DE LA TEORIE LA PRACTICĂ ÎN BOALA CRONICĂ DE RINICHI

Medici

Vizualizari: 5825

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Importanţa colaborării între medicul de familie şi medicul specialist nefrolog

Se estimează că în Europa există circa 30 milioane de oameni cu afectare funcţională renală, exprimată prin scăderea ratei de filtrare glomerulară sub 60 ml/min/1,73m2. Filtrarea glomerulară estimată sau e-GFR reprezintă încă din 1998 o măsură a funcţiei renale, care trebuie obligatoriu calculată la orice pacient cu factori de risc sau cu antecedente familiale sau personale de afectare funcţională renală. În anul 2002, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a emis definiţia bolii cronice de rinichi folosind ca etalon chiar e-GFR, astfel că în funcţie de valoarea acesteia a stadializat boala cronică de rinichi în cinci stadii evolutive. Primele două stadii se referă la bolnavi cu boli renale cronice care au e-GFR peste 60ml/min/1,73m2, cu afectări morfologice renale care pot avea potenţial evolutiv cronic, la care se poate aplica o profilaxie primară, dar stadiile 3-5 sunt deja cu evoluţie lent progresivă spre pierderea funcţiei renale. Odată ce e-GFR a scăzut sub 15 este necesară iniţierea unei metode de supleere a funcţiei renale: hemodializă, dializă peritoneală sau transplant renal.

Trebuie să facem distincție între diagnosticul de boală cronică de rinichi și insuficienţa renală, aceasta din urmă fiind de fapt ultimul stadiu de evoluţie al unui pacient cu afectare renală cronică. Astfel, numărul persoanelor care au un grad de afectare renală este foarte mare, ajungând după statisticile americane la unul din 10 persoane şi incidenţa este în creştere. Numărul pacienţilor cu afectare renală cu vârsta de peste 65 de ani s-a dublat într-un interval de zece ani şi este în creştere exponenţială. Din păcate, depistarea precoce a unei boli renale la categoria de vârstă sub 65 de ani este mai puțin activă. Datorită simptomelor şi semnelor clinice minore sau chiar absente, diagnosticul precoce trebuie făcut prin depistare activă sau screening.

dscn2837-300x225În România există actual cca 2,3 milioane de persoane cu boală cronică de rinichi, dintre care doar 2% se regăsesc în evidenţele medicilor de familie. Este imperios necesar să se ridice un semnal de alarmă pentru a creşte adresabilitatea pacienţilor la colegii noştri din medicina primară, primii care sunt în măsură să decidă trimiterea bolnavilor cu risc la medicul specialist nefrolog. Totul porneşte de la cunoaşterea factorilor de risc pentru apariţia bolii cronice de rinichi: ateroscleroza, hipertensiunea arterială, diabetul zaharat (mai ales de tip II) şi vârsta înaintată, care reprezintă cele mai importante cauze declanşatoare a bolii renale şi a pierderii, în final, a funcţiei renale, în proporţie de 40% în Europa la ora actuală. Pierderea funcţiei renale produce un sindrom clinic sever, care necesită luarea de măsuri de supleere sau înlocuire a funcţiei renale. Hemodializa este cea mai veche şi frecventă metodă de supleere renală, aplicată actual la aproximativ 10.000 de pacienți în 150 de centre private din România, cu cea mai mare rată de includere din Europa, dar şi cu cea mai mică mortalitate, care spune foarte multe despre calitatea serviciilor medicale de nefrologie şi dializă, aliniate la ghidurile europene și americane. La prima vedere, cuvântul „dializă” este pentru pacient un şoc greu de suportat, mai ales dacă nu există informarea corectă şi la timp legată de această tehnică salvatoare de vieţi. Încă din stadiile precoce ale bolii cronice de rinichi, pacienţii trebuie informaţi corect despre posibilitatea ca, la un moment dat în evoluţia bolii să fie necesară iniţierea dializei. Aceasta trebuie privită nu ca o pedeapsă, ci ca o continuare a vieţii în condiţii mult superioare stadiului în care rinichii îşi pierd total funcţia. În timp, se urmează tratament prin dializă, pacientul are o viaţă normală, are familie, se bucură de prieteni şi de o viaţă socială bogată. Prin metoda dializei peritoneale pacientul îşi poate face singur tratamentul, acasă, respectând desigur măsurile de igienă strict necesare acestui tip de supleere renală. Pacienţii pot avea şi o activitate economică, unii continuând să fie angajaţi sau să-şi desfăşoare diverse activităţi şi hobby-uri alături de familie şi prieteni.

