Despre copii si automedicatie

Curiozităţi

Vizualizari: 2727

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Automedicatia in cazul copiilor este redusa si totusi este bine sa se cunoasca masurile care pot fi luate si care sunt modalitatile de utilizare a medicamentelor  pana se apeleaza la un medic de familie sau medic specialist. Este bine de stiut ce este util sa existe in casa unei proaspete mamici, in cazul in care farmacia de unde se cumpara medicamentele nu este aprovizionata cu acel medicament sau nu are program de noapte (in caz de urgenta).

new-picture

Pentru inceput, Agentia Europeana a Medicamentului  imparte grupele de varsta pediatrice astfel:

  • Prematuri – inainte de a 36-a saptamana de sarcina
  • Nou-nascuti – 0-27 zile
  • Sugari – 28 zile pana la 23 de luni
  • Copii – 2-11 ani
  • Adolescenti – 12 -17 ani

Deasemenea World Health Organization diferentiaza copii prescolari 2-5 ani de copii care sunt deja la scoala, ca grupa de varsta, 6-11 ani.

In urmatorul tabel va sunt prezentate formele farmaceutice potrivite pentru fiecare grupa de varsta, urmand a analiza mai jos pe fiecare dintre acestea.

Forma farmaceutica 1-23 Luni 2-5 ani 6-11 ani 12-18 ani
Solutii,picaturi 5 5 4 4
Suspensii 4 5 4 4
Tabl.efervescente 5 5 4 4
Granulate,pulv 2 4 4 5
Tablete 1 3 4 5
Capsule 1 2 4 5
Orodispersabile 3 4 5 5
Tabl. masticabile 1 3 5 5

Tabl 1 “Forme farmaceutice potrivite dupa grupe de varsta” (J. Breitkreutz 2009) Legenda: 1-       Nepotrivite/2- problematic de utilizat/3- posibil de utilizat/4- bine de utilizat/5-cel mai bine utilizabil (in forma farmaceutica respective)

Peroral

In comparatie cu adultul, tractul digestiv al copilului difera destul de mult, de aceea volumul de lichid in care este incorporate substanta active este de obicei foarte redus (cativa ml). Fiziologia aparatului digestiv la nou nascut permite producerea de suc gastric, proportional cu un adult, deabia dupa implinirea varstei de 2 ani. De abia atunci se poate considera ca medicamentele pot prezenta aceiasi biodisponibilitate dupa ce au fost administrate peroral.

Deaceea medicamentele cu eliberare modificata sau formele retard, nu pot prezenta un profil de biodisponibilitate sigur, pana la dezvoltarea complete a tractului digestiv.

Enzimele pancreatice sunt in cantitati foarte reduse, ajungand in cazul lipazei abia la 9 luni, la o activitate enzimatica care poate fi comparata cu cea a unui adult. La fel se intampla si in cazul amilazei, ceea ce este de luat in considerare la medicamentele care folosesc ca si adjuvanti sau excipienti amidonul sau derivati de amidon.

Producerea sucului biliar in primele zile de viata este foarte redusa, deaceea substantele hidrofobe sunt aproape insolubile in intestinal subtire. Aici se adauga sistemele de transport incomplete dezvoltate care pot deasemenea influenta biodisponibilitatea medicamentoasa.

Dupa nastere incepe sa se colonizeze cu bacteriile necesare digestiei, intestinul steril al nou-nascutului. Acest proces se incheie in totalitate la varsta de pana la 4 ani. Astfel fiind influentate nu numai medicamentele ci si mancarea cu care sugarul este hranit si modul cum aceasta este metabolizata.

Un criteriu important al biodisponibilitatii medicamentelor este durata de tranzit prin aparatul gastro-intestinal, care la nou-nascuti si sugari poate fi de la o sapataman pana la cateva ore, variind pe parcursul dezvoltarii fiziologice.

Datorita posibilitatii de dozare in forma de tablete, capsule sau drageuri insuficient de exacta pentru utilizarea lor in aceste conditii, sunt si cele mai putin folosite pentru tratamentul sugarilor.

Supozitoare si mini-clisme

Conform FR X, supozitoarele sunt preparate farmaceutice solide, care conţin doze unitare din una sau mai multe substanţe active, destinate administrării pe cale rectală, vaginală sau uretrală. FR X include sub denumirea de “supozitoare” atât formele farmaceutice solide pentru aplicare rectală (supozitoare) cât şi pe cele cu aplicare vaginală (ovule) sau uretrală (bujiuri).

