Farmacia socială, concept unic în România, dezvoltat în cea mai mare comună din județul Mureș

Uncategorized

Vizualizari: 196

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

În România, pentru că nu există legislație specifică, nu ai unde să duci medicamentele expirate, dar nici pe cele folosite, care au termen de valabilitate, se găasesc poate greu și probabil mulți pacienți le-ar putea folosi. Prin intermediul unui proiect unic în România, dezvoltat în județul Mureș, se va înființa o bancă de medicamente pentru cazurile sociale, putând fi preluate de la pacienți medicamente aflate în termen de valabilitate,  precum și se va putea prelua gratuit deșeurile medicamentoase. În plus, prin activitățile derulate se va încerca creșterea nivelului de educație sanitară a comunității din care face parte, dar și îmbunătățirea accesului la medicamente și servicii medicale a comunităților marginalizate. Toate aceste obiective și multe altele se vor derula sub umbrela farmaciei sociale.

Pentru un astfel de obiectiv îți trebuie mult curaj ca și antreprenor, deoarece trebuie să fii dispus să renunți la o parte din scopul pentru care îți dezvolți o afacere: profitul. În cazul farmaciei sociale se va renunța la 90% din profitul care se va întoarce în comunitate sub formă de ajutor. Aici intervine și comunitatea. Propunându-ți să achiziționezi produse farmaceutice din farmacia socială vei contribui la bunăstarea celor mai puțin ajutorați. Practic, comunitatea va sprijini comunitatea prin intermediul farmaciei sociale, înființate de Marius Dumitrescu, antreprenor social și proprietar de farmacie în comuna Sângeorgiu de Mureș. Într-un interviu acordat Revistei Health, Marius Dumitrescu a detaliat cum a luat naștere ideea acestui proiect și ce presupune el, concret.

Reporter: Farmacia socială este un concept unic în România. Cum a luat ființă ideea?

Marius Dumitrescu, antreprenor: La începutul acestui an, o organizație care promovează extinderea operatorilor care se înființează în domeniul economiei sociale a lansat un proiect și mi s-a părut foarte interesant, m-am înscris ca și cursant. Era vorba de a parcurge doi pași anteriori intrării într-un concurs de proiecte. Pașii respectivi presupuneau absolvirea unor cursuri acreditate, în cazul meu a fost vorba de un curs expert accesare fonduri europene și antreprenor social. Ideea farmaciei sociale nu a existat chiar de la începutul cursului. Pe parcurs, căutând o motivație pentru un SRL care să se autosusțină, am ajuns la concluzia că în cazul meu, având o experiență în ultimii 15 ani ca antreprenor în domeniul farmaceutic, o experiență de mai bine de 20 de ani în domeniul ONG-urilor, am realizat că asocierea între ceea ce înseamnă antreprenor și ONG-ist nu înseamnă că puse cap la cap ești un antreprenor social și cumva a venit natural.

Farmacia socială este un proiect de suflet, un proiect personal pentru că presupune de fapt renunțarea la profitul pe care o farmacie îl face. Ce mi-am dorit eu este să transform farmacia deja existentă, cu o vechime de 15 ani, renunțând în proporție de 90% la profitul obținut în farmacia socială care, conform economiei sociale, trebuie investit în cauze sociale.

Impactul pe care îl poate avea o farmacie socială este mult mai mare decât o simplă farmacie care prestează servicii către populație.

Rep.: În străinătate există acest concept de farmacie socială? V-ați inspirat de undeva?

M.D.: Trebuie să recunosc că acest concept nu l-am inventat eu, dar nici nu l-am copiat de undeva. Am dat o căutare pe Google după ”farmacie socială” și nu am găsit efectiv o firmă care să fi avut curajul să renunțe la profit. Sintagma de farmacie socială a mai fost folosită, am mai găsit-o în cazul unor ONG-uri verificând în Registrul unic de evidență a întreprinderilor sociale înființate în baza economiei sociale și în care este trecut inclusiv codul CAEN. Nici o societate din acea listă nu are cod CAEN de farmacie. Real, va fi prima farmacie socială din România, înființată cu aviz de la AJOFM ca intreprindere sociala.

