Despre copii si automedicatie

Asistenti Medicali

Vizualizari: 3054

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Automedicatia in cazul copiilor este redusa si totusi este bine sa se cunoasca masurile care pot fi luate si care sunt modalitatile de utilizare a medicamentelor  pana se apeleaza la un medic de familie sau medic specialist. Este bine de stiut ce este util sa existe in casa unei proaspete mamici, in cazul in care farmacia de unde se cumpara medicamentele nu este aprovizionata cu acel medicament sau nu are program de noapte (in caz de urgenta).

New Picture

Pentru inceput, Agentia Europeana a Medicamentului  imparte grupele de varsta pediatrice astfel:

  • Prematuri – inainte de a 36-a saptamana de sarcina
  • Nou-nascuti – 0-27 zile
  • Sugari – 28 zile pana la 23 de luni
  • Copii – 2-11 ani
  • Adolescenti – 12 -17 ani

Deasemenea World Health Organization diferentiaza copii prescolari 2-5 ani de copii care sunt deja la scoala, ca grupa de varsta, 6-11 ani.

In urmatorul tabel va sunt prezentate formele farmaceutice potrivite pentru fiecare grupa de varsta, urmand a analiza mai jos pe fiecare dintre acestea.

Forma farmaceutica 1-23 Luni 2-5 ani 6-11 ani 12-18 ani
Solutii,picaturi 5 5 4 4
Suspensii 4 5 4 4
Tabl.efervescente 5 5 4 4
Granulate,pulv 2 4 4 5
Tablete 1 3 4 5
Capsule 1 2 4 5
Orodispersabile 3 4 5 5
Tabl. masticabile 1 3 5 5

Tabl 1 “Forme farmaceutice potrivite dupa grupe de varsta” (J. Breitkreutz 2009) Legenda: 1-       Nepotrivite/2- problematic de utilizat/3- posibil de utilizat/4- bine de utilizat/5-cel mai bine utilizabil (in forma farmaceutica respective)

Peroral

In comparatie cu adultul, tractul digestiv al copilului difera destul de mult, de aceea volumul de lichid in care este incorporate substanta active este de obicei foarte redus (cativa ml). Fiziologia aparatului digestiv la nou nascut permite producerea de suc gastric, proportional cu un adult, deabia dupa implinirea varstei de 2 ani. De abia atunci se poate considera ca medicamentele pot prezenta aceiasi biodisponibilitate dupa ce au fost administrate peroral.

Deaceea medicamentele cu eliberare modificata sau formele retard, nu pot prezenta un profil de biodisponibilitate sigur, pana la dezvoltarea complete a tractului digestiv.

Enzimele pancreatice sunt in cantitati foarte reduse, ajungand in cazul lipazei abia la 9 luni, la o activitate enzimatica care poate fi comparata cu cea a unui adult. La fel se intampla si in cazul amilazei, ceea ce este de luat in considerare la medicamentele care folosesc ca si adjuvanti sau excipienti amidonul sau derivati de amidon.

Producerea sucului biliar in primele zile de viata este foarte redusa, deaceea substantele hidrofobe sunt aproape insolubile in intestinal subtire. Aici se adauga sistemele de transport incomplete dezvoltate care pot deasemenea influenta biodisponibilitatea medicamentoasa.

Dupa nastere incepe sa se colonizeze cu bacteriile necesare digestiei, intestinul steril al nou-nascutului. Acest proces se incheie in totalitate la varsta de pana la 4 ani. Astfel fiind influentate nu numai medicamentele ci si mancarea cu care sugarul este hranit si modul cum aceasta este metabolizata.

Un criteriu important al biodisponibilitatii medicamentelor este durata de tranzit prin aparatul gastro-intestinal, care la nou-nascuti si sugari poate fi de la o sapataman pana la cateva ore, variind pe parcursul dezvoltarii fiziologice.

Datorita posibilitatii de dozare in forma de tablete, capsule sau drageuri insuficient de exacta pentru utilizarea lor in aceste conditii, sunt si cele mai putin folosite pentru tratamentul sugarilor.

Supozitoare si mini-clisme

Conform FR X, supozitoarele sunt preparate farmaceutice solide, care conţin doze unitare din una sau mai multe substanţe active, destinate administrării pe cale rectală, vaginală sau uretrală. FR X include sub denumirea de “supozitoare” atât formele farmaceutice solide pentru aplicare rectală (supozitoare) cât şi pe cele cu aplicare vaginală (ovule) sau uretrală (bujiuri).

