Cum să facem față situațiilor stresante la locul de muncă

Asistenti Farmacisti

Vizualizari: 4616

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

dsc_0207Autor: Gabriela Puskas MD, Ph.D. Managing partner Performace Group Business & Career Coach

Sănătatea, ca și concept care definește “starea de împlinire integrativă de sine” (fizică, psihică și socială) este o condiție esențială pentru toate formele sub care este organizată materia vie. Pentru ființa umană, munca este un obiectiv fundamental ca și scop de realizare, ceea ce înseamna că sănătatea se exteriorizează prin capacitatea maximă de muncă.

Valoarea muncii unei persoane, bărbat sau femeie, indiferent de domeniul de activitate, nu poate fi redusă la produsele rezultate sau la serviciul prestat, recompensele printr-un salariu sau prin altfel de onorarii. În această valoare trebuie inclus și faptul că a munci opt ore pe zi înseamnă a-ți vinde, zilnic, opt ore din viață.

Privind astfel lucrurile, prețul vieții unui om este inestimabil! Atâta timp cât suntem făcuți să credem că această criză este, în principal, una de natură economică și financiară, nu vom reuși să înțelegem că, înainte de toate, ea este una relațională și identitară.

Angajatul din ziua de astăzi, profesionistul liber, antreprenor sau lider, confruntat cu nenumărate greutăți de natură materială și personală, își caută în primul rând sensul, identitatea pierdută.

Organizațiile le cer angajaților performanțe tot mai ridicate. Aceștia încearcă să se ridice la înălțimea așteptărilor, însă metoda uzuală – de prelungire a programului – are consecințe secundare. Angajații obosesc, nu se mai implică suficient, se îmbolnăvesc și preferă alte medii profesionale, mai sănătoase. Problema esențială a prelungirii programului de lucru, a încărcării gradului de ocupare este aceea că timpul este o resursă finită. Atât oamenii cât și organizațiile sau sistemele  pentru care lucrează ajung să fie secătuiți, nu îmbogățiți.

Dacă e necesară o schimbare în universul profesional, ea ar consta în a atribui un nou sens muncii, dincolo de rezultatele urmărite și de scopul ei cel mai rapace, profitul.

Este necesar să dăm un sens muncii pentru a nu lăsa ca nemulțumirile să se adune, să invadeze viața personală, să afecteze și să deterioreze calitatea vieții. Așa cum stau lucrurile, în prezent, multe persoane resimt o suferință morală și fizică în ceea ce privește munca lor:

“De ce este atât de greu să fii mulțumit la locul de muncă?

De ce există, în relațiile personale, ca și în domeniul profesional, atâtea tensiuni, neînțelegeri, reclamații, refuzuri, violențe mai mult sau mai puțin manifeste?

De ce relațiile dintre persoanele care trăiesc sau lucrează împreună sunt atât de conflictuale, atât de lipsite de calm?

Cum putem să stabilim relații corecte, astfel încât să fim apreciați de către colegii și superiorii noștrii?”

 Una dintre căile posibile ar fi studierea artei comunicării, relaționării, apoi să dăm un sens muncii, astfel încât să nu lăsăm nefericirea, nemulțumirea să se adune, să se reverse și să ne invadeze viața.

Negativismul gândurilor și acțiunilor noastre ne face la fel de mult rău ca alimentația nesănătoasă, tutunul sau lipsa de somn.

Toate dificultățile, tensiunile, nemulțumirile, la un moment dat, vor fi gestionate și rezolvate mai greu sau mai ușor, însă ele au, toate, un punct comun: sunt ‘energivore și toxice”, conduc la stres și presupun permanente reajustări, îi dezorientează ori îi tulbură pe cei direct sau indirect vizați. Stresul afectează randamentul, duce la apariția greșelilor, influențează negativ anturajul profesional, creează tensiuni și conflicte, cu colegii, clienții, pacienții sau în diferitele departamente ale organizației.

