„Decizia de cumpărare a medicamentelor este luată la tejghea, nu la televizor”

Comunicate

Vizualizari: 3442

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Considerați publicitatea la medicamente benefică sau nu? aceasta a fost întrebarea pe care asist. Cristina-Angela Mușină, Președintele Consiliului  Naţional al OAMGMAMR Bistrița Năsăud a adresat-o, în calitate de lector, celor peste 150 de farmaciști și asistenți de farmacie prezenți la ediția 58 a Simpozionului Regional Farma Practic, ce a avut loc în perioada 15-16 septembrie 2017 la Gura Humorului.

O temă de interes național, dezbătută de curând la nivel  legislativ, publicitatea medicamentelor reprezintă un subiect  important, mai ales în contextul  unei  educații insuficente a populației din țara noastră privind consumul de medicamente.

73% din populaţia ţării îşi administrează medicamente fără a cere în prealabil un consult de specialitate, arată un studiu GfK. O piață în continuă evoluție, care a înregistrat în primele trei luni ale anului 2017 o creștere de 22% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut,  piața medicamentelor  eliberate fără rețetă (OTC)  este una extrem de importantă ținând cont de impactul pe care produsele farmaceutice îl au asupra sănătății umane. Încurajarea administrării responsabilă a produselor din această categorie de medicamente devine esențială, modul de promovare și expunere contribuind la înțelegerea riscurilor și beneficiilor pe care le implică automedicația.

Prezentând rezultatele pe care le-a obținut în urma unui studiu realizat pe un eșantion de aproximativ 100 de respondenți, asist. Cristina-Angela Mușină a atras atenția asupra nivelului de informare a pacientului privind administrarea medicamentelor fără prescripție medicală: „Chiar dacă declară că sunt interesaţi de informaţii referitoare la contraindicaţii sau efecte secundare, datele studiului  arată că 76% dintre cei chestionaţi consideră că OTC-urile nu au contraindicaţii sau efecte secundare”.

Conform aceluiași  studiu, farmacistul și asistentul de farmacie rămân principala sursă de informare privind achiziționarea OTC-urilor.„Decizia de cumpărarea a medicamentelor este luată la tejghea, nu la televizor. Nu publicitatea informează despre medicamente”, a concluzionat asist. Cristina-Angela Mușină.

„Sunteți categorie profesională care are cea mai bună imagine din  sistemul medical. Niciodată nu am auzit de cazuri de malpraxis în rândul farmaciștilor, foarte rar probabil fiind mediatizate astfel de cazuri. Aveți un grad de încredere foarte ridicat și vă bucurați de o imagine pozitivă în rândul populației, sunteți principala lor sursa credibilă în ceea ce privește recomandarea pentru achiziționarea de OTC-uri”, le-a spus președintele Cristina-Angela Mușină farmaciștilor și asistenților de farmacie prezenți la simpozionul Farma Practic.

Farm. Anca Liana Lobonț:  „Farmacistul  este expertul de necontestat al medicamentului

 Rolul farmacistului și asistentului de farmacie ca profesioniști pregătiți în ghidarea expertă a automedicației a fost subliniat și de farm. Anca Liana Lobonț, care a susținut o amplă prezentare despre  actuala profesie de farmacist și asistent de farmacie: „Farmacistul  este expertul de necontestat al medicamentului și devine un colaborator din ce în ce mai valoros al medicului, prezența sa în echipa medicală și dezvoltarea actuală a farmaciei clinice fiind expresiile cele mai elocvente ale acestei realități”. Pe parcursul prezentării,farm. Anca Liana Lobonț a adus în atenție și câteva cazuri de urgență întâlnite frecvent în farmacii, exemplificând necesitatea prezenței unui specialist în tratarea unor urgențe medicale precum arsurile, problemele respiratorii, intoxicațiile alimentare sau alergiile.

