Pachetul de servicii de baza, in vigoare de la 1 iunie, cuprinde consultatii in cazul sarcinii, lauziei, copiilor, adultilor, consultatii in cazul afectiunilor, consultatii preventive. Aveti peste 40 de ani și nu prezinti semne de boala? Pachetul de servicii de baza cuprinde, pentru Dumneavoastra, o consultatie preventiva, anual, in vederea completarii riscogramei.
Consultatia in caz de boala pentru afectiuni acute, subacute si acutizarile unor afectiuni cronice, care cuprinde:
– anamneza, examenul clinic general;
– unele manevre specifice pe care medicul le considera necesare;
– recomandare pentru investigatii paraclinice in vederea stabilirii diagnosticului si pentru monitorizare;
– manevre de mica chirurgie, dupa caz;
– stabilirea conduitei terapeutice si/sau prescrierea tratamentului medical si igieno-dietetic, precum si instruirea asiguratului in legatura cu masurile terapeutice si profilactice;
– bilet de trimitere pentru consultatie la medicul de specialitate din ambulator sau pentru internare in spital pentru cazurile care necesita aceasta sau care depasesc competenta medicului de familie;
– recomandare pentru tratament de reabilitare medicala in ambulatoriu sau in sanatorii balneare, dupa caz;
– recomandare pentru tratament de recuperare in sanatorii si preventorii, dupa caz;
– recomandare pentru dispozitive medicale de protezare stomii si incontinenta urinara, dupa caz;
– recomandare pentru ingrijiri medicale la domiciliu, dupa caz.
Consultatii periodice pentru ingrijirea generala a asiguratilor cu boli cronice se vor realiza pentru:
a) supravegherea evolutiei bolii;
b) continuitatea terapiei;
c) screeningul complicatiilor;
d) educatia asiguratului privind autoingrijirea.
Consultatii de monitorizare activa prin plan de management integrat pentru bolile cronice cu impact major asupra poverii imbolnavirilor privind riscul cardiovascular inalt – HTA, dislipidemie si diabet zaharat tip 2, astm bronsic, boala cronica respiratorie obstructiva si boala cronica de rinichi.
Consultatiile de monitorizare activa acopera urmatoarele:
a) evaluarea initiala a cazului nou-depistat in primul trimestru dupa luarea in evidenta, episod ce poate include 4 consultatii la medicul de familie – bilant clinic initial care include screeningul complicatiilor, initierea si ajustarea terapiei pana la obtinerea raspunsului terapeutic preconizat, educatia pacientului – recomandare pentru investigatii paraclinice si bilet de trimitere pentru cazurile care necesita consultatii de specialitate sau care depasesc competenta medicului de familie;
b) monitorizarea pacientului se face trimestrial si cuprinde 1-3 consultatii programate, care includ evaluarea controlului bolii, screeningul complicatiilor, educatia pacientului, investigatii paraclinice si tratament.
Consultatiile preventive sunt consultatii periodice active, oferite persoanelor cu varsta intre 0-18 ani, privind:
a) cresterea si dezvoltarea;
b) starea de nutritie si practicile nutritionale;
c) depistarea si interventia in consecinta pentru riscurile specifice grupei de varsta/sex; serviciile preventive pentru copii pe grupe de varsta si sex
Consultatiile se acorda dupa cum urmeaza:
a) la externarea din maternitate si o luna – la domiciliul copilului;
b) la 2, 4, 6, 9, 12, 15, 18, 24 si 36 de luni;
c) o data pe an de la 4 la 18 ani.
Consultatii in vederea monitorizarii evolutiei sarcinii si lauziei, conform prevederilor legale in vigoare:
a) luarea in evidenta in primul trimestru;
b) supravegherea, lunar, din luna a 3-a pana in luna a 7-a.
c) supravegherea, de doua ori pe luna, din luna a 7-a pana in luna a 9-a inclusiv;
d) urmarirea lehuzei la externarea din maternitate – la domiciliu;
e) urmarirea lehuzei la 4 saptamani de la nastere.
in cadrul supravegherii gravidei se face si promovarea alimentatiei exclusive la san a copilului pana la varsta de 6 luni si continuarea acesteia pana la minimum 12 luni, testare pentru HIV, hepatita de etiologie virala cu virus B si C, precum si consiliere pre- si post testare HIV si lues a femeii gravide.
Consultatii preventive de evaluare a riscului individual la adultul asimptomatic care se acorda la cabinetul medicului de familie in mod activ adultilor din populatia generala – fara semne de boala – se vor realiza dupa cum urmeaza:
– Toate persoanele asimptomatice cu varsta intre 18 si 39 ani – o data la trei ani, pentru care medicul de familie evalueaza expunerea la factorii de risc finalizata prin completarea riscogramei pentru grupa de varsta si sex corespunzatoare conform normelor. Pentru persoanele asimptomatice cu varsta intre 18 si 39 ani depistate cu risc inalt, consultatiile preventive de evaluare se acorda anual.
– Toate persoanele asimptomatice cu varsta peste 40 ani – anual, pentru care medicul de familie evalueaza expunerea la factorii de risc finalizata prin completarea riscogramei pentru grupa de varsta si sex corespunzatoare conform normelor.
Consultatiile la domiciliu acordate de catre medicul de familie asiguratilor inscrisi pe lista proprie sunt consultatii acordate in afara cabinetului, in timpul programului de lucru pentru consultatiile la domiciliu, asiguratilor nedeplasabili, copiilor 0-1 an, copiilor cu varsta 0-18 ani cu boli infectocontagioase, lehuzelor si persoanelor in vederea constatarii decesului.
Consultatiile la domiciliu se acorda de catre medicul de familie pentru un asigurat inscris pe lista proprie, astfel: maximum doua consultatii pentru fiecare episod acut/subacut/acutizari ale bolilor cronice, maximum patru consultatii/an pentru bolile cronice si o consultatie pentru fiecare situatie de urgenta.
Consultatiile acordate la domiciliul asiguratilor – maximum 21 de consultatii pe luna pe medic cu lista proprie de persoane asigurate inscrise, dar nu mai mult de trei consultatii pe zi.