Eliminați “Consimțământul GDPR” al pacientului pentru serviciile medicale

Asistenti Farmacisti

Vizualizari: 29123

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

La nivelul unităților din sistemul sanitar nu este nevoie de obținerea unui consimțământ GDPR, semnat de pacient, prin care acesta este de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal. Conform Regulamentului European pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, consimțământul GDPR este doar una din modalitățile de a asigura legalitatea prelucrării, în domeniul sanitar existând deja alte prevederi care justifică legalitatea activității de prelucrare. Este important a nu se confunda cu consimțământul medical informat, de asemenea reglementat legal, care are un cu totul alt scop. Unitatea medicală poate asigura transparența prelucrării datelor prin afișe, pictograme sau ghiduri la care pacientul să poată avea acces ușor. Acestea sunt o parte dintre concluziile care au rezultat la finalul primei ediții a Conferinței Naționale pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal în Domeniul Sanitar, care a avut loc la Poiana Brașov în data de 11 octombrie 2018. În urma dezbaterilor s-a ajuns la concluzia că este nevoie încă de multă educație în rândul personalului din sistemul sanitar, privind respectarea Regulamentului European pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal.

Conferința Națională pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal a fost organizată ca un eveniment satelit al celei de-a cincea ediții a Conferinței Naționale de Farmacoeconomie și Management Sanitar, ce a avut loc în perioada 11-14 octombrie 2018, la Poiana Brașov.

La conferință au fost prezenți responsabili cu protecția datelor din peste 100 de spitale din România, case de asigurări de sănătate, clinici, lanțuri de farmacii. Conferința a fost una interactivă, cei 22 de speakeri din țară și străinătate, prin prezentări și trei workshop-uri, aducând noutăți din domeniul protecției datelor cu caracter personal, într-un interval de 10 ore, evenimentul fiind transmis live pe internet, unde a avut într-o singură zi peste 15.000 de vizualizări.

”Este o mare diferență între consimțământul luat de medici în relația cu pacienții și consimțământul cerut de Regulamentul 679/2016. Nu este nevoie ca în instituțiile sanitare să se ia consimțământul cerut de GDPR pentru realizarea serviciilor medicale. Așa cum ne-am obișnuit până acum, în relația cu pacientul, se ia doar consimțământul medical informat. (…) Consimțământul pe GDPR nu a fost introdus special pentru sistemul sanitar sau pentru a fi folosit în relația medic-pacient sau farmacist-pacient. Acest tip de consimțămînt este util în alte tipuri de activități, cum ar fi cele de marketing. Managerii unităților medicale trebuie să renunțe la acest formular de consimțământ GDPR și să introducă o informare a pacientului. Pot să demonstrez și altfel că am informat persoana vizată, pot să am un afiș, un ghid, să postez informația pe site, sunt alte modalități neintruzive pentru pacient prin care poate fi informat”, a explicat Cristiana Deca, vicepreședintele Asociației Naționale în Confidențialitate și Protecția Datelor (ASCPD).

”Obținerea unui consimțământ la internarea în spital prin solicitarea ”vă rog semnați aici, aici și aici” nu este o conformare GDPR, este o rezolvare formală prin care am crescut birocrația, am creat formulare noi ca să ne asigurăm în cazul în care pacientul ne dă în judecată. Dar avantajul va fi de partea pacientului pentru că el va spune ”nu am fost informat corect, consimțământul nu este conform GDPR, nu a fost obținut în mod real, nu am fost informat în prealabil”. Un consimțământ pentru a fi valabil conform GDPR trebuie să îndeplinească mult mai multe condiții decât semnatura pacientului. Consimțământul GDPR a devenit un concept care în medicină sperie un medic”, a adăugat Marius Dumitrescu, președintele ASCPD.

Specialiștii în protecția datelor au explicat și faptul că, prin obținerea unui consimțământ GDPR nu doar că a crescut birocrația, dar apare încă o dată personală ce trebuie prelucrată, respectiv semnătura.