In comparative cu absorbtia orala, cea din formele farmaceutice aplicate rectal, este mult mai lenta si mai greu de calculat exact datorita altor factori care o pot influenta. Numai in cazul medicamentelor cu spectru larg de utilizare acest lucru poate sa nu fie luat in considerare.

Supozitoarele ar trebui sa nu fie injumatatite, datorita substantei active care este uniformizata in preparat, neputandu-se aprecia cantitatea de substanta active care va fi disponibila dupa injumatatire.

Supozitoarele care folosesc ca si baza Adeps solidus PhEur, la o temperatura de peste 25 grade Celsius pot prezenta o incetinire a eliberarii substantei active. Acestea pot fi pastrate in apa rece sau in frigider, insa in nici un caz inghetate, datorita posibilitatii de casare. In comparatie, cele pe baza de Macrogol nu se topesc la temperatura corpului, ci sunt incorporate de fluidele organismului, deaceea este potrivit daca aceastea s-ar umecta inainte de utilizare, pentru o usurare a administrarii si o accelerare a procesului de absorbtie.

Unguente, creme si paste

Pielea copilului este in general destul de subtire si mai usor permeabila, protejand mai putin ca si la adult, rolul de bariera protectoare fiind mult mai redus la copii. Deaceea micutii reactioneaza mult mai rapid la stimuli externi, avand tot felul de reactii la nivel cutanat (eczema, roseata, mancarime..etc).

Nou nascuti au statul de epiderma format doar din aproximativ 2 straturi de celule fiind foarte sensibili si cu o piele usor permeabila pentru multe substante aplicate cutanat. De aceea de exemplu se poate folosii in anumite tratamente in loc ca in trecut aplicare sistemica, mult mai de success devenind aplicarea lor locala (ex. propranolol).

In cazul cremelor sau ungunetelor care contin corticosteroizi, la copiii se poate declansa mult mai repede Sindromul Cushing, decat la adulti; deasemenea si o reactie la nivel sistemic mult mai potentata de absorbtia mai rapida de la nivelul pielii in sange.

Deasemenea datorita faptului ca glandele nu sunt suficient dezvoltate (sudoripara si seboreica), pielea bebelusilor poate sa-si piarda umiditatea mult mai usor si sa reactioneze la schimbarile de temperatura mult mai repede decat un adult. PH-ul pielii deasemenea poate varia de la usor acid la bazic, in functie de produsele de ingrijire folosite, mult mai repede decat la adulti. Astfel pielea poate, prin acesti factori sa se irite mult mai usor si sa reactioneze neasteptat la influenta temperaturi sau modificarilor PH-ului, o data iritata fiind “o poarta” pentru alte microorganisme, mult mai greu de tratat si de a restabili echilibrul  PH-ului cutanat.

De exemplu cremele cu urea (Carbamidum), dau reactii pe pielea sugarilor de arsura si ii poate irita, desi la adult acest lucru nu se intampla.

Pentru a evita aceste tipuri de reactii, antisepticele folosite in pediatrie sunt special concepute ca si biodisponibilitate (unele de a nu se absorbii aproape deloc la nivel cutanat) si ca si concentratie in substanta active.

Nu este bine sa se aplica acelasi tratament (chiar si doar un dezinfectant) ca si la adult, unui copil; mai ales cand este vorba de un nou-nascut sau sugar!

Datorita posibilitatii de calcul al biodisponibilitatii insuficienta si usor variabila, nu se pot folosii preparate cu eliberare controlata la nivelul pielii copiilor (plasturi transdermali).

Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZAREArcadia – Spitale și Centre Medicale a investit peste 600.000 euro în tehnologie medicală pentru tratament neurochirurgical minim invaziv

Asistenti Medicali

Vizualizari: 239211

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Arcadia – Spitale și Centre Medicale, cea mai mare rețea privată de sănătate din regiunea Moldovei, anunță o serie de noi investiții dedicate specialității de neurochirurgie, cu o valoare de peste 600.000 euro.

De peste 10 ani, Arcadia oferă servicii medicale la standarde ridicate pentru pacienții din zona de Nord-Est și investește constant în dezvoltare și tehnologii inovatoare, pentru sănătatea întregii comunități.

Anul acesta, Arcadia a dotat centrele și spitalele din rețea cu o serie de instrumente și aparate medicale de ultimă generație care permit tratarea minim invazivă a unor afecțiuni frecvente, recuperarea mai rapidă a pacienților, dar și creșterea confortului postoperator.

Microscopul operator pentru neurochirurgie Zeiss OPMI Pentero 800 și sistemul pentru intervenții minim invazive MEDTRONIC METR’X, motorul chirurgical de mare viteză Aesculap și instrumentele de coloană și de microchirurgie, Aesculap și KLS Martin completează tehnologia disponibilă în Spitalul Arcadia. Aceste echipamente performante și inovatoare oferă neurochirurgilor profunzime și claritate în analiza detaliilor intraoperator și asigură precizia și siguranța fiecărui gest chirugical.