De-a lungul carierei de coaching, am colaborat cu sute de lideri și manageri, care aproape în unanimitate au declarat că depun eforturi din ce în ce mai mari pentru a fi la înălțime, a rezolva probleme tot mai multe într-un interval limitat de timp și că se simt tot mai aproape de nivelul-limită.

Pentru a-și reîncărca bateriile, oamenii trebuie să identifice costurile comportamentelor consumatoare de energie și apoi să-și asume responsabilitatea de a le schimba, indiferent de circumstanțele cu care se confruntă. Iată, așadar, tabloul deloc îmbucurător care înfățișează realitatea universului profesional de azi.

Mai multă energie în viața noastră profesională

Definită în fizică drept capacitatea de a lucra, energia se datorează unui număr de patru surse principale existente în ființele umane: organismul, emoțiile, mintea și spiritul.  În fiecare dintre acestea, energia se poate extinde și reînnoi sistematic și regulat, prin stabilirea de demersuri specifice.

Este necesar să găsim soluții pentru depășirea crizelor identitare sau de relaționare la locul de muncă, pentru a învăța să respectăm și să ne facem respectați, pentru a ne proteja integritatea fizică, psihică și morală, pentru a împiedica, până la urmă, să ne afecteze și să ne deterioreze calitatea vieții.

În fapt, creșterea capacității, sau a energiei, permite realizarea mai multor activități, în timp mai puțin, la un nivel de angajament sporit și cu o durabilitate mai mare.

Iată, în continuare, cum putem interveni în cele patru arii majore pentru anticiparea manifestării stresului:

Organismul: Energia fizică

Știm cu toții că alimentația, mișcarea, somnul și odihna, efectuate necorespunzător, ne diminuează nivelul de energie, dar și capacitatea de a ne gestiona emoțiile și de a ne concentra. Cu toate acestea, mulți angajați sau chiar manageri nu reușesc să aibă un comportament sănătos, din cauza celorlalte solicitări la care sunt expuși.

Foarte des, când oamenii se gândesc la sport, își imaginează că trebuie să meargă la sală sau că trebuie să facă zilnic antrenamente dificile. Din experiența mea de coach, am descoperit că modul în care este trăită viața, în ansamblu, face diferența. Important este să fi realist referitor la ce anume faci și să faci o plăcere din ”a face” acel lucru.

Mai bine respecți un plan de exercițiu de 3 zile pe săptămână decât să nu reușești să respecți un plan de șapte antremanente pe săptămână. Sentimentul eșecului este foarte probabil să te facă să te simți inadecvat și să te descurajeze complet. Planurile care sunt rigide de obicei nu funcționează, iar principiul ”puțin și des”, care reprezintă esența conservării sănătății, intră în această categorie.

Emoțiile: Calitatea energiei

Atunci când oamenii reușesc să își controleze emoțiile își pot îmbunătăți calitatea energiei, indiferent de presiunile externe cu care se confruntă. Pentru a putea face acest lucru, trebuie să conștientizeze mai întâi felul în care se simt în diverse momente pe parcursul zilei de lucru, precum și impactul acestor emoții asupra eficacității.

Majoritatea oamenilor înțeleg că tind să aibă cele mai bune performanțe atunci când simt energie pozitivă și sunt surprinși de faptul că nu pot desfășura o activitate satisfăcătoare sau nu pot conduce cu adevărat când se simt altfel.

Confruntați cu solicitări neîntrerupte și provocări neașteptate, oamenii tind să fie cuprinși de emoții negative de mai multe ori pe zi.  Devin nervoși și nerăbdători, agitați și tensionați.

Astfel de stări de spirit epuizează energia și provoacă fricțiuni la nivelul relațiilor sale interpersonale. Emoțiile, anxietățile, tensiunile sunt toxice, iar emoțiile negative fac ca oamenii să nu mai gândească logic clar.