Rezultatele Conferinței au fost comunicate și atutorităților și managerilor de spitale în cadrul CNFMS 2018, fiind subliniat faptul că spitalele au nevoie de echipe care să colaboreze pentru complianța GDPR, că este nevoie să existe un responsabil pentru protecția datelor, iar managerul unității medicale trebuie să înțeleagă că responsabilitatea rămâne a lui chiar dacă a numit un DPO, deoarece numirea unui DPO nu este o ”delegare de putere”, acesta este mai degrabă un “evaluator care are nevoie de o echipă cu care să colaboreze pe procesul de complianță”.

”Toate instituțiile publice sunt obligate să aibă acest om în echipă, responsabilul cu protecția datelor și el nu poate fi managerul IT, managerul de resurse umane, juristul sau altcineva mutat dintr-o funcție în alta, pentru că de cele mai multe ori este în incompatibilitate. (…) Nu este neapărat nevoie de investiții financiare mari ca să incerci să obții complianța. Un prim pas vizează sensibilizarea și conștientizare în rândul managerilor a importanței GDPR, apoi în rândul echipei de implementare GDPR și nu în ultimul rând restul angajații trebuie instruiți și educați privind modul de gestiune al datelor personale la care au acces”, a precizat Cristiana Deca.

Educația personalului medical este o altă direcție important și obligatorie conform Regulamentului (UE) 2016/679. ”Toți participanții la Conferință au adus la lumină nevoia de educație a personalului medical, acesta fost focusul general. Personalul medical pe langa activitatea medicala pe care o desfășoară va trebui să înțeleagă că de acum pacientii au noi drepturi legate de datele lor și că ei sunt podul de legatura între pacient și responsabilul cu protecția datelor. Să știi că trebuie să îți anunți DPO-ul când un pacient solicită ștergerea datelor presuspune din start că personalul medical să dețină un nivel de educație minim in aceasta zona”, a punctat și Cristian Deca, vicepreședinte al ASCPD

În prezent pacienții au un grad scăzut de conștientizare a importanței datelor cu caracter personal, existând posibilitatea ca peste un an sau doi să apară o serie de litigii. Și în prezent există breșe de securitate pe care responsabilii cu protecția datelor din spitale trebuie să le evalueze și să le raporteze către ANSPDCP, iar managerii de spitale să implementeze măsuri care să elimine posibilitate reapariției. Un exemplu de breșă, oferit de specialiștii în protecția datelor este accesul camerelor de filmat ale presei în spitale, filmarea pacienților internați fiind o încălcare a drepturilor la viața privată.

Sfaturi legate de protecția datelor cu caracter personal au fost oferite la CNFMS 2018 și conducerii spitalelor de psihiatrie din țară, participanți la un workshop organizat în cadrul evenimentului. ”Am discutat aspecte care țin de specificul domeniului psihiatriei, am vorbit despre internări fără consimțământul pacientului, nevoluntare. Am subliniat că nu este nevoie de consimțământ, mai ales în domeniul psihiatriei este dificil să obții consimțământ de la o persoană fără discernământ. S-a discutat și despre justificarea unor măsuri intruzive, filmarea unui pat de spital de exemplu, pentru a preîntâmpina rănirea pacientului. Am vorbit despre utilizarea unor instrumente precum accesul biometric într-o încăpere, monitorizarea accesului într-un spital de psihiatrie, fiind foarte important cine intră, dar mai ales cine părăsește insituția, despre metode de securitate în general. Rezolvarea formală a acestei complianțe de GDPR a fost constatată și în spitalele de psihiatrie, am observat spitale în subordinea Consiliilor Județene care și-au angajat persoană full time DPO și am observat spitale foarte mari care nu au reușit să angajeze o persoană și au făcut cumul de funcții în incompatibilitate”, a explicat Marius Dumitrescu.

În cadrul CNFMS, conducerea Asociației Naționale în Confidențialitate și Protecția Datelor a lansat un proiect de cercetare în rândul unităților sanitare din România. Este vorba despre un studiu realizat prin tehnica chestionarului elaborat în parteneriat cu Centrul pentru Protectia Datelor din cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Tîrgu-Mureș și Safetech Innovations.

