, Austria, Croația, Cuba, Indonezia, Maroc, etc. au aflat detalii despre diversitatea și complexitatea activității companiei, despre strategia și obiectivele de dezvoltare durabilă.

 

“Suntem onorați de această vizită pe care o considerăm o oportunitate în vederea dezvoltării si consolidării de parteneriate pe piețele externe. Prin țintele noastre ambițioase de internaționalizare, transmitem pieței că suntem pregătiți să relaționăm pe proiecte privind asimilarea de produse noi, superioare din punct de vedere terapeutic, produse noi cu tehnologii superioare, produse biologice, sau biosimilare și împreună cu parteneri importanți din piața farmaceutică, să reușim o poziționarea strategică a acestora în diferite piețe”, a declarat Ioan Nani, director general Antibiotice.

În perspectiva următorilor opt ani, Antibiotice și-a propus dublarea cifrei de afaceri până la 1000 mil. lei, în condițiile creșterii valorii exportului la 50% din veniturile companiei și asimilării în portofoliu a 100 de produse noi (atât prin cercetare proprie, cât și achiziții de licențe).

Proiectele majore care vor determina această dezvoltare durabilă vor fi susținute de investiții de peste 100 mil. euro până în anul 2030, orientate spre dezvoltarea strategică și consolidarea businessului.

Un proiect ambițios este și INOVA a+, o platformă integrată de cercetare care presupune atât dezvoltarea și inovarea de produse valoroase viitoare cât și crearea de capacități noi de cercetare pentru abordarea de tehnologii noi, ca urmare a transferului cercetărilor academice la nivel industrial. Toate aceste demersuri vor consolida portofoliului Antibiotice cu noi produse vandabile și sustenabile pentru piața internă și internațională.

Adaptarea resursei umane pentru atingerea obiectivelor viitoare prin Academia a+, platformă de gestionare a carierei, menținerea certificărilor internaționale și standardelor de calitate, deschiderea de noi reprezentanțe internaționale precum și demersurile privind alinierea la practicile internaționale de sustenabilitate, reprezintă de asemenea, proiecte care susțin atingerea obiectivelor din planurile de dezvoltare strategică pe termen lung ale Antibiotice.

Această vizită diplomatică, inițiată de Ministerul Afacerilor Externe, este a treia pe care compania Antibiotice o găzduiește. De-a lungul timpului, atât în 2006 cât și în anul 2018, vizita a delegații numeroase de oficiali din ambasade străine au reprezentat importante ocazii de consolidare a cooperării și dezvoltării parteneriatelor internaționale ale companiei.

 

Vizita Președintelui României la Spitalul Clinic Colentina din București, cu prilejul Zilei Internaționale a Asistentului Medical

OAMR

Ieri, 12 mai 2022, cu ocazia Zilei Internaționale a Asistenților Medicali, Președintele României a efectuat o vizită la un spital public din București (spitalul Colentina) pentru a purta discuții cu asistenții medicali și pentru a aborda provocările pe care aceștia le întâmpină în activitate.

Momentul este unul de referință în istoria celebrării acestei zile la nivel național, Excelența Sa fiind primul președinte care participă la un eveniment dedicat asistenților medicali, acțiune pentru care Ordinul rămâne profund recunoscător.

Alături de Excelența Sa, la eveniment au participat Consilierul Prezidențial Conf. Dr. Diana Păun, Secretarul de Stat în Ministerul Sănătății, Dr. Andrei Baciu, Președintele Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR), dnul Mircea Timofte, alături de reprezentanți ai Biroului Executiv al OAMGMAMR.

În mesajul public, Președintele României a făcut referire la eforturile extraordinare ale asistenților medicali, în special din ultimii doi ani marcați de pandemia Covid-19, adresând felicitări tuturor asistenților medicali din sistem!

În discuțiile purtate, președintele OAMGMAMR, dnul Mircea Timofte, a mulțumit Excelentei sale pentru sprijinul și cuvintele de recunoștință adresate în numeroase rânduri corpului medical și asistenților medicali în momentele de cumpănă ale ultimilor doi ani, care au inspirat și au oferit speranță și încredere în lupta cu virusul. De asemenea, președintele OAMGMAMR a mulțumit Excelenței Sale, domnului Președinte Iohannis, și Instituției Prezidențiale și Consilierului Prezidențial pe Sănătate pentru sprijinul constant acordat inițiativelor organizației. Este un moment extraordinar,  o expresie a parteneriatului instituțional consolidat și a încrederii de care se bucură OAMGMAMR în sistemul românesc.


Totodată, la nivelul filialelor organizației, au fost organizate mai multe evenimente de celebrare a rolului și contribuției asistenților medicali în furnizarea de îngrijri medicale de calitate oamenilor și comunităților!
Mulțumim de asemenea tuturor personalităților și instituțiilor care, ieri, au fost alături de noi. Rămânem recunoscători pentru implicare și sprijin!

Articolul Vizita Președintelui României la Spitalul Clinic Colentina din București, cu prilejul Zilei Internaționale a Asistentului Medical apare prima dată în OAMGMAMR.

Venituri din vânzări și profit în creștere în Q1 2022 pentru Antibiotice Iași

ANITBIOTICE

Astăzi, 13 mai 2022, Antibiotice SA (simbol ATB) a remis Bursei de Valori Bucureşti, raportul cuprinzând rezultatele economico-financiare aferente primului trimestru al anului 2022.

În perioada ianuarie-martie 2022 compania Antibiotice și-a desfășurat activitatea urmărind realizarea indicatorilor planificați prin  Planul de Organizare și Dezvoltare Strategică (PODS) pentru perioada 2021-2030 care vizează creșterea veniturilor și maximizarea profitabilității afacerii pe termen lung.

Antibiotice a obținut în Q1 2022 venituri din vânzări către distribuitori de 128,25 mil. lei, mai mari cu 54% în comparație cu valoarea planificată și cu 94% față de perioada similară a anului precedent (66,10 mil. lei).

Pe piața internă au fost obținute din valorificarea produselor 86,07 mil. lei, (cu 87% mai mare în comparație cu valoarea planificată), diferența de 42,18 mil lei obținându-se pe piețele internaționale (cu 14% mai mare în comparație cu valoarea planificată).

De asemenea, profitul brut înregistrat în Q1 2022 este de 11,4 mil. lei în creștere comparativ cu valoarea realizată în Q1 2021 (4,35 mil. lei).  Pentru perioada de raportare, profitul brut cumulat cu taxa clawback, respectiv 19,25 milioane lei, a determinat un randament al afacerii de 14%.

Totodată, măsurile întreprinse pentru realizarea obiectivului pe termen mediu de reducere a dependenței bancare, au determinat îmbunătățirea valorii indicatorului grad de îndatorare ajungând la 24,44% comparativ cu 28,38%, înregistrat în primul trimestru al anului 2021.

Aceste rezultate demonstrează faptul că Antibiotice a reușit în primul trimestru al anului 2022 să depașească țintele planificate privind vânzarea produselor, atât în România cât și pe piețele externe.

Antibiotice a înregistrat o creștere de vânzări în trendul pieței farmaceutice din România determintă de relansarea consumului de produse finite în perioada post-pandemie, prin strategii precum:

– vânzarea într-o structură de produse echilibrată, optimizată, ce realizează o profitabilitate superioară, atat pe segmentul hospital, cat si pe retail. Segmentul hospital, care deține o pondere semnificativă din vânzările companiei, a  înregistrat un ritm accelerat al vânzărilor dupa perioada pandemică, caracterizată de restricții privind accesul pacienților și tratarea afecțiunilor cu nevoie de internare;
– dezvoltarea și consolidarea strategiilor de brand (Nutriensa- gamă de suplimente alimentare) prin promovarea produselor pentru sănătatea familiei, creșterea calității vietii, având în vedere interesul crescut al publicului pentru o viață activă și sănătoasă. Astfel, vânzările produselor fără prescripție medicală ale companiei au înregistrat aceeași tendință de creștere, ajungând la o pondere de 26% din total vânzări.

Consolidarea vânzărilor pe piețele internaționale

Pe piețele externe, în teritoriile unde compania este prezentă, se observă o revenire treptată a consumului față de perioada similară a anului trecut. În acest context, Antibiotice și-a consolidat vânzările mai ales pentru produsele sterile injectabile pentru care este recunoscută ca un producător important la nivel mondial. Astfel, vânzările au fost susținute de continuitatea livrărilor de produse injectabile în zonele unde au fost câștigate licitații (SUA, UK). În același timp, una dintre principalele piețe ale companiei, Vietnam, optimizează vânzările realizate în ultimii ani, chiar dacă această piață s-a confruntat cu  multe perioade de lockdown și diverse restrictii impuse de pandemie.

În același timp, s-a consolidat vânzarea substanțelor active ale companiei pe plan internațional prin strategii de repoziționare zonală, Antibiotice menținându-se pe primul loc la nivel mondial pentru producția de Nistatină (substanță activă).

Revitalizarea producției de biofertilizatori 100% naturali
În condițiile în care se pune accent din ce în ce mai mult pe protejarea biosferei, a resurselor naturale, agricultura ecologică devine de mare interes. Adaptându-se acestui context, Antibiotice a revitalizat producția biofertilizatorului 100% natural Ecofertil P și își propune să investească în acest produs pentru a asigura o mare parte din consumul la nivel național, dar și pentru export în statele membre UE.

Dezvoltarea portofoliului de produse prin cercetare proprie și achiziții de licențe

Portofoliul de medicamente vandabil, autorizat în România și în teritoriile internaționale, numără peste 200 de produse și este orientat către dezvoltarea unor branduri în etape multianuale cât și creșterea ponderii produselor fără prescripție.

Cele două direcții pe care se axează strategia companiei Antibiotice pentru dezvoltarea portofoliului sunt rereprezentate de cercetarea proprie și achiziții licențe pentru produse noi. Astfel, Antibiotice dezvolta 28 de proiecte pe clase terapeutice principale, derulate prin  activitatea de cercetare-dezvoltare a companiei și peste 70 de proiecte de in-licensing (achiziții de licențe), având etape de derulare în cadrul direcției Business Development. Toate aceste proiecte vor contribui la dublarea cifrei de afaceri în anul 2030, fiind operabile începând cu perioada 2022-2025 în piețele țintă cu pondere importantă în veniturile totale.

Managementul modern al resurselor umane
Gestionarea eficientă, corectă și etică a resursei umane este una dintre principalele preocupări ale managementului companiei, fiind totodată unul dintre obiectivele prioritare din Planul de Organizare si Dezvoltare Strategică al Antibiotice. Astfel, în primul trimestru al anului 2022 s-au desfășurat o serie de acțiuni precum:

 • analiza și redefinirea structurilor organizatorice din cadrul companiei, adaptate la principiile moderne de resurse umane, corelate cu nevoia de business
 • adoptarea unor forme moderne de recrutare pentru creșterea gradului de remanență
 • echilibrarea sistemelor de salarizare în companie după natura joburilor și modernizarea sistemelor motivaționale adaptate la piața farmaceutică actuală
 • adaptarea pachetelor motivaționale în scopul atragerii și retenției angajaților valoroși (pozitii cheie) și creșterii gradului de retenție
 • managementul carierei angajaților și a planurilor de succesorat.

 

De asemenea, pentru susținerea dezvoltării și instruirea continuă a propriilor angajați, compania Antibiotice a înființat în primul trimestru 2022, “Academia a+”, o platformă axată pe programe de educație, inovație, susținere și dezvoltare a competențelor profesionale ale angajaților. Acest proiect urmărește dezvoltarea calitativă a structurii de resurse umane și adaptarea acesteia la noua configurație a platformei în perspectiva anilor 2028-2030.

O structură distinctă din cadrul “Academiei a+” este „Colegiul Tehnic a+”, un program prin care  Antibiotice își propune să investească în recrutarea și instruirea persoanelor vulnerabile din mediul rural pentru activitățile tehnice din cadrul companiei. În trimestrul I al acestui an s-a organizat o primă sesiune de recrutare și training pentru prima generație de operatori pe site-uri de produse farmaceutice.

 

Persoanele interesate de a afla mai multe informații, pot consulta Raportul la 31.03.2022 pe site-ul Bursei de Valori București (www.bvb.ro), al Autorității de Supraveghere Financiară (www.asfromania.ro) sau pe pagina web a companiei Antibiotice SA (www.antibiotice.ro), secțiunea “Investitori > Informatii financiare > Raportări financiare”.

Simona Cocoș, Directorul General Zentiva: Deși a rămas pe același amplasament de la fondare, puține mai pot fi recunoscute din fabrica noastră în urma investițiilor de 44 milioane euro

GLOBAL MANAGER - FARMA

Grupul de companii Zentiva in Romania marchează 60 de ani în producția de medicamente în România. Fondată în 1962, unitatea de producție Zentiva din București a reprezentat baza de dezvoltare a grupului pe piața locală, care acum reunește două fabrici de medicamente în capitală. Toate entitățile locale deținute de Zentiva în România au raportat o cifră de afaceri de 203 milioane de Euro în 2021...

Source

Serviciile farmaceutice pentru pacienți: tema întâlnirii Farmacia Viitorului din 12 mai

GLOBAL MANAGER - FARMA

Comunitatea Farmacia Viitorului discută despre evoluția serviciilor farmaceutice pentru pacienți, în cadrul webinarului organizat joi, 12 mai 2022, începând cu ora 18.00. Într-o eră marcată de schimbări rapide și profunde în furnizarea serviciilor de sănătate, profesia de farmacist se confruntă cu dezvoltări și repoziționări spectaculoase. Vom discuta despre cum au evoluat serviciile farmaceutice...

Source

Rezultatele întâlnirii Triadei OMS

OAMR

În perioada 9-11 mai 2022 are loc cea de-a 9-a întâlnire a Triadei OMS, ICN și ICM, reunind reprezentanții autorităților competente, asociațiilor profesionale din lume în jurul dezbaterilor privind viitorul și provocările profesiilor de asistent medical și moașe. Întâlnirea se desfășoară în format virtual iar prima sesiune din această dimineață a beneficiat de prezența a aproximativ 700 de participanți. Sesiunea plenară a Reuniunii a fost deschisă de Directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Sesiunea va fi repetată în această dimineață pentru a răspunde provocărilor de fus orar și a asigura prezența a cât mai mulți participanți.

Obiectivul specific al dialogului din acest an este reprezentat de Direcțiile strategice globale ale OMS pentru asistent medical și moașă 2021-2025 și modul în care liderii naționali din domeniu pot promova acest nou mandat global în contextele specifice, naționale. Întâlnirea va culmina cu elaborarea unui apel comun la acțiune, Declarația Triadei.

Scopul Zilei 1 este de a reconfirma rolul Direcțiilor Strategice Globale pentru Asistenți medicali și moașă 2021-2025 (SDNM) ca instrument esențial pentru consolidarea profesiilor, pentru Acoperirea Universală de Sănătate, evidențiind în același timp rolul critic al colaborării și parteneriatelor în promovarea direcțiilor strategice în plan național.

Sesiunile din Ziua 2 vor evidenția importanța datelor pentru dialogul politic la nivel național și luarea deciziilor. În mod ideal, participanții se vor simți împuterniciți și motivați să își îndeplinească rolul de a susține raportarea și utilizarea datelor pentru gestionarea, planificarea și monitorizarea forței de muncă.

Sesiunile din Ziua 3 vor sublinia rolul direcțiilor strategice ca instrument pentru dialogul și investițiile politice și vor oferi exemple de politici de succes și de susținere a acțiunilor politice.

Articolul Rezultatele întâlnirii Triadei OMS apare prima dată în OAMGMAMR.

Noul Spital Regional de Urgență Iași va costa peste jumătate de miliard de euro

GLOBAL MANAGER - SPITALE

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, lansarea proiectului ce vizează construirea Spitalului Regional de Urgenţă Iaşi. Construcţia Spitalului Regional de Urgenţă Iaşi este, alături de SRU Cluj şi Craiova, inclusă în Strategia Naţională de Sănătate a României şi cofinanţată prin POR 2014-2020. Astfel, proiectul va fi finanţat prin Programul...

Source

H3 – Healthcare in Hospitals Hackathon deschide înscrierile pentru cea de-a doua ediție

GLOBAL MANAGER - SPITALE

Comunitatea OSC-Hackathons împreună cu Asociația de Lingvistică Computațională, organizează, în perioada 2-4 iunie, H3 – Healthcare in Hospitals Hackathon, ediția a 2-a. Competiția din acest an este dedicată inovațiilor și identificării de soluții de transformare digitală în spitalele din România. Organizarea continuă procesul început la prima ediție, de a găsi soluții de transformare digitală în...

Source

Buletin de știri | Consiliul European al Asistenților Medicali

OAMR

CUPRINS

 • Neremunerate, subevaluate: Femeile poartă pe umeri trei sferturi din povara îngrijirilor din UE  
 • Studiu privind îmbunătățirea punerii în aplicare a  Directivei privind îngrijiriile transforntaliere 24/2011/UE pentru asigurarea drepturilor pacientului în UE  
 • Uniunea Europeană a Sănătății: HERA lansează primul plan de lucru cu 1.3 miliarde de euro, pentru pregătirea și răspunsul la urgențe sanitare, în 2022  
 • Strategia europeană globală de sănătate în centrul Conferinței comune a miniștrilor de externe și a miniștrilor sănătății
 • Consiliul spaniol al profesiei de asistent medical respinge o nouă calificare profesională                     
 • Colecția specială din 2022 a Journal of European CME (JECME) pe tema “Inovație și impact în Educația medicală continuă/Dezvoltarea profesională continuă (CME/CPD)”

Neremunerate, subevaluate: Femeile poartă pe umeri trei sferturi din povara îngrijirilor din UE

În UE majoritatea îngrijiriilor sunt oferite gratuit de femei, așa-numitele, “îngrijitoare informale”, iar acest lucru accentuează și mai mult inegalitățile de gen, potrivit unui raport al europarlamentarului maghiar, Dna, Katalin Cseh, Vicepreședinte al grupului Renew.