Gândurile negative obstrucționează gândirea, împiedicând bucuria să se manifeste. Îngrijoarea afectează celulele nervoase din stomac și comandă creierului să secrete sucuri gastrice care se transformă în toxine pentru organism. Totodată, solicită la maximum și distruge sistemul nervos și pe cel glandular. Grjile ne afectează somnul, duc la diabet, la apariția ridurilor. Ne distrug capacitatea de concentrare și de decizie. Ne blochează energia și ne dereglează metabolismul.

Conștientizarea problemelor perturbatoare și responsabilitatea pentru propria stare de bine pot fi o soluție pentru rezolvarea acestor stări, alături zile de concediu, pentru reflecție, meditație, introspecție și apoi luarea de decizii sănătoase pentru propria viață.

Prin sesiuni de coaching, conștientizăm din ce în ce mai mult, că stă în puterea noastră să ne controlăm, să ne corectăm și să redobândim echilibrul, armonia, plenitudinea. Ecologia interioară reprezintă o muncă personală de desăvârșire a sinelui, pe care o putem numi și dezvoltare personală  sau spirituală.

Atunci când oamenii învață să recunoască ce tipuri de evenimente le generează emoțiile negative, dobândesc o capacitate sporită de a-și controla reacțiile.

 Mintea: concentrarea energiei

Mulți profesioniști din sectorul medical consideră că desfășurarea simultană a mai multor activități este indispensabilă, având în vedere solicitările cu care se confruntă, însă ea nu face altceva decât să submineze productivitatea și rezultatele pe care le scontează.

Distragerile costă mult: trecerea temporară a atenției de la o activitate la alta – dacă vă opriți să răspundeți la un e-mail sau la telefon, de exemplu – mărește timpul necesar pentru finalizarea activității principale cu până la 25%, acest fenomen fiind cunsocut sub numele de “timp de comutare”. Este mult mai eficient să vă concentrați complet timp de 90-120 de minute, să luați o pauză adevărată, apoi să vă concentrați complet pe următoarea activitate. Aceste perioade de lucru sunt denumite “sprinturi ultradiene”.

Cu cât mintea este mai calmă, cu atât ne este mai ușor să lucrăm cu ea, să ne organizăm depozitul de informații, cu intenții clare și precise. Viața ne este modelată de ceea ce gândim. Suntem alcătuiți din vibrații și stă în puterea noastră să le schimbăm și să dăm sens realității și să rămânem deschiși la toate posibilitățile care ni se oferă.

Dacă mintea ne este congestionată, nu putem funcționa normal. Prea multe lucruri ne distrag atenția, ne induc în eroare, ne împiedică să ne concentrăm.

A ne pune ordine în gânduri înseamnă, la fel ca în cazul aranjării lucrurilor materiale, a elimina tot ce nu mai contribuie la satisfacerea unei nevoi, astfel încât să facem loc pentru ceea ce este important. Iar acest lucru seamănă cu funcționarea unui mușchi care, dacă e lucrat, devine mai rezistent. Fiecare gând lasă urme și întărește sau slăbește sistemul imunitar.

Spiritul uman: energia semnificației și a scopului

Dintotdeauna, și în ciuda afirmațiilor carteziene, omul a știut că bolile corpului sunt strâns legate de cele ale sufletului.

Oamenii beneficiază de energia spiritului atunci când activitățile lor cotidiene sunt în acord cu ceea ce apreciază cel mai mult, cu lucrurile care le dau senzația de semnificație și scop.

Dacă activitatea pe care o desfășoară îi interesează cu adevărat, de regulă simt mai multă energie pozitivă, se concentrează mai bine și sunt mai perseverenți. Din păcate, solicitările ridicate și ritmul rapid al mediului profesional nu oferă timp liber suficient pentru a acorda atenție acestor aspecte, iar mulți oameni nici nu recunosc semnificația și scopul drept potențiale surse de energie.

Majoritatea oamenilor trăiesc într-un ritm atât de alert, încât nu se opresc aproape niciodată ca să se întrebe pentru ce anume luptă și ce își doresc cu adevărat. Prin urmare, acțiunile lor sunt dictate de solicitările externe. Cu cât viața interioară este mai bogată, cu atât stima de sine e mai mare și avem mai multe de oferit celorlalți.