”Participanții la acest studiu vor oferi informația către experții noștri privind anumite elemente pe care le-au implementat deja, vom evalua statistic ce înseamnă acest grad de conformare, dar nu printr-un procent. Sunt trei direcții de analiză: partea organizatorică, partea tehnică și securitate. Vom evalua aceste trei categorii pentru fiecare spital/clinică/farmacie. Cei care vor lua parte la studiu vor primi înapoi un plan de riscuri GDPR și recomandările din partea specaliștilor noștri. Datele statistice și concluziile acestui studiu, dorim să le comunicăm autorităților române, respectiv autoritățile europene. Urmează să reluăm acest studiu la interval de 12 luni și să monitorizăm modul în care domeniul sanitar din România reușește să obțină conformitate. În acest moment putem înainta doar opinii, deoarece suntem într-un stadiu incipient de implementare, întreaga Europă este la fel, domeniul sanitar fiind puternic afectat”, a conchis președintele ASCPD.

Prima ediție a Conferinței Naționale pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal în domeniul sanitar a fost organizată de Asociația Specialiștilor în Confidențialitate și Protecția Datelor (ASCPD) în parteneriat cu ISPOR România, Camera Deputaților – Comisia pentru Sănătate și Familie, Societatea Română de Farmacoeconomie, Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologe Tîrgu-Mureș – Centrul de Cercetare pentru Politici de Sănătate și Management și Centrul Pentru Protecția Datelor, Autoritatea Națională de Management a Calității în Sănătate, Universitatea Sapientia din Tîrgu-Mureș și Asociația SURYAM, managementul tehnic al evenimentului fiind asigurat de Health Events.


Vrei sa iti faci ABONAMENT la Revista Health, online sau în format tipărit ? CLICK AICI

Va aducem la cunostinta decizia Colegiului Medicilor din Romania ca incepand cu 01.03.2019 sa nu mai crediteze Revista Health cu credite de educatie continua. Suntem mandrii totusi ca in perioada 2014-2018 am fost inscrisi in Nomenclatorul Publicatiilor Creditate de CMR si ca am primit cele doua premii din partea CMR in cadrul Galei Medica.

Va asiguram ca depunem toate eforturile de a aduce in atentia Dumneavoastra informatii de maxim interes prin articole originale. Mai mult, vom continua in demersul nostru asumat inca de la lansarea din 2013, de a informa in egala masura medicul, farmacistul si asistentul prin articole accesibile tuturor, informarea unitara fiind un beneficiu si garanteaza cresterea calitatii serviciior acordate pacientilor.

Revista este in continuare creditata de catre urmatoarele organizatii profesionale:

  • Colegiul Farmacistilor din Romania a creditat Revista HEALTH, pentru anul 2019, cu 5 EFC  incepand cu 01.01.2019, prin adresa 2841/11.12.2018.
  • OAMGMAMR a creditat Revista HEALTH, pentru anul 2019, cu 5 EMC  incepand cu 01.01.2019, prin adresa 595/18.12.2018
  • Colegiul Medicilor Dentisti din Romania a creditat Revista HEALTH, pentru anul 2019, cu 5 EMC, incepand cu 01.01.2019
  • Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZARE

    7 tone de medicamente expirate colectate de la populaţie

    Asistenti Farmacisti

    Vizualizari: 14659

    Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

    Rețeaua de farmacii DONA a desfășurat în perioada 18 martie – 20 mai campania „Farmacia de acasă-check”, prin care românii au fost invitaţi să vină în unităţile farmaceutice cu trusele de sănătate de acasă, pentru verificare. Farmaciștii DONA i-au consiliat cu privire la ce poate fi păstrat şi pentru ce afecţiuni anume și ce nu, respectiv medicamentele expirate, cu ambalaj deteriorat sau care pur și simplu nu mai sunt de folos întrucât tratamentul s-a oprit.