Raportul, votat la data de 15 februarie (524 pentru, 33 împotrivă, 143 abțineri), evidențiază problemele cu care se confruntă zonele urbane în era post COVID-19, inclusive binecunoscuta problemă a inegalității de gen.

În general, în timp ce  80% din îngrijirile din UE sunt oferite de îngrijitori informali,  spre deosebire de așa-numiții îngrijitori “formali” precum asistenții medicali sau infirmierii, raportul arată că 75% dintre aceștia sunt femei.  

Îngrijitorii informali sunt persoane care au grijă de o rudă bolnavă sau neajutorată, fără a fi plătite.   Profilurile sunt variate, de la o persoană care are grijă de un copil bolnav timp de o zi, la cele care au grijă de părinții bolnavi, zilnic.  

Dacă cineva din familie este bolnav, se așteaptă ca femeile să rămână acasă, fără nicio compensație,” spune Katalin Cseh, adăugând că “pentru unele femei, este ca un al doilea loc de muncă, ceva ce societatea așteaptă de la ele”. “Este o povară pe umerii lor,” subliniază europarlamentarul.

Pandemia a exacerbat acest fenomen, parțial din cauza accesului restricționat la sistemele de sănătate, dar și din cauza faptului că persoanele cu simptome COVID au fost nevoite să stea acasă cu cineva care să aibă grijă de ele.

Nu vreau să spun că nu trebuie să avem grijă de cei dragi. Dar povara aceasta nu este recunoscută suficient de către state. Nu este plătită sau apreciată. Avem nevoie de un contract social pentru cei care își petrec viața îngrijindu-i pe cei dragi. Ar trebui să aibă ajutor și sprijin din partea profesioniștilor, dar și sprijin financiar, dacă sunt nevoiți să rămână acasă,”

Deși Dna.  Cseh spune că fenomenul îngrijitorilor informali ar putea fi explicat de moștenirea culturală, este necesară revizuirea  “unui întreg sistem de acces la îngrijiri” la nivel european, în care “salariile nu sunt încă la înălțime”.

Lipsa personalului din unitățile sanitare, inclusiv spitale și aziluri de bătrni, este un indicator al condițiilor de muncă neatrăgătoare care includ stres, lipsa echipamentului, lipsa resurselor umane, salarii mici. “Lucrătorii din domeniul îngrijirilor sunt epuizați,” avertizează europarlamentarul.

De asemenea, există inegalități de gen în rândul așa-zișilor profesioniști “formali” din domeniul sănătății, în care femeile sunt principalii furnizori de îngrijiri, în special în funcțiile de asistent medical și infirmier.  

Cu toate aceastea, pe măsură ce populația europeană îmbătrânește, cel mai probabil, fenomenul și dezechilibrele pe care le creează, vor crește în anii ce vor urma.  

Potrivit site-ului Eurostat, se preconizează că procentul de persoane cu vârsta de 80 de ani sau mai mare din UE, va crește cu  2.5 în perioada  2019 -2100, de la 5.8% la 14.6%.

În prezent, Comisia Europeană lucrează la un Acord European de îngrijire, al cărui program de lucru  va fi prezentat Parlamentului, până la finalul anului  2022.

“A venit momentul pentru Comisie să conștientizeze acest dezechilibru dintre femei și bărbați în activitatea de îngrijire,” conchide Katalin Cseh, care va urmări îndeaproape progresul Comisiei.

Studiu privind îmbunătățirea punerii în aplicare a Directiei privind îngrijirile transfrotanșiere  2011/24/UE pentru asigurarea drepturilor pacientului în UE

La data de 24 februarie, Comisia Europeană (DGSANTE)   a lansat un studiu privind îmbunătățirea punerii în aplicare a Directivei privind îngrijirile transfrontaliere 24/2011/UE pentru asigurarea drepturilor pacientului în UE.

Scopul acestui studiu este acela de a sprijini activitatea Comisiei Europene de aprofundare a analizei problemelor referitoare la implementarea Directivei, identificarea opțiunilor și a soluțiilor de îmbunătățire a coerenței și transparenței în aplicarea acestora, analiza informaților din partea celor 27 de state membre, precum și a țărilor SEE  cu privire la domenii specifice ale punerii în aplicare practice a Directivei.  Printre aceste obiective se numără, de asemenea, valorificarea colectării de date pentru mobilitatea pacientului și dezvoltarea unui set de indicatori pentru o nouă colecție de date, pentru evaluarea Directivei în conformitate cu Instrumentele 41 și 42 din setul de instrumente pentru o mai bună legiferare.

Descriere

Uniunea Europeană a Sănătății: HERA lansează primul său plan de lucru cu 1.3 miliarde de euro, pentru pregătirea și răspunsul la urgențele sanitare din 2022

La data de 10 februarie, Autoritatea europeană pentru pregătirea și răspunsul la urgențe sanitare (HERA) a prezentat primul său plan de lucru anual, care va avea un  buget de 1.3 miliarde de euro în 2022, pentru prevenirea, pregătirea și răspunsul rapid la urgențele sanitare transfrontaliere, În urma adoptării planului de lucru 2022 de către Consiliul de conducere al HERA, în prezent, autoritatea poate începe implementarea acțiunilor de consolidare a pregătiii și a capacității de răspuns din UE, poate aborda vulnerabilitățile și dependențele strategice și poate contribui la consolidarea arhitecturii globale a urgențelor sanitare.

Anunțând adoptarea planului de lucru, în cadrul Consiliului informal EPSCO   de la   Grenoble, dna Stella Kyriakides, Comisar pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat: “După doi ani de pandemie, știm că capacitatea de a răspunde în mod decisiv la urgențele sanitare transfrontaliere trebuie să se afle în centrul unei puternice Uniuni Europene a sănătății. HERA este deja operațională  și depune eforturi pentru a se asigura că contramăsurile medicale sunt disponibile în prezent, dar de asemenea, asigurându-se că instrumentele potrivite sunt disponibile pentru orice amenințări viitoare la adresa sănătății.  Adoptarea primului plan de lucru al HERA îi va permite începerea misiunii sale esențiale, devenind turnul de veghe al UE în materie de amenințări viitoare la adresa sănătății, precum și un actor cheie în pregătirea pentru crizele sanitare de la nivel mondial.”

Ca pilon prinicipal al programului eruopean “O uniune europeană puternică a sănătății”, HERA a stabilit o serie de livrabile ambițioase pentru 2022, atât în contextul răspunsului continuu la COVID-19, cât și pentru pregătirea pentru viitoarele potențiale amenințări la adresa sănătății.

Prevenirea și pregătirea pentru viitoarele urgențe sanitare transfrontaliere: În  “faza de pregătire”, HERA va colabora îndeaproape cu alte agenții de sănătate UE și naționale, multinaționale, comunități de cercetare, societatea civilă și parteneri internaționali, pentru îmbunătățirea pregătirii UE pentru viitoare urgențe sanitare. Printre acțiuni se numără:

•          Achiziționarea și stocarea contramăsurilor medicale pentru o serie de amenințări la adresa sănătăți publice, cu un buget de peste 580 de milioane de euro;

•          Deblocarea a peste 300 de milioane de euro pentru cercetare și dezvoltarea contramăsurilor medicale și a tehnologiilor inovatoare împotriva amenințărilor emergente;

•          Crearea unei rețele de facilități de producție care pot fi mobilizate în caz de urgență  (EU FAB)

•          Stabilirea unei platforme UE pe termen lung și la scară largă, pentru studii clinice și platforme de date;

•          Identificarea a trei amenințări cu impact ridicat la adresa sănătății, pe lângă COVID-19, până la finalul primăverii, în strânsă colaborare cu stalele membre din Consiliul de conducere HERA, agențiile UE, partenerii internaționali și experți.

Detectarea viitoarelor amenințări la adresa sănătății: În plus, HERA va efectua evaliuări ale amenințărilor și colectare de informații, va dezvolta modele de prognozare a unei epidemii și va elabora un plan de răspuns la nivel UE.  Printre acțiunile pentru 2022 se numără:

•          Punerea în funcțiune a unui sistem de detectare a amenințărilor la adresa sănătății și de informații în timp real, de ultimă generație unui system;

•          Crearea unei platforme IT dedicată  evaluării și prioritizării.

Răspuns la amenințările la adresa sănătății: În contextul răspunsului la pandemia  COVID-19, funcțiile HERA de răspuns la situații de urgență au fost deja activate. În cazul unor urgențe de sănătate publică transfrontalieră la nivel UE, se vor lua măsuri suplimentare, în special prin activarea finanțării de urgență și lansarea mecanismelor de monitorizare, dezvoltarea de noi obiective, procurarea și achizitionarea de contramăsuri medicale și de materii prime. Printre acțiunile în curs de desfășurare se numără :

•          Asigurarea furnizării la timp a vacinurilor COVID-19 către statele membre UE, inclusiv vaccinurile adaptate variantelor, dacă este cazul ;

•          Achiziționarea de produse terapeutice COVID-19 pentru statele membre UE;

•          Extinderea capacităților naționale pentru detectarea și evaluarea științifică a variantelor;

•          Asigurarea furnizării vaccinurilor în întreaga lume

Context

 (HERA) este un pilon-cheie al  European Health Union și un atu fundamental de consolidare a pregătirii și răspunsului UE la urgențele sanitare. HERA a fost înființată în  2021 pentru a înlocui soluțiile ad hoc la gestionarea pandemiei și a răspunsului la aceasta, cu o structură permanentă, cu instrumente adecvate și resurse de planificare în avans a acțiunilor UE, în cazul unor urgențe sanitare.  HERA va anticipa amenințările și potențialele crize sanitare, prin colectarea de informații și crearea capacităților de răspuns necesare.  Atunci când apare o urgență,  HERA ar trebui să aibă pregătite soluții, asigurând dezvoltarea, producerea și distribuirea medicamentelor, a vaccinurilor și a altor contramăsuri medicale.   Bugetul general HERA este de 6 miliarde de euro, pentru perioada  2022-2027.

Pentru mai multe informații:

Plan de lucru HERA 2022

Fișă informativă – Plan de lucru HERA 2022

 HERA site

Strategia europeană de sănătate globală în centrul Conferinței comune a miniștrilor de externe și a miniștrilor sănătății

La data de 9 februarie, miniștrii de externe și miniștrii sănătății din Uniunea Europeană s-au întâlnit la Lyon (Franța) sub auspiciile Președinției franceze a Consiliului Uniunii Europene și la invitația Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politici de securitate și a Vicepreședintelui Comisiei Europene, Josep Borrell, a Ministrului pentru Europa și afaceri externe, Jean-Yves Le Drian, și a Ministrului pntru solidaritate și sănătate, Olivier Véran.

Lucrând în strânsă colaborare cu Comisia Europeană, Președinția franceză va continua să pregătească, împreună cu statele membre, revizuirea strategiei europene în domeniul sănătății la nivel global.

Această reuniune a permis participanților să discute despre răspunsul Uniunii Europene la actualele și viitoarele probleme globale de sănătate în prezența vicepreședintelui Comisiei Europene responsabil de   “promovarea stilului nostru de viață european,” Margaritis Schinas, a Comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides, a deputatului european, Chrysoula Zacharopoulou, a Directorului general OMS, Dr. Tedros Ghebreyesus, și a directorului regional OMS pentru Europa, Dr. Hans Kluge. Participanții au avut ocazia de a face bilanțul activității realizate de Uniunea Europeană și de statele membre și de a reflecta împreună asupra a patru priorități:  

 • Consolidarea strategiei europene globale în materie de sănătate, prin integrarea lecțiilor învățate din pandemia Covid-19 și cu scopul securizării unei poziții pentru UE, în conformitate cu contribuțiile sale financiare la această arhitectură;
  • Reiterarea angajamentului făcut de Uniunea Europeană și de statele sale membre în calitate de  “Team Europe” pentru sprijinirea țărilor cu venituri mici și medii inferioare în răspunsul lor la pandemia  Covid-19, prin intermediul contribuțiilor financiare, a donațiilor de vaccinuri și a conducerii politice, toate acestea accelerând accesul echitabil la produsele de sănătate la nivel mondial;
  • Reamintirea sprijinului UE și a rolului-cheie în consolidarea arhitecturii multilaterale a sănătății, cu OMS în centru, prin integrarea mai sistematică a abordării  “One Health”, inclusiv prin contribuțiile inițiativelor internaționale precum grupul de experți la nivel înalt One Health (OHHLEP) și PREZODE, și;
  • Salutarea și valorificarea dinamismului și a influenței statelor membre, care găzduiesc numeroase organizații implicate în sănătatea globală, un fapt care a demonstrat expertiza și atractivitatea Uniunii Europene în acest domeniu.  Acesta este cazul Lyon-ului, care găzduiește o expertiză de sănătate globală sub forma Academiei OMS, a Biroului pentru reglementări internaționale în materie de sănătate și a Agenției Internaționale pentru cercetare în domeniul cancerului. Aceasta a fost prima dacă când Lyon a găzduit o reuniune comună, miniștri de externe și miniștri ai sănătății din Uniunea Europeană, pentru a discuta pe aceste teme esențiale.  

Conferința a fost urmată de o reuniune informală a miniștrilor europeni ai sănătății, privind implementarea unei politici de sănătate publică la nivel UE, la data de 10 februarie 2022.  Președinția franceză a Consiliului Uniunii Euroene i-a reunit la Grenoble pe cei 27 de miniștri europeni responsabili de sănătate, precum și pe omologii lor din AELS, pentru a discuta viitorul sănătății în Uniunea Europeană.  Miniștrii au trecut în revistă situația actuală a cooperării europene în domeniul sănătății, au identificat posibilele căi de acțiune pentru îmbunătățirea cooperării în domeniul sănătății publice și au discutat despre relevanța creării unui uniuni  a sănătății publice la nivel UE.

Pe parcursul discuțiilor, ministrii europeni ai sănătății au identificat mai multe domenii de convergență.

În primul rând, deși fac deja obiectul unei intervenții din partea Uniunii Europene, bolile netransmisibile precum bolile rare, cancerul, bolile cronice rare, lupta împotriva rezistenței antimicrobiene și sănătatea mintală ar putea fi mai bine abordate printr-o cooperare mai solidă între statele membre și printr-o intervenție suplimentară la nivel UE.  

În plus, miniștrii au convenit asupra necesității de a lua mai mult în considerare impactul pe care alte politici UE  le au asupra sănătății cetățenilor UE și de a se asigura că aceste politici nu au efecte adverse asupra sănătății.  

Comisarul pentru sănătate, Stella Kyriakides, a reiterat mobilizarea neabătută a Comisiei Europene în sprijinirea consolidării sănătății în Europa și al sporirii rezilienței,  incluziunii și concretizării acesteia pentru cetățenii europeni.  Doamna comisar a comentat asupra inițiativei președinției franceze de a identifica pașii următori pentru Uniunea Europeană a Sănătății și va sprijini discuțiile conduse de către președinție.

Mai multe informații despre conferință aici.

Mai multe informații despre reuniunea informală aici.

Consiliul spaniol al profesiei de asistent medical respinge o nouă calificare profesională

La data de 16 februarie, Consiliul spaniol al profesiei de asistent medical, la care participă Consiliul General de asistență medicală  (CGE) și Sindicatul asistenților medical, SATSE , a avertizat miniștrii educației, sănătății și drepturilor sociale că noua calificare profesională pentru formarea profesională privind  “supravegherea asistenței socio-sanitare pentru promovarea autonomiei personale”, încalcă nu numai normele privind comptetențele profesionale ale asistenților medicali și a altor profesioniști, ci și legislația fundamentală și specifică în domeniul socio-sanitar. Din acest motiv, solicită Guvernului să nu permită evoluția acesteia, pentru a nu pune în pericol atenția și îngrijirile oferite persoanelor în vârstă din căminele din țara noastră.  

Florentino Pérez Raya, președinte al Consejo General de Enfermería & Manuel Cascos, Președinte SATSE

În două scrisori adresate miniștrilor educației și formării profesionale, Pilar Alegría; ministrului sănătății , Carolina Darias, și drepturilor sociale și Agendei 2030, Ione Belarra , Consiliul spaniol al profesiei de asistent medical reiterează disconfortul profund și respingerea generate în rândul asistenților medicali, prin crearea acestei noi calificări profesionale, inclusă în Anexa XV a Decretului regal  46/2022 din  18 ianuarie, înțelegând că aceasta va afecta grav condițiile profesionale și de lucru în centrele sociale de  sănătate.

Consiliul profesiei de asistent medical subliniază că aceast nouă calificare de formare profesională a fost creată fără a fi consultate părțile interesate și fără a lua în considerare profesiile calificate din domeniul sănătății care compun echipa multidisciplinară de asistență socio- sanitară și care sunt reglementate în Legea Organizării Profesiilor din domeniul sănătății (LOPS) , în special subminând competențele experților în asistență medicală, precum absolvenții diplomelor universitare în domeniul asistenței medicale și specialiștii în asistență medicală de geriatrie. Diplomele care, din punct de vedere legal, le permit acestor profesioniști să răspundă cerințelor referitoare la asistență medicală și socială, supraveghindu-i și gestionându-i în centrele de asistență socială și medicală.