Un alt subiect actual, referitor la nutriție și dieta personalizată, o temă ce face obiectul multor discuții televizate sau de pe internet, a fost dezbătut în cadrul ediței 58 Farma Practic de conf. univ. dr. farm. Lorena Filip, co-moderator în cadrul evenimentului. Atrăgând atenția asupra importanței unui consult realizat de un specialist, conf. univ. dr. farm.  Lorena Filip a declarat: „Dieta personalizată implică un plan individual de nutriție, iar personalizarea se referă la adaptarea regimului alimentar la o mulțime de caracteristici individuale. Este importantă evaluarea stării de sănătate și efectuarea unor teste genetice. De asemenea, este importantă evaluarea stilului de viață - activitatea fizică a pacientului, obiceiurile lui, preferințele”.

Creditat cu 16 puncte EFC și 10 puncte EMC, simpozionul Farma Practic,organizat de compania Houston NPA, a fost dedicat farmaciștilor și asistenților de farmacie din județele Maramureș, Mureș, Bistrița Năsăud, Neamț, Suceava și Harghita. Eveniment cu tradiție, și la această ediție a simpozionului au luat cuvântul, pe lângă lectorii invitați, participați activi, ce au contribuit, prin intervenții pertinente la dezvoltarea unui dialog pe teme privind practica farmaceutică. În cadrul sesiunii interactive Tribuna Farmacistului, a luat cuvântul farm. Costel Grigore, președinte al Colegiului Farmaciștilor Călărași.

Eveniment cu tradiție, și la această ediție a simpozionului au luat cuvântul, pe lângă lectorii invitați, participați activi, ce au contribuit, prin intervenții pertinente la dezvoltarea unui dialog pe teme privind practica farmaceutică. În cadrul sesiunii interactive Tribuna Farmacistului, a luat cuvântul farm. Costel Grigore, președinte al Colegiului Farmaciștilor Călărași.

Prezentă la eveniment a fost și farm. Doinița Cocriș, președinte Colegiul Farmaciștilor Suceava: „Evenimente ca Farma Practic sunt foarte bune pentru colegii farmaciști și colegii medici. Ne trebuie astfel de evenimente. Ne întâlnim, discutăm, ne spunem impresii. E altceva! Intâlnirea om cu om este esențială”.

Ce spun participanții?

  • Alina Cojocaru, Suceava: „Ma bucur că sunt din nou alături de voi. Pentru mine experiența Farma Practic a fost un plus în carieră și în dezvoltarea afacerii mele. Întotdeauna am obținut informații noi, informații care m-au ajutat să impulsionez oamenii, informații care m-au ajutat să aduc un plus de profesionalism actului de a fi în farmacie, de a fi farmacist si de a comunica cu pacientul. Evoluția este în spre bine în ceea ce am văzut la Farma Practic, atât organizatorii cât și speakeri și temele. Nu pot decât să vă felicit pentru munca pe care o faceți”;
  • Cristina Vicol, Neamț:„Mie mi-au plăcut foarte mult prezentările cu cazuri clinice, cu lucruri practice, cu studii de caz, cum s-au abordat și rezolvat anumite cazuri”;
  • Vasile Cârstean Vasile, Frasin: „Am fost și la simpozionul din vară, mi-a plăcut și am decis să îmi aduc și colegele cu care lucrez în farmacie”.

 

 

 

Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZAREPlatforma pentru raportarea reacțiilor adverse suspectate post-imunizare la vaccinurile împotriva COVID-19, funcțională

Comunicate

Vizualizari: 825156

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) pune la dispoziția pacienților si a profesioniștilor din domeniul sănătății noile fișe de raportare a reacțiilor adverse suspectate post-imunizare la vaccinurile împotriva COVID-19. Fișa de raportare poate fi accesată pe site-ul anm.ro, în secțiunea - VACCINARE COVID-19 (https://www.anm.ro/medicamente-de-uz-uman/farmacovigilenta/raportarea-reactiilor-adverse-incontext-covid-19/) Modalitatea de raportare poate fi făcută atât on-line, cât și prin modalitățile clasice de raportare – completarea fișei de reacții adverse și transmiterea acesteia către Direcția Farmacovigilență si Managementul Riscului. Mai multe detalii le găsiți accesând linkul: https://www.anm.ro/medicamente-de-uzuman/farmacovigilenta/raportarea-reactiilor-adverse-in-context-covid-19/

Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZAREPlatforma pentru programarea online la vaccinarea împotriva COVID-19, disponibilă de astăzi