    Peste 30.000 de români au participat la campanie şi cu ajutorul lor au fost colectate 7000 kg de medicamente expirate, care au fost preluate de o firmă specializată, în vederea incinerării, conform legii. Prin comparaţie cu perioada similară a anului trecut, cantitatea este de 3 ori mai mare.

    „Ideea campaniei a venit de la acei câţiva pacienţi care ne-au întrebat direct în farmacii sau pe reţelele de social media ce să facă cu medicamentele expirate de acasă. La un research mai aprofundat, am realizat că marea majoritatea a românilor nu sunt conştienţi că medicamentele expirate aruncate la gunoi sau în sistemul public de canalizare pot pune în pericol mediul şi implicit sănătatea umană sau că există riscul să fie înghiţite de copii sau bătrâni, cu potenţiale efecte adverse severe. Aşa că ne-am hotărât să dăm tonul schimbării, primul pas fiind să asigurăm componenta de informare”, a declarat Thomas Hofmann, Director de Marketing Farmaciile DONA.

    Campania a inclus o componentă de recompensare simbolică a celor care au venit cu trusele de sănătate, prin termometre digitale necesare în orice trusă de sănătate. Iniţiativa a fost promovată printr-un mix de TV, radio, OOH, online şi materiale de promovare în farmacii.

    „Este puţin cunoscut faptul că legea prevede obligaţia farmaciilor de a primi produsele expirate. Noi ne-am asumat rolul educativ şi am făcut un efort suplimentar față de cerințele legale obligatorii, încurajând proactiv un comportament responsabil şi asigurând şi componenta de consiliere specializată astfel încât pacienţii să ştie ce medicamente pot lua în continuare şi pentru ce afecţiuni. Ne-a bucurat enorm reacţia oamenilor şi îi încurajăm să continue să practice acest comportament responsabil, din partea noastră vor avea tot sprijinul”, a declarat Mihaela Ungureanu, CEO Farmaciile DONA.

    În România, conform Ordinului Ministerului Sănătății nr. 119/2014, ”medicamentele expirate provenite de la populație vor fi depuse la farmacii, oficine locale de distribuție sau drogherii apropiate, în vederea eliminării finale, prin incinerare”. Din păcate, prevederea legală nu este foarte cunoscută şi cantităţi mari de medicamente ajung anual la gropile de gunoi. Nu sunt disponibile statistici exacte, dar situaţia este îngrijorătoare.

    Prin comparaţie, în alte ţări există iniţiative susţinute. Spre exemplu, în SUA, în fiecare an, pe data de 27 aprilie, se sărbătorește Ziua Națională de Colectare a Medicamentelor. De asemenea, în Franţa, există Asociaţia Cyclamed, creată de guvernul francez, prin care se colectează de la populaţie, prin farmacii, medicamentele care nu mai sunt utilizate. În 2017, asociaţia a raportat 11.083 tone de medicamente colectate şi eliminate conform legii. În Germania, Italia, Portugalia şi Ungaria, predarea medicamentelor expirate la farmacii sau la medicii de familie este obligatorie.


    Vrei sa iti faci ABONAMENT la Revista Health, online sau în format tipărit ? CLICK AICI

    Va aducem la cunostinta decizia Colegiului Medicilor din Romania ca incepand cu 01.03.2019 sa nu mai crediteze Revista Health cu credite de educatie continua. Suntem mandrii totusi ca in perioada 2014-2018 am fost inscrisi in Nomenclatorul Publicatiilor Creditate de CMR si ca am primit cele doua premii din partea CMR in cadrul Galei Medica.

    Va asiguram ca depunem toate eforturile de a aduce in atentia Dumneavoastra informatii de maxim interes prin articole originale. Mai mult, vom continua in demersul nostru asumat inca de la lansarea din 2013, de a informa in egala masura medicul, farmacistul si asistentul prin articole accesibile tuturor, informarea unitara fiind un beneficiu si garanteaza cresterea calitatii serviciior acordate pacientilor.