In comparative cu absorbtia orala, cea din formele farmaceutice aplicate rectal, este mult mai lenta si mai greu de calculat exact datorita altor factori care o pot influenta. Numai in cazul medicamentelor cu spectru larg de utilizare acest lucru poate sa nu fie luat in considerare.

Supozitoarele ar trebui sa nu fie injumatatite, datorita substantei active care este uniformizata in preparat, neputandu-se aprecia cantitatea de substanta active care va fi disponibila dupa injumatatire.

Supozitoarele care folosesc ca si baza Adeps solidus PhEur, la o temperatura de peste 25 grade Celsius pot prezenta o incetinire a eliberarii substantei active. Acestea pot fi pastrate in apa rece sau in frigider, insa in nici un caz inghetate, datorita posibilitatii de casare. In comparatie, cele pe baza de Macrogol nu se topesc la temperatura corpului, ci sunt incorporate de fluidele organismului, deaceea este potrivit daca aceastea s-ar umecta inainte de utilizare, pentru o usurare a administrarii si o accelerare a procesului de absorbtie.

Unguente, creme si paste

Pielea copilului este in general destul de subtire si mai usor permeabila, protejand mai putin ca si la adult, rolul de bariera protectoare fiind mult mai redus la copii. Deaceea micutii reactioneaza mult mai rapid la stimuli externi, avand tot felul de reactii la nivel cutanat (eczema, roseata, mancarime..etc).

Nou nascuti au statul de epiderma format doar din aproximativ 2 straturi de celule fiind foarte sensibili si cu o piele usor permeabila pentru multe substante aplicate cutanat. De aceea de exemplu se poate folosii in anumite tratamente in loc ca in trecut aplicare sistemica, mult mai de success devenind aplicarea lor locala (ex. propranolol).

In cazul cremelor sau ungunetelor care contin corticosteroizi, la copiii se poate declansa mult mai repede Sindromul Cushing, decat la adulti; deasemenea si o reactie la nivel sistemic mult mai potentata de absorbtia mai rapida de la nivelul pielii in sange.

Deasemenea datorita faptului ca glandele nu sunt suficient dezvoltate (sudoripara si seboreica), pielea bebelusilor poate sa-si piarda umiditatea mult mai usor si sa reactioneze la schimbarile de temperatura mult mai repede decat un adult. PH-ul pielii deasemenea poate varia de la usor acid la bazic, in functie de produsele de ingrijire folosite, mult mai repede decat la adulti. Astfel pielea poate, prin acesti factori sa se irite mult mai usor si sa reactioneze neasteptat la influenta temperaturi sau modificarilor PH-ului, o data iritata fiind “o poarta” pentru alte microorganisme, mult mai greu de tratat si de a restabili echilibrul  PH-ului cutanat.

De exemplu cremele cu urea (Carbamidum), dau reactii pe pielea sugarilor de arsura si ii poate irita, desi la adult acest lucru nu se intampla.

Pentru a evita aceste tipuri de reactii, antisepticele folosite in pediatrie sunt special concepute ca si biodisponibilitate (unele de a nu se absorbii aproape deloc la nivel cutanat) si ca si concentratie in substanta active.

Nu este bine sa se aplica acelasi tratament (chiar si doar un dezinfectant) ca si la adult, unui copil; mai ales cand este vorba de un nou-nascut sau sugar!

Datorita posibilitatii de calcul al biodisponibilitatii insuficienta si usor variabila, nu se pot folosii preparate cu eliberare controlata la nivelul pielii copiilor (plasturi transdermali).

Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZAREConcursul #AlaskaGăteșteRomânește și-a aflat câștigătorii!

Curiozităţi

Vizualizari: 275228

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Ovidiu Tărbuc - Food Department - pe primul loc în clasamentul concursului "Peștele și fructele de mare din Alaska în bucătăria tradițională românească”.

6 bucătari profesioniști, recunoscuți în peisajul culinar românesc, au oferit, în primăvara acestui an, o adevărată demonstrație de talent, viziune și creativitate în cadrul concursului "Peștele și fructele de mare din Alaska în bucătăria tradițională românească”, organizat de Alaska Seafood Marketing Institute. Scopul concursului a fost informarea bucătarilor profesioniști din România despre beneficiile peștelui de Alaska pentru sănătate și despre versatilitatea și adaptabilitatea lui la bucătăria românească.