Comunicate

Vizualizari: 474211

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Platforma informatică care permite programarea persoanelor pentru vaccinarea împotriva COVID-19 - https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/ - este operațională. Începând de astăzi, 28 decembrie a.c., în conformitate cu Strategia de vaccinare împotriva COVID-19, se pot planifica la vaccinare persoanele din etapa 1, respectiv lucrătorii din domeniile sănătate și social, urmând să se activeze accesul în aplicație și pentru celelalte două grupe de vaccinare (grupa a II-a – populația cu grad de risc și lucrătorii care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale și grupa a III-a – populația generală). Vom informa opinia publică imediat ce accesul în aplicație va fi disponibil și pentru aceste două grupe populaționale.

Planificarea electronică prin intermediul platformei eficientizează procesul de vaccinare, distribuția dozelor de vaccinare și evită supraaglomerarea din centrele de vaccinare. Platforma informatică vine în sprijinul tuturor celor care vor să se programeze pentru vaccin, inclusiv populația generală din etapa a 3-a. Pașii de înscriere sunt ușor de parcurs. Din platforma națională de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19, https://vaccinare-covid.gov.ro/, se accesează meniul PROGRAMEAZĂ-TE sau se accesează direct link-ul https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/. Persoanele care se planifică la vaccinare își creează un cont pe baza datelor de identificare și a numărului de telefon. În contul creat, cetățenii au acces la propriile programări: centrul de vaccinare, datele la care vor fi efectuate prima administrare și rapelul (cea de-a doua doză). De asemenea, în momentul programării, platforma generează un document pe baza căruia se va face accesul în centrul de vaccinare la data planificată. Ulterior, la prezentarea în centrul de vaccinare a persoanei programate, validarea programării se realizează în zona de triaj prin scanarea codului QR de pe documentul generat de platformă sau pe baza cărții de identitate.

Platforma a fost dezvoltată de Serviciul de Telecomunicații Speciale pe baza cerințelor operaționale formulate de Comitetul Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19. Personalul medical din centrele de vaccinare va utiliza tablete distribuite de STS, cu ajutorul cărora se va realiza accesul securizat în aplicația Registrul Electronic Național de Vaccinare (RENV). Aplicația RENV este pusă la dispoziție de Institutul Național de Sănătate Publică pentru a avea evidența vaccinărilor. Platforma și sistemele informatice puse la dispoziție de către Serviciul de Telecomunicații Speciale au fost astfel dimensionate și configurate încât să permită accesarea simultană de către un număr mare de utilizatori, totodată fiind implementate și măsuri specifice de securitate cibernetică.

Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZAREUnu din doi români consideră că în spațiul public nu există suficientă informație cu privire la contextul pandemic

Jumătate dintre români nu se consideră suficient de bine informați cu privire la contextul pandemic de anul acesta, arată un studiu* realizat toamna aceasta de Coaliția România Sănătoasă, […]

Efectele dezechilibrelor alimentare de Sărbători

În luna decembrie, deseori alimentația este dezechilibrată, astfel că de la o alimentație monotonă, pe care mulți o au înainte de Crăciun (în special cei care țin post), […]

42% dintre români au suferit tulburări psiho-emoționale în perioada pandemiei SARS Cov 2

Primul studiu din România despre impactul pandemiei de COVID-19 asupra sănătății fizice și mintale a populației arată că românii sunt mai triști, mai furioși, mult mai anxioși și […]

Pacienții diagnosticați cu tuberculoză, tratați în ambulatoriu, vor primi indemnizație lunară de hrană

Conform documentului comun, pacienții diagnosticați cu tuberculoză -TB (adulți și copii) și tratați în ambulatoriu vor beneficia de o indemnizație lunară de hrană, fără întrerupere, atât în faza […]

Raportarea reacțiilor adverse suspectate în cazul pacienților cu COVID-19

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency – EMA)și autoritățile naționale competente încurajează pacienții infectați cu noul coronavirus (COVID-19) să raporteze reacțiile adverse pe care le experimentează în […]