 Rep.: Care va fi misiunea farmaciei sociale?

M.D.: Misiunea ei este de a ajuta o comunitate, dar și de a implica comunitatea. Este vorba de obținerea sănătății, în primul rând, dar și de educarea și creșterea nivelului de cunoștințe al unei comunități. Ca să am succes este important să nu îmi extind obiectivul social pe o zonă geografică foarte mare. Aș vrea să am rezultate imediate.

Un exemplu de obiectiv social pe care mi-l propun este să ajutăm persoanele vârstnice care se confruntă cu abandonul social. Aici vorbim de bunici care nu mai sunt căutați de nimeni, care sunt instituționalizați, care au poate o imposibilitate de a se deplasa foarte ușor și poate nici resursa financiară nu este una care să permită accesul la orice tip de tratament și persoanele mai în vârstă întotdeauna iau ce e mai ieftin sau renunță la cantitatea de medicamente. Misiunea presupune ”adoptarea” acestor persoane, supravegherea lor.

Vom avea colaborări cu profesioniști din domeniul sanitar, care ar putea să fie asistenți medicali, asistenți farmaciști, medici și o dată pe lună, pe an putem organiza screeninguri, să vizităm aceste persoane și cumva să contribuim la creșterea calității vieții lor.

Un alt exemplu, poate mai inovativ, este adoptarea unei comunități de aproximativ 600 de persoane, cu populație preponderent rromă, care au un acces restricționat la ce înseamnă servicii de sănătate. Cu toate că au școală în localitate nu au cabinet medical. Este o locație cu un acces limitat din punct de vedere al transportului. În această comunitate există încă probleme de tipul focare de scabie și din momentul în care se identifică acest focar și până ce se instituie un tratament poate să dureze și să se extindă și la familiile învecinate. De aceea, farmacia socială își propune eradicarea acestor focare de scabie prin intervenția foarte rapidă, asta înseamnă că în termen de 24 de ore putem să punem la dispoziție familiei respective, fără costuri, tot ce înseamnă dispozitive de curățenie, astfel încât să se intervină asupra pacientului rapid și să nu se extindă și la ceilalți membri ai familiei.

Un proiect puțin mai ambițios este poziționarea unui container și dotarea lui cu mașini de spălat cu detergent, gratuit, astfel încât rufele să fie spălate la 90 de grade. Bineînțeles, nu doar pentru focare de scabie ci pentru întreaga comunitate.

Lucrurile acestea se pot realiza din aceste fonduri, respectiv din profitul de 90% pe care îl înregistrează farmacia socială, și este nevoie și de o implicare a comunității. Pacientul sau aparținătorul poate să ia o decizie, să cumpere medicamentul X, care are preț impus de la Ministerul Sănătății, nu există diferențe între farmacii, de la farmacia socială. Ei trebuie să fie conștienți că dacă cumpără de la farmacia socială 90% din 2 lei, cât este profitul pe acel produs, merge către o cauză socială și asta va face diferența.

Practic acest lucu se va împlini dacă persoanele de bine vor veni către farmacia socială și vor face un bine comunității.

Rep.: Potrivit proiectului, pe lângă aceste două exemple, farmacia socială va trebuie să îndeplinească și rolul de ONG pentru preluarea de medicamente care au mai fost folosite, pentru colectarea de mediamente expirate. Vă rog să oferiți mai multe detalii.

M.D.: Acesta este un proiect care va avea impact la nivel regional, nu doar în cadrul comunității unde funcționează farmacia. Conform legislației știm foarte bine că o farmacie este autorizată pentru vânzarea de medicamente, nu și pentru colectarea lor. Efectiv noi nu avem unde să aruncăm medicamentele expirate. Farmacia nu va putea colecta în mod direct, ideea pe care o avem este asocierea unui ONG lângă această farmacie, care va avea două scopuri: unul este, să spunem așa, recuperarea deșeurilor de la populație pentru a diminua problema de mediu, asta înseamnă  amplasarea de către ONG a unor containere securizate, să poți doar să arunci în el, iar farmacia va deconta tot ceea ce înseamnă casarea acestor produse, fiind o serie de contracte cu firmele de specialitate. Nu înseamnă că vom avea un container chiar în fața farmaciei. Ne dorim să fie un container chiar și în Târgu Mureș.

