Cu câte exemplare din rețetă pleacă pacientul din cabinetul medicului ?

Asistenti Medicali

Vizualizari: 7513

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

anm_headerIn ultima perioada, atat medicii cat si farmacistii aflati in relatie contractuala cu CAS au primit clarificari privind procesul de prescriptie electronica. Imi dau seama totusi ca nu a intervenit nici o modificare fata de normele initiale, aspecte care au fost obiectul multor cursuri in cadrul Centrului de Specializare Profesionala „Smart MedFarm”. 

Pornind de la premisa ca „repetitia este mama invataturii”, am decis si eu sa explic mai clar de ce este nevoie sa tiparim mai multe exemplare din reteta electronica si sa le inmanam pacientului si pe de alta parte, cu cate exemplare trebuie sa ajunga acesta la farmacie.

Pentru a retine mai usor, cursantilor mei le spun sa se gandeasca la unul din cazurile de mai jos (1, 2 sau 3) si exact acelasi numar de retete sa dea pacientilor la plecarea din cabinet.

Pentru a clarifica toate aceste aspecte, vom lua fiecare caz in parte:

Contract cu CAS

Sursa de curent electric

Sistem informatic

Internet

Semnatura digitala in nume propriu

 icon_-_Product_Features_-_Page_Contract  Power Plug  -desktop images  eToken
ok ok ok ok ok

1. Medicul presciptor are sistem informatic, acces internet, semnatura digitala pe numele lui si scrie o reteta ONLINE, asta inseamna ca sub linia de pe reteta este un text cu numarul de inregistrare in sistem si mentiunea ca  aceasta reteta este semnata cu certificatul respectiv care este pe numele medicului care a prescris reteta. In acest caz pacientul iese din cabinet cu un singur exemplar (componenta de prescriptie) si medicul POATE sa isi pastreze si el unul, dar nu este obligatoriu.  La farmacie reteta este scanata si eliberata total sau partial. In cazul in care farmacia elibereaza partial medicamentele, va inmana pacientului componenta de eliberare  care are inscrise pe ea doar medicamentele eliberate si cu care va merge la urmatoarea farmacie. Componenta de prescriptie ramane intotdeauna in prima farmacie unde s-au eliberat medicamente. Farmacia îsi poate pastra pentru evidenta proprie o copie dupa prescriptia medicala electronica (componenta prescriere).  A doua farmacie scaneaza componenta de eliberare de la prima farmacie si asa identifica medicamentele neeliberate. In ceea ce priveste documentele ce trebuiesc depuse la CAS, prima farmacie depune pe langa factura, borderou si cele doua componente in original (componenta de eliberare semnata inclusiv de asigurat/imputernicit  si componenta de prescriptie). A doua farmacie depune pe langa  factura, borderou doar componenta de eliberare semnata inclusiv de asigurat/imputernicit.

Contract cu CAS

Sursa de curent electric

Sistem informatic

Internet

Semnatura digitala in nume propriu

 icon_-_Product_Features_-_Page_Contract  Power Plug  -desktop images  eToken
ok ok ok ok 1195436930767206781not_ok_mark_h_kon_l_vdal_01.svg.med

2. Medicul presciptor are sistem informatic, acces internet, dar semnatura digitala NU ESTE pe numele lui si scrie o reteta ONLINE. Acesta este cazul unor spitale din Romania unde retetela sunt semnate si incarcate in sistem utilizand o singura semnatura digitala, de obicei a managerului spitalului. Sau mai este situatia intalnita pe perioada concediilor cand medicul inlocuitor scrie retete utilizand propria parafa avand la baza conventia de reciprocitate, dar incarca in sistem reteta utilizand semnatura digitala a medicului titular.  In acest caz, se listeaza obligatoriu 2 exemplare pe suport hârtie (componenta prescriere), pe care le semneaza, parafeaza si stampileaza, din care un exemplar ramâne la medicul prescriptor pentru evidenta proprie si un exemplar îl înmâneaza asiguratului pentru a se depune de catre acesta la farmacie. Farmacia listeaza pe suport hârtie prescriptia medicala electronica (componenta eliberare), cu confirmarea semnaturii electronice a farmacistului, care se semneaza si de asigurat sau persoana care ridica medicamentele, pe care împreuna cu un exemplar din  prescriptia medicala (componenta prescriere) o ataseaza la factura si borderoul centralizator care se depun la casa de asigurari de sanatate în vederea decontarii. Farmacia îsi poate pastra pentru evidenta proprie o copie dupa prescriptia medicala electronica (componenta prescriere).

