Cunoscută în China de mai bine de 4000 de ani, acupunctura s-a dezvoltat permanent, ajungând astăzi să fie una dintre cele mai eficiente tehnici terapeutice. În tainele vechilor învăţături chineze a pătruns şi dr. Anatolie Dabija, medic specialist de medicină de urgenţă, coordonatorul UPU SMURD Reghin, pasionat fiind din tinereţe şi de medicina complementară.
Reporter: Acupunctură şi medicină de urgenţă. Există elemente comune între aceste două specialităţi?
Dr. Anatolie Dabija: Există. Şi în acupunctură poţi să acţionezi foarte uşor în situaţiile de urgenţă. În hipotensiune arterială, sincopă se poate acţiona, sunt câteva puncte de urgenţă. Avem protocoale foarte bine definite.
Reporter: Putem spune că ar fi benefic dacă s-ar practica acupunctura în situaţiile de urgenţă?
Dr. Anatolie Dabija: Cred că ar îmbunătăţi, nu sunt sigur, nu am experienţă şi bănuiesc că nimeni nu se ocupă pentru că puţini sunt cei care practică acupunctura şi lucrează în medicină de urgenţă.
Reporter: În urgenţă se impune o rezolvare rapidă a cazului, timpul este scurt. În acupunctură putem vorbi de mai mult timp alocat, o anumită meticulozitate?
Dr. Anatolie Dabija: Acupunctura este un tratament energetic. Se tratează la nivel de energie, energia organismului care circulă prin 12 meridiane ale corpului. Se acţionează pe punctele de acupunctură care sunt bine stabilite la distanţă şi la adâncime corectă, corespunzătoare pentru fiecare punct. Medicina de urgenţă este o medicină nou apărută, cu protocoale foarte bine stabilite, care dau rezultate foarte bune. Trebuie să fii foarte prompt, hotărât şi cu cât acţionezi mai repede cu atât starea bolnavului şi perioada post resuscitare, de exemplu, e mai scurtă. Cu fiecare minut de defibrilare precoce rata de supravieţuire este de 10%. Dacă ai făcut în primele minute defibrilarea practic bolnavul se reface complet. Şi cu fiecare minut de întârziere scade cu 10%.
Reporter: Cum faceţi trecerea de la o specialitate la cealaltă?
Dr. Anatolie Dabija: Sunt două locuri diferite. Mă deconectez de medicina de urgenţă ce o fac la spital, la cabinet fac acupunctură care este o cu totul altă abordare.
Reporter: Cum s-a născut pasiunea pentru medicină de urgenţă?
Dr. Anatolie Dabija: Fiind student am lucrat într-un centru de arsuri de terapie intensivă la Chişinău, eu sunt din Republica Moldova, şi am luat medicina de urgenţă ca specialitate. Am lucrat patru ani acolo şi printr-un schimb de program între Ministerele Sănătăţii am ajuns aici, pe urmă am rămas definitiv. Am ajuns cu 17 ani în urmă.
Reporter: Şi pentru acupunctură?
Dr. Anatolie Dabija: Soţia face medicină fizică şi recuperare şi am zis că mai trebuie să facem şi altceva în afară de medicina alopată. Eu tot timpul am cochetat cu terapiile astea, în perioada facultăţii am făcut curs de masaj şi gimnastică medicală doi ani, practic şi în continuare. Acupunctura o practic de cinci ani, îmi place pentru că rezultatele sunt rapide. Poate să vină un bolnav blocat acut de spate şi după 15 minute se poate duce de ca şi cum nu ar fi avut nimic. Dar pe lângă asta mai practic şi electropunctura, laserpunctura, sunt diferite forme de stimulare a punctelor.
Studiind medicina chineză vezi altfel omul, ţinuta pacientului. După culoarea feţei, poziţie sau cum merge din start îţi dai seama cu cine stai de vorbă.
GALERIE FOTO:
Pasiuni
”Îmi plac călătoriile, fotografia. Am dezvoltat pasiunea pentru fotografie din copilărie. Încă din clasa a VII-a am avut aparat de fotografiat, laborator. Tot timpul car un aparat după mine, tot mai performant ca să iasă fotografiile bune. Le fac pentru mine, pentru familie. În ultima perioadă mă fascinează să fac poze în natură, copaci, culorile.
Iar muzica mă relaxează, din copilărie cânt la acordeon, chitară. Când sunt obosit pun chitara în priză şi zdrăngăn”