A doua idee este crearea unei bănci de medicamente, care presupune colectarea de medicamente de către ONG și, sub supravegherea unui farmacist, direcționarea acestor medicamente către cauze extreme din punct de vedere social. Dar tot atât de bine ONG-ul poate colecta sponsorizări astfel încât să se facă un fond de urgență astfel încât în momentul în care o persoană solicită ajutorul și se încadrează din punct de vedere al criteriilor să poată fi ajutată cu medicamentul de care are nevoie. Vom avea în egală măsură produse pe stoc, și aici trebuie să fiu sincer și să spun că ne gândim la produsele de mare valoare, nu neapărat financiară cât sunt foarte căutate. Din păcate, pacientul întrerupe tratamentul din cauza unei situații extreme, deces sau agravarea bolii, schimbarea tratamentului, și aceste produse sunt din start gândite pentru a fi aruncate la gunoi sau, mai rău, se fac donații prin intermediul rețeleler de socializare. Acest lucru ar trebuie să înceteze pentru că trebuie să intervină profesionistul, farmacistul, în această situație și să nu permită pacienților să facă aceste schimburi.

Această bancă de medicamente va fi administrată de personal specializat, va fi un depozit închiriat din spațiul farmaciei. Stocarea se va face conform tuturor condițiilor legale actuale, produsele vor fi eliberate ca și regim fără a necesita o contribuție finaciară din partea pacientului, dar va necesita rețetă, exact ca și cum s-ar elibera prin intermediul farmaciei. În această bază de medicamente nu vom avea psihotrope și stupefiante.

Un alt obiectiv este relansarea unui proiect editorial mai vechi, ziarul Sănătatea, născut în 2015, un ziar pe format vechi, dar și format online. Este un ziar ce va fi distribuit gratuit din costurile farmaciei, pe o zonă cât mai largă, care va conține materiale bilingv română maghiară și să contribuim și prin intermediul lui la creșterea nivelului de cunoștințe privind sănătatea propriei persoane. Ne propunem să avem 4 ediții pe an, o apariție trimestrială a ziarului, să extindem zona geografică cu fiecare număr. Probabil primul număr va fi la nivelul celor aproximativ 10.000 de oameni din Sângeprgiu de Mureș, dar și în satele învecinate, chiar în Târgu Mureș. Aasta presupune o serie de donații în ceea ce privește materialul tipărit, distribuția lui, atragerea specialiștilor care să ofere informații pe înțelesul populației. Există posibilitatea de a  folosi această campanie ca un element de marketing pentru a mulțumi companiilor care decid să sprijine această farmacie socială. Aștepările mele sunt, în aceste moment, nu de la companiile mari, ci de la oamenii simpli care din confortl casei pot face o comandă către această farmacie și le este indiferent dacă vine de la farmacia x sau y, vorbim de persoane care sunt motivate de a face un bine și în drum spre un centru comercial se opresc în fața farmaciei și se aprovizionează cu medicamentele necesare uzuale, fiind conștient că 90% din profit merge către o cauză socială. Nu se va renunța la ceea ce înseamnă rigorile farmaceutice.

 

 

Rep.: Cum vor ajunge la bolnavi medicamentele de care au nevoie?

M.D.: Aici intervine comunitatea și voluntariatul. Am constatat că am uitat să dăm înapoi comunității și să facem lucruri pentru a-i ajuta pe ceilalți. Există o serie de persoane, susținători ai acestui proiect, care vor avea o activitate de tip voluntar, și farmacist și asistenți care vor adopta împreună cu ONG-ul o persoană. Altfel spus, un farmacist, un asistent medical în afara programului profesional pe care îl are va încerca să intre în contact cu persoana care a ”adoptat-o” și să țină o relație strânsă, să comunice frecvent cu ea, să-i ducă emdicamentele de care are nevoie. Logistic, ONG-ul și farmacia va încerca să pună la dispoziție tot ceea ce are nevoie, chiar și decontarea de transport.

