Fidelă crezului că adevărații nevoiași niciodată nu îți cer ajutorul și conștientă de nevoia de a fi ajutați a bătrânilor din comunitățile sărace, dr. Emma Erdos, medic de familie în localitatea Saschiz a realizat în cadrul unui proiect pe care îl derulează de mai bine de un deceniu adevărate miracole în rândul comunității.
Model real de a ajuta comunitatea
Totul a început la îndemnul Asociației Region Thun Hilft, din Elveția, în 1994, când președinta ONG-ului i-a cerut ajutor pentru derularea unor acțiuni de ajutorare, mai exact asistență medico-socială. ”Nu prea știam pe atunci ce înseamnă exact asistența medico-socială, dar în 16 ani de colaborare deschisă cu un grup de oameni minunați, împreună cu care în acțiunile noastre umanitare am luat la pas, cum s-ar zice, fiecare uliță, fiecare potecă care ne ducea către casele persoanelor cu venituri de multe ori inexistente, în niște locuri în care cu greu îmi puteam închipui că poate trăi o familie pot să spun că am învățat. Trebuie să recunosc că la început mă miram sau mi se păreau exagerate preocupările și grija cu care abordau problema vârstnicilor și a nevoiașilor, nu încercau să impună un stil elvețian și nici să descarce un sac de mâncare sau de haine și cu asta să considere că și-au îndeplinit menirea, ci căutau rezolvarea optimă și reală a problemelor, în așa fel ca să existe o continuitate și o îmbunătățire a situației pas cu pas”, își amintește dr. Erdos.
Povestea unei echipe de salvatori
A înțeles ce înseamnă să-i ajute pe envoiașii care nu cer ajutor și, în urma unui schimb de experiență din Elveția, în 1996, a văzut cum arată colaborarea dintre diverse instituții care ”lucrează pentru binele omului”.
Pentru că în România cei neputincioși nu prea erau ajutați, a decis în anul 1998 să creeze grupul de lucru românesc, format din medic coordonator, asistenți medicali, asistenți sociali care într-un areal de 42 de comune din jurul Sighișoarei să identifice persoanele din zonele izolate, îmbătrânite, cu venituri mici, fără aparținători, cu accesibilitate greoaie către sistemul sanitar, care necesita ajutor direct, indiferent de apartenența etnică, religioasă sau medicul de familie la care este înscris. ”Pot să spun, fără rezerve, că fără medicii de familie locali acest proiect ar fi fost greu de înfăptuit. De foarte multe ori aceștia identifică persoanele care au nevoie de ajutor, îi cunosc pe fiecare, ne semnalează nevoile persoanei, colaborează cu noi pentru îmbunătățirea situației celor în cauză.
În timp, am realizat că este important ca și oamenii din partea locului să se implice. Astfel am început să sponsorizăm școlarizarea de asistente, psiholog social, intermediari sanitari. Am luat și oameni din rândul rromilor, ceea ce a contat foarte mult fiindcă realitatea de zi cu zi ne-a învîțat că indiferent cât am spune noi și am încerca să ne impunem, dacă nu ai colegi de echipă care să știe cum să le vorbească, pe limba lor, pe înțelesul lor, cum să relaționeze cu ei, nu ai multe șanse să colaborezi cu ei. Așa mi-am alcătuit echipa”, a continuat povestea medicul de familie.
Cât privește materialele sanitare și de igienă, acestea sunt asigurate de fundația din Elveția, care trimestrial furnizează cele necesare sau solicitate.
Împlinită ca medic de familie
Se simte împlinită ca medic de familie, considerând că acest proiect este jumătatea paharului de care avea nevoie pentru ca întreaga sa carieră să însemne ceva, să simtă că este de folos comunității. Grija și iubirea față de aproape o determină să-și ajute ”bătrânii” până și să-și porționeze medicamentele pentru dimineața, prânz și seara. ”Altfel nu știu cum să le ia. Par lucruri simple, dar din păcate foarte importante. Fără acest proiect m-aș simți și mai neputincioasă ca medic de familie”, a recunoscut dr. Erdos.
În pas și cu tehnologia
Este omul de teren, de acțiune, iar birocrația și informatizarea sistemului a dus în implementarea cabinetului său ”a nervozității, nesiguranței, haosului, creșterea volumului de muncă”.
”Dacă mă refer la SIUI-ul atunci cabinetul acum e plin de fișe stufoase, pe care sunt obligată să le scot lunar, ca să introduc datele privind numărul, cupon de pensie, declarații, adeverințe de asigurat, nr. de PNS, etc. În schimb, odata cu achiziționarea softului de cabinet Pharmec cabinetul meu a devenit mai „aerisit” și spatios, organizat.”, a declarat medicul de familie.
Este din 1998 membru fondator al Clubului Rotary Sighișoara, poziție din care a participat la multe acțiuni sociale și sanitare.
În 2009, proiectul său comun cu elvețienii a fost prezentat la cererea SNMF și a câștigat premiul I Carol Davila..