Vaccinul anti-COVID al BioNTech și Pfizer aprobat în Uniunea Europeană

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA-European Medicines Agency) a aprobat folosirea în Uniunea Europeană a vaccinului anti COVID-19 dezvoltat de BioNTech și Pfizer, potrivit comunicatului oficial. Vaccinul, numit Comirnaty, […]

Programele naționale de sănătate se prelungesc până la 31 martie 2021

La solicitarea Ministerului Sănătății, Executivul a aprobat în ședința  din data de 11 decembrie 2020, Hotărârea pentru prelungirea termenului de aplicare a prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 155/2017 privind […]

Metamizol: Risc de leziuni hepatice induse medicamentos

Deținătorii autorizațiilor de punere pe piață (DAPP) pentru medicamentele care conțin metamizol, de comun acord cu Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) și cu Agenția Națională a Medicamentului și […]

Accesul la sistemele de sănătate din România și Regatul Unit, în contextul Brexit

Perioada de tranziție, pe care o parcurgem după  retragerea Regatului Unit  din Uniunea Europeană,  se va încheia la data de 31 decembrie 2020. Până la acea dată, cetățenii români și membrii […]

Ședință publică a Agenției Europene a Medicamentelor privind aprobarea vaccinurilor anti-COVID-19

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency – EMA) va organiza o ședință publică pe 11 Decembrie 2020 pentru a informa cetățenii europeni despre procesele de reglementare ale […]

Parteneriat între Medicover și Spitalul Clinicco în Brașov: Clinica Medicover, relocată

Medicover România, unul dintre cei mai importanți furnizori privați de servicii medicale, a decis relocarea clinicii deținute în Brașov în cadrul spitalului Clinicco, în urma semnării unui parteneriat […]

Zentiva a început producția de biocide pentru populație pentru a susține lupta împotriva COVID-19

Zentiva România, cel mai mare producător autohton de medicamente generice în unități vândute*, a demarat producția de dezinfectanți pentru mâini, după ce a primit autorizarea produselor în categoria […]

Indicatorii tehnico-economici pentru construirea Centrului de arși la Spitalul ”Grigore Alexandrescu” București, aprobați

La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat în ședința de vineri Hotărârea de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Construirea unui centru de arşi […]

Noi molecule inovative introduse în lista de medicamente gratuite și compensate

La solicitarea Ministerului Sănătății, Executivul a aprobat în sedinta de vineri, 4 decembrie, Hotărârea privind modificarea şi completarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând […]

Noi reglementări pentru transferul în străinătate a pacienților cu arsuri grave

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății a aprobat *Ordinul pentru înființarea comisiilor de analiză a solicitărilor de transfer în străinătate în vederea efectuării tratamentului pentru pacienții cu arsuri grave și […]

Webinar: Conferința Prevenționiștilor – provocări, adevăr, soluții reale

Accesul pacienților la anumite servicii medicale a fost restricționat. Activitatea dumneavoastră a fost adaptată contextului actual epidemiologic. Personalul medical a fost și este orientat, în special, către numărul […]

Cererea de autorizare a vaccinului COVID, dezvoltat de BioNTech şi Pfizer, depusă la Agenția Europeană a Medicamentului

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency-EMA) a primit cererea pentru autorizarea de punere pe piaţă condiţionată pentru vaccinul BNT162b2, un vaccin mRNA COVID-19 dezvoltat de BioNTech şi […]

Agenția Europeană a Medicamentului demarează prima evaluare continuă a vaccinului Ad26.COV2.S fabricat de Janssen

Comitetul EMA pentru medicamente de uz uman (the Committee for Medicinal Products for Human Use – CHMP) al EMA a început procesul de evaluare continuă a Ad26.COV2.S, un […]

Cererea de autorizare condiţionată a vaccinului COVID-19 Moderna, depusă la Agenția Europeană a Medicamentului

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agengy-EMA) a primit cererea pentru autorizarea de punere pe piaţă condiţionată pentru vaccinul mRNA COVID-19 de la Moderna Biotech Spain, S.L. (o […]

Strategia de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 în România, aprobată

La propunerea Ministerului Sănătății, Executivul a aprobat *Hotărârea de Guvern privind aprobarea Strategiei de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 în România* Strategia de vaccinare a fost elaborată de către Comitetul […]