Contract cu CAS

Sursa de curent electric

Sistem informatic

Internet

Semnatura digitala in nume propriu

 icon_-_Product_Features_-_Page_Contract  Power Plug  -desktop images  eToken
1195436930767206781not_ok_mark_h_kon_l_vdal_01.svg.med

3. Medicul presciptor are sistem informatic,  nu are acces internet sau semnatura digitala  si scrie o reteta OFFLINE. Sunt cazurile retetelor scrise la domiciulul pacientului sau cand lipseste una din conditiile cumulative pentru presciptii online (sursa de curent electric, sistem informatic, internet, semnatura digitala). In acest caz medicul listeaza obligatoriu pe suport hârtie 3 exemplare ale prescriptiei electronice (componenta prescriere), pe care le semneaza, parafeaza si stampileaza, din care un exemplar îl pastreaza pentru evidenta proprie si 2 exemplare le înmâneaza asiguratului pentru a le depune la farmacie. Farmacia listeaza pe suport hârtie componenta eliberare cu confirmarea semnaturii electronice a farmacistului, care se semneaza si de asigurat sau persoana care ridica medicamentele, pe care farmacia o ataseaza, alaturi de un exemplar original al componentei de prescriptie la factura si borderoul centralizator care se înainteaza la casa de asigurari de sanatate în vederea decontarii. Farmacia îsi va pastra pentru evidenta proprie un exemplar original din componenta de prescriere.

completeaza în mod obligatoriu cu toate informatiile solicitate în formularul de prescriptie medicala cu regim special, precum si în formularul de prescriptie medicala electronica, aprobate prin ordin al ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate . Medicamentele cuprinse în prescriptiile medicale care nu contin toate datele obligatorii a fi completate de medic, prevazute în formularul de prescriptie medicala cu regim special, respectiv în formularul de prescriptie medicala electronica, nu se elibereaza de catre farmacii si nu se deconteaza de casele de asigurari de sanatate.

Mai multe informatii gasiti si aici: http://www.suryam.ro/public/ghid_utilizare.pdf

Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZAREArcadia – Spitale și Centre Medicale a investit peste 600.000 euro în tehnologie medicală pentru tratament neurochirurgical minim invaziv

Asistenti Medicali

Vizualizari: 566291

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Arcadia – Spitale și Centre Medicale, cea mai mare rețea privată de sănătate din regiunea Moldovei, anunță o serie de noi investiții dedicate specialității de neurochirurgie, cu o valoare de peste 600.000 euro.

De peste 10 ani, Arcadia oferă servicii medicale la standarde ridicate pentru pacienții din zona de Nord-Est și investește constant în dezvoltare și tehnologii inovatoare, pentru sănătatea întregii comunități.

Anul acesta, Arcadia a dotat centrele și spitalele din rețea cu o serie de instrumente și aparate medicale de ultimă generație care permit tratarea minim invazivă a unor afecțiuni frecvente, recuperarea mai rapidă a pacienților, dar și creșterea confortului postoperator.

Microscopul operator pentru neurochirurgie Zeiss OPMI Pentero 800 și sistemul pentru intervenții minim invazive MEDTRONIC METR’X, motorul chirurgical de mare viteză Aesculap și instrumentele de coloană și de microchirurgie, Aesculap și KLS Martin completează tehnologia disponibilă în Spitalul Arcadia. Aceste echipamente performante și inovatoare oferă neurochirurgilor profunzime și claritate în analiza detaliilor intraoperator și asigură precizia și siguranța fiecărui gest chirugical.

„Urmărim cu atenție inovațiile din domeniul tehnologiei medicale și analizăm în mod permanent semnalele primite de la pacienții noștri. Astfel, ne asigurăm că investim constant, cu o bază solidă informațională și de analiză. Tehnologia state of the art, dedicată intervențiilor de neurochirurgie, se înscrie în strategia pe care o dezvoltăm dintotdeauna la Arcadia, ce are în focus sănătatea pacienților”, a declarat Dan Fiterman, General Manager Arcadia – Spitale şi Centre Medicale.

