Nu există încă un argument juridic pentru notificarea medicilor de familie din centrele de permanenţă să restituie sumelor alocate în perioada 2009-2010 pentru finanţarea cheltuielilor administrative, este punctul de vedere al conducerii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Mureş. Pentru judeţul Mureş este vorba de o sumă în cuantum de 300.000 lei, din care circa 30.000 lei ar fi penalităţi pentru care medicii de familie din centrele de permanenţă dau asigurări că vor acţiona în instanţă Casa Judeţeană dacă vor fi obligaţi să le restituie.
În anul 2011Curtea de Conturi a României (CCR) a efectuat la CNAS o misiune de audit financiar privind contul de execuţie a bugetului FNUASS. Prin urmare s-a constat ”plata nelegală efectuată în perioada 2009-2010 pentru finanţarea cheltuielilor administrative efectute de cabinetele medicilor de familie, în care au fost organizate Centre de permanenţă peste nivelul aprobat prin Ordinul elaborat MS/CNAS, CNAS nefiind parte semnatară Ordin MS/MIRA nr. 1024/496 din 22 mai 2008 pentru aprobarea Normelor metodologice cu privire la asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanenţă”.
Fără notificări, în prezent
Calculele au fost făcute de către Curtea de Conturi la care s-au aplicat conform Legii finanţelor şi dobânzile. ”După parcurgerea tuturor etapelor, începând din anul 2011 când în urma deciziei Curţii de Conturi s-a stabilit o măsură care a fost contestată de Casa Naţională şi care a fost respinsă în cele din urmă de către înalta Curte de Casaţie, casele judeţene au fost notificate de către Casa Naţională să recupereze prejudiciul, respectiv suma la care se adaugă dobânzile aferente. În acest moment am solicitat această decizie să fie pusă la dispoziţie de către Casa Naţională şi până la obţinerea acestor documente Casa de Asigurări Mureş consideră că nu are argumentul juridic pentru a notifica medicii de familie în vederea recuperării sumelor”, a precizat dr. Anca Florea, director executiv Direcţia Relaţii Contractuale CJAS Mureş.
Calcule eronate, contradictorii, în opinia CCR
Decontarea s-a efectuat prin SIUI din creditele bugetare repartizate de către Ministerul Sănătăţii către CNAS şi alocate caselor judeţene. Borderourile centralizatoare întocmite de cabinetele medicilor de familie, pe baza cărora au fost efectuate plăţile de către CAS Mureş au fost întocmite conform modelului din anexa 5 la Ordin unde este prevăzută suma fixă de 15 lei, sumă care în interpretarea Curţii de Conturi a României este eronat înscrisă, fiind în contradicţie cu prevederile art. 47 din Ordin, respectiv valoarea de referinţă a tarifului orar pentru medicul specialist de medicină de familie este de 15 lei/oră, iar cabinetul suportă şi cheltuieli de administrare şi funcţionare pentru centrul de permanenţă fix, inclusiv cu personalul angajat, altul decât medici, situaţie pentru care tariful orar de 10 lei se majorează cu 50% pentru fiecare medic de familie care şi desfăşoară activitatea în centrul de permanenţă.
Medicii cer restituirea banilor eşalonat, fără penalizări
CJAS Mureş a făcut demersuri şi către Ministerul Sănătăţii pentru clarificarea situaţiei, precum şi au solicitat CNAS punctul de vedere privind modalitatea de recuperare a banilor în etape. Este lucrul pe care şi-l doresc şi medicii, din judeţul Mureş în această situaţie fiind 22 de medici de familie.
”Noi o să acţionăm Casa în judecată, că nu ne apără nimeni. Vorbe toată lumea spune, dar noi nu avem ce face, nu suntem vinovaţi cu nimic, am trimis fişele de punctaj, ne-am dus cu facturierul, am înţeles că nu au aplicat bine o formulă a Ministerului. De unde să dăm atâţia bani, cu penalizări? Eu am spus să restituim sumele care s-au dat în plus şi într-un interval de timp cum ni s-au şi dat, dar fără penalizări”, a declarat dr. Dorel Todea-Moga, coordonatorul Centrului de permanenţă Band.