În acest sens, Consiliul profesiei de asistent medical subliniază că atenția și îngrijirea față de deteriorarea fizică și cognitivă ce are loc în situații de îmbătrânire, dependență și boli cronice, trebuie efectuate doar de către absolvenți de asistență medicală generalistă sau, în cazuri de mare complexitate, de către asistenți medicali specializați în asistență medical de geriatrie, întrucât în orice caz, aceștia sunt cei mai adecvați profesioniști care să înlocuiască această lipsă de capacitate și să supravegheze executarea îngrijirilor de bază si avansate, exercitând funcția de garant al siguranței, al calității și continuității îngrijirilor pentru rezidenți/pacienți.

 Colecția specială a  Journal of European CME (JECME) 2022 pe tema “Inovația și impactul în  Educația medical continuă/Dezvoltarea profesională continuă (CME/CPD)”

Journal of European CME (JECME) este o revistă gratuită cu acces deschis, recenzată, indexată PubMed, disponibilă doar online, care publică articole ce abordează aspecte ale planificării , elaborării, furnizării, evaluării și reglementării CME-CPD. JECME are ca scop să servească drept revista principală pentru cei care furnizează, acreditează, participă și beneficiază de practica  CME-CPD. Obiectivul acestei colecții speciale este de a evidenția inovațiile în  CME/CPD și impactul  implicării în  CME/CPD, în toate profesiile, toate grupurile de părți interesate și în întreaga lume.

Se caută în mod special manuscrise care abordează următoarele categorii, dar nu se limitează doar la acestea:

 • Învățare în echipă/educație continuă interprofesională
 • Educație la punctul de îngrijire/în timp util
 • Impactul CME/CPD asupra practicii profesioniștilor din domeniul sănătății și asupra experiențelor sau rezultatelor pacienților
 • Strategii de furnizare/pedagogii inovatoare
 • Dezvoltarea cadrelor didactice
 • Impactul /rezultate ale implicării în educația pe tot parcursul vieții
 • Reglementare/Standarde/Politici
 • Experiențele si impactului pentru diverse părți interesate de CME/CPD
 • Inovații care rezultă din pandemia  COVID-19

Vor fi acceptate următoarele tipuri de manuscrise:

Articol de cercetare

Raport detaliat al  unui studiu cantitativ, calitativ sau cu metode mixte. Maxim 4000 de cuvinte

Scurt comunicat

Concluzii concise ale cercetătorilor sau o discuție a problemelor/ soluțiilor propuse, în legătură cu domeniul CME/CPD. Maxim 2500 de cuvinte

Comentariu

O opinie personală sau o nouă perspectivă referitoare la domeniul CME/CPD. Maxim 1000 de cuvinte.

Luați în considerare posibilitatea de a contribui cu un moment de revelație  sau o poveste personală care v-a schimbat perspectivă asupra  CME/CPD.

Manuscrisele trebuie prezentate până la data de 31 iulie 2022. Colecția specială va fi publicată în octombrie 2022. JECME este o revistă cu acces deschis, iar editorul solicită autorilor să plătească o taxă de publicare a articolului  (APC). Această taxă este stabilită la 1365 € pentru articolele de cercetare și  910€ pentru scurte communicate. Comentariile sunt gratuite. Sunt disponibile scutiri și reduceri, în special pentru autorii din țările cu venituri mici și medii inferioare, mai multe informații aici.

Vă rugăm să folosiți  Submission Portal atunci când trimiteți contribuțiile.

Articolul Buletin de știri | Consiliul European al Asistenților Medicali apare prima dată în OAMGMAMR.

Dragoş Damian, Terapia Cluj: Preţurile materiilor prime şi ale ambalajelor au crescut şi cu 600% pentru producătorii de medicamente

GLOBAL MANAGER - FARMA

Prelungirea termenului de livrare a materialelor de ambalat medicamente, ca foliile de aluminiu, de plastic sau hârtia specială pentru prospecte pune în dificultate producătorii locali, care nu pot susţine majorările de preţ, susţine Dragoş Damian, CEO al fabricii Terapia Cluj. „Furnizorii internaţionali încep să informeze despre prelungirea timpului de livrare a comenzilor pentru folie de...

Source

Rezultatele întâlnirii Hub-ului autorităților Statelor Membre ale Regiunii OMS Europa

OAMR

Președintele OAMGMAMR, domnul Mircea Timofte a participat ieri, 27 aprilie a.c., în format virtual, la o nouă întâlnire a Hub-ului autorităților Statelor Membre ale Regiunii OMS Europa responsabile pentru profesiile de asistent medical și moașă.

Peste 47 de reprezentanți naționali au participat la un schimb de opinii privind importanța integrării științei bazate pe dovezi în programele de pregătire dedicate celor două profesii.

La finalul întâlnirii, dna. Langings, asistentul șef al Biroului Regional pentru Europa al OMS a informat participanții privind agenda următoarelor evenimente regionale respectiv Reuniunea Triadei are urmează a se desfășura în perioada 9-11 mai a.c., Adunarea Mondială de la Geneva de la finalul lunii mai, precum și Comitetul Regional pentru Europa, programat pentru jumătatea lunii septembrie la Tel Aviv. Reprezentantul OMS i-a îndemnat  pe cei prezenți să participe sau să transmită contribuția la subiectele aflate pe agendă delegațiilor naționale participante.

Integrarea celor mai bune practici și dovezi reprezintă o direcție prioritară constantă a conducerii OAMGMAMR. În acest context,putem menționa că, prin eforturile comune ale mediului academic, ale autorității de stat și ale reprezentanților organizației noastre, noile protocoale de practică pentru profesie urmează a fi finalizate  în acest semestru, având la bază revizuirea sistematică a literaturii de specialitate, precum și ghidurile, recomandările organizațiilor internaționale și ale societăților medicale în materie.

Articolul Rezultatele întâlnirii Hub-ului autorităților Statelor Membre ale Regiunii OMS Europa apare prima dată în OAMGMAMR.

Rezultatele întâlnirii Comitetului Consultativ al Centrului European de Excelență în Cercetare pentru Educație Profesională Continuă

OAMR

La data de 26 aprilie a.c, a avut loc o nouă întâlnire a Comitetului Consultativ al Centrului European de Excelență în Cercetare pentru Educație Profesională Continuă.

Dintre subiectele incluse pe agenda, menționăm:

-stadiul proiectelor de cercetare derulate în prezent de Centru:

-progresul pentru creșterea vizibilității organizației:

                          -publicarea primului buletin de știri a organizației;

                         -operaționalizarea unui nou website  Webpage – European Centre of Excellence;

                         – atragerea de noi membri -Comitetul a fost informat despre aderarea a trei noi membri: organizațiile profesionale ale asistenților medicali din Polonia și Slovacia și h2 learning

De asemenea, Comitetul a fost informat ca la data de 10 mai, profesorul Thomas Kearns urmează să prezinte, la invitația CEPLIS, activitatea Centrului în cadrul întâlnirii Comitetul Economic și Social al UE.

Articolul Rezultatele întâlnirii Comitetului Consultativ al Centrului European de Excelență în Cercetare pentru Educație Profesională Continuă apare prima dată în OAMGMAMR.

Tema Congresului Internațional ICN 2023: „Asistenții medicali împreună: o forță globală pentru sănătate”

OAMR

Consiliul Internațional al Asistenților Medicali (ICN) și Asociația Asistenților Medicali din Canada (CNA) vor găzdui în comun cel de-al 29-lea Congres ICN în perioada 1-5 iulie 2023 la Montreal, Canada, cu tema: „Asistenții medicali împreună: o forță globală pentru sănătate”.

„În ciuda succesului Congresului organizat virtual în 2021, suntem cu adevărat încântați să găzduim un eveniment în format tradițional anul viitor la Montreal! Congresele noastre organizate până în prezent au permis multor mii de asistenți medicali să se alăture și să învețe unul de la celălalt, precum și de la experți la nivel înalt, pe o serie de probleme stringente pentru profesie. Așteptăm cu nerăbdare să avem această oportunitate încă o dată! Aș dori să mulțumesc Asociației Asistenților Medicali din Canada pentru găzduirea a ceea ce promite a fi un eveniment cu adevărat interesant și educațional!”, a declarat Dr. Pamela Cipriano, Președintele ICN.

Sylvain Brousseau, Președintele CAN, a declarat: „Sunt foarte încântat să invit asistenții medicali din toate colțurile lumii să se alăture în orașul meu natal, Montreal, pentru Congresul ICN din 2023. În calitate de asistent medical este o adevărată onoare și un privilegiu deosebit să putem organiza Congresul ICN la Montreal în timp ce sunt președintele CNA. CNA așteaptă cu nerăbdare să găzduiască în comun acest eveniment și asistenți medicali din întreaga lume care predau, învață, relaționează și sărbătoresc profesia la nivel global.”

Congresul ICN este cel mai important eveniment dedicat asistenților medicali organizat la nivel global. Atrăgând mii de asistenți medicali pentru a discuta despre cele mai critice subiecte din domeniul sănătății, acestă adunare aduce împreună experți de nivel înalt din lumea îngrijirilor medicale și nu numai.

„ICN 2023 promite să fie un eveniment mult mai mare și mai de impact decât oricând! Lumea noastră se schimbă atât de rapid, iar asistenții medicali trebuie să profite de orice oportunitate pe care o avem pentru a discuta, a dezbate, a stabili relații și a învăța să ne asigurăm că suntem conectați cu aceste schimbări și provocări incredibile cu care ne confruntăm. Îi invităm pe toți asistenții medicali, studenții și colegii noștri din alte profesii medicale sau pe cei care lucrează îndeaproape de asistenți, să ni se alăture la Montreal în iulie 2023!”, a afirmat CEO-ul ICN, Dl. Howard Catton.

Asociația Asistenților Medicali din Canada a găzduit Congresul ICN în alte trei ediții anterioare: în 1929 și 1969, la Montreal, și în 1997, la Vancouver. Congresul din 2023 va avea loc la Palatul Congreselor din Montreal. Mai multe informații despre înregistrare și trimiterea rezumatelor vor fi trimise în perioada următoare.

Articolul Tema Congresului Internațional ICN 2023: „Asistenții medicali împreună: o forță globală pentru sănătate” apare prima dată în OAMGMAMR.

Costin Ioan Vasilescu, Vicepreședinte RASCI: Ne propunem să abordăm inițiative menite să contribuie la responsabilizarea populației în ceea ce privește gestionarea propriei stări de sănătate

GLOBAL MANAGER - FARMA

„În orice industrie, dar mai ales în cea pe care o reprezentăm, este nevoie de consistență și perseverență pentru a putea produce schimbări relevante, care să aducă valoare adăugată pentru beneficiarii ei, populația României. RASCI este cu siguranță un exemplu în acest sens, reușind prin profesionalismul membrilor, partenerilor și colaboratorilor săi, prin constanța demonstrată la nivelul...

Source

Fundația „Antibiotice – Știință și Suflet” a oferit bucurie pentru 186 de copii

GLOBAL MANAGER - FARMA

Pentru ca sărbătorile pascale să constituie prilej de bucurie și pentru semenii noștri mai greu încercați de soartă, Fundația „Antibiotice – Știință și Suflet” a adus bucurie în inimi și în casele a 20 de familii din Iași și localitățile limitrofe – Dumești, Mogoșești, Iepureni, Andrieșeni, Traian Bivolari, Bivolari și Dancu. Preparate tradiționale de Paște, alimente de bază, produse de igienă și...

Source

Fundația „Antibiotice Știință și Suflet” a oferit bucurie pentru 186 de copii

ANITBIOTICE

Pentru ca sărbătorile pascale să constituie prilej de bucurie și pentru semenii noștri mai greu încercați de soartă,  Fundația „Antibiotice – Știință și Suflet” a adus bucurie în inimi și în casele a 20 de familii din Iași și localitățile limitrofe – Dumești, Mogoșești, Iepureni, Andrieșeni, Traian Bivolari, Bivolari și Dancu.

Preparate tradiționale de Paște, alimente de bază, produse de igienă și curățenie au ajuns astăzi, 19 aprilie, prin programul „Puterea faptei”, derulat de Fundația „Antibiotice – Știință și Suflet”, la aceste familii cu posibilități materiale reduse, care au între 8 și 12 copii fiecare. Acțiunea s-a desfășurat cu sprijinul voluntarilor Fundației, angajați Antibiotice, în parteneriat cu Departamentul „Pro Vita” al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

„Fundația Antibiotice – Știință și Suflet” păstrează de aproape 20 de ani tradiția de a sprijini pe cei mai nevoiași dintre noi, în preajma sărbătorilor de Paște. Donațiile oferite de Fundația noastră au ajuns astăzi la 20 de familii, aducând bucuria unor sărbători mai bune pentru 186 copii. Tot cu ocazia Sfintelor sărbători au primit pachete consistente de alimente și 26 de seniori, foști angajați ai companiei Antibiotice, actualmente pensionari, nedeplasabili, beneficiari ai programului ”Respect pentru înaintași”. Le mulțumim tuturor voluntarilor care au ales să se implice în acest proiect. Stă în puterea noastră, a tuturor, să facem fapte bune!”, a declarat Ioana Tode, Președinte al Fundației „Antibiotice – Știință și Suflet”.

„Mulțumim din suflet celor care s-au gândit la noi. Suntem o familie cu 10 copii, iar acum, după ultimele scumpiri și cu toate greutățile pe care le avem, un ajutor este binecuvântat, dându-ne posibilitatea de a oferi copiilor o masă tradițională de Paște”, a declarat Andreea Pătrașcu, una dintre beneficiarele proiectului.

De-a lungul timpului, programul „Puterea faptei” a susținut, peste 10.000 de oameni: copii cu nevoi speciale, cu handicap sever sau diverse boli grave, copii spitalizați, abandonați sau cu risc crescut de abandon (familii dezorganizate), bătrâni bolnavi sau abandonați de familie.

Programul de responsabilitate socială „Respect pentru înaintași” a fost implementat încă de la începutul pandemiei, o perioadă deosebit de dificilă, mai ales pentru cei vârstnici aflați în nevoie, fiind dedicat foștilor angajați ai companiei Antibiotice, actuali pensionari, cu vârstă înaintată și cu o stare de sănătate precară. Acest program va continua și se va adapta permanent nevoilor seniorilor Antibiotice.

Paula Coman (Antibiotice): Planul nostru de dezvoltare până în 2030 va duce la o dublare a cifrei de afaceri actuale

GLOBAL MANAGER - FARMA

Planul de dezvoltare al Antibiotice Iaşi până în 2030 va duce la o dublare a cifrei actuale de afaceri şi la o rată de rentabilitate de trei ori mai mare, a declarat Paula Coman, directorul economic al companiei, pe 15 aprilie, la deschiderea oficială a şedinţei de tranzacţionare de la BVB dedicată aniversării a 25 de ani la bursă a producătorului de medicamente. „25 de ani care pentru noi au...

Source

25 de ani de prezență pe piața de capital

ANITBIOTICE

Antibiotice aniversează 25 de ani de istorie la Bursa de Valori București

Vineri 15 aprilie, BVB a deschis  ședința de tranzacționare împreună cu echipa Antibiotice Iasi pentru a celebra cei 25 de ani de istorie la Bursa de Valori București.

Antibiotice (ATB), unul dintre cei mai importanți producători români de medicamente generice, aniversează 25 de ani de la listarea la Bursa de Valori București (BVB).
Acțiunile companiei se tranzacționează la Bursă începând cu 16 aprilie 1997 sub simbolul bursier ATB, la categoria Premium.
Cu o bogată istorie și experiență în producerea de medicamente, de peste 65 ani, dezvoltarea companiei este în strânsă legătură cu parcursul său la BVB.
În ceea ce privește relația cu investitorii este una dintre companiile care au obținut nota maximă 10 la indicatorul Vektor, care măsoară comunicarea cu investitorii, indicator lansat de Asociația pentru Relația cu Investitorii din România.

În cei 25 de ani de prezență la Bursă, capitalizarea companiei a crescut de peste 15 ori, ajungând în prezent la o valoare de peste 360 de milioane de lei.

„Antibiotice este o companie de referință în industria farmaceutică din România. 25 din cei 67 de ani de activitate a Antibiotice sunt în strânsă legătură cu parcursul companiei la Bursa de Valori București. Ne bucură că avem la bursă un emitent cu o istorie și experiență atât de bogate și care activează într-un domeniu de activitate vital pentru noi toți. Sectorul de sănătate din țara noastră este foarte bine reprezentat la bursă și în mod cert Antibiotice este un emitent cu un rol foarte important și care își propune să se alinieze la tendințele actuale cum ar fi implementarea criteriilor ESG. Astfel, Antibiotice este una dintre companiile listate la bursă cu performanțe deosebite în ceea ce privește raportarea ESG, aspect demonstrat de scorul ESG primit în cadrul proiectului lansat de BVB la începutul acestui an. Felicit întreagă echipă Antibiotice pentru toate reușitele de până acum și le urez mult succes în tot ceea ce vor realiza de acum înainte”, a declarat Adrian Tănase”, CEO Bursa de Valori București.

Antibiotice este o companie cu o istorie bogată și experiență de 67 de ani în producerea de medicamente a cărei dezvoltare este în strânsă legătură cu parcursul său la bursă.

Listarea Antibiotice la Bursa de Valori București a fost un lucru extraordinar pentru că a însemnat Viață pentru Antibiotice.

“Antibiotice este cel mai mare producător local de medicamente cu capital românesc cu o istorie impresionantă de 67 de ani. De 25 de ani, parcursul nostru este legat de prezența pe bursa locală. Pot spune cu certitudine că Bursa de Valori București a fost un precursor al creșterii transparenței și predictibilității companiei Antibiotice. Astăzi, când discutăm despre cei 25 de ani pe piața de capital ai companiei Antibiotice, putem spune că a fost o etapă absolut necesară și un succes. Ca și până acum, ne propunem să fim ingenioși și să ne adaptăm la cerințele consumatorilor noștri finali dar și la cele ale investitorilor și partenerilor noștri de pe piața de capital. Maturitatea echipei, ghidarea activităților după planuri manageriale sustenabile și respectarea strictă a procedurilor de operare reprezintă garanția dezvoltării noastre durabile”, a declarat Ioan Nani, Director General Antibiotice.

