Cum scăpăm de hepatita A

Pacienti

Vizualizari: 940

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Stare de oboseală, lipsa poftei de mâncare, greață, durere sau disconfort abdominal de intensitate redusă pană la moderată, în special în etajul superior sau sub rebordul costal de parte dreaptă, toate acestea pot indica semnele hepatitei A. Există însă și situații în care boala nu își arată simptomele, mai ales la vârstă mică (în general, la copiii sub 6 ani). De cele mai multe ori, persoanele infectate se vindecă complet fără să rămână daune permanente la nivelul ficatului. Fiind o boală ușor transmisibilă, care creează discomfort, este important să ne informăm corect asupra modului de transmitere și a regulilor pe care trebuie să le respectăm pentru a evita îmbolnăvirea.

Când trebuie să ne îngrijorăm

”Hepatita A este o afecțiune acută a ficatului produsă de infecția cu virusul cu același nume. Descoperit la începutul anilor 1970, acest virus de tip ARN, aparținând familiei Picornaviridae, prezintă un grad înalt de contagiozitate și rezistență, necesitând expunere la temperatură mai mare de 85°C, timp de cel puțin 1 minut, pentru inactivare. Infectarea se realizează fie prin transmitere directă de la o persoană infectată, pe cale fecal-orală, fie indirect prin ingerarea de alimente sau lichide contaminate”, explică dr. Andrei Rogoz, medic specialist boli infecțioase, la Clinica Sanador, www.sanador.ro.

Primele simptome ale bolii apar la circa 4 săptămâni de la contactul cu virusul. De cele mai multe ori, ele pot fi confundate cu cele ale unei gripe ușoare:  stare de rău, oboseală, febră joasă, dureri de mușchi și de cap, lipsa de poftă de mâncare, greață și vărsături. În unele situații pacienții descriu modificări de gust.

”Această fază a bolii este imediat urmată, în mod normal, de apariția icterului, manifestat prin colorația închisă a urinei, mucoaselor, sclerei (partea albă a ochilor) și uneori de prezenta de scaune decolorate. Icterul este mai frecvent întâlnit la adulți sau la pacienții care fac această boală la o vârstă înaintată, fiind de cele mai multe ori absent la copii”, explică specialistul.

În faza icterică a bolii, unii pacienți prezintă prurit cutanat. Există și cazuri, mai rare, în care hepatita A este însoțită de manifestări autoimune, pacienții putând acuza dureri articulare, senzații de furnicături sau amorțeală la nivelul degetelor, senzație de slăbiciune musculară la nivelul picioarelor, care se poate extinde la nivelul brațelor și al trunchiului.

În mod normal, cele mai multe simptome dispar în aproximativ 8 săptămâni, deși 10-15% dintre pacienți se pot confrunta cu disconfort prelungit (până la 6 luni). Pe de altă parte, hepatita A nu este o boală care se cronicizează.

Diagnostic și tratament

Pacienții care experimentează aceste stări sunt sfătuiți să se adreseze medicului, pentru a discuta despre istoricul lor medical, despre simptomele avute, despre intesitatea acestora și despre  momentul apariției lor. Dacă există suspiciunea că hepatita A este responsabilă pentru disconfortul resimțit de pacient, medicul va recomanda efectuarea unui test de sânge.

”Diagnosticul de hepatită A se pune cu ușurință în urma realizării unui set de analize de sânge, care detectează, de fapt, anticorpii pe care organismul îi produce atunci când este expus virusul hepatic. Dacă testul relevă prezența anticorpilor anti-HVA de tip IgM, atunci infecția este recentă. Acești anticorpi dispar într-un timp de 3-12 luni de la infectare, iar apoi apar anticorpii anti-HVA de tip IgG, care protejează pe viață organismul de virusul hepatic A. Acest lucru înseamnă că un pacient care a trecut prin hepatită A nu se va mai îmbolnăvi a doua oară cu acest virus”, explică dr. Rogoz.

