De-a lungul timpului, femeia a fost sursă de inspirație pentru scriitori celebrii și poeți, frumusețea, inteligența și puterea sa interioară fiind, deopotrivă, apreciate. Ca să le facă pe toate, să fie profesionistă, să fie toată lumea mulțumită, începând de la familie-copii, soț, părinți, rude-și continuând cu prieteni, colegi și șefi, ba să mai aibă timp și pentru preocupările sale pentru o femeie ziua ar trebui să aibă mai mult de de 24 de ore, iar femeia ar trebui să aibă o rezistență fizică și psihică dincolo de limitele imaginabile, pe scurt se poate numi o superfemeie. Drama femeii, prinsă între atribuții și roluri a fost analizată de nenumărate ori de către psihologi, cercetători, sociologi sau adepți ai feminismului.
Dacă este căsătorită, are copii și se ocupă doar de familie, numărul de atribuții este infinit, de la mamă, menajeră, bucătăreasă, infirmieră, contabilă, consilier psihologic, agent de turism, deoarece organizează vacanțele și timpul liber al familiei, stilist, șofer, poate chiar și zugrav sau instalator sanitar, pentru că nu-i așa, femeia trebuie să se priceapă la tot și toate?! Alegând varianta profesională, are un job unde trebuie să se afirme, să facă ore suplimentare, să învețe mai mult, să dea din coate și să lupte pe brânci de două ori mai mult, mai ales dacă vorbim de meserii unde bărbații dețin monopolul.
Un studiu recent, realizat de Accenture, arată că la nivel global decalajul salarial între sexe este foarte accentuat, o femeie câștigă în medie 100 de dolari, corespondentul în cazul unui bărbat fiind de 140 de dolari. Totuși, în următoarele decenii, diferențele salariale între genuri ar putea fi eliminate dacă femeile vor profita de trei factori favorizanți și dacă mediul de afaceri, politic și academic vor susține acest demers.
Primul factor care poate accelera eliminarea diferențelor de gen îl reprezintă competențele digitale, respectiv gradul de utilizare a tehnologiilor digitale de către femei pentru a se conecta, a învăța și a munci; al doilea factor este abordarea strategică a carierei, femeile să țintească tot mai sus, să ia decizii bine informate și să își gestioneze proactiv evoluția profesională, iar al treilea factor se referă la aprofundarea cunoștințelor tehnologice, dezvoltarea aptitudinilor solide legate de tehnologie și digitalizare pentru a avansa la fel de rapid precum bărbații.
Între timp, în privința balanței dintre viața profesională și cea personală fiecare vine cu avantaje și dezavantaje, orice alegere având satisfacții și frustrări, echilibrul între muncă și viața personală fiind dificil de atins. Și pentru că e luna martie, luna femeilor,
La mulți ani, tuturor femeilor, indiferent de profesie!