„Urmărim cu atenție inovațiile din domeniul tehnologiei medicale și analizăm în mod permanent semnalele primite de la pacienții noștri. Astfel, ne asigurăm că investim constant, cu o bază solidă informațională și de analiză. Tehnologia state of the art, dedicată intervențiilor de neurochirurgie, se înscrie în strategia pe care o dezvoltăm dintotdeauna la Arcadia, ce are în focus sănătatea pacienților”, a declarat Dan Fiterman, General Manager Arcadia – Spitale şi Centre Medicale.

Tipuri de afecțiuni ce pot fi tratate prin intermediul neurochirurgiei minim invazive

 Tratamentul neurochirurgical minim invaziv este indicat în cazul mai multor tipuri de afecțiuni frecvente precum hernia de disc lombară și cervicală posterioară, instabilitatea coloanei vertebrale, spondiloliza sau stenoza coloanei vertebrale (îngustarea canalului spinal) lombară și cervicală. De asemenea, este recomandat și în cazul unor afecțiuni cu incidență mai rară, precum infecția sau tumorile care pot apărea la nivelul coloanei vertebrale.

Avantajele tratamentului neurochirurgical minim invaziv pentru pacienți

 Intervențiile neurochirurgicale minim invazive oferă pacienților o serie de beneficii importante atât la nivel cosmetic, cât și la nivel funcțional. În cazul acestor intervenții, cicatricile sunt diminuate datorită inciziunilor cutanate mai mici, uneori de câțiva milimetri, iar riscul de afectare a mușchilor este mai scăzut. De asemenea, gradul de sângerare și riscul de infecție sunt reduse, este diminuată durerea și dependența de medicamentele analgezice post operatorii, iar pacientul se poate recupera și reabilita mai rapid după operație.

„Noile dotări din Spitalul Arcadia pun în valoare experiența echipei de neurochirurgie, reprezentând instrumente medicale importante care contribuie la reducerea timpului necesar desfășurării intervenției, cresc gradul de certitudine a gesturilor chirurgicale și oferă o serie extinsă de avantaje pacienților”, a declarat Dr. Sorin Nistor, Director medical Arcadia – Spitale și Centre Medicale.

 

Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZAREPlatforma pentru raportarea reacțiilor adverse suspectate post-imunizare la vaccinurile împotriva COVID-19, funcțională

Asistenti Medicali

Vizualizari: 656648

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) pune la dispoziția pacienților si a profesioniștilor din domeniul sănătății noile fișe de raportare a reacțiilor adverse suspectate post-imunizare la vaccinurile împotriva COVID-19. Fișa de raportare poate fi accesată pe site-ul anm.ro, în secțiunea - VACCINARE COVID-19 (https://www.anm.ro/medicamente-de-uz-uman/farmacovigilenta/raportarea-reactiilor-adverse-incontext-covid-19/) Modalitatea de raportare poate fi făcută atât on-line, cât și prin modalitățile clasice de raportare – completarea fișei de reacții adverse și transmiterea acesteia către Direcția Farmacovigilență si Managementul Riscului. Mai multe detalii le găsiți accesând linkul: https://www.anm.ro/medicamente-de-uzuman/farmacovigilenta/raportarea-reactiilor-adverse-in-context-covid-19/

Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZAREPlatforma pentru programarea online la vaccinarea împotriva COVID-19, disponibilă de astăzi

Platforma informatică care permite programarea persoanelor pentru vaccinarea împotriva COVID-19 – https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/ – este operațională. Începând de astăzi, 28 decembrie a.c., în conformitate cu Strategia de vaccinare împotriva […]

Unu din doi români consideră că în spațiul public nu există suficientă informație cu privire la contextul pandemic

Jumătate dintre români nu se consideră suficient de bine informați cu privire la contextul pandemic de anul acesta, arată un studiu* realizat toamna aceasta de Coaliția România Sănătoasă, […]

Efectele dezechilibrelor alimentare de Sărbători

În luna decembrie, deseori alimentația este dezechilibrată, astfel că de la o alimentație monotonă, pe care mulți o au înainte de Crăciun (în special cei care țin post), […]

42% dintre români au suferit tulburări psiho-emoționale în perioada pandemiei SARS Cov 2

Primul studiu din România despre impactul pandemiei de COVID-19 asupra sănătății fizice și mintale a populației arată că românii sunt mai triști, mai furioși, mult mai anxioși și […]