Însă pentru a ne controla impulsurile și a ne regăsi echilibrul, e nevoie de mai mult decât să luăm pur și simplu unele decizii. Se impune o întreagă reconstrucție a modului de a gândi și a funcționa în lume.

Sănătatea este o chestiune de atitudine interioară, iar viața ne cere să nu abandonăm niciodată ce avem mai bun în noi înșine. Sistemul de gândire și modul de exprimare condiționează și ele comportamentul fizic, atitudinile, confortul sa disconfortul.

În fiecare secundă a vietii, ne creăm o realitate prin intermediul gândurilor și al conduitei noastre. Trebuie să înțelegem care este prețul pe care îl plătim pentru gândurile negative. A ne corecta înseamnă în primul rând a ne elibera și abia apoi a ne forma sau a dobândi o nouă abilitate. Putem să lucrăm cu noi înșine pentru a ne remedia tiparele defectuoase. Însă orice exercițiu, abilitate nouă presupune disciplină proprie, ordonarea lucrurilor și gândurilor, regularitate, efort. Ea nu este o obligație a noastră, ci o alegere personală. Adevărata filozofie este autodisciplina. Trebuie să ne confuntăm cu noi înșine. Și mai ales trebuie să resimțim aceste tehnici ca pe o nevoie, o sursă de îmbogățire, o necesitate.

 Pana la data de 01.10.2020 Pretul unui abonament anual pentru Revista Health, editia electonică, este doar 120 lei. COMPLETEAZA ACUM FORMULARUL ONLINE PENTRU A TE ABONA.

Revista HEALTH apare exclusiv in format electronica, sub egida Colegiului Medicilor din Județul Mureș și a fost inclusă in Nomenclatorul Publicațiilor Creditate pentru anul 2020, fiind creditata cu 5 credite  de catre urmatoarele autoritatile profesionale. 
 • Colegiul Farmacistilor din Romania a creditat Revista HEALTH, pentru anul 2020, cu 5 EFC 
 • OAMGMAMR a creditat Revista HEALTH, pentru anul 2020, cu 5 EMC  
 • Colegiul Medicilor Dentisti din Romania a creditat Revista HEALTH, pentru anul 2020, cu 5 EMC
 • Colegiul Medicilor din Romania NU a creditat Revista HEALTH


Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZARECURS ONLINE (24 CREDITE EFC) - Confidențialitatea serviciului farmaceutic,  între obligație etică și obligație legală”

Odată cu aplicarea Regulamentului (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date, a crescut posibilitatea aplicării de sancțiuni de ordin disciplinar și administrativ, mult amplificate, personalului farmaceutic pentru gestionarea defectuoasă sau divulgarea către terțe persoane a informațiilor despre sănătatea unor pacienți.

Taxa de curs: 150 LEI. Pentru abonații activi la Revista Health taxa de curs este doar 80 LEI.

Comisia Profesional - Științifică a Colegiului Farmaciștilor din România a acordat 24 ore de Educație Farmaceutică Continuă farmaciştilor participanţi la acest curs online.

Platforma pentru raportarea reacțiilor adverse suspectate post-imunizare la vaccinurile împotriva COVID-19, funcțională

Asistenti Farmacisti

Vizualizari: 320080

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) pune la dispoziția pacienților si a profesioniștilor din domeniul sănătății noile fișe de raportare a reacțiilor adverse suspectate post-imunizare la vaccinurile împotriva COVID-19. Fișa de raportare poate fi accesată pe site-ul anm.ro, în secțiunea - VACCINARE COVID-19 (https://www.anm.ro/medicamente-de-uz-uman/farmacovigilenta/raportarea-reactiilor-adverse-incontext-covid-19/) Modalitatea de raportare poate fi făcută atât on-line, cât și prin modalitățile clasice de raportare – completarea fișei de reacții adverse și transmiterea acesteia către Direcția Farmacovigilență si Managementul Riscului. Mai multe detalii le găsiți accesând linkul: https://www.anm.ro/medicamente-de-uzuman/farmacovigilenta/raportarea-reactiilor-adverse-in-context-covid-19/Pana la data de 01.10.2020 Pretul unui abonament anual pentru Revista Health, editia electonică, este doar 120 lei. COMPLETEAZA ACUM FORMULARUL ONLINE PENTRU A TE ABONA.