Hepatita A nu are un tratament specific, pentru că organismul elimină singur virusul hepatitic, într-o anumită perioadă de timp. De aceea, tratamentul se va concentra de fapt pe ameliorarea simptomelor. ”În primul rând, se recomandă cât mai multă odihnă pentru a depăși acea stare de oboseală accentuată resimțită de pacientul cu hepatită A. Apoi, regimul alimentar are un rol important în recuperare. Pacienții cu această afecțiune trebuie să evite consumul de alcool, dar și alimentele procesate sau carbohidrații în exces (pastele, produsele de patiserie, pâinea albă, cartoful). Un aliment recomandat este supa, pentru că este hrănitoare și ușor de digerat. O alegere bună sunt legumele și fructele, dar și proteinele de origine vegetală, mai ușor tolerate decât cele de origine animală”, spune medicul.

Cum putem preveni îmbolnăvirea

Pentru a reduce incidența infecțiilor cu virusul hepatitei A avem nevoie, în primul rând, să cunoaștem și să aplicăm măsurile de prevenire a transmisiei: spălatul pe mâini, spălarea și prepararea corespunzătoare a alimentelor, consumul de apă din surse sigure. În al doilea rând, controlul sursei trebuie realizat prin izolarea cazurilor diagnosticate, urmărirea și tratarea din timp a celor care ar putea fi o sursă de îmbolnăvire pentru cei din jur.

”E bine de știut că pacienții elimină în scaun virusul, începând cu 2 săptămâni înainte de apariția icterului, dar faza contagioasă poate dura, în special la copii, până la 10 săptămâni. În ceea ce privește vaccinarea, aceasta se poate face fie cu vaccin antihepatitic A, fie cu vaccin combinat împotriva hepatitei A si B. Recomandat în special persoanelor cu risc crescut de expunere, precum cei care călătoresc în zone endemice, personal medical, din industria alimentară sau salubritate, apropiați ai unei persoane deja diagnosticate cu hepatita acută A sau persoanelor cu alte afecțiuni cronice ale ficatului, la care boala ar presupune un risc crescut de evoluție nefavorabilă, vaccinul poate fi facut de oricine, începând cu vârsta de 12 luni”, explică dr. Rogoz.

Peste 33.000 de persoane s-au abonat la Newsletterul saptamanal. O poti face si tu chiar acum!

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZARE

Bugetul CNAS, suplimentat la rectificarea bugetară, permite extinderea Programelor Naționale Curative

Pacienti

Vizualizari: 13076

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Rectificarea bugetului CNAS, aprobată prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 101/2018, publicată în Monitorul Oficial nr. 999/27.11.2018, înseamnă suplimentarea cu 600 milioane lei a creditelor bugetare de care dispune instituția pentru acest an, precum și a creditelor de angajament cu 1.546 milioane lei.
De asemenea, în cadrul rectificării se efectuează și o redistribuire de credite bugetare și de angajament, în sumă totală de câte 60 milioane lei, între capitolele bugetului CNAS.
Totodată, în cadrul instituției s-a efectuat și o analiză a execuției bugetare din acest an, identificându-se și alte fonduri care au fost redirecționate astfel încât să se asigure necesarul de medicamente, servicii și dispozitive medicale până la sfârșitul anului în curs, conform estimărilor bazate pe consumul lunar mediu.

Fondurile suplimentare vor avea următoarele destinații:

Destinație                                                                          Credite bugetare                               Credite de angajament
Medicamente cu și fără contribuție personală                    328,9 milioane lei                                   586,5 milioane lei
Unități sanitare cu  paturi                                                       315,5 milioane lei                                    555,0 milioane lei
Programe Naționale Curative                                                 116,5 milioane lei                                    485,7 milioane lei
Asistență medicală primară (centre de permanență)          23,6 milioane lei                                       39,6 milioane lei Asistență medicală de specialitate clinică în ambulatoriu  31,0 milioane lei                                       31,0 milioane lei

Pe baza acestor fonduri suplimentare, CNAS reușește să acopere până la sfârșitul anului și contravaloarea noilor medicamente, materiale sanitare și consumabile moderne, recent introduse în programele naționale de sănătate. Printre acestea se numără sistemele de monitorizare continuă a glicemiei pe bază de senzori și pompele de insulină cu senzori de monitorizare continuă a glicemiei din programul național de diabet, dar și tratamentul amiotrofiei spinale cu medicamentul nusinersen, deosebit de costisitor, din programul național de boli rare.
Rectificarea bugetară permite și asigurarea continuității serviciilor de dializă, inclusiv pentru un număr de 631 de pacienți nou introduși în programul național de supleere a funcției renale la bolnavii cu insuficiență renală cronică.
O altă țintă a suplimentării financiare este încheierea de contracte cu noi unități sanitare de radioterapie, pentru creșterea accesului bolnavilor din județele Cluj, Constanța și Iași la acest tip de tratament, în cadrul programului național de oncologie.