Compania Antibiotice Iași a fost listată încă din primul an în prima și cea mai importantă categorie – Categoria I, acum categoria Premium.

„Îmi aduc aminte de momentul 16 aprilie 1997 când au avut loc primele tranzacții cu acțiunile ATB. Antibiotice este una dintre primele societăți care s-au listat la BVB. Este vorba de continuitate şi de performanţă românească, pentru că aveți cercetare proprie, aveți un portofoliu de peste 150 de medicamente din 11 clase terapeutice. De asemenea, compania este lider mondial la producția de nistatină, ceea ce este un lucru extraordinar”, a declarat Ileana Botez în deschiderea zilei de tranzacționare de la Bursa de Valori București, zi în care Antibiotice a aniversat 25 de ani de activitate pe piața de capital.
În cei 25 de ani la BVB, au fost realizate peste 13.000 de tranzacții cu acțiunile societății, au fost tranzacționate 900 de milioane de acțiuni, cu o valoare de 595 milioane de lei. Capitalizarea a crescut de peste 15 ori, fiind de peste 360 de milioane lei (363 milioane lei la prețul de referință de joi, 14 aprilie)”, a declarat Directorului Departamentului Listare Bursa de Valori București, Ileana Botez.

25 de ani care pentru noi au însemnat o dezvoltare transparentă.

„De 25 de ani am devenit mult mai performanţi şi mult mai transparenţi în a comunica cu acţionarii societăţii noastre. Am devenit mult mai atenţi în modul nostru de organizare şi de implementare a tuturor politicilor şi strategiilor de dezvoltare. (…) Ne-am diversificat gama de produse, am devenit mai buni în piaţă, atât în piaţa românească, dar şi în cea internaţională. Dar, pe lângă această creştere a veniturilor, am devenit performanţi în a aplica rate de creştere de la perioadă la perioadă, astfel încât suntem în postura de a spune că planul nostru de dezvoltare până în 2030 va duce la o dublare a cifrei de afaceri actuale, la o rată de rentabilitate de trei ori mai mare, care se bazează pe planul coerent de managementul costurilor, pe o politică de măsuri manageriale care presupun o creştere a vânzărilor într-o marjă echilibrată între produsele cu prescripţie medicală şi cele fără prescripţie medicală, astfel încât să putem diminua sau să minimizăm efectele taxei clawback, care ne aduce o cheltuială suplimentară şi un cost care afectează marja de profitabilitate. Concomitent cu măsurile manageriale, avem în plan măsuri organizatorice, astfel încât să putem reorganiza activităţi pentru a avea cheltuieli fixe din ce în ce mai mici raportat la cheltuiala variabilă şi la venit”, a spus Paula Coman.

„De doi ani de zile, de când am fundamentat planul de invesiţii, în afară de folosirea surselor proprii, ne-am gândit la toate variantele de finanţare posibile, pentru a fi cât mai eficienţi. Ne-am gândit şi la varianta emisiunii de obligaţiuni, dar deocamdată nu am mers mai departe cu propunerea către acţionari. Este un proiect, pe hârtie, împreună cu toate celelalte variante de finanţare, atât din PNRR cât şi din sursele Ministerului Finanţelor, din sistemul bancar şi surse proprii. Toate variantele sunt pe masă în acest moment şi urmează să vedem pe care le vom accesa, în funcţie de oportunităţi. Conform directorului economic al societăţii, cele mai mari beneficii pe care Antibiotice le-a avut de lungul timpului în calitatea de companie listată sunt legate de creşterea transparenţei şi eficientizarea operaţiunilor, afirma Paula Coman.

„Cel mai mare beneficiu pe care ni l-a adus faptul că suntem o companie listată este că am devenit mai organizaţi, mai transparenţi, mai eficienţi, mai responsabili şi mai riguroşi cu noi înşine. Asta ne-a făcut ca, timp de 25 de ani, să fim foarte atenţi la toate previziunile noastre, atât din punct de vedere economic, cât şi din punct de vedere social, uman şi al mediului (…) toate lucrurile pe care ni le-am propus, să le realizăm aproape de 100%”, a spus Directorul Executiv Economic al Antibiotice, Paula Coman.

Pentru susţinerea planului de dezvolare, producătorul de medicamente ia în calcul toate sursele disponibile de finanţare, inclusiv o emisiune de obligaţiuni, spune Paula Coman, Directorul Executiv Economic al Antibiotice .

Am fost printre primele firme care s-au conectat la piața de capital și de atunci compania a continuat să se dezvolte, ajungând astăzi o companie consolidată, de încredere, cu obiective ambițioase.

 „Afacerile noastre internaţionale sunt cam peste tot în lume.

„Vom continua sa dezvoltam portofoliul de medicamente pentru a fi accesibili atât pacienților din România cât și din pietele internationale, cu game cat mai variate de produse. Fructificăm portofoliul de antiinfecțiosase, atât în spitalele din România cât și din teritoriile Atb din afara țării. Ne diversificam oferta noastră de medicamente cu prescripție – pe zona dermatologică, cardiovasculară, tract digestiv și alte boli cronice – precum și pe componenta medicamentelor fără prescripție – sănătatea femeii, quality life, sătătatea familiei si un concept nou – „Derma a+” – care se va lansa în acest an. Prin internaționalizarea afacerii ne dorim ca businessul să ajungă să reprezinte peste 50% în zona de export.  Afacerile noastre internaţionale sunt cam peste tot în lume. Continuăm să fructificăm componenta core-business de antiinfecțioase injectabile pe piața din Statele Unite și Marea Britanie si ne consolidăm poziția de lider la produsul Nistatina – substanța activă – comercializată acum în peste 70 de țări „, a declarat Ovidiu Băţaga, Directorul Executiv de Marketing şi Vânzări Antibiotice.

Într-adevăr, vedeam un anumit potenţial în zona Ucrainei, cu o anumită etapizare pentru lansarea unui portofoliu. Ne-am repliat în urma evenimentelor care au loc acum acolo. Situaţia din Ucraina nu ne afectează cifrele şi bugetele pe care le consolidăm an de an. Suntem atenţi la evoluţia evenimentelor, suntem în permanenţă în legătură cu personalul pe care-l avem acolo, pentru că avem un office deschis în Ucraina şi încercăm să stăpânim situaţia în primul rând din punct de vedere uman şi apoi din punctul de vedere la business-ului”, a declarat Ovidiu Băţaga, Directorul Executiv de Marketing şi Vânzări, cu ocazia evenimentului ce a marcat 25 de ani de la listarea societăţii la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Antibiotice are un plan de dezvoltare prin care ţinteşte dublarea cifrei de afaceri şi creşterea profitabilităţii în perspectiva anilor 2028. Pentru realizarea acestor obiective compania investeşte în două direcţii importante: investiţii pentru dezvoltarea strategică şi inves­tiţii pentru consolidarea afacerii.

„În Planul Operațional de Dezvoltare Strategică a Companiei, sunt prevăzute mai multe serii de investiții care pot fi finantate din surse proprii, din PNNR sau prin programe sustinute de guvernul României. Acestea se referă la investiții în reziliență (energie verde), optimizarea proceselor tehnologice (digitalizarea fluxurilor de producție si a elementor de management) si dezvoltarea de noi site-uri de productie. Componenta de cercetare proprie si de transfer tehnologic este de asemenea foarte importanta in dezvoltarea companiei, având deja in derulare parteneriate cu mediul academic si cu institute de cercetare, a spus Sebastian Costea, Manager Proiecte Strategice Antibiotice.

Înființată în anul 1955 la Iași, compania Antibiotice este acum, la 67 de ani de la înființare, unul dintre cei mai importanți producători români de medicamente generice, ce are ca misiune fabricarea de produse farmaceutice sigure, eficiente și de calitate pentru a oferi pacienților speranța unei vieți sănătoase. Din 1955, când a produs la scară industrială primul antibiotic din România – substanța activă Penicilina, compania Antibiotice și-a dezvoltat platforma de producție, astfel că în prezent deține cea mai complexă structură de fabricație din România, cu 8 fluxuri de producție distincte, dintre care unul, unic în țară, este destinat obținerii de substanțe active prin procese de biosinteză. De-a lungul timpului, prin cercetare proprie, Antibiotice a produs o gamă diversificată de medicamente generice, ajungând la un portofoliu de peste 150 de medicamente finite din 11 clase terapeutice (antiinfecțioase, cardiovasculare, dermatologice, digestive, sistem nervos central etc.).

Antibiotice are o prezență globală activă și exportă produsele sale pe toate continentele, reușind să facă medicamentele valoroase mai accesibile pacienților, atât din România, cât și din peste 70 de țări ale lumii.

Scrisoare de recunoaștere primită din partea Președintelui Federației Europene a Asociațiilor de Asistenți Medicali

OAMR

„Stimate domnule Președinte Timofte,

În numele Federației Europene a Asociațiilor de asistenți medicali vă scriem pentru a recunoaște conducerea dumneavoastră excepțională în ceea ce privește reglementarea profesiei și a răspunsului umanitar incredibil al Ordinului Asistenților Medicali din România și al tuturor asistenților medicali români, la aceste momente fără precedent, de la începutul războiului din Ucraina.  

Cu mare tristețe am văzut cum criza umanitară evoluează cu un impact inimaginabil asupra vecinilor dumneavoastră ucraineni, și răspunsul generos și nobil al cetățenilor români și al asistenților medicali/moașelor,  în a oferi asistență excepțională pe fondul războiului, al violențelor și atrocităților revoltătoare și implacabile. Federația Europeană a Asociațiilor de asistenți medicali își exprimă sincera solidaritate față de Ordinul Asistenților Medicali din România și dorim să ne oferim sprijiniul, în orice mod posibil, în aceste timpuri dificile. De asemenea, i-am scris și colegei dumneavoastră, Dna Ecaterina Gulie, Președinta Asociației de nursing din România, pentru a ne oferi sprijinul și sincera apreciere.

În numele Federației Europene a Asociațiilor de asistenți medicali dorim să recunoaștem activitatea Ordinului Asistenților Medicali din România, sub conducerea dumneavoastră inspirată, care a oferit îngrijiri optime și compasiune dezinteresată celor mai vulnerabili, nesiguri și traumatizați cetățeni ai Ucrainei. Istoria va consemna exemplul umanitar al Ordinului Asistenților Medicali din România și generozitatea și compasiunea de excepție, într-unul dintre cele mai întunecate momente din viața noastră.

Cu sinceră admirație și recunoștință pentru angajamentul, grija umanitară dezinteresată și curajoasă a Ordinului Asistenților Medicali din România, față de cetățenii Ucrainei.”

Articolul Scrisoare de recunoaștere primită din partea Președintelui Federației Europene a Asociațiilor de Asistenți Medicali apare prima dată în OAMGMAMR.

Voluntarii a+ au pus suflet pentru viață, donând sânge!

ANITBIOTICE

Peste 65 de colegi au donat sânge în cadrul celei de-a 21-a ediții a campaniei “Donează sânge! Pune suflet pentru viață!”, organizată astăzi, 13 aprilie 2022, de Fundația Antibiotice – Știință și Suflet, în parteneriat cu Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Iași (CRTS Iași).
De mai bine de 11 ani, de când compania noastră desfășoară campania “Donează sânge! Pune suflet pentru viață!”, medicii de la CRTS Iași au acces la o bază constantă de donatori, inclusiv cu grupe rare de sânge. Cei 30 de litri de sânge donați astăzi, în mod voluntar, de către angajații Antibiotice, donatori recurenți sau noi, vor contribui la completarea deficitului de sânge pe care îl înregistrează permanent spitalele ieșene.
Mulțumim partenerilor noștri de la Antibiotice pentru faptul că și de această dată am reușit să desfășurăm o colectă de sânge de succes, cu donatori valoroși. Cu siguranță astăzi am salvat din nou viața mai multor semeni de-ai noștri”, a declarat dr. Andreea Vatamanu, purtător de cuvânt al CRTS Iași.
„De 9 de ani particip ca donator în cadrul campaniei de donare de sânge organizată de compania noastră. Campania vine în întâmpinarea atât a angajaților care doresc să doneze, însă nu dispun de timp pentru a se deplasa la un centru de donare, cât și a nevoii completării rezervelor de sânge din spitale. Mă bucur că, printr-un simplu gest, pot ajuta pacienții care depind de stocurile de sânge din spitale, contribuind astfel la ușurarea suferinței lor”, a precizat Marcela Savin, angajat în cadrul Departamentului de Cercetare.
„Este pentru prima dată când donez sânge. Dorința de a-mi ajuta semenii a apărut în momentul în care eu însămi am fost pusă în situația de a avea nevoie de sânge, în urma unei intervenții chirurgicale. Am realizat că este mare nevoie de astfel de campanii de donare. Consider că fiecare dintre noi, cei eligibili pentru donare, ar trebui să facă acest pas. În primul rând este foarte sănătos, aduce foarte multe beneficii pentru organismul nostru, dar ne dă și o stare de bine pentru că știm că ajutăm o persoană aflată în nevoie”, a declarat Andra Mănăilă, analist Departamentul Cercetare.
Acțiunea de recoltare a avut loc în cadrul Centrului de Studii Clinice a+, fiind realizată de către specialiștii unității mobile a CRTS Iași, cu sprijinul personalului medical al companiei noastre.

Tematica și bibliografia examenului de grad principal pentru asistenți medicali generaliști, moașe, asistenți medicali, surori medicale și oficianți medicali | Sesiunea 2022

OAMR

Examenul de grad principal, sesiunea 2022, se desfăşoară după cum urmează:

 • În data de 01.09.2022– examenul pentru asistenţi medicali generalişti, pediatrie, ocrotire, surori medicale, oficianţi medicali;
 • În data de 02.09.2022– examenul pentru asistenţi medicali- celelalte specializări, altele decât asistenţi medicali generalişti, pediatrie, ocrotire, surori medicale, oficianţi medicali.

Tematica și bibliografia pentru examen pot fi descărcate aici:

 • Notă: În cazul în care bibliografia de examen va suferi modificări, aceasta va fi actualizată cu 60 de zile înainte de data desfășurării probelor de examen.

Articolul Tematica și bibliografia examenului de grad principal pentru asistenți medicali generaliști, moașe, asistenți medicali, surori medicale și oficianți medicali | Sesiunea 2022 apare prima dată în OAMGMAMR.

Voluntarii Antibiotice au plantat 200 de arbori

ANITBIOTICE

Astăzi, 8 aprilie 2022, 50 de angajați Antibiotice au participat voluntar la plantarea a 200 de arbori în cadrul celei de a treia ediții a proiectului de responsabilitate socială „Plantăm oxigen în comunitate”.
Acțiunea de plantare vine în contextul Zilei Mondiale a Sănătății, sărbătorită anual pe 7 aprilie, zi ce se desfășoară în acest an sub sloganul „Planeta noastră, sănătatea noastră”. Organizația Mondială a Sănătății subliniază urgența creării unor societăți durabile, care să răspundă nevoilor prezentului fără a compromite generațiile viitoare și trage un semnal de alarmă cu privire la impactul poluării aerului, apei și hranei asupra sănătății.
Plantam oxigen in comunitate
Compania Antibiotice este implicată în acțiuni care au ca scop protejarea mediului înconjurător, una dintre acestea fiind cea de astăzi, în care angajații au avut posibilitatea să petreacă câteva ore în natură plantând, pe platforma Antibiotice, stejari, tei și arțari – arbori care, „hrănindu-se” cu o cantitate mare de CO2, contribuie la reducerea emisiilor de carbon.
Prin implicarea lor, angajații au oferit un „cadou verde” comunității, alăturându-se astfel eforturile comune de a limita efectele schimbărilor climatice și de a lăsa un mediu mai curat generațiilor viitoare.
Acțiunile de plantare de copaci ale companiei Antibiotice sunt deja o tradiție. Pe lângă cei 400 de arbori și 6000 de arbuști plantați, prin grija angajaților, pe platforma de fabricație a companiei, Antibiotice desfășoară și proiectul “Livada de la școală“. Acesta a făcut ca, până în prezent, peste 1000 de pomi fructiferi să prindă rădăcini în 10 livezi ale școlilor și centrelor de zi pentru copii cu dizabilități din Iași și localități limitrofe.
De-a lungul timpului, aproximativ 500 de angajați au fost angrenați în aceste acțiuni organizate de Antibiotice pentru protejarea mediului înconjurător.
Cercetările științifice indică faptul că plantarea de copaci este esențială în atenuarea schimbărilor climatice, având un rol important în absorbția și stocarea dioxidului de carbon. Se estimează, de exemplu, că într-o zi de vară un tei procesează aproximativ 18 kg de dioxid de carbon și îl transformă în 13 kg de oxigen. Un copac mare poate oferi într-o zi oxigen pentru patru persoane.
    

Să reducem așteptarea (WAIT) – Studiu asupra accesului pacienților la medicamentele inovatoare în Europa

ARPIM

Ediția 2021 a studiul anual WAIT, lansată astăzi de Federația Europeană a Asociațiilor şi Industriei Farmaceutice (EFPIA), arată că România se menține pe ultimul loc în UE în privința timpului de așteptare al pacienților pentru a …

Arcadia Spitale și Centre Medicale salută acordarea titlului de cetățean de onoare al județului Iași domnului Prof. Univ. Dr. Viorel Scripcariu

GLOBAL MANAGER - SPITALE

Arcadia Spitale și Centre Medicale salută acordarea titlului de Cetățean de onoare al județului Iași domnului Prof. Univ. Dr. Viorel Scripcariu, Rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, chirurg de renume, cu o activitate recunoscută în Spitalul Arcadia. Împărtășind valori comune Rețelei Medicale Arcadia, Prof. Univ. Dr. Viorel Scripcariu se remarcă printr-o contribuție...