Oricât de simplu ar părea, nu este deloc, atunci când nu există o cale bine delimitată pentru această colaborare între medicii din diferite specialități, mai ales medicii de familie și specialiştii nefrologi. Adresabilitatea la un serviciu de nefrologie este pusă uneori la grea încercare, rezolvată numai printr-o bună relaţie de prietenie şi colaborare interdisciplinară. Ambulatoriul de specialitate reprezintă o „fereastră” deschisă medicilor de familie pentru a rezolva problemele multiple ale pacienţilor lor în domeniul nefrologic. Luarea în evidenţă a bolnavilor cu boală cronică de rinichi este importantă pentru medicul nefrolog, care poate decela precoce semnele de agravare, poate introduce tratamente specifice ce vizează nefroprotecţia, anemia, tulburările fosfo-calcice şi hidro-electrolitice. Nu în ultimul rând, terapia nutriţională este esenţială la aceşti pacienţi, o bună nutriţie contribuind la menţinerea funcţiei renale chiar şi mai mulţi ani.

Programul naţional elaborat de Comisia de specialitate nefrologie, aprobat de Ministerul Sănătăţii şi Casa de Asigurări, contribuie la tratamentul pluri-factorial al bolnavilor cu boală cronică de rinichi, mai ales a celor care asociază factori de risc renali: hipertensiune, ateroscleroză şi diabet zaharat. Aceste trei cauze de boală cronică de rinichi reprezintă cele mai frecvente boli care duc la pierderea funcţiei renale, pe lângă patologiile renale propriu-zise: glomerulopatiile, nefropatiile tubulo-interstiţiale şi cele vasculare.

Din punct de vedere a specialistului, consider că scrisoarea medicală (în multele ei formate din ultima vreme) reprezintă într-adevăr o colaborare cu medicul de familie şi cu colegii din alte specialităţi, o apropiere între confraţii de breaslă spre binele pacienţilor noştri. Dorim să readucem în atenţia colegilor noştri, dar şi a altor categorii de cadre medicale- asistenţi medicali, psihologi, nutriţionişti, importanţa recunoaşterii factorilor de risc şi a semnelor de boală renală cronică şi să recomandăm îndrumarea pacienţilor la specialiştii nefrologi.

Autor

Şef de lucrări Dr. Mirela Gliga, medic primar medicină internă, medic primar nefrologie Compartiment Clinic Nefrologie, Spitalul Clinic Judeţean Mureş

Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZAREArcadia – Spitale și Centre Medicale a investit peste 600.000 euro în tehnologie medicală pentru tratament neurochirurgical minim invaziv

Medici

Vizualizari: 367071

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Arcadia – Spitale și Centre Medicale, cea mai mare rețea privată de sănătate din regiunea Moldovei, anunță o serie de noi investiții dedicate specialității de neurochirurgie, cu o valoare de peste 600.000 euro.

De peste 10 ani, Arcadia oferă servicii medicale la standarde ridicate pentru pacienții din zona de Nord-Est și investește constant în dezvoltare și tehnologii inovatoare, pentru sănătatea întregii comunități.

Anul acesta, Arcadia a dotat centrele și spitalele din rețea cu o serie de instrumente și aparate medicale de ultimă generație care permit tratarea minim invazivă a unor afecțiuni frecvente, recuperarea mai rapidă a pacienților, dar și creșterea confortului postoperator.

Microscopul operator pentru neurochirurgie Zeiss OPMI Pentero 800 și sistemul pentru intervenții minim invazive MEDTRONIC METR’X, motorul chirurgical de mare viteză Aesculap și instrumentele de coloană și de microchirurgie, Aesculap și KLS Martin completează tehnologia disponibilă în Spitalul Arcadia. Aceste echipamente performante și inovatoare oferă neurochirurgilor profunzime și claritate în analiza detaliilor intraoperator și asigură precizia și siguranța fiecărui gest chirugical.

„Urmărim cu atenție inovațiile din domeniul tehnologiei medicale și analizăm în mod permanent semnalele primite de la pacienții noștri. Astfel, ne asigurăm că investim constant, cu o bază solidă informațională și de analiză. Tehnologia state of the art, dedicată intervențiilor de neurochirurgie, se înscrie în strategia pe care o dezvoltăm dintotdeauna la Arcadia, ce are în focus sănătatea pacienților”, a declarat Dan Fiterman, General Manager Arcadia – Spitale şi Centre Medicale.