Peste 33.000 de persoane s-au abonat la Newsletterul saptamanal. O poti face si tu chiar acum!

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZARE

Modificare la Legea drepturilor pacientului

Pacienti

Vizualizari: 9594

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Pacienții vor avea dreptul să desemneze printr-un acord consemnat în foaia de observație într-o rubrică separatăo persoană care să aibă acces deplin, atât pe parcursul vieții cât și după decesul pacientului, la informații cu caracter confidențial din foaia de observație. Propunerea de modificare a Legii drepturilor pacientului nr 46/2003 a fost adoptată de Camera Deputaților, for decizional, în ședința din data de 28 noiembrie 2018.
”Deși art. 9 din legea 46/2003 precizează că pacientul are dreptul de a cere în mod expres să nu fie informat și de a alege o altă persoană care să fie informată în locul său iar art.10 adaugă și rudele și prietenii pacientului la cei ce pot fi informați despre evoluția investigațiilor, diagnosticului și tratamentului, evident cu acordul pacientului, practic nu există o nodalitate legală ca aceast lucru să poată fi realizat.
Lucrurile sunt extrem de complicate în cazul pacienților decedați întrucât legea 46/2003 asigură protecția instituțiilor și cadrelor medicale față de orice acuzație de malpraxis din partea familiei. Prevalându-se de articolul 21 și 22 din legea 46/2003 instituțiile medicale refuză să ofere soției sau soțului supraviețuitor sau rudelor de gradul întâi informații privind starea pacientului la prezentare și pe durata spitalizării, rezultatele investigațiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, fără consimțământul expres al acestuia”, se precizează în expunerea de motive a proiectului.
”Prin acest proiect legislativ se rezolvă practic această problemă, pacientul putând desemna printr-un acord consemnat în foia de observație, o persoană care să aibă acces deplin, atât în timpul vieții cât și după decesul pacientului, la informațiile cu caracter confidențial din foaia de observație”, se mai precizează în expunerea de motive.
Proiectul a fost adoptat cu 254 de voturi pentru.

Peste 33.000 de persoane s-au abonat la Newsletterul saptamanal. O poti face si tu chiar acum!

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZARE

Noi facilități pentru persoanele cu HIV/SIDA cuprinse în proiectul Planului Național Strategic

Prioritizarea intervențiilor de prevenire și utilizarea testării HIV ca poartă de intrare în tratament, asigurarea accesului universal la tratament ARV pentru persoanele diagnosticate cu HIV/SIDA, acordarea unor beneficii […]

Lista medicamentelor strategice pentru România, finalizată

Peste 200 de DCI-uri conține lista de medicamente de interes strategic pentru România, având la bază lista medicamentelor esențiale publicată de Organizația Mondială a Sănătății, adaptată și completată […]

Propunere pentru salarizarea personalului medical, în funcție de performanță

Articol publicat in Revista Health Anul 6 – Nr. 59 – editia tiparita – Octombrie 2018

Conferința Națională „Innovation Forum” – Inovație și tehnologie avansată în sprijinul pacienților

In perioada 22-24 Noiembrie 2018, la Poiana Brasov, sub egida Universitatii de Medicina si Farmacie, Stiinta si Tehhnologie Tirgu Mures (UMFST Tirgu Mures) s-a desfasurat Conferința Națională Multidiciplinara […]

Asigurări private pentru sistemul public de sănătate, mit sau realitate?