Tipuri de afecțiuni ce pot fi tratate prin intermediul neurochirurgiei minim invazive

 Tratamentul neurochirurgical minim invaziv este indicat în cazul mai multor tipuri de afecțiuni frecvente precum hernia de disc lombară și cervicală posterioară, instabilitatea coloanei vertebrale, spondiloliza sau stenoza coloanei vertebrale (îngustarea canalului spinal) lombară și cervicală. De asemenea, este recomandat și în cazul unor afecțiuni cu incidență mai rară, precum infecția sau tumorile care pot apărea la nivelul coloanei vertebrale.

Avantajele tratamentului neurochirurgical minim invaziv pentru pacienți

 Intervențiile neurochirurgicale minim invazive oferă pacienților o serie de beneficii importante atât la nivel cosmetic, cât și la nivel funcțional. În cazul acestor intervenții, cicatricile sunt diminuate datorită inciziunilor cutanate mai mici, uneori de câțiva milimetri, iar riscul de afectare a mușchilor este mai scăzut. De asemenea, gradul de sângerare și riscul de infecție sunt reduse, este diminuată durerea și dependența de medicamentele analgezice post operatorii, iar pacientul se poate recupera și reabilita mai rapid după operație.

„Noile dotări din Spitalul Arcadia pun în valoare experiența echipei de neurochirurgie, reprezentând instrumente medicale importante care contribuie la reducerea timpului necesar desfășurării intervenției, cresc gradul de certitudine a gesturilor chirurgicale și oferă o serie extinsă de avantaje pacienților”, a declarat Dr. Sorin Nistor, Director medical Arcadia – Spitale și Centre Medicale.

 

Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZAREPlatforma pentru raportarea reacțiilor adverse suspectate post-imunizare la vaccinurile împotriva COVID-19, funcțională

Asistenti Medicali

Vizualizari: 1083434

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) pune la dispoziția pacienților si a profesioniștilor din domeniul sănătății noile fișe de raportare a reacțiilor adverse suspectate post-imunizare la vaccinurile împotriva COVID-19. Fișa de raportare poate fi accesată pe site-ul anm.ro, în secțiunea - VACCINARE COVID-19 (https://www.anm.ro/medicamente-de-uz-uman/farmacovigilenta/raportarea-reactiilor-adverse-incontext-covid-19/) Modalitatea de raportare poate fi făcută atât on-line, cât și prin modalitățile clasice de raportare – completarea fișei de reacții adverse și transmiterea acesteia către Direcția Farmacovigilență si Managementul Riscului. Mai multe detalii le găsiți accesând linkul: https://www.anm.ro/medicamente-de-uzuman/farmacovigilenta/raportarea-reactiilor-adverse-in-context-covid-19/

Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZAREPlatforma pentru programarea online la vaccinarea împotriva COVID-19, disponibilă de astăzi

Platforma informatică care permite programarea persoanelor pentru vaccinarea împotriva COVID-19 – https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/ – este operațională. Începând de astăzi, 28 decembrie a.c., în conformitate cu Strategia de vaccinare împotriva […]

Unu din doi români consideră că în spațiul public nu există suficientă informație cu privire la contextul pandemic

Jumătate dintre români nu se consideră suficient de bine informați cu privire la contextul pandemic de anul acesta, arată un studiu* realizat toamna aceasta de Coaliția România Sănătoasă, […]

Efectele dezechilibrelor alimentare de Sărbători

În luna decembrie, deseori alimentația este dezechilibrată, astfel că de la o alimentație monotonă, pe care mulți o au înainte de Crăciun (în special cei care țin post), […]

42% dintre români au suferit tulburări psiho-emoționale în perioada pandemiei SARS Cov 2

Primul studiu din România despre impactul pandemiei de COVID-19 asupra sănătății fizice și mintale a populației arată că românii sunt mai triști, mai furioși, mult mai anxioși și […]

Raportarea reacțiilor adverse suspectate în cazul pacienților cu COVID-19

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency – EMA)și autoritățile naționale competente încurajează pacienții infectați cu noul coronavirus (COVID-19) să raporteze reacțiile adverse pe care le experimentează în […]