    Revista este in continuare creditata de catre urmatoarele organizatii profesionale:

  • Colegiul Farmacistilor din Romania a creditat Revista HEALTH, pentru anul 2019, cu 5 EFC  incepand cu 01.01.2019, prin adresa 2841/11.12.2018.
  • OAMGMAMR a creditat Revista HEALTH, pentru anul 2019, cu 5 EMC  incepand cu 01.01.2019, prin adresa 595/18.12.2018
  • Colegiul Medicilor Dentisti din Romania a creditat Revista HEALTH, pentru anul 2019, cu 5 EMC, incepand cu 01.01.2019
  • Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZARE

    Buhuși, capitala îmbunătățirii calității actului medical

    Asistenti Farmacisti

    Vizualizari: 52620

    Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

    Asociația Evaluatorilor de Servicii Medicale România, în parteneriat cu Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate și cu Spitalul Orășenesc Buhuși au organizat, în zilele de 31 mai și 1 iunie 2019, Conferința ,,Rolul spitalelor municipale, orășenești și mono-specialitate în îmbunătățirea calității actului medical; prezent și perspective”, ediția I.

    ,,A fost cel mai important eveniment de acest gen din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, în 2019”, ne-a spus managerul spitalului buhușean, ing. Constantin Poiană, care a gestionat excelent evenimentul. La impresionantul eveniment au participat 255 de specialiști în prima zi și 430 în ultima zi. Participanții au reprezentat peste 80 de instituții medicale din toată țara și din Republica Moldova. N-au lipsit reprezentanți ai Ministerului, ai unor instituții medicale de renume național, personalități care dau tonul actului medical de calitate.

    În deschiderea lucrărilor, primarul orașului Buhuși, ing. Vasile Zaharia, care a prezentat și ambițioasele proiecte ale spitalului, aflate în derulare, a spus: ,,Evenimentul acesta este o premieră pentru noi. El așază orașul Buhuși pe harta evenimentelor medicale importante ale țării […]. Grija mea permanentă, ca primar, este aceea de a asigura condițiile materiale pentru ca toți cetățenii să beneficieze de un act medical foarte bun”.

    ,,Am găsit la Buhuși oameni de calitate care chiar generează și calitate”, a adăugat ec. Vasilică Rusu, președinte A.E.S.M. Dr. Maria Cumpănă, director adj. al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică din Republica Moldova, a vorbit pe valurile entuziasmului: ,,Suntem onorați de invitația la acest eveniment. Echipa noastră reprezintă și Ministerul Sănătății. Am venit aici ca să ne documentăm din perspectiva implementării și la noi a structurii acestui tip de management al calității”.

    Prima zi a fost dedicată responsabililor Managementului de Calitate, membrilor din Structura Managementului de Calitate și asistenților medicali. Cele zece incitante comunicări științifice prezentate au constituit un suport admirabil pentru dezbateri. Seara, musafirii au fost oaspeții Mănăstiri Ciolpani.

    În ziua a doua, reprezentanți ai Ministerului Sănătății, ai unor instituții județene și ai unor spitale, medici au așezat alte accente interesante pe calitatea actului medical. Două ateliere de lucru – ,,Resuscitarea gravidei” și ,,Resuscitarea nou-născutului” – au tras cortina peste o manifestare de excepție pe care și sponsori precum CAR SOLIDARITATEA ISN Buhuși au aplaudat-o cu bucurie.

    ,,Sunt bucuros că am ajuns la Buhuși, aici unde spitalul reprezintă prima dovadă că managementul calității a contribuit la revigorarea actului medical. Spitalul Buhuși îndeplinește standarde pe care puține alte spitale orășenești le îndeplinesc”, a spus dr. Vasile Cepoi, președinte/ secretar de stat A.N.M.C.S.

    ,,E o zi națională pentru managementul calității în Sănătate. Suntem la o conferință de o importanță capitală. Nu avem nevoie de performanțe doar la nivel de vârf, ci și la spitalele municipale, orășenești și mono-specialitate. Trebuie să asigurăm servicii medicale de calitate cât mai aproape de domiciliul cetățenilor”, a adăugat secretarul de stat Tiberius-Marius Brădățan.