Source

La doar un an de la inaugurarea primului Centru de Fertilitate și FIV REGINA MARIA din Cluj s-a născut primul copil prin procedura de reproducere asistată

GLOBAL MANAGER - SPITALE

La doar un an de la inaugurarea primului Centru de Fertilitate și Fertilizare in vitro REGINA MARIA din Cluj s-a născut primul copil dintr-o sarcină obținută prin procedura de reproducere asistată, în timp ce echipa medicală este pregătită să susțină în curând aducerea pe lume a primei perechi de gemene, care se va naște după o procedură FIV. În completarea listei de succese medicale ale echipei...

Source

Antibiotice participă pentru a 13-a oară la Ora Pământului

ANITBIOTICE

Astăzi, 26 martie 2022, între orele 20:30 și 21:30, compania Antibiotice va stinge simbolic luminile în zonele în care acest lucru este posibil, alăturându-se acțiunii Earth Hour (Ora Pământului), cea mai mare manifestare de mediu din toate timpurile.
De 13 ani, compania Antibiotice este parte a acestui proiect pentru a contribui la diminuarea efectelor schimbărilor climatice, îmbunătățind impactul său asupra mediului înconjurător.

La această acțiune de conștientizare aderă milioane de oameni, instituții și companii din peste 8.000 de orașe din întreaga lume.

Vă îndemnăm să vă alăturați acestui demers de a stinge lumina și a petrece Ora Pământului cu cei dragi și vă invităm să ne împărtășiți, postând un comentariu, fotografii, fime despre cum ați petrecut Ora Pamântului.

Idei care să vă inspire pentru a petrece timpul în această oră puteți regăsi  aici:

Prin gesturi simple fiecare dintre noi poate să-și aducă contribuția distribuind acest eveniment de mediu internațional care poate să devină un angajament zilnic pentru noi toți împotriva risipei de energie.

Video  https://youtu.be/Rd8Kt236dKM

Ministrul Sănătății a vizitat fluxul de producție al Iodurii de potasiu Atb

ANITBIOTICE

Astăzi, 24 martie, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății, a venit în vizită în cadrul companiei noastre.

Cu acest prilej, Ministrul Sănătății a vizitat fluxul de fabricație din cadrul secției Comprimate unde au fost produse cele 30 de milioane de pastile cu iodură de potasiu Atb 65 mg. În cadrul unității de producție, domnul Ministru Alexandru Rafila s-a întâlnit cu operatorii chimiști direct implicați în fabricarea iodurii de potasiu și le-a adresat mulțumiri pentru implicarea în acest efort comun depus pentru realizarea în termen foarte scurt a acestui medicament, solicitat în situații speciale, pentru sănătatea românilor.

“La Antibiotice am constat modul în care au reușit să rezolve o problemă complicată într-un timp foarte scurt. Antibiotice este o instituție de elită și a făcut o treabă extraordinară! Trebuie să susținem o asemenea instituție pentru că într-o situație de criză trebuie să ai pe ce să te bazezi”, a declarat ministrul Sanatatii.


„De asemenea, la Antibiotice am observat ceva ce mi-a dat de gândit și ce ar trebui să replicăm la nivel de sistem de sănătate și mă refer la continuitatea proiectelor, continuitatea managementului. Această continuitate, așa cum am văzut la Antibiotice, determină performanța! Felicit managementul companiei pentru ceea ce a realizat!”, a declarat dl. Ministru.

Cu ocazia acestei vizite, domnul Ministru a aflat și detalii despre portofoliul de produse sub formă de comprimate al companiei, metodele de fabricație utilizate în proces, inclusiv cel utilizat pentru fabricația iodurii de potasiu, la standardele de calitate specifice industriei.

Vizita delegației oficiale a continuat la depozitul central al companiei unde au fost depozitate comprimatele de iodură de potasiu. Aici, domnul Ministru a fost informat despre stadiul distribuției la zi a iodurii de potasiu în țară, în depozit aflându-se în pregătire transportul ultimelor 3 milioane de comprimate pentru ultimele 4 destinații județene, până în prezent fiind livrate 27 milioane de comprimate.

Vizita demnitarului a continuat cu prezentarea platformei industriale a companiei și a obiectivelor de investiții aflate în derulare, prilej pentru ca Ministrul Sănătății să afle despre planurile de dezvoltare și obiectivele de business pentru anii viitori, ai Antibiotice.


Reamintim că Antibiotice Iași a primit în data de 8 martie o comanda de 30 de milioane de comprimate iodura de potasiu din partea Ministerului Sănătății pe care a onorat-o într-un timp foarte scurt, mobilizându-și în mod eficient resursele tehnologice, umane și logistice, aflate la dispoziție.

Românii vor avea iodură de potasiu!

ANITBIOTICE

Antibiotice Iași a început distribuția acestui produs către Direcțiile de Sănătate Publică din toată țara

În data de 21 martie 2022 a început distribuția iodurii de potasiu fabricată de Antibiotice Iași, companie de importanță strategică pentru România. Mașinile de transport ale companiei, încărcate cu cele 30 de milioane de comprimate de iodură de potasiu 65 mg, vor distribui acest medicament pe parcursul întregii săptămâni către toate Direcțiile de Sănătate Publică din țară. Astfel, în data de 28 martie, toate comprimatele de iodură de potasiu se vor afla în depozitele DSP-urilor.

Producția iodurii de potasiu de către Antibiotice Iași a început în data de 8 martie la solicitarea Ministerului Sănătății și a Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale și a continuat fără întrerupere până la data de 20 martie când a fost finalizată fabricația tuturor celor 30 milioane de comprimate necesare pentru acoperirea nevoilor tuturor românilor în eventualitatea unei situații speciale.

Timp de 13 zile, angajații Antibiotice au lucrat în trei ture, 24h/zi, pentru a produce iodura de potasiu în cel mai scurt timp. Numărul de angajați din cadrul secției Comprimate, unde s-a produs iodura de potasiu, a fost suplimentat cu angajați cu joburi similare, transferați de pe alte fluxuri de fabricație ale fabricii pentru a determina accelerarea procesului de producție.

Modul de organizare al Antibiotice, cu reprezentanțe teritoriale și contracte de colaborare cu parteneri peste tot în lume îi permite să acționeze în cel mai scurt timp din momentul primirii unei comenzi până în momentul onorării acesteia. Astfel, Antibiotice s-a ocupat de procurarea substanței active și excipienții necesari fabricării Iodurii de potasiu Atb de 65 mg cu maximă operativitate și responsabilitate.

“Am pus la dispoziție resursele de care dispunem: parteneriate, fluxuri de fabricație, specialiști, materiale de producție, pentru a asigura acest medicament tuturor DSP-urilor din țară. Faptul că avem experiență îndelungată în dezvoltarea și producția de medicamente, de la stadiul de moleculă la cea de produs finit, faptul că dispunem de know-how, echipamente și tehnologii superioare care ne permit să asigurăm toate etapele fabricației unui medicament, aici, în România, ne-au permis să reacționăm rapid și responsabil și de această dată și să punem la dispoziția autorităților acest medicament”, a declarat ec. Ioan Nani, director general Antibiotice.

După acoperirea nevoilor de iodură de potasiu solicitate de autoritățile din România compania Antibiotice va da curs și altor solicitări de producție a acestui medicament pentru autorități guvernamentale din alte state din Uniunea Europeană care au formulat deja solicitări în acest sens.

Antibiotice Iași a produs pentru prima dată iodura de potasiu acum 11 ani, în urma accidentului nuclear de la Fukushima, Japonia. Acest medicament se fabrică la solicitarea autorităților guvernamentale, pentru a putea fi oferit în mod gratuit, populației, în situații de criză determinate de un incident nuclear.

Comunitatea Spitale Publice se întâlnește pe 23 martie pentru a discuta despre Achizițiile Publice

GLOBAL MANAGER - SPITALE

Miercuri, 23 martie, începând cu ora 13:00, pe platforma digitală ZOOM se va desfășura o nouă ediție a evenimentului Management Medical Modern în Spitale Publice, având tema Achiziții Publice. La dezbaterea online vor fi discutate noutățile legislative privid achizițiile de produse biocide pentru unitățile medicale. Detalii suplimentare sunt disponibile pe pagina întâlnirii, aici: Management...

Source

Klaus Iohannis: Am hotărât să nu mai prelungim starea de alertă după 8 martie. Vor fi eliminate și o serie de măsuri care au fost în vigoare până acum

AMFMS

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, vineri, că după data de 8 martie nu va mai fi prelungită starea de alertă în contextul pandemic, dar vor fi menţinute o serie de măsuri de protecţie sanitară.

Citeste integral click aici

Şedinţă privind gestionarea pandemiei, la Palatul Cotroceni. Starea de alertă expiră pe 7 martie

AMFMS

Preşedintele Klaus Iohannis găzduieşte, vineri, la Palatul Cotroceni, o şedinţă privind gestionarea epidemiei de COVID-19, la care vor fi prezenţi premierul Nicolae Ciucă şi membri ai Cabinetului. Autorităţile pregătesc măsurile de relaxare a restricţiilor anti-Covid pentru următoarea perioadă. Ministerul Sănătăţii a făcut deja mai multe propuneri.

Citeste integral click aici

Soluția pentru complicațiile severe ale obezității

AMFMS

Obezitatea este o importantă problemă de sănătate publică, în întreaga lume: o boală cronică netransmisibilă, tot mai răspândită, care afectează grav starea de sănătate, cu complicații majore, precum diabetul zaharat și afecțiunile cardiovasculare.

Citeste integral – click aici

Răspunsul industriei farmaceutice inovatoare la războiul din Ucraina

ARPIM

Industria farmaceutică bazată pe cercetare din Europa este solidară cu oamenii din Ucraina. Condamnăm evenimentele care au loc și ne exprimăm tristețea pentru suferința provocată. Ca industrie dedicată salvării și îmbunătățirii vieților, susținem pacea. Prima noastră …

OMS: Pastila anti-COVID a Merck este recomandă doar în anumite condiţii

AMFMS

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a recomandat pastila anti-COVID-19 Molnupiravir de la grupul farmaceutic american Merck (MSD) pentru pacienţii cu forme uşoare de COVID-19, dar care prezintă un risc ridicat de spitalizare, în special persoane în vârstă, informează joi AFP.

Citeste integral – click aici

Transplantul hepatic salvează vieți

AMFMS

Transplantul hepatic este singura opțiune de tratament salvatoare pentru pacienții cu insuficiență hepatică acută sau cronică aflată în stadii avansate, ireversibile, sau cu afecțiuni metabolice hepatice care nu au alternativă terapeutică și pentru care toate celelalte opțiuni de tratament au eșuat. Ca exemplu, transplantul hepatic este considerat standardul terapeutic pentru pacienții cu ciroză hepatică biliară, oferindu-le acestora un prognostic mult îmbunătățit și o supraviețuire de lungă durată.

Citeste integral – click aici

Dr. Gabriel Mitulescu: „Singura şansă reală de supravieţuire în cancerul pelvin local avansat este operaţia. Chimioterapia este ineficientă“

AMFMS

Singura intervenţie salvatoare pentru pacienţii care suferă de cancer pelvin local avansat este exenteraţia pelvină, o procedură chirurgicală majoră. Asta, deoarece în acest tip particular de cancer, celulele canceroase au cuprins deja majoritatea sau chiar toate organele pelvisului.

Citeste integral – click aici

Studiu: Dezinfectantul aplicat pe măştile sanitare reduce eficacitatea acestora

AMFMS

Pulverizarea măştilor de protecţie cu dezinfectant reduce eficacitatea acestora, a constatat o echipă de oameni de ştiinţă australieni într-un studiu.

Citeste integral – click aici

Am auzit că de la vaccin poți face autism. Este adevărat?“ “Vaccinul face mai mult rău decât bine. Așa este? Așa mi-a spus o vecină…“

AMFMS

Am auzit că de la vaccin poți face autism. Este adevărat?“

“Vaccinul face mai mult rău decât bine. Așa este? Așa mi-a spus o vecină…“

De câte ori ați auzit de la părinți aceste întrebări? Sau multe altele, pe aceeași temă? De câte ori v-ați lovit de motive pentru amânarea vaccinării sau de atitudini greu de înțeles? Toate arată nevoia părinților de a primi informații corecte și de a avea încredere că ceea ce fac este bine pentru copilul lor.

UNICEF România și Centrul pentru Controlul Bolilor din Atlanta, SUA, cu sprijinul Institutului Național de Sănătate Publică și în parteneriat cu Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate (CPSS) și TOTEM Communication lansează în județele Mureș și Neamț proiectul Îmbunătățirea comunicării interpersonale între furnizorii de servicii de sănătate și populație, în vederea creșterii acoperirii vaccinale.

Prin parteneriatul cu Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate, proiectul oferă cursuri de educație medicală continuă (EMC) pentru personalul medical implicat în vaccinarea copiilor și educarea părinților, dar și pentru profesioniștii din comunitate, implicați în mobilizarea la vaccinare. Mai simplu spus…. medici de familie, asistenți medicali ai acestora, medici neonatologi, asistenți medicali din secțiile de neonatologie, medici școlari, asistenți medicali comunitari, mediatori sanitari, precum și orice alt cadru medical interesat să afle cum pot fi părinții convinși mai ușor să accepte vaccinarea.

Cursul este creditat EMC și gratuit, are o durată de 2 zile (12 ore de curs), este interactiv și oferă tehnici pentru înțelegerea comportamentului și atitudinilor părinților față de vaccinare, precum și de comunicare cu părinții înainte, în timpul și după vaccinare sau în afara cabinetului medical, dar și aspecte tehnice legate de imunizare, conform Calendarului Național de Vaccinare din România.

Cea de a doua componentă a proiectului este realizată în parteneriat cu TOTEM Communications și este legată de evaluarea atitudinii părinților față de vaccinare. Această evaluare se face în primă fază în prima zi a cursului, printr-un chestionar auto-aplicat de către personalul medical care participă în proiect și printr-un sondaj în rândul părinților. Pentru a măsura felul în care atitudinea părinților s-a modificat în urma proiectului, sondajele vor fi repetate la 12 luni.

Dacă doriți să vă sprijinim în eforturile dumneavoastră de a oferi părinților informațiile de care au nevoie utilizând cele mai potrivite modalități de a-i convinge, alăturați-vă acestui proiect, prin completarea unui scurt formular de înregistrare pe care îl găsiți aici: https://forms.gle/myCDDtTYFHmkfmYp8.

Credeți că îl puteți completa și trimite până pe 1 martie? Ne-ar ajuta foarte mult pentru organizarea cursurilor astfel încât cât mai mulți dintre dumneavoastră să poată participa.

Sanofi anunţă rezultate pozitive pentru vaccinul său anti-COVID-19

AMFMS

Grupul farmaceutic francez Sanofi a anunţat miercuri rezultate pozitive obţinute într-un studiu de amploare privind vaccinul său anti-COVID-19, dezvoltat în colaborare cu grupul britanic GSK, informează AFP. Anunţul vine cu o întârziere de aproape un an, după mai multe amânări.

Citeste integral – click aici

Cât de periculoasă este varianta Omicron 2, care a devenit dominantă la nivel global

AMFMS

Omicron 2 va continua să fie „monitorizat ca o sublinie distinctă a variantei Omicron a SARS-CoV-2 de către autorităţile de sănătate publică”. BA.2, acesta este codul prin care este indicat, continuă să fie considerată „o variantă îngrijorătoare şi să rămână clasificată ca Omicron”.