Vaccinul anti-COVID al BioNTech și Pfizer aprobat în Uniunea Europeană

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA-European Medicines Agency) a aprobat folosirea în Uniunea Europeană a vaccinului anti COVID-19 dezvoltat de BioNTech și Pfizer, potrivit comunicatului oficial. Vaccinul, numit Comirnaty, […]

Programele naționale de sănătate se prelungesc până la 31 martie 2021

La solicitarea Ministerului Sănătății, Executivul a aprobat în ședința  din data de 11 decembrie 2020, Hotărârea pentru prelungirea termenului de aplicare a prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 155/2017 privind […]

Metamizol: Risc de leziuni hepatice induse medicamentos

Deținătorii autorizațiilor de punere pe piață (DAPP) pentru medicamentele care conțin metamizol, de comun acord cu Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) și cu Agenția Națională a Medicamentului și […]

Accesul la sistemele de sănătate din România și Regatul Unit, în contextul Brexit

Perioada de tranziție, pe care o parcurgem după  retragerea Regatului Unit  din Uniunea Europeană,  se va încheia la data de 31 decembrie 2020. Până la acea dată, cetățenii români și membrii […]

Ședință publică a Agenției Europene a Medicamentelor privind aprobarea vaccinurilor anti-COVID-19

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency – EMA) va organiza o ședință publică pe 11 Decembrie 2020 pentru a informa cetățenii europeni despre procesele de reglementare ale […]

Parteneriat între Medicover și Spitalul Clinicco în Brașov: Clinica Medicover, relocată

Medicover România, unul dintre cei mai importanți furnizori privați de servicii medicale, a decis relocarea clinicii deținute în Brașov în cadrul spitalului Clinicco, în urma semnării unui parteneriat […]

Zentiva a început producția de biocide pentru populație pentru a susține lupta împotriva COVID-19

Zentiva România, cel mai mare producător autohton de medicamente generice în unități vândute*, a demarat producția de dezinfectanți pentru mâini, după ce a primit autorizarea produselor în categoria […]

Indicatorii tehnico-economici pentru construirea Centrului de arși la Spitalul ”Grigore Alexandrescu” București, aprobați

La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat în ședința de vineri Hotărârea de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Construirea unui centru de arşi […]

Noi molecule inovative introduse în lista de medicamente gratuite și compensate

La solicitarea Ministerului Sănătății, Executivul a aprobat în sedinta de vineri, 4 decembrie, Hotărârea privind modificarea şi completarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând […]

Noi reglementări pentru transferul în străinătate a pacienților cu arsuri grave

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății a aprobat *Ordinul pentru înființarea comisiilor de analiză a solicitărilor de transfer în străinătate în vederea efectuării tratamentului pentru pacienții cu arsuri grave și […]

Cererea de autorizare a vaccinului COVID, dezvoltat de BioNTech şi Pfizer, depusă la Agenția Europeană a Medicamentului

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency-EMA) a primit cererea pentru autorizarea de punere pe piaţă condiţionată pentru vaccinul BNT162b2, un vaccin mRNA COVID-19 dezvoltat de BioNTech şi […]

Agenția Europeană a Medicamentului demarează prima evaluare continuă a vaccinului Ad26.COV2.S fabricat de Janssen

Comitetul EMA pentru medicamente de uz uman (the Committee for Medicinal Products for Human Use – CHMP) al EMA a început procesul de evaluare continuă a Ad26.COV2.S, un […]

Cererea de autorizare condiţionată a vaccinului COVID-19 Moderna, depusă la Agenția Europeană a Medicamentului

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agengy-EMA) a primit cererea pentru autorizarea de punere pe piaţă condiţionată pentru vaccinul mRNA COVID-19 de la Moderna Biotech Spain, S.L. (o […]

Strategia de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 în România, aprobată

La propunerea Ministerului Sănătății, Executivul a aprobat *Hotărârea de Guvern privind aprobarea Strategiei de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 în România* Strategia de vaccinare a fost elaborată de către Comitetul […]

Legislație în lucru privind comercializarea și utilizarea testelor rapide de detecție a antigenelor SARS-Cov-2

Testele rapide de detecție a antigenelor SARS Cov-2, la fel ca toate dispozitive medicale, trebuie utilizate în conformitate cu instrucțiunile producătorilor. În România, testele rapide antigen sunt folosite […]