Bucătarii înscriși în consurs au realizat două rețete originale cu pește de Alaska, unul cu pește alb, cod Alaska Pollock, celălalt cu somon sălbatic Keta sau Sockeye din Alaska. Dincolo de originalitate, rețetele au fost în concordanță cu tema concursului, adaptarea peștelui de Alaska stilului tradițional românesc.

Rețetele #AlaskaGăteșteRomânește
Câștigătorul locului 1, Ovidiu Tărbuc, a cucerit publicul cu două preparate versatile, inspirate din bucărăria moldovenească și transilvăneană: papricașul și rasolul de pește. Alex Petricean, prin rețetele peștelui pe cărbune și a somonului pe frigăruie de mesteacăn verde, ne-a transpus în poveștile pescarilor și vănătorilor de demult. Conceptul din spatele rețetelor alese de Nico Lontras - duo-ul de somon sălbatic și codul de Alaska cu castraveți murați și texturi de sfeclă - îmbină tehnicile noi, elementele tradiționale românești și calitatea ingredientelor folosite. Deliberarea a fost strânsă, Ioan Șușală (Rare Foods Services) impresionând prin reinterpretarea rețetei de saramură de pește și cea a peștelui în crustă de mălai, cu diverse texturi de porumb. Peștele în mălai și saramura au fost și alegerile lui Nicolae Lică (JW Marriott Grand Hotel), alături de zacusca reinterpretată. Ema Uță (Petite Bistro) a ales să îmbine urbanul cu tradiționalul prin cele două alegeri de rețete: somonul cu spanac și zacusca de pește.

Rețetele înscrise în consurs pot fi găsite pe rețelele social media sub eticheta #AlaskaGăteșteRomânește.

Juriul internațional

Din juriu au făcut parte reprezentanți ai Alaska Seafood Marketing Institute și ai Departamentului de Agricultură al Statelor Unite în România, dar și figuri recunoscute în lumea culinară internațională: Tomi Marsh – bucătar extraordinar, unul dintre cei mai respectați căpitani de vas de pescuit și zona de sud-est din Alaska și autorul cărții “The Fishes and Dishes Cookbook”, Volodymyr Yaroslavskyi – participantul de anul trecut la evenimentul culinar din Alaska din partea Ucrainei și membru al juriului în proiectul Master Chef Ucraina, precum și Ekaterina Avdeeva, fondator al ”Intenational Chef Congress Fontegro”, tot din Ucraina.

Participanți reprezentativi din universul culinar românesc

Câștigătorul concursului va participa la o excursie în Juneau, Alaska, S.U.A, în vara anului 2019, unde va avea loc evenimentul organizat și sponsorizat anual de Alaska Seafood Marketing Institute pentru bucătarii internaționali. În timpul vizitei, grupul va învăța despre speciile de pește și fructe de mare din Alaska, va observa pescuitul comercial și va avea parte de numeroase experiențe practice. Bucătarii și mass-media vor avea ocazia să vorbească cu pescarii și biologii, să guste toate tipurile de fructe de mare și pește din Alaska, să învețe să fileteze un somon, să învețe tehnici adecvate pentru gătirea fructelor de mare congelate și să viziteze fabrici de
prelucrare a peștelui și fructelor de mare.

Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZARECrestere de 20% a veniturilor Medicover si Synevo din Romania

Curiozităţi

Vizualizari: 346822

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

„Dinamica piețelor pe care activăm continuă să fie favorabilă pentru principalele noastre operațiuni, cu o rată scăzută a șomajului, o bună dezvoltare economică și cerere puternică pentru servicii medicale private. Continuăm să ne axăm pe accesibilitatea și calitatea serviciilor pe care le oferim pentru a veni în întâmpinarea cererii din piață”, a declarat Fredrik Rågmark, CEO al Medicover.

La nivel de grup, în primele nouă luni ale anului Divizia de Servicii Medicale a înregistrat o creștere a veniturilor de 18,7%, până la 248,4 milioane de euro comparativ perioada similară din 2017. Divizia de Servicii de Diagnostic a avut de asemenea venituri mai mari după primele nouă luni ale anului, în creștere cu 11%, până la o valoare de 250,1 milioane de euro. Creșterile diviziei de diagnostic au fost susținute de evoluțiile foarte bune de pe piețele din România și Ucraina.