Piața asigurărilor private de sănătate din România este slab dezvoltată comparativ cu alte țări, însă are un potențial mare cea din dezvoltare. Preocuparea românilor privind sănătatea lor a condus la un avans […]

Prima terapie, cu administrare exclusiv orală, aprobată pentru boala somnului

  Prima terapie cu administrare exclusiv orală pentru tripanosomiaza africană (boala somnului) a fost aprobată de Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency = EMA), potrivit unui comunicat […]

Raportați reacțiile adverse la medicamente!

Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a lansat cea de-a treia campanie anuală de social media pentru promovarea conștientizării importanței raportării reacțiilor adverse suspectate la […]

Restricții de administrare a medicamentelor antibiotice din clasa chinolone

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency = EMA) a recomandat suspendarea autorizației de punere pe piață sau introducerea de noi restricții de administrare a medicamentelor antibiotice din […]

Parteneriat privind prevenția și managementul integrat al pacientului cu diabet zaharat

Cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice (SRDNBM) și Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) – Grupul de lucru […]

Propunere pentru ca drepturile văduvelor veteranilor de război la servicii medicale să fie identice cu ale văduvelor de război

Drepturile la asigurările sociale de sănătate atât pentru văduvele de război cât și pentru văduvele veteranilor de război ar trebui să fie aceleași, motiv pentru care s-a solicitat […]

Mai multe drepturi pentru pacienții aflați sub tratament pentru tuberculoză. Legea Tuberculozei votată

Pacienții bolnavi de tuberculoză, aflați sub tratament, vor putea beneficia de concediu medical pe toată durata tratamentului, precum și de indemnizație de hrană. Măsura este cuprinsă în Legea […]

Mohs – 99.7% rată de succes în cancerul de piele de tip carcinom

Au evoluție silențioasă, nu dor și nu te mănâncă. Ceea ce arată ca niște bube care vin și trec de la sine pot fi, de fapt, începutul celei […]

Povestea lui Gheorghe Turda. Interpretul de muzică populară a învins cancerul de piele de două ori

Interpretul de muzică populară Gheorghe Turda a anunțat că s-a vindecat de cancer de piele după ce a fost diagnosticat cu carcinom cutanat în decursul acestui an. Solistul […]

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea a decis încheierea unor protocoale cu centrele de mari de arși din Europa

În urma problemelor întâmpinate săptămâna trecută la transferul pacientului cu arsuri grave într-un spital privat din  Belgia, ministrul Sănătății, Sorina Pintea  a decis încheierea unor protocoale cu centrele de […]

Crestere de 20% a veniturilor Medicover si Synevo din Romania

„Dinamica piețelor pe care activăm continuă să fie favorabilă pentru principalele noastre operațiuni, cu o rată scăzută a șomajului, o bună dezvoltare economică și cerere puternică pentru servicii […]

Peste 96,6 milioane de euro pe an ar putea fi economisiți printr-o prevenție corectă a accidentului vascular cerebral din fibrilație atriala

Asociația Națională pentru Protecția Pacienților, prin campania Schimbă Ritmul de informare asupra riscul de accident vascular cerebral a pacienților cu fibrilație atrială, atrage atenția că România are nevoie […]

Lideri din domeniul sănătăţii se adună pe 15 noiembrie la prima conferinţă de leadership medical

Conform unei statistici Eurostat, în statele Uniunii Europene, unul din trei decese ar fi putut fi evitat dacă ar fi existat o abordare mai bună a cazului pacientului – […]

Jumătate dintre românii bolnavi de cancer de piele își pierd viața

Jumătate dintre românii bolnavi de cancer de piele își pierd viața Peste 2500 de români dezvoltă o formă gravă de cancer de piele în fiecare an. Ultimele estimări […]

Bayer aduce în România un tratament pentru pacienţii cu ateroscleroză şi risc cardiovascular crescut

România, alături de Germania, Suedia, Marea Britanie şi Olanda, devine a cincea ţară în care este disponibilă noua opţiune de tratament oferită de Bayer pentru  afecțiunile cardiovasculare. Rivaroxaban […]

Conferința Națională de Medicina Sexualității – un „icebreaker” de mituri și paradigme

În perioada 26-28 octombrie 2018 a avut loc la Poiana Brașov cea de-a XVIII-a ediție a Conferinței Naționale de Medicina Sexualității, un eveniment interdisciplinar, ce a reunit specialiști […]