Raportarea reacțiilor adverse suspectate în cazul pacienților cu COVID-19

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency – EMA)și autoritățile naționale competente încurajează pacienții infectați cu noul coronavirus (COVID-19) să raporteze reacțiile adverse pe care le experimentează în […]

Vaccinul anti-COVID al BioNTech și Pfizer aprobat în Uniunea Europeană

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA-European Medicines Agency) a aprobat folosirea în Uniunea Europeană a vaccinului anti COVID-19 dezvoltat de BioNTech și Pfizer, potrivit comunicatului oficial. Vaccinul, numit Comirnaty, […]

Programele naționale de sănătate se prelungesc până la 31 martie 2021

La solicitarea Ministerului Sănătății, Executivul a aprobat în ședința  din data de 11 decembrie 2020, Hotărârea pentru prelungirea termenului de aplicare a prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 155/2017 privind […]

Metamizol: Risc de leziuni hepatice induse medicamentos

Deținătorii autorizațiilor de punere pe piață (DAPP) pentru medicamentele care conțin metamizol, de comun acord cu Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) și cu Agenția Națională a Medicamentului și […]

Accesul la sistemele de sănătate din România și Regatul Unit, în contextul Brexit

Perioada de tranziție, pe care o parcurgem după  retragerea Regatului Unit  din Uniunea Europeană,  se va încheia la data de 31 decembrie 2020. Până la acea dată, cetățenii români și membrii […]

Ședință publică a Agenției Europene a Medicamentelor privind aprobarea vaccinurilor anti-COVID-19

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency – EMA) va organiza o ședință publică pe 11 Decembrie 2020 pentru a informa cetățenii europeni despre procesele de reglementare ale […]

Parteneriat între Medicover și Spitalul Clinicco în Brașov: Clinica Medicover, relocată

Medicover România, unul dintre cei mai importanți furnizori privați de servicii medicale, a decis relocarea clinicii deținute în Brașov în cadrul spitalului Clinicco, în urma semnării unui parteneriat […]

Zentiva a început producția de biocide pentru populație pentru a susține lupta împotriva COVID-19

Zentiva România, cel mai mare producător autohton de medicamente generice în unități vândute*, a demarat producția de dezinfectanți pentru mâini, după ce a primit autorizarea produselor în categoria […]

Indicatorii tehnico-economici pentru construirea Centrului de arși la Spitalul ”Grigore Alexandrescu” București, aprobați

La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat în ședința de vineri Hotărârea de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Construirea unui centru de arşi […]

Noi molecule inovative introduse în lista de medicamente gratuite și compensate

La solicitarea Ministerului Sănătății, Executivul a aprobat în sedinta de vineri, 4 decembrie, Hotărârea privind modificarea şi completarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând […]

Noi reglementări pentru transferul în străinătate a pacienților cu arsuri grave

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății a aprobat *Ordinul pentru înființarea comisiilor de analiză a solicitărilor de transfer în străinătate în vederea efectuării tratamentului pentru pacienții cu arsuri grave și […]

Cererea de autorizare a vaccinului COVID, dezvoltat de BioNTech şi Pfizer, depusă la Agenția Europeană a Medicamentului

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency-EMA) a primit cererea pentru autorizarea de punere pe piaţă condiţionată pentru vaccinul BNT162b2, un vaccin mRNA COVID-19 dezvoltat de BioNTech şi […]

Agenția Europeană a Medicamentului demarează prima evaluare continuă a vaccinului Ad26.COV2.S fabricat de Janssen

Comitetul EMA pentru medicamente de uz uman (the Committee for Medicinal Products for Human Use – CHMP) al EMA a început procesul de evaluare continuă a Ad26.COV2.S, un […]

Cererea de autorizare condiţionată a vaccinului COVID-19 Moderna, depusă la Agenția Europeană a Medicamentului

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agengy-EMA) a primit cererea pentru autorizarea de punere pe piaţă condiţionată pentru vaccinul mRNA COVID-19 de la Moderna Biotech Spain, S.L. (o […]

Strategia de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 în România, aprobată

La propunerea Ministerului Sănătății, Executivul a aprobat *Hotărârea de Guvern privind aprobarea Strategiei de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 în România* Strategia de vaccinare a fost elaborată de către Comitetul […]

Legislație în lucru privind comercializarea și utilizarea testelor rapide de detecție a antigenelor SARS-Cov-2

Testele rapide de detecție a antigenelor SARS Cov-2, la fel ca toate dispozitive medicale, trebuie utilizate în conformitate cu instrucțiunile producătorilor. În România, testele rapide antigen sunt folosite […]