Citeste integral – click aici

EFPIA: 10 recomandări privind achiziția de medicamente în UE

ARPIM

Federația Europeană a Asociațiilor şi Industriei Farmaceutice (EFPIA) a publicat 10 recomandări pentru a se asigura că practicile de achiziție a medicamentelor de uz uman în întreaga UE sunt eficiente și sustenabile, asigurând medicamente de înaltă …

Construirea unui ecosistem european pentru a învinge cancerul

ARPIM

Împreună putem construi un ecosistem european care poate salva 3 milioane de vieți până în 2030 Cancerul nu este reprezentat de o singură boală, ci de o constelație de boli de o mare complexitate, care nu …

Pactul pentru Inovație în Sănătate

ARPIM

Cu ocazia împlinirii a 25 de ani de activitate în România și de implicare în derularea de proiecte care au contribuit la creșterea accesului la medicamente și a calității vieții pacienților români, Asociația Română a Producătorilor …

MameMinore.ro – Interviu Dr. Cremene Mihaela

Health

Vă invităm să urmăriți interviul realizat cu Dna Dr. Mihaela Cremene în cadrul campaniei „TU CE ȘTII DESPRE MAMELE MINORE?” Asociația SURYAM a lansat acest proiect pentru sensibilizarea comunității asupra nivelului ridical al sarcinilor în rândul mamelor minore. Proiectul a primit o finanțare nerambursabilă din bugetul local al Municipiului Târgu Mureș, prin Directia de Asistenta Sociala Targu Mures. Farmacia Sociala este partener în acest proiect care își propune reducerea mortalității infantile și a deceselor materne, a nașterilor premature, a avorturilor, a sarcinilor nedorite și a abandonului copiilor. „Am întâlnit în practică destul de multe adolescente care nu știau ce să facă, erau speriate, dar am întâlnit și tinere care își doreau cu ardoare un copil”, așa începe conversația cu medicul de familie Mihaela Cremene. O dualitate care are multe explicații deoarece fenomenul este complex, comportă elemente societale, de educație sexuală, tradiție. Lipsa informațiilor sau procurarea lor din medii total greșite (vezi abundența lor pe canalele social media) se finalizează, deseori, cu dezastre. Iar educația sexuală este încă un tabu. Cum se vede el din cabinetul medicului? Prin  numărul de sarcini la adolescente, fete speriate care își dau seama că sunt însărcinate la câteva luni distanță, mai mult, chiar un caz excepțional –  cu 3 săptămâni înainte de termen! Pe partea cealaltă sunt tinerele din anumite comunități de rromi, unde tradiția impune nașterea și creșterea copiilor ca fiind cel mai important rol al unei femei. Iar multe domnișoare își asumă această menire de timpuriu.  „Am avut cazuri când mi se cereau pilule pentru forme, ca să fie apte de măritiș, pentru a procrea” spune Mihaela Cremene. Dar aceste cazuri, deseori, sunt speciale. În aceste comunități, venirea copilului este o mare bucurie și mama este sprijinită de întreaga comunitate. Iar asta, dincolo de problemă, este foarte important. Cert este că trupul unei tinere nu este pregătit pentru o asemenea povară. Coloana vertebrală poate prezenta deformări, pot exista tulburări de coagulare, debutul unui diabet, fetuși cu malformații.  Toate analizele necesare unei gravide au ca scop detectarea în termen util a acestor probleme, dar tinerele despre care vorbește Mihaela Cremene, întârzie să apară la ușa cabinetului pentru a-și evalua sănătatea. O fac totuși după naștere, poate de frică, din conștientizarea responsabilității pe care au dobândit-o, din iubire pentru cel mic. Ce urmează mai departe este greu de descris, o viață de nevoi, poate chiar la limita sărăciei. Și tot din cabinetul medicului de familie se vede, clar, lipsa campaniilor de prevenție, a grijii față de copiii care au părinți în străinătate și astfel sunt mai vulnerabili, jena profesorilor de a vorbi despre educația sexuală. „Bucurați-vă de adolescența voastră, de această etapă minunată a vieții, nu săriți etape pentru că aceasta este cea mai minunată perioadă în care puteți trăi povești frumoase, lăsați grijile pentru mai târziu, vor veni” îndeamnă mesajul medicului Mihaela Cremene adresat tinerelor.

MameMinore – Interviu Marius Dumitrescu, manager proiect

Health

De mai bine de zece ani, România se află în topul ţărilor UE la numărul de mame sub 19 ani – peste 18.000. Ultimele statistici arată că, din 749 de mame cu vârsta sub 15 ani, 29 sunt deja la a doua naştere, iar cele mai multe vin din judeţul Mureş. România dă aproape un sfert – 23% – din totalul mamelor minore din UE, potrivit Eurostat. O explozie a acestor cazuri de mame minore s-a produs în anii imediat următori aderării la Uniunea Europeană, iar cifrele mari s-au menţinut. Liberalizarea pieţei muncii şi posibilitatea de a munci în străinătate au făcut ca mulţi părinţi să plece la lucru afară, lăsând copiii în grija familiei extinse. În urma încheierii sesiunii de selecție a proiectelor de asistență socială care beneficiază de finanțare nerambursabilă din bugetul local al Municipiului Târgu Mureș, prin Direcția de Asistență Socială Târgu Mureș în baza Legii nr. 350/2005, Asociația SURYAM în parteneriat cu Farmacia SOCIALĂ va lansa în trimestrul partru al acestui an ziarul bilingv „Sănătatea-Egészség” – ediție dedicată exclusiv “Educaţiei în domeniul sănătăţii reproducerii şi sexualităţii” cu realizarea unui conţinut adaptat pentru a scădea nivelul sarcinilor în rândul mamelor minore. Proiectul, finanțat cu suma de 15,000 lei din bugetul local al Municipiului Târgu Mureș și cu o contribuție proprie din partea Asociației SURYAM în valoare de 5,000 lei, își propune tiparirea a minim 15.000 de exemplare din această publicație precum și diseminarea online a articolelor in format electronic și încheiera a mai multor parteneriate strategice instituționale. Prin sensibilizarea comunităţii asupra natalităţii în rândul mamelor minore, ținând cont de faptul că naşterile mamelor minore au implicaţii medicale, sociale, culturale, economice, demografice, cresterea nivelului de educatie în domeniul sănătăţii reproducerii şi sexualităţii va conduce la combatere a sarcinii la vârste tinere si va avea, în consecinţă, ca efect reducerea mortalităţii infantile şi a deceselor materne, reducerea riscului transmiterii bolilor sexuale, a naşterilor premature, evitarea avorturilor, ocrotirea sănătăţii minorilor, prevenirea sarcinilor nedorite şi a abandonului copilului, asigurarea sănătăţii fizice şi psihice a viitorilor adulţi, dezvoltarea normală a tinerilor, dar şi a viitorilor lor copii şi pregătirea acestora să devină părinţi atunci când sunt capabili să aibă grijă de ei şi de copiii lor”, declara Marius Dumitrescu, managerul de proiect, președintele Asociației SURYAM. Marius Dumitrescu este un antreprenor social și un om implicat în rezolvarea problemelor sociale ale comunității. „Tu ce știi despre mamele minore?” este cel mai recent proiect al său, menit să aducă în discuție problematica tinerelor mame în contextul general al vremurilor în care trăim. „Când vorbim despre mamele minore mereu tindem să căutăm vinovați și nu realizăm că suntem cu toții vinovați, pentru că totul vine din propria educație”, așa pornește discuția cu Marius Dumitrescu, înflăcărat și energic. Implicarea sa într-o temă care nu este în aria sa de expertiză a venit ca un răspuns la o îngrijorare, o reacție firească când descoperi o problemă a societății, trecută cu vederea de cei mai mulți. Totul a pornit, spune Marius, de la raportul organizației „Salvați Copiii”, a auzit cifre incredibil de mari pe fondul unui cumul de probleme sociale, iar îngrijorarea l-a făcut să preia inițiativa unei campanii de sensibilizare a comunității asupra nivelului ridicat al sarcinilor în rândul mamelor minore. Este convins că avem în societatea noastră false probleme de pudoare, refuzăm să vorbim despre educația sexuală în școli, dar copiii noștri se nasc cu telefonul și tableta în mână într-o societate unde informația, deseori eronată, abundă. Cu zeci de ani în urmă, România făcea pași importanți în acest tip de educație, își amintește Marius, fost voluntar în cadrul unui proiect internațional care încuraja informarea elevilor despre HIV – SIDA. Alături de alți zeci de voluntari participa la sesiuni de informare a elevilor din școlile gimnaziale, iar acest dialog deschis, cu întrebări punctuale și răspunsuri clare la problemele de sexualitate erau bine primite de elevi. Atunci și nu acum. Dar aceasta este doar o fațetă a problemei.  Antreprenorul vorbește despre sărăcie, abandon școlar, nașteri premature, probleme medicale, lipsa coeziunii în unele comunități, tradiții seculare în altele – „vorbim despre mamele minore, dar nu vedem contextul în care se întâmplă toate acestea”. Marius Dumitrescu propune să ne uităm mai ales la viitor, la acele tinere care încă nu sunt mame minore, ne îndeamnă să acționăm preventiv prin multă informație corectă și empatie. Ce mesaj are pentru o tânără mămică? Asociația Suryam și Farmacia Socială au ușile deschise pentru ajutor, oricând, tot ce trebuie să facă este să ceară ajutor. Îl va primi cu siguranță.

 

MameMinore.ro – Interviu Deak Elida, Director General Adjunct DGASPC Mureș

Health

Asociația SURYAM a lansat acest proiect, în luna Octombrie 2021, pentru sensibilizarea comunității asupra nivelului ridical al sarcinilor în rândul mamelor minore. Proiectul a primit o finanțare nerambursabilă din bugetul local al Municipiului Târgu Mureș, prin Direcția de Asistență Socială Târgu Mureș. Una dintre instituțiile cele mai implicate în combaterea fenomenului mamelor minore, dar și în procesul de ajutoare a acestora este Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș. Deak Elida, director adjunct, a avut amabilitatea de a ne acorda un amplu interviu. Îi mulțumim pentru timpul alocat și pentru toate informațiile pe care ni le-a furnizat. Fenomenul este complex, complicat și de multe ori implică multe instituții ale statului, așa cum recunoaște și Deak Elida, care ne vorbește de nu mai puțin de 19 organisme care fac parte dintr-o echipă locală intersectorială. Menirea acesteia este de a evalua constant situația în privința tinerelor care ajung mame prea repede, dar și pentru a acționa împreună pe mai multe paliere – asistență socială, medicală, protecția copilului, prevenirea fenomenului sau acțiuni concrete prin centrul maternal al județului. Direcția de asistență socială are în administrate, de altfel, singurul centru maternal din județ, unde anual 24 de tinere beneficiază de sprijin complet  –  de la medicamente și recuperate medicală la sprijin psihologic și îndrumare vocațională.  Din aceste mame, tot anual, 6 – 8 sunt mame minore care ajung aici prin referire directă prin spitalele din județ, poliție sau asistenții sociali și medicali din sate. Analiza echipei sectoriale arată că fenomenul are mai  multe cauze, iar sărăcia nu este neapărat cel mai mare factor ca incidență. Deseori fetele abandonează școala pentru a se încadra în câmpul muncii, pentru a-și întemeia o familie conform tradițiilor comunitare sau, uneori, sunt victimele unor abuzuri.  Mai mult, lipsa informațiilor din anumite comunități sau chiar refuzul acestora de a fi vizitate de mediatori sanitari duc la exacerbarea fenomenului. În acest sens, anul acesta  DGASPC a venit în sprijinul a cinci primării din județul Mureș care nu au mediatori sanitari, prin organizarea unei campanii de informare și conștientizare pentru comunitate. De altfel, planuri pentru adresarea fenomenului există, la fel și proiecte precum cel organizat cu Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei Târgu Mureș, Fundația Buchner, care vizează peste o sută de mame tinere de pe raza orașului. Spre viitor, Deak Elida privește cu speranță, în cadrul echipei sectoriale pregătindu-se un proiect de conștientizare și informare a tinerilor, nu doar a fetelor. La fel ca mulți alți specialiști, crede că educația și conștientizarea este cea mai importantă unealtă, iar comunitățile au deseori cel mai mare rol.

MameMinore.ro – Interviu Maria Koreck, Președinte Asociația „Divers” Tîrgu Mureș

Health

Maria Koreck, președinta Asociației „Divers” din Târgu Mureș lucrează de zeci de ani în comunitățile defavorizate, cunoaște problemele și întrevede soluțiile, dar recunoaște că ajutorul pe care îl poate oferi o organizație non-guvernamentală este limitat, deseori depinzând de câte un proiect care se desfășoară doar pentru o perioadă de timp.

În comunitățile marginalizate, problema mamelor minore este o realitate cruntă în condiții de nedescris, cocioabe sau barăci care găzduiesc familii întregi, lipsa alimentelor și a apei potabile, minusuri de nedescris pe toate planurile. Din experiența sa, Maria Koreck ne spune că înainte de a acționa cu orice măsură trebuie să cucerești încrederea oamenilor, să nu le fie teamă că ar exista repercusiuni la acțiunea „de bine” pe care o propui: copilul să nu fie luat de autorități, tatăl să nu fie arestat pentru că a întreținut relații sexuale cu o minoră, mama să nu fie luată din comunitate.

Aspectele multiple comportă o conduită adecvată, oricum nu poți ajuta fără a fi lăsat, iar asta este ce organizațiile nonguvernamentale din sfera socială ne spun de ani de zile. Și totuși nu putem lăsa mamele minore să se descurce singure pentru că de multe ori familia nu are cum sau nu are cunoștințele necesare să o facă.

„Știu un caz, o fată care a născut și care a primit la externarea din spital o hârtie cu o adresă unde ar fi trebuit să se prezinte peste o lună” spune Maria Koreck vizibil încruntată de amintirea acestui episod. ”Cum să lași un bebeluș nou născut fără asistență în prima lună, fără să o vadă cineva pe mamă în perioada asta?”.  Asociația „Divers” a intervenit aici, cu ajutor material și sprijinul de care era nevoie în situația dată, probabil nu ultima oară.

Deseori vede cazuri în care tinerele de 16 ani abia așteaptă să plece de acasă deoarece trăiesc în familii numeroase, la școală nu au rezultate și se simt marginalizate, iar singura soluție li se pare întemeierea unei familii. În lipsa informațiilor de planning și a educației sexuale, situațiile se repetă. Deseori.

Care ar fi rezolvarea, acolo, la rădăcina problemei?

Maria Koreck răspunde „echipe flexibile formate din organizații și autorități – direcțiile sociale, cele de protecția copilului, primării, care pot rezolva probleme chiar și cu un telefon, care se mișcă repede și au soluții.” Statul a eșuat pe mai multe paliere, spune mai departe, dar e nevoie de parteneriate pentru soluții pentru că aceste comunități marginalizate nu au cum să se ajute singure.

Mesajul pe care ni-l trimit reprezentanții organizațiilor nonguvernamentale ne îndeamnă ca noi, societatea, să renunțăm la judecăți de valoare și dacă alegem să ajutăm să o facem cu gândul curat, empatic, pentru că situațiile sunt complexe, grele și, uneori, tragice. Și este atât loc pentru bine, voluntariat și grijă unul față de celălalt!

Asociația SURYAM în parteneriat cu Farmacia SOCIALĂ a lansat în luna Octombrie 2021, acest proiect pentru sensibilizarea comunității asupra nivelului ridical al sarcinilor în rândul mamelor minore. Proiectul a primit o finanțare nerambursabilă din bugetul local al Municipiului Târgu Mureș, prin Direcția de Asistență Socială Târgu Mureș

MameMinore.ro – Interviu Alina Costache, psiholog

Health

„ E nevoie de un sat ca să crești un copil” spune un vechi proverb românesc. Și ni-l aduce aminte Alina Costache, psiholog de meserie, și un om extraordinar de care prinzi drag chiar din primele momente de conversație.  A acceptat să ne povestească câte ceva despre ce se întâmplă în mintea, și de ce nu, sufletul unui copil care primește vestea sarcinii. A fi mamă nu este ușor la nicio vârstă, profesia de mamă este una pe care o înveți, este vorba de multe ori despre un control al impulsurilor, ai nevoie de informații, de sprijin nemijlocit al celor din jur.  Un bebeluș, în primele trei luni de viață are mare nevoie de atingerea fizică, de contactul vizual și senzorial cu mama sa, tot ce este întreprins se reflectă în procesul de dezvoltare, practic copilul este oglinda mamei. ”Un zâmbet egalează cu un zâmbet, o încruntare atrage un reflex la copil care înseamnă că ceva nu este bine”, copilul absoarbe toate informațiile codificate în gestica noastră, ne spune Alina Costache. Lipsa acestor gesturi conduce la deficiențe în dezvoltare, iar dacă mama nu este pregătită pentru această perioadă, problemele nu întârzie să apară. Și cum să fie pregătită o mamă de doar 14 – 16 ani? Ultimele studii despre dezvoltarea umană arată că maturitatea este atinsă abia în jurul vârstei de 25 de ani, deși debutul pubertății tinde să intervină mai repede, chiar și la 8 ani, spune psihologul. Deci, ce pregătire cognitivă și înțelegere a situației poate avea o mamă încă minoră? Multe dintre fetele mame idealizează bebelușul, cred că primesc o jucărie, o ființă pe care să o iubească și de la care să primească înapoi dragoste necondiționată, mai ales dacă mama provine dintr-un mediu arid, rece, în care sentimentele sunt puse deoparte. Însă, responsabilitățile și greutățile nu întârzie să apară și de aici și micile drame individuale. Apar soluțiile drastice, renunțarea la copil și plasarea în grija statului, a familiei extinse în cel mai fericit caz. Din păcate multe dintre aceste tinere provin din comunități sărace, departe de orașe, acolo unde chiar și serviciile de bază lipsesc. Psihologul Alina Costache observă însă și ceva interesant, la zece ani după nașterea unui copil, mamele tind să revină în sistemul de învățământ, să reia studiile în măsura posibilităților. Și asta chiar este cel mai bun lucru posibil. Prin educație se rup aceste cercuri repetitive, în care se evită discuțiile despre sex, educație sanitară, contracepție. Mesajul psihologului pentru tinere – „viața este foarte frumoasă și un copil este o minune, dar este un dar la vârsta potrivită. Sexul și copiii sunt pentru adulți, pentru vârsta maturității, așteptați, informați-vă de metodele contraceptive, luați informații, duceți o viață frumoasă ca atunci când vine copilul la timpul potrivit, să fiți sănătoși cu toții.” Asociația SURYAM în parteneriat cu Farmacia SOCIALĂ a lansat în luna Octombrie 2021, acest proiect pentru sensibilizarea comunității asupra nivelului ridical al sarcinilor în rândul mamelor minore. Proiectul a primit o finanțare nerambursabilă din bugetul local al Municipiului Târgu Mureș, prin Direcția de Asistență Socială Târgu Mureș

MameMinore.ro – Interviu Dr. Meda Neagoe, Președinte „Salvați Copiii” Filiala Mureș

Health

Meda Neagoe face o mică pauză, mă privește adânc chiar dacă prin intermediul unui ecran și încearcă să își adune cuvintele, îmi vorbește de o fetiță de 13 ani cu un copil de patru luni. Este vizibil impresionată de acest caz, vorbește lent și cald. Medic oftalmolog și președinte al filialei locale a organizației „Salvați Copiii”, a acordat consultații de specialitate copiilor din cadrul centrului „Materna” din Târgu Mureș. Așa a cunoscut mămica de doar 13 ani.