Tipuri de afecțiuni ce pot fi tratate prin intermediul neurochirurgiei minim invazive

 Tratamentul neurochirurgical minim invaziv este indicat în cazul mai multor tipuri de afecțiuni frecvente precum hernia de disc lombară și cervicală posterioară, instabilitatea coloanei vertebrale, spondiloliza sau stenoza coloanei vertebrale (îngustarea canalului spinal) lombară și cervicală. De asemenea, este recomandat și în cazul unor afecțiuni cu incidență mai rară, precum infecția sau tumorile care pot apărea la nivelul coloanei vertebrale.

Avantajele tratamentului neurochirurgical minim invaziv pentru pacienți

 Intervențiile neurochirurgicale minim invazive oferă pacienților o serie de beneficii importante atât la nivel cosmetic, cât și la nivel funcțional. În cazul acestor intervenții, cicatricile sunt diminuate datorită inciziunilor cutanate mai mici, uneori de câțiva milimetri, iar riscul de afectare a mușchilor este mai scăzut. De asemenea, gradul de sângerare și riscul de infecție sunt reduse, este diminuată durerea și dependența de medicamentele analgezice post operatorii, iar pacientul se poate recupera și reabilita mai rapid după operație.

„Noile dotări din Spitalul Arcadia pun în valoare experiența echipei de neurochirurgie, reprezentând instrumente medicale importante care contribuie la reducerea timpului necesar desfășurării intervenției, cresc gradul de certitudine a gesturilor chirurgicale și oferă o serie extinsă de avantaje pacienților”, a declarat Dr. Sorin Nistor, Director medical Arcadia – Spitale și Centre Medicale.

 

Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZAREPlatforma pentru raportarea reacțiilor adverse suspectate post-imunizare la vaccinurile împotriva COVID-19, funcțională

Medici

Vizualizari: 826034

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) pune la dispoziția pacienților si a profesioniștilor din domeniul sănătății noile fișe de raportare a reacțiilor adverse suspectate post-imunizare la vaccinurile împotriva COVID-19. Fișa de raportare poate fi accesată pe site-ul anm.ro, în secțiunea - VACCINARE COVID-19 (https://www.anm.ro/medicamente-de-uz-uman/farmacovigilenta/raportarea-reactiilor-adverse-incontext-covid-19/) Modalitatea de raportare poate fi făcută atât on-line, cât și prin modalitățile clasice de raportare – completarea fișei de reacții adverse și transmiterea acesteia către Direcția Farmacovigilență si Managementul Riscului. Mai multe detalii le găsiți accesând linkul: https://www.anm.ro/medicamente-de-uzuman/farmacovigilenta/raportarea-reactiilor-adverse-in-context-covid-19/

Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZAREPlatforma pentru programarea online la vaccinarea împotriva COVID-19, disponibilă de astăzi

Platforma informatică care permite programarea persoanelor pentru vaccinarea împotriva COVID-19 – https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/ – este operațională. Începând de astăzi, 28 decembrie a.c., în conformitate cu Strategia de vaccinare împotriva […]

Unu din doi români consideră că în spațiul public nu există suficientă informație cu privire la contextul pandemic

Jumătate dintre români nu se consideră suficient de bine informați cu privire la contextul pandemic de anul acesta, arată un studiu* realizat toamna aceasta de Coaliția România Sănătoasă, […]

Efectele dezechilibrelor alimentare de Sărbători

În luna decembrie, deseori alimentația este dezechilibrată, astfel că de la o alimentație monotonă, pe care mulți o au înainte de Crăciun (în special cei care țin post), […]

42% dintre români au suferit tulburări psiho-emoționale în perioada pandemiei SARS Cov 2

Primul studiu din România despre impactul pandemiei de COVID-19 asupra sănătății fizice și mintale a populației arată că românii sunt mai triști, mai furioși, mult mai anxioși și […]

Pacienții diagnosticați cu tuberculoză, tratați în ambulatoriu, vor primi indemnizație lunară de hrană

Conform documentului comun, pacienții diagnosticați cu tuberculoză -TB (adulți și copii) și tratați în ambulatoriu vor beneficia de o indemnizație lunară de hrană, fără întrerupere, atât în faza […]

