Pneumonia ucide mai mulți copii decât infecția HIV, malaria și rujeola la un loc, potrivit statisticilor, motiv pentru care comunitatea medicală salută decizia Ministerului Sănătății de a aloca fondurile necesare achiziției vaccinului pneumococic conjugat cu 13 valențe, acesta urmând a fi disponibil în mod gratuit pentru copiii din România, prin Programul Național De Vaccinare.
”Prevenirea bolilor pneumococice prin vaccinare reprezintă una dintre cele mai importante măsuri de sănătate publică, în contextul în care țara noastră ocupă, în continuare, primul loc în rândul statelor membre ale Uniunii Europene, în ceea ce privește mortalitatea infantilă, pneumonia constituind principala cauză de deces la copiii sub 5 ani. (...) Felicităm în mod public decizia Ministerului Sănătății de a iniția vaccinarea antipneumococică cu vaccinul care include cele mai multe serotipuri și are un profil de eficiență și de siguranță bine documentat, asigurând obținerea beneficiilor maxime privind starea de sănătate a populației.
Vă asigurăm de sprijinul nostru în derularea acestui demers și ne punem la dispoziție întreaga capacitate pentru a duce mai departe acțiunile de informare și educare a părinților din România.”, susține comunitatea medicală din România în cadrul unei scrisori trimise ministrului Sănătății, Florian Bodog.
Semnatarii scrisorii au subliniat faptul că vaccinarea antipneumococică de rutină a sugarilor este esențială în prevenirea bolilor pneumococice în România și poate contribui semnificativ la reducerea numărului de îmbolnăviri și la scăderea ratei mortalității infantile. ”Vaccinarea este considerată printre cele mai eficiente intervenții de sănătate publică disponibile și este o recomandare de bază a organismelor internaționale. Pneumoniile sunt una dintre afecțiunile severe cele mai frecvente cu care ne confruntăm. Organizația Mondială a Sănătății arată că există 6 boli responsabile pentru 99% din decesele cauzate de bolile infecțioase. Aceste boli sunt: virusul imuno-deficitar, bolile diareice, malaria, rujeola, pneumonia și tuberculoza. Statisticile arată că pneumonia ucide mai mulți copii decât infecția HIV, malaria și rujeola la un loc.
Datele epidemiologice locale referitoare la portajul și infecțiile pneumococice în România, alături de faptul că tulpinile de pneumococ identificate în România sunt dintre cele mai rezistente la antibiotice din întreagă lume, constituie o fundamentare de netăgăduit a introducerii vaccinului pneumococic conjugat cu cea mai extinsă acoperire, în Programul Național de Imunizare din România”, se precizează în scrisoarea adresată ministrului Sănătății.
Semnatarii scrisorii sunt Prof. Dr. Marin Burlea Președinte Societatea Română de Pediatrie, Prof. Dr. Doina Anca Plesca Vicepreședinte Societatea Română de Pediatrie, Conf. Dr. Oana Falup-Pecurariu Preşedinte Societatea Naţională Română de Boli Infecţioase Pediatrice, Prof. Dr. Ruxandra Ulmeanu Președinte Societatea Română de Pneumologie, Prof. Dr. Doina Azoicăi Președinte Comisia Națională de Epidemiologie din cadrul Ministerului Sănătății, Șef Lucrări Dr. Tudor Pop Președinte Societatea Română de Pediatrie Socială, Prof. Dr. Florin Mihălțan Societatea Română de Pneumologie, Ana Măiță Asociația „Mame pentru Mame”, Ovidiu Covaciu Coaliția România Sănătoasă.