    ,,Orașul Buhuși se bucură de găzduirea unui eveniment de excepție la care sunt prezente personalități ale vieții universitare, medicale, ale managementului din țară și Basarabia. Orașul, spitalul, edilii merită un asemenea eveniment”, a continuat Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean.

    N-au fost ocolite aspecte delicate care au vizat ,,erorile medicale”, ,,dezastrul managementului calității” la unele spitale, nevoia de a asigura o ,,asistență medicală integrată a pacientului”, precum și imperativul schimbării mentalității, în condițiile în care ,,sistemul medical trebuie să vină către pacient”.

    Oficialități importante – un veritabil staff ministerial din care a lipsit doar ministrul Sorina Pintea (cu responsabilități raportate la vizita Papei), un staff județean administrativ și medical, primarul Vasile Zaharia, manageri ai unor instituții – au vizitat spitalul buhușean și au aplaudat calitatea discursului asistenței medicale. Vom reveni " .


    Vrei sa iti faci ABONAMENT la Revista Health, online sau în format tipărit ? CLICK AICI

    Va aducem la cunostinta decizia Colegiului Medicilor din Romania ca incepand cu 01.03.2019 sa nu mai crediteze Revista Health cu credite de educatie continua. Suntem mandrii totusi ca in perioada 2014-2018 am fost inscrisi in Nomenclatorul Publicatiilor Creditate de CMR si ca am primit cele doua premii din partea CMR in cadrul Galei Medica.

    Va asiguram ca depunem toate eforturile de a aduce in atentia Dumneavoastra informatii de maxim interes prin articole originale. Mai mult, vom continua in demersul nostru asumat inca de la lansarea din 2013, de a informa in egala masura medicul, farmacistul si asistentul prin articole accesibile tuturor, informarea unitara fiind un beneficiu si garanteaza cresterea calitatii serviciior acordate pacientilor.

    Revista este in continuare creditata de catre urmatoarele organizatii profesionale:

  • Colegiul Farmacistilor din Romania a creditat Revista HEALTH, pentru anul 2019, cu 5 EFC  incepand cu 01.01.2019, prin adresa 2841/11.12.2018.
  • OAMGMAMR a creditat Revista HEALTH, pentru anul 2019, cu 5 EMC  incepand cu 01.01.2019, prin adresa 595/18.12.2018
  • Colegiul Medicilor Dentisti din Romania a creditat Revista HEALTH, pentru anul 2019, cu 5 EMC, incepand cu 01.01.2019
  • Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZARE

    Despre revoluția digitală în sănătate și tehnologii care pot prelungi durata de viață

    Despre revoluția digitală în sănătate și tehnologii care pot prelungi durata de viață la peste 100 de ani: experți globali din domeniul eHealth vin la București Acum 150 […]

    Rexona mobilizează românii într-o campanie unică

    3.000.000 de pași și mii de români alături de Simona, într-o campanie de susținere a campioanei la cel mai important turneu Grand Slam din Franța După ce au […]

    Reglementarea suplimentelor alimentare în UE 2019

    Reglementarea suplimentelor alimentare în UE va fi dezbătută în cadrul conferinței FOOD SUPPLEMENTS IN THE EU în 12 iunie 2019 Romania deține președinția UE în acest an, iar […]

    Forumul Industriei Farmaceutice 2019 pune accent pe adaptarea României la noile realități

    Cei mai importanţi oameni ai momentului din companiile producătoare, importatoare şi distribuitoare  de medicamente, alături de autorităţi fac o radiografie complexă a sistemului medical din România, în  cadrul […]

    Anul 1 de GDPR: peste 200.000 de cazuri raportate

    Agentiile nationale responsabile cu Protectia Datelor cu Caracter Personal au raportat amenzi in valoare de 56 milioane de euro pe parcursul primului an de GDPR. Printre cele mai […]

    Un oraș întreg dispare din România, în fiecare an

    • Accidentele vasculare cerebrale ucid 54.000 de persoane în fiecare an, în România; • În următorii 15 ani numărul românilor care vor deceda din cauza AVC va ajunge […]