Raportarea reacțiilor adverse suspectate în cazul pacienților cu COVID-19

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency – EMA)și autoritățile naționale competente încurajează pacienții infectați cu noul coronavirus (COVID-19) să raporteze reacțiile adverse pe care le experimentează în […]

Vaccinul anti-COVID al BioNTech și Pfizer aprobat în Uniunea Europeană

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA-European Medicines Agency) a aprobat folosirea în Uniunea Europeană a vaccinului anti COVID-19 dezvoltat de BioNTech și Pfizer, potrivit comunicatului oficial. Vaccinul, numit Comirnaty, […]

Programele naționale de sănătate se prelungesc până la 31 martie 2021

La solicitarea Ministerului Sănătății, Executivul a aprobat în ședința  din data de 11 decembrie 2020, Hotărârea pentru prelungirea termenului de aplicare a prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 155/2017 privind […]

Metamizol: Risc de leziuni hepatice induse medicamentos

Deținătorii autorizațiilor de punere pe piață (DAPP) pentru medicamentele care conțin metamizol, de comun acord cu Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) și cu Agenția Națională a Medicamentului și […]

Accesul la sistemele de sănătate din România și Regatul Unit, în contextul Brexit

Perioada de tranziție, pe care o parcurgem după  retragerea Regatului Unit  din Uniunea Europeană,  se va încheia la data de 31 decembrie 2020. Până la acea dată, cetățenii români și membrii […]

Ședință publică a Agenției Europene a Medicamentelor privind aprobarea vaccinurilor anti-COVID-19

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency – EMA) va organiza o ședință publică pe 11 Decembrie 2020 pentru a informa cetățenii europeni despre procesele de reglementare ale […]

Parteneriat între Medicover și Spitalul Clinicco în Brașov: Clinica Medicover, relocată

Medicover România, unul dintre cei mai importanți furnizori privați de servicii medicale, a decis relocarea clinicii deținute în Brașov în cadrul spitalului Clinicco, în urma semnării unui parteneriat […]

Zentiva a început producția de biocide pentru populație pentru a susține lupta împotriva COVID-19

Zentiva România, cel mai mare producător autohton de medicamente generice în unități vândute*, a demarat producția de dezinfectanți pentru mâini, după ce a primit autorizarea produselor în categoria […]

Indicatorii tehnico-economici pentru construirea Centrului de arși la Spitalul ”Grigore Alexandrescu” București, aprobați

La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat în ședința de vineri Hotărârea de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Construirea unui centru de arşi […]

Noi molecule inovative introduse în lista de medicamente gratuite și compensate

La solicitarea Ministerului Sănătății, Executivul a aprobat în sedinta de vineri, 4 decembrie, Hotărârea privind modificarea şi completarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând […]

Noi reglementări pentru transferul în străinătate a pacienților cu arsuri grave

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății a aprobat *Ordinul pentru înființarea comisiilor de analiză a solicitărilor de transfer în străinătate în vederea efectuării tratamentului pentru pacienții cu arsuri grave și […]

Webinar: Conferința Prevenționiștilor – provocări, adevăr, soluții reale

Accesul pacienților la anumite servicii medicale a fost restricționat. Activitatea dumneavoastră a fost adaptată contextului actual epidemiologic. Personalul medical a fost și este orientat, în special, către numărul […]

Cererea de autorizare a vaccinului COVID, dezvoltat de BioNTech şi Pfizer, depusă la Agenția Europeană a Medicamentului

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency-EMA) a primit cererea pentru autorizarea de punere pe piaţă condiţionată pentru vaccinul BNT162b2, un vaccin mRNA COVID-19 dezvoltat de BioNTech şi […]

Agenția Europeană a Medicamentului demarează prima evaluare continuă a vaccinului Ad26.COV2.S fabricat de Janssen

Comitetul EMA pentru medicamente de uz uman (the Committee for Medicinal Products for Human Use – CHMP) al EMA a început procesul de evaluare continuă a Ad26.COV2.S, un […]

Cererea de autorizare condiţionată a vaccinului COVID-19 Moderna, depusă la Agenția Europeană a Medicamentului

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agengy-EMA) a primit cererea pentru autorizarea de punere pe piaţă condiţionată pentru vaccinul mRNA COVID-19 de la Moderna Biotech Spain, S.L. (o […]