Pe piața din România veniturile grupului au crescut cu 20% în primele nouă luni ale anului, comparativ cu perioada similară a anului anterior, atingând o valoare totală de 66 milioane euro. România este a treia piață ca pondere a veniturilor la nivel de grup, după Polonia și Germania. Divizia de Servicii Medicale din România (prezentă prin spitalul și clinicile Medicover) a înregistrat, după primele nouă luni ale anului venituri totale de 26,6 milioane euro, în timp ce Divizia de Servicii de Diagnostic (prezentă prin rețeaua de laboratoare și centre de recoltare Synevo) a înregistrat venituri totale de 39,4 milioane euro.

„Creșterea de 25% înregistrată de Divizia de Servicii Medicale din România până la o valoare de 26,6 milioane euro arată că din ce în ce mai mulți români își doresc să fie tratați la cel mai înalt nivel medical. Creșterea vine într-o perioadă importantă pentru noi în care am reușit sa ne extindem în două noi regiuni cheie si sa ne consolidăm poziția în București în urma finalizării a trei tranzacții strategice. Vom continua să investim în dezvoltarea rețelei și să îmbunătățim experiența oferită clienților”, a declarat Adrian Peake, Director General Medicover România.

Rețeaua de clinici Medicover din România a crescut cu 50% până la 37 de unități ca urmare a tranzacțiilor finalizate în primele nouă luni ale anului.

„Dorim să oferim cele mai bune soluții de diagnostic pentru pacienții din fiecare județ din România. După primele nouă luni, am reușit să ne extindem rețeaua de centre de recoltare cu 17 unități noi, având acum o prezență puternică în 30 de județe și 39 de orașe din România. În același timp, am continuat să investim în achiziția unor echipamente de laborator de ultimă generație, precum și în extinderea portofoliului de servicii pe zona de genetică și histopatologie”, a declarat Laurențiu Luca, Director General Synevo România.

Despre Grupul Medicover

Medicover este unul dintre cei mai importanți furnizori internaționali de servicii medicale și de diagnostic. Compania a fost fondată în 1995 pentru a răspunde la cererea în creștere de servicii medicale de înaltă calitate din Polonia, apoi s-a extins în alte țări, pentru a răspunde unei nevoi asemănătoare. În prezent, piețele principale ale Medicover sunt Polonia, Germania, România și Ucraina. Compania oferă o gamă largă de servicii medicale, printr-o rețea extinsă de clinici, spitale, facilități de îngrijire specializată și laboratoare prin două divizii - Healthcare Services și Diagnostic Services.

Despre Medicover România

Medicover România este prezentă de peste 23 de ani pe piața serviciilor de sănătate private și dispune de o rețea de 37 de clinici în București și în țară și două spitale generaliste în capitală – Spitalul Medicover – și în Oradea – Spitalul Pelican. Spitalele Medicover corespund celor mai înalte standarde medicale – moderne, sigure, aproape de pacienți – și includ toate departamentele: ambulator, spitalizare de zi, precum și o gamă variată de specialități medicale și chirurgicale. Medicover România face parte din Medicover, companie internațională importantă care oferă servicii medicale și de diagnostic, fondată în 1995.

Despre Synevo România

Synevo este liderul în diagnostic de laborator din România, oferind peste 2.000 de tipuri de analize uzuale și avansate, în toate domeniile de diagnostic clinic de laborator. La finalul anului 2017, Synevo România administra o rețea națională de 16 laboratoare și 78 de centre de recoltare a probelor biologice, efectuând pe parcursul întregului an aproape 15 milioane de teste.

Synevo România face parte din Medicover – unul dintre cei mai importanți furnizori internaționali de servicii medicale și de diagnostic, înființat în 1995.

 

 

 

Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZAREPerturbatori endocrini, bănuiți că se află în alimentele europenilor, potrivit unui ONG francez

Urme ale unor substanţe bănuite că ar fi perturbatori endocrini se găsesc în alimentele consumate de europeni, a avertizat marţi ONG-ul francez Generations Futures, care pledează pentru ca […]

Contraceptia de urgenta a evoluat!

Contactele sexuale nu s-au schimbat foarte mult de-a lungul timpului, insa metodele contraceptive au evoluat. Nu sunt putine cazurile in care se poate intampla sa ai nevoie de […]

A apărut periuţa de dinţi pentru leneşi

Conform Mediafax, pentru cei cărora le este lene să se spele pe dinţi sau pentru care această activitate este neplăcută, o companie a lansat un dispozitiv care curăţă […]

Dicționar de perle farmaceutice

Zilnic in farmacie ne confruntam cu situatii care ne pot pune in dificultate. Pacienti care in lipsa unor retete sau documente scrise ne solicita un medicament al carui nume nu […]

Ce se intampla in corpul tau daca consumi turmeric zilnic!