Ne gândim chiar la o serie de beneficii pentru acești voluntari.

 

Rep.: Având în vedere că activitatea farmaciei este supravegheată de Colegiul Farmaciștilor, se supune Regulilor de Bună Practică Farmaceutică (RBPF) , toate aceste aspecte pe carde le-ați menționat ar trebui să fie aprobate de forurile superioare? Ce reglementări sunt necesare?

M.D.: În acest moment, niciunul din actele normative în vigoare , Legea Farmaciei, RBPF nu conțin niciun fel de excepții în cazul farmaciei sociale. Există o serie de derogări pe care mi-am propus ca într-un termen de un an de zile, după ce o să observ activitatea specifică unei farmacii sociale, să propun o modificare a Legii  farmaciei, respectiv a RBPF, astfel încât dacă există curajoși și antreprenori sociali ca mine să înființeze cumva o famacie socială și să le fie mai ușor. Îmi voi nota cu atenție toate piedicile pentru înființare și acolo unde lucrurile nu sunt clare sau, din contră, îngreunează procesul de înființare a unei farmacii sociale, acelea se vor transforma în recomandări/propuneri de modificare a legislației.

În niciun moment nu militez pentru relaxarea acestor condiții. Farmacia va funcția exact pe aceeași legislație, va avea reguli de bună practică cu toate procedurile farmaceutice care sunt în vigoare, ONG-ul este cel care este supus unor reglementări suplimentare, care în momentul de față nu există. Există în România ONG-uri sau biserici care primesc sponsorizări în medicamente de la organizații internaționale, care sunt administrate probabil de non profesioniști. Și ONG-ul va putea primi aceste sponsorizări, dar pui medicamentele sponsorizate în mâna unui farmacist și le organizezi, se dau pacienților care au nevoie instrucțiuni venite de la un proefsionist.

 

Rep.: Considerați că veți putea influența și alți proprietari de farmacii să vă urmeze exemplul?

M.D.: Dacă vedem profitul doar ca pe o sumă de bani rămasă la sfârșitul anului sau lunii, ar trebui să vedem și profitul din punctul de vedere al satisfacției personale. Având în vedere experiența în domeniul ONG-urilor am constatat că, de multe ori, satisfacția personală contează mai mult decât banii. Visul este de a motiva și alți antreprenori să facă acest lucru. Nu mă aștept ca lanțuri de farmacii să se transforme, să renunțe la profituri, dar mi-aș dori să transform această farmacie socială într-o formă de franciză. De exemplu, dacă sunt persoane care au posibilitatea și nu dispun doar de banii care vin din profitul unei farmacii și au posibilitatea să transforme afacerea într-o farmacie socială să beneficieze de tot sprijinul meu, de tot ce înseamnă experiența mea în domeniul farmaceutic și a managementului de antrepenoriat social.

Ideal este să poți renegocia condiții financiare cu furnizorii; de soft, de cheltuieli fixe-energie, întreținerea spațiilor, alte condiții speciale privind aprovizionarea cu medicaemte.

Există conceptul acesta de social responsabilities la nivelul tuturor organizațiilor. Oricine poate să sprijine un astfel de SRL, ori printr-o achiziție, de exemplu achiziția truselor necesare de prim ajutor. Din punctul meu de vedere este important mesajul pe care îl dăm și succesul acestui proiect va fi dat și de numărul de noi farmacii sociale care se vor înființa pe viitor, dar și de comunitățile sau companiile care vor susține un astfel de proiect.

Rep.: De când va demara acest proiect?

M.D.: Anul acesta este programată înființarea, transferul de autorizație, transferul contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate. Activitatea farmacie va începe practic în momentul în care Ministerul Sănătății va înregistra transferul fondului de comerț de pe farmacia existentă pe farmacia nou înființată.

