Ediția 64 a simpozionului regional Farma Practic, un eveniment sub sloganul săptămânii mondiale a imunizării: Să protejăm împreună!

Comunicate

Vizualizari: 1502

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Săptămâna mondială a imunizării, sărbătorită anual la nivel mondial între 24-30 aprilie, a fost marcată în avans în cadrul celei de a 64-ediție a simpozionului regional Farma Practic, prin prezentarea susținută de dr. Ileana Brînză și dr. Liliana Chițanu, care au vorbit în deschiderea evenimentului despre vaccinarea de la medic la farmacist, profesioniștii în sănătate ce pot contribui „împreună” la promovarea acestei măsuri „a cărei importanță nu poate fi contestată”, așa cum au atras atenția, încă de la început, cei doi medici de familie din Brăila. Evenimentul a avut loc în perioada 13-14 aprilie la Poiana Brașov.
„Sloganul acestei săptămâni sărbătorită peste tot în lume este „Să protejăm împreună! Și cum putem face acest lucru mai bine decât prin imunizare, o strategie fundamentală în realizara unor priorități din domeniul sănătății precum controlul hepatitei virale, limitarea rezistenței antimicrobiene, furnizarea unei platforme pentru sănătatea adolescentului sau îmbunătățirea îngrijirii antenatale și a nou-născutului. Informarea și educația sistematică, atât pentru medici, cât și farmaciști, adaptarea limbajului, atât în cazul medicilor, cât și a farmaciștilor, astfel încât informația să fie ușor percepută de către pacient, precum și efortul de a influența politicul și factorii de decizie, de a mobiliza resursele umane și financiare cu scopul declarat de a schimba percepțiile și atitudinile publice referitoare la vaccinare pot reprezenta soluții pentru o acoperire vaccinală optimă”, au declarat dr. Ileana Brînză și dr. Liliana Chițanu.
O voce puternică și unitară a profesioniștilor din sănătate, atât a medicilor, cât și a farmaciștilor și asistenților de farmacie reprezintă o armă importantă în lupta împotriva unei informări eronate sau incomplete a populației privind subiecte ce țin de sănătatea publică. La fel ca în cazul vaccinurilor, rolul medicului, dar și al profesionistului din farmacie privind informarea corectă referitoare la administrarea de antibiotice este esențial.
„Farmaciștii și asistenții de farmacie, la fel ca noi, medicii, se confruntă cu pacienți care consideră că antibioticul este panaceu universal, că îi ajută să se vindece de orice boală. Mesajul meu pentru ei este să fie în primul rând consecvenți. Și în cazul nostru există pacienți care pleacă din cabinetul nostru către un al doilea sau un al treilea medic, în căutarea unei rețete pentru antibiotic. Exact același lucru se întâmplă și în farmacie. Însă e important să îi explici pacientului că nu îi face bine, că, din contră, îi poate face rău și că atitudinea lui nu este una corectă, care să îl favorizeze. Noi, medicii, avem ca argumente probele de laborator, pentru că putem recolta foarte ușor probe biologice și putem spune dacă au sau nu nevoie de antibiotic. La farmaciști este mai problematic, întrucât cu atât de multe farmacii existente în prezent cu siguranță că pacientul va găsi una din care își va putea procura antibiotic fără rețetă. De aceea, fac apel la corectitudinea, consecvența și la cunștințele profesioniștilor din farmacie. Să ne gândim cu toții că suntem fiecare dintre noi acolo să ajutăm pacientul și să nu îi dăm o soluție rapidă, facilă, la îndemână, care însă nu îl ajută”, a declarat dr. Andreea Moldovan, medic primar boli infecțioase la Spitalul „Sfântul Constantin” din Brașov, care prezentat în fața celor 160 de farmaciști și asistenți de farmacie prezenți la eveniment date extrem de utile privind terapia antimicrobiană.