Revista HEALTH apare exclusiv in format electronica, sub egida Colegiului Medicilor din Județul Mureș și a fost inclusă in Nomenclatorul Publicațiilor Creditate pentru anul 2020, fiind creditata cu 5 credite  de catre urmatoarele autoritatile profesionale. 
 • Colegiul Farmacistilor din Romania a creditat Revista HEALTH, pentru anul 2020, cu 5 EFC 
 • OAMGMAMR a creditat Revista HEALTH, pentru anul 2020, cu 5 EMC  
 • Colegiul Medicilor Dentisti din Romania a creditat Revista HEALTH, pentru anul 2020, cu 5 EMC
 • Colegiul Medicilor din Romania NU a creditat Revista HEALTH


Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZARECURS ONLINE (24 CREDITE EFC) - Confidențialitatea serviciului farmaceutic,  între obligație etică și obligație legală”

Odată cu aplicarea Regulamentului (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date, a crescut posibilitatea aplicării de sancțiuni de ordin disciplinar și administrativ, mult amplificate, personalului farmaceutic pentru gestionarea defectuoasă sau divulgarea către terțe persoane a informațiilor despre sănătatea unor pacienți.

Taxa de curs: 150 LEI. Pentru abonații activi la Revista Health taxa de curs este doar 80 LEI.

Comisia Profesional - Științifică a Colegiului Farmaciștilor din România a acordat 24 ore de Educație Farmaceutică Continuă farmaciştilor participanţi la acest curs online.

Platforma pentru programarea online la vaccinarea împotriva COVID-19, disponibilă de astăzi

Asistenti Farmacisti

Vizualizari: 319304

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Platforma informatică care permite programarea persoanelor pentru vaccinarea împotriva COVID-19 - https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/ - este operațională. Începând de astăzi, 28 decembrie a.c., în conformitate cu Strategia de vaccinare împotriva COVID-19, se pot planifica la vaccinare persoanele din etapa 1, respectiv lucrătorii din domeniile sănătate și social, urmând să se activeze accesul în aplicație și pentru celelalte două grupe de vaccinare (grupa a II-a – populația cu grad de risc și lucrătorii care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale și grupa a III-a – populația generală). Vom informa opinia publică imediat ce accesul în aplicație va fi disponibil și pentru aceste două grupe populaționale.

Planificarea electronică prin intermediul platformei eficientizează procesul de vaccinare, distribuția dozelor de vaccinare și evită supraaglomerarea din centrele de vaccinare. Platforma informatică vine în sprijinul tuturor celor care vor să se programeze pentru vaccin, inclusiv populația generală din etapa a 3-a. Pașii de înscriere sunt ușor de parcurs. Din platforma națională de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19, https://vaccinare-covid.gov.ro/, se accesează meniul PROGRAMEAZĂ-TE sau se accesează direct link-ul https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/. Persoanele care se planifică la vaccinare își creează un cont pe baza datelor de identificare și a numărului de telefon. În contul creat, cetățenii au acces la propriile programări: centrul de vaccinare, datele la care vor fi efectuate prima administrare și rapelul (cea de-a doua doză). De asemenea, în momentul programării, platforma generează un document pe baza căruia se va face accesul în centrul de vaccinare la data planificată. Ulterior, la prezentarea în centrul de vaccinare a persoanei programate, validarea programării se realizează în zona de triaj prin scanarea codului QR de pe documentul generat de platformă sau pe baza cărții de identitate.