Rep.: Și ce se va întâmpla cu proiectul depus pentru finanțare în cadrul concursului de proiecte?

M.D.: Dacă proiectul este selectat și câștigă concursul ne bucurăm de o susținere pentru un termen de 18 luni. Dacă nu, oricum farmacia socială se va înființa.

 

 

 

 

 

 

Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZAREConstrucția centrului modular de spitalizare de zi pediatrie de la Institutul Clinic Fundeni a fost finalizată

Uncategorized

Vizualizari: 12754

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Asociația Aripi spre Viață, în parteneriat cu Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) și Institutul Clinic Fundeni, a finalizat construirea primului centru modular de spitalizare de zi pediatrie, care vine în sprijinul copiilor și tinerilor bolnavi de cancer și alte boli grave, ajutând la reducerea riscului de infecție SARS-CoV-2, în perioada pandemiei de COVID-19. Este nevoie de sprijin, în continuare, pentru dotarea centrului cu aparatura medicală necesară.

Construcția modulară prevede recepție, sală de așteptare, cabinet de testare, cabinet  de recoltare, cabinete pentru medici și asistente, cabinet pentru explorări funcționale, grupuri sanitare și 10 rezerve în care vor fi internați copiii care au nevoie de spitalizare de zi pentru administrarea de transfuzii de sânge, dozarea de citostatice, tratamentul cu citostatice de întreținere, analize de sânge și alte investigații ce nu necesită internare de lungă durată.

Investiția pentru construcția Centrului de spitalizare de zi pediatrie a fost de aproximativ 737.080 lei,   reprezentând construcția modulară (18 containere), instalații sanitare, electrice, grupuri sanitare, tapet pvc antibacterian, linoleum pvc antibacterian, uși și ferestre, plase împotriva insectelor, corpuri de iluminat, aparate de aer condiționat, conform normelor de funcționare la care s-a adăugat dotarea cu mobiler, rețea de internet, 4 calculatoare și 2 imprimante multifuncționale obținute de asemenea din donații.

 Asociația noastră a demarat proiectul de construire a primului centru de spitalizare de zi, în curtea Institutului Clinic Fundeni, pentru copiii și tinerii bolnavi de leucemie, talasemie, cancere și alte boli grave, copii care aparțin unei grupe de risc crescut în această perioadă, fiind imunodeprimați atât de boală cât și de tratamentul cu citostatice. Prin realizarea centrului în această perioadă se creează un plus de siguranță. Actul medical se desfășoară cu personal medical implicat direct în activitatea centrului, venind astfel în întâmpinarea unor nevoi reale și urgente ale copiilor afectați de cancer”, a declarat Nicoleta Stoenescu, Președinte Asociația Aripi spre Viață.

“Încă de la debutul pandemiei de COVID -19, Institutul Clinic Fundeni și-a reconfigurat activitatea, punând un accent deosebit pe protejarea pacienților din perspectiva prevenirii transmiterii bolilor infecțioase. În tot acest context pandemic, a fost prioritizată și activitatea de furnizare a serviciilor medicale pentru copiii incluși în programul național de oncologie, de hemofilie și talasemie, precum și a altor pacienți pediatrici cu multiple afecțiuni, realizând, într-un parteneriat consolidat cu Asociația ARIPI SPRE VIAȚĂ și ARPIM, un sistem modular sanitar dotat la standarde competitive și de siguranță. Funcționarea în parametri optimi a acestui centru este un real suport pentru tot ce înseamnă spitalizare de zi pentru acești pacienți vulnerabili. Pentru această minunată realizare tehnică, dar și pentru întreg suportul acordat Institutului Clinic Fundeni, aș vrea să adresez mulțumirile mele și ale întregului colectiv medical”, a declarat și Prof. Dr. Anca Coliță, Manager Institutul Clinic Fundeni.

Principalul pertener în derularea proiectului este Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), care a contribuit cu suma de 700.000 lei pentru realizarea centrului modular.