„Mulți pacienți își autoadmistrează tratament cu antibiotice, nu sunt informați și nu conștientizează efectele adverse, precum sporirea rezistenței la antibiotice. Cred că este foarte utilă o informare cât mai corectă a pacientului și, cum farmacistul este cel cu care acesta intră în contact atunci când își procură antibioticele, cred că profesionistul din farmacie este primul care trebuie să-linformeze referitor la aceste aspecte, să fie răbdător,să îl convingă că face mai mult rău decât bine luând antibioticee fără prescrierea medicului”, a completat dr. Camelia Popa, președintele Casei Județene de Asigurări de Sănătate Brașov, lector în cadrul evenimentului.
Implementarea Sistemului European de Verificare a Medicamentelor în România, o măsură ce trebuie adoptată până anul viitor a fost un alt subiect actual și util pentru practica farmaceutică dezbătut în cadrul ediției 64 Farma Practic, eveniment dedicat farmaciștilor și asistenților de farmacie din județele Prahova, Buzău, Galați, Vrancea, Brașov. Subiectul a fost adus în atenție de farm. Florina Bonifate, președintele Colegiului Farmaciștilor Galați „Serializarea este un lucru benefic pentru farmacie, în primul rând pentru siguranța pacientului. Din partea farmaciei va însemna o perioadă petrecută pentru scanarea efectivă a fiecărei cutii de medicamente, probabil vor crește puțin și costurile pentru farmacie, dar pacientul este beneficiarul final al acestei serializări, dept urmare noi suntem mulțumiți prin siguranța pacientului”, a concluzionat farm. Florina Bonifate.
Obezitatea, una dintre cele mai grave boli ale secolului 21, căreia îi sunt asociate multiple alte afecțiuni, a fost un alt subiect de interes discutat în cadrul evenimentului. Dr. Bogdan Moldovan a declarat: „Se presupune că în România 1 din 3 copii suferă de obezitate; este un fenomen extrem de îngrijorător. Sunt numeroase boli asociate obezității – în primul rând diabetul, vorbim astăzi despre un nou concept, acela de „diabezitate”. De asemenea, există boli asociate precum hipertensiunea, cardiopatia ischemică, dar și de o serie e neoplazii. Obezitatea poate fi cauzată de o serie de factori, însă ține totul foarte mult și de educație. Cum ar putea contribui farmacistul în acest sens? În primul rând, la fel ca fiecare om are două variante – să se implice sau să stea de o parte. Însă, prin prisma meseriei lor, ei au contact zilnic cu un număr impresionant de pacienți. Bineînțeles că nu trebuie să îi agaseze cu propuneri, însă le pot înmânaun pliant informativ, un prospect, îi pot îndemna să viziteze un medic mai ales că sunt mulți dintre pacienți care vin în farmacie pentru insulină sau pentru rețete antidabetice. Sunt pacienți cu obezitate și cu afecțiuni asociate acesteia care vin pentru a-și procura medicamente „cu punga”. O variantă ar fi ca profesionistul din farmacie să îl informeze referitor la posibilitatea de a scăpa de toate aceste medicamente printr-o operație, de exemplu”.
Coordonat științific de prof.univ.dr.farm. Dumitru Lupuleasa simpozionul Farma Practic, ediția 64, a fost creditat cu 16 puncte EFC și 12 puncte EMC. Evenimentul s-a încheiat cu sesiunea interactivă Tribuna Farmaciei în cadrul căreia au fost dezbătute teme practice pentru activitatea farmaceutică, de la rolul farmacistului ca furnizor de servicii farmaceutice, la tipurile de aparatură medicală pe care le putem vinde în farmacie și cum explicăm pacientului cum să le folosească sau subiecte privind administrarea de medicamente în cazul femeilor însărcinate.

Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZAREPlatforma pentru raportarea reacțiilor adverse suspectate post-imunizare la vaccinurile împotriva COVID-19, funcțională

Comunicate

Vizualizari: 831553

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) pune la dispoziția pacienților si a profesioniștilor din domeniul sănătății noile fișe de raportare a reacțiilor adverse suspectate post-imunizare la vaccinurile împotriva COVID-19. Fișa de raportare poate fi accesată pe site-ul anm.ro, în secțiunea - VACCINARE COVID-19 (https://www.anm.ro/medicamente-de-uz-uman/farmacovigilenta/raportarea-reactiilor-adverse-incontext-covid-19/) Modalitatea de raportare poate fi făcută atât on-line, cât și prin modalitățile clasice de raportare – completarea fișei de reacții adverse și transmiterea acesteia către Direcția Farmacovigilență si Managementul Riscului. Mai multe detalii le găsiți accesând linkul: https://www.anm.ro/medicamente-de-uzuman/farmacovigilenta/raportarea-reactiilor-adverse-in-context-covid-19/

Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZAREPlatforma pentru programarea online la vaccinarea împotriva COVID-19, disponibilă de astăzi

Comunicate

Vizualizari: 476020

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Platforma informatică care permite programarea persoanelor pentru vaccinarea împotriva COVID-19 - https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/ - este operațională. Începând de astăzi, 28 decembrie a.c., în conformitate cu Strategia de vaccinare împotriva COVID-19, se pot planifica la vaccinare persoanele din etapa 1, respectiv lucrătorii din domeniile sănătate și social, urmând să se activeze accesul în aplicație și pentru celelalte două grupe de vaccinare (grupa a II-a – populația cu grad de risc și lucrătorii care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale și grupa a III-a – populația generală). Vom informa opinia publică imediat ce accesul în aplicație va fi disponibil și pentru aceste două grupe populaționale.

Planificarea electronică prin intermediul platformei eficientizează procesul de vaccinare, distribuția dozelor de vaccinare și evită supraaglomerarea din centrele de vaccinare. Platforma informatică vine în sprijinul tuturor celor care vor să se programeze pentru vaccin, inclusiv populația generală din etapa a 3-a. Pașii de înscriere sunt ușor de parcurs. Din platforma națională de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19, https://vaccinare-covid.gov.ro/, se accesează meniul PROGRAMEAZĂ-TE sau se accesează direct link-ul https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/. Persoanele care se planifică la vaccinare își creează un cont pe baza datelor de identificare și a numărului de telefon. În contul creat, cetățenii au acces la propriile programări: centrul de vaccinare, datele la care vor fi efectuate prima administrare și rapelul (cea de-a doua doză). De asemenea, în momentul programării, platforma generează un document pe baza căruia se va face accesul în centrul de vaccinare la data planificată. Ulterior, la prezentarea în centrul de vaccinare a persoanei programate, validarea programării se realizează în zona de triaj prin scanarea codului QR de pe documentul generat de platformă sau pe baza cărții de identitate.

Platforma a fost dezvoltată de Serviciul de Telecomunicații Speciale pe baza cerințelor operaționale formulate de Comitetul Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19. Personalul medical din centrele de vaccinare va utiliza tablete distribuite de STS, cu ajutorul cărora se va realiza accesul securizat în aplicația Registrul Electronic Național de Vaccinare (RENV). Aplicația RENV este pusă la dispoziție de Institutul Național de Sănătate Publică pentru a avea evidența vaccinărilor. Platforma și sistemele informatice puse la dispoziție de către Serviciul de Telecomunicații Speciale au fost astfel dimensionate și configurate încât să permită accesarea simultană de către un număr mare de utilizatori, totodată fiind implementate și măsuri specifice de securitate cibernetică.

Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZAREUnu din doi români consideră că în spațiul public nu există suficientă informație cu privire la contextul pandemic

Jumătate dintre români nu se consideră suficient de bine informați cu privire la contextul pandemic de anul acesta, arată un studiu* realizat toamna aceasta de Coaliția România Sănătoasă, […]

Efectele dezechilibrelor alimentare de Sărbători

În luna decembrie, deseori alimentația este dezechilibrată, astfel că de la o alimentație monotonă, pe care mulți o au înainte de Crăciun (în special cei care țin post), […]

42% dintre români au suferit tulburări psiho-emoționale în perioada pandemiei SARS Cov 2

Primul studiu din România despre impactul pandemiei de COVID-19 asupra sănătății fizice și mintale a populației arată că românii sunt mai triști, mai furioși, mult mai anxioși și […]

Pacienții diagnosticați cu tuberculoză, tratați în ambulatoriu, vor primi indemnizație lunară de hrană

Conform documentului comun, pacienții diagnosticați cu tuberculoză -TB (adulți și copii) și tratați în ambulatoriu vor beneficia de o indemnizație lunară de hrană, fără întrerupere, atât în faza […]

Raportarea reacțiilor adverse suspectate în cazul pacienților cu COVID-19

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency – EMA)și autoritățile naționale competente încurajează pacienții infectați cu noul coronavirus (COVID-19) să raporteze reacțiile adverse pe care le experimentează în […]

