Dificultatea de inghitire a medicamentelor (DIM) apare datorita polimedicatiei, datorita medicamentelor de dimensiuni mari si forme diferite, tabletelor spongioase sau higroscopice, astfel ca administrarea pe cale orala a medicamentelor al caror gust sau forma sunt greu de suportat, poate deveni un adevarat calvar pentru pacienti.
Un studiu efectuat pe 500 de pacienti romani evidentiaza faptul ca 38% dintre acestia au experimentat forme cu intensitate diferita, de la usor la sever, privind dificultatea de inghitire a medicamentelor, afectand toate categoriile de varsta si de sex.
Alegerea corecta a caii de administrare a unui medicament se realizeaza in functie de mai multi factori:
- forma farmaceutica,
- avantajele sau dezavantajele administrarii,
- gradul de biotransformare la nivelul primului pasaj intestinal si hepatic,
- absorbtia,
- gravitatea bolii ( acuta sau cronica),
- starea fiziologica a pacientului.
Comprimatele si capsulele sunt cele mai des intalnite forme farmaceutice, administrarea orala fiind preferata de majoritatea pacientilor. In anumite cazuri poate aparea senzatia ca tableta sau capsula se lipeste in gat sau apare o durere surda in piept. Senzatia de dificultate in pasajul alimentelor solide sau lichide la nivelul tubului digestiv superior se numeste disfagie.
Exista doua tipuri de disfagie:
- Disfagia oro-faringiana, ce apare in timpul fazei de inghitire a alimentelor si se produce de la nivelul gurii la esofag
- Disfagia esofagiana, care apare dupa faza de inghitire si se caracterizeaza prin aparitia unor senzatii de greutate la nivelul esofagului, in mijlocul pieptului.
Tabletele sau capsulele ramase in esofag, prin contactul prelungit cu mucoasa pot elibera substante chimice care irita mucoasa esofagului si creste riscul de leziune esofagiana. Aceste leziuni pot fi evitate administrand medicamentul cu suficient lichid ( de obicei se recomanda apa plata necarbogazoasa) si de adoptarea rapida a ortostatismului dupa administrarea medicatiei. Un exemplu bun in acest sens reprezinta medicatia cu bifosfonati in osteoporoza.
DIM apare si atunci cand pacientul sufera de xerostomie ( gura uscata). Aceasta patologie pote fi cauzata de administrarea unor medicamente, prin efect secundar: efect anticolinergic la antidepresive, antipsihotice, antihistaminice sau in cazul diureticelor care elimina apa din organism.
DIM poate fi prezenta si in tulburari neurologice (AVC , Parkinson, ALS, dementa), anomalii ale zonei ORL ( carcinom) sau poate fi consecinta unui tratament de radioterapie.
Dificultatea de a inghiti medicamentele are drept consecinta directa limitarea aderentei la medicatie si multi pacienti pierd complianta la tratament.
DIM apare frecvent si in randul copiilor, multi dintre acestia fiind greu de convins sa urmeze tratamentul din cauza marimii sau gustului tabletei.
Zdrobirea comprimatelor sau golirea continutului capsulelor este o optiune nerecomandata, prin sfaramare, unele medicamente ( comprimatele filmate, enterosolubile sau cu eliberare prelungita) isi pierd efectul terapeutic dorit, perturband astfel absorbtia si stabilitatea ingredientelor active si se poate schimba locul/modul de actiune si sa apara o iritatie locala. Se pot diviza doar acele medicamente care au un sant special pe suprafata lor, taierea acestor tabletelor nu compromote farmacocinetica si efectul farmacologic.
Daca pacientul nu doreste sa renunte la adminstrarea orala a medicatiei in favoarea, spre exemplu, a supozitoarelor sau a fiolelor, medicul si farmacistul curant trebuie sa identifice solutii pentru a usura administrarea si a nu compromite efectul farmacologic al medicamentului. Acest aspect este o noua provocare pentru specialisti, demonstrand astfel ca actul medical corect aplicat nu este o simpla rutina, ci este mai degraba o opera de arta unde fiecare pacient este analizat individual.
O solutie ar putea fi utilizarea Gelului pentru înghiţire Gloup® care este un produs inovativ ce a fost dezvoltat pentru a facilita ingestia medicaţiei orale. Gloup asigură un strat alunecos temporar în jurul tabletelor care favorizeaza atat înghiţirea cât şi transportul facil al acestora către stomac. Stratul protector de gel este distrus de temperatura corpului şi de acidul clorhidric din stomac, astfel încât nu influenţează absorbţia medicamentelor.
CU AJUTORUL GLOUP® :
- medicaţia orală poate fi înghiţită mult mai uşor
- transportul medicaţiei de la nivelul cavităţii bucale către stomac este îmbunătăţit
- absorbţia la nivelul stomacului (tubului digestiv) nu este perturbată
- uşurează înghiţirea şi transportul medicaţiei solide cu un efect minim asupra medicamentelor
- este potrivit pentru toate medicamentele şi pentru toţi utilizatorii (>2ani)
- este rezultatul unui patent original
- nu conţine gluten, alergeni alimentari, gelatină
- certificat şi utilizat în UE
CUM SE UTILIZEAZĂ GELUL PENTRU ÎNGHIŢIRE GLOUP® ?
- Se pun pastilele într-o lingură
- Se adauga gelul Gloup® peste pastile
- Se înghite întreg conţinutul ligurii
GELUL PENTRU ÎNGHIŢIRE GLOUP®
- soluţia perfectă pentru a depăşi dificultatea de a inghiţi pastile
- potrivit oricărei persoane, în combinaţie cu orice medicament solid cu administrare orală
- nici o schimbare a formei farmaceutice
- produs dezvoltat specific acestui scop, cu utilizare generală