“Am înțeles cât de important este în această perioadă să contribuim la astfel de proiecte pentru a separa fluxurile, a reduce aglomerația, expunerea și, astfel, să putem evita transmiterea virusului în Institutul Clinic Fundeni.  Proiectul Asociației Aripi spre Viață este unul de foarte mare folos pentru copiii cu boli grave, unul dintre proiectele de impact susținute în această perioadă de ARPIM. Dacă ne referim la sprijinul acordat sistemelor de sănătate, numai în România ARPIM și companiile sale membre au donat peste 33 de milioane de lei în bani, echipamente de protecție sau în medicamente - donații către stat, asociații și fundații, societăți medicale sau alte organizații implicate activ în lupta COVID-19”, a declarat Dan Zaharescu, Director Executiv ARPIM.

Demersului Aripi Spre Viață i s-au alăturat și alte companii și oameni care au înțeles necesitatea urgentării finalizării acestui proiect. “Dorim să mulțumim tuturor pentru implicarea exemplară și sperăm cât mai repede să reușim dotarea cu aparatură medicală necesară desfășurării tratamentelor medicale. Susținerea acestor copii a devenit în toți acești ani parte din viețile noastre, am creat adevărate legături sufletești și am încercat de fiecare dată să răspundem <prezent> și să facem tot ce putem pentru a oferi un real ajutor celor aflați în nevoie”, a mai spus Nicoleta Stoenescu, Președinte Asociația Aripi spre Viață.

De la începutul anului și până în prezent, Asociația Aripi Spre Viață a sprijinit mai multe spitale prin dotarea cu aparatură medicală – ventilatoare, monitoare pentru funcții vitale, poligraf, capnograf, spirometru, lămpi pentru sterilizarea aerului, nebulizatoare, injectomate, infusomate, pulsoximetre și echipamente de protecție, contribuind astfel la salvarea vieților copiilor și tinerilor diagnosticați cu boli grave.

În continuare, companiile pot redirecționa 20% din impozitul pe profit datorat statului către Asociația  Aripi spre Viață, pentru a se reuși dotarea cu aparatura medicală necesară a centrului de zi pediatrie.

<
>

Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZAREPosibil medicament pentru tratarea infecției COVID-19, evaluat de Agenția Europeană a Medicamentului

Uncategorized

Vizualizari: 8758

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Agenția Europeană a Medicamentului a început evaluarea cererii de autorizare a
medicamentului Dexamethasone Taw pentru tratarea pacienților adulți cu infecția
COVID-19, spitalizați. Cererea a fost înaintată de compania Taw Pharma și va fi
evaluată de către Comitetul EMA pentru medicamente de uz uman (Committee for
Medicinal Products for Human Use = CHMP), în cadrul unui calendar de evaluare
accelerată, care va permite Comitetului formularea în cel mai scurt timp posibil a
unei opinii cu privire la beneficiile și riscurile asociate cu medicamentul
Dexamethasone Taw.
În luna iulie 2020, în urma publicării rezultatelor studiului RECOVERY, s-a
constatat că, la pacienții spitalizați aflați în tratament împotriva unor complicații
respiratorii severe ale infecției COVID-19, s-au înregistrat mai puține decese la cei
cărora li s-a administrat dexametazonă. Dintre pacienții cu ventilație mecanică
invazivă, rata de deces în interval de 28 de zile de la începerea tratamentului în
rândul celor tratați cu dexametazonă a fost de 29%, comparativ cu 41% dintre
pacienții cărora li s-a administrat medicația obișnuită, ceea ce indică o reducere
relativă de aproximativ 35%. La pacienții cărora li s-a administrat oxigen fără
ventilație mecanică, cifrele înregistrate referitor la același parametru au fost de 23%
în cazul tratamentului cu dexametazonă și 26% în cazul medicației obișnuite. La
pacienții cărora nu li s-a administrat terapie cu oxigen sau ventilație mecanică nu s-a constatat o reducere a ratei de deces.
Înainte de depunerea acestei cereri de autorizare, în vederea formulării unei opinii
cu privire la utilizarea medicamentelor cu dexametazonă pentru tratarea infecției
COVID-19, CHMP demarase deja un proces de evaluare a rezultatelor studiului
RECOVERY, de al cărei rezult se va ține cont în evaluarea cererii referitoare la
medicamentul Dexamethasone Taw.