“Avea probleme oftalmologice și povesteam cum să facem să fie bine, să învețe să scrie și să citească.

„Salvați copiii” este organizația care în acest sfârșit de an ne-a arătat adevărata față a fenomenului mamelor adolescente/minore. Un studiu comprehensiv bazat pe experiența din teren, pe cazurile sociale pe care le au în evidență, pe conlucrarea cu autoritățile de profil.

Iar cifrele nu mint, din nou. Asta deoarece situația este neschimbată de ani de zile, iar profesioniștii văd aceeași poveste întâmplându-se mereu și mereu. Cel puțin din 2007, an în care asociația a pornit acest proiect pilot referitor la sănătatea mamei și a copilului în 16 comunități din România.

În județul Mureș a pornit în Râciu, acolo unde proiectul încă funcționează, și Band, dar aici proiectul s-a oprit,motiv pentru care asociația mureșeană caută o nouă comunitate unde să activeze în acest sens.  Practic, prin intermediul unor asistenți sociali, mediatori sanitari, asistenți medicali, asociația dorește să țină legătura cu comunitatea, să informeze și să acorde sprijin oricărei mămici, indiferent de vârstă și număr de copii. Este vorba de servicii de bază, deplasarea la medici, analize de laborator, asistență medicală pe timpul sarcinii, ajutoare materiale la nașterea copilului, alimente, sprijin în obținerea documentelor și multe altele.

„În Râciu nu mai avem mame minore, dar asta nu înseamnă că nu mai avem probleme” spune Meda Neagoe trecând în revistă acțiunile asociației.

931 mame adolescente mureșence sunt trecute în datele Institutului Național de Statistică, dintre care 555 sunt minore conform altor date de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș. Cu aceste informații, culese la nivel național, organizația apasă accelerația în schimbarea politicilor publice și a diverselor programe naționale pentru ca ajutorul dat mamelor și copiilor să fie mai lesne și adecvat diferitelor situații.

Ca om, Meda Neagoe pledează pentru mai multă informare în spațiu public, tinerele trebuie să înțeleagă ce înseamnă să devii mamă, ce drepturi au și ce viitor își pot crea prin educație. Cât despre comunități, le vede ca un puzzle în care fiecare are rolul său bine definit ca tabloul să se întregească, ca împreună să acționeze pentru binele acelor copii.

Asociația SURYAM în parteneriat cu Farmacia SOCIALĂ a lansat în luna Octombrie 2021, acest proiect pentru sensibilizarea comunității asupra nivelului ridical al sarcinilor în rândul mamelor minore. Proiectul a primit o finanțare nerambursabilă din bugetul local al Municipiului Târgu Mureș, prin Direcția de Asistență Socială Târgu Mureș

MameMinore.ro – Interviu Magda Bercea, director Crucea Roșie Mureș

Health

„Dacă cineva mi-ar fi spus acum 30 de ani, acum 20 de ani că suntem în situația în care suntem, după toată munca pe care am depus-o, după tot efortul, elanul pe care l-am depus în activitatea noastră, nu aș fi crezut” spune cu amărăciune Magda Bercea, director al filialei locale mureșene a Crucii Roșii, într-un interviu video despre mămicile minore. Este un profesionist desăvârșit, care de zeci de ani lucrează în comunitățile defavorizate și nu numai, dar mai ales și-a dedicat viața educației informale, fie că este vorba despre primul ajutor, fie despre educația sanitară complexă. Pare de necrezut, dar acum 30 de ani, acțiunile de educație sexuală și informațiile din spațiul public despre contracepție erau mai numeroase. Un proiect susținut de guvernul Statelor Unite a ajutat comunitatea mureșeană să ajungă la informații necunoscute până atunci pe acest teren. De atunci și până acum lucrurile pare că s-au pierdut, organizațiile mai continuă această muncă, iar printre ele Crucea Roșie Mureș. „Munca noastră și a celorlalte organizații pe aceste teren reprezintă doar o picătură față de ceea ce este nevoie” recunoaște Maga Bercea, trecând în revistă și câteva soluții necesare în această tematică. Educație copiilor începând din grădiniță, acolo unde diferențele dintre băieți și fete ar trebui explicate mai clar, ore de educație sanitară la fiecare nivel de învățământ, specialiști invitați la orele de dirigenție pentru ca întâlnirea să fie una plăcută pentru elevi, dezinhibată și plină de informații.  Ore de educație sexuală pentru părinți și comunități, organizate în așa fel încât discuțiile să ajungă și la acei tineri care au renunțat la școală. O altă idee născută din realitatea din teren, spune Magda Bercea, este nevoia de a înființa mai multe centre de zi pentru mamele minore pentru ca și asistența psihologică să fie la îndemână, pe lângă ajutoarele materiale. Deseori aceste mame se confruntă la rândul lor cu afecțiuni medicale, cu nașteri premature, grija copiilor cu dizabilități, toate sarcini grele pentru un copil devenit subit părinte. Eliminarea barierelor de comunicare părinți – copii ar ajuta, să conștientizăm că nu este o rușine să ne învățăm copiii cum să se comporte în anumite contexte, să cunoască care sunt responsabilitățile acțiunilor lor și consecințele pe viață. Mesajul Magdei Bercea pentru comunitate este simplu, dar cu atâta mai puternic „haideți să lăsăm deoparte falsa pudoare și să facem ceva pentru că este tare nevoie”. Asociația SURYAM în parteneriat cu Farmacia SOCIALĂ a lansat în luna Octombrie 2021, acest proiect pentru sensibilizarea comunității asupra nivelului ridical al sarcinilor în rândul mamelor minore. Proiectul a primit o finanțare nerambursabilă din bugetul local al Municipiului Târgu Mureș, prin Direcția de Asistență Socială Târgu Mureș

MameMinore.ro Interviu Corina Todoran, Director executiv adjunct DAS Tîrgu Mureș

Health

De mai bine de zece ani, România se află în topul ţărilor UE la numărul de mame sub 19 ani – peste 18.000. Ultimele statistici arată că, din 749 de mame cu vârsta sub 15 ani, 29 sunt deja la a doua naştere, iar cele mai multe vin din judeţul Mureş. România dă aproape un sfert – 23% – din totalul mamelor minore din UE, potrivit Eurostat. O explozie a acestor cazuri de mame minore s-a produs în anii imediat următori aderării la Uniunea Europeană, iar cifrele mari s-au menţinut.

Liberalizarea pieţei muncii şi posibilitatea de a munci în străinătate au făcut ca mulţi părinţi să plece la lucru afară, lăsând copiii în grija familiei extinse. În urma încheierii sesiunii de selecție a proiectelor de asistență socială care beneficiază de finanțare nerambursabilă din bugetul local al Municipiului Târgu Mureș, prin Direcția de Asistență Socială Târgu Mureș în baza Legii nr. 350/2005, Asociația SURYAM în parteneriat cu Farmacia SOCIALĂ va lansa în trimestrul partru al acestui an ziarul bilingv „Sănătatea-Egészség” – ediție dedicată exclusiv “Educaţiei în domeniul sănătăţii reproducerii şi sexualităţii” cu realizarea unui conţinut adaptat pentru a scădea nivelul sarcinilor în rândul mamelor minore.

Proiectul, finanțat cu suma de 15,000 lei din bugetul local al Municipiului Târgu Mureș și cu o contribuție proprie din partea Asociației SURYAM în valoare de 5,000 lei, își propune tiparirea a minim 15.000 de exemplare din această publicație precum și diseminarea online a articolelor in format electronic și încheiera a mai multor parteneriate strategice instituționale. 

Barometrul de Sănătate Publică, noiembrie – decembrie 2021

ARPIM

60 % dintre respondenți susțin că sursa principală de informații medicale o re-prezintă medicul de familie. 80% dintre români consideră că nu beneficiem de medicamente inovatoare în aceeași măsură ca alți europeni. Institutul de Științe Politice …

ARPIM, 25 de ani de parteneriat strategic – Lansarea Pactului pentru Inovație în Sănătate

ARPIM

ARPIM a lansat un document de colaborare structurat pe 4 axe strategice cu scopul de a alinia toți factorii de decizie și profesioniștii în domeniul sănătății în jurul unor măsuri concrete pentru revitalizarea unor segmente importante …

Expodom susține activitatea Farmaciei Sociale

Health

Farmacia Sociala din Sîngeorgiu de Mureș (Str. Budului 274, lângă Banca Transilvania) a primit la sfârșitul lunii August 2021 avizul din partea DSP Mureș pentru a desfășura TESTĂRI ANTIGEN pentru detectarea infecției cu virusul SARS-COV-2 care produce boala COVID-19. Pentru această nouă activitate, a fost amenajat un spațiu distinct de spațiul farmaciei care este utilizat doar pentru testarea antigen, exclusiv cu teste puse la dispoziție de Ministerul Sănătății. 

Până în prezent peste 300 de persoane au fost testate și consiliate și având în vedere numărul în creștere de teste pozitive și faptul că persoanele confirmate  cu infecție COVID-19 care se trateaza acasa, sub atenta supraveghere a medicului de familie,  sau persoanele care au grija de acestea își exprimă numeroase temeri și ne adresează întrebari, Farmacia Socială a lansat și un ghid cu recomandări pentru pacienții Covid19 și familia acestora,  în cazul îngrijirii la domiciliu pe perioada carantinării.

Vremea capricioasă nu mai este un impediment pentru cei care trebuie să aștepte 15 minute pentru rezultatele acestui test deoarece Farmacia Socială are un nou partener. Este vorba de compania Expodom, care a decis să suțină activitatea farmaciei și ne-a donat un pavilion cu dimensiunea 3X4,5M și cu structură din oțel tip acordeon care se montează ușor și acoperișul este impermeabil. Vom avea grijă de pacienții noștri și vom monta acest cort pliabil ori de câte ori vremea frumoasă nu este cu noi.  Mulțimim Expodom și bine ai venit în comunitatea partenerilor Farmaciei Sociale!” a declarat Marius Dumitrescu, Administratorul Farmaciei Sociale.

CNFMS2021 – Eveniment de referință care contribuie semnificativ la dezvoltarea sistemului sanitar românesc

Health

Cea de-a VIII-a ediție a Conferinței Naționale de Farmacoeconomie și Management Sanitar s-a desfășurat în sistem hibrid, atât online cât și în sală, în perioada 14-16 Octombrie 2021, având în vedere restricțiile impuse de pandemie. Față de edițiile anterioare, CNFMS 2021 s-a remarcat printr-o accesibilitate mărită, peste 350 de persoane reprezentative pentru sistemul sanitar participând la lucrările conferinței. Obiectivul principal al acestei ediții a fost continuarea deschiderii către sistemele de sănătate din țările Europei Centrale și de Est, astfel invitați de marcă, au prezentat succesele dar și eșecurile țărilor din regiune în domeniul organizării și reglementării din sănătate. CNFMS și-a păstrat rolul de mediator pentru dezbateri profesionale și dialog între stakeholderii din sănătate.

Următoarea ediție va avea loc în 6-8 Octombrie 2022, organizatorii urmând a anuța detaliile la începutul anului viitor. Fiecare persoana inscrisa la ediția din acest an a primit un atestat, cu condiția participării la sesiunile conferinței. Conferința CNFMS 2021 a fost creditată cu 24 credite EFC de către Colegiul Farmaciștilor din România (CFR) și 15 credite de educație continuă de către Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS) și 10 credite de educație continuă din partea OAMGMAMR.

CNFMS 2021 și-a propus să contribuie și la creșterea capacității administrative a sistemului sanitar prin diseminarea cunoștințelor, prin analizele și prezentările realizate de către experți, dar și prin asigurarea cadrului pentru dezbateri profesionale și științifice în domeniul farmacoeconomiei și al managementului sanitar.

Pentru a facilita prezența specialiștilor din instituțiile publice și de învățământ, CNFMS a oferit peste 20 de BURSE și astfel a acordat posibilitatea participării gratuite pentru experții implicați în elaborarea și implementarea politicilor de sănătate, contribuind astfel la dezvoltarea lor profesională.

Evenimentul a fost organizat de către UMFST “George Emil Palade” din Târgu Mureș – Centrul de Cercetare pentru Politici de Sănătate și Management, Universitatea Sapientia și Asociația SURYAM, managementul evenimentului fiind asigurat de către Health Events. Parteneri profesionali: ISPOR Romania – Societatea Română de Farmacoeconomie. Parteneri instituționali: Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Școala Națională de Sănătate Publică, Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar București.  Parteneri media: Revista Health si Conferinte.ro

” Ediția a 8-a a Conferinței Naționale de Farmacoeconomie și Management Sanitar a revinit la formatul clasic, dar și on-line, pentru a facilita o largă participare, conținând un program diversificat, adaptat la nevoile și problemele actuale ale sistemului de sănătate din România, fără a omite noutățile și realizările științifice și tehnologice, inclusiv informatice din sănătate. Perioada pandemiei din 2020-2021 ne-a arătat, că sistemul sanitar poate consuma resurse financiare și umane enorme, fără a avea beneficii proporționale, în lipsa unor strategii și implementări adecvate. În nevoia de adaptare la schimbare a structurii și a capacității de management , factorul de timp a devenit o urgență, ținând cont de fluxurile financiare mari și de indicatorii care arată din ce în ce mai rău. Informatizarea sistemului și-a arătat deja utilitatea în reacția rapidă, în monitorizare, dar și în utilizarea mai eficientă a resurselor. Necesitățile și oportunitățile de finanțare a sistemului sunt printre subiectele care au fost abordate la noua ediție a CNFMS, pe lângă subiectele dezvoltării infrastructurii, a rezilienței și capacităților locale de producție în domeniul farmaceutic. Proiectele de reformă, unele deja în desfășurare, au fost pe larg prezentate și discutate, deoarece pe baza acestora se vor elabora noile măsuri și reguli de finanțare a serviciilor de sănătate. Invitații din străinătate au abordat subiecte de importanță regională dar și cele mai noi metode și tehnologii care pot fi utilizate în sănătate, pentru a oferi cele mai bune- și cost eficiente servicii medicale pentru populație. Nu au lipsit prezentările despre proiecte de succes din spitale, care pot reprezenta un exemplu de urmat pentru alte unități sanitare. În continuare CNFMS dorește să contribuie la creșterea capacității administrative a sistemului sanitar prin diseminarea cunoștințelor, cum ar fi cursul preconferință, prin analizele și prezentările realizate de către experți, dar și prin asigurarea cadrului pentru dezbateri profesionale și științifice în domeniul farmacoeconomiei și managementului sanitar. Constituie în continuare un obiectiv al nostru mobilizarea și coagularea cadrelor didactice și doctoranzilor din sfera farmacoeconomiei, managementului sanitar și sănătății publice. Pentru a facilita prezența specialiștilor din instituțiile publice și de învățământ, CNFMS a oferit posibilitatea participării gratuite pentru experții implicați în elaborarea și implementarea politicilor de sănătate, contribuind astfel la dezvoltarea lor profesională.”, a declarat dr. László Lorenzovici, Președinte CNFMS 2021.

Mulțumim partenerilor acestei ediții care au făcut posibilă organizarea CNFMS2021: NOVARTIS, ABBVIE, VIFOR PHARMA, ASTRAZENECA, ROCHE, ALLIANCE HEALTHCARE, TAKEDA, AMGEN, BRISTOL MYERS SQUIBB, INFOWORLD, ARPIM, COGVIO, PFIZER, BOEHRINGER INGELHEIM, IPSEN, ASTELLAS, JANSSEN, EUROPHARM DISTRIBUTIE, SERVIER, SANDOZ, ELLI LILLY, MEDICODE, HOSPITAL CONSULTING, SYREON ROMANIA, NEOPRIVACY, DIGISIGN si FARMACIA SOCIALA.