Platforma a fost dezvoltată de Serviciul de Telecomunicații Speciale pe baza cerințelor operaționale formulate de Comitetul Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19. Personalul medical din centrele de vaccinare va utiliza tablete distribuite de STS, cu ajutorul cărora se va realiza accesul securizat în aplicația Registrul Electronic Național de Vaccinare (RENV). Aplicația RENV este pusă la dispoziție de Institutul Național de Sănătate Publică pentru a avea evidența vaccinărilor. Platforma și sistemele informatice puse la dispoziție de către Serviciul de Telecomunicații Speciale au fost astfel dimensionate și configurate încât să permită accesarea simultană de către un număr mare de utilizatori, totodată fiind implementate și măsuri specifice de securitate cibernetică.Pana la data de 01.10.2020 Pretul unui abonament anual pentru Revista Health, editia electonică, este doar 120 lei. COMPLETEAZA ACUM FORMULARUL ONLINE PENTRU A TE ABONA.

Revista HEALTH apare exclusiv in format electronica, sub egida Colegiului Medicilor din Județul Mureș și a fost inclusă in Nomenclatorul Publicațiilor Creditate pentru anul 2020, fiind creditata cu 5 credite  de catre urmatoarele autoritatile profesionale. 
 • Colegiul Farmacistilor din Romania a creditat Revista HEALTH, pentru anul 2020, cu 5 EFC 
 • OAMGMAMR a creditat Revista HEALTH, pentru anul 2020, cu 5 EMC  
 • Colegiul Medicilor Dentisti din Romania a creditat Revista HEALTH, pentru anul 2020, cu 5 EMC
 • Colegiul Medicilor din Romania NU a creditat Revista HEALTH


Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZARECURS ONLINE (24 CREDITE EFC) - Confidențialitatea serviciului farmaceutic,  între obligație etică și obligație legală”

Odată cu aplicarea Regulamentului (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date, a crescut posibilitatea aplicării de sancțiuni de ordin disciplinar și administrativ, mult amplificate, personalului farmaceutic pentru gestionarea defectuoasă sau divulgarea către terțe persoane a informațiilor despre sănătatea unor pacienți.

Taxa de curs: 150 LEI. Pentru abonații activi la Revista Health taxa de curs este doar 80 LEI.

Comisia Profesional - Științifică a Colegiului Farmaciștilor din România a acordat 24 ore de Educație Farmaceutică Continuă farmaciştilor participanţi la acest curs online.

Unu din doi români consideră că în spațiul public nu există suficientă informație cu privire la contextul pandemic

Jumătate dintre români nu se consideră suficient de bine informați cu privire la contextul pandemic de anul acesta, arată un studiu* realizat toamna aceasta de Coaliția România Sănătoasă, […]

Efectele dezechilibrelor alimentare de Sărbători

În luna decembrie, deseori alimentația este dezechilibrată, astfel că de la o alimentație monotonă, pe care mulți o au înainte de Crăciun (în special cei care țin post), […]

42% dintre români au suferit tulburări psiho-emoționale în perioada pandemiei SARS Cov 2

Primul studiu din România despre impactul pandemiei de COVID-19 asupra sănătății fizice și mintale a populației arată că românii sunt mai triști, mai furioși, mult mai anxioși și […]

Raportarea reacțiilor adverse suspectate în cazul pacienților cu COVID-19

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency – EMA)și autoritățile naționale competente încurajează pacienții infectați cu noul coronavirus (COVID-19) să raporteze reacțiile adverse pe care le experimentează în […]

Vaccinul anti-COVID al BioNTech și Pfizer aprobat în Uniunea Europeană

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA-European Medicines Agency) a aprobat folosirea în Uniunea Europeană a vaccinului anti COVID-19 dezvoltat de BioNTech și Pfizer, potrivit comunicatului oficial. Vaccinul, numit Comirnaty, […]

Programele naționale de sănătate se prelungesc până la 31 martie 2021

La solicitarea Ministerului Sănătății, Executivul a aprobat în ședința  din data de 11 decembrie 2020, Hotărârea pentru prelungirea termenului de aplicare a prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 155/2017 privind […]