În cazul în care datele avute la dispoziție vor demonstra faptul că beneficiile
medicamentului Dexamethasone Taw depășesc riscurile acestuia în ceea ce privește
tratarea adulților spitalizați cu infecția COVID-19, EMA va emite o opinie pozitivă
și va recomanda autorizarea medicamentului în noua indicație de tratament al
pacienților cu infecția COVID-19. Ulterior, Agenția va ține legătura cu Comisia
Europeană pentru accelerarea emiterii autorizației.
Pe baza proprietăților antiinflamatoare ale dexametazonei, medicamentele care
conțin această substanță sunt autorizate de câteva decenii în indicația de tratament al
diferitor afecțiuni. Recenta cerere de autorizare nu prezintă impact asupra utilizării
altor medicamente care conțin dexametazonă.

Informații suplimentare despre medicament

Medicamentul Dexamethasone Taw se află în curs de dezvoltare ca medicament
hibrid, cu alte cuvinte similar unui „medicament de referință” (medicamentul
Fortecortin Inject, în cazul de față), care conține aceeași substanță activă dar diferă
în anumite privințe precum concentrația, utilizarea sau forma farmaceutică. La fel
ca și medicamentul Fortecortin Inject, Dexamethasone Taw va fi disponibil ca
medicament cu administrare injectabilă și, în cazul în care va fi autorizat, se va
utiliza pentru tratarea acelorași afecțiuni ca și anterior, la care se va adăuga și
indicația de utilizare în tratarea infecției COVID-19.

Informații suplimentare despre procedură

Pe website-ul Agenției Europene sunt disponibile informații suplimentare cu
privire la modalitatea aplicată de EMA pentru accelerarea procedurilor de
reglementare în vederea acordării cât se poate de rapide a autorizațiilor de punere pe
piață pentru medicamente sigure, eficace și de înaltă calitate pentru
tratarea/prevenirea infecției COVID-19.

Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZARENoi măsuri în domeniul accesului la servicii medicale și în acordarea concediilor medicale

Prin Ordonanța de urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi […]

Campanie „Alergie în pandemie” – cum să diferențiezi simptomele și să acționezi corect

Pandemia va trece, dar alergiile rămân! Alergologii din România, dar și din întreaga lume atrag atenția asupra diferențelor și asemănărilor dintre simptomele COVID-19 și ale alergiilor respiratorii, mai […]

Posibile indicații terapeutice ale canabisului medicinal în tratamentul COVID-19

Cunoscut încă din antichitate pentru beneficiile sale în scopuri medicale, canabisul medicinal este acum subiectul unor studii realizate de cercetători pentru a se vedea dacă pot exista indicații […]

Livrarea medicamentelor la domiciliu, o posibilitate de acces mai facilă a pacientului la medicație

În România, livrarea medicamentelor la domiciliul pacientului nu este permis din punct de vedere al legislației, deși ar fi de ajutor pentru pacienții care nu se pot deplasa […]

Creștere semnificativă a consumului de medicamente în județul Mureș în doi ani

În perioada 2017-2019 la nivelul județului Mureș consumul de medicamente a cunoscut o creștere semnificativă, peste 22%, potrivit datelor prezentate de Ec. Rodica Biro, Director Executiv Direcția Relații […]

Studiu, cum au perceput farmaciștii perioada pandemiei COVID-19

Pandemia a accentuat și mai mult problemele existente în sistemul sanitar românesc, respectiv cele din zona farma. Ele au fost puse pe tapet în cadrul unui studiu realizat […]

Proiect internațional finanțat de Uniunea Europeană pentru optimizarea terapiilor viitoare pentru obezitate

Novo Nordisk, companie farmaceutică inovativă globală, lider în diabet, a anunțat în urmă cu câteva zile că va conduce consorțiul internațional de cercetare public-privat „SOPHIA” (Stratificarea fenotipurilor de […]