Vaccinul anti-COVID al BioNTech și Pfizer aprobat în Uniunea Europeană

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA-European Medicines Agency) a aprobat folosirea în Uniunea Europeană a vaccinului anti COVID-19 dezvoltat de BioNTech și Pfizer, potrivit comunicatului oficial. Vaccinul, numit Comirnaty, […]

Programele naționale de sănătate se prelungesc până la 31 martie 2021

La solicitarea Ministerului Sănătății, Executivul a aprobat în ședința  din data de 11 decembrie 2020, Hotărârea pentru prelungirea termenului de aplicare a prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 155/2017 privind […]

Metamizol: Risc de leziuni hepatice induse medicamentos

Deținătorii autorizațiilor de punere pe piață (DAPP) pentru medicamentele care conțin metamizol, de comun acord cu Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) și cu Agenția Națională a Medicamentului și […]

Accesul la sistemele de sănătate din România și Regatul Unit, în contextul Brexit

Perioada de tranziție, pe care o parcurgem după  retragerea Regatului Unit  din Uniunea Europeană,  se va încheia la data de 31 decembrie 2020. Până la acea dată, cetățenii români și membrii […]

Ședință publică a Agenției Europene a Medicamentelor privind aprobarea vaccinurilor anti-COVID-19

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency – EMA) va organiza o ședință publică pe 11 Decembrie 2020 pentru a informa cetățenii europeni despre procesele de reglementare ale […]

Parteneriat între Medicover și Spitalul Clinicco în Brașov: Clinica Medicover, relocată

Medicover România, unul dintre cei mai importanți furnizori privați de servicii medicale, a decis relocarea clinicii deținute în Brașov în cadrul spitalului Clinicco, în urma semnării unui parteneriat […]

Zentiva a început producția de biocide pentru populație pentru a susține lupta împotriva COVID-19

Zentiva România, cel mai mare producător autohton de medicamente generice în unități vândute*, a demarat producția de dezinfectanți pentru mâini, după ce a primit autorizarea produselor în categoria […]

Indicatorii tehnico-economici pentru construirea Centrului de arși la Spitalul ”Grigore Alexandrescu” București, aprobați

La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat în ședința de vineri Hotărârea de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Construirea unui centru de arşi […]

Noi molecule inovative introduse în lista de medicamente gratuite și compensate

La solicitarea Ministerului Sănătății, Executivul a aprobat în sedinta de vineri, 4 decembrie, Hotărârea privind modificarea şi completarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând […]

Noi reglementări pentru transferul în străinătate a pacienților cu arsuri grave

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății a aprobat *Ordinul pentru înființarea comisiilor de analiză a solicitărilor de transfer în străinătate în vederea efectuării tratamentului pentru pacienții cu arsuri grave și […]

Webinar: Conferința Prevenționiștilor – provocări, adevăr, soluții reale

Accesul pacienților la anumite servicii medicale a fost restricționat. Activitatea dumneavoastră a fost adaptată contextului actual epidemiologic. Personalul medical a fost și este orientat, în special, către numărul […]

Cererea de autorizare a vaccinului COVID, dezvoltat de BioNTech şi Pfizer, depusă la Agenția Europeană a Medicamentului

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency-EMA) a primit cererea pentru autorizarea de punere pe piaţă condiţionată pentru vaccinul BNT162b2, un vaccin mRNA COVID-19 dezvoltat de BioNTech şi […]

Agenția Europeană a Medicamentului demarează prima evaluare continuă a vaccinului Ad26.COV2.S fabricat de Janssen

Comitetul EMA pentru medicamente de uz uman (the Committee for Medicinal Products for Human Use – CHMP) al EMA a început procesul de evaluare continuă a Ad26.COV2.S, un […]

Cererea de autorizare condiţionată a vaccinului COVID-19 Moderna, depusă la Agenția Europeană a Medicamentului

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agengy-EMA) a primit cererea pentru autorizarea de punere pe piaţă condiţionată pentru vaccinul mRNA COVID-19 de la Moderna Biotech Spain, S.L. (o […]

Strategia de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 în România, aprobată

La propunerea Ministerului Sănătății, Executivul a aprobat *Hotărârea de Guvern privind aprobarea Strategiei de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 în România* Strategia de vaccinare a fost elaborată de către Comitetul […]