Rotary E-Club Târgu-Mureș Renașterea în parteneriat cu Colegiul Farmaciștilor Mureș s-au unit pentru a veni în sprijinul copiilor defavorizați. Împreună au inițiat un proiect de donare de medicamente pentru copiii din Casa de copii Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc și fac apel către farmaciștii mureșeni, care doresc, să contribuie la acest act. Proiectul a fost prezentat în cadrul Conferinței farmaciștilor mureșeni.
Casa de copii Sf Iosif adăpostește 150 de copii, abandonați, crescuți în cele mai bune condiții prin grija măicuțelor. Este o sarcină nu tocmai ușoară având în vedere că această casă nu primește sprijin financiar din partea statului român și supraviețuiește din donații venite din partea unor oameni cu suflet mare. ”Am inițiat proiectul în acest an, pe de o parte cu Colegiul Farmaciștilor, pe de altă parte cu farmacii din județul Mureș. Este un proiect de început și o primă colaborare cu farmaciile. Discutăm de casa de copii Sf Iosif din Odorheiul Secuiesc, o casă pe care și noi am descoperit-o întâmplător. Este nefinanțată de la buget, trăiesc din sponsorizări. Dar această casă de copii, nefinanțată, a demonstrat în timp cât de judicios pot fi administrați banii”, s-a adresat Radu Bălănean, președinte fondator al Rotary E-Club Târgu-Mureș Renașterea, farmaciștilor, în cadrul Conferinței farmaciștilor mureșeni.
Farmaciști în vizită la Casa Sf Iosif
Conducerea Colegiului Farmaciștilor Mureș a vizitat această casă, împreună cu alți farmaciști. Au făcut cunoștință cu copiii, cu măicuțele care au grijă de aceste suflete, au aflat istoricul Casei, activitățile în care sunt antrenați copiii și, nu în ultimul rând, au beneficiat de afecțiunea micuților care s-au atașat de musafirii lor.
”Am fost plăcut surprinsă și impresionată pentru că eu, personal, când mă gândeam la o casă de copii îmi imaginam o clădire sumbră, gri, cu copii triști și înfometați. Dar nu este deloc așa, nu este deloc un orfelinat. Casa din Odorhei este acasă. Așa îi spun cei care au crescut și au trăit aici.
Noi vom încerca, în continuare, să ajutăm acești copii în măsura posibilităților, iar cei care doresc să ni se alăture sunt bineveniți”, a precizat Gabriela Boroș.
Recunoștință farmaciștilor implicați
Drept mulțumire pentru sprijinul acordat până în prezent, Rotary E-Club Târgu-Mureș Renașterea a acordat scrisori de apreciere pentru merite în servirea comunității farmaciștilor implicați: Mihaela Rad de la Ecofarmacia Network, Gabriela Boroș de la Farmacia Royal, Gaspar Aranka de la Farmacia Diamant, Monica Negovan de la Evital Farm și Iustina Vas, președintele Colegiului Farmaciștilor Mureș.
Apel către farmaciști
Medicamentele ce ar putea fi donate de farmaciile mureșene ar reprezenta un real ajutor pentru copii și măicuțe. ”Am construit o procedură prin care să putem urmări trasabilitatea medicamentului. Îi asigurăm pe colegii farmaciști că este perfect legală această donație. Chiar și retragerea lor este supravegheată în cazul în care se întâmplă. Nu lucrăm pe stocuri, au făcut un necesar de medicamente și în momentul în care se consumă își exprimă nevoia și noi le ducem. Folosirea medicamentului se face pe fișa medicală, sub supravegherea medicului și la indicația medicului. Urmează să ne gândim cum să dezvoltăm acest proiect”, a explicat Iustina Vas.