Începe studiulde seroprevalență a infecției SARS-CoV-2 pe teritoriul României

Ministerul Sănătății a finalizat Ordinul pentru aprobarea efectuării Studiului de seroprevalență a infecției SARS-CoV-2, pe teritoriul României. Conform documentului, studiul de seroprevalență va avea loc în perioada iunie […]

Stilul de viață înfluențează sănătatea creierului și longevitatea

Întârzierea procesului de îmbătrânire, longevitatea, reprezintă preocupări constante ale cercetătorilor, iar în urma studiilor făcute s-a observat că modificarea stilului de viață, adoptarea unei diete sănătoase, exerciții fizice, […]

Poluarea, impact în gravitatea și severitatea patologiei asociate cu infecția SARS-CoV-2

Noul coronavirus este elementul care a tras un semnal de alarmă privind gradul ridicat de poluare ce afectează organismul uman și care va trebui controlat pe viitor dacă […]

Farmacia, singura în măsură să prepare soluție dezinfectantă după rețeta OMS fără alte autorizații speciale

Accesul personalului medical și al populației la soluție dezinfectantă, cu efect biocid asupra noului coronavirus, a reprezentat o adevărată aventură la începutul pandemiei de COVID-19, pentru întreaga omenire. […]

Ibuprofen, fără legătură cu agravarea simptomelor COVID-19

Nu există dovezi științifice care să facă legătura între agravarea simptomelor pacienților infectați COVID-19 și ibuprofen. Într-o prezentare făcută în cadrul Congresului virtual NutriTerra-Nutriție, Dietoterapie și Siguranță alimentară […]

Noi reglementări privind modul de acordare a serviciilor medicale pe perioada stării de urgență

Executivul a aprobat astăzi Hotărârea de Guvern care cuprinde o serie măsuri în domeniul sănătății pe perioada instituirii stării de urgență. Proiectul de act normativ a fost publicat […]

Legătura dintre ibuprofen și agravarea cazurilor de COVID-19 nu e dovedită științific

Reckitt Benckiser (RB), producătorul medicamentelor Nurofen, a luat la cunoștință mesajele care circulă în spațiul public cu privire la consumul de steroizi și medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), inclusiv […]

Activitățile companiilor farmaceutice, adaptate pentru susținerea sistemului sanitar și siguranța angajaților

Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) își asumă un rol activ în susținerea eforturilor de limitare a impactului răspândirii coronavirusului în România, prin publicarea unui set […]

Legea vaccinării pe masa Parlamentului și în centrul dezbaterilor la Conferința Națională RoVaccin

Societatea Română de Microbiologie a fost gazda a peste 500 de medici de diferite specialități, profesori universitari reputați, reprezentanți ai Președinției, Parlamentului și ai Ministerului Sănătății din România, […]

Atentie la FAKENEWS-urile legate de CORONAVIRUS. „Spălați-vă mâinile, nu creierele!” 

Acum câteva zile am citit întâmplător pe Fecebook un îndemn, ” Spălați-vă mâinile, nu creierele!”. Acesta a fost și momentul în care am realizat că fenomenul Fakenews în […]

Victor Costache, ministrul Sănătății s-a întâlnit cu Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților

Reprezentanții pacienților salută introducerea noului program curativ de chirurgie oncologică și susțin ultimele măsuri de reformă luate în sistemul sanitar. Victor Costache, ministrul Sănătății și Vasile Barbu, președintele […]

Tratamentele fără interferon pentru pacienții cu hepatita C au fost reluate

Prescrierea tratamentelor fără interferon pentru pacienții cu hepatita virală cronică C, a fost reluată în data de 5 februarie 2020, în baza noilor contracte cost-volum-rezultat încheiate de CNAS. […]

Ghidul Supraviețuitorului de Cancer a fost lansat în limba română

Cancerul este a doua cauză de deces în lume, aproape 10 milioane de persoane pierd lupta cu această boală în fiecare an. Dar cel puțin o treime din […]