Traume pelviene, fisuri de coaste, rupturi musculare, dureri menstruale, edem în zone dificile, cicatrici, țesut fibrotic, luxația rotulei sunt câteva dintre afecțiunile ce pot fi tratate mai repede și eficient cu ajutorul metodei Medical Taping, o metodă relativ nouă, ce a intrat pe piața medicală românească în urmă cu doi ani.
Fizioterapeuți, kinetoterapeuți și medici din mai multe orașe din țară au îmbrățișat noua metodă și au participat la primul curs organizat anul trecut, în luna aprilie, la București și apoi în acest an la Sighișoara. Cursurile pentru avansați, de la Sighișoara, au avut loc în perioada 11-13 aprilie și au cuprins tehnici noi, cursanții având ocazia să își aprofundeze cunoștințele teoretice și practice în patologii și tehnici specifice în funcție de aria în care se aplică bandajarea neuromusculară: afecțiuni ale sportivilor, afecțiuni pediatrice, neurologice.
”Pentru o entorsă de gleznă, de exemplu, care are în mod normal se poate recupera în 6-8 săptămâni, dacă folosim benzile elastice recuperarea este o treime din timpul de vindecare sau cel mult jumătate. Asta înseamnă că în 2-3 săptămâni pacientul revine la stadiul în care poate să își reia activitatea fizică. Ca să avem un tratament cu efect în primul rând trebuie să știm cum să combinăm corect tehnicile, să o facem într-un mod cât mai optim. La început totul pare foarte simplu, însă dacă nu facem într-un mod corect nu o să avem rezultate foarte bune. Multe tehnici depind de îndemânarea terapeutului. Metoda în sine dă rezultate de la prima ședință, însă procentul este în funcție de pacient. În cazul unei rupturi musculare la gambă sau ruptură de tendon vindecarea este 100%, dar când este vorba de sistemul limfatic, unde este o boală cronică, noi nu mai putem vindeca 100%, este vorba de o îmbunătățire”, a precizat fizioterapeutul Josya Sijmonsma, din Olanda, cea care a ținut cursurile de Medical Taping în România.
Aceasta a precizat că în Olanda metoda este practicată de 15 ani și circa 60% dintre fizioterapeuții olandezi o utilizează, atât pentru copii, tineri, cât și pentru vârstnici.
Feedback pozitiv din partea cursanților
Cursanții au apreciat modul în care trebuie aplicată bandajarea neuromusculară, adică începând de la un diagnostic corect, gândind logic și combinat cu alte metode de tratament specifice medicinei de recuperare. În cadrul cursului cursanții au fost puși să gândească un plan de tratament prin metoda Medical Taping care să dea randament.
”Cursul acesta a aprofundat cunoștințele dobândite anterior. S-au oferit explicații clare, concise. S-au exemplificat foarte bine problemele discutate”, a precizat R.T, kinetoterapeut din București.
”A fost cel mai reușit curs pentru mine. A corespuns în totalitate așteptărilor pe care le-am avut. Prezentări de înaltă ținută, explicații foarte clare și multe lămuriri la problemele ridicate”, a spus A.C., kinetoterapeut din Suceava.
”Sunt foarte mulțumită de condițiile oferite, de experiența și prezența deosebită a lectorului. Aștept cu nerăbdare următorul curs”, a adăugat D.N., kinetoterapeut din Galați.
În total au participat în jur de 60 de specialiști din toată țara.