    Diagnosticare, tratament și recuperare pentru pacienții cu afecțiuni neurologice

    Neuroaxis și Centrul Medical Provita, două clinici importante din București, își unesc echipele medicale, infrastructura și tehnica medicală pentru a oferi pacienților cu afecțiuni neurologice din România acces […]

    MINISTERUL SĂNĂTĂȚII — FINANȚARE ÎN VALOARE DE 7 MILIOANE DE LEI

    Ministerul Sănătății a aprobat finanțarea cheltuielilor de investiții pentru achiziționarea unui sistem inovator de neuronavigație, a două aparate RX mobile cu braț C și reconstrucție 3D,  a unui […]

    Există sarcină fără simptome? Iată ce trebuie să știi

    Nu este ceva neobisnuit sa te gandesti la sarcina si sa iti treaca prin minte un sir nesfarsit de simptome, de la greata de dimineata, arsurile la stomac […]

    Ziua Națională a Inimii

    Ziua Națională a Inimii, sărbătorită pe 4 mai, reprezintă prilejul de a conștientiza că bolile cardiovasculare reprezintă, în continuare, principala problemă de sănătate în România. Conform specialiștilor, la […]

    Creștere de 41,2% a veniturilor Medicover și Synevo în România în primul trimestru al anului 2019

    Medicover, companie internațională de servicii de sănătate și diagnostic listată la Bursa din Suedia – NASDAQ Stockholm – a prezentat astăzi raportul interimar pentru primul trimestru al anului […]

    Conferinta Nationala a Asociatiei Melanom Romania- 2019 Comunicat de presa

    Melanomul este un cancer extrem de agresiv care afecteaza in general tinerii, fiind responsabil de 75% dintre decesele cauzate de cancerele de piele. Conform estimarii Globocan, in anul […]

    Baylab, ediţia VI: un nou format, aceeaşi experienţă educaţională de top

    Laboratorul de Ştiinţe Bayer – îşi redeschide porţile începând din 6 mai, în România şi Republica Moldova. Formatul ediţiei de anul acesta, în premieră la nivel național, oferă […]

    Secom organizează o conferință educativă despre burnout, sindromul epuizării profesionale

    Potrivit unui studiu recent, 8% dintre români sunt afectați de burnout * Secom®, lider de autoritate în soluții de medicină integrativă, a organizat pe 9 mai 2019, în […]

    Abordarea cosmetologică în tratamentul nonfarmacologic al patologiei dermatologice

    Etiologia complexă și spectrul larg de manifestări clinice la nivelul sistemului intertegumentar fac ca tratamentul patologiilor dermatologice sau a imperfecțiunilor considerate inestetice să reprezinte de multe ori o […]

    Anxietatea – când frica preia controlul asupra vieții tale

    Anxietatea face parte din viaţa omului. Este o reacţie normală, care apare atunci când ne simţim ameninţaţi sau în pericol. Ea reprezintă teama, nesiguranţa, ezitarea, intrarea într-o tensiune […]

    Boala celiacă

    DEFINIȚIE Boala celiacă este o afecțiune intestinală mediată imun, declanșată de ingestia de gluten la persoane susceptibile genetic și care are ca rezultat o reacție inflamatorie intestinală care […]

    Impactul noii legislații privind Dosarul Electronic de Sănătate asupra cabinetelor medicale

    Mediul de afaceri modern a fost presărat în ultimii 2 ani cu obstacole legislative: GDPR, DES … Legea nr. 45/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind […]

    S-a modificat art. 230 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății

    Guvernul României a aprobat în ședința din 24 aprilie 2019, Ordonanţa de urgență pentru completarea art. 230 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății Actul normativ […]

    Vaccinarea, între breaking news și responsabilitate

    Un nou vaccin disponibil în România pentru prevenția gripei la copii și adolescenți (24 luni până la 18 ani) Vaccinarea reprezintă în continuare o provocare pentru sănătatea publică […]