Studiile arata ca curcumina, un compus bioactiv din turmeric, poate trata depresia, anxietatea, imbatranirea creierului si oricare stare anormala in care este prezenta inflamatia. Dar din pacate, extrem […]

5 probleme dentare tratate cu fatetele dentare!

Potrivit studiilor cererea de tratamente de esteticacontinua sa creasca, fatetele dentare fiind pe primul loc in preferintele celor care isi doresc un zambet frumos, dar si sanatos, avand […]

Vrei sa stii ce se intampla in organism in timpul detoxifierii?

Primavara si vara ne aduce vreme frumoasa si calda, oferind o oportunitate ideala pentru a ne detoxifia organismul. Studiile arata ca procentul persoanelor care adopta o cura de […]

Studiu: Atitudini și percepții despre bolile mintale în cadrul populației României

Cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătății, Centrul pentru Inovație în Medicină (InoMed) a prezentat, într-un eveniment desfășurat la Reprezentanța Comisiei Europene, rezultatele studiului “Atitudini și percepții asupra bolilor […]

4 probleme cu care femeile se confruntă primăvara

Primăvara este sezonul care aduce nevoia de schimbare în rândul femeilor. Fie că vorbim despre igiena intimă, managementul greutății, astenia de primăvară sau de un refresh al organismului, […]

Sanatatea gingiilor este doar una dintre cele sase metode de a combate alergiile de primavara!

80% dintre romani sufera de gingivita, o infectie a gingiilor care poate afecta sistemul imunitar, dar si intreaga sanatate a organismului. Acest aspect este important deoarece, in majoritatea […]

Cati romani merg la stomatolog in fiecare an

In Romania sunt deschise peste 12.500 de cabinete stomatologice private si doar 1.500 de cabinete publice. Studiile confirma faptul ca romanii viziteaza cel mai rar medicul stomatolog, 58% […]

Analiză Oxford Economics: cum poți crește productivitatea și satisfacția angajaților

Pentru a înțelege mai bine felul în care angajații se simt și lucrează la locul de muncă, Plantronics și Oxford Economics au realizat un studiu axat pe dorințele […]

7 beneficii uimitoare ale lăptişorului de matcă

Ai imunitatea scăzută, iar colsterolul îţi afectează sănătatea? Suferi de stres şi ai probleme cu tensiunea arterială? Dacă te confrunţi cu oricare dintre problemele menţionate şi îţi doreşti […]

Câţi părinţi romani recoltează celule stem

7% din noii părinţi din România recoltează celule stem anual din cordonul ombilical la naşterea bebeluşilor, un procent în permanentă creştere, deşi natalitatea este în scădere cu 4-10% […]

Tratamentul fără corticoizi a psoriazisului, mătreţii, dermatitei atopice şi seboreeice

Best seller mondial în tratamentul fără corticoizi a psoriazisului, mătreţii, dermatitei atopice şi seboreeice Nu este nimic mai rău decât să observi fulgi albi pe haine, chiar dacă […]

5 cele mai iesite din comun sfaturi de ingrijire a pielii, in sezonul rece

Îngrijirea pielii este un ritual sacru pentru majoritatea femeilor. Indiferent de anotimp, vârstă sau mediu, pielea are nevoie de permanentă hidratare și îngrijire. Iarna însă, atunci când temperaturile […]

De ce apar maselele de minte? Iata rolul lor!

Odata cu intrarea in etapa de maturitate, maselele de minte isi fac simtita prezenta. Molarii de minte – al treilea molar – sunt ultimul set de dinti, care […]

Proteine animale vs proteine vegetale într-o dietă echilibrată

”Mineralele alcaline neutralizează acizii care se găsesc în cantitate mare în organismul nostru”, a precizat medicul gastroenterolog Ana Bratu, la lansarea apei minerale terapeutice Malnaş. Depozitele de grăsime […]

Nu poți dormi noaptea? Ai reglat corect temperatura?

Mulți oameni se plâng că nu dorm bine noaptea, că se trezesc din somn și că nu mai pot adormi la loc. Majoritatea dau vina pe tot felul […]

[VIDEO]Mușcătura de țânțar la microscop

  Filmarea a fost realizată sub microscop pe un şoarece anesteziat şi dezvăluie atacul unui ţănţar purtător de malarie. S-a observat că ţânţarii purtători ai parazitului malariei au […]