Programul diversificat și ambițios din acest an a venit în întâmpinarea așteptărilor celor care au participat și au apreciat edițiile anterioare, printre speakerii acestei ediții regăsind pe DR. ZOLTÁN KALÓ, DR. ANDREI BACIU, PROF. DR. FARM. ROBERT ANCUCEANU, OANA INGRID MOCANU, LAURENȚIU MIHAI, LÁSZLÓ LORENZOVICI, FLORIN LĂZĂROIU, FARM. PR. FELICIA CIULU-COSTINESCU, DR. MARIUS GEANTĂ, PAVEL SVÍTIL, IOANA BIANCHI, PROF. DR. SORIN PAVELIU, ROZALINA LĂPĂDATU, DR. CRISTINA ELENA DINU, SIGRID S. SKANLAN, CARSTEN UTOFT NIEMANN, PROF. PHARM. DR. TOMAS TESAR, MARIUS DUMITRESCU, ADELA COJAN, ȘTEFAN STRILCIUC, CLAUDIU IONESI, CONF. DR. FLORIN BUICU, DR. GHEORGHE CARP, DR. IOANA MIHĂILĂ, ADRIAN GHEORGHE, PROF. DR. ANCA COLIȚĂ, BAHADIR PAKIS, Ec. MARIUS ȘOIOM, DR. ILARIA MOSCA, PROF. DR. CRISTIAN VLĂDESCU, DR. ZOLTÁN VOKÓ, DR. EMILIAN IMBRI, PROF. DR. ADRIAN COTÂRLEȚ, ORSOLYA KÖVÉR, DIPL. ING. MIHĂIȚĂ ANDREI, TATIANA CREȚ, DR. ADINA GEANĂ, RĂZVAN VULCĂNESCU, VASILE CRISTIAN ROMAN, DR. BOGDAN CRISTIAN PANĂ, PÉTER NAGY, DAN CÎMPEAN, LARISA MIHOREANU, PROF. DR. COSTINELA GEORGESCU, ARH. RALUCA ȘOAITĂ, DANIELA STOICA, DR. IRINA MINESCU, ANDREEA PORCĂRAȘ, Ec. GYULA NAGY și AMALIA DUȚĂ

Acțiune concertată a specialiștilor din sănătate pentru promovarea prevenției prin vaccinare: Forumul Român Pro-Vaccinare

ARPIM

Societatea Română pentru Strategii de Vaccinare și Promovare a Sănătății (SRSVPS), Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF), Asociația Română a Producătorilor și Importatorilor de Medicamente (ARPIM), beneficiind de susținerea Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind …

Asociația Distribuitorilor de Medicamente (ADEM) anunță punerea pe piață a Euthyrox 100 mcg din import paralel, pentru atenuarea lipsei medicamentului originar distribuit direct

ADEM

București, 24 septembrie 2020 – Pentru a răspunde cererii crescute a pacienților privind medicamentul Euthyrox 100 mcg comprimate, pe bază de levotiroxină, pentru tratarea unor boli tiroidiene, companiile membre ADEM s-au implicat activ, începând cu luna martie a acestui an, în colaborare cu autoritățile competente (ANMDMR și Ministerul Sănătății) și cu asociații de pacienți (APAA și COPAC), pentru a completa, prin import paralel, cantitățile puse pe piață de producător, astfel încât un număr cât mai mare de pacienți să poată avea acces la acest medicament esențial. Noua formulare a Euthyrox comprimate – fără lactoză – este disponibilă din 2019 în 21 de state europene iar din octombrie 2019 și în România. Pacienții și farmaciile au început a percepe discontinuități în aprovizionare cu acest medicament din martie 2020, pacienții cu boli tiroidiene fiind afectați și în prezent de această lipsă, cu toate că producătorul a suplimentat cantitățile livrate în mod obișnuit.

În prezent, ne aflăm, cu una dintre companiile distribuitoare angro membră a ADEM și Deținător al Autorizației de Import Paralel, la finalul procedurilor de punere pe piață a Euthyrox 100 mcg, cutii a 50 de comprimate (formularea veche, cu lactoză) importat paralel din Italia. Autorizația de import paralel a fost emisă de către ANMDMR în 13 iulie 2020. Deținătorul Autorizației de Import Paralel al Euthyrox 100 µg comprimate din Italia, a re-ambalat medicamentul pentru a fi pus pe piață în România, conform procedurilor legale în vigoare privind etichetarea și serializarea, aplicabile pentru medicamentele importate paralel. Prețul Euthyrox importat paralel este același cu al Euthyrox importat direct în România și a fost publicat în Monitorul Oficial în 10 septembrie 2020. O cantitate de aprox. 25.000 de cutii a 50 de comprimate vor fi importate paralel în România în următoarea perioadă, primele cantități urmând a fi distribuite în farmacii începând cu 28 septembrie 2020. Aceste cantități vor asigura necesarul pe 3 luni a 12.500 de pacienți sau pe o lună a 37,500 de pacienți. Precizăm că medicamentele importate paralel nu sunt compensate în România, spre deosebire de alte state europene, prin urmare Euthyrox din import paralel va putea fi achiziționat din farmacii doar la preț cu amănuntul, ne-decontat de stat.

Având în vedere faptul că o cutie cu 50 de comprimate asigură tratamentul unui pacient pe o durată de 1,5 luni, rugăm pacienții să nu achiziționeze cantități mai mari decât necesarul pe maxim 3 luni, astfel încât cantitățile totale disponibile în piață, atăt de Euthyrox 100 mcg formula fără lactoză, cutii a 100 de comprimate, distribuită direct de producător cât și Euthyrox 100 mcg formula cu lactoză, importată paralel, cutii a 50 de comprimate, să poată fi distribuite către cât mai mulți pacienți.

Pentru a evita orice confuzie în rândul pacienților în cauză și având în vedere riscul de dezechilibre tiroidiene și reacții adverse asociate tranziției de la formularea nouă comercializată în prezent în România (fără lactoză) la cea veche (cu lactoză) din import paralel și/sau invers, o comunicare adecvată către profesioniștii din domeniul sănătății și pacienți va fi publicată pe site-ul ANMDMR, la secțiunea Anunțuri medicamente de uz uman, va fi transmisă Colegiului Medicilor din România, Societății Române de Endocrinologie iar o fișă de informare a pacientului va însoți fiecare cutie de Euthyrox 100 mcg ce va fi eliberată din farmacii către pacienți. Pacienții vor administra în același mod ambele formule dar cei cu cancer tiroidian, cu boală cardiovasculară, femeile gravide, copiii și vârstnicii trebuie să acorde o atenție deosebită la schimbarea de pe o formulă pe alta.

Dezideratul european este acela conform căruia Cetățenii europeni nu trebuie să fie privați de medicamentele de zi cu zi, care nu au nicio legătură cu pandemia curentă de COVID-19. Importul paralel actual de Euthyrox în România, din țări precum Spania și Italia, țări afectate grav de pandemie, pentru a atenua deficitul medicamentului originar distribuit direct, accentuează importanța funcționalității Pieței Unice, în sensul păstrării liberei circulații a mărfurilor. Statele membre nu ar trebui să întreprindă măsuri care să pună în pericol integritatea pieței unice a mărfurilor, în special a lanțurilor de aprovizionare sau să se angajeze în practici neloiale – aceasta este recomandarea clară a Comisiei Europene transmisă tuturor statelor membre europene, în Ghidul din 16 martie 2020, ce prevede un set de linii directoare cu privire la managementul frontierelor în vederea protecției sănătății și asigurării disponibilității bunurilor și a serviciilor esențiale, în contextul creat de virusul COVID-19.

Distribuția paralelă este parte integrantă a lanțului de distribuție european și orice interdicție a României sau a oricărui alt stat membru european poate afecta în lanț mai multe piețe europene, prejudiciind grav, pe termen scurt, mediu și lung, disponibilitatea medicamentelor și implicit sănătatea publică. Totodată, interzicerea exportului dar și a importului paralel pe perioada crizelor majore precum cea actuală poate conduce la creșteri semnificative ale prețurilor acestora în UE și implicit în România, în viitorul apropiat și limitează alternativele de aprovizionare a pieței naționale. Subliniem încă o dată, în acest context, necesitatea compensării medicamentelor importate paralel, în special a celor esențiale cu risc de discontinuitate, în vederea facilitării unui acces mai crescut al pacienților la terapiile lor.

ADEM este membră a asociației Europene Affordable Medicines Europe (fosta EAEPC) din 2016 si reunește până în prezent șase companii membre. La nivel European, Affordable Medicines Europe înglobează peste 80 de companii din 23 de țări aparținând Spațiului Economic European (SEE). Misiunea ADEM este de a proteja libera circulație a medicamentelor, precum și de a contracara orice încercare de a limita libertatea de alegere a consumatorului prin intermediul modelelor de tranzacționare. ADEM consideră că liberul schimb va conduce la îmbunătățirea standardelor de sănătate prin furnizarea de medicamente inovatoare la costuri mai mici, astfel beneficiind sistemele legale de sănătate, alți plătitori de terță parte, publicul atât ca pacienți și contribuabili, precum și asistarea UE pentru atingerea obiectivului unei piețe unice interne.

Reacția sectorului distribuției paralele (ADEM) privind interpelarea unui grup de farmaciști referitor la lipsa sau scăderea disponibilității unor medicamente esențiale

ADEM

București, 13 mai 2020 – Având în vedere comunicatul de presă remis în spațiul public în data de 11 mai 2020 „Nicăieri în UE nu se mai întâmplă aşa ceva!” Farmaciştii somează Agenţia Medicamentului să vină cu răspunsuri, comunicat semnat de către un grup de “farmaciști din farmaciile comunitare, mereu în prima linie şi la dispoziţia pacientului” și în care sunt adresate întrebări și președintei ADEM, farm. Coralia KREYER, aceasta menționează:

“De ce nu există transparenţă în raportarea vânzărilor către spaţiul intracomunitar şi în RO”

CK: Transparența este asigurată de organisme ale statutului: INS – Institutul Național de Statistică și site-ul Ministerului Finanțelor Publice (MFP).

În plus, începând cu 14 martie 2017, au intrat in vigoare prevederile Ordinului 269/2017, care obligă companiile (DAPP, distribuitorul angro sau farmaciile) să notifice, către ANMDMR, toate intențiile de export paralel, cu 10 zile lucrătoare ÎNAINTE de livrarea propriu-zisă, pe baza Declarației pe proprie răspundere de respectare a obligației de serviciu public.

Prin acest mecanism, exista suficient timp de reacție la dispoziția autorităților, pentru a solicita interzicerea temporară a exportului paralel și redirecționarea stocurilor de medicamente către beneficiarii care au sesizat lipsa/discontinuitatea, până la identificarea cauzelor și restabilirea stocurilor pe o perioadă determinată.

După mai bine de 3 ani de la intrarea în vigoare a OMS 269/2017, au fost primite de către membri ADEM, un număr nu mai mare de 5 astfel de solicitări de redirecționare a stocurilor, de fiecare dată întemeiate și cărora li s-a dat curs în cel mai scurt timp. Cu toate acestea, nu a fost generat nici un Nivel national de alertă, nicio Lista temporară de medicamente aflate sub observaţie aprobată și actualizată prin ordin al ministrului sănătăţii şi publicată pe pagina de internet a Ministerului Sănătăţii şi a ANMDMR.

Ca răspuns direct la întrebare, este cea mai mare transparență din piața de medicamente, notificările sunt publice, pot fi vizualizate la adresa https://www.anm.ro/medicamente-de-uz-uman/notificari-livrari-intracomunitare

Ar fi util să existe același nivel de transparență la nivelul producătorilor, privind cantitatile importate, cu sigurnata am avea surprize daca același nivel de transparență s-ar aplica.

Prin urmare, toate exporturile paralele se efectuează cu respectarea prevederilor legale în vigoare, după îndeplinirea obligației de serviciu public și nu putem vorbi de o lipsă de transparență a datelor.

“Unde sunt medicamentele deficitare și cum justifica condiţionarea a 2-3 cutii de Euthyrox comandate, de achiziţionarea altor medicamente, nesolicitate de farmacie”

CK: –    La ce medicamente deficitare vă referiți? Din cunoștințele mele, nicio companie membră ADEM nu condiționează vânzarea de Euthyrox (sau a altor medicamente aduse în atenția publică a fi deficitare: Siofor, Plaquenil), către farmacii, de achiziția altor medicamente slab vandabile, în vederea obținerii vreunui beneficiu.

Aceste practici de condiționare a vânzărilor sunt în atenția Consiliului Concurenței (CC) încă din 2017, așa cum reiese din Raportul privind investigația utilă pentru cunoașterea sectorului farmaceutic din România,din martie 2017, investigație declanșată prin Ordinul Președintelui Consiliului Concurenței nr. 107/14.03.2013.

(http://www.consiliulconcurentei.ro/uploads/docs/items/bucket12/id12125/raport_final_ptr_site_martie_2017.pdf).

Prin urmare, sper ca semnatarii acestei interpelări publice, care au cunștință de astfel de practici, pe care și noi le considerăm abuzive, să fi contactat deja instituțiile abilitate, înainte de a se adresa mie, în calitate de președinte ADEM.

“De ce au fost ameninţate unele farmacii, că, dacă mai continuă să raporteze lipsa medicamentelor, depozitele vor suspenda contractele de colaborare, iar în unele situaţii acest lucru chiar s-a întâmplat”

CK: Companiile distribuitoare angro membre ADEM nu recurg la astfel de practici; acestea respectă coduri de etică internă și europene, prin afilierea asociației ADEM la asociația europeană Affordable Medicines Europe.

Amenințarea este o infracțiune conform codului penal. Avand in vedere gravitatea situatiei  menționate, aceea conform căreia colegi farmaciști au fost amenințați cu suspendarea contractelor de colaborare sau chiar le-au fost suspendate unele contracte și faptul că nu au fost contactate instituțiile abilitate ale statului, consider că asocierea acestei situații cu numele meu dar și cu al ADEM, precum și lipsa de reacție a celor afectați, aduce atingere de natură morală și etică, atât mie personal, în calitate de farmacist și președinte ADEM cât și companiilor membre ADEM.

“Ce insinuează cu privire la export-import paralel. Adică, exportul să nu fie interzis, exportatorii vor câştiga în continuare luând medicamentele de la gura pacientului român, iar pe de altă parte, acelaşi medicament va fi importa la preţurile din UE, şi oferit pacientului român la acel preţ?”

CK: Libera circulație a medicamentelor (importul și exportul paralel) este una dintre libertățile fundamentale ale pieței unice UE. Conform Tratatului de Funcționare al UE (TFUE), art. 34 și art. 35, între statele membre sunt interzise restricțiile cantitative la import și export, precum și orice măsuri cu efect echivalent. În baza art. 36, exportul sau importul paralel pot fi interzise temporar, pe motive de protecție a sănătății și vieții persoanelor. Cu toate acestea, interdicțiile sau restricțiile respective nu trebuie să constituie un mijloc de discriminare arbitrară și nici o restricție disimulată în comerțul dintre statele membre.

În România, aceste prevederi TFUE, precum și prevederile din Art. 81 din Directiva 2001/83/CE sunt transpuse în Ordinul nr. 269/2017 din 14 martie 2017, privind obligaţia de a asigura stocuri adecvate şi continue de medicamente. Prin urmare, distribuitorii angro membri ADEM respectă aceste norme în vigoare în România precum și un cod intern, de Bune Practici de Distribuție Paralelă, respectat de către toți membri afiliați asociației Affordable Medicines Europe.

Medicamentele se distribuie paralel – importă sau exportă – în funcție de situația pieței din România:

1. Se exportă paralel atunci când nevoia internă este acoperită, conform prevederilor OMS 269/2017 privind obligaţia de a asigura stocuri adecvate şi continue de medicamente

2. Se importă paralel atunci când nevoia internă nu este acoperită sau există diferențe de preț (preț mai mare în România decât în alte state membre UE): conform prevederilor OMS 1962/2008 cu modificările și completările ulterioare și a OMS 1221/2019 privind modificarea și completarea anexei la Ordinul ministrului sănătății nr. 368/2017 pentru aprobarea Normelor privind modul de calcul și procedura de aprobare a prețurilor maximale ale medicamentelor de uz uman.

3. Pentru a echilibra balanța export-import este necesar un demers legislativ, pe care l-am propus din 2017 tuturor guvernelor aflate la putere, din păcate fără success, și anume compensarea produselor importate paralel. Astfel, se poate crea o piață pentru aceste produse, care în multe situații pot suplini necesarul din piață.

Dezideratul comun al ADEM și al Affordable Medicines Europe este de a NU exporta medicamente cu risc de discontinuitate. Pentru a ne putea îndeplini acest obiectiv, este necesar ca legislația în vigoare, respectiv OMS 269/2017 să fie aplicată în mod echivalent pentru toți cei vizați în acest ordin – DAPP, distribuitori angro și beneficiari (unităţile sanitare aflate în contract cu casele de asigurări de sănătate, unităţi care derulează programe naţionale de sănătate şi farmacii).

Prin procedura de import paralel, membri ADEM au intervenit în reglarea mai multor deficite/crize de medicamente, chiar dacă cu unele bariere în ceea ce privește decontarea, printre care aș menționa: Imunoglobuline, Trileptal, Cisplatin iar acum, Euthyrox și Siofor (pentru ultimele două, importurile paralele vor urma deîndată ce vor fi eliberate, de către ANMDMR, Autorizațiile de Import Paralel).

4.  “Să înţelegem că se creează premisele ca depozitele să exporte în continuare şi să câştige sume colosale”

CK: Nu intelegem la cine faceți referire prin sintagma “se creeează premisele” și la ce vă raportați prin sintagma “sume colosale”. Ceea ce doresc eu să menționez este că exportul paralel este o activitate reglementată la nivel European (a se vedea punct 2 de mai sus, premisele fiind create de la înființarea UE iar în ce priveste România, reamintesc că exportul este un aspect al distributiei angro extrem de verificat și controlat, la nivelul fiecărei INTENȚII de export, de către instituții ale statului cu atribuții în domeniu,

Profiturile obținute din distribuția paralelă (import și exprt) sunt comparabile cu profiturile obținute din distribuția directă a medicamentelor. Taxele și impozitele plătite de către companiile ADEM către bugetul de stat din aceste profituri se ridică la 20 milioane de euro anual.

Ca sa va răspund direct la întrebare, da, exportul să nu fie interzis, exportatorii să câștige în continuare preluând excesul de stocuri din piață și importând nu numai medicamente care lipsesc temporar dar și altele care sunt mai scumpe în România, înregistrând și din aceste operaiuni profituri. Asa funcționează toată UE de ani buni, de exemplu în Danemarca, piața este aprovizionată în proporție de peste 24% din import paralel.

Față de situațiile transpuse în comunicatul Dstră din 11 mai 2020, solicit, în calitate de persoană care este implicată în mod direct în piața farmaceutică și în reglementările privind medicamentul din România, aducerea la cunoștința tuturor celor interesați, în mod public, a măsurilor luate de către grupul de farmaciști semnatari, pentru a proteja drepturile farmaciilor, înainte de interpelarea publică a mea, în calitate de Președinte ADEM.

Informații contact:

Farm. Coralia Kreyer, Președinte Asociația Distribuitorilor de Medicamente (ADEM)

Mobil: : +40 733 934 959 | e-mail: coralia.kreyer@adem-romania.ro