Metamizol: Risc de leziuni hepatice induse medicamentos

Deținătorii autorizațiilor de punere pe piață (DAPP) pentru medicamentele care conțin metamizol, de comun acord cu Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) și cu Agenția Națională a Medicamentului și […]

Accesul la sistemele de sănătate din România și Regatul Unit, în contextul Brexit

Perioada de tranziție, pe care o parcurgem după  retragerea Regatului Unit  din Uniunea Europeană,  se va încheia la data de 31 decembrie 2020. Până la acea dată, cetățenii români și membrii […]

Ședință publică a Agenției Europene a Medicamentelor privind aprobarea vaccinurilor anti-COVID-19

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency – EMA) va organiza o ședință publică pe 11 Decembrie 2020 pentru a informa cetățenii europeni despre procesele de reglementare ale […]

Parteneriat între Medicover și Spitalul Clinicco în Brașov: Clinica Medicover, relocată

Medicover România, unul dintre cei mai importanți furnizori privați de servicii medicale, a decis relocarea clinicii deținute în Brașov în cadrul spitalului Clinicco, în urma semnării unui parteneriat […]

Zentiva a început producția de biocide pentru populație pentru a susține lupta împotriva COVID-19

Zentiva România, cel mai mare producător autohton de medicamente generice în unități vândute*, a demarat producția de dezinfectanți pentru mâini, după ce a primit autorizarea produselor în categoria […]

Indicatorii tehnico-economici pentru construirea Centrului de arși la Spitalul ”Grigore Alexandrescu” București, aprobați

La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat în ședința de vineri Hotărârea de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Construirea unui centru de arşi […]

Noi molecule inovative introduse în lista de medicamente gratuite și compensate

La solicitarea Ministerului Sănătății, Executivul a aprobat în sedinta de vineri, 4 decembrie, Hotărârea privind modificarea şi completarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând […]

Noi reglementări pentru transferul în străinătate a pacienților cu arsuri grave

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății a aprobat *Ordinul pentru înființarea comisiilor de analiză a solicitărilor de transfer în străinătate în vederea efectuării tratamentului pentru pacienții cu arsuri grave și […]

Cererea de autorizare a vaccinului COVID, dezvoltat de BioNTech şi Pfizer, depusă la Agenția Europeană a Medicamentului

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency-EMA) a primit cererea pentru autorizarea de punere pe piaţă condiţionată pentru vaccinul BNT162b2, un vaccin mRNA COVID-19 dezvoltat de BioNTech şi […]

Agenția Europeană a Medicamentului demarează prima evaluare continuă a vaccinului Ad26.COV2.S fabricat de Janssen

Comitetul EMA pentru medicamente de uz uman (the Committee for Medicinal Products for Human Use – CHMP) al EMA a început procesul de evaluare continuă a Ad26.COV2.S, un […]

Cererea de autorizare condiţionată a vaccinului COVID-19 Moderna, depusă la Agenția Europeană a Medicamentului

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agengy-EMA) a primit cererea pentru autorizarea de punere pe piaţă condiţionată pentru vaccinul mRNA COVID-19 de la Moderna Biotech Spain, S.L. (o […]

Strategia de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 în România, aprobată

La propunerea Ministerului Sănătății, Executivul a aprobat *Hotărârea de Guvern privind aprobarea Strategiei de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 în România* Strategia de vaccinare a fost elaborată de către Comitetul […]

Legislație în lucru privind comercializarea și utilizarea testelor rapide de detecție a antigenelor SARS-Cov-2

Testele rapide de detecție a antigenelor SARS Cov-2, la fel ca toate dispozitive medicale, trebuie utilizate în conformitate cu instrucțiunile producătorilor. În România, testele rapide antigen sunt folosite […]

Suplimentele alimentare trebuie administrate responsabil, pe baza informaţiilor furnizate de specialiștii din domeniul sănătății

Asociația Română a Producătorilor de medicamente fără prescripție, suplimente alimentare și dispozitive medicale (RASCI) avertizează că administrarea suplimentelor alimentare în exces sau în lipsa unei informări corecte în […]